President's Secretariat
PRESIDENT OF INDIA IN MOLDOVA; HOLDS BILATERAL MEETING WITH PRESIDENT OF MOLDOVA AND LEADS DELEGATION-LEVEL TALKS
20 JUL 2026 4:28PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu, reached Chisinau, Moldova, this morning (July 20, 2026), on the first leg of her State Visit to Moldova, North Macedonia and Romania. This is the first visit by an Indian President to Moldova.
On this State visit, the President is accompanied by Smt. Nimuben Jayantibhai Bambhaniya, Minister of State in the Ministry of Consumer Affairs, Food & Public Distribution, Dr. Dinesh Sharma, Member of Parliament, Rajya Sabha and Shri Vijay Baghel, Member of Parliament, Lok Sabha.
On her arrival at Chisinau International Airport, the President was received by the Deputy Prime Minister and Minister of Foreign Affairs of the Republic of Moldova, Mr. Mihai Popsoi.
Subsequently, the President visited the Presidential Palace, where she was warmly received by H.E. Madam Maia Sandu, President of the Republic of Moldova. She was accorded a ceremonial welcome and guard of honour. During one-to-one meeting and delegation-level talks, the two leaders held productive and forward-looking discussions covering the entire spectrum of the bilateral partnership.
The President said that the first-ever State Visit by an Indian President to Moldova, marks a historic milestone in our bilateral relations and reflects the growing friendship and mutual trust between India and Moldova.
The President said that India and Moldova have enjoyed warm and friendly relations for more than three decades. Although geographically distant, the India-Moldova partnership has steadily grown, guided by our shared commitment to peace, development and international cooperation.
She underlined that the economic cooperation remains an important pillar of our partnership. She emphasized the need to promote greater trade and investment, strengthen resilient supply chains, improve connectivity and encourage closer engagement between the business communities.
The President conveyed India’s decision to double the number of ITEC training slots for Moldovan professionals, including specialised courses in Artificial Intelligence and other emerging technologies. She invited Moldovan diplomats to take part in special courses on AI and Cyber diplomacy at the Foreign Service Institute of India.
The two leaders agreed to strengthen cooperation in various areas of mutual interest, including agriculture, logistics and infrastructure, healthcare and pharmaceuticals, renewable energy, Digital Public Infrastructure, Artificial Intelligence, and innovation. They agreed to continue working together to address common global challenges and contribute to a peaceful, stable and prosperous world.
Both Presidents issued statements to the press. (Text of press statement by President Droupadi Murmu is attached).
Please click here to see the President's Press Statement in English

ৰাষ্ট্ৰপতি সচিবালয়
মলদোভাত ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতিঃ মলদোভাৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সৈতে দ্বিপাক্ষিক বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰাৰ লগতে প্ৰতিনিধি দল পৰ্যায়ৰ আলোচনাৰ নেতৃত্ব দিয়ে ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে
20 JUL 2026 4:28PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মু আজি পুৱা (২০ জুলাই, ২০২৬) মলদোভা, উত্তৰ মেচিডোনিয়া আৰু ৰোমানিয়ালৈ কৰা চৰকাৰী ভ্ৰমণৰ প্ৰথম পৰ্যায়ত মলদোভাৰ চিচিনাউত উপস্থিত হয়। ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতিৰ এয়া প্ৰথম মলদোভা ভ্ৰমণ।
এই চৰকাৰী ভ্ৰমণত ৰাষ্ট্ৰপতিৰ সৈতে গ্ৰাহক পৰিক্ৰমা, খাদ্য আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ মন্ত্ৰালয়ৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী শ্ৰীমতী নিমুবেন জয়ন্তীভাই বাম্ভনিয়া, ৰাজ্যসভাৰ সাংসদ ড° দীনেশ শৰ্মা আৰু লোকসভাৰ সাংসদ শ্ৰী বিজয় বাঘেল আছে।
চিচিনাউ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় বিমানবন্দৰত উপস্থিত হোৱাৰ লগে লগে ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীক মলদোভা গণৰাজ্যৰ উপ প্ৰধানমন্ত্ৰী তথা বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰী মিহাই পপছ’ই উষ্ম আদৰণি জনায়। ইয়াৰ পিছত ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে দেশখনৰ ৰাষ্ট্ৰপতি ভৱন পৰিদৰ্শন কৰে, য’ত তেওঁক উষ্ম আদৰণি জনায় মলদোভা গণৰাজ্যৰ ৰাষ্ট্ৰপতি মহামহিম মাইয়া চাণ্ডুৱে। ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি মুৰ্মুক আনুষ্ঠানিকভাৱে আদৰণি জনোৱা হয় আৰু গাৰ্ড অৱ অনাৰ প্ৰদান কৰা হয়। প্ৰতিনিধি পৰ্যায়ৰ আলোচনাৰ সময়ত দুয়োগৰাকী নেতাই দ্বিপাক্ষিক অংশীদাৰিত্বৰ সমগ্ৰ পৰিক্ৰমাক সামৰি উৎপাদনশীল তথা আগন্তুক দৃষ্টিভংগীৰ বিষয়কলৈ আলোচনা কৰে।
ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰতীয় ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে মলদোভালৈ প্ৰথমবাৰৰ বাবে কৰা চৰকাৰী ভ্ৰমণে দুয়োখন দেশৰ দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কত এক ঐতিহাসিক মাইলৰ খুঁটি হিচাপে চিহ্নিত কৰিছে আৰু ভাৰত তথা মলদোভাৰ মাজত ক্ৰমবৰ্ধমান বন্ধুত্ব তথা পাৰস্পৰিক বিশ্বাসক প্ৰতিফলিত কৰিছে।
ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰত আৰু মলদোভাই তিনি দশকৰো অধিক কাল ধৰি উষ্ণ তথা বন্ধুত্বপূৰ্ণ সম্পৰ্ক বজাই ৰাখিছে। যদিও ভৌগোলিকভাৱে দুয়োখন দেশৰ মাজত দূৰত্ব আছে তথাপি ভাৰত-মলদোভাৰ অংশীদাৰিত্ব ক্ৰমাগতভাৱে বৃদ্ধি পাইছে, শান্তি, উন্নয়ন আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সহযোগিতাৰ প্ৰতি ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা দায়বদ্ধতাৰে দুয়োখন দেশ পৰিচালিত হৈছে।
অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা আমাৰ অংশীদাৰিত্বৰ এক গুৰুত্বপূৰ্ণ স্তম্ভ হৈয়েই আছে বুলিও তেওঁ আঙুলিয়াই দিয়ে। তেওঁ অধিক বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগক প্ৰসাৰিত কৰা, স্থিতিস্থাপক যোগান শৃংখল শক্তিশালী কৰা, সংযোগ উন্নত কৰা আৰু ব্যৱসায়িক সম্প্ৰদায়সমূহৰ মাজত ঘনিষ্ঠ সংযোগক উৎসাহিত কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰে। ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আৰু অন্যান্য উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ বিশেষ পাঠ্যক্ৰমকে ধৰি মলদোভাৰ পেছাদাৰীসকলৰ বাবে আইটিইচিৰ প্ৰশিক্ষণ দুগুণ কৰিবলৈ ভাৰতে গ্ৰহণ কৰা সিদ্ধান্তৰ কথাও প্ৰকাশ কৰে। ভাৰতীয় বিদেশ সেৱা প্ৰতিষ্ঠানত এআই আৰু চাইবাৰ কূটনীতিৰ বিশেষ পাঠ্যক্ৰমত অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ মলদোভাৰ কূটনীতিবিদসকলক তেওঁ আমন্ত্ৰণ জনায়।
কৃষি, লজিষ্টিক আৰু আন্তঃগাঁথনি, স্বাস্থ্যসেৱা আৰু ঔষধ, নবীকৰণযোগ্য শক্তি, ডিজিটেল ৰাজহুৱা আন্তঃগাঁথনি, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, উদ্ভাৱনকে ধৰি বিভিন্ন ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে দুয়োগৰাকী নেত্ৰীয়ে সহমতত উপনীত হয়। তেওঁলোকে উমৈহতীয়া বিশ্বজনীন প্ৰত্যাহ্বানসমূহ মোকাবিলা কৰাৰ বাবে একেলগে কাম কৰি যাবলৈ আৰু শান্তিপূৰ্ণ, সুস্থিৰ আৰু সমৃদ্ধিশালী বিশ্বত অৰিহণা যোগাবলৈ সন্মত হয়।
দুয়োগৰাকী ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে সংবাদ মাধ্যমৰ আগত বিবৃতি প্ৰকাশ কৰে।
(ৰাষ্ট্ৰপতি দ্ৰৌপদী মুৰ্মুৰ প্ৰেছ বিবৃতিৰ পাঠ সংলগ্ন কৰা হৈছে)।
Please click here to see the President's Press Statement in English