পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
ই-২০ এক স্বচ্ছ, উচ্চ-কাৰ্যক্ষমতা সম্পন্ন ইন্ধন; পুৰণি বাহনসমূহৰ ওপৰত কঠোৰ পৰীক্ষণৰ পিছতহে আগবাঢ়ি যোৱা হৈছে: উদ্যোগ বিশেষজ্ঞ
ই-২০ৰ ওপৰত মাৰুতি ছুজুকীৰ "আত্মবিশ্বাসৰ বিবৃতি"; ছাৰ্ভিচিং কৰা ১.৫ কোটিতকৈও অধিক পুৰণি বাহনত পোৱা হোৱা নাই কোনো সমস্যা
04 JUL 2026 8:16PM by PIB Guwahati
পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়, গুৰু উদ্যোগ মন্ত্ৰালয় আৰু পথ পৰিবহন আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়ৰ সহযোগত নতুন দিল্লীত এখন সংবাদমেলৰ আয়োজন কৰা হয়, য’ত শক্তি আৰু অটোম’বাইল খণ্ডৰ আগশাৰীৰ বিশেষজ্ঞসকলে ই-২০ ইথানল-মিশ্ৰিত পেট্ৰ’ল কাৰ্যসূচী সন্দৰ্ভত সংবাদ মাধ্যমক সম্বোধন কৰে। সংবাদমেলত আলোকপাত কৰা হয় যে ইথানল মিশ্ৰণ এক পৰিমাপিত, বৈজ্ঞানিকভাৱে পৰিচালিত আৰু এখোজ-এখোজকৈ কৰা প্ৰক্ৰিয়া। ই-২০ ইন্ধনৰ বাবে চিন্তা কৰাৰ কোনো কাৰণ নাই বুলি সংবাদ মেলত বাহনৰ গৰাকীসকলক আশ্বস্ত কৰা হয়।
সংবাদমেলত ইঞ্জিনিয়াৰ্ছ ইণ্ডিয়া লিমিটেডৰ প্ৰাক্তন অধ্যক্ষ তথা পৰিচালন সঞ্চালক শ্ৰীমতী বৰ্তিকা শুক্লা; টয়োটা কিৰ্লোস্কাৰ মটৰৰ কান্ত্ৰী হেড আৰু কাৰ্যবাহী উপ-সভাপতি শ্ৰী বিক্ৰম গুলাটী; মাৰুতি ছুজুকীৰ কৰ্পোৰেট পৰিক্ৰমাৰ জ্যেষ্ঠ কাৰ্যবাহী বিষয়া শ্ৰী ৰাহুল ভাৰতী; হিৰো মটোকৰ্পৰ মুখ্য ব্যৱসায়িক বিষয়া শ্ৰী আশুতোষ বাৰ্মা; টিভিএছ মটৰ কোম্পানীৰ জ্যেষ্ঠ উপ-সভাপতি শ্ৰী প্ৰসাদ কৃষ্ণন; হুণ্ডাই মটৰ ইণ্ডিয়াৰ সহযোগী উপ-সভাপতি শ্ৰী পুনীত আনন্দ; আৰু বাজাজ অটো লিমিটেডৰ আৰ্বানাইট বিজনেছৰ চাৰ্কল হেড–চেলছ (উত্তৰ আৰু পূব) শ্ৰী মনপ্ৰীত সিং বিন্দ্ৰাই সম্বোধন কৰে।
টয়োটা কিৰ্লোস্কাৰ মটৰৰ কান্ত্ৰী হেড আৰু কাৰ্যবাহী উপ-সভাপতি শ্ৰী বিক্ৰম গুলাটীয়ে কয় যে অটোম’বাইল উদ্যোগটো আটাইতকৈ কঠোৰভাৱে নিয়ন্ত্ৰিত খণ্ডসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম, য’ত বজাৰলৈ অনাৰ আগতে আৰু পিছত স্বতন্ত্ৰ, বিশ্বজুৰি স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত সংস্থাসমূহৰ দ্বাৰা বাহনসমূহৰ কঠোৰ পৰীক্ষণ আৰু প্ৰমাণীকৰণ কৰা হয়। তেওঁ ইথানলক এক উচ্চ-কাৰ্যক্ষমতা সম্পন্ন, স্বচ্ছ ইন্ধন বুলি বৰ্ণনা কৰে, যিটো ১৯০০ চনৰ আৰম্ভণিৰ পৰাই আৰু আনকি ফৰ্মূলা ৰেচিংতো ব্যৱহাৰ হৈ আহিছে। তেওঁ লগতে কয় যে পুৰণি বাহনসমূহৰ ওপৰত কঠোৰ পৰীক্ষণৰ পিছতহে ই-২০-লৈ যোৱাৰ সিদ্ধান্ত লোৱা হৈছিল। তেওঁ স্পষ্ট কৰি দিয়ে যে শেহতীয়াকৈ মুকলি কৰা ই-৮৫ ডিচপেনচিং ষ্টেচনসমূহ কেৱল ফ্লেক্স-ফুৱেল বাহনৰ বাবেহে প্ৰযোজ্য, যিয়ে ভৱিষ্যতৰ নীতিৰ দিশ নিৰ্দেশ কৰে।
পৰীক্ষণ সংস্থাসমূহৰ স্বতন্ত্ৰতা সন্দৰ্ভত সোধা প্ৰশ্নৰ উত্তৰত শ্ৰী গুলাটীয়ে স্পষ্ট কৰি দিয়ে যে পৰীক্ষণৰ নিয়মসমূহ কেৱল ভাৰততে নিৰ্ধাৰণ কৰা নহয়; ভাৰত ইউএনইচিই-ৰ অংশীদাৰ, পৰীক্ষণৰ প্ৰক্ৰিয়াসমূহ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয়ভাৱে মানকীকৃত আৰু পৰীক্ষণ সংস্থাসমূহ স্বীকৃতিপ্ৰাপ্ত, বিশ্ব নিয়ম পালন কৰা আৰু ৰপ্তানি কৰা বাহনৰ বাবেও পৰীক্ষণ কৰে। তেওঁ কয় যে এই নিয়মসমূহৰ সৈতে কোনো আপোচ কৰিব নোৱাৰি।
মাৰুতি ছুজুকীৰ কৰ্পোৰেট পৰিক্ৰমাৰ জ্যেষ্ঠ কাৰ্যবাহী বিষয়া শ্ৰী ৰাহুল ভাৰতীয়ে গ্ৰাহকসকলক এক "আত্মবিশ্বাসৰ বিবৃতি" দি কয় যে ই-১০ৰ বাবে ডিজাইন কৰা বাহনসমূহ সকলো মানদণ্ডতে ই-২০ ইন্ধনৰ সৈতে পৰীক্ষা কৰা হৈছে আৰু ইয়াত কোনো উদ্বেগজনক দিশ পোৱা হোৱা নাই। তেওঁ জনায় যে ২০২৫-২৬ বিত্তীয় বৰ্ষত মাৰুতি ছুজুকীয়ে চাৰ্ভিচ কৰা ২.৮৪ কোটি গাড়ীৰ ভিতৰত ১.৫ কোটিতকৈও অধিক গাড়ী তিনি বছৰতকৈ পুৰণি আছিল আৰু সেয়েহে সেইবোৰ ই-২০-প্ৰমাণিত নাছিল আৰু ব্যৱহাৰকাৰীসকলৰ পৰা কোনো ধৰণৰ মামৰ ধৰা, ক্ষয়-ক্ষতি বা যন্ত্ৰাংশৰ আয়ুস হ্ৰাস পোৱাৰ দৰে ই-২০ সম্পৰ্কীয় সমস্যাৰ খবৰ পোৱা যোৱা নাই।
মাইলেজৰ ক্ষেত্ৰত শ্ৰী ভাৰতীয়ে কয় যে ই-২০-ৰ কেলৰিফিকেচন মান ই-১০তকৈ প্ৰায় ৩ৰ পৰা ৩.৫ শতাংশ কম আৰু মাইলেজৰ প্ৰভাৱো কেৱল এইখিনিলৈকেহে সীমিত। উদাহৰণত তেওঁ কয় যে প্ৰতি লিটাৰত ২০ কিলোমিটাৰ মাইলেজ দিয়া এখন গাড়ীৰ ক্ষেত্ৰত এই প্ৰভাৱ প্ৰায় ০.৬ কিলোমিটাৰ প্ৰতি লিটাৰ হয়, আনহাতে টায়াৰৰ প্ৰেচাৰ, ড্ৰাইভিং শৈলী, সঠিক গিয়াৰৰ ব্যৱহাৰ, এক্সিলাৰেচন, ব্ৰেকিং আৰু ৰক্ষণাবেক্ষণৰ দৰে কাৰকবোৰে মাইলেজত বহু বেছি তাৰতম্য ঘটায়। বিশুদ্ধ পেট্ৰ’লৰ তুলনাত ইথানলৰ ক্ষেত্ৰত উন্নত এক্সিলাৰেচন, উন্নত এণ্টি-নকিং আৰু বহু কম প্ৰদূষণৰ দ্বাৰা মাইলেজৰ এই ক্ষতিৰ বিপৰীতে ক্ষতিপূৰণতকৈ অধিক লাভ পোৱা যায়।
তেওঁ স্পষ্ট কৰি দিয়ে যে বাহনসমূহ ই-২০-ৰ নিয়মৰ বহু ওপৰৰ সুৰক্ষা কাৰকৰ সৈতে ডিজাইন কৰা হৈছে আৰু বজাৰত কোনো ধৰণৰ ৰিট্ৰ’ফিটমেণ্ট কিট প্ৰদান কৰা হোৱা নাই, কাৰণ এনে সমাধান বৰ্তমান কেৱল গৱেষণা আৰু উন্নয়নৰ মাজতে সীমাবদ্ধ।
ইঞ্জিনিয়াৰ্ছ ইণ্ডিয়া লিমিটেডৰ প্ৰাক্তন অধ্যক্ষ তথা পৰিচালন সঞ্চালক শ্ৰীমতী বৰ্তিকা শুক্লাই কয় যে ইথানল মিশ্ৰণ কাৰ্যসূচীটো সকলো অংশীদাৰৰ সৈতে আলোচনা কৰি প্ৰস্তুত কৰা হৈছে আৰু বিশ্বজুৰি প্ৰচলিত সৰ্বোত্তম ব্যৱস্থাৰ সৈতে সংগতি ৰাখি অটোম’বাইল নিৰ্মাতাসকলৰ বৈজ্ঞানিক প্ৰমাণ আৰু ব্যাপক পৰীক্ষণৰ দ্বাৰা সমৰ্থিত। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ই-২০ ইন্ধনে বিআইএছ মানদণ্ড আৰু বিএছ-VI নিৰ্গমন নিয়ম মানি চলে আৰু দেশৰ সকলো ৰিটেইল আউটলেটতে সমভাৱে উপলব্ধ। তেওঁ লগতে কয় যে কেইবাখনো দেশে বহু বছৰ ধৰি ইথানল মিশ্ৰণ ব্যৱহাৰ কৰি আহিছে।
হিৰো মটোকৰ্পৰ মুখ্য ব্যৱসায়িক বিষয়া শ্ৰী আশুতোষ বাৰ্মাই কয় যে বিশ্বৰ অন্যতম বৃহৎ দুচকীয়া বাহন নিৰ্মাতা হিচাপে কোম্পানীটোৱে ব্যাপক চাৰ্ভিচ ডাটা বিশ্লেষণ কৰিছে আৰু পূৰ্বৰ ইন্ধনৰ তুলনাত ই-২০ত চলা বাহনসমূহত অধিক ক্ষতি হোৱাৰ কোনো ঘটনা পোৱা নাই।
পেনেলটোৱে ই-২০ কাৰ্যসূচীৰ প্ৰতি উদ্যোগটোৰ সামূহিক আস্থা আৰু গ্ৰাহকৰ প্ৰশ্নসমূহ স্বচ্ছতাৰে সমাধান কৰাৰ বাবে তেওঁলোকৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ নিশ্চিত কৰি সামৰণি মাৰে।
•••

Ministry of Petroleum & Natural Gas
E20 a Clean, High-Performance Fuel; Moved Ahead Only After Rigorous Testing on Older Vehicles: Industry Experts
Maruti Suzuki Gives "Statement of Confidence" on E20; No Issues Found in Over 1.5 Crore Older Vehicles Serviced
04 JUL 2026 8:16PM by PIB Delhi
The Ministry of Petroleum and Natural Gas along with the Ministry of Heavy Industries and the Ministry of Road Transport and Highways organised a press conference in New Delhi, where leading experts from the energy and automobile sectors addressed the media on the E20 ethanol-blended petrol programme. It was highlighted that ethanol blending has been a measured, scientifically driven, step-by-step process, and vehicle owners were reassured that E20 fuel poses no cause for concern.
The press conference was addressed by Ms. Vartika Shukla, Former Chairman and Managing Director, Engineers India Limited (EIL); Shri Vikram Gulati, Country Head & Executive Vice President, Toyota Kirloskar Motor (TKM); Shri Rahul Bharti, Senior Executive Officer, Corporate Affairs, Maruti Suzuki; Shri Ashutosh Varma, Chief Business Officer, Hero MotoCorp; Shri Prasad Krishnan, Senior Vice President, TVS Motor Company; Shri Puneet Anand, Associate Vice President, Hyundai Motor India; and Shri Manpreet Singh Bindra, Circle Head – Sales (North & East), Urbanite Business, Bajaj Auto Limited.
Shri Vikram Gulati, Country Head & Executive Vice President, Toyota Kirloskar Motor, said the automotive industry is among the most strongly regulated sectors, with vehicles undergoing rigorous testing and certification by independent, globally accredited agencies before and after market introduction. He described ethanol as a high-performance, clean fuel, in use since the early 1900s and even in Formula racing. He added that the decision to move to E20 was taken only after rigorous testing on older vehicles, and clarified that the recently launched E85 dispensing stations are meant exclusively for flex-fuel vehicles, marking the direction of future policy.
On questions regarding the independence of testing agencies, Shri Gulati clarified that testing protocols are not set in India alone; India is party to UNECE, testing procedures are internationally standardised, and testing agencies are accredited, globally compliant and also undertake testing for exported vehicles. He stated that these protocols cannot be compromised.
Shri Rahul Bharti, Senior Executive Officer, Corporate Affairs, Maruti Suzuki, gave a "statement of confidence" to customers, stating that vehicles designed for E10 have been tested with E20 fuel across all parameters, with no areas of concern. He informed that of the 2.84 crore cars serviced by Maruti Suzuki in FY 2025-26, more than 1.5 crore were over three years old and hence not E20-certified, and no E20-related issues of corrosion, wear and tear or damage to component life were reported from the field.
On mileage, Shri Bharti stated that the calorific value of E20 is lower than that of E10 by about 3 to 3.5 per cent, and the mileage impact is limited to this extent. Illustrating, he said that for a car giving 20 km per litre, the impact works out to roughly 0.6 km per litre, whereas factors such as tyre pressure, driving pattern, correct gear usage, acceleration, braking and maintenance cause far greater variation in mileage. This loss in mileage is more than compensated by better acceleration, better anti knocking and far lesser pollution in case of ethanol against pure petrol.
He clarified that vehicles are designed with factors of safety well beyond E20 compliance, and that no retrofitment kit is being offered in the market, with such solutions confined to R&D at present.
Ms. Vartika Shukla, Former Chairman and Managing Director, Engineers India Limited (EIL), said that the ethanol blending programme was structured through deliberation with all stakeholders and is supported by scientific evidence and extensive testing by automotive manufacturers, in line with global best practices. She noted that E20 fuel conforms to the BIS standard and BS-VI emission norms and is uniformly available across retail outlets in the country. She added that several countries have used ethanol blends for many years.
Shri Ashutosh Varma, Chief Business Officer, Hero MotoCorp, said that as one of the world's largest two-wheeler manufacturers, the company has analysed extensive service data and found no incidence of higher damage in vehicles running on E20 compared to earlier fuels.
The panel concluded by reaffirming the industry's collective confidence in the E20 programme and its commitment to addressing consumer queries with transparency.
•••