প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ইণ্ডোনেছিয়াত অনুষ্ঠিত ভাৰতীয় সমাজৰ অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে আগবঢ়োৱা ভাষণৰ অসমীয়া অনুবাদ
07 JUL 2026 11:47PM by PIB Guwahati
মহামহিম ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰবোৱো,
মোৰ মৰমৰ বন্ধুসকল,
ভাই-ভনীসকল,
চেলামত মালাম!
নমস্কাৰ!
ভানাক্কম!
সত শ্ৰী আকল!
জয় ঝুলে লাল!
কেম-চো? (কেনে আছে?)
আজি ফুটবলৰ জ্বৰত আক্ৰান্ত পৃথিৱী। ইণ্ডোনেছিয়াতো ফুটবলৰ প্ৰতি থকা আকৰ্ষণ সঁচাকৈয়ে অসাধাৰণ। আপোনালোক সকলোৱে সেই একেই শক্তি আৰু উৎসাহেই আজি ইয়ালৈ কঢ়িয়াই আনিছে।
আন এক উল্লেখযোগ্য কাকতালীয় ঘটনা আছে, যিটো হয়তো আপোনালোকৰ মাজৰে কিছুৱে লক্ষ্য কৰিছে, কিন্তু তথাপিও মই উল্লেখ কৰিব বিচাৰিছো। প্ৰতিবাৰেই যেতিয়া মই ইণ্ডোনেছিয়া ভ্ৰমণ কৰিছো, তেতিয়া ফিফা বিশ্বকাপ পূৰ্ণ গতিত চলি আহিছে। প্ৰথমবাৰৰ বাবে ২০১৮ চনত আমি জাকাৰ্টাত গোট খাইছিলো। ২০২২ চনত বালিত আমি আকৌ লগ পাইছিলো।এতিয়া ২০২৬ চনত আমি আকৌ এবাৰ জাকাৰ্টাত লগ হৈছো। তিনিওটা অনুষ্ঠানতে ইণ্ডোনেছিয়াৰ ফুটবলৰ উত্তেজনা আৰু আবেগ প্ৰতিফলিত হৈ আহিছে।
বন্ধুসকল,
ইণ্ডোনেছিয়াৰ এই তিনিওটা অনুষ্ঠানতে ‘মেন অৱ দ্য মেচ’ একেই আছে - ইণ্ডোনেছিয়াত বাস কৰা আপোনালোক সকলোৱে। আপোনালোকৰ প্ৰত্যেকেই প্ৰকৃত 'মেন অৱ দ্য মেচ'!
এনে এক সুন্দৰ অনুষ্ঠান আপোনালোকে আয়োজন কৰিছে। আপোনালোক এক সজীৱ ভাৰতৰ জীৱন্ত প্ৰতীক । আজি ইয়াত ইমানবোৰ মানুহ গোট খোৱা দেখি সঁচাকৈয়ে উৎসাহিত হৈ পৰিছো। বন্ধুসকল, এইবাৰ মই ইয়ালৈ অকলে অহা নাই। আজি মোৰ লগত যোগদান কৰিছে মোৰ প্ৰিয় বন্ধু ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰবোৱে।
আজি মোৰ ভাষণ আৰম্ভ কৰাৰ আগতে ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰবোৱোৱে দেখুওৱা উষ্মতাৰ বাবে আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
মহামহিম,
আপুনি ভাৰতৰ প্ৰকৃত বন্ধু। ইয়াত উপস্থিত থকাৰ বাবে ধন্যবাদ !!!
বন্ধুসকল,
আমাৰ বিমানখন ইণ্ডোনেছিয়াৰ আকাশমাৰ্গত প্ৰৱেশ কৰাৰ পৰাই আৰু মই ইয়াত ভৰি দিয়াৰ পিছৰে পৰাই ইণ্ডোনেছিয়াৰ জনসাধাৰণে মোৰ প্ৰতি যি উষ্ণ মৰম প্ৰকাশ কৰিছে, সেয়া দেখি মুহূৰ্ততে মই আপ্লুত হৈ পৰিছো। এনে আন্তৰিক আতিথ্যৰ বাবে মোৰ কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিবলৈ শব্দৰ অভাৱ। বিমানবন্দৰত ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰবোৱোৱে নিজেই তেওঁৰ মন্ত্ৰীসভাৰ সদস্যসকলৰ সৈতে মোক আদৰণি জনোৱাটো সঁচাকৈয়ে এক স্মৰণীয় অভিজ্ঞতা হৈ ৰ'ব ।
ইণ্ডোনেছিয়াত ভাৰতীয় সংস্কৃতিৰ প্ৰতি থকা প্ৰেম আজি ৰাষ্ট্ৰপতি ভৱনতো প্ৰত্যক্ষ কৰিলো। ইয়াত থকা মানুহৰ উৎসাহ, ল’ৰা-ছোৱালীৰ হাঁহি, যুৱক-যুৱতীসকলৰ শক্তি এই সকলোবোৰ সঁচাকৈয়ে উল্লেখযোগ্য আৰু শব্দেৰে প্ৰকাশ কৰিব নোৱাৰা বিধৰ । মই য’লৈকেই গৈছো , লগ পোৱা প্ৰতিজন ব্যক্তিৰেই প্ৰতিখন মুখত ভাৰতৰ প্ৰতি মৰম, সন্মান, উষ্ণতা স্পষ্টকৈ দেখা পাইছো।
বন্ধুসকল,
মই লক্ষ্য কৰিছো যে ভাৰতীয় গীত কুচ কুচ হোতা হায় ইয়াত অতি জনপ্ৰিয়। আজি মই ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰবোৱোক কলো যে ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়া যেতিয়া একেলগে আগবাঢ়ি যায়, তেতিয়া সেয়া অলপতে সীমাবদ্ধ হৈ নাথাকে - তাতোকৈ বহু বেছি হৈ পৰে!
বন্ধুসকল,
আজি পুৱাই মই ইণ্ডোনেছিয়াৰ সৰ্বোচ্চ সন্মান লাভ কৰাৰ সৌভাগ্য অৰ্জন কৰিলোঁ। এয়া ভাৰতৰ ১৪ কোটি জনসাধাৰণৰ প্ৰতি জনোৱা শ্ৰদ্ধা। আপোনালোক সকলোৰে বাবে, ভাৰতীয় সমাজৰ সদস্যসকলৰ বাবে ই এক সন্মান। সৰ্বোপৰি এই বঁটা ইণ্ডোনেছিয়া আৰু ভাৰতৰ ঘনিষ্ঠ বন্ধুত্বৰ আন এক প্ৰতীক। এই মঞ্চৰ পৰাই ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰবোৱো, ইণ্ডোনেছিয়া চৰকাৰ আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ জনসাধাৰণৰ প্ৰতি মোৰ আন্তৰিক কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছো।
বন্ধুসকল,
যোৱা বছৰ ভাৰতে ২৬ জানুৱাৰীত অতি উৎসাহ আৰু আনন্দৰে গণৰাজ্য দিৱস উদযাপন কৰিছিল। ২৬, অৰ্থাৎ ২ আৰু ৬ =... আৰু মোৰ বন্ধুৰো জন্ম হৈছিল ১৭ তাৰিখে, অৰ্থাৎ ১+...
সেই অনুষ্ঠানত মুখ্য অতিথি হিচাপে অংশগ্ৰহণ কৰিছিল ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰবোৱে। তেওঁৰ সেই ভ্ৰমণৰ সময়ত আমি বিভিন্ন বিষয়ত বিশদভাবে আলোচনা কৰাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ। কিন্তু সেই ভ্ৰমণৰ এটা বিশেষ দিশো আছে, যিটো আজি মই বিশেষভাৱে মনত পেলাব বিচাৰিছো। ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰবোৱেও এতিয়াও সেই দিনৰ কথা অতি গৌৰৱেৰে প্ৰকাশ কৰি আহিছে।
ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়, আপুনি সেই সময়ত কৈছিল আৰু আজি পুনৰ কৈছে- আপোনাৰ ভিতৰত ভাৰতৰ ডি এন এ নিহিত হৈ আছে। আজিও মই লক্ষ্য কৰিলোঁ যে সেই কথা কোৱাৰ লগে লগে হাতচাপৰিৰ জোৱাৰ উঠিল । ভাৰততো আপুনি লাখ লাখ ভাৰতীয়ৰ হৃদয় জয় কৰিছে। আপোনাৰ সেই এটা বাক্যই ভাৰতবাসীৰ হৃদয় চুই গৈছিল।
আপোনাৰ কথাৰ আঁত ধৰিয়েই ক'ব বিচাৰিছো- আপুনি যিটো ডি এন এৰ কথা কৈছিল সেয়া পাৰস্পৰিক বিশ্বাসৰ দ্বাৰা গঠিত। সেই ডি এন এ আমাৰ ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা ঐতিহ্যই গঢ় দিয়ে। সেই ডি এন এক আমাৰ স্মৃতিবোৰে গঢ় দিছে। সেই ডি এন এটো গঢ় লৈ উঠিছে সেই সাগৰীয় বতাহেৰে, যিয়ে হাজাৰ হাজাৰ বছৰ ধৰি আমাৰ জাহাজবোৰক উভয়ৰে পাৰলৈ লৈ গৈছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰত-ইণ্ডোনেছিয়াৰ সম্পৰ্কৰ ডি এন এ গঢ় লৈ উঠিছে সেই সন্ত আৰু বৌদ্ধ সন্ন্যাসীসকলকলৈ, যিসকলে জ্ঞানক সীমাৰ ভিতৰত আৱদ্ধ কৰি ৰখা নাছিল। কেৱল মছলাৰ ব্যৱসায় কৰাই নহয়, সংস্কৃতিৰ মাজত সেতু নিৰ্মাণ কৰা উদ্যোগীসকলেও ইয়াক গঢ় দিছে। এই ডি এন এ বহন কৰিছে ৰামায়ণ আৰু মহাভাৰতক নিজৰ ভাষাত আঁকোৱালি লোৱা শিল্পীসকলে, একে সময়তে তেওঁলোকে নিজৰ ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা মনোভাৱো অক্ষুণ্ণ ৰাখিছে।
ইণ্ডোনেছিয়াৰ জনসাধাৰণ, আৰু আজি ইয়াত সমবেত হোৱা বহু পৰিয়ালে ভাৰত তথা ইণ্ডোনেছিয়াৰ মাজৰ সম্পৰ্কক লালন-পালন কৰে , শক্তিশালী কৰে আৰু নিৰন্তৰ সমৃদ্ধ কৰি তোলে।
বন্ধুসকল,
সমগ্ৰ বিশ্বতে দুখন দেশৰ মাজৰ সম্পৰ্ক প্ৰায়ে সন্ধি আৰু বুজাবুজিৰ চুক্তিৰ জৰিয়তে আগবাঢ়ি যায়। কিছুমান দেশক কৌশলৰ দ্বাৰা ওচৰলৈ অনা হয়, আন কিছুমানে বাণিজ্যৰ জৰিয়তে নিজৰ সম্পৰ্ক গভীৰ কৰে। কিন্তু ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ সম্পৰ্ক সভ্যতাৰ অন্যতম উল্লেখনীয় সম্পৰ্ক; ই সাগৰৰ দ্বাৰা গঢ় দিয়া সম্পৰ্ক।
সাম্ৰাজ্যৰ উত্থান-পতন ঘটে, সামুদ্ৰিক পথ সলনি হয় আৰু বিশ্বৰ ৰাজনীতিৰ পৰিৱৰ্তনো ঘটে। কিন্তু ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ মাজৰ বন্ধন সদায় স্থায়ী হৈ আছে। সেয়াই আমাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি।
বন্ধুসকল,
আজি বিশ্বই সংযোগৰ কথা কয়। কিন্তু আমাৰ পূৰ্বপুৰুষসকলে ইতিমধ্যে সেই সংযোগক জীৱন্ত কৰি তুলিছিল । আজি বিশ্বজুৰি যোগান শৃংখলত আস্থাহীনতাৰ পৰিবেশে বিৰাজ কৰিছে। ফলত বিঘিনি ঘটিছে। কিন্তু ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াই এনে এটা সময়ত যোগান শৃংখলৰ ওপৰত আস্থা গঢ়ি তুলিছিল যেতিয়া বিশ্বজুৰি যোগান শৃংখলৰ বিষয়ে কোনো আলোচনাই হোৱা নাছিল।
মই সুখী যে আজি ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াই একেলগে সেই আস্থাৰ আধাৰত নতুন ভৱিষ্যত লিখিছে। এই আশাব্যঞ্জক ভৱিষ্যতৰ দ্বাৰা লাভাৱান্বিত হোৱাসকলৰ ভিতৰত আপোনালোকো আছে - ইণ্ডোনেছিয়াত বাস কৰা ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ লোকসকল আছে ।
বন্ধুসকল,
এতিয়া আমি ছ’চিয়েল মিডিয়াৰ যুগত বাস কৰিছো আৰু এই যুগত সহযোগিতাৰ বিষয়ে যথেষ্ট চৰ্চা চলিছে। কিন্তু ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াই যুগ যুগ ধৰি সহযোগিতা অব্যাহত ৰাখিছে।
এই ‘সহযোগিতা’ৰ বাবেই ইণ্ডোনেছিয়াৰ কুটাইত প্ৰাচীন সংস্কৃত শিলালিপিৰ সৃষ্টি হৈছিল। এই ‘সহযোগিতা’ই পণ্ডিতসকলক নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয়লৈ লৈ গৈছিল।
কটকত বালি যাত্ৰা উৎসৱেই হওক, মহানদীত পালতোলা নাওৰ পৰম্পৰাই হওক, ৱায়াং কুলিটৰ মাজেৰে মহাভাৰতৰ মঞ্চায়নেই হওক, ভেছাক তীৰ্থযাত্ৰাই হওক, বা দেৱী শ্ৰীৰ পূজাই হওক, ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ এই ‘সহযোগিতা’ এই সকলোবোৰ পৰম্পৰাতে স্পষ্টভাৱে প্ৰতিফলিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ মাজত সহযোগিতাৰ ইতিহাস যিমান প্ৰাচীন সিমানেই চহকীও। প্ৰাচীন কালত সুমাত্ৰাৰ মুআৰো জাম্বি নালন্দাৰ ভগ্নী প্ৰতিষ্ঠান আছিল। মই অতিশয় আনন্দিত যে আজি আমি সেই একেটা পৰম্পৰাকে পুনৰ সজীৱ কৰি তোলা হৈছে।
আপোনালোকে সকলোৱে জানে যে নালন্দা বিশ্ববিদ্যালয় এতিয়া নতুন ৰূপত পুনৰ প্ৰতিষ্ঠা কৰা হৈছে। ইণ্ডোনেছিয়াৰ বহু ছাত্ৰ-ছাত্ৰীয়েও তাত নামভৰ্তি কৰিছে। অৰ্থাৎ, একবিংশ শতিকাত আমাৰ ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা অতীতৰ সহযোগিতাৰ দ্বাৰা অনুপ্ৰাণিত হৈ আমাৰ দুয়োখন দেশে নতুন ভৱিষ্যতৰ দিশত পথ নিৰ্ধাৰণ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়া কেৱল আমাৰ অন্তৰতে নহয় ভৌগোলিক প্ৰতিবেশী হিচাপেও ঘনিষ্ঠ হৈ আছে। ভাৰতৰ গ্ৰেট নিকোবৰ দ্বীপ আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ আচেৰ মাজৰ দূৰত্ব প্ৰায় ১৫০ কিলোমিটাৰ। কল্পনা কৰকচোন - ভাৰতৰ নিজৰ বহু ৰাজ্যৰ মাজৰ দূৰত্বতকৈ ইণ্ডোনেছিয়া- ভাৰতৰ এটা দ্বীপৰ মাজৰ দূৰত্ব বহু কম।ইণ্ডোনেছিয়ালৈ অহা প্ৰতিজন ভাৰতীয়ই ইয়াক নিজৰ বুলি অনুভৱ কৰে। সেইবাবেই বছৰ বছৰ ধৰি আমাৰ দুয়োখন দেশ বাণিজ্য, পৰম্পৰা, পৰ্যটনৰ জৰিয়তে সংযুক্ত হৈ আছে, এনেদৰেই আমাৰ সম্পৰ্কৰ উত্তৰাধিকাৰক আগুৱাই লৈ গৈছে।
আজি ভাৰতে নতুন বন্দৰ নিৰ্মাণ, নতুন জাহাজৰ বিকাশ, নতুন সাগৰীয় পথৰ অন্বেষণ, নতুন অংশীদাৰিত্বৰ জৰিয়তে সামুদ্ৰিক বাণিজ্যক আগুৱাই নিয়াৰ সময়তে ইণ্ডোনেছিয়াই আমাৰ প্ৰিয় বন্ধু হিচাপে আমাৰ সৈতে থিয় দিছে।
বন্ধুসকল,
ইণ্ডোনেছিয়াই হওক বা ভাৰতেই হওক, দুয়োখন দেশেই উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে আগ্ৰহী। আমাৰ ওচৰত থমকি ৰ’বলৈ বা থিয় হ’বলৈ সময়ো নাই, সুযোগো নাই। কিছু সময়ৰ আগতে ভাৰতীয় সমাজৰ একাংশ সদস্যই ইণ্ডোনেছিয়াৰ উন্নয়নৰ বিষয়ে কৈছে। ভাৰতৰ পৰা ময়ো ভাৰতৰ প্ৰগতিৰ বহু কাহিনী লৈ আহিছো আপোনালোকৰ লগত ভাগ কৰিবলৈ।
বন্ধুসকল,
আজিকালি ভাৰতৰ কথা আহিলেই এটা বিষয়ে প্ৰথমে শিৰোনাম দখল কৰে, সেয়া হ’ল ভাৰতৰ অৰ্থনীতি। কিছুমানে ক’ব যে ভাৰত বহু ট্ৰিলিয়ন ডলাৰৰ অৰ্থনীতিত পৰিণত হৈছে। আন কিছুমানে ইয়াৰ জিডিপি বৃদ্ধিৰ বিষয়ে ক’ব। কিছুমানে আপোনালোকক ক’ব যে যোৱা ১০-১২ বছৰত অৰ্থনীতিৰ কিমান নাটকীয়ভাৱে উন্নতি ঘটিছে। এটাৰ পিছত এটাকৈ উল্লেখযোগ্য কৃতিত্বৰ কথাই কেৱল শুনিব।
আজি ভাৰতৰ অৰ্থনীতিয়ে বিশ্বৰ বৃদ্ধিৰ ক্ষেত্ৰত মুখ্য ভূমিকা পালন কৰি আহিছে। আনকি যেতিয়া বিশ্বত ক’ভিড মহামাৰীয়ে আঘাত হানিছিল, তেতিয়াও ভাৰতৰ অৰ্থনীতি স্তব্ধ হৈ পৰা নাছিল। পশ্চিম এছিয়াত চলি থকা সংকটৰ সময়তো ভাৰতৰ অৰ্থনীতিৰ গতি মন্থৰ হোৱা নাছিল। দৰাচলতে মাৰ্চ মাহত সমাপ্ত হোৱা পূৰ্বৰ বিত্তীয় বৰ্ষৰ শেষৰ ত্ৰৈমাসিকত আমাৰ বৃদ্ধিৰ হাৰ ৭.৭% আছিল।
এই গতি আৰু এই অগ্ৰগতি আকস্মিকভাৱে হোৱা নাই। ভাৰতে বহু সংস্কাৰৰ পদক্ষেপ গ্ৰহণ কৰিছে। আমি ধাৰাবাহিকভাৱে ভাল প্ৰদৰ্শন কৰিছো আৰু সেইবাবেই আজি দেশত পৰিৱৰ্তন ঘটিছে। আমি এই মন্ত্ৰ সাৰোগত কৰি আগবাঢ়িছো: সংস্কাৰ, পৰিবেশন, পৰিৱৰ্তন।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে যি বৃদ্ধি লাভ কৰিছে সেয়া হৈছে ১৪ কোটি মানুহৰ সপোনৰ বৃদ্ধি। ই হৈছে লাখ লাখ ভাৰতীয়ৰ আকাংক্ষাৰ বৃদ্ধি। আপোনালোক সকলো সেই সপোনৰ অবিচ্ছেদ্য অংগ। ইণ্ডোনেছিয়াত বসবাস কৰা প্ৰতিজন ভাৰতীয় সেই সপোনৰ অংশীদাৰ।
বন্ধুসকল,
যদি মই ভাৰতৰ বৃদ্ধিৰ গতি আৰু পৰিসৰক এটা শাৰীতে বৰ্ণনা কৰো তেন্তে মই ক’ম: এই গতিত আছে ১.৪ বিলিয়নৰ আকাংক্ষা। আজি আমাৰ গাঁৱৰ পৰা আমাৰ চহৰলৈকে ভাৰতৰ প্ৰতিজন নাগৰিকৰ মন আকাংক্ষাৰে ভৰি পৰিছে। সকলোৰে মনত আত্মবিশ্বাস বাঢ়িছে - হয়, আমি সফলতা লাভ কৰিব পাৰো।
বন্ধুসকল,
এটা উদাহৰণ দিওঁ। আপোনালোকে সকলোৱে জানে যে ঘৰৰ মালিক হোৱাটো প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ বাবে এক অন্যতম ডাঙৰ সপোন। এতিয়া ভাৰতৰ এই সংখ্যাটো বিবেচনা কৰক: ভাৰতত যোৱা ১০-১২ বছৰত চৰকাৰে দৰিদ্ৰ পৰিয়ালক ৪ কোটিতকৈও অধিক স্থায়ী ঘৰ নিৰ্মাণ কৰি দিছে। বহু দেশত মুঠ ঘৰৰ সংখ্যাও ইমান বেছি নহয়।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া মানুহে নিজৰ ঘৰ এখন পায়, যেতিয়া তেওঁলোকে নিজৰ জীৱনটো মৰ্যাদাৰে জীয়াই থাকিবলৈ সক্ষম হয়, তেতিয়া লাখ লাখ ভাৰতীয়ৰ আকাংক্ষাই গতি লাভ কৰে আৰু তেওঁলোকৰ সপোনবোৰো গতিশীল হৈ পৰে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতত সামাজিক সুৰক্ষাৰ আৱৰণৰ বিষয়ে এটা আমোদজনক পৰিসংখ্যা জনাম । ১২ বছৰ পূৰ্বে ভাৰতৰ প্ৰায় ২৫ কোটি লোকৰহে সামাজিক সুৰক্ষাৰ আৱৰণ আছিল। আজি প্ৰায় ১০০ কোটি ভাৰতীয়ক সামাজিক সুৰক্ষাৰ অধীনত সামৰি লোৱা হৈছে। আপোনালোকক জনোৱা পিছৰ সংখ্যাটোৱে আপোনালোকক নিশ্চয়কৈ আচৰিত কৰি তুলিব।
ভাৰতত প্ৰধানমন্ত্ৰী সুৰক্ষা বীমা যোজনা নামেৰে এখন আঁচনি আছে। এই আঁচনিৰ অধীনত মাত্ৰ ২০ টকাৰ বাৰ্ষিক প্ৰিমিয়ামত ২ লাখ টকাৰ আকস্মিক বীমা কভাৰেজ উপলব্ধ হয়। অৰ্থাৎ ইয়াৰ দাম একাপ কফিতকৈও কম। পৃথিৱীৰ আন ক’তো এনে আঁচনি পাব পাৰে বা নাপাবও পাৰে, কিন্তু ভাৰতত সেয়া উপলব্ধ। এই আঁচনিৰ অধীনত ভাৰতৰ প্ৰায় ৬০ কোটি লোকক সামৰি লোৱা হৈছে।
বন্ধুসকল,
আন এক আঁচনিও আছে, প্ৰধানমন্ত্ৰী জীৱন জ্যোতি বীমা যোজনা। এই আঁচনিৰ অধীনত জীৱন বীমা প্ৰতিদিনে প্ৰায় ১.৫ টকা প্ৰিমিয়ামত উপলব্ধ। দিনটোত মাত্ৰ ১.৫ টকা - আনকি একাপ কফিৰ দামো তাতোকৈ বেছি। বৰ্তমান ভাৰতৰ ২৮ কোটি লোকক এই আঁচনিৰ অধীনত সামৰি লোৱা হৈছে।
বন্ধুসকল,
এই দুখন চৰকাৰী আঁচনিৰ অধীনত এতিয়ালৈকে হিতাধিকাৰীক প্ৰায় ২২,০০০ কোটি টকা প্ৰদান কৰা হৈছে। ২২,০০০ কোটি টকা। যেতিয়া মানুহে জীৱনত কঠিন সময়ৰ সন্মুখীন হৈছিল, তেতিয়া চৰকাৰে তেওঁলোকৰ কাষত বন্ধু হিচাপে থিয় দিছিল আৰু সমৰ্থন আগবঢ়াইছিল।
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে আন এক ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে যিটো অভূতপূৰ্ব আৰু উল্লেখযোগ্য। ই হৈছে ডাইৰেক্ট বেনিফিট ট্ৰেন্সফাৰ ব্যৱস্থা। এয়া এটা কাৰ্যকৰী ব্যৱস্থা , যাৰ জৰিয়তে কোনো ধৰণৰ সুৰুঙা নথকাকৈ সম্পূৰ্ণ লাভ হিতাধিকাৰীৰ ওচৰলৈ যায়।
এজন ভদ্ৰলোকে মোৰ ওচৰলৈ আহি সুধিলে যে বংগৰ প্ৰতি মোৰ দৃষ্টিভংগী কি? এয়াই হৈছে দৃষ্টিভংগী... প্ৰত্যক্ষ লাভ হস্তান্তৰ। কোনো সুৰুঙা নাই। ধন পোনপটীয়াকৈ হিতাধিকাৰীৰ বেংক একাউণ্টলৈ যায়। যোৱা ১২ বছৰত প্ৰায় ৫০ লাখ কোটি অৰ্থাৎ ৫০ ট্ৰিলিয়ন টকাৰ সাহায্য পোনপটীয়াকৈ মানুহৰ বেংক একাউণ্টলৈ হস্তান্তৰ কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
এনে ব্যৱস্থাই মানুহৰ আস্থা মজবুত কৰে । ইয়াৰোপৰি ২৫ কোটি ভাৰতীয়ই দৰিদ্ৰতাক জয় কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে, তেওঁলোকে গৌৰৱ আৰু মৰ্যাদাৰে জীৱন যাপন কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকক আন এটা তথ্য জনাব বিচাৰিছো। আপোনালোকে হয়তো শুনিছে যে বিশ্বৰ সকলো ৰিয়েল টাইম ডিজিটেল পেমেণ্টৰ প্ৰায় ৫০% কেৱল ভাৰততে হয়। বিশ্বৰ মুঠৰ ৫০%।
আজি ভাৰতত প্ৰতিদিনে ৭৫ কোটিৰো অধিক ডিজিটেল লেনদেন হয়। ৭৫ কোটিৰো অধিক। অৰ্থাৎ দৈনন্দিন জীৱনত মানুহে আৰু নগদ ধন কঢ়িয়াই ফুৰিব নালাগে। আচলতে পৰিস্থিতি এনে এটা পৰ্যায় পাইছেগৈ যে মানুহে ডেবিট কাৰ্ডৰ পিন, আনকি বেংকৰ এটিএমৰ পাছৱৰ্ড পাহৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছে, কাৰণ তেওঁলোকে সকলো কাম ইউপিআইৰ জৰিয়তে কৰিবলৈ লৈছে, কেৱল মোবাইল ফোন ব্যৱহাৰ কৰি।
বন্ধুসকল,
সপোন ডাঙৰ হ’লে যি গতিৰে কাম কৰা হয় সেই অনুসৰি আগবাঢ়ি যাব পাৰি । আজি ভাৰতত য'লৈকেই যাওক, চৌদিশে ঘাইপথ আৰু এক্সপ্ৰেছৱে নিৰ্মাণ হোৱা দেখিব।
বিগত ১২ বছৰত ঘাইপথ নিৰ্মাণৰ গতি তিনিগুণ বৃদ্ধি পাইছে। এয়াও বিশ্বৰ আটাইতকৈ দ্ৰুততম কাম সমূহৰ ভিতৰত অন্যতম। এই সময়ছোৱাত ভাৰতত এক্সপ্ৰেছৱেৰ দৈৰ্ঘ্য প্ৰায় ১০০ কিলোমিটাৰৰ পৰা ৩০০০ কিলোমিটাৰলৈ বৃদ্ধি পাইছে।
ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলেই এই ডাঙৰ সপোনবোৰক আগুৱাই নিছে। বিগত ১২ বছৰত বিশ্বজুৰি কিউএছ ৰেংকিঙত ভাৰতীয় বিশ্ববিদ্যালয়ৰ সংখ্যা ১১খনৰ পৰা ৫০খনতকৈও অধিক বৃদ্ধি পাইছে। আজি ভাৰতৰ যুৱক-যুৱতীসকলে বৃহৎ সংখ্যক পেটেণ্ট দাখিল কৰি উদ্ভাৱনক আগুৱাই লৈ গৈছে। সেইবাবেই আজি ভাৰতত ২ লাখৰো অধিক পঞ্জীয়নভুক্ত ষ্টাৰ্ট-আপ আছে। ২ লাখৰো অধিক। ইয়াৰ উপৰি ইয়াত প্ৰায় ১২৫ টা ইউনিকৰ্ণ আছে।
সেইবাবেই মই কওঁ যে ভাৰত কেৱল দ্ৰুতগতিত বৃদ্ধি পোৱা অৰ্থনীতিয়েই নহয়, ভাৰতত গতিশীল হৈ আছে এক বিলিয়নতকৈও অধিক সপোন।
বন্ধুসকল,
ইণ্ডোনেছিয়ালৈ অহাৰ মাত্ৰ দুদিন আগতে ৪ জুলাইত ১ লাখ কোটি টকাতকৈ অধিক মূল্যৰ প্ৰকল্প দেশৰ বাবে উৎসৰ্গা কৰাৰ সুযোগ পাইছিলোঁ, সেয়াও মাত্ৰ এটা দিনতে। এদিনতে এক ট্ৰিলিয়ন টকাৰ আন্তঃগাঁথনি প্ৰকল্প।হয়, এই পৰিসৰতে ভাৰতে কাম কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
৪ জুলাইত ভাৰতে এটা বৃহৎ শোধনাগাৰ উদ্বোধন কৰে। আৰু এই শোধনাগাৰ নিৰ্মাণত ব্যৱহৃত সামগ্ৰীৰ পৰিমাণো সমানেই উল্লেখযোগ্য। ইয়াত ৪০টা নতুন আইফেল টাৱাৰ বা ৫টা বুৰ্জ খলিফা নিৰ্মাণ কৰিবলৈ প্য়জনীয় পৰিমাণৰ তীখা ব্যৱহাৰ কৰা হৈছে। এই শোধনাগাৰ নিৰ্মাণত ব্যৱহৃত কেবলৰ দৈৰ্ঘ্যৰে পৃথিৱীক দুবাৰকৈ মেৰিয়াব পৰা যাব। এনে প্ৰকল্পৰ বাবেই ভাৰত আজি তেল শোধন ক্ষমতাৰ ক্ষেত্ৰত বিশ্বৰ শীৰ্ষ ৪ খন দেশৰ ভিতৰত অন্যতম হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
কেৱল ৪ জুলাইতে এই শোধনাগাৰৰ বাহিৰেও যোধপুৰত এটা সুন্দৰ নতুন বিমানবন্দৰ উদ্বোধন কৰা হয়। সৰু চহৰ আৰু নগৰলৈ বিমান সংযোগ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে ২৮,০০০ কোটি টকাৰ উড়ান আঁচনি আৰম্ভ কৰা হয়। সেইদিনা জয়পুৰৰ মেট্ৰ’ নেটৱৰ্কৰো সম্প্ৰসাৰণ কৰা হয়। সেইদিনাই ভাৰতৰ তৃতীয়টো অৰ্ধপৰিবাহী প্লাণ্টৰো কাম আৰম্ভ কৰা হয়। যাৰ অৰ্থ হ’ল শক্তি আৰু সংযোগৰ পৰা আৰম্ভ কৰি চিপ নিৰ্মাণলৈকে ভাৰত এতিয়া অনিৰুদ্ধ হৈ পৰিছে!
বন্ধুসকল,
আজি ভাৰতে কেৱল নিজৰ আকাংক্ষা পূৰণ কৰাই নহয় প্ৰতিখন বন্ধুত্বপূৰ্ণ দেশৰ আকাংক্ষাৰ পূৰণৰ কামতো নিয়োজিত হৈছে। প্ৰত্যেকখন দেশৰ কাষত থিয় দিছে। ভাৰত সবকা সাথ সবকা বিকাশৰ মন্ত্ৰৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হৈছে । সেইবাবেই দেশখনে নিজৰ অংশীদাৰসকলৰ সৈতে কাম কৰি নতুন সুযোগ সৃষ্টি কৰিছে আৰু নতুন সম্ভাৱনাৰ সৈতে নিজকে সংযোগ কৰিছে। ভাৰতৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতাৰ যাত্ৰা ইণ্ডোনেছিয়াৰ বাবে আৰু সমগ্ৰ আছিয়ান অঞ্চলৰ বাবেও এক বহুগুণক শক্তি। উদাহৰণস্বৰূপে স্বাস্থ্য খণ্ডটোৱেই লওক। আজি বিশ্বৰ প্ৰতি পাঁচটা জেনেৰিক ঔষধৰ ভিতৰত এটাই ভাৰতত প্ৰস্তুত কৰা হয়। ইউনিচেফে ক্ৰয় কৰা ভেকচিনৰ প্ৰায় ৬০% ভাৰতৰ পৰা আহে। ইয়াৰ পৰা সমগ্ৰ অঞ্চলটো উপকৃত হৈছে । আমি আমাৰ বন্ধুৰ বাবে য়েতিয়া কাম কৰিবলৈ সক্ষম হওঁ,তেতিয়া আমি অতি গৌৰৱ অনুভৱ কৰো।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ বিষয়ে আপোনালোকৰ লগত ইমানখিনি কথা ভাগ-বাটোৱাৰা কৰিলো। এতিয়া আপোনালোকলৈ মোৰ আৰু এটা অনুৰোধ আছে। আপোনালোকে ইণ্ডোনেছিয়াৰ বন্ধুসকলক ভাৰতৰ বিষয়ে কওক আৰু তেওঁলোকক ভাৰত ভ্ৰমণ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰক।
এতিয়া জাকাৰ্টাৰ পৰা মুম্বাইলৈ, বালিৰ পৰা দিল্লী আৰু বাংগালুৰুলৈ কেইবাখনো পোনপটীয়া বিমান চলাচল কৰে। ইয়াৰ ফলত ভাৰতলৈ অহা-যোৱা কৰাটো বহুত সহজ হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতীয় সমাজৰ নৱপ্ৰজন্ম, বিশেষকৈ যুৱ প্ৰজন্মক ভাৰতৰ বিষয়েও কব লাগে। ইণ্ডোনেছিয়াত ভাৰত কো জানো কুইজ ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ শিশুসকলৰ বাবে আৰম্ভ কৰা হৈছে। বৃহৎ সংখ্যক শিশুৱে ইয়াত অংশগ্ৰহণ কৰিছে। আনকি শুভাৰম্ভনি অনুষ্ঠানৰ সময়তো আপোনালোকৰ প্ৰবল উৎসাহৰ সাক্ষী হৈছিলো।
ইয়াৰ ষষ্ঠ সংস্কৰণত আমি পৰীক্ষাৰ আৰ্হিৰ পৰা আঁতৰি আহি সমগ্ৰ প্ৰতিযোগিতাখনক খেলসুলভ অভিজ্ঞতালৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছো। ইয়াৰ সকলো যুৱক-যুৱতীলৈ আহ্বান জনাইছো যে ইয়াত অংশগ্ৰহণ কৰক আৰু আপোনালোকৰ অভিজ্ঞতা মোৰ লগত ছ’চিয়েল মিডিয়াত ভাগ-বাটোৱাৰা কৰক।
বন্ধুসকল,
ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়া কেৱল আমাৰ ইতিহাসৰ দ্বাৰাই নহয়, ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা ভৱিষ্যতৰ দ্বাৰাও সংযুক্ত। আমাৰ সুযোগবোৰ ভাগ কৰা হৈছে। আমাৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহ ভাগ কৰা হৈছে। আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসত আমি একেলগে যোগাভ্যাস কৰোঁ। যেতিয়া ছুনামীৰ দৰে সংকট আহি পৰে তেতিয়া আমি একেলগে থিয় দিওঁ, তাৰ সন্মুখীন হওঁ।
আমাৰ দুয়োখন দেশৰ মাজত থকা আস্থা শক্তিৰ এক বৃহৎ উৎস হৈ পৰিছে। আমি সকলোৱে মিলি ইয়াক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব লাগিব। ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ বাবে, সমৃদ্ধিশালী ভৱিষ্যতৰ বাবে আপোনালোক সকলোৱেই অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ যোগসূত্ৰ। আপোনালোকৰ এই ভূমিকাক শক্তিশালী আৰু সম্প্ৰসাৰণ কৰি যাব লাগিব।
এই কথাখিনিৰে মই আকৌ এবাৰ মোৰ প্ৰিয় বন্ধু ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰবোৱৰ প্ৰতি, ইণ্ডোনেছিয়াৰ জনসাধাৰণৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰিছো। আপোনালোক সকলোলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ।
ভাৰত আৰু ইণ্ডোনেছিয়াৰ বন্ধুসকল , চেলামান্য।
আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ।
কাইলৈ ​​ৰাষ্ট্ৰপতি মহোদয়ৰ সৈতে পবিত্ৰ মন্দিৰ দৰ্শন কৰিম। কাইলৈ কিমান তাৰিখ ? সেইটোৱেই আমাৰ বন্ধন কিমান শক্তিশালী তাকেই প্ৰতিফলিত কৰে। ভাৰতৰ বহু পদক্ষেপ মই ৰাষ্ট্ৰপতি প্ৰবোৱোৰ সৈতে ভাগ-বাটোৱাৰা কৰিছো, আৰু প্ৰতিশ্ৰুতি দিছো যে ইয়াৰে কোনো এটাৰ ওপৰত কোনো কপিৰাইট নাই। কোনো কপিৰাইট নাই, আৰু কোনো ৰয়েল্টিও দাবী কৰা নহয়। সবকা সাথ, সবকা বিকাশেই আমাৰ পথ প্ৰদৰ্শক মন্ত্ৰ।
আপোনালোকক অশেষ ধন্যবাদ।
ঘোষণা: এয়া প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ থুলমূল অনুবাদ। মূল ভাষণটি তেওঁ হিন্দী ভাষাত দিছিল।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister’s Address at the Community Event in Indonesia
07 JUL 2026 11:47PM by PIB Delhi
His Excellency President Prabowo,
My dear friends,
brothers and sisters,
Selamat malam!
Namaskaar!
Vanakkam!
Sat Sri Akaal!
Jai Jhule Laal!
Kem-chho?
These days, the world is gripped by football fever. Here in Indonesia too, the passion for football is truly extraordinary. And all of you have brought that same energy and enthusiasm here today.
There is another remarkable coincidence that perhaps some of you may have noticed, but I would still like to mention it. Every time I have visited Indonesia, the FIFA World Cup has been in full swing. The first time was in 2018, when we gathered in Jakarta. We met again in Bali in 2022. And now, in 2026, we are once again meeting here in Jakarta. On all three occasions, Indonesia has been alive with the excitement and passion of football.
However friends,
The 'Man of the Match' at all three of these events in Indonesia has been the same - all of you living in Indonesia. Each one of you is the true 'Man of the Match'!
You have organised such a magnificent event. You are the living embodiment of a vibrant India. It is truly heartening to see so many people gathered here today. Friends, this time I have not come here alone. Joining me today is my dear friend, President Prabowo.
Before I begin my address today, I would like to express my heartfelt gratitude to President Prabowo for his warmth and his gracious words.
Excellency,
You are a true friend of India. Thank you for being here !!!
Friends,
From the moment our aircraft entered Indonesian airspace and I set foot here, I have been overwhelmed by the warmth and affection extended to me by the people of Indonesia. Words fall short of expressing my gratitude for such heartfelt hospitality. It was a truly memorable experience to be received at the airport by President Prabowo himself, accompanied by members of his Cabinet.
The love for Indian culture in Indonesia was also reflected in a glimpse that I witnessed today at the Presidential Palace. The enthusiasm of the people here, the smiles of the children, and the energy of the youth were all truly remarkable and beyond words. Wherever I went, and everyone I met, I could clearly see love, respect, and warmth for India on every face.
Friends,
By the way, I noticed that the Indian song Kuch Kuch Hota Hai is very popular here. Today, I told President Prabowo that when India and Indonesia move forward together, it is not a little bit that happens - but much more than that!
Friends,
Earlier this morning, I also had the privilege of being conferred Indonesia's highest honour. This is a tribute to the 1.4 billion people of India. It is an honour for all of you, the members of the Indian community. Above all, this award is yet another symbol of the close friendship between Indonesia and India. From this platform as well, I express my heartfelt gratitude to President Prabowo, the Government of Indonesia, and the people of Indonesia.
Friends,
Last year, India celebrated its Republic Day with great enthusiasm on 26 January. 26, i.e. 2 and 6 equals … And my friend was also born on the 17th, i.e. 1 plus…
President Prabowo had attended that ceremony as the Chief Guest. During that visit, we had the opportunity to hold detailed discussions on a wide range of subjects. But there is one particular aspect of that visit that I would especially like to recall today. President Prabowo also referred to it here with great pride.
Mr President, you had said on that occasion, and you have said so again today, that you have India’s DNA. Even today, I noticed that it was at that moment that the loudest applause erupted. And in India too, you have won the hearts of millions and millions of Indians. That one sentence had touched the hearts of the people of India.
I would like to take forward that very thought of yours. The DNA that you spoke of is made of mutual trust. That DNA is shaped by our shared heritage. That DNA is shaped by our shared memories. That DNA is shaped by the sea winds that, for thousands of years, have carried our ships to each other's shores.
Friends,
The DNA of India-Indonesia relations is shaped by the saints and Buddhist monks who did not confine knowledge within boundaries. It is shaped by the entrepreneurs who not only traded in spices but also built bridges between cultures. This DNA has been forged by the artists who embraced the Ramayana and the Mahabharata in their own languages, while preserving their shared spirit.
The vibrant people of Indonesia, and the many families gathered here today, have nurtured, strengthened, and continually enriched the relationship between India and Indonesia.
Friends,
Around the world, relationships between two countries often move forward through Agreements and MoUs. Some countries are brought closer by strategy, while others deepen their ties through trade. But the relationship between India and Indonesia is one of civilisations; it is a relationship shaped by the sea.
Empires came and went, maritime routes changed, and the politics of the world evolved. But the bond between India and Indonesia has always endured. And that is our greatest strength.
Friends,
Today, the world speaks of connectivity. But our ancestors had already lived that connectivity. Today, global supply chains are being disrupted due to a lack of trust. But India and Indonesia had built trust in supply chains at a time when there was not even any discussion of global supply chains.
I am happy that today, India and Indonesia are together writing a new future, drawing upon that very reservoir of trust. And among the greatest beneficiaries of this promising future are all of you - the Indian community living in Indonesia.
Friends,
These days, we live in the age of social media, and in this age, there is a great deal of discussion about ‘collabs’. But India and Indonesia have been collaborating for centuries.
It was this ‘collab’ that led to the ancient Sanskrit inscriptions in Kutai, Indonesia. It was this ‘collab’ that brought scholars from here to Nalanda University.
Whether it is the Bali Jatra festival in Cuttack, the tradition of sailing boats made from banana trunks on the Mahanadi, the staging of the Mahabharata through Wayang Kulit, the Vesak pilgrimage, or the worship of Dewi Sri, this ‘collab’ between India and Indonesia is clearly reflected in all these traditions.
Friends,
The history of collabs between India and Indonesia is as ancient as it is rich. In ancient times, Muaro Jambi in Sumatra was a sister institution of Nalanda. I am very pleased that today we are reviving that very tradition from the past.
As all of you know, Nalanda University has now been re-established in a new form. Many students from Indonesia have also enrolled there. This means that, in the 21st century, inspired by our shared past, our two countries are charting the course towards a new future.
Friends,
India and Indonesia are close not only in our hearts but also as geographical neighbours. The distance between India's Great Nicobar Island and Aceh in Indonesia is about 150 kilometres. Just imagine - Indonesia is closer to one of India's islands than many of India's own states are.
Every Indian who comes to Indonesia feels a sense of belonging here. That is why, for years, our two countries have remained connected through trade, tradition, and tourism, carrying forward the legacy of our relationship.
Today, as India is building new ports, developing new ships, exploring new sea routes, and advancing maritime trade through new partnerships, Indonesia stands with us as our favourite friend.
Friends,
Whether it is Indonesia or India, both our countries are eager to accelerate development. We have neither the time nor the opportunity to pause or stand still. A short while ago, some members of the Indian community spoke about Indonesia's progress. From India, I too have come with many stories of India's progress to share with you.
Friends,
These days, whenever you hear about India, there is one topic that invariably makes the headlines first, and that is India's economy. Some will say that India has become a multi-trillion-dollar economy. Others will speak about its GDP growth. Some will tell you how dramatically the economy has grown over the past 10-12 years. You will hear about one remarkable achievement after another.
Today, India's economy is playing a major role in driving global growth. Even when the world was hit by the COVID pandemic, India's economy did not come to a standstill. Even during the ongoing crisis in West Asia, India's economy did not slow down. In fact, in the last quarter of the previous financial year, which ended in March, our growth rate stood at 7.7%.
This pace and this progress have not come about by chance. India has undertaken many reforms. We have consistently performed, and that is why the country is being transformed today. We are moving forward with the mantra: Reform, Perform, Transform.
Friends,
The growth that India has achieved today is the growth of the dreams of 1.4 billion people. It is the growth of the aspirations of millions of Indians. All of you are an integral part of that dream. Every Indian living in Indonesia is a partner in that dream.
Friends,
If I were to describe the speed and scale of India's growth in one line, I would say: One point four billion aspirations in motion. Today, from our villages to our cities, every citizen of India is filled with aspirations. There is a growing confidence in everyone that, yes, we can achieve success.
Friends,
Let me give you an example. You all know that owning a home is one of the biggest dreams for every individual. Now consider this figure from India: over the past 10-12 years in India, the Government has built and provided more than 4 crore permanent houses to poor families. In many countries, the total number of houses is not even that high.
Friends,
When people get a home of their own, when they are able to live their life with dignity, the aspirations of millions of Indians gain momentum, and their dreams are set in motion.
Friends,
Let me share an interesting statistic about social security coverage in India. 12 years ago, around 25 crore people in India had social security coverage. Today, nearly 100 crore Indians are covered under social security. And the next figure I am about to share with you will truly surprise you.
India has a scheme called the Pradhan Mantri Suraksha Bima Yojna. Under this scheme, accidental insurance coverage of ₹2 lakh is available for an annual premium of just ₹20. In other words, it costs less than a cup of coffee. You may or may not find such a scheme anywhere else in the world, but it is available in India. Nearly 60 crore people in India are covered under this scheme.
Friends,
There is another scheme as well, the Pradhan Mantri Jeevan Jyoti Bima Yojna. Under this scheme, life insurance is available at a premium of about ₹1.5 per day. Just ₹1.5 a day - even a cup of coffee costs more than that. At present, 28 crore people in India are enrolled under this scheme.
Friends,
Under these two Government schemes, claims amounting to nearly ₹22,000 crore have been paid to beneficiaries so far. ₹22,000 crore. When people faced difficult times in their lives, the Government stood by them as a partner and extended its support.
Friends,
Today, India has put in place another system that is unprecedented and remarkable. It is the Direct Benefit Transfer system. This is a foolproof mechanism through which the full benefit reaches the beneficiary without any leakage.
A gentleman came to me and asked what my vision was for Bengal. This is the vision... Direct Benefit Transfer. No leakage.
And the money goes directly into the beneficiaries' bank accounts. You can imagine that over the past 12 years, assistance amounting to nearly ₹50 lakh crore, i.e. 50 trillion rupees, has been transferred directly into people's bank accounts.
Friends,
When such a system is put in place, it strengthens people's trust and instils confidence in them. And then, 25 crore Indians are able to overcome poverty, rise above it, and begin to live a life of pride and dignity.
Friends,
Let me share another data point with you. You may have heard that nearly 50% of all real-time digital payments in the world take place in India alone. 50% of the world's total.
Today, more than 75 crore digital transactions take place every day in India. More than 75 crore. This means that in day-to-day life, people no longer have to carry cash. In fact, the situation has reached a point where people are beginning to forget the PINs of their debit cards and even the passwords of their bank ATMs, because everything is being done through UPI, simply using a mobile phone.
Friends,
When dreams are big, the speed at which the Government works also increases accordingly. Today, wherever you go in India, you will see highways and expressways being built all around.
Over the past 12 years, the pace of highway construction has tripled. This too is among the fastest in the world. During this period, the length of expressways in India has increased from about 100 kilometres to 3,000 kilometres.
And it is India's youth who are driving these big dreams. Over the past 12 years, the number of Indian universities in the global QS rankings has increased from 11 to more than 50.
Today, India's youth are filing patents in large numbers and driving innovation. That is why India today has more than 2 lakh registered start-ups. More than 2 lakh. It is also home to around 125 unicorns.
That is why I say that India is not just the fastest-growing economy. India is also home to more than a billion dreams in motion.
Friends,
We Indians have a special liking for freshly prepared food. And if it is served piping hot, it is even better. So, let me give you the freshest example of India's capabilities.
Just two days before coming to Indonesia, on 4 July, I had the opportunity to dedicate projects worth more than ₹1 lakh crore to the nation, just in a single day. Infrastructure projects worth one trillion rupees in a single day. This is the scale at which India is working.
Friends,
On 4th July, India inaugurated a major new refinery. And the amount of material used in building this refinery is equally remarkable. It contains enough steel to build 40 new Eiffel Towers, or 5 Burj Khalifas.
The length of cable used in the construction of this refinery is enough to circle the Earth twice. It is because of such projects that India has today become one of the top 4 countries in the world in terms of refining capacity.
Friends,
On 4 July itself, apart from this refinery, a magnificent new airport was inaugurated in Jodhpur. A ₹28,000 crore UDAN scheme was launched to expand air connectivity to smaller towns and cities. Jaipur's metro network was also expanded on the same day. And on that very day, India's third semiconductor plant also commenced operations.
Which means that from energy and connectivity to chip manufacturing, India is unstoppable!
Friends,
Today, India is not only fulfilling its own aspirations but also standing alongside the aspirations of every friendly nation. India is guided by the mantra of Sabka Saath, Sabka Vikas. That is why it works with its partners to create new opportunities and connect them to new possibilities.
India's journey towards self-reliance, or Aatmanirbharta, is also a multiplying force for Indonesia and for the entire ASEAN region. Take the health sector, for example. Today, one out of every five generic medicines in the world is manufactured in India. Nearly 60% of the vaccines procured by UNICEF come from India. The entire region also benefits from this. We take great pride in whatever we are able to do for our friends.
Friends,
I have shared so much with you about India. Now I have one more request from you. Tell your Indonesian friends about India, and encourage them to visit India.
Today, there are several direct flights from Jakarta to Mumbai, and from Bali to Delhi and Bengaluru. This has made travel to and from India much easier.
Friends,
You should also tell the younger generation of the Indian community, especially the youth, about India. In Indonesia, the Bharat Ko Jaano Quiz has been launched for children of the Indian community. A large number of children here are participating in it. Even during the curtain-raiser event, I witnessed your tremendous enthusiasm.
In its sixth edition, we have moved away from the examination format and transformed the entire competition into a gamified experience. I urge all the young people here to participate in it and share your experience with me on social media.
Friends,
India and Indonesia are connected not only by our history but also by a shared future. Our opportunities are shared. Our challenges are shared. When International Yoga Day is celebrated, we practise yoga together. And when a crisis such as a tsunami strikes, we stand together to face it.
The trust between our two countries is a great source of strength. Together, we must continue to strengthen it.
All of you are vital links in the prosperous future for India and Indonesia. You must continue to strengthen and expand this role.
With these words, I once again express my gratitude to my dear friend President Prabowo, and to the people of Indonesia. I extend my best wishes to all of you.
Bharat aur Indonesia, Mitra Selamanya.
Thank you very much.
Tomorrow, I will be visiting the sacred temple along with Mr President. And what is the date tomorrow? That itself reflects how strong our bond is. I have shared with President Prabowo many of India's initiatives, and I promise that there is no copyright on any of them. No copyright, and no claim to any royalty. Sabka Saath, Sabka Vikas is our guiding mantra.
Thank you very much.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.