প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা রাজস্থানগী বালোতরাদা লুপা করোর লাখ ১.০৬রোমগী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং কত্থোকখ্রে, শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
রাজস্থানগীদমক্তা য়াম্না অখন্নবা নুমিৎনি, এভিয়েএসন, ইনর্জী অমসুং কন্নেক্তিবিতীগী লমদা চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙথাংশিং অসিনা ইনফ্রাস্ত্রকচর মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি, গ্রোথ খোঙজেল য়াঙখৎহল্লগনি অমসুং ইজ ওফ লিভিং হেগৎহল্লগনি: পি.এম.
শীংনবশিং অসিনা ফনা চাউরবসু অমসুং তম্বা ঙমদবা ওইজরবসু, অনৌবা ভারতনা মাগী ৱারেপশিং অদুদগী কৈদৌনুংদা হন্দোকপা তৌদে অমদি মাগী খোঙজেল অদু তপথহন্দে: পি.এম.
ঙসি জোধপুরদা অনৌবা এয়রপোর্ত তর্মিনেল শঙ্গাখ্রে; মসিনা মারৱার লমদমদা তুরিজম, ললোন-ইতিক অমসুং থবক পীবদা অনৌবা ইনোৎ অমা পীরগনি: পি.এম.
২১শুবা চহিচাগী অনৌবা ভারতকী ৱারেপ অমসুং হোৎনবনা ২১শুবা চহিচাগী খ্বাইদগী চাউবা ইনর্জীগী অৱাবা মায় পাক্না থেংনখি: পি.এম.
ভারতনা থাক খুদিংমক্তা অচুম্বা ৱারেপশিং লৌখি, মতম চানা অৱাবা অসি কুপ্না য়েংশিনখি, মহৈ ফংগদবা লালোং অমা য়াৎখি অমসুং ভারতকী রিসোর্সশিং অসি খল চাবা মওংদা শীজিন্নখি; মসিনা ভারতকী দিপ্লোমেতিক পাৱরবু পোজিতিব ওইনা শীজিন্নখি, অমসুং অসুম্না ভারতনা অৱাবা অসিবু মায়োক য়াবা ঙমহনখি: পি.এম.
ঙসি ঐহাক্না ঐখোয়গী প্রজা বিলিয়ন ১.৪দা থাগৎপা ফোংদোকচরি অমসুং তৌবিমল খঙবা উৎচরি; অৱাবা তারিবা মতম অসিগী মনুংদা মখোয়না লৈবাক অসিগীদমক লেপখি, তোকঙাশিং, অকিবা, অমসুং চম্মনবা শন্দোক্লিবশিং মায়োক্নখি অমসুং তংদু লৈতাদবা থোকহনগদবা লৌতুনবশিং মায়থিবা পীখি; লৈবাক অসিনা মাংলোমদা চংশিনবা ঙমখিবা অসি থাজবা অসিগী মপাঙ্গল অদুদগীনি: পি.এম.
হৌজিক, রাজস্থান অমসুং হরিয়ানাগী সরকারশিংনা শেখাৱতীদা ঈশিং পীনবা পুন্না থবক পাইখৎকনি; রাজ্য অনিগী মরক্তা হন্দক্তা য়ান-ৱারোল অমা পীনখ্রে; য়ান-ৱারোল অসিগী মখাদা, হাথনিকুন্দ বারেজদগী রাজস্থানদা ঈশিং পীনবা হোৎনগনি, মসিগীদমক অন্দরগ্রাউন্দ পাইপলাইন অমা তিংবা হৌরগনি; সিকর, চুরু, ঝুঝুনু অমসুং শেখৱাতীগী অকোয়বদা লৈবা মফম পুম্নমক্কী মীওইশিংনা প্রোজেক্ত অসিদগী কান্নবা ফংগনি: পি.এম.
04 JUL 2026 4:50PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি রাজস্থানগী বালোতরাদা চাউরাক্না লুপা করোর লাখ ১.০৬গী চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেক্তশিং কত্থোকখ্রে, শঙ্গাখ্রে, অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে। মীয়ামগী অচৌবা মীফম অদুদা মহাক্না চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙথাংশিং অসিদা তেংবাং পীনবা ৱাফম থমখি। কালেনগী শারবা মৈশা অদু খাংদুনা শরুক য়ারিবা মীয়ামদা থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামনা মশিং য়াম্না থোরকপা অসিনা হৌজিক লৈরিবা লৈঙাক্কী অচৌবা ভেলিদেসন অমগী ময়েক লারবা খুদম অমনি হায়না ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "অচৌবা সপ্পোর্ত অসিগীদমক ঐহাক্না রাজস্থানগী লমদমগী লমন তোনশিল্লে, মসিনা ঐখোয়গী সরকারনা হোৎনরিবা অসিদা অদোমগী থাজবা অদু ময়েক শেংনা উৎলি।"
লমদম অসিগী পুৱারী ওইরবা হেরিতেজ অদুগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা রাজ্য অসিগী মশিং য়াম্লবা থৌনা ফরবা মীওইশিংবু ইকায় খুম্নবা উৎলদুনা অশেংবা জাতিগী ওইবা চাউথোকচবা অসি মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্বগা হকথেংননা মরী লৈনৈ হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মহাক্না মীওই অমগী ইকায় খুম্নবা অমসুং মপান লমদগী মখা পোনবগী চাং হন্থহন্নবা জাতিগী স্ত্রেতেজিক ওইবা মথৌ তাবশিংগা হকথেংননা চাংদম্নখি। "মীওই অমগী নত্ত্রগা লৈবাক অমগী মশাগী ইকাই খুম্নবা ওইগেরা, মসি মপুং ফানা মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্লবদি অৱাংবা থাক্তা লৈগনি" হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
চাউরবা রাজস্থান রিফাইনরী অসি লৈবাক মীয়ামদা কত্থোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অপুনবা চাউখৎপা অমসুং শেন্মিৎলোনগী মনিংতম্বা ফংনবা ভারতকী পাক চাউরবা মিসন অসিদা মসিগী মরুওইবা থৌদাং লৈরি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "মসিগী অচৌবা রিফাইনরী অসিনা মীওই লিশিং কয়াগীদমক অরেপ্পা থবক অমা পীবগী খুদোংচাবা ফংলগনি। মসিগীদমক ঐহাক্না রাজস্থানগী নহাশিংদা অখন্ননা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।"
এদমিনিস্ত্রেতিব ৱার্ক কলচরদা চাউনা অহোংবা লাকপদা মরুওইবা পীরদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী সরকারগী চোকথবা লৈতবা প্রোজেক্তশিং পাইখৎপগী থৌওংগা মমাংগী লৈঙাক্না উরেপ-উয়ুং তম্লগা হুন্দোক্তুনা থমখিবা অদুগা চাংদম্নখি। থা অনিগী মমাংদা মফম অদুদা থোকখিবা নুংঙাইতবা থৌদোক অমবু নীংশিংলদুনা, মহাক্না চাউরবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্ত অসি মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা লোইশিন্নবা থবক তৌরিবা মীওইশিংগী অখন্নবা রেসিলিয়েন্স অদু থাগৎপা ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "শীংনবশিং অসিনা ফনা চাউরবসু অমসুং তম্বা ঙমদবা ওইজরবসু, অনৌবা ভারতনা মাগী ৱারেপশিং অদুদগী কৈদৌনুংদা হন্দোকপা তৌদে অমদি মাগী খোঙজেল অদু তপথহন্দে।"
রাজ্য অসিদা চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙজেল য়াংনা চংশিল্লিবা মাইপাকপগী পরিং অমা শন্দোক্না তাক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা জোধপুরদা অনৌবা এয়রপোর্ত তর্মিনেল শঙ্গাবগী থৌরম অমসুং রিমোর্ত এয়র কন্নেক্তিবিতীদা অহোংবা পুরক্নবা অনৌবা উরান স্কিম ফেজ হৌদোকপগী থৌরমদা চাউথোকচবা ফোংদোকখি। এভিএসনগী খুমাং চাউশিল্লকপশিং অসিগী মথক্তা মহাক্না শেখৱাতী লমদমগী ঈশিংগী অৱাবা অথুবা মতমদা লোইশিন্নবা ৱাশকখি অমসুং জয়পুর মেত্রো নেৎৱার্ক পাকথোক চাউথোকহনগনি হায়না লাউথোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "মসিগুম্বা মরুওইবা ইনফ্রাস্ত্রকচর প্রোজেক্তশিং অসিনা মারৱার লমদম পুম্বদা তুরিজম, ললোন-ইতিক অমসুং থবক পীবদা অনৌবা থৌনা অমা পীরগনি।"
নহারোলশিংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা অমসুং এদমিনিস্ত্রেতিব ইফিসিএন্সীগী মায়কৈদা চাউনা হোৎনরি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থানগী নহারোল কেন্দিদেৎ ৫৪,০০০ রোমদা সরকারগী থবকশিং ফংহন্নবা এপ্পোইন্তমেন্ত লেতরশিং য়েন্থোকপগী থৌরম অদুগীদমক ফোর্মেল ওইনা শকখঙখি। মখোয়না মরু ওইবা পব্লিক সর্ভিস কেরিয়রশিং অসি ওফিসিএল ওইনা হৌরকপদা মহাক্না থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "ঙসি এপ্পোইন্তমেন্ত লেতরশিং ফংলিবা নহা পুম্নমক্কী অখন্নবা মঙাল লৈবা অমসুং চাউখৎপা তুংলমচৎকীদমক ঐহাক্না থৌনিজরি।"
জিওপোলিতিকেলগী মীৎয়েং অসি নোংচুপ এসিয়াদা থোক্লিবা তমথিরবা লানশিংদা হোংদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মতৌ করম্না তংদু লৈতাদবা অসিনা মালেম পুম্বদা করম্না অচৌবা অৱাবা অমা থোকহল্লি হায়না কুপ্না ফোংদোকখি। মহাক্না ফীভম অসি ২১শুবা চহি চাগী খ্বাইদগী শাথীবা ইনর্জী ক্রাইসিসনি হায়না ফোংদোকখি, মসিনা চাউখৎলবা লৈবাকশিং ফাওবা চাউনা ইনর্জীগী অৱাবা মায়োক্নরি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "নোংচুপ এসিয়াদা চত্থরিবা লান অসিনা মরম ওইরগা মালেম পুম্বদা অৱাবা মায়োক্নরি, অমসুং মরুওইবা লৈবাকশিংনা ঙসি ফ্যুএলগী অৱাবা মায়োক্নরি।"
মালেম পুম্বগী ওইনা খুদোংচাদবা অসি লৈবাক অসিগী দোমেস্তিক রেসিলিয়েন্সকা চাংদম্নরদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লৈবাক অসিগী মরিক চুম্বা স্ত্রেতেজিক এসেসমেন্তশিং, রিসোর্সশিং চুনবা মওংদা শীজিন্নবা অমসুং ইকোনোমী অসি মায় পাক্না ইন্সুলেৎ তৌবা ঙমহনখিবা প্রোএক্তিব দিপ্লোমেসীদা ক্রেদিৎ পীখি। মোদর্ন ইন্দিয়ন স্তেৎকী লেংদ্রবা ৱিলপৱারনা মালেমগী শোকৱেভশিংদগী হেন্না শক্তি লৈ হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। “ভারতনা থাক খুদিংমক্তা অচুম্বা ৱারেপ লৌখি, অৱাবা অসি মতম চানা কুপ্না য়েংশিনখি, অমসুং ফিভম অসি লাকশিন্নবা ঐখোয়গী দিপ্লোমেতিক পাৱরবু পোজিতিব ওইনা শীজিন্নখি," হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
প্রধান মন্ত্রীনা নোংচুপ এসিয়াগী অৱাবা মনুংদা তোকঙাশিং অমসুং অকিবা শন্দোকপশিংবু য়ানিংদবা ফোংদোকখি অমসুং চপ মান্নবা মওংদা, অৱাবা অসি মায় পাক্না লাকশিনবা ঙমখিবা, অয়ুক-নুমিদাং খাইদনা এদমিনিস্ত্রেতিবকী থবক তৌখিবা অমসুং সেন্সিতিব ওইবা দিপ্লোমেতিক্কী খোঙথাংশিংবু থাগৎপা ফোংদোকখি। “ফোর্স খরনা তোকঙাশিং শন্দোরকপা মতমদা, ফীভম অসি য়েংশিন্নবা পোলিসী অমসুং দিপ্লোমেতিক লেবেলদা লৌখৎখিবা সেন্সিতিব ওইবা খোঙথাংশিং অসি মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা অমনি," হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
অৱাবা অসি কোকহন্নবগী অচৌবা থৌদাং অদু উৎলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লানগী মমাংদা, ভারতনা এল.পি.জি.গী চাদা ৬০দি মপান্দগী পুশিল্লক্তুনা মীপাল তাংলমখি অমসুং চাদা ৯০দি অখন্ননা য়াম্না ভোলেতাইল ওইরিবা গল্ফ রিজনদগী পুশিল্লকপনি। মহাক্না লান অদুনা মরু ওইবা সপ্লাই লাইনশিং অদু খঙহৌদনা থিংজিল্লকখিবদা লৈবাক শীনবা থুংনা থোক্কদৌরিবা অকিবা ফিভমগী তুজুংনীংঙাই ওইবা মশক অমা উৎখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি, "লানগী ফিভমনা মরুওইবা সপ্লাই অসি লেপহল্লকপদা ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা অচৌবা অৱাবা অমা থোক্লক্কদৌরি হায়বসি অদোম্না নীংথিনা উবা ফংগনি।"
ইমর্জেন্সীগী ওইবা কাউন্তরমেজরশিংগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি হৌরকপদা ইন্দস্ত্রীগী থবকশিংদা শীজিন্ননবা গ্যাস অসি দোমেস্তিক কুকিং গ্যাস (এল.পি.জি.) দা হকথেংননা শীজিন্ননবা দোমেস্তিক রিফাইনরীশিং অসি মতৌ করম্না অথুবা মতমদা অমুক হন্না শেমদোকখি। শুপ্নগী নুমিৎ তরেৎকী মনুংদা, হায়রিবা থৌওংশিং অসিনা লৈবাক অসিগী এল.পি.জি. পুথোকপা মেত্রিক তন ৩৫,০০০দগী মেত্রিক তন ৫৪,০০০দা হেনগৎহনখ্রে হায়না মহাক্না চাউথোক্না ফোংদোকখি। "ঐখোয়গী রিফাইনরীশিংদা এক্তিব ওইনা মীৎয়েং চংদুনা, মমাংদা অমুক্তা এল.পি.জি. পুথোকখিদ্রিবা ফেসিলিতীশিং অসি শীংনবশিং অসি থেংননবা খোঙজেল য়াংনা শেমগৎখি," হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি।
মপুং ফানা কঞ্জুমর প্রোতেক্সন স্ত্রে্তিজীশিং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা পি.এন.জি. (পাইপ নেচরেল গ্যাস) কনেক্সনশিং অসি ত্রেদিস্নেল সিলিন্দর গ্যাসকী অচৌবা নেস্নেল দিমান্দ অসি কোকহন্নবগীদমক এগ্রিসিব ওইনা পাকথোক চাউথোকহনবগী মতাংদা শন্দোক্না হায়খি। মহাক্না হায়খি মদুদি সরকারনা অতেনবা মতমগী মনুংদা য়ুমথোং লাখ ১১গী মথক্তা পাইপকী নেৎৱার্ককা শম্নহনবদা মায় পাক্না থবক তৌরি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "সরকারনা চাকথোং গ্যাসকী দিমান্দ অসি মপুং ফানা এল.পি.জি.দা খক্তা মপাল তাংদনবা অখন্ননা হোৎনখি।”
প্রজাশিংদা পীরিবা শেল-থুমগী ঙাক-শেলগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কৈথেলগী অখঙ-অহৈশিংনা দোমেস্তিক সিলিন্দরগী মমল লুপা ২,০০০ ফাওবা হেনগৎলকপা য়াই হায়না মাংজৌননা ফোংদোক্লবসু, সরকারনা মমলশিং অদু লুপা ৯৫০গী মখাদা কনবা ঙমখি অমসুং লুপা ৬৫০গী মখাদা উজ্জ্বলা সিলিন্দরশিং পীখি। এদমিনিস্ত্রেসন অসিনা নুমিৎ অনিগী মমাংদা কমর্সিএল গ্যাসকী মমলসু হন্থহনখ্রে হায়না মহাক্না মখা তাখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "মসিগী প্রোএক্তিব প্রাইস কন্ত্রোল অসিনা ঐখোয়গী সরকারনা দোমেস্তিক কঞ্জ্যুমরশিংদা অৱাবা অমা ওইহন্দনবা করম্না সেন্সিতিব ওইবা মওংদা থবক তৌরি হায়বদু ময়েক শেংনা উৎলি।"
পেত্রোল অমসুং দিজলগী মমলদা মালেমগী ওইনা শাথীনা ৱাংখৎলকপা, ক্রুদ ওইল বেরেল অমদা দোল্লর ৭০ দগী দোল্লর ১২০ ফাওবা ৱাংখৎলকপা অদুগী মতাংদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা ভারতকী অচৌবা দোমেসন্তিক ওইল রিজর্ব লৈতে হায়না নীংশিংখি। মালেমগী ওইনা মমল অসি চাদা ৪০দগী ৫০ ফাওবা হেনগৎলকপদগী লৈবাক কয়া অমনা মতৌ করম্না ফ্যুএল রেসনিং অসি অকনবা মওংদা ইমপ্লিমেন্ত তৌবগী থবক পাইখৎপা তাখি হায়বদু মহাক্না নীংশিংখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, " মালেমগী লৈবাক কয়াদা দিজল অমসুং পেত্রোল অসি ইম্পোর্তকী লম্বীশিং থিংজিল্লকপনা মরম ওইদুনা কোতাগী মতুং ইন্না চেকশিন্না য়েন্থোক্লি।"
প্রজাশিংবু ঙাক-শেন্নবা রাজ্যনা শেল থুমদা কত্থোকখিবগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকারনা এপ্রিল অমসুং জুনগী মরক্তা লুপা করোর ৭৫,০০০গী শেনফম মাংখিবা অদু লৌশিনখি। অরাপ্পা মফমশিংদসু লেপ্পা লৈতনা অমসুং মমল হোংনা সপ্লাই ফংহন্নবা এক্সিস দ্যুতী লিতর অমদা লুপা ১০ হন্থহন্নবা ৱারেপ লৌখিবগী মতাংদা মহাক্না মখা তানা পনখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "ভারত্তা অসিগুম্বা অৱাবা ফিভম অসি নুমিৎ অমা খক্তা ফাওবা থোকখিদে অমসুং ঐখোয়না মীয়ামগী মথক্তা অৱাবা পোৎলুম অমা হাপচিনখিদে।"
মপাঙ্গল কনবা অমসুং প্রোএক্তিব ওইবা ফোরেন পোলিসীনা মপুং ওইবা সপ্লাইগী অৱাবা অসি কোকহনবদা মতেং পাংলি হায়না প্রধান মন্ত্রীনা ফোংদোকখি। লৈবাক অসিনা মতৌ করম্না লৈবাক অসিগী দিপ্লোমেতিক ক্লোত অসি লৈবাক ২৫-২৬তগী লৈবাক ৪০ হেনবদা হেনগৎহনবদা স্ত্রেতেজিক ওইনা মতেং পাংলি হায়বগী মতাংদা মহাক্না অকুপ্পা মরোল থমখি। মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি মদুদি মসিগী ৱারেপ লৌবা অসিনা ইন্তর্নেস্নেল কম্ম্যুনিতীদা শক্তি লৈরবা, অচেৎপা পাউজেল অমা পীরি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "ভারতনা মালেম পুম্বদা ময়েক শেংনা পাউজেল পীখি মদুদি ঐখোয়গীদমক্তদি, লৈবাক্কী অপাম্বা অমসুং ঐখোয়গী প্রজাশিংগী য়াইফ-থৌরাং অসি খ্বাইদগী মরু ওইরি।"
অসিগুম্বা নেস্নেল রেসিলিয়েন্সকী হৌরকফম অসি চহি তরাগী খুজিং কয়াগী মতুং ইন্না য়াম্না মীৎয়েং শানবা পোলিসী শেমখিবননি হায়না পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থান রিফাইনরী অসি হৌজিক লৈরিবা সরকার অসিগী মখাদা য়াম্না থুনা লোইশিনখিবগা মমাংগী সরকারনা মতেং পীবিদবদগী ২০১৮দগী ২০২৩ ফাওবগী মনুংদা মপুং ফানা লেপখিবা অদুগা চাংদম্নখি। মহাক্না পনখি মদুদি ওরিজিনেল এম ও য়ু অসি ২০১৭দা সাইন তৌনখি। "হৌজিক লৈরিবা সরকারনা লৈঙাক পা‌ইরকপা মতমদা, থবক অসি খোঙজেল য়াংনা খুমাং চাউশিল্লকখি, অমসুং ঙসি ঐখোয়না মসিবু জাতিদা কত্থোক্লি" হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
মালেমগী থাক্তা ভারতকী ইন্দস্ত্রীএল গ্রোথকী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অমেরিকাদা চহি ৫০দা অনৌবা রিফাইনরী অমত্তা শাখিদে অমসুং য়ুরোপকী কেপাসিতী হন্থরক্লি, অদুগা ভারতনা মালেমগী মরিশুবা খ্বাইদগী চাউবা রিফাইনরী কেপাসিতী লৈরে। স্ত্রেতেজিক কেপাসিতী অসি মখা তানা পাকথোক চাউথোকহন্নবা থৌরাং তৌরি হায়না মহাক্না থাজবা পীখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "চহিচা অসিগী খ্বাইদগী চাউবা ইনর্জীগী অৱাবা অসিদগী ভারতনা মাই পাক্না লান্থেংনখিবা অমসুং মপুং ফানা ফগৎলকপা অসি চোকথবা লৈতবা খোঙথাংশিং অসিনা ওইহল্লি।"
লৌউ-শিংউগী সেক্তরদা লৈরিবা খুদোংচাদবশিংগী মতাংদা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা য়ুক্রেনগী লানগী মতুং ইন্না থোক্লকপা ফর্তিলাইজরগী অৱাবা লৈবগী মতাংদা অকুপ্পা মরোল পীখি। মসিনা মালেমগী য়ুরিয়াগী মমল অসি বেগ অমদা লুপা ৩,০০০ হেনগৎহনখি। য়ুরিয়া অসি লুপা করোর লাখ কয়াগী সবসিদীগী খুত্থাংদা লুপা ৩০০ খক্তদা ফংহনবা, মালেমগী অতোপ্পা লম্বীশিং ফংহন্নবা এম্বেসীশিং সেক্যুর তৌবা অমসুং নেচরেল ফার্মিংবু অকনবা মওংদা প্রোমোৎ তৌবা য়াওনা মখল কয়াগী দিফেন্সিব রেস্পোন্স অমা মহাক্না পনখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "চাউরবা সবসিদী অমসুং অতোপ্পা সপ্লাই চেনগী খুত্থাংদা, ঐখোয়না ঐখোয়গী লৌমীশিংদা মরুওইবা য়ুরিয়া অসি য়াম্না নেম্বা মমলদা ফংহন্নবা থবক পাইখৎলি।"
ইন্দস্ত্রীএল বেকবোন ঙাক-শেনবগী মরুওইবা অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা এম.এস.এম.ই.শিং অসি লল্লোন-ইতিক্কী মমল হেনগৎলকপদগী ঙাকথোক্নবা ইমর্জেন্সী ক্রেদিৎ লাইন গেরেন্তী স্কিমগী মথংগী তাঙ্কক অমা স্ত্রেতেজিক ওইনা শীজিন্নবগী মতাংদা শন্দোক্না তাকখি। বেঙ্কশিংদগী চাদা ২০গী অহেনবা লোন অমা লৈঙাক্না চাদা ১০০গী গরেন্তী পীদুনা, অপীকপা অমসুং কোতেজ ইন্দস্ত্রীশিং অসি শেন্মিৎলোন শোত্থরকপদগী নীংথিনা ঙাকথোকখি হায়না মহাক্না পনখি। “অসিগুম্বা মরুওইবা ফাইনান্সিএল ইন্তর্ভেন্সন কয়াগী ময়েক শেংবা মহৈ অদুনা ঐখোয়গী অপীকপা অমসুং অচৌবা ইন্দস্ত্রীশিংনা ঙসিদি মপুং ফানা ঙাকশেল ফংলি,” হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
ভারতকী প্রজা করোর ১৪০গী মফমদা থাগৎপা ফোংদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সরকার অমসুং মীয়ামগী মরক্তা লৈনরিবা অচেৎপা থাজবা অসিনা লৈবাক অসিগী অপুনবা তংদু লৈতাবগী মরম ওইরি। মহাক্না মীয়াম্বু অরুবা মতমশিং অসিদা অখন্নবা মপাঙ্গল কন্না লৈখিবা, মীপাইবা পোকহন্নবা পান্দম থমদুনা শিনখিবা লৌতুনবশিং চাউনা মায়থিবা পীখিবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি, অমসুং অরোইবদা ভারতকী মাইথিবা পীনবা হোৎনখিবা কাঙলুপশিংবু নুংঙাইতবা ফাওহনখি। “লৈবাক অসিনা মপুং ফানা মাংলোমদা চংশিল্লকপা অসি ঐখোয়গী শীংথানিংঙাই ওইনা মপাঙ্গল কনবা প্রজাশিংগী থাজবা অমসুং তৌবা ঙম্বশিংগী মপাঙ্গল অদুগী মখা পোনখি" হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি।
ইনফ্রাস্ত্রকচর চাউখৎপা অমসুং ইকোলোজিকেলগী ওইবা থৌদাংগা শম্নহন্দুনা প্রধান মন্ত্রীনা শেংলবা খেজরীগী পাম্বী থাবগী মহাক্কী খুদোংচাবা অদু ফোংদোকখি। মসিনা দেজর্তিফিকেসন থিংবদা মসিগী মরুওইবা বোতানিকেলগী থৌদাং অদু ইকাই খুম্নবা উৎলি। রিন্যুএবল ইনর্জীদা খোঙজেল য়াংনা ওন্থোকপগী মতাংদা মহাক্না মালেমগী থাক্কী সোলর পার্কশিং লিংখৎপা, পি.এম. সুর্য় ঘর স্কিমগী মখাদা য়ুম লাখ ১.৫ হেন্না ইন্তিগ্রেৎ তৌবা অমসুং পি.এম. কুসুম য়োজনাগী খুত্থাংদা লোকেল ফার্মরশিংদা সোলর পম্প ৬৫,০০০ হেন্না য়েন্থোকপা অদু পনখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি, "মসিগী উ পাম্বী অসি থাবা অসিনা ঐখোয়গী কোর ৱার্ক কলচরগী ফজবা খুদম্নি। মসিনা উৎলি মদুদি ঐখোয়না ঐখোয়গী অকোইবগী ফিভমবু কন্না ঙাক্লগা চাউখৎপগী অনৌবা থাক্তা চঙশিনগদবনি।"
মতম শাংনা লৈরক্লবা রিজনেল ৱাতর দিস্প্যুতশিংগী পুৱারী ওইরবা ৱারোইশিন অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা রাজস্থানগী অচৌবা ঈশিংগী অৱাৎপা অদু থৌশাদবগীদমক মমাংগী এদমিনিস্ত্রেসনশিংবুদা অকনবা ৱাফম থমলদুনা হৌজিক লৈরিবা দিস্পেন্সনগী কোলাবোরেতিব ‘নেসন ফার্স্ত’ এপ্রোচ অদুগা লৈরিবা খেন্নবা অদু উৎখি। মহাক্না গুজরাতকী পুৱারীগী ওইরবা রাজস্থানগী খুঙ্গংশিংদা ইমাগী নর্মদাগী ঈশিংবু য়েনবগী ৱাফম অদু পনখি। “অরুবা ৱারেপশিং অসিসু মখোয়বু পুরক্লিবা মপুং ওইবা ৱাখল্লোনশিং অসি মপুং ফানা শেংলবদি মায় পাক্না ফংবা ঙমগনি” হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
রাজস্থান অমসুং হরিয়ানাগী সরকারশিংগী মরক্তা লুপা করোর ৩৪,০০০গী য়ানৱারোল অমা লাউথোকখিবা অদু প্রধান মন্ত্রীনা চাউথোক্না ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা হাথনিকুন্দ বারেজদগী লৈনুংদা পাইপলাইন অমা থম্নবগী থৌরাংগী মতাংদা অকুপ্পা মরোল থমখি। মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা ম্যুচুএল কন্সন্তেন্ত অসিনা সিকর, চুরু, ঝুঝুনু অমসুং শেখৱাতীগী মফম পুম্নমক্তা লৈরিবা মীওই লাখ কয়াদা পুন্সি কন্নবা ঈশিং ফংহনগনি হায়না মহাক্না অকনবা ৱাফম থমখি। "হৌজিক রাজ্য অনিমক্তা বিজেপিগী সরকার লৈরে, অমগা অমগা য়ানশিন্নদুনা অহানবা ওইনা ৱারোইশিন পুরকপা ঙম্লে" হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
লাক্কদৌরিবা হাইদ্রো-ইনফ্রাস্ত্রকচরগী খোঙথাংশিং অদু পাক শন্না শন্দোক্না তাক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা রুরেল তেপ ৱাতরগীদমক রামজাল সেতু প্রোজেক্ত পাইখৎপগা লোয়ননা অপ্পর য়ুমুনা বেসিনদা রেনুকা, লখৱার অমসুং কিশাও দামশিং লোইশিনবনা তুংদা অহোংবা পুরক্কদবা কান্নবশিং অদু পনখি। মহাক্না 'জল সঞ্চয়, জন ভাগিদারি' কেম্পেনগী মায় পাকপা অদুসু থাগৎপা ফোংদোকখি মসিনা লৈবাক শীনবা থুংনা সোক পিৎ লাখ ২৫ অমসুং রাজস্থানদা সোক পিৎ লাখ ১.২৫ হেন্না শেমদুনা মরুওইবা গ্রাউন্দ ৱাতর লেভেল অসি চাউনা হেনগৎহল্লে। “অসিগুম্বা চাউনা তেংবাং পীনদুনা পাইখৎপা থবকশিং অসিগী খুত্থাংদা, মমল য়াম্লবা ঈশিং অসি পথাপ নাইনা কঞ্জার্ব তৌরি অমসুং লমদম অসিগী গ্রাউন্দৱাতরগী থাক অসি লেপ্তনা ফগৎলক্লি," হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
রাজস্থান অসি লৈবাক অসিগী মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচরদা শাহৌ পীবগী মপুং ওইবা সেন্তর ওইরি হায়না অমুক হন্না ফোংদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা জোধপুর এয়রপোর্তকী অনৌবা তর্মিনেল অমসুং জয়পুর মেত্রো ফেজ-২গী উরেপ উয়ুং তম্বগী মরুওইবা থৌদাংশিং অদু পনখি। মহাক্না অখন্ননা পনখি মদুদি ফেজ-২না জয়পুরগী অপুনবা নেৎৱার্ক কিলোমিতর ৫০গী মথক্তা পাকথোক চাউথোকহল্লগনি। মসিনা নোংপোক-নোংচুপ অমসুং অৱাং-খা কোরিদোরশিং শম্নহল্লগনি। মসিনা লোকেলশিং অমসুং তুরিস্ত অনিমক্কী খুদোংচাবশিং চাউনা হেনগৎহল্লগনি। “ঙসিদি রাজস্থানদা মোদর্ন ইনফ্রাস্ত্রকচর য়াম্না থুনা শেমগৎলি মসিনা অনৌবা রেকোর্দশিং মপুং ফানা থম্বা ঙমহল্লি” হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি।
মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা মীয়ামদা থাজবা পীখি মদুদি চাউনা পাকথোক চাউথোক্লবা ত্রান্সিৎ নেৎৱার্ক অমসুং ইনর্জী প্রোজেক্তশিং অসি রাজ্য অসিগী ত্রান্সফোর্মেতিব ওইবা খোঙচৎকী অহৌবা খক্তনি। হৌজিক লৈরিবা লুচিংবা অসিগী মখাদা পুন্না হোৎনমিন্নদুনা রাজ্য অসিগী চাউখৎপা অনৌবা তুংলমচৎ অমা শেমগৎপদা মীয়ামগী লেপ্পা লৈতনা মতেং পাংগনি হায়না মহাক্না থাজবা থমখি। "ঐহাক্না থাজবা থম্লি মদুদি ঐখোয়গী সরকারগীদমক অদোম্না লেপ্তনা য়াইফ-মঙ্গোল পীরকপগা লোয়ননা, ঐখোয়না পুন্না রাজস্থানগীদমক চাউথোকচনীংঙাই ওইবা অনৌবা তুংলমচৎ অমা শেমগৎকনি," হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi dedicates, inaugurates, and lays the foundation stone for development projects worth around ₹1.06 lakh crore in Balotra, Rajasthan
A very special day for Rajasthan, development initiatives across aviation, energy and connectivity will strengthen infrastructure, accelerate growth and improve ease of living: PM
Regardless of how massive and unforeseen a challenge may be, New India neither backs away from its resolves nor slows its momentum: PM
Today itself, the new airport terminal was inaugurated in Jodhpur; this will provide a new impetus to tourism, trade, and employment in the Marwar region: PM
The resolve and efforts of the 21st century's New India have triumphed over the greatest energy crisis of the 21st century: PM
India made the right decisions at every level, accurately assessed the crisis in a timely manner, formulated an effective strategy, and utilized India's resources in a balanced way; It positively leveraged India's diplomatic power, and that is how India managed to emerge from the crisis: PM
Today, I thank and express my gratitude to our 1.4 billion citizens; the resolute way they stood by the country during these difficult times, confronted those spreading rumors, fear, and confusion, and foiled conspiracies meant to cause instability; it is on the strength of this very trust that the nation has been able to move forward: PM
Now, the governments of Rajasthan and Haryana will collaborate to deliver water to Shekhawati; An agreement between the two states has also recently been finalized; under the terms of this agreement, water will be transported to Rajasthan from the Hathnikund Barrage, an underground pipeline will be laid for this purpose; the residents of Sikar, Churu, Jhunjhunu, and the entire adjacent Shekhawati region will benefit from this project: PM
04 JUL 2026 4:50PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today dedicated, inaugurated, and laid the foundation stone for development projects worth around ₹1.06 lakh crore in Balotra, Rajasthan Acknowledging the massive public gathering, he set a highly collaborative tone for the development initiatives. Expressing deep gratitude to the people for braving the intense summer heat, the Prime Minister interpreted the massive turnout as a resounding validation of the current governance. "I am absolutely indebted to the soil of Rajasthan for this immense support, which clearly demonstrates your towering faith in our government's efforts," affirmed Shri Modi.
Reflecting on the region's historic legacy, the Prime Minister paid homage to the countless brave hearts of the state, emphasizing that true national pride is intrinsically linked to self-sufficiency. He drew a direct parallel between individual dignity and the nation's strategic need to minimize foreign dependency. "Whether it is the self-respect of an individual or of the country, it can remain high only when it is completely self-reliant," asserted Shri Modi.
Dedicating the monumental Rajasthan Refinery to the nation, the Prime Minister underscored its pivotal role in driving India’s broader mission toward holistic development and economic independence. "This massive refinery will serve as a permanent medium of employment for thousands of people, and I especially congratulate the youth of Rajasthan for this achievement," noted Shri Modi.
Emphasizing a drastic shift in the administrative work culture, the Prime Minister contrasted his government's relentless project execution with previous regimes of abandoned foundation stones. Recalling an unfortunate accident at the site just two months prior, he praised the extraordinary resilience of the workforce in completing the massive infrastructure project at an unprecedented pace. "The new India neither steps back from its strict resolutions nor slows down its rapid pace, no matter how immense or unexpected the challenge," affirmed Shri Modi.
Outlining a series of rapid developmental milestones across the state, the Prime Minister proudly celebrated the inauguration of the new airport terminal in Jodhpur and the launch of a new UDAN scheme phase to revolutionize remote air connectivity. Alongside these aviation advancements, he promised an imminent end to the Shekhawati region's water crisis and announced the major expansion of the Jaipur Metro network. "These crucial infrastructure projects will fundamentally impart a new momentum to tourism, trade, and employment across the entire Marwar region," observed Shri Modi.
Highlighting a massive push toward youth empowerment and administrative efficiency, the Prime Minister formally recognized the distribution of government job appointment letters to approximately 54,000 young candidates across Rajasthan. He extended his profound congratulations as they officially began their vital public service careers. "I wish for the exceptionally bright and prosperous future of all the youth receiving these appointment letters today," remarked Shri Modi.
Shifting the geopolitical focus to the devastating conflicts in West Asia, the Prime Minister detailed how the resulting instability has triggered a massive global outcry. He framed the situation as the most severe energy crisis of the 21st century, leaving even major developed nations grappling with dire fuel shortages. "Because of the war in West Asia, there is an outcry all over the world, and major countries are struggling with fuel shortages today," noted Shri Modi.
Contrasting this international despair with robust domestic resilience, the Prime Minister credited the nation's precise strategic assessments, balanced resource utilization, and proactive diplomacy for successfully insulating the economy. He emphasized that the unwavering willpower of the modern Indian state heavily outweighed the global shockwaves. ''India took the right decisions at every level, accurately assessed the crisis in time, and positively utilized our diplomatic power to overcome the situation," asserted Shri Modi.
The Prime Minister condemned those who actively spread rumors and panic during the West Asia crisis and in the same breadth commended the unprecedented scale of quiet, day-and-night administrative maneuvering and sensitive diplomatic steps that successfully managed the fallout. "When some forces were busy spreading rumors, the sensitive steps taken at the policy and diplomatic levels to handle the situation were absolutely unprecedented," remarked Shri Modi.
Illustrating the sheer scale of the averted disaster, the Prime Minister revealed that prior to the conflict, India relied on imports for 60 percent of its LPG, with 90 percent originating specifically from the highly volatile Gulf region. He painted a stark picture of the national panic that would have ensued when the war suddenly choked off those critical supply lines. "You can easily what a massive outcry was about to happen in our country when the war situation almost entirely stopped that vital supply," observed Shri Modi.
Detailing the emergency countermeasures deployed, the Prime Minister explained how domestic refineries were rapidly reconfigured to divert gas originally meant for industrial work directly into domestic cooking gas (LPG). He proudly noted that within just seven days, these tactical shifts boosted national LPG production from 35,000 metric tonnes to 54,000 metric tonnes. "By actively focusing on our refineries, the facilities that had never produced LPG before were rapidly configured to meet the challenge," affirmed Shri Modi.
Highlighting comprehensive consumer protection strategies, the Prime Minister explained the aggressive expansion of PNG (piped natural gas) connections to alleviate the massive national demand for traditional cylinder gas. He pointed out that the government successfully connected over 11 lakh households to the piped network in an incredibly short timeframe. "The government specifically ensured that the entire load of cooking gas demand did not fall exclusively on LPG," noted Shri Modi.
Quantifying the financial protection provided to citizens, the Prime Minister noted that despite market experts predicting domestic cylinders could skyrocket to 2,000 rupees, the government strictly capped prices below 950 rupees, and provided Ujjwala cylinders for under 650 rupees. He added that the administration had also slashed commercial gas prices just two days prior. "This proactive price control clearly shows how sensitively our government is working to ensure a heavy burden does not fall on domestic consumers," asserted Shri Modi.
Addressing the severe global spike in petrol and diesel prices, where crude oil surged from 70 to 120 dollars per barrel, the Prime Minister reminded the audience that India lacks massive domestic oil reserves. He recalled how numerous nations were forced to implement strict fuel rationing as prices surged globally by 40 to 50 percent. "In many countries around the world, diesel and petrol were being strictly distributed on a quota basis due to closed import routes," observed Shri Modi.
Emphasizing the financial sacrifices made by the state to protect citizens, the Prime Minister revealed that the government proactively absorbed a staggering loss of over 75,000 crore rupees between April and June alone. He further detailed the decision to slash excise duty by 10 rupees per liter to guarantee an uninterrupted and affordable supply, even in remote areas. "In India, such dire scarcity situations did not arise for even a single day, and we did not let too much burden fall on the public," affirmed Shri Modi.
Crediting India’s robust and proactive foreign policy for navigating the severe supply crunch, the Prime Minister detailed how the nation strategically leveraged its diplomatic clout to expand its fuel import base from just 25-26 countries to over 40 nations. He emphasized that this decisive maneuvering sent a powerful, uncompromising message to the international community. "India delivered a crystal clear message to the entire world that for us, the national interest and the welfare of our citizens remain completely paramount," asserted Shri Modi.
Tracing the roots of this national resilience to a decade of highly visionary policymaking, the Prime Minister contrasted the rapid completion of the Rajasthan Refinery under the current government with the complete stagnation it endured between 2018 and 2023 due to the previous administration's non-cooperation. He noted that the original MoU was signed back in 2017. "As soon as the current government came to power, the work progressed rapidly, and today we are dedicating it to the nation," remarked Shri Modi.
Contextualizing India's industrial growth on a global scale, the Prime Minister pointed out that while America has not built a new refinery in 50 years and Europe's capacity is shrinking, India has proudly ascended to possess the fourth-largest refinery capacity in the world. He promised that this strategic capacity is slated to expand even further. "It is strictly due to these relentless efforts that India has successfully fought and fully recovered from the biggest energy crisis of the century," noted Shri Modi.
Turning to the agricultural sector's vulnerabilities, the Prime Minister detailed the severe fertilizer shortages triggered by the Ukraine war, which drove global urea prices above 3,000 rupees per bag. Outlining a massive multi-pronged defensive response, including providing urea at just 300 rupees via lakhs of crores in subsidies, assigning embassies to secure alternative global routes, and aggressively promoting natural farming, he underscored a strict crackdown on hoarding and black marketing. “Through extensive subsidies and alternative supply chains, we actively ensured our farmers received vital urea at absolutely minimal costs,” affirmed Shri Modi.
Emphasizing the critical importance of safeguarding the industrial backbone, the Prime Minister explained the strategic deployment of the next phase of the Emergency Credit Line Guarantee Scheme to protect MSMEs from skyrocketing operational costs. By facilitating an additional 20 percent loan from banks backed by a 100 percent government guarantee, he noted that small and cottage industries were effectively shielded from economic collapse.“It is the direct result of many such crucial financial interventions that our small and large industries are feeling completely secure today,”asserted Shri Modi.
Expressing profound gratitude to the 140 crore citizens of India, the Prime Minister credited the nation's collective stability to the deep mutual trust between the government and the populace. He commended the public for standing exceptionally strong during difficult times, actively defeating malicious conspiracies meant to spread fear, and ultimately disappointing those factions who eagerly predicted India's failure. ''The nation has successfully moved forward strictly on the strength of the unwavering faith and profound capabilities of our incredibly resilient citizens,”remarked Shri Modi.
Connecting major infrastructure development with ecological responsibility, the Prime Minister shared his deep privilege of planting a sacred Khejri sapling, honoring its vital botanical role in preventing desertification. Elaborating on the rapid transition to renewable energy, he highlighted the establishment of world-class solar parks, the integration of over 1.5 lakh homes under the PM Surya Ghar scheme, and the distribution of over 65,000 solar pumps to local farmers via the PM Kusum Yojana. "Planting this tree perfectly exemplifies our core work culture, proving we must simultaneously reach new heights of progress while strictly protecting our environment," noted Shri Modi.
Pointing to the historic resolution of long-standing regional water disputes, the Prime Minister fiercely criticized previous administrations for ignoring Rajasthan's severe water scarcity, contrasting it with the collaborative 'Nation First' approach of current dispensation. He cited the historical precedent of Gujarat willingly sharing Mother Narmada's water with Rajasthan's villages. ''Even the most difficult resolutions are successfully achieved when the core intentions completely driving them are absolutely pure," affirmed Shri Modi.
Proudly announcing a landmark 34,000 crore rupee agreement between the governments of Rajasthan and Haryana, the Prime Minister detailed the plan to lay an underground pipeline from the Hathnikund Barrage. He emphasized that this unprecedented mutual consent will effectively bring life-saving water to lakhs of residents across Sikar, Churu, Jhunjhunu, and the entire Shekhawati region. "Now that there is a BJP government in both states, solutions have been successfully found with mutual consent for the very first time," observed Shri Modi.
Expanding on upcoming hydro-infrastructure initiatives, the Prime Minister outlined the future transformative benefits of completing the Renuka, Lakhwar, and Kishau dams in the Upper Yamuna Basin, alongside the Ramjal Setu project for rural tap water. He also celebrated the massive success of the 'Jal Sanchay, Jan Bhagidari' campaign, which has created over 25 lakh soak pits nationally and 1.25 lakh in Rajasthan to drastically improve critical groundwater levels. “Through these massive collaborative efforts, precious water is being systematically conserved and the regional groundwater levels are steadily improving,” asserted Shri Modi.
Reiterating that Rajasthan remains at the absolute center of the nation's modern infrastructure push, the Prime Minister cited the new Jodhpur Airport terminal and the foundation laying of Jaipur Metro Phase-2 as prime catalysts for future growth. He specifically noted that Phase-2 will expand Jaipur's total network beyond 50 kilometers, seamlessly connecting the East-West and North-South corridors to drastically improve convenience for both locals and tourists. “Today, modern infrastructure is being built at such a rapid pace in Rajasthan that completely new records are being set,” remarked Shri Modi.
Concluding his address, the Prime Minister assured the public that the vastly expanded transit networks and energy projects are just the beginning of the state's transformative journey. He expressed absolute confidence in the continuous support of the people to jointly build a highly prosperous new future for the state under the current leadership. “I have full faith that with your continued blessings for our government, we will together build a glorious new future for Rajasthan,” affirmed Shri Modi.