ক'অপাৰেশ্বন মন্ত্ৰালয়
কলকাতাত আমুল বেংগল দুগ্ধ প্ৰকল্পৰ অধীনত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ দৈ উৎপাদন কাৰখানাৰ ভূমি পূজন কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত এক সমৃদ্ধিশালী, সুৰক্ষিত, শিক্ষিত আৰু সাংস্কৃতিকভাৱে সমৃদ্ধ "সোণাৰ বাংলা" গঢ়ি তোলাৰ সংকল্পক কাৰ্যলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হৈছে
আজি বংগত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ দৈ উৎপাদন কাৰখানাৰ ভূমি পূজন সম্পন্ন; এই কাৰখানাটোৱে ১০লাখ লিটাৰ গাখীৰ প্ৰক্ৰিয়া কৰিব আৰু ১.২০ লাখ দুগ্ধ উৎপাদনকাৰী পশুধন পালনক উপকৃত কৰিব
আমুলক বিনামূলীয়াকৈ ৩০ একৰ মাটি প্ৰদান কৰি শ্ৰী সুভেন্দু অধিকাৰীয়ে এই প্ৰধান প্ৰকল্পটো বাস্তৱায়িত কৰিবলৈ সক্ষম কৰিছে আৰু পশুধন পালনকাৰীসকলক তেওঁলোকৰ গাখীৰৰ বাবে সৰ্বাধিক সম্ভাব্য মূল্য সুৰক্ষিত কৰাত ই সহায় কৰিব
কাশ্মীৰৰ পৰা কন্যাকুমাৰীলৈ আৰু গুজৰাটৰ পৰা বংগলৈ বংগত উৎপাদিত মিঠা দৈ এতিয়া সমগ্ৰ দেশৰ ঘৰে ঘৰে উপভোগ কৰা হ’ব
সহযোগিতাৰ শক্তি এনেকুৱা যে এজন আমুল গ্ৰাহকে খৰচ কৰা প্ৰতিটো টকাৰ বিপৰীতে ৮৭ পইচা পোনপটীয়াকৈ পশুধন পালনকাৰীৰ একাউণ্টলৈ যায়
ভাৰত চৰকাৰেও বংগত পশুধনৰ প্ৰজাতিৰ উন্নতিৰ বাবে লিংগ-শ্ৰেণীবদ্ধ সুবিধাৰ সৈতে এক পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিব
সমবায় মন্ত্ৰালয়ৰ ৭০ খনতকৈও অধিক কৃষক কল্যাণ আঁচনিৰ লাভালাভ ছয় মাহৰ ভিতৰত বংগৰ কৃষকসকলৰ ওচৰলৈ আহিব
"সাৰথি" ধাৰণাৰ অধীনত বংগৰ টেক্সীসমূহক ভাৰত টেক্সীৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ এখন বুজাবুজি চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰা হৈছে, যাৰ ফলত প্ৰতিজন সাৰথিয়ে বাহন আৰু ভাৰত টেক্সী দুয়োটাৰে গৰাকী হ'ব পাৰিব
বংগত প্ৰচুৰ পৰিমাণে পানী আৰু সাৰুৱা মাটি আছে-অহা ১৫ বছৰৰ ভিতৰত পশুধন পালন কৰা প্ৰতিটো পৰিয়ালত কমেও দুটা প্ৰজাতিৰ জন্তু থাকিব যিয়ে ২৫শতাংশ অধিক গাখীৰ উৎপাদন কৰিব
19 JUL 2026 9:02PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ "সহকাৰ ছে সমৃদ্ধি" ৰ দৃষ্টিভংগী আৰু "শ্বেত বিপ্লৱ ২.০" ৰ লক্ষ্যক আগুৱাই লৈ কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি কলকাতাৰ নিউ টাউন কনভেনচন চেণ্টাৰত অনুষ্ঠিত এক অনুষ্ঠানত আমুল বেংগল দুগ্ধ প্ৰকল্পৰ অধীনত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ দৈ উৎপাদন কাৰখানাৰ ভূমিপূজন সম্পন্ন কৰে। পশ্চিম বংগৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী শুভেন্দু অধিকাৰী, গুজৰাট বিধানসভাৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী শংকৰভাই চৌধুৰী, পশ্চিম বংগৰ সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী স্বপন দাসগুপ্ত, ৰাজ্যৰ বিত্ত মন্ত্ৰী শ্ৰী তাপস ৰয়, উদ্যোগ আৰু বাণিজ্য মন্ত্ৰী ড০ কল্যাণ চক্ৰৱৰ্তী, খাদ্য প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আৰু উদ্যান শস্য মন্ত্ৰী শ্ৰী শাৰদ্বত মুখাৰ্জী, পশ্চিম বংগৰ মুখ্য সচিব শ্ৰী মনোজ কুমাৰ আগৰৱাল, আমুল ডেইৰীৰ অধ্যক্ষ শ্ৰী অশোক চৌধুৰী, কেইবাজনো গণ্যমান্য ব্যক্তি আৰু সমবায় খণ্ডৰ প্ৰতিনিধিসকল অনুষ্ঠানত উপস্থিত আছিল।
সমাৱেশত সম্বোধন কৰি কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে বংগ বিধানসভা নিৰ্বাচনত জয়লাভ কৰাৰ পিছত তেওঁ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ হৈ বংগৰ জনসাধাৰণৰ বাবে মিঠা দৈৰে অনুষ্ঠানটোক মধুৰ কৰিবলৈ আহিছে। তেওঁ কয় যে বংগৰ জনসাধাৰণে অনা পৰিৱৰ্তন স্বাধীনতাৰ পিছত ৰাজ্যখনত অনুষ্ঠিত হোৱা সকলো বিধানসভা নিৰ্বাচনৰ তুলনাত পৃথক আৰু ঐতিহাসিক আছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে পশ্চিম বংগ এনে এখন ৰাজ্য যি ৰাষ্ট্ৰীয় জীৱনৰ প্ৰায় প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰক অনুপ্ৰাণিত কৰিছে। কেইবা দশক ধৰি পশ্চিম বংগ শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত দেশৰ বাকী অংশৰ তুলনাত আগবাঢ়ি আছিল। বংগই স্বাধীনতা সংগ্ৰামৰ সময়ত এগৰাকীৰ পিছত এগৰাকী মহান স্বাধীনতা সংগ্ৰামী জন্ম দিছিল। বিশ্বাস, ভক্তি আৰু সংকীৰ্তনৰ ক্ষেত্ৰত চৈতন্য মহাপ্রভু, স্বামী বিবেকানন্দ, ৰামকৃষ্ণ পৰমহংস আৰু মহৰ্ষি অৰবিন্দই এক অসাধাৰণ পৰম্পৰা প্ৰতিষ্ঠা কৰিছিল। যেতিয়া দেশপ্ৰেম আৰু সমৰ্পণৰ কথা আহে, তেতিয়া নেতাজী সুভাষ চন্দ্ৰ বসু আৰু খুদিৰাম বসুৰ দৰে মহান স্বাধীনতা সংগ্ৰামীৰ জৰিয়তে বংগই কেতিয়াও সৰ্বোচ্চ ত্যাগ কৰিবলৈ দ্বিধা কৰা নাছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে এই বংগতে গুৰুদেৱ ৰবীন্দ্ৰনাথ ঠাকুৰে বিশ্বজুৰি স্বীকৃতি অৰ্জন কৰিছিল, আচাৰ্য জগদীশ চন্দ্ৰ বসুৱে গুৰুত্বপূৰ্ণ বৈজ্ঞানিক সফলতা অৰ্জন কৰিছিল, আৰু বঙ্কিম চন্দ্ৰ চট্টোপাধ্যায়ে "আনন্দমঠ"ত "বন্দে মাতৰম" ৰচনা কৰি সাংস্কৃতিক জাতীয়তাবাদক এক নতুন দিশ প্ৰদান কৰিছিল। তেওঁ কয় যে দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে বংগ দীৰ্ঘদিন ধৰি বিদেশী আদৰ্শৰ দ্বাৰা প্ৰভাৱিত হৈ আছিল আৰু ইয়াৰ পৰা ওলাই অহাৰ পিছত এক আদৰ্শগত শূন্যতা, দুৰ্নীতি আৰু অপৰাধৰ মাজত আবদ্ধ হৈ পৰিছিল। ফলস্বৰূপে, গুৰুদেৱ ৰবীন্দ্ৰনাথ ঠাকুৰে কল্পনা কৰা "সোণাৰ বাংলা"ৰ সপোন ক্ৰমান্বয়ে ম্লান হৈ পৰিছিল।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ আহ্বান আৰু এক দশক ধৰি চলি থকা সংগ্ৰামৰ পিছত, আৰু ২০১৬ চনৰ পৰা ২০২৬ চনলৈকে যাত্ৰাৰ পাছত, শ্ৰী শুভেন্দু অধিকাৰীৰ নেতৃত্বত "সোণাৰ বাংলা" আন্দোলন পুনৰুজ্জীৱিত কৰা হৈছে। তেওঁ পশ্চিম বংগৰ জনসাধাৰণক আশ্বাস দিয়ে যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত জনসাধাৰণক দিয়া প্ৰতিটো প্ৰতিশ্ৰুতি আৰু তেওঁলোকৰ সন্মুখত ৰখা "সোণাৰ বাংলা"ৰ সংকল্প বাস্তৱায়িত কৰাৰ কাম আৰম্ভ হৈছে। এই সংকল্পই এক সমৃদ্ধিশালী, শিক্ষিত, সুৰক্ষিত আৰু সাংস্কৃতিকভাৱে সমৃদ্ধ পশ্চিম বংগ গঢ়ি তোলাৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে আজি পশ্চিম বংগৰ কৃষক আৰু পশুধন পালনকাৰীসকলৰ বাবে এক অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ দিন। আমুলে ইয়াত বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ দৈ উৎপাদন কাৰখানাৰ বাবে ভূমিপূজন সম্পন্ন কৰিছে। প্ৰকল্পটোৰ প্ৰথম পৰ্যায়ত প্ৰতিদিনে ১০লাখ লিটাৰ গাখীৰ প্ৰক্ৰিয়া কৰা হ’ব, যাৰ ফলত প্ৰায় ১.২০ লাখ ক্ষুদ্ৰ গাখীৰ উৎপাদক আৰু পশুধন পালনকাৰী উপকৃত হ’ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে তেওঁ পূৰ্বে ৰাজ্যৰ মুখ্যমন্ত্ৰীক অনুৰোধ জনাইছিল যে যদি আমুলক ১৫একৰৰ দুডোখৰ ভূমি প্ৰদান কৰা হয়, তেন্তে পূব ভাৰতৰ বাবে গাখীৰ উৎপাদন, প্ৰক্ৰিয়াকৰণ আৰু বিপণনৰ সমগ্ৰ ব্যৱস্থা পশ্চিম বংগৰ পৰা পৰিচালিত হ'ব পাৰে। তেওঁ কয় যে এই প্ৰস্তাৱটো পূৰ্বে এই ভিত্তিত নাকচ কৰা হৈছিল যে গুজৰাটক পশ্চিম বংগত প্ৰৱেশ কৰিবলৈ অনুমতি দিয়া নহ'ব যদিও এই প্ৰকল্পটো গুজৰাটৰ বাবে নহয় বৰঞ্চ পশ্চিম বংগৰ পশুধন পালনকাৰী আৰু গাখীৰ উৎপাদকসকলৰ কল্যাণৰ বাবে আছিল।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ৰাজ্যখনৰ পৰিৱৰ্তন এতিয়া স্পষ্টভাৱে দৃশ্যমান হৈছে। তেওঁৰ অনুৰোধত মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী শুভেন্দু অধিকাৰীয়ে আমুল ফেডাৰেচনক ৩০ একৰ মাটি বিনামূলীয়াকৈ প্ৰদান কৰাৰ সিদ্ধান্ত লয়। এই সিদ্ধান্তই পশ্চিম বংগলৈ প্ৰায় ১০০টা বৃহৎ বিনিয়োগৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছে। ই প্ৰায় ২.৫ লাখ পশুধন পালকে যোগান ধৰা গাখীৰৰ সৰ্বাধিক সম্ভাব্য মূল্য সুৰক্ষিত কৰাত সহায় কৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে কাশ্মীৰৰ পৰা কন্যাকুমাৰীলৈ আৰু গুজৰাটৰ পৰা বংগলৈ, আমুল বেংগল দুগ্ধ প্ৰকল্পত উৎপাদিত মিঠা দৈ সমগ্ৰ দেশৰ ঘৰে ঘৰে ব্যৱহাৰ হ'ব আৰু দেশৰ মানুহে পশ্চিম বংগক আশীৰ্বাদ দিব। তেওঁ কয় যে সমবায় আন্দোলনৰ জনসাধাৰণক সংগঠিত কৰা, তেওঁলোকক অৰ্থনৈতিকভাৱে শক্তিশালী কৰা আৰু সমৃদ্ধিৰ সৈতে সংযোগ কৰাৰ অপৰিসীম ক্ষমতা আছে।
আমুলক উদাহৰণ হিচাপে উল্লেখ কৰি কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে ইমান বৃহৎ পৰিসৰত কাম কৰি থকা সংস্থাটো আজি বিশ্বৰ এক নম্বৰ সমবায় প্ৰতিষ্ঠান হৈ পৰিছে। প্ৰায় ৩৬ লাখ মহিলা আমুলৰ সৈতে জড়িত। তেওঁ কয় যে এয়া সমবায়ৰ শক্তি আৰু ইয়াৰ অৰ্থনৈতিক সম্ভাৱনাৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ উদাহৰণ।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে বৰ্তমান আমুলৰ সৈতে একাধিক গ্ৰাম্য দুগ্ধ সমবায় সমিতি জড়িত হৈ আছে আৰু আমুলৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী দেশৰ প্ৰায় প্ৰতিখন ৰাজ্যতে পোৱা যায়। আমুলৰ সামগ্ৰী ব্যৱহাৰ কৰা প্ৰতিজন নাগৰিকক সম্বোধন কৰি তেওঁ কয় যে যেতিয়া এজন গ্ৰাহকে আমুলৰ সামগ্ৰীৰ বাবে ১০০ টকা খৰচ কৰে, তেতিয়া প্ৰায় ৮৭ টকা পোনপটীয়াকৈ কৃষক আৰু পশুধন পালনকাৰীৰ ওচৰলৈ যায়।
তেওঁ কয় যে এই ধন কোনো উদ্যোগপতি বা ডাঙৰ ব্যৱসায়িক প্ৰতিষ্ঠানলৈ নাযায়। আমুলৰ মুঠ টাৰ্ণঅ’ভাৰৰ প্ৰায় ৮৭ শতাংশ প্ৰত্যক্ষ আৰু স্বচ্ছভাৱে পশুধন পালনকাৰীসকলৰ বেংক একাউণ্টত জমা কৰা হয়। এইটোৱেই হৈছে প্ৰকৃত সমবায় আৰ্হি, যাৰ অধীনত সামগ্ৰীবিধ উৎপাদন কৰা ব্যক্তিয়ে ব্যৱসায়িক লাভালাভৰ সৰ্বাধিক অংশ লাভ কৰে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে তেওঁ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী শুভেন্দু অধিকাৰীক আমুল আৰু সমবায় দুগ্ধ খণ্ডৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে অতিৰিক্ত ভূমি প্ৰদান কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছিল। ভাৰত চৰকাৰে পশ্চিম বংগত পশুধনৰ প্ৰজাতিৰ উন্নতিৰ বাবে এটা মুখ্য কেন্দ্ৰ স্থাপন কৰিব। ই গাখীৰ উৎপাদকসকলক অধিক গাখীৰ উৎপাদনক্ষম উন্নত প্ৰজাতিৰ পশুধন লাভ কৰিবলৈ সক্ষম কৰিব। ৰাজ্যখনত গাখীৰ দিয়া পশুধনৰ সংখ্যা বৃদ্ধি কৰা আৰু দুগ্ধ উৎপাদনশীলতা উন্নত কৰাত সহায় কৰাৰ বাবে লিংগভিত্তিক সুবিধাও স্থাপন কৰা হ’ব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে সমবায় আন্দোলনৰ জৰিয়তে বংগৰ কৃষকসকলৰ সমৃদ্ধিৰ লক্ষ্যৰে তেওঁ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী শুভেন্দু অধিকাৰীক এখন পত্ৰ লিখিছিল। তেওঁ কয় যে মুখ্যমন্ত্ৰীগৰাকীৰ কাৰ্য্যকৰীকৰণৰ গতি দেখি তেওঁ নিজেই আচৰিত হৈছে। সন্ধিয়া তেওঁৰ ইমেইল পোৱা গৈছিল আৰু সেই দিনটোতে সন্ধিয়া বজাৰ ভিতৰত পশ্চিম বংগ চৰকাৰে এজন যোগাযোগ বিষয়া নিযুক্তি দিছিল আৰু উত্তৰ দিছিল যে বিষয়াজনে সমবায় মন্ত্ৰালয়ৰ সৈতে সমন্বয় ৰক্ষা কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে কৃষক কল্যাণৰ সৈতে জড়িত ৭০খনতকৈও অধিক আঁচনিৰ দায়িত্ব সমবায় মন্ত্ৰালয়ক দিছে। মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী শুভেন্দু অধিকাৰীয়ে সৃষ্টি কৰা ফলপ্ৰসূ সমন্বয় ব্যৱস্থাৰ বাবে এই সকলোবোৰ আঁচনিৰ লাভালাভ অহা ছয় মাহৰ ভিতৰত পশ্চিম বংগৰ কৃষকসকলৰ ওচৰলৈ আহিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে ৰাজ্যখনৰ সমবায় সমিতিৰ পঞ্জীয়কৰ কাৰ্যালয়ো আজি সম্পূৰ্ণৰূপে কম্পিউটাৰাইজ কৰা হৈছে। এই কাম দীৰ্ঘদিন ধৰি স্থগিত হৈ আছিল যদিও নতুন চৰকাৰে মাত্ৰ ন সপ্তাহৰ ভিতৰতে ইয়াক সম্পূৰ্ণ কৰিছে। সমবায় প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ প্ৰতিনিধিসকলে এতিয়া তেওঁলোকৰ মোবাইল ফোনৰ জৰিয়তে পঞ্জীয়কৰ কাৰ্যালয়ৰ সেৱাসমূহ লাভ কৰিব পাৰিব। ই সমবায় খণ্ডৰ কাম-কাজত স্বচ্ছতা, দায়বদ্ধতা, দক্ষতা আৰু গতি বৃদ্ধি কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে কাৰ্যসূচীৰ সময়ত মুঠ ১০টা সমবায় গুদামৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰাৰ লগতে মুঠ ১,৪০০ মেট্ৰিক টন ক্ষমতাৰ সমবায় গুদাম মুকলি কৰা হয়। এই গুদামসমূহে কৃষক আৰু সমবায় প্ৰতিষ্ঠানসমূহক তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰী সুৰক্ষিতভাৱে সংৰক্ষণ কৰাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব আৰু কম মূল্যত সংকটপূৰ্ণ বিক্ৰী হ্ৰাস কৰাত সহায় কৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে আজি পশ্চিম বংগত আন এক গুৰুত্বপূৰ্ণ নতুন আৰম্ভণি কৰা হৈছে। বৰ্তমান, টেক্সি চালকসকলক কেইবাটাও ব্যক্তিগত এগ্ৰিগেটৰ কোম্পানীয়ে শোষণ কৰি আছে। "ভাৰত টেক্সি"ৰ জৰিয়তে কেন্দ্ৰীয় চৰকাৰে "সাৰথি"ৰ ধাৰণাটো প্ৰৱৰ্তন কৰিছে। এই ব্যৱস্থাৰ অধীনত এজন বাহন চালক কেৱল চালক হৈয়েই নাথাকিব, বৰং বাহন আৰু কোম্পানী দুয়োটাৰে মালিক আৰু অংশীদাৰ হ'ব। তেওঁ কয় যে পশ্চিম বংগৰ টেক্সিসমূহক "ভাৰত টেক্সি"ৰ সৈতে সংযোগ কৰিবলৈ আজি এক বুজাবুজিৰ চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰা হৈছে। ফলস্বৰূপে, পশ্চিম বংগৰ কোনো সাৰথি কেৱল চালক হৈ থাকিব নোৱাৰিব; প্ৰত্যেকেই কোম্পানীটোৰ অংশীদাৰ হ'ব আৰু কোম্পানীটোৱে অৰ্জন কৰা লাভৰ এটা অংশ পোনপটীয়াকৈ তেওঁৰ বেংক একাউণ্টলৈ স্থানান্তৰ কৰা হ'ব। এই ব্যৱস্থাই টেক্সি চালকসকলক মৰ্যাদা, মালিকানা আৰু অৰ্থনৈতিক নিৰাপত্তা প্ৰদান কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে কৃষি আৰু পশুপালনৰ ক্ষেত্ৰত পশ্চিম বংগৰ অপৰিসীম সম্ভাৱনা আছে। গুজৰাটৰ কেইবাটাও অঞ্চলত জলসিঞ্চন আৰু খোৱা পানীৰ বাবে এবাৰ ১,২০০ ফুট গভীৰৰ পৰা পানী উত্তোলন কৰিব লগা হৈছিল, আনহাতে পশ্চিম বংগই মা গংগাৰ বিশেষ আশীৰ্বাদ লাভ কৰিছে। ইয়াৰ বেছিভাগ ঠাইত মাত্ৰ ১০০ৰ পৰা ২০০ ফুট গভীৰতাত পৰ্যাপ্ত পানী উপলব্ধ। ৰাজ্যখনত উৰ্বৰ ভূমি আছিল আৰু ইয়াত পশুপালনৰ সম্প্ৰসাৰণৰ অসীম সম্ভাৱনা আছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে, এই সম্ভাৱনাবোৰ আগতে সম্পূৰ্ণৰূপে ব্যৱহাৰ কৰা হোৱা নাছিল। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী শুভেন্দু অধিকাৰীৰ হৈ তেওঁ পশ্চিম বংগৰ সকলো পশুধন পালনকাৰীক আশ্বাস দিয়ে যে অহা ১৫ বছৰৰ ভিতৰত ৰাজ্যখনৰ প্ৰতিটো পৰিয়ালত কমেও দুটা গাখীৰ দিয়া পশুধন থকাটো নিশ্চিত কৰাৰ বাবে প্ৰচেষ্টা গ্ৰহণ কৰা হ'ব আৰু এই পশুধনবোৰৰ দ্বাৰা উৎপাদিত গাখীৰ দুগ্ধ সমবায় প্ৰতিষ্ঠানৰ জৰিয়তে সংগ্ৰহ কৰা হ' ব। তেওঁ কয় যে পশুধন পালনকাৰীসকলক বৰ্তমানতকৈ কমেও ২৫শতাংশ অধিক গাখীৰ উৎপাদন কৰিব পৰা উন্নত প্ৰজাতিৰ পশুধন প্ৰদান কৰা হ’ব। ইয়াৰ ফলত পশুপালন গ্ৰাম্য পৰিয়ালসমূহৰ বাবে নিয়মিত আৰু নিৰ্ভৰযোগ্য উপাৰ্জনৰ উৎস হৈ পৰিব আৰু পশ্চিম বংগত এক নতুন শ্বেত বিপ্লৱৰ পথ প্ৰশস্ত হ’ব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে তেওঁ বিগত তিনি দিন ধৰি পশ্চিম বংগত আছে। এই সময়ছোৱাত বংগক অনুপ্ৰৱেশ-মুক্ত কৰি তুলিবলৈ, নতুনকৈ অনুপ্ৰৱেশ প্ৰতিৰোধ কৰিবলৈ, আইন-শৃংখলা উন্নত কৰিবলৈ আৰু মাতৃ-ভগ্নীসকলৰ সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰিবলৈ কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰা হৈছে। শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে তেওঁ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী শুভেন্দু অধিকাৰীৰ কাম কৰাৰ শৈলী আৰু কাৰ্য্যকৰীকৰণৰ গতি ঘনিষ্ঠভাৱে পৰ্যবেক্ষণ কৰিছে আৰু পশ্চিম বংগক ইয়াৰ শক্তি ঘূৰাই পাবলৈ বেছি সময় নালাগে বুলি তেওঁ আত্মবিশ্বাসী। তেওঁ ৰাজ্যখনৰ জনসাধাৰণক আশ্বাস দিয়ে যে চৰকাৰে তেওঁলোকৰ সকলো আশা পূৰণ কৰিব আৰু গুৰুদেৱ ৰবীন্দ্ৰনাথ ঠাকুৰৰ "সোণাৰ বাংলা"ৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰাৰ কাম নিশ্চিতভাৱে সম্পন্ন কৰিব।
আমুলে পশ্চিম বংগৰ হাওৰা ফুড পাৰ্কত প্ৰায় ৭০০ কোটি টকা বিনিয়োগেৰে আমুল বেংগল দুগ্ধ প্ৰকল্প স্থাপন কৰিছে। সম্পূৰ্ণৰূপে কাৰ্যকৰী হোৱাৰ পিছত প্ৰকল্পটোৱে প্ৰতিদিনে প্ৰায় ৩০লাখ লিটাৰ গাখীৰ প্ৰক্ৰিয়াকৰণ কৰিবলৈ সক্ষম হ'ব। এই প্ৰকল্পটোৱে প্ৰতিদিনে প্ৰায় ১,০০০ মেট্ৰিক টন বা ১০লাখ কিলোগ্ৰাম দৈ আৰু অন্যান্য দুগ্ধজাত সামগ্ৰী উৎপাদন কৰিব পাৰিব। এই ক্ষমতাৰ সৈতে ই বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ দৈ উৎপাদন কাৰখানা হ'ব। প্ৰকল্পটোৰ প্ৰস্তাৱিত দৈনিক উৎপাদন ক্ষমতাত আছে ১০লাখ লিটাৰ পেকেটযুক্ত গাখীৰ, দুই লাখ লিটাৰ ইউএইচটি গাখীৰ, এক লাখ লিটাৰ আইচক্ৰীম, ২০ মেট্ৰিক টন পনিৰ, ১০ মেট্ৰিক টন ঘিউ আৰু ১০মেট্ৰিক টন মিঠাই। ইয়াৰ উপৰি এই প্ৰকল্পটোৱে প্ৰতিদিনে প্ৰায় ২.৫ লাখ পেকেট সোৱাদযুক্ত গাখীৰ উৎপাদন কৰিবলৈ সক্ষম হ’ব। আমুল বেংগল দুগ্ধ প্ৰকল্পই পশ্চিম বংগৰ দুগ্ধ খণ্ডত আধুনিক প্ৰক্ৰিয়াকৰণ, মূল্য সংযোজন, শীতল শৃংখল আৰু বিপণন সুবিধা সম্প্ৰসাৰণ কৰিব। ই দুগ্ধ উৎপাদনকাৰী কৃষক আৰু পশুধন পালনকাৰীসকলক তেওঁলোকৰ উৎপাদিত সামগ্ৰীৰ বাবে এক উন্নত, স্বচ্ছ আৰু সুস্থিৰ বজাৰ প্ৰদান কৰিব আৰু তেওঁলোকৰ উপাৰ্জন বৃদ্ধিত সহায় কৰিব। এই প্ৰকল্পটোৱে পশ্চিম বংগত দুগ্ধ সমবায়সমূহক শক্তিশালীকৰণ, গ্ৰাম্য অৰ্থনীতিত নতুন নিযুক্তি আৰু উপাৰ্জনৰ সুযোগ সৃষ্টি আৰু ৰাজ্যখনত শ্বেত বিপ্লৱৰ এক নতুন অধ্যায়ৰ সূচনা কৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।

Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah performs Bhoomi Pujan for the world’s largest curd manufacturing plant under the Amul Bengal Dairy Project in Kolkata
Under Prime Minister Shri Narendra Modi’s leadership, the resolve to build a prosperous, secure, educated and culturally enriched “Sonar Bangla” is being translated into action
Bhoomi Pujan for the world’s largest curd manufacturing plant held in Bengal today; the plant will process 10 lakh litres of milk and benefit 1.20 lakh milk-producing livestock rearers
By providing 30 acres of land to Amul free of cost, Shri Suvendu Adhikari has enabled this major plant to become a reality and will help livestock rearers secure the highest possible price for their milk
From Kashmir to Kanyakumari and Gujarat to Bengal, the mishti doi made in Bengal will now be enjoyed in households across the country
Such is the strength of cooperation that for every rupee spent by an Amul consumer, 87 paise goes directly into the accounts of livestock rearers
The Government of India will also establish an initiative for animal breed improvement in Bengal, with a Sex-Sorted Semen facility
Benefits of more than 70 farmer-welfare schemes of the Ministry of Cooperation will reach Bengal’s farmers within six months
Under the “Sarathi” concept, an MoU has been signed to connect Bengal’s taxis with Bharat Taxi, enabling every Sarathi to become an owner of both the vehicle and Bharat Taxi
Bengal has abundant water and fertile land — over the next 15 years, every livestock-rearing household will have at least two animals of breeds yielding 25 per cent more milk
19 JUL 2026 9:02PM by PIB Delhi
Advancing Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of “Sahkar Se Samriddhi” and the goal of “White Revolution 2.0”, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today performed the Bhoomi Pujan for the world’s largest curd manufacturing plant under the Amul Bengal Dairy Project at a ceremony held at the New Town Convention Centre in Kolkata. West Bengal Chief Minister Shri Suvendu Adhikari, Speaker of the Gujarat Legislative Assembly Shri Shankarbhai Chaudhary, West Bengal Minister of Cooperation Shri Swapan Dasgupta, State Finance Minister Shri Tapas Roy, Minister of Industry and Commerce Dr Kalyan Chakraborty, Minister of Food Processing and Horticulture Shri Sharadwat Mukherjee, Chief Secretary of West Bengal Shri Manoj Kumar Agrawal, Chairman of Amul Dairy Shri Ashok Chaudhary, several dignitaries and representatives of the cooperative sector were present on the occasion.
Addressing the gathering, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that following the victory in the Bengal Assembly elections, he had come on behalf of Prime Minister Shri Narendra Modi to sweeten the occasion for the people of Bengal with mishti doi. He said that the change brought about by the people of Bengal was distinct from, and historic in comparison with, all Assembly elections held in the State since Independence.
Shri Amit Shah said that West Bengal has been a State that inspired almost every sphere of national life. For several decades, West Bengal remained ahead of the rest of the country in education. Bengal also produced one great freedom fighter after another during the freedom struggle. In the spheres of faith, devotion and sankirtan, Chaitanya Mahaprabhu, Swami Vivekananda, Ramakrishna Paramahansa and Maharshi Aurobindo established an extraordinary tradition. When it came to patriotism and dedication, Bengal, through great freedom fighters such as Netaji Subhas Chandra Bose and Khudiram Bose, never hesitated to make the supreme sacrifice.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that it was in this Bengal that Gurudev Rabindranath Tagore earned global recognition, Acharya Jagadish Chandra Bose achieved major scientific breakthroughs, and Bankim Chandra Chattopadhyay gave a new direction to cultural nationalism by composing “Vande Mataram” in “Anandamath”. He said that, unfortunately, Bengal remained influenced by a foreign ideology for a long period and, after emerging from it, became trapped in an ideological vacuum, corruption and crime. As a result, the dream of “Sonar Bangla” envisioned by Gurudev Rabindranath Tagore gradually faded.
Shri Amit Shah said that following Prime Minister Shri Narendra Modi’s appeal and a decade-long struggle, and after the journey from 2016 to 2026, the movement for “Sonar Bangla” has once again been revived under the leadership of Shri Suvendu Adhikari. He assured the people of West Bengal that work has begun, under Prime Minister Shri Narendra Modi’s leadership, to translate into reality every promise made to the people and the resolve for “Sonar Bangla” placed before them. This resolve will pave the way for building a prosperous, educated, secure and culturally enriched West Bengal.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that today marks an extremely important day for the farmers and livestock rearers of West Bengal. Amul has performed the Bhoomi Pujan for the world’s largest curd manufacturing plant here. In the first phase of the project, 10 lakh litres of milk will be processed every day, benefiting around 1.20 lakh small milk producers and livestock rearers.
Shri Amit Shah said that he had earlier requested the State Chief Minister that if two plots of 15 acres each were provided to Amul, the entire system for milk production, processing and marketing for eastern India could be operated from West Bengal. He said that the proposal was earlier rejected on the ground that Gujarat would not be allowed to enter West Bengal, even though the project was not for Gujarat but for the welfare of West Bengal’s livestock rearers and milk producers.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the change in the State is now clearly visible. At his request, Chief Minister Shri Suvendu Adhikari decided to provide 30 acres of land free of cost to the Amul Federation. This decision has paved the way for nearly 100 major investments to come to West Bengal. It will also help secure the highest possible price for the milk supplied by around 2.5 lakh livestock rearers.
Shri Amit Shah expressed confidence that from Kashmir to Kanyakumari and from Gujarat to Bengal, the mishti doi produced at the Amul Bengal Dairy Project would be consumed in households across the country, and people nationwide would bless West Bengal. He said that the cooperative movement has immense capacity to organise people, economically empower them and connect them with prosperity.
Citing Amul as an example, the Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the organisation, which is operating on such a large scale, has today become the world’s No. 1 cooperative institution. As many as 36 lakh women are associated with Amul. He said that this is the greatest example of the strength of cooperation and its economic potential.
Shri Amit Shah said that more than 18,600 rural dairy cooperative societies are currently associated with Amul, and Amul products reach almost every State in the country. Addressing every citizen who uses Amul products, he said that when a consumer spends Rs 100 on an Amul product, around Rs 87 goes directly to the farmer and livestock rearer.
He said that this money does not go to an industrialist or a large business house. Nearly 87 per cent of Amul’s total turnover is deposited directly and transparently into the bank accounts of livestock rearers. This is the true cooperative model, under which the person who produces the product receives the largest share of the business benefit.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that he had requested Chief Minister Shri Suvendu Adhikari to provide additional land for the expansion of Amul and the cooperative dairy sector. The Government of India will establish a major centre for animal breed improvement in West Bengal. This will enable milk producers to access improved breeds of animals with higher milk yields. A Sex-Sorted Semen facility will also be established in the State, helping increase the number of milch animals and improve dairy productivity.
Shri Amit Shah said that, with the objective of bringing prosperity to Bengal’s farmers through the cooperative movement, he had written a letter to Chief Minister Shri Suvendu Adhikari. He said that he himself was surprised by the Chief Minister’s speed of execution. His email was received in the evening, and by 9 p.m. the same day, the West Bengal Government had appointed a Liaison Officer and responded that the officer would coordinate with the Ministry of Cooperation.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Prime Minister Shri Narendra Modi has entrusted the Ministry of Cooperation with more than 70 schemes related to farmers’ welfare. Owing to the effective coordination mechanism created by Chief Minister Shri Suvendu Adhikari, the benefits of all these schemes will reach the farmers of West Bengal within the next six months.
Shri Amit Shah said that the office of the Registrar of Cooperative Societies in the State has also been fully computerised today. The work had remained pending for a long time, but the new government completed it in just nine weeks. Representatives of cooperative institutions will now be able to access the services of the Registrar’s office through their mobile phones. This will enhance transparency, accountability, efficiency and speed in the functioning of the cooperative sector.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that during the programme, foundation stones were laid for 10 cooperative warehouses and warehouses with a total capacity of 1,400 metric tonnes were also inaugurated. These warehouses will provide farmers and cooperative institutions with facilities for the safe storage of their produce and help reduce distress sales at low prices.
Shri Amit Shah said that another significant new beginning has been made in West Bengal today. At present, taxi drivers are exploited by several private aggregator companies. Through “Bharat Taxi”, the Central Government has introduced the concept of the “Sarathi”. Under this arrangement, a vehicle operator will not remain merely a driver, but will also be an owner and shareholder of both the vehicle and the company. He said that a Memorandum of Understanding was signed today to connect West Bengal’s taxis with “Bharat Taxi”. As a result, no Sarathi in West Bengal will remain merely a driver; each will become a shareholder in the company, and a share of the profits earned by the company will be transferred directly to his bank account. This arrangement will provide taxi drivers with dignity, ownership and economic security.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that West Bengal possesses immense potential in agriculture and animal husbandry. In several parts of Gujarat, water once had to be drawn from a depth of 1,200 feet for irrigation and drinking purposes, whereas West Bengal enjoys the special blessings of Maa Ganga. In most places here, adequate water is available at a depth of just 100 to 200 feet. The State has fertile land and limitless potential for the expansion of animal husbandry.
Shri Amit Shah said that, unfortunately, these possibilities were not fully utilised earlier. On behalf of Prime Minister Shri Narendra Modi and Chief Minister Shri Suvendu Adhikari, he assured all livestock rearers in West Bengal that efforts would be made over the next 15 years to ensure that every family in the State has at least two milch animals and that the milk produced by these animals is procured through dairy cooperative institutions. He said that livestock rearers would be provided improved breeds of animals capable of producing at least 25 per cent more milk than at present. This will make animal husbandry a regular and reliable source of income for rural families and pave the way for a new White Revolution in West Bengal.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that he had been in West Bengal for the past three days. During this period, several important steps had been taken to make Bengal infiltration-free, prevent fresh infiltration, improve law and order, and ensure the safety of mothers and sisters. Shri Amit Shah said that he had closely observed Chief Minister Shri Suvendu Adhikari’s working style and speed of execution and was confident that it would not take long for West Bengal to regain its strength. He assured the people of the State that the government would fulfil all their expectations and would certainly accomplish the task of realising Gurudev Rabindranath Tagore’s dream of “Sonar Bangla”.
Amul is establishing the Amul Bengal Dairy Project at the Howrah Food Park in West Bengal with an investment of approximately Rs 700 crore. Once fully operational, the project will be capable of processing around 30 lakh litres of milk per day. The plant will have the capacity to produce approximately 1,000 metric tonnes, or 10 lakh kilograms, of curd and other cultured dairy products every day. With this capacity, it will be the world’s largest curd manufacturing plant. The project’s proposed daily production capacity includes 10 lakh litres of packaged milk, two lakh litres of UHT milk, one lakh litres of ice cream, 20 metric tonnes of paneer, 10 metric tonnes of ghee and 10 metric tonnes of sweets. In addition, the plant will be capable of producing around 2.5 lakh packs of flavoured milk every day. The Amul Bengal Dairy Project will expand modern processing, value addition, cold-chain and marketing facilities in West Bengal’s dairy sector. It will provide milk-producing farmers and livestock rearers with a better, transparent and stable market for their produce and help increase their incomes. The project will play an important role in strengthening dairy cooperatives in West Bengal, creating new employment and income opportunities in the rural economy, and ushering in a new chapter of the White Revolution in the State.