ସହଯୋଗ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମିଳିବ ନୂଆ ଗତି; ୫ମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସରେ ଅମିତ ଶାହ କରିବେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକଳ୍ପର ଲୋକାର୍ପଣ
ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ୍ ଶସ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ଯୋଜନାରେ ବଡ଼ ପଦକ୍ଷେପ; ୨୩୨ଟି ଶସ୍ୟ ଗୋଦାମର ଶୁଭାରମ୍ଭ
୬୪ ଏକରର ‘ସହକାର ବନ’ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ; ଅମୁଲ ଓ ଏନସିସିଏଫ୍‌ର ମିଳିତ ପଦକ୍ଷେପ
ବିବିଏସଏସଏଲ୍‌ର ଟିସ୍ୟୁ କଲଚର ସୁବିଧା ପାଇଁ ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଓ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ଶିଳାନ୍ୟାସ
05 JUL 2026 5:21PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆସନ୍ତାକାଲି, ଜୁଲାଇ ୬, ୨୦୨୬ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀର ଭାରତ ମଣ୍ଡପମରେ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପଞ୍ଚମ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଦିବସ ସମାରୋହରେ ଯୋଗଦେବେ। ଏହି ସମାରୋହ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ "ସହକାର ସେ ସମୃଦ୍ଧି" ର ପରିକଳ୍ପନା ଅନୁରୂପ ଏବଂ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବ, ଯିଏ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଅଧିକ ସ୍ୱଚ୍ଛତା, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଗ୍ରହଣ, ସଂସ୍ଥାଗତ ସୁଦୃଢ଼ୀକରଣ ଏବଂ ତୃଣମୂଳ ସଶକ୍ତିକରଣ ଦିଗରେ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରିଛନ୍ତି। ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରାଥମିକ କୃଷି ଋଣ ସମିତି, ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ, ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟ ସମିତି, ସହରାଞ୍ଚଳ ସମବାୟ ସମିତି, ଜାତୀୟ ସ୍ତରୀୟ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥା ଏବଂ ବହୁ-ରାଜ୍ୟ ସମବାୟ ସମିତି ପାଇଁ ଅନେକ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ପଦକ୍ଷେପ ଗ୍ରହଣ କରିଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ମତ୍ସ୍ୟ, ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ପଞ୍ଚାୟତିରାଜ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରାଜୀବ ରଞ୍ଜନ ସିଂହ ଓରଫ ଲଲନ ସିଂହ, ରାଜସ୍ଥାନର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଭଜନ ଲାଲ ଶର୍ମା, ସମବାୟ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ କ୍ରିଷନ ପାଲ ଗୁର୍ଜର ଏବଂ ସମବାୟ ଏବଂ ବେସାମରିକ ବିମାନ ଚଳାଚଳ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୁରଲୀଧର ମୋହୋଲ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅବସରରେ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବେ। ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଡକ୍ଟର ଆଶିଷ କୁମାର ଭୁଟାନୀ, କୃଷି ଏବଂ କୃଷକ କଲ୍ୟାଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ଆତିଶ ଚନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ପଶୁପାଳନ ଏବଂ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦନ ବିଭାଗର ସଚିବ ଶ୍ରୀ ନରେଶ ପାଲ ଗଙ୍ଗୱାରଙ୍କ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ବରିଷ୍ଠ ଅଧିକାରୀମାନେ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ରହିବେ। ଜାତୀୟ ସମବାୟ ସଂସ୍ଥା, ସମବାୟ ସଂଘ, ସମବାୟ ବ୍ୟାଙ୍କ, ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟ ସମିତି, ଭାରତ ଟ୍ୟାକ୍ସି, ପାକ୍‍ସ ଏବଂ ସମବାୟ କ୍ଷେତ୍ରର ଅନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାରମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ଯୋଗଦେବେ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ମଧ୍ୟ ଏହି ଅବସରରେ ଅନେକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରକଳ୍ପର ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ ଏବଂ ଉଦଘାଟନ କରିବେ। ଏଥିମଧ୍ୟରେ ରହିଛି ୧୩୫ଟି ଗୋଦାମ ହସ୍ତାନ୍ତର, ୮୫ଟି ଗୋଦାମ ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ୪୭ଟି ଶସ୍ୟ ସଂରକ୍ଷଣ ଗୋଦାମ ପାଇଁ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ; ଅମୁଲ ଏବଂ ଏନ. ସି. ସି. ଏଫ୍. ଦ୍ୱାରା ସହକାର ବନ ର ଭୂମି ପୂଜନ, ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶର ବାରବାଙ୍କି ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଜଲଗାଓଁ ଠାରେ ବି. ବି. ଏସ୍. ଏସ୍. ଏଲ୍. ର ଟିସୁ କଲଚର ସୁବିଧାର ଭୂମି ପୂଜନ, ଏନ. ସି. ଡି. ୩.୦ ଏବଂ ଜିଓ-ଟ୍ୟାଗ୍ ମୋବାଇଲ୍ ଆପ୍ଲିକେସନ୍; ଏନ. ଡି. ଡି. ବି. ର ଦୁଗ୍ଧ ଯୋଗାଣ ସମୀକ୍ଷା ଡାସବୋର୍ଡ ପୋର୍ଟାଲର ଶୁଭାରମ୍ଭ, ସମବାୟ ଇନପୁଟ୍ ଏବଂ ସେବା ବିତରଣ ମଲ୍ଟି-ଷ୍ଟେଟ୍ ଲିମିଟେଡ୍ ଅଧୀନରେ ପଶୁମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦକତା ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ପଦକ୍ଷେପ, ସମବାୟ ଦୁଗ୍ଧ ଉତ୍ପାଦକ ସଂଗଠନ ମଲ୍ଟି-ଷ୍ଟେଟ୍ ଲିମିଟେଡ୍ ର ଉଦଘାଟନ, ଗୋମେ ସମବାୟ ସୋସାଇଟି ମଲ୍ଟି-ଷ୍ଟେଟ୍ ଲିମିଟେଡ୍ ର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଦୁଇଟି ପ୍ରମୁଖ ଅନୁଷ୍ଠାନର ଉନ୍ମୋଚନ କରିବେ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅନ୍ୟ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବିଶେଷତ୍ୱ ହେଉଛି ୫୦,୦୦୦ ପାକସକୁ ଇ-ପାକସରେ ରୂପାନ୍ତରିତ କରିବା, ଯାହା ତୃଣମୂଳ ସମବାୟ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକର ଡିଜିଟାଲ ସଶକ୍ତିକରଣ ଦିଗରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ।
ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ସମୟରେ ବି. ବି. ଏସ୍. ଏସ୍. ଏଲ୍. ଏବଂ ଆଇ. ସି. ଏ. ଆର୍. ମଧ୍ୟରେ ବିହନ ପ୍ରଣାଳୀକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଲାଗି ଏକ ବୁଝାମଣାପତ୍ର ମଧ୍ୟ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ହେବ। ଏହି ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଦୁଗ୍ଧ ସମବାୟ ସମିତି ପାଇଁ ଆଦର୍ଶ ବାଇ-ଲ ଏବଂ ଗତ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସଫଳତା ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରୁଥିବା ଏକ ପୁସ୍ତକ ଉନ୍ମୋଚନ କରିବେ।
ଏହି ସମାରୋହ କୃଷକ, ମହିଳା, ଯୁବକ, କ୍ଷୁଦ୍ର ଉତ୍ପାଦକ, ଦୁଗ୍ଧ ଚାଷୀ, ସହରାଞ୍ଚଳ ସମବାୟ ସମିତି ଏବଂ ଗ୍ରାମୀଣ ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ "ସହକାର ସେ ସମୃଦ୍ଧି" ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ତଥା ଆତ୍ମନିର୍ଭରଶୀଳ ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ଯୋଡ଼ୁଥିବା ଏକ ସମବାୟ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ନିର୍ମାଣ ପାଇଁ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇବ।

Ministry of Cooperation
Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah to lay the Foundation Stone and Inaugurate Several Key Initiatives at the 5th Foundation Day Ceremony of the Ministry of Cooperation in New Delhi Tomorrow
Transfer, Inauguration and Foundation Stone Laying of 232 Grain Storage Godowns under the World's Largest Grain Storage Scheme
Bhoomi Pujan of ‘Sahakar Van’ a 64 Acre cooperative forestation project by Amul and NCCF
Bhoomi Pujan of tissue culture facilities of BBSSL in Uttar Pradesh and Maharashtra
Launch of NCD 3.0 and geo-tag mobile application and NDDB’s Milk Supply Review Dashboard Portal
50,000 PACS to be transformed into e-PACS
Shri Amit shah to unveil two major digital initiatives of NUCFDC — Sahakar CBS and Sahakar Sahyogi for Urban Cooperative Banks
Inauguration of Cooperative Milk Producers Organisation Multi-State Limited and Gomay Cooperative Society Multi-State Limited
MoU to be signed between BBSSL and ICAR to strengthen seed systems; model bye-laws for dairy cooperative societies to be released
05 JUL 2026 5:21PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah will attend the 5th Foundation Day Ceremony of the Ministry of Cooperation at Bharat Mandapam, New Delhi, tomorrow, 6 July 2026. The ceremony will be held in line with the vision of “Sahakar Se Samriddhi” of Prime Minister Shri Narendra Modi and under the leadership of Shri Amit Shah, who has guided the cooperative sector towards greater transparency, technology adoption, institutional strengthening and grassroots empowerment. In the last five years, the Ministry has undertaken several transformative initiatives for Primary Agricultural Credit Societies, cooperative banks, dairy cooperatives, urban cooperatives, national-level cooperative institutions and multi-state cooperative societies.
Shri Rajiv Ranjan Singh alias Lalan Singh, Union Minister of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying and Panchayati Raj; Shri Bhajan Lal Sharma, Chief Minister of Rajasthan; Shri Krishan Pal Gurjar, Minister of State for Cooperation; and Shri Murlidhar Mohol, Minister of State for Cooperation and Civil Aviation, will also grace the occasion. Senior officers of various Ministries including; Dr. Ashish Kumar Bhutani, Secretary, Ministry of Cooperation; Shri Atish Chandra, Secretary, Ministry of Agriculture and Farmers Welfare; and Shri Naresh Pal Gangwar, Secretary, Department of Animal Husbandry and Dairying, will also be present. Representatives of national cooperative institutions, cooperative federations, cooperative banks, dairy cooperatives, Bharat Taxi, PACS and other stakeholders from the cooperative sector will also attend the programme.
Shri Amit Shah will also lay the Foundation Stone and Inaugurate several major projects and initiatives on this occasion. These include the transfer of 135 godowns, the inauguration of 85 godowns, and the laying of the foundation stone for 47 grain storage godowns; Bhoomi Pujan of Sahakar Van by Amul and NCCF, Bhoomi Pujan of tissue culture facilities of BBSSL at Barabanki in Uttar Pradesh and Jalgaon in Maharashtra, launch of NCD 3.0 and geo-tag mobile application; launch of NDDB’s Milk Supply Review Dashboard Portal, initiatives related to productivity of dairy animals under Cooperative Inputs and Services Delivery Multi-State Limited, inauguration of Cooperative Milk Producers Organisation Multi-State Limited, inauguration of Gomay Cooperative Society Multi-State Limited; and unveiling of two major initiatives of NUCFDC — Sahakar CBS, a centralised core banking platform, and Sahakar Sahyogi, a conversational AI-powered platform for Urban Cooperative Banks.
Another major highlight of the programme will be the transformation of 50,000 PACS into e-PACS, marking a significant step towards digital empowerment of grassroots cooperative institutions.
During the programme, a Memorandum of Understanding will also be signed between BBSSL and ICAR for strengthening seed systems. On this occasion, Shri Amit Shah will release model bye-laws for dairy cooperative societies and a book highlighting the achievements of the Ministry of Cooperation during the last five years.
The ceremony will reaffirm the Ministry’s commitment to building a cooperative ecosystem that connects farmers, women, youth, small producers, dairy farmers, urban cooperatives and rural institutions with the vision of “Sahakar Se Samriddhi” and of a developed and self-reliant India.