ৰাষ্ট্ৰপতি সচিবালয়
ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে উন্মোচন কৰিলে ডুৰাণ্ড কাপ প্ৰতিযোগিতাৰ ট্ৰফী
07 JUL 2026 2:09PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মুৱে আজি (৭ জুলাই, ২০২৬) ৰাষ্ট্ৰপতি ভৱন সাংস্কৃতিক কেন্দ্ৰত অনুষ্ঠিত এক অনুষ্ঠানত ডুৰাণ্ড কাপ প্ৰতিযোগিতা ২০২৬-ৰ ট্ৰফীসমূহ উন্মোচন কৰে আৰু ফ্লেগ অফ কৰি যাত্ৰাৰ শুভাৰম্ভ কৰে।
এই উপলক্ষে ভাষণ প্ৰদান কৰি ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে ডুৰাণ্ড কাপৰ সৈতে জড়িত সকলো প্ৰাক্তন আৰু বৰ্তমানৰ বিষয়ববীয়া তথা খেলুৱৈক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰে আৰু কয় যে এই প্ৰতিযোগিতাখনে বহুতো প্ৰতিভাশালী ফুটবলাৰক এখন মঞ্চ প্ৰদান কৰি আহিছে।
ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে সন্তোষ প্ৰকাশ কৰি উল্লেখ কৰে যে এইবাৰ ডুৰাণ্ড কাপ, প্ৰেচিডেন্টছ কাপ আৰু ছিমলা ট্ৰফীৰ বাবে শ্ৰীলংকাৰ এটা দলকে ধৰি কিছুমান নতুন দলে প্ৰতিযোগিতাত অৱতীৰ্ণ হ’ব। তেওঁ দৃঢ় বিশ্বাস প্ৰকাশ কৰে যে নতুন দলসমূহৰ অন্তৰ্ভুক্তিয়ে এই ঐতিহাসিক প্ৰতিযোগিতাখনক অধিক জনপ্ৰিয় কৰি তুলিব। তেওঁ অংশগ্ৰহণকাৰী সকলো দল আৰু খেলুৱৈক সুন্দৰ প্ৰদৰ্শনৰ বাবে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে।
ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে কয় যে ফুটবল হৈছে বিশ্বৰ আটাইতকেই জনপ্ৰিয় খেলসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম। এয়া উৎকৃষ্টতা, একতা আৰু ক্ৰীড়াসুলভ মনোভাৱৰ এক অনন্য উদাহৰণ। তেওঁ কয় যে চলি থকা ফিফা বিশ্বকাপত বিশ্বৰ সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ দল আৰু খেলুৱৈসকলে নিজ নিজ দেশৰ ফুটবলৰ মৰ্যাদা বৃদ্ধি কৰিবলৈ প্ৰতিযোগিতাত অৱতীৰ্ণ হৈছে। এই দল আৰু খেলুৱৈসকলৰ সমগ্ৰ বিশ্বতে অনুৰাগী আছে, যিসকলে তেওঁলোকৰ সুন্দৰ প্ৰদৰ্শনক প্ৰশংসা কৰে। ফুটবলে মানুহক একত্ৰিত কৰে আৰু খেলুৱৈসকলৰ অসাধাৰণ প্ৰদৰ্শনে সকলোতে ক্ৰীড়াপ্ৰেমীসকলক অনুপ্ৰাণিত কৰে।
ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে উল্লেখ কৰে যে বিশ্ব ফুটবলৰ মঞ্চত নিজৰ স্থিতি প্ৰতিষ্ঠা কৰাৰ ক্ষেত্ৰত ভাৰতৰ এতিয়াও এক দীঘলীয়া যাত্ৰা বাকী আছে। তেওঁ আশা প্ৰকাশ কৰে যে এই প্ৰতিযোগিতাখনে ফুটবল প্ৰতিভা বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব।
ৰাষ্ট্ৰপতিয়ে কয় যে ক্ৰীড়াসুলভ মনোভাৱৰ গুৰুত্ব কেৱল খেলপথাৰতে সীমাবদ্ধ নহয়। ই আমাক সমতা, সহযোগিতা আৰু প্ৰতিকূল পৰিস্থিতিতো অটল হৈ থকাৰ মূল্যবোধ শিকায়। আমি ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত আমাৰ দেশক ‘বিকশিত ভাৰত’লৈ ৰূপান্তৰিত কৰাৰ দিশত আগবাঢ়িছোঁ। তেওঁ দৃঢ় বিশ্বাস প্ৰকাশ কৰে যে ফুটবল খেলুৱৈসকলে নিজৰ দলৰ বিজয় যাত্ৰাত ইজনে সিজনক সহায় কৰাৰ দৰেই, দেশৰ নাগৰিক হিচাপে আমিও একতাৰে থিয় দি ‘বিকশিত ভাৰত’ৰ লক্ষ্য অৰ্জন কৰাত সফল হ’ম।
ৰাষ্ট্ৰপতিৰ ভাষণ চাবলৈ অনুগ্ৰহ কৰি ইয়াত ক্লিক কৰক

President's Secretariat
PRESIDENT OF INDIA UNVEILS THE TROPHIES OF DURAND CUP TOURNAMENT
07 JUL 2026 2:09PM by PIB Delhi
The President of India, Smt Droupadi Murmu unveiled and flagged off the Trophies of the Durand Cup Tournament 2026 at a function held at Rashtrapati Bhavan Cultural Centre today (July 7, 2026).
Speaking on the occasion, the President congratulated all past and present officials and players associated with the Durand Cup and said that this tournament has provided a platform for numerous talented footballers.
The President was happy to note that some new teams would compete this year for the Durand Cup, the President's Cup, and the Shimla Trophy, including a team from Sri Lanka. She expressed confidence that the inclusion of new teams would make this historic competition even more popular. She conveyed her best wishes to all participating teams and players for stellar performances.
The President said that football is one of the most popular sports in the world. It is a unique example of excellence, unity, and sportsmanship. She said that in the ongoing FIFA World Cup, the world's best teams and players are competing to enhance the prestige of football in their respective nations. These teams and players have fans across the globe who appreciate their fine performances. Football brings people together, and the outstanding performances of players inspire sports enthusiasts everywhere.
The President said that India still has a long journey ahead to establish a presence on the global football stage. She expressed hope that the tournament would play a significant role in nurturing football talent.
The President said that the significance of sporting spirit is not limited to sports alone. It teaches us the values of equality, cooperation, and remaining steadfast even in adverse circumstances. We are moving forward to transform our nation into ‘Viksit Bharat’ by the year 2047. She expressed confidence that we, the citizens of the country, will succeed in achieving the goal of Viksit Bharat by standing united, just as football players support one another in their team's march to victory.
Please click here to see the President's Speech