প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
সেশেলস্তা চৎখিবা প্রধান মন্ত্রীগী স্তেত ভিজিৎ
28 JUN 2026 8:20PM by PIB Imphal
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ২০২৬গী জুন ২৭-২৯ ফাওবা সেশেলস্তা চৎখিবা স্তেত ভিজিৎ অসিগী শরুক অমা ওইনা প্রধান মন্ত্রী অমসুং সেশেলসকী রাস্ত্রপতি, ঐচ.ই. দোক্তর. পেত্রিক হর্মিনীনা ঙসি ভিক্তোরিয়া, মাহীদা লৈবা স্তেত হাউস্তা ওফিসিএল ওইনা ৱারী শানখি।
ৱারী শানবা অদুদা লুচিংবশিংনা লৈবাক অনিগী মরীশিংগী মপুং ফাবা স্পেক্ত্রম অমা খন্নখিবগা লোয়ননা লুচিংবশিংনা হকশেল, এজুকেসন, কেপাসিতী বিল্দিং, দিজিতেল ত্রান্সফোর্মেসন, সস্তেনেবল দিবেলপমেন্ত, সোসিএল ইনফ্রাস্ত্রকচর, রিন্যুএবল ইনর্জী, মেরিতাইম সেক্যুরিতী অমসুং দিফেন্সকী লমদা তেংবাং পীনবা য়ানখি। মখোয়না রিজনেল অমসুং গ্লোবেল দিবেলপমেন্তশিং, ইন্দিয়ন ওসিন রিজনদা লৈরিবা শীংনবশিং, হায়বদি ইলিগেল ফিশিং, দ্রগ ত্রাফিকিং অমসুং পাইরেসীগী মতাংদসু ৱাখল্লোনশিং ফোংদোক্নখি। লুচিংবা অনিনা ভারতনা লাউথোকখিবা স্পেসিএল ইকোনোমিক পেকেজকী মখাদা প্রোজেক্তশিং অমসুং ইনিসিয়েতিবশিং পায়খৎপদা খুমাং চাউশিল্লকপদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। প্রধান মন্ত্রীনা সেশেলসকী চাউখৎ-থৌরাংগী মরুওইবশিংদা মতেং পাংনবা অমসুং লৈবাক অনিগী মরক্তা নক্নবা অমসুং অচেৎপা মরী মখা তানা চেৎশিলহন্নবা ভারতকী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোকখি।
ওফিসিএল ওইবা ৱারী শানবগী মতুংদা লুচিংবা অনিমক্না লৈবাক অনিগী মরক্তা দিপ্লোমেতিক রিলেসনশিং থম্বগী চহি ৫০ মপুং ফারকপগীদমক জোইন্ত কোমেমোরেতিব লোগো অমা রিলিজ তৌখি। মসিগী মতুংদা কেপাসিতী বিল্দিং, য়ু.পি.আই., হেল্থ, এগ্রিকলচর, শিপ্পিং, স্পেস, এক্সত্রাদিসন অমসুং লাইন ওফ ক্রেদিৎকী লমশিংদা এম.ও.য়ু.শিং/এগ্রীমেন্ত কয়া অমা একচেঞ্জ তৌনখি। লাইন ওফ ক্রেদিৎকী শেনফম অসি লুপা করোর ১২৫০নি। এম.ও.য়ু.শিং/এগ্রীমেন্তশিংগী মপুংফাবা লিস্ত অসি মসিদা য়েংবা য়াগনি [link]। মসিগীসু মথক্তা, সেশেলসকী চাউখৎ-থৌরাংগী মথৌ তাবশিংদা মতেং পাংনবা ফুদ সেক্যুরিতী, ইনফ্রাস্ত্রকচর, হকশেল, ভোকেস্নেল ত্রেনিং, মেরিতাইম সেক্যুরিতী অমসুং দিফেন্সকী লমশিংদা লাউথোকখিবা কয়া অমসু লৈখি। হায়রিবা লাউথোকশিং অসিগী অকুপ্পা মরোলশিং অসি মসিদা য়েংবা য়াগনি [link]। সেশেলসনা কোলিসন ফোর দিজাস্তর রেসিলিয়েন্ত ইনফ্রাস্ত্রকচর [সি.দি.আর.আই.]দা য়াওরক্লগনি হায়নসু লাউথোকখি।
মতুং তারকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা সেশেলসকী নেস্নেল এসেমব্লীগী অখন্নবা মীফম অমদা ৱা ঙাংখি। মহাক্কী ৱারোলদা, মহাক্না ভারত অমসুং সেশেলসকী মরক্তা লৈবা মরুপ-মপাং ওইবগী পুৱারী ওইরবা মরী অদু পনখি অমসুং লৈবাক অনিগী লমজিং-লমতাক ওইরিবা দিমোক্রেসী, আইনগী কাংলোন অমসুং মীয়ামদা য়ুম্ফম ওইবা লৈঙাক্কী মান্নবা মগুনশিং অদু পনখি। মহাক্না হায়খি মদুদি ম্যুচুএল ত্রস্ত অমসুং নক্নবা কোওপরেসন্না দিবেলপমেন্ত কোওপরেসন, মেরিতাইম সেক্যুরিতী, তেক্নোলোজী, ইন্নোবেসন, হেল্থ অমসুং কেপাসিতী বিল্দিংগী লমদা মপাঙ্গল কনবা পার্তনরশিপ অমা শেমগৎলে। প্রধান মন্ত্রীনা দেমোক্রেসী অনিগী মরক্তা পার্লিয়ামেন্তরী একচেঞ্জ হেনগৎহন্নবা হায়খি। প্রধান মন্ত্রীগী মপুংফাবা ৱারোল অসি মসিদা য়েংবা য়াগনি [link]
সেশেলসকী ওপোজিসনগী লুচিংবা, ঐচ.ই. মিস্তর বার্নার জোর্জসু প্রধান মন্ত্রীগা উনখি। লুচিংবা অনিমক্না ভারত-সিশেলসকী নাকল অনিগী ওইবা মরীশিংগী মতাংদা খন্নখি অমসুং লৈবাক অনিগী মরক্তা অখন্নবা মরী অসি হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মখোয়না চাউনা মতেং পাংগনি হায়না ফোংদোকখি।

Prime Minister's Office
State Visit of Prime Minister to Seychelles
28 JUN 2026 8:20PM by PIB Delhi
As part of Prime Minister Shri Narendra Modi’s State Visit to Seychelles from 27-29 June 2026, Prime Minister and the President of Seychelles, H.E. Dr. Patrick Herminie today held official talks at the State House in Victoria, Mahe.
The talks covered the full spectrum of bilateral relations, with the leaders agreeing to further strengthen cooperation in health, education, capacity building, digital transformation, sustainable development, social infrastructure, renewable energy, maritime security and defence. They also exchanged views on regional and global developments, including challenges in the Indian Ocean region, such as illegal fishing, drug trafficking and piracy. Both leaders expressed satisfaction at the progress made in the implementation of projects and initiatives under the Special Economic Package announced by India. Prime Minister reaffirmed India’s commitment to supporting the development priorities of Seychelles and to further deepen the close and enduring partnership between the two countries.
Following the official talks, both leaders released a joint commemorative logo marking 50 years of the establishment of diplomatic relations between the two countries. Several MoUs/agreements in the fields of Capacity Building, UPI, Health, Agriculture, Shipping, Space, Extradition and Line of Credit were exchanged thereafter. The amount of the Line of Credit stands at INR 1250 crores. The full list of MoUs/agreements may be seen here [link]. In addition, several announcements in the fields of food security, infrastructure, health, vocational training, maritime security and defence were made in support of the development needs of Seychelles. The details of these announcements may be seen here [link]. Seychelles also announced that it is joining the Coalition for Disaster Resilient Infrastructure [CDRI].
Later in the day, Prime Minister addressed an Extraordinary Sitting of the National Assembly of Seychelles, becoming the first Indian Prime Minister to do so. In his address, he highlighted the historical bonds of friendship between India and Seychelles and underscored the shared values of democracy, rule of law and people-centric governance that guide the two countries. He noted that mutual trust and close cooperation have shaped a robust partnership spanning development cooperation, maritime security, technology, innovation, health and capacity building. Prime Minister also called for enhanced parliamentary exchanges between the two democracies. The full address of Prime Minister may be seen here [link]
The Leader of Opposition of Seychelles, H.E. Mr. Bernard Georges, also called on Prime Minister. The two leaders discussed India-Seychelles bilateral ties and conveyed their strong support to further build the special friendship between the two countries.