Ministry of Cooperation
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah performs Bhoomi Pujan for the world’s largest curd manufacturing plant under the Amul Bengal Dairy Project in Kolkata
Under Prime Minister Shri Narendra Modi’s leadership, the resolve to build a prosperous, secure, educated and culturally enriched “Sonar Bangla” is being translated into action
Bhoomi Pujan for the world’s largest curd manufacturing plant held in Bengal today; the plant will process 10 lakh litres of milk and benefit 1.20 lakh milk-producing livestock rearers
By providing 30 acres of land to Amul free of cost, Shri Suvendu Adhikari has enabled this major plant to become a reality and will help livestock rearers secure the highest possible price for their milk
From Kashmir to Kanyakumari and Gujarat to Bengal, the mishti doi made in Bengal will now be enjoyed in households across the country
Such is the strength of cooperation that for every rupee spent by an Amul consumer, 87 paise goes directly into the accounts of livestock rearers
The Government of India will also establish an initiative for animal breed improvement in Bengal, with a Sex-Sorted Semen facility
Benefits of more than 70 farmer-welfare schemes of the Ministry of Cooperation will reach Bengal’s farmers within six months
Under the “Sarathi” concept, an MoU has been signed to connect Bengal’s taxis with Bharat Taxi, enabling every Sarathi to become an owner of both the vehicle and Bharat Taxi
Bengal has abundant water and fertile land — over the next 15 years, every livestock-rearing household will have at least two animals of breeds yielding 25 per cent more milk
19 JUL 2026 9:02PM by PIB Delhi
Advancing Prime Minister Shri Narendra Modi’s vision of “Sahkar Se Samriddhi” and the goal of “White Revolution 2.0”, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today performed the Bhoomi Pujan for the world’s largest curd manufacturing plant under the Amul Bengal Dairy Project at a ceremony held at the New Town Convention Centre in Kolkata. West Bengal Chief Minister Shri Suvendu Adhikari, Speaker of the Gujarat Legislative Assembly Shri Shankarbhai Chaudhary, West Bengal Minister of Cooperation Shri Swapan Dasgupta, State Finance Minister Shri Tapas Roy, Minister of Industry and Commerce Dr Kalyan Chakraborty, Minister of Food Processing and Horticulture Shri Sharadwat Mukherjee, Chief Secretary of West Bengal Shri Manoj Kumar Agrawal, Chairman of Amul Dairy Shri Ashok Chaudhary, several dignitaries and representatives of the cooperative sector were present on the occasion.
Addressing the gathering, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that following the victory in the Bengal Assembly elections, he had come on behalf of Prime Minister Shri Narendra Modi to sweeten the occasion for the people of Bengal with mishti doi. He said that the change brought about by the people of Bengal was distinct from, and historic in comparison with, all Assembly elections held in the State since Independence.
Shri Amit Shah said that West Bengal has been a State that inspired almost every sphere of national life. For several decades, West Bengal remained ahead of the rest of the country in education. Bengal also produced one great freedom fighter after another during the freedom struggle. In the spheres of faith, devotion and sankirtan, Chaitanya Mahaprabhu, Swami Vivekananda, Ramakrishna Paramahansa and Maharshi Aurobindo established an extraordinary tradition. When it came to patriotism and dedication, Bengal, through great freedom fighters such as Netaji Subhas Chandra Bose and Khudiram Bose, never hesitated to make the supreme sacrifice.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that it was in this Bengal that Gurudev Rabindranath Tagore earned global recognition, Acharya Jagadish Chandra Bose achieved major scientific breakthroughs, and Bankim Chandra Chattopadhyay gave a new direction to cultural nationalism by composing “Vande Mataram” in “Anandamath”. He said that, unfortunately, Bengal remained influenced by a foreign ideology for a long period and, after emerging from it, became trapped in an ideological vacuum, corruption and crime. As a result, the dream of “Sonar Bangla” envisioned by Gurudev Rabindranath Tagore gradually faded.
Shri Amit Shah said that following Prime Minister Shri Narendra Modi’s appeal and a decade-long struggle, and after the journey from 2016 to 2026, the movement for “Sonar Bangla” has once again been revived under the leadership of Shri Suvendu Adhikari. He assured the people of West Bengal that work has begun, under Prime Minister Shri Narendra Modi’s leadership, to translate into reality every promise made to the people and the resolve for “Sonar Bangla” placed before them. This resolve will pave the way for building a prosperous, educated, secure and culturally enriched West Bengal.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that today marks an extremely important day for the farmers and livestock rearers of West Bengal. Amul has performed the Bhoomi Pujan for the world’s largest curd manufacturing plant here. In the first phase of the project, 10 lakh litres of milk will be processed every day, benefiting around 1.20 lakh small milk producers and livestock rearers.
Shri Amit Shah said that he had earlier requested the State Chief Minister that if two plots of 15 acres each were provided to Amul, the entire system for milk production, processing and marketing for eastern India could be operated from West Bengal. He said that the proposal was earlier rejected on the ground that Gujarat would not be allowed to enter West Bengal, even though the project was not for Gujarat but for the welfare of West Bengal’s livestock rearers and milk producers.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the change in the State is now clearly visible. At his request, Chief Minister Shri Suvendu Adhikari decided to provide 30 acres of land free of cost to the Amul Federation. This decision has paved the way for nearly 100 major investments to come to West Bengal. It will also help secure the highest possible price for the milk supplied by around 2.5 lakh livestock rearers.
Shri Amit Shah expressed confidence that from Kashmir to Kanyakumari and from Gujarat to Bengal, the mishti doi produced at the Amul Bengal Dairy Project would be consumed in households across the country, and people nationwide would bless West Bengal. He said that the cooperative movement has immense capacity to organise people, economically empower them and connect them with prosperity.
Citing Amul as an example, the Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the organisation, which is operating on such a large scale, has today become the world’s No. 1 cooperative institution. As many as 36 lakh women are associated with Amul. He said that this is the greatest example of the strength of cooperation and its economic potential.
Shri Amit Shah said that more than 18,600 rural dairy cooperative societies are currently associated with Amul, and Amul products reach almost every State in the country. Addressing every citizen who uses Amul products, he said that when a consumer spends Rs 100 on an Amul product, around Rs 87 goes directly to the farmer and livestock rearer.
He said that this money does not go to an industrialist or a large business house. Nearly 87 per cent of Amul’s total turnover is deposited directly and transparently into the bank accounts of livestock rearers. This is the true cooperative model, under which the person who produces the product receives the largest share of the business benefit.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that he had requested Chief Minister Shri Suvendu Adhikari to provide additional land for the expansion of Amul and the cooperative dairy sector. The Government of India will establish a major centre for animal breed improvement in West Bengal. This will enable milk producers to access improved breeds of animals with higher milk yields. A Sex-Sorted Semen facility will also be established in the State, helping increase the number of milch animals and improve dairy productivity.
Shri Amit Shah said that, with the objective of bringing prosperity to Bengal’s farmers through the cooperative movement, he had written a letter to Chief Minister Shri Suvendu Adhikari. He said that he himself was surprised by the Chief Minister’s speed of execution. His email was received in the evening, and by 9 p.m. the same day, the West Bengal Government had appointed a Liaison Officer and responded that the officer would coordinate with the Ministry of Cooperation.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that Prime Minister Shri Narendra Modi has entrusted the Ministry of Cooperation with more than 70 schemes related to farmers’ welfare. Owing to the effective coordination mechanism created by Chief Minister Shri Suvendu Adhikari, the benefits of all these schemes will reach the farmers of West Bengal within the next six months.
Shri Amit Shah said that the office of the Registrar of Cooperative Societies in the State has also been fully computerised today. The work had remained pending for a long time, but the new government completed it in just nine weeks. Representatives of cooperative institutions will now be able to access the services of the Registrar’s office through their mobile phones. This will enhance transparency, accountability, efficiency and speed in the functioning of the cooperative sector.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that during the programme, foundation stones were laid for 10 cooperative warehouses and warehouses with a total capacity of 1,400 metric tonnes were also inaugurated. These warehouses will provide farmers and cooperative institutions with facilities for the safe storage of their produce and help reduce distress sales at low prices.
Shri Amit Shah said that another significant new beginning has been made in West Bengal today. At present, taxi drivers are exploited by several private aggregator companies. Through “Bharat Taxi”, the Central Government has introduced the concept of the “Sarathi”. Under this arrangement, a vehicle operator will not remain merely a driver, but will also be an owner and shareholder of both the vehicle and the company. He said that a Memorandum of Understanding was signed today to connect West Bengal’s taxis with “Bharat Taxi”. As a result, no Sarathi in West Bengal will remain merely a driver; each will become a shareholder in the company, and a share of the profits earned by the company will be transferred directly to his bank account. This arrangement will provide taxi drivers with dignity, ownership and economic security.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that West Bengal possesses immense potential in agriculture and animal husbandry. In several parts of Gujarat, water once had to be drawn from a depth of 1,200 feet for irrigation and drinking purposes, whereas West Bengal enjoys the special blessings of Maa Ganga. In most places here, adequate water is available at a depth of just 100 to 200 feet. The State has fertile land and limitless potential for the expansion of animal husbandry.
Shri Amit Shah said that, unfortunately, these possibilities were not fully utilised earlier. On behalf of Prime Minister Shri Narendra Modi and Chief Minister Shri Suvendu Adhikari, he assured all livestock rearers in West Bengal that efforts would be made over the next 15 years to ensure that every family in the State has at least two milch animals and that the milk produced by these animals is procured through dairy cooperative institutions. He said that livestock rearers would be provided improved breeds of animals capable of producing at least 25 per cent more milk than at present. This will make animal husbandry a regular and reliable source of income for rural families and pave the way for a new White Revolution in West Bengal.
The Union Home Minister and Minister of Cooperation said that he had been in West Bengal for the past three days. During this period, several important steps had been taken to make Bengal infiltration-free, prevent fresh infiltration, improve law and order, and ensure the safety of mothers and sisters. Shri Amit Shah said that he had closely observed Chief Minister Shri Suvendu Adhikari’s working style and speed of execution and was confident that it would not take long for West Bengal to regain its strength. He assured the people of the State that the government would fulfil all their expectations and would certainly accomplish the task of realising Gurudev Rabindranath Tagore’s dream of “Sonar Bangla”.
Amul is establishing the Amul Bengal Dairy Project at the Howrah Food Park in West Bengal with an investment of approximately Rs 700 crore. Once fully operational, the project will be capable of processing around 30 lakh litres of milk per day. The plant will have the capacity to produce approximately 1,000 metric tonnes, or 10 lakh kilograms, of curd and other cultured dairy products every day. With this capacity, it will be the world’s largest curd manufacturing plant. The project’s proposed daily production capacity includes 10 lakh litres of packaged milk, two lakh litres of UHT milk, one lakh litres of ice cream, 20 metric tonnes of paneer, 10 metric tonnes of ghee and 10 metric tonnes of sweets. In addition, the plant will be capable of producing around 2.5 lakh packs of flavoured milk every day. The Amul Bengal Dairy Project will expand modern processing, value addition, cold-chain and marketing facilities in West Bengal’s dairy sector. It will provide milk-producing farmers and livestock rearers with a better, transparent and stable market for their produce and help increase their incomes. The project will play an important role in strengthening dairy cooperatives in West Bengal, creating new employment and income opportunities in the rural economy, and ushering in a new chapter of the White Revolution in the State.

ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
କୋଲକାତାରେ ଅମୂଲ ବେଙ୍ଗଲ ଡେରୀ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଦହି ଉତ୍ପାଦନ କାରଖାନାର ଭୂମି ପୂଜନ କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
19 JUL 2026 9:02PM by PIB Bhubaneswar
• ‘‘ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ, ଏକ ସମୃଦ୍ଧ, ସୁରକ୍ଷିତ, ଶିକ୍ଷିତ ଏବଂ ସାଂସ୍କୃତିକ ଭାବରେ ସମୃଦ୍ଧ ‘‘ସୋନାର ବାଙ୍ଗଲା’’ ନିର୍ମାଣର ସଂକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟରେ ପରିଣତ ହେଉଛି
• ଆଜି ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଦହି ଉତ୍ପାଦନ କାରଖାନାର ଭୂମି ପୂଜନ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି; ଏହି ପ୍ଲାଣ୍ଟ ୧୦ ଲକ୍ଷ ଲିଟର କ୍ଷୀର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରିବ ଏବଂ ୧.୨୦ ଲକ୍ଷ କ୍ଷୀର ଉତ୍ପାଦନକାରୀ ଗୋଚାଷୀଙ୍କୁ ଲାଭ ଦେବ
• ଅମୂଲକୁ ମାଗଣାରେ ୩୦ ଏକର ଜମି ପ୍ରଦାନ କରି ଶୁଭେନ୍ଦୁ ଅଧିକାରୀ ଏହି ପ୍ରମୁଖ ପ୍ଲାଣ୍ଟକୁ ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ କରିଛନ୍ତି ଏବଂ ପଶୁପାଳକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଦୁଗ୍ଧର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ସମ୍ଭାବ୍ୟ ମୂଲ୍ୟ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବେ
• କାଶ୍ମୀରରୁ କନ୍ୟାକୁମାରୀ ଏବଂ ଗୁଜରାଟରୁ ବଙ୍ଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ତିଆରି ମିଷ୍ଟି ଦୋଇ ଏବେ ସାରା ଦେଶରେ ଘରେ ଘରେ ସେବନ କରାଯିବ
• ସମବାୟର ଶକ୍ତି କାରଣରୁ ଜଣେ ଅମୂଲ ଗ୍ରାହକ ଖର୍ଚ୍ଚ କରିଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଟଙ୍କାରୁ ୮୭ ପଇସା ସିଧାସଳଖ ଗୋପାଳକଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ଯାଏ
• ଭାରତ ସରକାର ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ପ୍ରାଣୀ ପ୍ରଜନନ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଏକ ଉପକ୍ରମ ଆରମ୍ଭ କରିବେ, ଯେଉଁଥିରେ ଏକ ସେକ୍ସ-ସର୍ଟେଡ୍‌ ସିମେନ୍ସ ସୁବିଧା ରହିବ
• ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ୭୦ ରୁ ଅଧିକ କୃଷକ-କଲ୍ୟାଣ ଯୋଜନାର ଲାଭ ଛଅ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବ
• ସାରଥି’ କନ୍ସେପ୍ଟ ଅଧୀନରେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ଟ୍ୟାକ୍ସିଗୁଡ଼ିକୁ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା କରିବା ପାଇଁ ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି, ଯାହାଦ୍ୱାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ସାରଥି ନିଜ ଗାଡ଼ି ଏବଂ ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି ଉଭୟର ମାଲିକ ହୋଇପାରିବେ
• ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ପ୍ରଚୁର ପାଣି ଏବଂ ଉର୍ବର ଜମି ଅଛି - ଆଗାମୀ ୧୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଗୋପାଳନ କରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରରେ ଅତି କମରେ ଦୁଇଟି ପ୍ରଜାତିର ଗୃହପାଳିତ ପ୍ରାଣୀ ରହିବେ ଯେଉଁମାନେ ୨୫ ପ୍ରତିଶତ ଅଧିକ କ୍ଷୀର ଦେବେ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ‘ସହକାର୍‌ ସେ ସମୃଦ୍ଧି’ର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଏବଂ ‘ଶ୍ୱେତ ବିପ୍ଳବ ୨.୦’ର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢାଇ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି କୋଲକାତାର ନ୍ୟୁ ଟାଉନ୍ କନଭେନସନ ସେଣ୍ଟରରେ ଆୟୋଜିତ ଏକ ସମାରୋହରେ ଅମୂଲ ବେଙ୍ଗଲ ଡେରୀ ପ୍ରକଳ୍ପ ଅଧୀନରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଦହି ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଭୂମି ପୂଜନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଅବସରରେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶୁଭେନ୍ଦୁ ଅଧିକାରୀ, ଗୁଜରାଟ ବିଧାନସଭାର ବାଚସ୍ପତି ଶଙ୍କରଭାଇ ଚୌଧୁରୀ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱପନ ଦାସଗୁପ୍ତା, ରାଜ୍ୟ ଅର୍ଥମନ୍ତ୍ରୀ ତାପସ ରାୟ, ଶିଳ୍ପ ଓ ବାଣିଜ୍ୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର କଲ୍ୟାଣ ଚକ୍ରବର୍ତ୍ତୀ, ଖାଦ୍ୟ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଓ ଉଦ୍ୟାନ କୃଷି ମନ୍ତ୍ରୀ ଶରଦ୍ଦ୍ୱତ ମୁଖାର୍ଜୀ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ମୁଖ୍ୟ ସଚିବ ମନୋଜ କୁମାର ଅଗ୍ରୱାଲ, ଅମୂଲ ଡେରୀ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଅଶୋକ ଚୌଧୁରୀଙ୍କ ସମେତ ବହୁ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଏବଂ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ତାଙ୍କ ଭାଷଣରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନରେ ​​ବିଜୟ ପରେ ସେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ବଙ୍ଗବାସୀଙ୍କୁ ମିଠା ଦହି ଖୁଆଇବାକୁ ଆସିଛନ୍ତି। ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗବାସୀ ଆଣିଥିବା ପରିବର୍ତ୍ତନ ସ୍ୱାଧୀନତା ପରଠାରୁ ରାଜ୍ୟରେ ହୋଇଥିବା ସମସ୍ତ ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନଠାରୁ ଭିନ୍ନ ଏବଂ ଐତିହାସିକ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଏପରି ଏକ ରାଜ୍ୟ ଯାହା ଦେଶର ପ୍ରାୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛି। ଶିକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ବହୁ ଦଶନ୍ଧି ଧରି ସମଗ୍ର ଦେଶଠାରୁ ଆଗରେ ରହିଛି। ବଙ୍ଗ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମରେ ଅନେକ ମହାନ ସଂଗ୍ରାମୀ ମଧ୍ୟ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ଧର୍ମ, ଭକ୍ତି ଏବଂ ସଂକୀର୍ତ୍ତନ କ୍ଷେତ୍ରରେ, ଚୈତନ୍ୟ ମହାପ୍ରଭୁ, ସ୍ୱାମୀ ବିବେକାନନ୍ଦ, ରାମକୃଷ୍ଣ ପରମହଂସ ଏବଂ ମହର୍ଷି ଅରବିନ୍ଦ ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ପରମ୍ପରା ସ୍ଥାପନ କରିଛନ୍ତି। ଦେଶପ୍ରେମ ଏବଂ ସମର୍ପଣର କଥା ଆସିଲେ, ନେତାଜୀ ସୁଭାଷ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ ଏବଂ ଖୁଦିରାମ ବୋଷଙ୍କ ଭଳି ମହାନ ସ୍ୱାଧୀନତା ସଂଗ୍ରାମୀଙ୍କ ମାଧ୍ୟମରେ ବଳିଦାନ ଦେବାକୁ ବଙ୍ଗ କେବେ ପଛଘୁଞ୍ଚା ଦେଇନାହିଁ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ହିଁ ଗୁରୁଦେବ ରବୀନ୍ଦ୍ରନାଥ ଟାଗୋରଙ୍କୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳିଥିଲା। ଆଚାର୍ଯ୍ୟ ଜଗଦୀଶ ଚନ୍ଦ୍ର ବୋଷ ମହାନ ବୈଜ୍ଞାନିକ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଥିଲେ । ବଙ୍କିମ ଚନ୍ଦ୍ର ଚାଟାର୍ଜୀ 'ଆନନ୍ଦମଠ'ରେ 'ବନ୍ଦେ ମାତରମ୍' ରଚନା କରି ସାଂସ୍କୃତିକ ଜାତୀୟତାବାଦକୁ ଏକ ନୂତନ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେଇଥିଲେ। ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ଧରି ବିଦେଶୀ ବିଚାର ଦ୍ୱାରା ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଥିଲା। ଏଥିରୁ ମୁକ୍ତ ହେବା ପରେ, ରାଜ୍ୟ ବିଚାରହୀନତା, ଦୁର୍ନୀତି ଏବଂ ଅପରାଧର କବଳରେ ପଡ଼ିଥିଲା। ଫଳସ୍ୱରୂପ, ଗୁରୁଦେବ ରବୀନ୍ଦ୍ରନାଥ ଟାଗୋରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କଳ୍ପିତ 'ସୋନାର ବାଙ୍ଗଲା'ର ସ୍ୱପ୍ନ ଧୀରେ ଧୀରେ ମଳିନ ହୋଇଗଲା।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଆହ୍ୱାନ ଏବଂ ୨୦୧୬ ରୁ ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରା ଦଶ ବର୍ଷର ସଂଘର୍ଷ ପରେ ଶ୍ରୀ ଶୁଭେନ୍ଦୁ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ 'ସୋନାର ବାଙ୍ଗଲା' ଆନ୍ଦୋଳନ ପୁଣି ଥରେ ପୁନର୍ଜୀବିତ ହୋଇଛି। ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଦିଆଯାଇଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଏବଂ "ସୋନାର ବାଙ୍ଗଲା"ର ପ୍ରତିଜ୍ଞା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ସାକାର ହେବା ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଏହି ପ୍ରତିଜ୍ଞା ଏକ ସମୃଦ୍ଧ, ଶିକ୍ଷିତ, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତିସମ୍ପନ୍ନ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ଗଠନ ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ ବୋଲି ସେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱସ୍ତ କରିଥିଲେ ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଆଜି ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ଚାଷୀ ଏବଂ ଗୋପାଳକମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଦିନ। ଅମୂଲ ଏଠାରେ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଦହି ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଛି। ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ, ପ୍ରତିଦିନ ୧୦ ଲକ୍ଷ ଲିଟର କ୍ଷୀର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରାଯିବ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ପ୍ରାୟ ୧ ଲକ୍ଷ ୨୦ ହଜାର କ୍ଷୁଦ୍ର ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦକ ଓ ଗୋପାଳକ ଉପକୃତ ହେବେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ, ସେ ପୂର୍ବରୁ ରାଜ୍ୟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ ଯେ ଯଦି ଅମୂଲକୁ ୧୫ ଏକରର ଦୁଇଟି ପ୍ଲଟ୍ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯାଏ, ତେବେ ସମଗ୍ର ପୂର୍ବ ଭାରତର କ୍ଷୀର ଉତ୍ପାଦନ, ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ ଏବଂ ବିପଣନ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରୁ ପରିଚାଳନା କରାଯାଇପାରିବ। ପୂର୍ବରୁ ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ପ୍ରତ୍ୟାଖ୍ୟାନ କରାଯାଇଥିଲା, କାରଣ ଗୁଜରାଟକୁ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ପ୍ରବେଶ କରିବାକୁ ଅନୁମତି ଦିଆଯିବ ନାହିଁ ବୋଲି ବିଚାର କରାଯାଇଥିଲା। ତଥାପି, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ଗୁଜରାଟ ପାଇଁ ନୁହେଁ, ବରଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ଗୋପାଳକ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦକମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ ଥିଲା।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ରାଜ୍ୟରେ ଏବେ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଛି। ତାଙ୍କ ଅନୁରୋଧରେ, ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶୁଭେନ୍ଦୁ ଅଧିକାରୀ ଅମୂଲ ଫେଡେରେସନକୁ ମାଗଣାରେ ୩୦ ଏକର ଜମି ଯୋଗାଇବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଥିଲେ। ଏହି ନିଷ୍ପତ୍ତି ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ପ୍ରାୟ ୧୦୦ଟି ପ୍ରମୁଖ ନିବେଶ ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିଛି। ଏହା ପ୍ରାୟ ଅଢ଼େଇ ଲକ୍ଷ ଗୋପାଳକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ କ୍ଷୀରର ସର୍ବାଧିକ ମୂଲ୍ୟ ପାଇବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକଟ କରି କହିଥିଲେ, ଅମୂଲର ବଙ୍ଗ ଡେରୀ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଉତ୍ପାଦିତ ମିଠା ଦହି କାଶ୍ମୀରରୁ କନ୍ୟାକୁମାରୀ ଏବଂ ଗୁଜରାଟରୁ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଘରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯିବ ଏବଂ ଦେଶର ଲୋକମାନେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗକୁ ଆଶୀର୍ବାଦ କରିବେ। ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନରେ ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସଂଗଠିତ କରିବା, ସେମାନଙ୍କୁ ଆର୍ଥିକ ଭାବରେ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ସହିତ ଯୋଡ଼ିବାର ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି।
ଅମୂଲର ଉଦାହରଣ ଦେଇ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଏତେ ବଡ଼ ସ୍ତରରେ କାମ କରୁଥିବା ଅମୂଲ ଆଜି ବିଶ୍ୱର ଏକ ନମ୍ବର ସମବାୟ ସଂଗଠନ ପାଲଟିଛି। ୩୬ ଲକ୍ଷ ମହିଳା ଅମୂଲ ସହିତ ଜଡିତ। ଏହା ସମବାୟର ଶକ୍ତି ଏବଂ ଏହାର ଆର୍ଥିକ ସମ୍ଭାବନାର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉଦାହରଣ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ, ଆଜି ୧୮,୬୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଗ୍ରାମୀଣ ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟ ଅମୂଲ ସହିତ ଜଡିତ, ଏବଂ ଅମୂଲ ଉତ୍ପାଦ ଦେଶର ପ୍ରାୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ପହଞ୍ଚିପାରୁଛି। ସେ ଅମୂଲ ଉତ୍ପାଦ ବ୍ୟବହାର କରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କୁ କହିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ଗ୍ରାହକ ଅମୂଲ ଉତ୍ପାଦ ଉପରେ ୧୦୦ ଟଙ୍କା ଖର୍ଚ୍ଚ କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ପ୍ରାୟ ୮୭ ଟଙ୍କା ସିଧାସଳଖ ଗୋପାଳକ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନକାରୀଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚିଥାଏ।
ସେ କହିଥିଲେ, ଏହି ଟଙ୍କା କୌଣସି ଶିଳ୍ପପତି କିମ୍ବା ବଡ଼ ବ୍ୟବସାୟୀଙ୍କ ପାଖକୁ ଯାଏ ନାହିଁ। ଅମୂଲର ମୋଟ କାରବାରର ପ୍ରାୟ ୮୭ ପ୍ରତିଶତ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସ୍ୱଚ୍ଛତା ସହିତ ଗୋପାଳକ ଚାଷୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ସିଧାସଳଖ ଜମା କରାଯାଏ। ଏହା ହେଉଛି ସମବାୟର ପ୍ରକୃତ ମଡେଲ, ଯେଉଁଥିରେ ଉତ୍ପାଦକ ବ୍ୟବସାୟରୁ ସର୍ବାଧିକ ଲାଭ ପାଆନ୍ତି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ସେ ଅମୂଲ ଏବଂ ସମବାୟ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରର ବିସ୍ତାର ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ଜମି ଯୋଗାଇବାକୁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶୁଭେନ୍ଦୁ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ଅନୁରୋଧ କରିଛନ୍ତି। ଭାରତ ସରକାର ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ଏକ ବୃହତ ପ୍ରାଣୀ ପ୍ରଜନନ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବେ। ଏହା ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦକମାନଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ପ୍ରଜାତି ଉଚ୍ଚ ଉତ୍ପାଦନକ୍ଷମ ପ୍ରାଣୀ ଯୋଗାଇବ। ଏହା ସହିତ, ରାଜ୍ୟରେ ସେକ୍ସ ସର୍ଟେଡ୍‌ ସିମେନ୍ ମଧ୍ୟ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ, ଯାହା ଦୁଗ୍ଧ ଦେଉଥିବା ପ୍ରାଣୀଙ୍କ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ, ସମବାୟ ଆନ୍ଦୋଳନ ମାଧ୍ୟମରେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସମୃଦ୍ଧ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ସେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶୁଭେନ୍ଦୁ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ଏକ ଚିଠି ଲେଖିଥିଲେ। ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟର ଗତି ଦେଖି ସେ ଆଶ୍ଚର୍ଯ୍ୟ ହୋଇଥିଲେ । ସନ୍ଧ୍ୟାରେ ତାଙ୍କର ଇମେଲ୍ ପହଞ୍ଚିଲା, ଏବଂ ରାତି ୯ଟା ସୁଦ୍ଧା ସେହି ଦିନ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ସରକାର ଜଣେ ଯୋଗାଯୋଗ ଅଧିକାରୀଙ୍କୁ ନିଯୁକ୍ତ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏକ ଉତ୍ତର ପଠାଇଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅଧିକାରୀ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ସହିତ ସମନ୍ୱୟ ସ୍ଥାପନ କରିବେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ କୃଷକମାନଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ସହିତ ଜଡିତ ୭୦ରୁ ଅଧିକ ଯୋଜନାର ଦାୟିତ୍ୱ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟକୁ ଦେଇଛନ୍ତି। ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶୁଭେନ୍ଦୁ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ସମନ୍ୱୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପାଇଁ ଧନ୍ୟବାଦ। ଏ ସମସ୍ତ ଯୋଜନାର ଲାଭ ଆଗାମୀ ଛଅ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର କୃଷକମାନଙ୍କ ପାଖରେ ପହଞ୍ଚିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ, ଆଜି ରାଜ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତି ନିବନ୍ଧକ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟଗୁଡ଼ିକୁ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କମ୍ପ୍ୟୁଟରୀକରଣ କରାଯାଇଛି। ଏହି କାମ ଦୀର୍ଘ ଦିନ ଧରି ପଡ଼ି ରହିଥିଲା, କିନ୍ତୁ ନୂତନ ସରକାର ମାତ୍ର ନଅ ସପ୍ତାହ ମଧ୍ୟରେ ଏହାକୁ ସମାପ୍ତ କରିଛନ୍ତି। ଏବେ, ସମବାୟ ସମାଜର ପ୍ରତିନିଧିମାନେ ସେମାନଙ୍କର ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ ନିବନ୍ଧକ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ସେବା ପାଇପାରିବେ। ଏହା ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରର କାର୍ଯ୍ୟରେ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ଉତ୍ତରଦାୟିତ୍ୱ, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଗତି ବୃଦ୍ଧି କରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ, ୧୦ଟି ସମବାୟ ଗୋଦାମର ଶିଳାନ୍ୟାସ କରାଯାଇଥିଲା ଏବଂ ୧୪୦୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ କ୍ଷମତା ବିଶିଷ୍ଟ ଗୋଦାମ ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଗୋଦାମଗୁଡ଼ିକ ଚାଷୀ ଓ ସମବାୟ ସମିତିଗୁଡ଼ିକୁ ସେମାନଙ୍କର ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାର ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ ଏବଂ କମ ମୂଲ୍ୟରେ ଉତ୍ପାଦିତ ସାମଗ୍ରୀର ବାଧ୍ୟତାମୂଳକ ବିକ୍ରୟ ସମସ୍ୟାକୁ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ଆଜି ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ନୂତନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ଟ୍ୟାକ୍ସି ଡ୍ରାଇଭରମାନେ ବର୍ତ୍ତମାନ ଅନେକ ଘରୋଇ କମ୍ପାନୀ ଦ୍ୱାରା ଶୋଷଣର ଶିକାର ହେଉଛନ୍ତି। କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର 'ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି' ମାଧ୍ୟମରେ 'ସାରଥି'ର କନ୍ସେପ୍ଟ ଆରମ୍ଭ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ବ୍ୟବସ୍ଥାରେ, ଗାଡ଼ି ଚାଳକ କେବଳ ଜଣେ ଡ୍ରାଇଭର ହେବେ ନାହିଁ ବରଂ ତାଙ୍କ ଗାଡ଼ିର ମାଲିକ, ଅଂଶୀଦାର ଏବଂ କମ୍ପାନୀ ମଧ୍ୟ ହେବେ । ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ଟ୍ୟାକ୍ସିଗୁଡ଼ିକୁ 'ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି' ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ପାଇଁ ଆଜି ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହୋଇଛି। ଏହା ସହିତ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ଯେକୌଣସି ସାରଥି କେବଳ ଜଣେ ଡ୍ରାଇଭର ହେବେ ନାହିଁ ବରଂ କମ୍ପାନୀର ଅଂଶୀଦାର ମଧ୍ୟ ହେବେ ଏବଂ କମ୍ପାନୀ ଦ୍ୱାରା ଅର୍ଜିତ ଲାଭର ଏକ ଅଂଶ ସିଧାସଳଖ ତାଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟରେ ପହଞ୍ଚିବ। ଏହା ଟ୍ୟାକ୍ସି ଡ୍ରାଇଭରମାନଙ୍କୁ ସମ୍ମାନ, ମାଲିକାନା ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ କୃଷି ଏବଂ ପ୍ରାଣୀ ପାଳନ ପାଇଁ ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି। ଗୁଜରାଟର ଅନେକ ଅଞ୍ଚଳ ପୂର୍ବରୁ ଜଳସେଚନ ଏବଂ ପାନୀୟ ଜଳ ପାଇଁ ୧୨ ଶହ ଫୁଟ ତଳୁ ପାଣି କାଢ଼ିବାକୁ ପଡୁଥିଲା। ହେଲେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ ମାତା ଗଙ୍ଗାଙ୍କ ବିଶେଷ ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇଛି। ଅଧିକାଂଶ ସ୍ଥାନରେ ୧୦୦ ରୁ ୨୦୦ ଫୁଟ ଗଭୀରତାରେ ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ପାଣି ଉପଲବ୍ଧ। ରାଜ୍ୟରେ ଉର୍ବର ଜମି ଏବଂ ପ୍ରାଣୀପାଳନ ବିସ୍ତାର ପାଇଁ ଅପାର ସମ୍ଭାବନା ରହିଛି।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ, ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟବଶତଃ, ଏହି ସମ୍ଭାବନାଗୁଡ଼ିକୁ ଅତୀତରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ଭାବରେ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଇ ନାହିଁ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏବଂ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶୁଭେନ୍ଦୁ ଅଧିକାରୀଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ ସେ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ସମସ୍ତ ପ୍ରାଣୀପାଳକମାନଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ଆଗାମୀ ୧୫ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ରାଜ୍ୟର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପରିବାରରେ ଅତି କମରେ ଦୁଇଟି କ୍ଷୀର ଦେଉଥିବା ପ୍ରାଣୀ ରହିବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରାଯିବ ଏବଂ ଏହି ପ୍ରାଣୀମାନଙ୍କ କ୍ଷୀର ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟ ମାଧ୍ୟମରେ ସଂଗ୍ରହ କରାଯିବ। ଗୋ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ଉନ୍ନତ ପ୍ରଜାତିର ଗୃହପାଳିତ ପ୍ରାଣୀ ଯୋଗାଇ ଦିଆଯିବ ଯାହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଉପଲବ୍ଧ ଅପେକ୍ଷା ଅତି କମରେ ୨୫ ପ୍ରତିଶତ ଅଧିକ କ୍ଷୀର ଦେବ। ଏହା ଗ୍ରାମୀଣ ପରିବାର ପାଇଁ ପ୍ରାଣୀପାଳନକୁ ଏକ ନିୟମିତ ଓ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଆୟର ଉତ୍ସ କରିବ ଏବଂ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ଏକ ନୂତନ ଶ୍ୱେତ ବିପ୍ଳବ ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରଶସ୍ତ କରିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ସେ ଗତ ତିନି ଦିନ ଧରି ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ଅଛନ୍ତି। ଅନୁପ୍ରବେଶମୁକ୍ତ ପଶ୍ଚିମବଙ୍‌ଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା, ନୂତନ ଅନୁପ୍ରବେଶ ରୋକିବା, ଆଇନ ଶୃଙ୍ଖଳାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏବଂ ମା' ଓ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନିଆଯାଇଛି। ସେ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଶୁଭେନ୍ଦୁ ଅଧିକାରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟଶୈଳୀ ଏବଂ କାମକୁ ନିକଟରୁ ଦେଖିଛନ୍ତି । ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ସୁଧାର ଆସିବାକୁ ଅଧିକ ସମୟ ଲାଗିବ ନାହିଁ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ । ସରକାର ସେମାନଙ୍କର ସମସ୍ତ ଆଶା ପୂରଣ କରିବ ଏବଂ ଗୁରୁଦେବ ରବୀନ୍ଦ୍ରନାଥ ଟାଗୋରଙ୍କ 'ସୋନାର ବଙ୍ଗଳା' ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସାକାର କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ସଫଳ ହେବ ବୋଲି ସେ ରାଜ୍ୟବାସୀଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇଥିଲେ ।
ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ହାଓଡ଼ା ଫୁଡ୍ ପାର୍କରେ ପ୍ରାୟ ୭୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ନିବେଶରେ ଅମୂଲ ବେଙ୍ଗଲ୍ ଡେରୀ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରୁଛି। ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ଷମ ହେବା ପରେ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପ୍ରତିଦିନ ପ୍ରାୟ ୩ ନିୟୁତ ଲିଟର କ୍ଷୀର ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରିବ। ଏହି ପ୍ଲାଣ୍ଟର ଦୈନିକ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତା ପ୍ରାୟ ୧ ହଜାର ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ । ଏଠାରୁ ୧୦ ଲକ୍ଷ କିଲୋଗ୍ରାମ ଦହି ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ କଲଚର୍ଡ ଦୁଗ୍ଧଜାତ ସାମଗ୍ରୀ ଉତ୍ପାଦନ ହେବ। ଏହି କ୍ଷମତା ସହିତ, ଏହା ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଦହି ଉତ୍ପାଦନ ପ୍ଲାଣ୍ଟ ହେବ। ପ୍ରକଳ୍ପର ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଦୈନିକ ଉତ୍ପାଦନ କ୍ଷମତାରେ ୧୦ ଲକ୍ଷ ଲିଟର ପ୍ୟାକେଟ୍‌ କ୍ଷୀର, ୨ ଲକ୍ଷ ଲିଟର ୟୁଏଚଟି କ୍ଷୀର, ୧ ଲକ୍ଷ ଲିଟର ଆଇସକ୍ରିମ୍, ୨୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ପନିର, ୧୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ଘିଅ ଏବଂ ୧୦ ମେଟ୍ରିକ୍ ଟନ୍ ମିଠା ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ। ଏହା ସହିତ, ପ୍ଲାଣ୍ଟ ପ୍ରତିଦିନ ପ୍ରାୟ ଅଢ଼େଇ ଲକ୍ଷ ପ୍ୟାକ୍ ସ୍ୱାଦଯୁକ୍ତ କ୍ଷୀର ଉତ୍ପାଦନ କରିବ। ଅମୂଲ ବେଙ୍ଗଲ୍ ଡେରୀ ପ୍ରୋଜେକ୍ଟ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗର ଡେରୀ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆଧୁନିକ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ, ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି, କୋଲ୍ଡ ଚେନ୍ ଏବଂ ମାର୍କେଟିଂ ସୁବିଧାକୁ ବିସ୍ତାର କରିବ। ଏହା ଦୁଗ୍ଧ ଚାଷୀ ଏବଂ ଗୋପାଳକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ତମ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ସ୍ଥାୟୀ ବଜାର ପ୍ରଦାନ କରିବ, ଯାହା ସେମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ଆୟ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗରେ ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା, ଗ୍ରାମୀଣ ଅର୍ଥବ୍ୟବସ୍ଥାରେ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଆୟ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ତଥା ରାଜ୍ୟରେ ଶ୍ୱେତ ବିପ୍ଳବର ଏକ ନୂତନ ଅଧ୍ୟାୟ ଆରମ୍ଭ କରିବାରେ ଏହା ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବ ।