প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
পশ্চিমবংগৰ কলকাতাত উদযাপন কৰা দ্বাদশ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ মূল পাঠ
21 JUN 2026 8:25AM by PIB Guwahati
মঞ্চত উপৱিষ্ট ৰাজ্যপাল শ্ৰী আৰ. এন. ৰবিজী, উদ্যমী মুখ্যমন্ত্ৰী শুভেন্দু অধিকাৰীজী, কেন্দ্ৰত মোৰ সহযোগী প্ৰতাপ ৰাও যাদৱজী, আন সকলো গণ্যমান্য ব্যক্তি, ইয়াত কলকাতাত সমবেত হোৱা সকলো অংশগ্ৰহণকাৰী, দেশ-বিদেশত অনুষ্ঠিত যোগ দিৱসত যোগদান কৰা বন্ধুকল আৰু মোৰ মৰমৰ দেশবাসী!
২১ জুন তাৰিখটো পৃথিৱীৰ কিছুমান ঠাইত বছৰৰ আটাইতকৈ দীঘল দিন। আৰু আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ বাবেই ২১ জুন দিনটোও বিশ্বৰ সৰ্ববৃহৎ গণ উদযাপনৰ দিনলৈ পৰিণত হৈছে। পৃথিৱীৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা যোগৰ এখনতকৈ আনখন উৎকৃষ্ট ছবি আহিবলৈ লৈছে। হিমালয়ৰ পৰা ভাৰত মহাসাগৰলৈকে, পূবে উত্তৰ-পূব আৰু বংগৰ পৰা পশ্চিমে সৌৰাষ্ট্ৰলৈকে সমগ্ৰ দেশ যেন যোগৰ শক্তিৰে ভৰি পৰিছে। সমগ্ৰ দেশ, সমগ্ৰ বিশ্ব যেন পৰস্পৰৰ লগত সংযুক্ত হৈ পৰিছে, আৰু এয়াই হৈছে যোগৰ শক্তি। যোগে সকলোকে একত্ৰিত কৰে, যোগে সকলোকে একেলগ কৰে। তদুপলক্ষে মই সমগ্ৰ বিশ্ব, সমগ্ৰ মানৱ সমাজলৈ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ আন্তৰিক শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিছোঁ।
বন্ধুসকল,
আজি যোগ দিৱসত কলকাতাৰ জনসাধাৰণ, বিশেষকৈ সমগ্ৰ বংগৰ ৰাইজক ইয়াত সৃষ্টি কৰা স্বচ্ছতাৰ যোগৰ বাবে প্ৰশংসা কৰিব বিচাৰিছোঁ। এয়া এক উল্লেখযোগ্য পদক্ষেপ। স্বচ্ছতা সে স্বাগত পদক্ষেপৰ বাবে ইয়াত প্ৰদৰ্শন কৰা ধাৰাবাহিক প্ৰচেষ্টা আৰু নাগৰিক কৰ্তব্যই আমাৰ সকলো দেশবাসীৰ বাবে এক বৃহৎ প্ৰেৰণা হৈ পৰিছে।
বন্ধুসকল,
যোগ দিৱস উপলক্ষে আজি বংগত থকাটো মোৰ বাবে বহুতেই বিশেষ। বংগৰ এই পৱিত্ৰ ভূমি, য’ত ভগৱান ৰামকৃষ্ণ পৰমহংসৰ দৰে নিপুণ সন্তসকলৰ অৱতাৰ হৈছিল, য’ত স্বামী বিবেকানন্দই জগতত যোগৰ পৰিচয় দিছিল, য’ত মহৰ্ষি অৰৱিন্দৰ দৰে মহান যোগীৰ জন্ম হৈছিল আৰু য’ত লাহিড়ী মহাশয়ৰ দৰে মহান যোগীসকলে যোগ পৰম্পৰাক নতুন শিখৰলৈ লৈ গৈছিল, আজি এই ভূমিতে সামূহিক যোগৰ অভিজ্ঞতাই এক অনন্য আধ্যাত্মিক অনুভৱ প্ৰদান কৰিছে। বংগৰ এই মাটিতে জন্মগ্ৰহণ কৰা গুৰুদেৱ ৰবীন্দ্ৰনাথ ঠাকুৰে বিশ্বাস কৰিছিল যে মানৱ পৰিচয় বিচ্ছিন্নতাত নহয়, বৰঞ্চ আমাৰ চৌপাশৰ জগতখনৰ সৈতে সংযোগ স্থাপনতহে নিহিত হৈ আছে। এই সংযোগেই যোগৰ সাৰমৰ্ম। মহৰ্ষি অৰৱিন্দয়ো কয়, "আমাৰ সমগ্ৰ জীৱনটোৱেই যোগ, সেয়া আমি উপলব্ধি কৰোঁ বা নকৰোঁ। যেতিয়া যোগ আমাৰ প্ৰকৃতিৰ অংশ হৈ পৰে, তেতিয়া ই মানৱীয় ঐক্যৰ আধাৰ হৈ পৰে।"
বন্ধুসকল,
যোগ কেৱল শাৰীৰিক পৰিশ্ৰমৰ মাধ্যম নহয়। ই কোনো এটা বয়স গোটতে সীমাবদ্ধও নহয়। ভাৰতত আমি জানো আৰু দেখিছোঁ যে যোগ হৈছে মানুহৰ জীৱনৰ বাবে চেতনা, উদ্যম আৰু পোহৰৰ উৎস। সেইবাবেই এইবাৰৰ আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ বিষয়বস্তু হৈছে সুস্থ বাৰ্ধক্যৰ বাবে যোগ। বয়স বঢ়াৰ লগে লগেও আমি সুস্থ, শক্তিশালী আৰু সক্ৰিয় হৈ থাকিব পাৰোঁ; যোগে আমাক এই উদ্দেশ্যৰ প্ৰতি পথ প্ৰদৰ্শন কৰে।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া আমি "সুস্থ বাধৰ্ক্যৰ বাবে যোগাসন"ৰ কথা কওঁ, তেতিয়া ইয়াৰ অৰ্থ হ'ল বয়সে যাতে মানুহৰ সম্ভাৱনা হ্ৰাস নকৰে তাৰ বাবে আমি কাম কৰিব পাৰোঁ। যোগে মানৱ জীৱনক অহৰহ বিকাশৰ আকাংক্ষাত সহায় কৰিব পাৰে। আমাৰ লক্ষ্য হ’ব লাগিব ২০ বছৰ বয়সতকৈ ৪০ বছৰ বয়সত অধিক নমনীয় হোৱা। আমাৰ লক্ষ্য হ’ব লাগিব ৩০ বছৰ বয়সতকৈ ৫০ বছৰ বয়সত অধিক শক্তিশালী হোৱা। আমাৰ লক্ষ্য হ’ব লাগিব ৫০ বছৰ বয়সতকৈ ৭০ বছৰ বয়সত জীৱনশৈলীজনিত ৰোগৰ প্ৰতি অধিক প্ৰতিৰোধী হোৱা। ই আমাৰ শৰীৰটোক নমনীয় হোৱাত সহায় কৰে, আমাৰ শক্তিৰ মাত্ৰা বৰ্তাই ৰাখে, মানসিক চাপমুক্ত জীৱন যাপন কৰাত সহায় কৰে আৰু জীৱনশৈলীৰ ৰোগবোৰ আঁতৰাই ৰাখে। তদুপৰি নিয়মীয়া অনুশীলনৰ দ্বাৰা যোগে আমাৰ শৰীৰ আৰু মনৰ বিষয়ে গোটেই জীৱন বুজিবলৈ আৰু জানিবলৈ সহায় কৰে। আমি যিমানেই নিজৰ বিষয়ে জানিব পাৰিম সিমানেই নিজকে ভালদৰে পৰিচালনা কৰিব পাৰিম। গতিকে সুস্থ বাৰ্ধক্যৰ বাবে যোগাসন অতি প্ৰয়োজনীয়। এই বিষয়টো কেৱল বৃদ্ধসকলৰ বাবেই নহয়, সকলো বয়সৰ লোকৰ বাবেও বিবেচনা কৰা উচিত।
বন্ধুসকল,
গীতাত ভগৱান শ্ৰীকৃষ্ণই যোগৰ বিষয়ে কৈছে :
যুক্ত আহাৰ বিহাৰাস্য, যুক্ত চেষ্টস্য কৰ্মসু।
যুক্ত স্বপ্ন অৱ-বোধস্য, যোগ ভাৱতী দুখহা।
অৰ্থাৎ, সুষম আহাৰ আৰু জীৱনশৈলী, সন্তুলিত ক্ৰিয়া-কৰ্ম, গভীৰ টোপনি আৰু জাগৰণৰ জৰিয়তে যোগে দুখ-কষ্ট লাঘৱকাৰী হৈ পৰে। এই ভাৰসাম্যই হৈছে যোগৰ ভেটি। এই ভাৰসাম্য আমাৰ জীৱনৰো ভেটি। কিন্তু এই আধুনিক যুগত বেছিভাগ মানুহেই জীৱনৰ ভাৰসাম্যহীনতাৰ সৈতে যুঁজি আছে আৰু বহু সংগ্ৰাম কৰিবলগীয়া হৈছে। যোগে আমাক ভাৰসাম্যযুক্ত জীৱন যাপনৰ কলা শিকায়। যোগে আমাক কৰিব আৰু নকৰিব লগীয়া বিষয়ৰ শিক্ষা দিয়ে। আৰু যেতিয়া আমি আমাৰ শৰীৰটোক সঠিকভাৱে পৰিচালনা কৰিবলৈ শিকোঁ তেতিয়া স্বাস্থ্য আমাৰ স্বভাৱ হৈ পৰে।
বন্ধুসকল,
যোগাসনে কেৱল আমাৰ শাৰীৰিক স্বাস্থ্যৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰাই নহয়; ই মানসিক স্বাস্থ্যৰ পৰা শাৰীৰিক স্বাস্থ্যলৈ পথ দেখুৱাইছে। সেইবাবেই যোগক “যুক্ত চেষ্টাস্য কৰ্মসু” বুলি কোৱা হয়। অৰ্থাৎ আমি বুজি পাওঁ আমি কি কৰিব লাগে আৰু কি কৰিব নালাগে! এই উপলব্ধি আমাৰ জীৱনত শান্তিৰ উৎস হোৱাই নহয়, ই বিশ্বশান্তিৰ পথো মুকলি কৰে। গতিকে যোগাসন কেৱল আমাৰ ব্যক্তিগত জীৱনশৈলীৰ বাবেই অপৰিহাৰ্য নহয়; পৃথিৱীৰ উন্নত ভৱিষ্যতৰ বাবেও ই প্ৰয়োজনীয়।
বন্ধুসকল,
আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসত কোটি কোটি লোকে যোগাসন কৰে। আজিৰ এই দিনটোৱে আমাক আমাৰ উমৈহতীয়া সংকল্প পুনৰাবৃত্তি কৰাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰে। আহক আমি সংকল্প লওঁ যে যোগক কেৱল এদিনতে সীমাবদ্ধ নাৰাখোঁ, যোগক কেৱল এটা অনুষ্ঠানতে সীমাবদ্ধ নাৰাখোঁ। যোগক আমি আমাৰ জীৱনৰ অংগ কৰিম। আমি ইয়াক আমাৰ পৰিয়ালৰ অংশ কৰিম। আমি ইয়াক আমাৰ ভৱিষ্যত প্ৰজন্মৰ অংশ কৰিম।
বন্ধুসকল,
এইক্ষেত্ৰত এই বছৰৰ "যোগ ৩৬৫" পদক্ষেপকো আগুৱাই দিয়া হৈছে। ১০০দিনীয়া অনলাইন যোগাসন কাৰ্যসূচীৰ আয়োজন কৰা হৈছিল, য’ত জনসাধাৰণৰ অভূতপূৰ্ব অংশগ্ৰহণ দেখা গৈছিল। ১৩০খন দেশৰ ৩০ লাখতকৈ অধিক লোকে ইয়াত অংশগ্ৰহণ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
যেতিয়া সমাজখন সুস্থ হ’ব, তেতিয়া ৰাষ্ট্ৰখনো অধিক সক্ষম, অধিক সমৃদ্ধিশালী আৰু অধিক আত্মবিশ্বাসী হ’ব। মই আপোনালোক সকলোৰে বাবে কামনা কৰিলোঁ, "সকলোৱে সুখী আৰু সুস্থ হওক।" ইয়াৰ লগে লগে আকৌ এবাৰ আপোনালোক সকলোকে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় যোগ দিৱসৰ বহুত বহুত শুভেচ্ছা জনালোঁ।
অশেষ ধন্যবাদ!

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at 12th International Day of Yoga celebrations in Kolkata, West Bengal
21 JUN 2026 8:25AM by PIB Delhi
Honourable Governor Shri R. N. Ravi Ji, the energetic Chief Minister Shri Suvendu Adhikari Ji, my colleague in the Union Government Shri Prataprao Jadhav Ji, all other distinguished dignitaries present on the dais, all the participants gathered here in Kolkata, everyone joining this Yoga celebration from across India and around the world, and my dear fellow countrymen, My greetings to all of you.
June 21st is the day when, in some parts of the Earth, the longest duration of daylight occurs. And because of International Yoga Day, June 21st has also become the day of the world’s largest collective celebration. From different corners of the globe, extraordinary images of yoga are arriving. In India, from the Himalayas to the Indian Ocean, from the Northeast and Bengal in the east to Saurashtra in the west, the entire nation appears filled with the energy and consciousness of yoga. The whole country, the whole world, looks connected - and that is the true power of yoga. Yoga unites everyone, yoga brings everyone together. On this occasion, I extend my heartfelt greetings to the entire world, to all of humanity, on International Yoga Day.
Friends,
Today, on Yoga Day, I would like to commend the people of Kolkata for the Yoga of Cleanliness that has been created here, especially in Bengal. This is a wonderful initiative – the consistent efforts and civic duty that have been undertaken here for the Swachhata Se Swagat initiative have become a great inspiration for all our countrymen.
Friends,
Being in Bengal on the occasion of Yoga Day is truly special. This sacred land of Bengal, where saints like Bhagwan Ramakrishna Paramhansa were born, where Swami Vivekananda introduced yoga to the entire world, where great yogis like Maharshi Aurobindo were born, where Lahiri Mahasaya elevated the yoga tradition to new heights - experiencing collective yoga on this soil gives a unique spiritual feeling. Gurudev Rabindranath Tagore, born on this land, believed that the identity of man lies not in remaining separate, but in connecting with the world around him. This connection is the essence of yoga. Maharshi Aurobindo also said - our entire life is yoga, whether we are aware of it or not. When yoga becomes part of our nature, it becomes the foundation of human unity.
Friends,
Yoga is not merely a means of physical exercise. Yoga is not limited to any one age group. In India, we know and have seen that yoga is a light in human life, a union with consciousness and energy. That is why this year’s theme for International Yoga Day has been chosen as Yoga for Healthy Ageing. Even as age advances, we can remain healthy, energetic, and active - yoga shows us the way for this.
Friends,
When we speak of "Yoga for Healthy Aging," It means that we can work to ensure that age does not reduce human potential. Yoga can help human life to aspire for constant growth. Our target must be to be more flexible at 40 than we were at 20. Our target must be to be more energetic at 50 than we were at 30. Our target must be to be more resistant to lifestyle diseases at 70 than we were at 50. This is where Yoga can help us. It helps us tune our bodies to be flexible. It keeps our energy levels high, it also helps us maintain a calm stress-free life and helps keep lifestyle diseases away. Moreover, with regular practice, Yoga teaches us to remain lifelong learners of our own bodies and minds. The more we know about ourselves, the better we can manage ourselves. That is why, Yoga for Healthy Aging. This theme must be seen as one for people of all ages, not just for the elderly.
Friends,
In the Gita, Lord Krishna spoke about yoga: “Yukta ahara viharasya, yukta cheshtasya karmasu, Yukta swapnavabodhasya, yogo bhavati dukhaha.” This means through balanced food and recreation, balanced actions and duties, balanced sleep and wakefulness, yoga becomes the destroyer of sorrow. Balance is the foundation of yoga. Balance is also the foundation of our lives. Yet, in modern times, most people struggle with imbalance in life. Yoga teaches us the art of living in a balanced way. Yoga shows us the do’s and don’ts. And when we learn to guide our body properly, health becomes our natural state.
Friends,
Yoga does not only focus on our physical health. Yoga shows the path from mental health to physical health. That is why it is said in yoga - “Yukta cheshtasya karmasu” - meaning, awareness of what we should do and what we should not do. This awareness becomes a source of peace in our lives, and it also opens the path to world peace. That is why yoga today is not only essential for our personal lifestyle, but it is also a necessity for a better future of the world.
Friends,
On International Yoga Day, millions of people connect with yoga. But today gives us the opportunity to renew our shared resolve. Let us pledge that yoga will not be limited to just one day, yoga will not be confined to just one program. We will make yoga a part of our lives, a part of our families, and a part of future generations.
Friends,
In this direction, the initiative “Yoga 365” has also been advanced this year. Under this, a 100-day online yoga program was organized, which saw unprecedented public participation. More than 3 million people from 130 countries took part in it.
Friends,
When society is healthy, the nation becomes more capable, more prosperous, and more confident. I wish for all of you: “Sarve bhavantu sukhinah, sarve santu niramayah.” With this, I once again extend my heartfelt greetings to all of you on International Yoga Day.
Thank you very much!
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's Speech. Original Speech was delivered in Hindi.