প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
সংসদৰ ২০২৬ চনৰ বৰ্ষাকালীন অধিৱেশনৰ আৰম্ভণিতে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ বক্তব্যৰ ইংৰাজী অনুবাদ
20 JUL 2026 11:11AM by PIB Guwahati
আপোনালোক সকলোকে আন্তৰিক স্বাগতম জনাইছো।
বাৰিষা ঋতুৱে ইয়াৰ ইতিবাচক প্ৰভাৱ দেখুৱাবলৈ আৰম্ভ কৰিছে আৰু সংসদৰ বৰ্ষাকালীন অধিৱেশনো আৰম্ভ হৈছে। বাৰিষাই হওক বা বৰ্ষাকালীন অধিৱেশনেই হওক, যেতিয়া দুয়োটাই সক্ৰিয় হয়, তেতিয়া সেইবোৰ অত্যন্ত উৎপাদনশীল হৈ পৰে। আৰু যেতিয়া দুয়োটাই উৎপাদনশীল হয়, তেতিয়া উভয়ে ৰাষ্ট্ৰ আৰু সকলো জীৱৰ কল্যাণৰ প্ৰতি অৰিহণা যোগায়। এই আশাৰে আমি প্ৰাৰ্থনা কৰোঁ যে বাৰিষা সক্ৰিয় হৈ থাকক আৰু বৰ্ষাকালীন অধিৱেশনো সমানেই উৎপাদনশীল হওক।
বন্ধুসকল,
যোৱা মাহত দেশখনে নাগৰিকসকলক গৌৰৱেৰে ভৰাই বহুতো মাইলৰ খুঁটি অতিক্ৰম কৰিছে। এই সাফল্যবোৰ ৰাষ্ট্ৰীয়, আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় আৰু আনকি মহাকাশ ক্ষেত্ৰতলৈও বিস্তৃত। ভাৰতৰ বাবে এইবোৰ গৌৰৱৰ মুহূৰ্ত। যোৱা বছৰৰ বৰ্ষাকালীন অধিৱেশনৰ ঠিক আগেয়ে এজন ভাৰতীয় নাগৰিকে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় মহাকাশ কেন্দ্ৰত উপস্থিত হৈছিল। আৰু এদিন পূৰ্বে এক নতুন ভাৰতীয় ষ্টাৰ্ট আপে এক অসাধাৰণ কৃতিত্ব অৰ্জন কৰিছে। পৃথিৱীত মাত্ৰ কেইখনমান দেশ আছে য’ত ব্যক্তিগত উদ্যোগসমূহে এনে সামৰ্থ্য প্ৰদৰ্শন কৰিছে। আমাৰ যুৱ উদ্ভাৱকসকলে মহাকাশৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ আকাংক্ষাক নতুন শিখৰলৈ লৈ গৈছে আৰু এয়া সঁচাকৈয়ে এক উল্লেখযোগ্য সাফল্য। মোক কোৱা হৈছে যে স্কাইৰুট ষ্টাৰ্ট আপত কাম কৰা দলটোৰ গড় বয়স মাত্ৰ ২৮ বছৰ। এই যুৱ মনবোৰেই ইয়াক সম্ভৱ কৰি তুলিছে। মই ৫৬ বছৰীয়া এজন যুৱকৰ কথা কোৱা নাই; মই এনে এটা ষ্টাৰ্ট-আপৰ কথা কৈছো যাৰ দলে, যাৰ গড় বয়স মাত্ৰ ২৮বছৰ, মহাকাশৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ পতাকা তুলি ধৰিছে। তেওঁলোক নিশ্চিতভাৱে আমাৰ আন্তৰিক অভিনন্দনৰ যোগ্য। আটাইতকৈ গুৰুত্বপূৰ্ণ কথাটো হ'ল, এনে সাফল্যই আমাৰ ৰাষ্ট্ৰত অপৰিসীম আত্মবিশ্বাস জাগ্ৰত কৰে আৰু বিশ্বত এক সন্মানীয় আৰু বিশ্বাসী অংশীদাৰ হিচাপে ভাৰতৰ স্থিতি অধিক শক্তিশালী কৰে।
বন্ধুসকল,
এয়া কোনো কাকতালীয় ঘটনা নহয়; ই এক শক্তিশালী বাৰ্তা-এই বাৰ্তা যে ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ সামৰ্থ্য আৰু আকাংক্ষা মহাকাশৰ দৰেই অসীম। দেশৰ বাবে ইয়াতকৈ ডাঙৰ অনুপ্ৰেৰণা একো হ’ব নোৱাৰে।
বন্ধুসকল,
দেশখনে গ্ৰহণ কৰা সংস্কাৰৰ পথৰ ফলস্বৰূপে আমাৰ যুৱপ্ৰজন্মই এনে সাহসী পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰি সফলতা লাভ কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে।
বন্ধুসকল,
শেহতীয়াকৈ ৰাজস্থানত এটা বৃহৎ তেল শোধনাগাৰ ৰাষ্ট্ৰলৈ উৎসৰ্গা কৰা হৈছে। কেইসপ্তাহমান পূৰ্বে দেশৰ তৃতীয়টো ছেমিকণ্ডাক্টৰ প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হৈছে। মাত্ৰ কেইদিনমান পূৰ্বে এখন হাইড্ৰ’জেন চালিত সেউজ ৰে’ল আৰম্ভ কৰা হৈছে-এই সুবিধা অতি কম সংখ্যক দেশতহে উপলব্ধ। কিন্তু ভাৰতে নিজৰ নাগৰিকসকলৰ প্ৰতি উৎসৰ্গা কৰা হাইড্ৰ’জেন চালিত ৰে’লখন আটাইতকৈ শক্তিশালী ইঞ্জিনৰ দ্বাৰা চালিত আৰু ই বিশ্বৰ ভিতৰতে দীৰ্ঘতম। এইটো ভাৰতৰ বিজ্ঞানী, অভিযন্তা, উদ্ভাৱক, উদ্যমী আৰু শ্ৰমিকসকলৰ উৎসৰ্গাৰ ফল, সকলোৱে ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে এক উদ্দেশ্যৰ সৈতে কাম কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
আমি ভালদৰেই জানো আৰু বিশ্ব চিন্তিত যে যুদ্ধসদৃশ পৰিস্থিতিৰ সৃষ্টি হৈ আছে। পশ্চিম এছিয়াৰ যুদ্ধই শক্তিৰ বাবে আনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল ভাৰতৰ দৰে দেশসমূহৰ বাবে এক ডাঙৰ সংকটৰ সৃষ্টি কৰিছে। পেট্ৰ’ল, ডিজেল, এলপিজি, সাৰ, ৰাসায়নিক পদাৰ্থ-এই সকলোবোৰৰে যোগানত ব্যাঘাতৰ সৃষ্টি হৈছে। তথাপি ভাৰতে ৭.৭ শতাংশত বিকাশ অব্যাহত ৰাখিছে, আৰু ই বিশ্বৰ দ্ৰুততম বিকাশশীল মুখ্য অৰ্থনীতিত পৰিণত হৈছে। ই ভাৰতৰ শক্তি তথা উৎসাহ আৰু শক্তিৰে নতুন শিখৰত উপনীত হোৱাৰ সংকল্পক প্ৰতিফলিত কৰে। বৰ্ষাকালীন অধিৱেশন আৰম্ভ হোৱাৰ লগে লগে দেশে গতি লাভ কৰিছে, আৰু সংসদৰ উদ্যমে এই গতিশীলতাত নতুন শক্তি প্ৰয়োগ কৰিব পাৰে। ৰাষ্ট্ৰীয় লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ এক ইতিবাচক মনোভাৱ থকাটো জৰুৰী। আমাৰ সদনত দল নিৰ্বিশেষে বহুতো অভিজ্ঞ সাংসদ আছে, যাৰ জ্ঞান আৰু প্রজ্ঞা সংসদ আৰু ৰাষ্ট্ৰৰ বাবে প্ৰয়োজনীয়। সেয়েহে, সংসদৰ কাম-কাজ চলিব লাগিব, অৰ্থপূৰ্ণ আলোচনা হ’ব লাগিব আৰু দেশক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে সামূহিক সংকল্প ল’ব লাগিব। এয়া হৈছে সময়ৰ দাবী আৰু যুৱপ্ৰজন্মৰ আকাংক্ষা। আজি, দাবীটো হৈছে যে দেশপ্ৰেম আৰু ৰাষ্ট্ৰ ভক্তিৰে ভৰা কণ্ঠই সংসদত তেওঁলোকৰ কণ্ঠস্বৰ উত্থাপন কৰিবলৈ আৰু ৰাষ্ট্ৰক পথ প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ এক সঠিক মঞ্চ বিচাৰি পাব। মই আত্মবিশ্বাসী যে য'ত তথ্য আৰু যুক্তিৰ প্ৰাধান্য আছে, তাত ব্যাঘাতৰ কোনো স্থান নাই। শক্তিশালী যুক্তি আৰু শক্তিশালী তথ্যই কণ্ঠস্বৰবোৰ শান্তভাৱে কিন্তু শক্তিশালীভাৱে উত্থাপন কৰিবলৈ অনুমতি দিয়ে। মই আশা কৰোঁ যে সংসদৰ আলোচনাবোৰ তথ্য আৰু যুক্তিৰে সমৃদ্ধ হ'ব, প্ৰতিটো কণ্ঠই এটা সুযোগ পাব আৰু প্ৰতিটো ধাৰণাই সন্মান লাভ কৰিব। সংসদত এয়া আমাৰ ভূমিকা। মই সকলো সাংসদক এই অধিৱেশনত সক্ৰিয়ভাৱে অংশগ্ৰহণ কৰিবলৈ আমন্ত্ৰণ জনাইছো। আজি পুৱা অধ্যক্ষয়ো ছ’চিয়েল মিডিয়াৰ জৰিয়তে সাংসদসকলক আদৰণি জনাইছে। মই মোৰ কণ্ঠ তেওঁৰ সৈতে সংযোগ কৰিছোঁ।
আপোনালোক সকলোকে বহুত ধন্যবাদ।
নমস্কাৰ।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s remarks at the start of Monsoon Session 2026 of the Parliament
20 JUL 2026 11:11AM by PIB Delhi
A warm welcome to all of you.
The monsoon is beginning to show its positive impact, and the Monsoon Session of Parliament is also commencing. Be it the monsoon or the Monsoon Session, when both are proactive, they become highly productive. And when both are productive, they contribute to the well-being of the nation and of all living beings. With this hope, we pray that the monsoon remains proactive and that the Monsoon Session is equally productive.
Friends,
In the past month, the country has achieved many milestones, filling citizens with pride. These achievements span national, international, and even space domains. For India, these have been moments of glory. Just before the Monsoon Session last year, an Indian citizen reached the International Space Station. And only the day before yesterday, a young Indian start-up accomplished an extraordinary feat. There are only a handful of countries in the world where private enterprises have demonstrated such capability. Our young innovators have taken India’s aspirations to new heights in space, and this is a truly remarkable achievement. I am told that the average age of the team working at the Skyroot start-up is just 28 years. It is these young minds who have made this possible. I am not talking about a 56-year-old young man; I am talking about a start-up whose team, with an average age of just 28, has planted India’s flag in the realm of space. They certainly deserve our heartfelt congratulations. More importantly, such achievements instil immense confidence in our nation and further strengthen India’s standing as a respected and trusted partner in the world.
Friends,
This is no coincidence; it is a powerful message—a message that the capabilities and aspirations of India’s youth are as limitless as space itself. There can be no greater inspiration for the nation than this.
Friends,
It is the result of the reform express that the country has boarded, which enables our youth to take such bold steps and succeed.
Friends,
Recently, a major oil refinery was dedicated to the nation in Rajasthan. A few weeks ago, the country’s third semiconductor plant was inaugurated. Just days ago, a green hydrogen-powered train was launched - a facility available in very few countries. But the hydrogen train India has dedicated to its citizens is the most powerful engine-driven and the longest in the world. This is the outcome of the dedication of India’s scientists, engineers, innovators, entrepreneurs, and workers, all working with a mission for the nation.
Friends,
We know well, and the world is concerned, that war-like situations keep arising. The war in West Asia has posed a major crisis for countries like India, dependent on others for energy. Petrol, diesel, LPG, fertilizers, chemicals - all faced disruptions. Yet, India continued to grow at 7.7 percent, becoming the fastest-growing major economy in the world. This reflects India’s strength and its determination to scale new heights with enthusiasm and energy. As the Monsoon Session begins, the country has picked up speed, and Parliament’s spirit can infuse new energy into this momentum. A positive spirit is essential to achieve national goals. Our House has many experienced parliamentarians, regardless of party, whose knowledge and wisdom are needed by Parliament and the nation. Therefore, Parliament must function, meaningful discussions must take place, and collective resolutions must be made to move the country forward. This is the demand of the times and the aspiration of the youth. Today, the demand is that voices filled with patriotism and national devotion find a proper platform in Parliament, to raise their voices and guide the nation. I am confident that where facts and logic prevail, there is no room for disruption. Strong arguments and strong facts allow voices to be raised calmly yet powerfully. I hope Parliament’s discussions are enriched with facts and logic, every voice gets an opportunity, and every idea receives respect. This is our role in Parliament. I invite all MPs to participate actively in this session. This morning, the Speaker also welcomed MPs through social media. I join my voice with his.
Thank you all very much.
Namaskar.