আয়ুষ
কলকাতাৰ ৰেড ৰোডত দ্বাদশ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস উদযাপনত অংশগ্ৰহণ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
‘জনসাধাৰণ, সমাজ আৰু ৰাষ্ট্ৰসমূহক সংযোগ কৰাৰ যোগৰ অনন্য শক্তি আছে’- প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী
‘যোগে আমাক বয়সৰ লগে লগে সুস্থ, সক্ৰিয় আৰু উদ্যমী হৈ থাকিবলৈ সহায় কৰে’- প্ৰধানমন্ত্ৰী
‘যোগ কেৱল ব্যক্তিগত কল্যাণৰ বাবেই নহয়, ই বিশ্ব শান্তিৰো এক পথ’- প্ৰধানমন্ত্ৰী
‘আমি যোগক এদিনতে সীমাবদ্ধ নকৰো; আহক, আমি ইয়াক দৈনন্দিন জীৱনৰ অংশ কৰো’- প্ৰধানমন্ত্ৰী
‘দাৰ্জিলিঙৰ পৰা দীঘা আৰু কোচবিহাৰলৈকে মানুহে যোগ উদযাপনত উৎসাহেৰে অংশগ্ৰহণ কৰিছে’- মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী শুভেন্দু অধিকাৰী
‘‘যোগ ৩৬৫’-এ নাগৰিকসকলক গোটেই বছৰজুৰি যোগক তেওঁলোকৰ দৈনন্দিন জীৱনৰ অংশ কৰি তুলিবলৈ উৎসাহিত কৰে’- আয়ুষ বিভাগৰ কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী (স্বতন্ত্ৰ দায়িত্ব) শ্ৰী প্ৰতাপৰাও যাদৱ
21 JUN 2026 8:14AM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি পশ্চিমবংগৰ কলকাতাৰ ঐতিহাসিক ৰেড ৰোডত দ্বাদশ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস (আই ডি ৱাই)ৰ ৰাষ্ট্ৰীয় উদযাপনত অংশগ্ৰহণ কৰে। ‘সুস্থ বাৰ্ধক্যৰ বাবে যোগ’ বিষয়ৰ অধীনত ৰাষ্ট্ৰীয় উদযাপনৰ নেতৃত্ব দি তেওঁ হাজাৰ হাজাৰ অংশগ্ৰহণকাৰীৰ সৈতে কমন যোগ প্ৰট’কল পৰিবেশন কৰে, আনহাতে ভাৰত আৰু বিশ্বৰ লাখ লাখ লোকে এই উদযাপনত অংশগ্ৰহণ কৰে। পশ্চিমবংগৰ ৰাজ্যপাল শ্ৰী আৰ এন ৰবি, মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী শুভেন্দু অধিকাৰী, আয়ুষৰ কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী (স্বতন্ত্ৰ দায়িত্ব) শ্ৰী প্ৰতাপৰাও যাদৱ আৰু অন্যান্য গণ্য-মান্য ব্যক্তিসকল অনুষ্ঠানত উপস্থিত আছিল।
উপস্থিতসকলক সম্বোধন কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে দ্বাদশ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস উপলক্ষে সমগ্ৰ ভাৰত আৰু বিশ্বৰ জনসাধাৰণক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে যোগ অনুশীলনৰ জৰিয়তে বিভিন্ন দেশ আৰু সংস্কৃতিৰ লোকসকল একত্ৰিত হোৱাৰ সৈতে ২১ জুন বিশ্বৰ অন্যতম বৃহৎ সামূহিক উদযাপনলৈ বিকশিত হৈছে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে মন্তব্য কৰে যে হিমালয়ৰ পৰা ভাৰত মহাসাগৰলৈ আৰু বংগৰ পৰা সৌৰাষ্ট্ৰলৈ সমগ্ৰ ৰাষ্ট্ৰই যোগৰ শক্তি আৰু উদ্দীপনাৰে ভৰি পৰিছে। তেওঁ কয় যে জনসাধাৰণ, সমাজ আৰু ৰাষ্ট্ৰসমূহক সংযোগ কৰাৰ অনন্য শক্তি যোগৰ আছে আৰু ই মানৱ একতাৰ বন্ধন শক্তিশালী কৰি আহিছে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ৰাজ্যখনৰ সমৃদ্ধ আধ্যাত্মিক আৰু সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি পশ্চিমবংগত ৰাষ্ট্ৰীয় পৰ্যায়ত উদযাপন কৰাটো বিশেষভাৱে গুৰুত্বপূৰ্ণ। স্বামী বিবেকানন্দ, শ্ৰী অৰবিন্দকে ধৰি বংগৰ সৈতে জড়িত মহান আধ্যাত্মিক নেতা আৰু চিন্তাবিদসকলৰ অৱদানৰ কথা স্মৰণ কৰি তেওঁ কয় যে এই ভূমিয়ে দীৰ্ঘদিন ধৰি মন, শৰীৰ আৰু আত্মাৰ ঐক্যৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া পৰম্পৰাক প্ৰতিপালন কৰি আহিছে। তেওঁ লগতে কয় যে কলকাতাত অনুষ্ঠিত সামূহিক যোগ সত্ৰত এই স্থায়ী উত্তৰাধিকাৰ প্ৰতিফলিত হৈছে।
২০২৬ চনৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ বিষয় ‘সুস্থ বাৰ্ধক্যৰ বাবে যোগ’ৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে যোগ কেৱল শাৰীৰিক ব্যায়াম বা কোনো নিৰ্দিষ্ট বয়সৰ গোটৰ মাজতে সীমাবদ্ধ নহয়, ই হৈছে জীৱনৰ প্ৰতিটো পৰ্যায়ত জীৱনীশক্তি, সহনশীলতা আৰু সুস্থতাৰ প্ৰসাৰৰ এক ব্যাপক দৃষ্টিভংগী। তেওঁ কয় যে যোগে ব্যক্তিসকলক বয়সৰ লগে লগে সুস্থ, সক্ৰিয় আৰু উদ্যমী হৈ থাকিবলৈ সক্ষম কৰে, লগতে তেওঁলোকক শাৰীৰিক নমনীয়তা, মানসিক ভাৰসাম্য আৰু আৱেগিক শক্তি বৰ্তাই ৰখাত সহায় কৰে।
প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে যোগে জীৱনৰ সকলো দিশতে ভাৰসাম্য বৰ্তাই ৰখাৰ গুৰুত্ব শিকায়। ভাগৱত গীতাৰ শিক্ষাৰ কথা উল্লেখ কৰি তেওঁ কয় যে সন্তুলিত অভ্যাস, কৰ্ম আৰু জীৱনশৈলীয়ে সুস্থতাৰ ভেটি গঠন কৰে। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে আধুনিক সমাজে সন্মুখীন হোৱা বহুতো প্ৰত্যাহ্বান জীৱনশৈলীৰ ভাৰসাম্যহীনতাৰ পৰা উদ্ভৱ হয় আৰু যোগে সম্প্রীতি, অনুশাসন আৰু আভ্যন্তৰীণ শান্তিৰ দিশত এক ব্যৱহাৰিক পথ প্ৰদান কৰে।
যোগৰ সামগ্ৰিক প্ৰকৃতিৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ইয়াৰ উপকাৰসমূহ শাৰীৰিক সুস্থতাৰ বাহিৰেও মানসিক সুস্থতা আৰু আৱেগিক সুস্থিৰতালৈ সম্প্ৰসাৰিত হয়। তেওঁ মন্তব্য কৰে যে যোগে আত্মসজাগতা বৃদ্ধি কৰে, মানসিক চাপ হ্ৰাস কৰে আৰু এক অধিক শান্তিপূৰ্ণ আৰু সুসামঞ্জস্যপূর্ণ সমাজৰ প্ৰতি অৰিহণা যোগায়। প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে লগতে কয় যে যোগে ব্যক্তিগত জীৱনক সমৃদ্ধ কৰাৰ উপৰি সমগ্ৰ বিশ্বতে বুজাবুজি, সহযোগিতা আৰু শান্তিৰ প্ৰসাৰৰ বাবেও এক শক্তিশালী শক্তি হিচাপে কাম কৰে।
যোগক দৈনন্দিন জীৱনৰ এক অবিচ্ছেদ্য অংগ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ নাগৰিকসকলক আহ্বান জনোৱাৰ লগতে প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীয়ে জনসাধাৰণক যোগক এদিনতে সীমাবদ্ধ নকৰিবলৈ আহ্বান জনায়। তেওঁ এই বছৰ আৰম্ভ কৰা ‘যোগ ৩৬৫’ পদক্ষেপ আৰু ১০০ দিনীয়া অনলাইন যোগ কাৰ্যসূচীৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে, য’ত ১৩০ খন দেশৰ ৩০ লাখৰো অধিক লোকে অংশগ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে যোগৰ ব্যাপক গ্ৰহণে এক স্বাস্থ্যকৰ, শক্তিশালী আৰু অধিক আত্মনিৰ্ভৰশীল সমাজৰ প্ৰতি অৰিহণা যোগাব আৰু ‘সৰ্বে ভৱন্তু সুখীনঃ, সৰ্বে সন্তু নিৰাময়ঃ’ প্ৰাৰ্থনাৰে সামৰণি মাৰে।
মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী শুভেন্দু অধিকাৰীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদী আৰু অন্যান্য গণ্য-মান্য ব্যক্তিসকলক কলকাতালৈ আদৰণি জনায় আৰু দ্বাদশ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ ৰাষ্ট্ৰীয় উদযাপনৰ স্থান হিচাপে পশ্চিমবংগক বাছনি কৰাৰ বাবে কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰে। তেওঁ কয় যে এই অনুষ্ঠানটোৱে সমগ্ৰ ৰাজ্যতে অভূতপূৰ্ব উৎসাহৰ সৃষ্টি কৰিছে, দাৰ্জিলিঙৰ পৰা দীঘা আৰু কোচবিহাৰলৈকে সকলো জিলাৰ মানুহে যোগ অনুশীলন আৰু উদযাপনত অংশগ্ৰহণ কৰিছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে কলকাতা আৰু সমগ্ৰ পশ্চিমবংগত বৃহৎসংখ্যক নাগৰিকে এই উদযাপনত যোগদান কৰিছে, যিয়ে এক জীৱনশৈলী হিচাপে যোগৰ বৰ্ধিত গ্ৰহণযোগ্যতা প্ৰতিফলিত কৰে।
বংগৰ সমৃদ্ধ আধ্যাত্মিক আৰু সাংস্কৃতিক ঐতিহ্যৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী অধিকাৰীয়ে স্বামী বিবেকানন্দ আৰু অন্যান্য মহান চিন্তাবিদসকলৰ অৱদানৰ কথা স্মৰণ কৰে যিসকলে মন, শৰীৰ আৰু চৰিত্ৰৰ বিকাশৰ বাবে যোগৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছিল। তেওঁ কয় যে যোগৰ নীতিবোৰ ভাৰতৰ সভ্যতাৰ পৰম্পৰাত গভীৰভাৱে সংম্পৃক্ত আৰু জনসাধাৰণক এক সন্তুলিত তথা শৃংখলাবদ্ধ জীৱনৰ প্ৰতি অনুপ্ৰাণিত কৰি আহিছে। তেওঁ কলকাতাত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱস উদযাপন কৰাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰীক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে আৰু এই যুগান্তকাৰী অনুষ্ঠান আয়োজন কৰাৰ সুযোগ দিয়াৰ বাবে পশ্চিমবংগৰ জনসাধাৰণৰ প্ৰতি কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰে।
সমাৱেশক আদৰণি জনাই আয়ুষ বিভাগৰ কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী (স্বতন্ত্ৰ দায়িত্ব) শ্ৰী প্ৰতাপৰাও যাদৱে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দূৰদৰ্শনশীল নেতৃত্বত যোগ স্বাস্থ্য আৰু কল্যাণৰ বাবে এক প্ৰকৃত বিশ্বজোৰা আন্দোলনত পৰিণত হৈছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ২০১৪ চনত ৰাষ্ট্ৰসংঘত আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ প্ৰস্তাৱ গ্ৰহণ কৰাৰ পিছত এতিয়া ১৮০ খনতকৈও অধিক দেশত যোগ উদযাপন কৰা হয়, যি ইয়াৰ সাৰ্বজনীন আবেদন আৰু সমসাময়িক সমাজত বৰ্ধিত প্ৰাসংগিকতাক প্ৰতিফলিত কৰে।
এই বছৰৰ বিষয় ‘সুস্থ বাৰ্ধক্যৰ বাবে যোগ’ৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী যাদৱে নাগৰিকসকলক গোটেই বছৰজুৰি যোগক তেওঁলোকৰ দৈনন্দিন জীৱনৰ অংশ হিচাপে গঢ়ি তুলিবলৈ উৎসাহিত কৰাৰ লক্ষ্যৰে মন্ত্ৰালয়ৰ ‘যোগ ৩৬৫’ পদক্ষেপৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ আই ডি ৱাই ২০২৬ৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা কেইবাটাও পদক্ষেপৰ ওপৰতো আলোকপাত কৰে, যাৰ ভিতৰত আছে বৃহৎ হাৰত ৰাজহুৱা প্ৰসাৰ কাৰ্যসূচী, ডিজিটেল অংশগ্ৰহণ অভিযান আৰু উদ্ভাৱনীমূলক যোগ অনুশীলন। ভাৰতৰ পৰম্পৰাগত চিকিৎসা পদ্ধতিৰ প্ৰচাৰৰ ক্ষেত্ৰত চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতিৰ কথা পুনৰ দোহাৰি তেওঁ কয় যে আয়ুষ মন্ত্ৰালয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ নিৰ্দেশনাত আয়ুষ সেৱাসমূহলৈ প্ৰৱেশাধিকাৰ সম্প্ৰসাৰণ আৰু দেশৰ সুস্থতা পৰিবেশতন্ত্ৰ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে কাম কৰি আছে।
অনুষ্ঠানত কলকাতাৰ ৰেড ৰোডত যোগ অনুশীলনকাৰী, শিক্ষাৰ্থী, স্বেচ্ছাসেৱক, বিভিন্ন সংস্থাৰ প্ৰতিনিধি আৰু জনসাধাৰণৰ উৎসাহী অংশগ্ৰহণ প্ৰত্যক্ষ হয়। দেশ আৰু বিশ্বৰ লাখ লাখ লোকেও যোগ সত্ৰ, সামূহিক অনুষ্ঠান আৰু ভাৰ্চুৱেল প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তে এই উদযাপনত যোগদান কৰে, যিয়ে স্বাস্থ্য আৰু কল্যাণৰ বাবে এক আন্দোলন হিচাপে যোগৰ ব্যাপক আবেদনক প্ৰতিফলিত কৰে।
এই উদযাপনত অভূতপূৰ্ব ৰাজহুৱা অংশগ্ৰহণ দেখা যায়, যোগ সংগম পৰ্টেলত পঞ্জীয়নে ছয় লাখ সংগঠন অতিক্ৰম কৰিছে। এই অভূতপূৰ্ব সঁহাৰিয়ে যোগক এক প্ৰকৃত জনসাধাৰণৰ আন্দোলন হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ প্ৰতি প্ৰতিষ্ঠান, সম্প্ৰদায় আৰু নাগৰিকৰ উৎসাহ প্ৰতিফলিত কৰে।
২০২৬ চনৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসতো উল্লেখযোগ্য বিশ্বজোৰা অংশগ্ৰহণ দেখা যায়। ভাৰতীয় সাংস্কৃতিক সম্পৰ্ক পৰিষদ (আই চি চি আৰ)ৰ সমন্বিত প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে ২১০ৰো অধিক ভাৰতীয় মিছনে বিশ্বজুৰি প্ৰায় ২,৫০০টা স্থানত যোগ উদযাপনৰ আয়োজন কৰে।
উদযাপনত এক সাংস্কৃতিক মাত্ৰা যোগ কৰি সংস্কৃতি মন্ত্ৰালয়ে ভাৰতীয় পুৰাতাত্ত্বিক জৰীপ (এ এছ আই)ৰ সহযোগিতাত ভাৰতৰ চহকী সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য, ঐতিহাসিক চিহ্ন আৰু যোগ পৰম্পৰাক সংযোগ কৰি দেশৰ ১০০ টা প্ৰতিষ্ঠিত স্থানত বিশেষ যোগ অনুষ্ঠানৰ আয়োজন কৰে।

AYUSH
Prime Minister Shri Narendra Modi participates in 12th International Day of Yoga celebrations at Kolkata's Red Road
"Yoga has the unique power to connect people, societies and nations" - Prime Minister Shri Narendra Modi
"Yoga helps us remain healthy, active and energetic as we age" - Prime Minister
"Yoga is not just for personal well-being; it is also a pathway to global peace" - Prime Minister
"Let us not limit Yoga to a single day; let us make it a part of everyday life" - Prime Minister
"People from Darjeeling to Digha and Cooch Behar have participated enthusiastically in Yoga celebrations"- Chief Minister Shri Suvendu Adhikari
"'Yoga 365' encourages citizens to make Yoga a part of their daily lives throughout the year" - Union Minister of State (Independent Charge) for Ayush Shri Prataprao Jadhav
21 JUN 2026 8:14AM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today participated in the national celebration of the 12th International Day of Yoga (IDY) at the historic Red Road in Kolkata, West Bengal. Leading the national observance under the theme “Yoga for Healthy Ageing”, he performed the Common Yoga Protocol along with thousands of participants, while lakhs of people across India and the world joined the celebrations. Governor of West Bengal Shri R. N. Ravi, Chief Minister Shri Suvendu Adhikari, Union Minister of State (Independent Charge) for Ayush Shri Prataprao Jadhav and other dignitaries were present on the occasion.
Addressing the gathering, Prime Minister Shri Narendra Modi extended greetings to people across India and the world on the occasion of the 12th International Day of Yoga. He noted that 21 June had evolved into one of the largest collective celebrations in the world, with people from different countries and cultures coming together through the practice of Yoga. The Prime Minister remarked that from the Himalayas to the Indian Ocean and from Bengal to Saurashtra, the entire nation was filled with the energy and spirit of Yoga. He said Yoga has the unique power to connect people, societies and nations, and continues to strengthen the bonds of human unity.
The Prime Minister observed that holding the national celebration in West Bengal was particularly significant given the State's rich spiritual and cultural heritage. Recalling the contributions of great spiritual leaders and thinkers associated with Bengal, including Swami Vivekananda, Sri Aurobindo and other luminaries who helped spread the message of Yoga to the world, he said the land has long nurtured traditions that emphasise the unity of mind, body and spirit. He added that the collective Yoga session in Kolkata reflected this enduring legacy.
Highlighting the theme of International Day of Yoga 2026, “Yoga for Healthy Ageing”, PM Shri Modi said Yoga is not limited to physical exercise or any particular age group, but is a comprehensive approach to life that promotes vitality, resilience and well-being at every stage of life. He said Yoga enables individuals to remain healthy, active and energetic as they age, while helping them maintain physical flexibility, mental balance and emotional strength.
The Prime Minister noted that Yoga teaches the importance of balance in all aspects of life. Referring to the teachings of the Bhagavad Gita, he said balanced habits, balanced actions and balanced living form the foundation of well-being. He observed that many of the challenges faced by modern society stem from imbalance in lifestyle, and Yoga offers a practical pathway towards harmony, discipline and inner peace.
Emphasising the holistic nature of Yoga, Shri Modi said its benefits extend beyond physical fitness to mental wellness and emotional stability. He remarked that Yoga fosters self-awareness, reduces stress and contributes to a more peaceful and harmonious society. The Prime Minister added that while Yoga enriches individual lives, it also serves as a powerful force for promoting understanding, cooperation and peace across the world.
Calling upon citizens to make Yoga an integral part of daily life, the Prime Minister urged people not to limit Yoga to a single day of observance. He highlighted the “Yoga 365” initiative and the 100-day online Yoga programme launched this year, which witnessed participation from more than 30 lakh people across 130 countries. He expressed confidence that wider adoption of Yoga would contribute to a healthier, stronger and more self-reliant society, and concluded with the prayer, “Sarve Bhavantu Sukhinah, Sarve Santu Niramayah”.
Chief Minister Shri Suvendu Adhikari welcomed Prime Minister Shri Narendra Modi and other dignitaries to Kolkata and expressed gratitude for selecting West Bengal as the venue for the national celebration of the 12th International Day of Yoga. He said the event had generated unprecedented enthusiasm across the State, with people from all districts, from Darjeeling to Digha and Cooch Behar, participating in Yoga activities and celebrations. He noted that large numbers of citizens had joined the observance in Kolkata and across West Bengal, reflecting the growing acceptance of Yoga as a way of life.
Highlighting Bengal's rich spiritual and cultural heritage, Shri Adhikari recalled the contributions of Swami Vivekananda and other great thinkers who emphasised the importance of Yoga for the development of mind, body and character. He said that the principles of Yoga are deeply embedded in India's civilisational traditions and continue to inspire people towards a balanced and disciplined life. He thanked the Prime Minister for bringing the International Day of Yoga celebration to Kolkata and conveyed the gratitude of the people of West Bengal for the opportunity to host the landmark event.
Welcoming the gathering, Union Minister of State (Independent Charge) for Ayush Shri Prataprao Jadhav said that under the visionary leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, Yoga has evolved into a truly global movement for health and well-being. He noted that since the adoption of the United Nations resolution on the International Day of Yoga in 2014, Yoga is now celebrated in more than 180 countries, reflecting its universal appeal and growing relevance in contemporary society.
Referring to this year's theme, "Yoga for Healthy Ageing", Shri Jadhav highlighted the Ministry's "Yoga 365" initiative aimed at encouraging citizens to make Yoga a part of their daily lives throughout the year. He also highlighted several initiatives undertaken for IDY 2026, including large-scale public outreach programmes, digital participation campaigns and innovative Yoga activities. Reiterating the Government's commitment to promoting India's traditional systems of medicine, he said that the Ministry of Ayush is working to expand access to Ayush services and strengthen the country's wellness ecosystem under the guidance of the Prime Minister.
The celebration witnessed enthusiastic participation from Yoga practitioners, students, volunteers, representatives of various organisations and members of the public at Kolkata's Red Road. Lakhs of people across the country and around the world also joined the observance through Yoga sessions, community events and virtual platforms, reflecting the widespread appeal of Yoga as a movement for health and well-being.
The celebrations are witnessing unprecedented public participation, with registrations on the Yoga Sangam Portal having crossed six lakh organisations. The overwhelming response reflects the enthusiasm of institutions, communities and citizens towards making Yoga a true people's movement.
International Day of Yoga 2026 is also witnessing remarkable global participation. Through the coordinated efforts of the Indian Council for Cultural Relations (ICCR), more than 210 Indian Missions are organising Yoga celebrations across nearly 2,500 locations worldwide.
Adding a cultural dimension to the celebrations, the Ministry of Culture, in collaboration with the Archaeological Survey of India (ASI), is organising special Yoga events across 100 iconic locations in the country, connecting India's rich cultural heritage, historical landmarks and Yoga traditions.