তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
ভাৰতৰ টিভি দৰ্শক পৰিমাপন ব্যৱস্থাত স্বচ্ছতা, স্বাধীনতা আৰু জবাবদিহিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে টেলিভিছন ৰেটিং নীতি, ২০২৬
নতুন নীতিয়ে নেট ৱৰ্থ-ৰ প্ৰয়োজনীয়তা হ্ৰাস কৰিছে, মিটাৰযুক্ত ঘৰৰ সংখ্যা বৃদ্ধি কৰিছে আৰু সাময়িক প্ৰতিষ্ঠা জৰীপ-ৰ প্ৰৱৰ্তন কৰিছে
ৰেটিং নীতিয়ে বিশ্বাসযোগ্য টিভি পৰিমাপনৰ জোখ-মাখ নিশ্চিত কৰিবলৈ স্বতন্ত্ৰ অডিট, ক্ৰছ-হল্ডিং নিয়ন্ত্ৰয়ণ আৰু পৰ্যায়ক্ৰমিক শাস্তিৰ নিৰ্দেশ দিয়ে
24 JUL 2026 3:50PM by PIB Guwahati
তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ে টিভি ৰেটিং নীতি ২০২৬ প্ৰকাশ কৰিছে, য’ত ভাৰতত টেলিভিছন ৰেটিং নিয়ন্ত্ৰণৰ বাবে বিস্তৃত নিৰ্দেশনা নিৰ্ধাৰণ কৰা হৈছে। এই নীতিয়ে টিভি ৰেটিং সেৱা প্ৰদান কৰা সংস্থাসমূহৰ পঞ্জীয়ন, পৰিচালনা, অডিট, আৰু তদাৰকীৰ বাবে স্পষ্ট মানদণ্ড নিৰ্ধাৰণ কৰিছে, যাৰ লক্ষ্য হৈছে দৰ্শক জোখাৰ ক্ষেত্ৰত স্বচ্ছতা, স্বাধীনতা আৰু জবাবদিহিতা নিশ্চিত কৰা।
টিভি ৰেটিং নীতি ২০২৬-য়ে ভাৰতত টিভি ৰেটিং এজেন্সীসমূহৰ বাবে ১৬ জানুৱাৰী ২০১৪ তাৰিখৰ অদ্যপি বৰ্তি থকা নিৰ্দেশনাৱলীৰ ঠাই লৈছে।
এই নীতিৰ অধীনত প্ৰৱৰ্তিত প্ৰধান সংস্কাৰসমূহৰ ভিতৰত আছে-
1. নেট ৱৰ্থৰ মাপকাঠী ২০ কোটিৰ পৰা ৫ কোটি টকা হ্ৰাস কৰা;
2. অ'টিটি প্লেটফৰ্মত উপলব্ধ সংযুক্ত টিভি আৰু টিভি চেনেলকে ধৰি একাধিক প্লেটফৰ্মত প্ৰযুক্তি-নিৰপেক্ষ দৰ্শকৰ জোখ-মাখ দিহা কৰা;
• iii. মিটাৰযুক্ত ঘৰৰ সংখ্যা ৫০,০০০ৰ পৰা ৮০,০০০লৈ সম্প্ৰসাৰণ কৰি নমুনাৰ আকাৰ বৃদ্ধি কৰা;
1. প্ৰতি তিনি বছৰৰ মূৰে মূৰে সাময়িক প্ৰতিষ্ঠা জৰীপৰ দিহা কৰা;
2. দৰ্শকৰ তথ্য গণনাত লেণ্ডিং পেজ বাদ দিয়া;
3. বাৰ্ষিক স্বতন্ত্ৰ অডিটৰ দিহা কৰা; আৰু
4. অমান্যতাৰ বাবে এটা পৰ্যায়ক্ৰমিক জৰিমনা ফ্ৰেমৱৰ্ক গঠন কৰা।
নিৰ্ধাৰিত সুৰক্ষা ব্যৱস্থাসমূহৰ ভিতৰত আছে ক্ৰছ-হোল্ডিং নিষেধাজ্ঞা, সংস্থাটোৰ ব’ৰ্ডত কমেও ৩৩% স্বতন্ত্ৰ পৰিচালকৰ প্ৰয়োজনীয়তা, স্বাৰ্থৰ সংঘাত সৃষ্টি কৰিব পৰা পৰামৰ্শ বা পৰামৰ্শদাতা কাৰ্যকলাপ নিষিদ্ধ কৰা, নিৰাপত্তা নিষ্পত্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তা, ৰেটিং এজেন্সীসমূহৰ কাৰ্যকৰী আৰু পৰিচালন স্বাধীনতা নিশ্চিত কৰিবলৈ অডিট আৰু স্বচ্ছতাৰ বাধ্যবাধকতা আৰোপ কৰা।
এই নীতিৰ অধীনত ভাৰতত টেলিভিছন ৰেটিংৰ ব্যৱসায়ত জড়িত যিকোনো সত্তাই কিছুমান অতিৰিক্ত অনুপালন মানি চলিব লাগিব আৰু নতুন নীতিৰ অধীনত পঞ্জীয়ন কৰিব লাগিব।
আজিৰ তাৰিখত নতুন নীতিৰ অধীনত কোনো সত্তা পঞ্জীয়ন কৰা হোৱা নাই। টেলিভিছন ৰেটিং নীতি, ২০২৬ত টিভি ৰেটিং সেৱা প্ৰদান কৰিবলৈ পঞ্জীয়ন হ’ব পৰা সংস্থাসমূহৰ সংখ্যাৰ ক্ষেত্ৰত কোনো বাধা আৰোপ কৰা হোৱা নাই।
ড° জন ব্ৰিটাছে ৰাজ্যসভাত উত্থাপন কৰা এটা অনষ্টাৰেড প্ৰশ্নৰ লিখিত উত্তৰত এই তথ্য প্ৰদান কৰিছে তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ আৰু সংসদীয় পৰিক্ৰমা বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী ড° এল মুৰুগনে।

Ministry of Information & Broadcasting
Television Rating Policy, 2026 to Strengthen Transparency, Independence and Accountability in India's TV Audience Measurement System
New Policy Reduces Net Worth Requirement, Expands Metered Homes and Introduces Periodic Establishment Surveys
Policy Mandates Independent Audits, Cross-Holding Restrictions and Graded Penalties to Ensure Credible TV Audience Measurement
24 JUL 2026 3:50PM by PIB Delhi
The Ministry of Information & Broadcasting (MIB) has released the TV Ratings Policy 2026, which sets out comprehensive guidelines for regulating television ratings in India. The policy defines clear standards for the registration, operation, audit, and oversight of agencies providing TV rating services, with the aim of ensuring transparency, independence and accountability in audience measurement.
The TV Rating Policy 2026 replaced the existing Guidelines for TV Rating Agencies in India dated 16th January 2014.
The major reforms introduced under the Policy include:
1. Reduction of net worth criteria from Rs. 20 Crores to Rs. 5 Crores;
2. Technology-neutral audience measurement across multiple platforms including connected TVs and TV channels available on OTT Platforms;
3. Increased sample size by expansion of metered homes from 50,000 to 80,000;
4. Periodic establishment surveys every three years;
5. Exclusion of landing page in computation of viewership data;
6. Annual independent audits; and
7. A graded penalty framework for non-compliance.
The prescribed safeguards include cross-holding restrictions, requirement of at least 33% independent directors on the board of the agency, prohibition of consultancy or advisory activities that may create conflicts of interest, security clearance requirements, audit and transparency obligations to ensure the functional and operational independence of rating agencies.
Under this Policy, any entity in the business of television ratings in India has to comply with certain additional requirements and to register under the new Policy.
As on date, no entity is registered under the new Policy. The Television Ratings Policy, 2026 places no restriction on the number of agencies that may be registered to provide TV rating services.
This information was provided by the Minister of State for Information and Broadcasting and Parliamentary Affairs, Dr. L. Murugan, in a written reply to an Unstarred Question in the Rajya Sabha raised by Dr. John Brittas.