ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜୁଲାଇ ୪ରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେଲା ଭାରତ–ଇସ୍ରାଏଲ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ନିବେଶ ଚୁକ୍ତିନାମା.
ନୂଆଦିଲ୍ଲୀଠାରେ ୮ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୫ରେ ଭାରତ–ଇସ୍ରାଏଲ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ନିବେଶ ଚୁକ୍ତି ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ
04 JUL 2026 9:00AM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ଇସ୍ରାଏଲ ସରକାରଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ୮ ସେପ୍ଟେମ୍ବର ୨୦୨୫ରେ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀରେ ସ୍ୱାକ୍ଷରିତ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ନିବେଶ ଚୁକ୍ତିନାମା ଆଜିଠାରୁ, ଅର୍ଥାତ୍ ୦୪ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୬ରୁ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହୋଇଛି ।
ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମା ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଅର୍ଥନୈତିକ ସମ୍ପର୍କକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ପୂର୍ବାନୁମାନଯୋଗ୍ୟ ନିବେଶ ପରିବେଶ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଦିଗରେ ଏକ ଐତିହାସିକ ପଦକ୍ଷେପ।
ନିବେଶ ଏବଂ ନିବେଶକ ସୁରକ୍ଷା ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମା ଦୃଢ଼, ତଥାପି ବୈଧ ସାର୍ବଜନୀନ ନୀତି ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ସହିତ ସାର୍ବଭୌମ ନୀତି ସ୍ଥାନକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିବା କ୍ଷେତ୍ରରେ ଯଥେଷ୍ଟ ନମନୀୟ । ଏହା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ନିବେଶ ଆଇନର ଆଧୁନିକ ନୀତି ଏବଂ ବିକଶିତ ଆଇନଗତ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ଚୁକ୍ତିନାମା ସୀମାପାର ନିବେଶ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପ ବୃଦ୍ଧି କରିବାରେ ଏବଂ ଭାରତ ଓ ଇସ୍ରାଏଲ ମଧ୍ୟରେ ଆର୍ଥିକ ସହଭାଗୀତାକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବାରେ ଅବଦାନ ରଖିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଭାରତ - ଇସ୍ରାଏଲ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ନିବେଶ ଚୁକ୍ତିନାମା ୨୦୨୬ ଅର୍ଥ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ଅର୍ଥନୈତିକ ବ୍ୟାପାର ବିଭାଗ ୱେବସାଇଟ୍ ରେ ଉପଲବ୍ଧ:
https://dea.gov.in/files/bilateral_investment_treaties_document/India-Israel%20BIA%20English%20Version.pdf

Ministry of Finance
India-Israel Bilateral Investment Agreement (BIA) comes into force today
Government of the Republic of India and the Government of the State of Israel had signed Bilateral Investment Agreement (BIA) on 8th September 2025 in New Delhi
04 JUL 2026 9:00AM by PIB Delhi
The Bilateral Investment Agreement (BIA) between the Government of the Republic of India and the Government of the State of Israel signed on 8th September 2025 in New Delhi, enters into force with effect from today, i.e., 04 July 2026.
The BIA is a landmark step towards strengthening bilateral economic relations and ensuring a secure and predictable investment climate.
The BIA is robust in protection of Investment and Investor with respect to their investments while being flexible enough to retain sovereign policy space in line with legitimate public policy objectives, reflecting the modern principles and evolving jurisprudence of international investment law.
The BIA is expected to contribute to increased cross-border investment activity and further deepen the economic partnership between India and Israel.
The India-Israel BIA 2026 can be accessed at Department of Economic Affairs, Ministry of Finance website:
https://dea.gov.in/files/bilateral_investment_treaties_document/India-Israel%20BIA%20English%20Version.pdf