ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପିଏମ୍ ବିକଶିତ ଭାରତ ରୋଜଗାର ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ୨,୪୦୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ପ୍ରୋତ୍ସାହନକୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ମଞ୍ଜୁରୀ
19 JUN 2026 7:49PM by PIB Bhubaneswar
• ପିଏମ୍ ବିକଶିତ ଭାରତ ରୋଜଗାର ଯୋଜନା ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ସହିତ ଯୁବପିଢ଼ି ଓ ଶିଳ୍ପ ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସେତୁ ନିର୍ମାଣ କରୁଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଆମ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସମ୍ଭାବନା ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ପାଇଁ ପଥ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ବିଶ୍ୱ ଅଭିବୃଦ୍ଧି, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀତାକୁ ଆଗେଇ ନେବାରେ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ଆଗରେ ରହିବେ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଭାରତ ସର୍ବଦା ନେତୃତ୍ୱ ନେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ୨୧ଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ, ସୁଯୋଗ ସେହି ଦେଶମାନଙ୍କ ପାଖରେ ରହିବ ଯେଉଁମାନେ ଦକ୍ଷ ପ୍ରତିଭାକୁ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହିତ ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରନ୍ତି ଏବଂ ଗୁଣାତ୍ମକତାର ସର୍ବୋଚ୍ଚ ମାନଦଣ୍ଡକୁ ବଜାୟ ରଖନ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା କରିବାକୁ, ଆମକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଗୁଣାତ୍ମକ ମାନଦଣ୍ଡ ହାସଲ କରିବାକୁ ପଡିବ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
୧୯/୦୬/୨୦୨୬ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ପିଏମ୍ ବିକଶିତ ଭାରତ ରୋଜଗାର ଯୋଜନା ସହିତ ଜଡିତ ହିତାଧିକାରୀ, ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିନିଧି ଏବଂ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ସଶକ୍ତ କରିବା ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟିକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିକଶିତ ଭାରତ ରୋଜଗାର ଯୋଜନା (ପିଏମ୍-ଭିବିଆରୱାଇ) ଅଧୀନରେ ପ୍ରାୟ ଟ.୨,୪୦୦ କୋଟି ମୂଲ୍ୟର ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ବଣ୍ଟନ କରିଛନ୍ତି, ଯାହା ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରମୁଖ ନିଯୁକ୍ତି-ସଂଲଗ୍ନ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଯୋଜନା ପିଏମ୍-ଭିବିଆରୱାଇ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା କଭରେଜକୁ ବିସ୍ତାର କରିଛି। ଏହି ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଦେଶବ୍ୟାପୀ ୧୫ ଲକ୍ଷ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବାରେ ସହାୟକ ହୋଇଛି।
ଫ୍ରାନ୍ସ ଏବଂ ସ୍ଲୋଭାକିଆ ଗସ୍ତରୁ ଫେରିବା ପରେ, ଯେଉଁଠାରେ ସେ ଜି-୭ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ନେତାଙ୍କ ସହ ଯୋଗଦାନ କରିଥିଲେ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉପସ୍ଥିତ ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରତିଭା, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ସମ୍ଭାବନା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସ୍ୱୀକୃତି ପାଉଛନ୍ତି। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ବିଶ୍ୱ ଯୁବ ଭାରତୀୟଙ୍କ ଦକ୍ଷତାକୁ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି ଏବଂ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ଭାବନାକୁ ସଫଳତାରେ ପରିଣତ କରିବାର ସୁଯୋଗ ଦେବା ପାଇଁ ସରକାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧ।
"ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିକଶିତ ଭାରତ ରୋଜଗାର ଯୋଜନା ଏକ ନିଯୁକ୍ତି ଯୋଜନା ଅପେକ୍ଷା ବହୁତ ଅଧିକ। ଏହା ଶିଳ୍ପ ଏବଂ କର୍ମଶକ୍ତି ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଦୃଢ଼ ସେତୁ ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସହିତ ପ୍ରଥମ ଚାକିରିରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଥିବା ଯୁବକ ଯୁବତୀଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ଡିଜାଇନ୍ କରାଯାଇଥିବା ଏକ ପଦକ୍ଷେପ", ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଅନେକ ଯୋଜନା ସାଧାରଣତଃ କର୍ମଚାରୀ କିମ୍ବା ନିଯୁକ୍ତିଦାତାଙ୍କ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ହୋଇଥିଲେ ମଧ୍ୟ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏକକାଳୀନ ଉଭୟଙ୍କୁ ସମର୍ଥନ କରେ। ସରକାର ସେମାନଙ୍କର ବୃତ୍ତିଗତ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରୁଥିବା ଯୁବକ ଯୁବତୀଙ୍କ ସହିତ ରହିଛନ୍ତି ଏବଂ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଥିବା ଅନୁଷ୍ଠାନଗୁଡ଼ିକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି।
ଯୋଜନାର ସଫଳତା ବିଷୟରେ ସୂଚନା ପ୍ରଦାନ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରାୟ ୭୦ ଲକ୍ଷ ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି ଏବଂ ସମାନ ସଂଖ୍ୟକ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ପରିସରକୁ ଅଣାଯାଇଛି। ସେ ଆହୁରି ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରାୟ ୨୦ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ଯୁବତୀ ସେମାନଙ୍କର ପ୍ରଥମ ଚାକିରିରେ ଛଅ ମାସ ପୂରଣ କରିଛନ୍ତି, ଯେତେବେଳେ ପ୍ରାୟ ୧୦ ଲକ୍ଷ ହିତାଧିକାରୀ ଏହି ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ପୂରଣ କରିବା ପରେ ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ପାଇସାରିଛନ୍ତି। ଟ.୨୦୦୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ସିଧାସଳଖ ହିତାଧିକାରୀଙ୍କ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ସ୍ଥାନାନ୍ତରିତ କରାଯାଇଛି। ଏହି ସହାୟତାକୁ ଆର୍ଥିକ ସହାୟତା ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ବୋଲି ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହା ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ କଠିନ ପରିଶ୍ରମ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରତି ବିଶ୍ୱାସକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିଥିବା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗଗୁଡ଼ିକର ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଉପରେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି। "ସରକାର, ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ଯୁବପିଢ଼ି ଏକାଠି କାମ କଲେ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଗତି ପାଇଥାଏ। ଏହି ପଦକ୍ଷେପ ଏକ ନୂତନ ଭାରତର ପ୍ରତିଫଳନ ଯେଉଁଠାରେ ଯୁବକମାନେ ସୁଯୋଗ ପାଆନ୍ତି, ଶିଳ୍ପଗୁଡ଼ିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ମିଳେ ଏବଂ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ଏକ ଜାତୀୟ ମିଶନ ହୋଇଯାଏ", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି।
ଭାରତର ଜନସଂଖ୍ୟାଗତ ଶକ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଯୁବ ରାଷ୍ଟ୍ରମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଅନ୍ୟତମ ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବା ପାଇଁ ଯାତ୍ରା ଏହାର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ କ୍ଷମତା ସହିତ ଅନ୍ତର୍ନିହିତ ଭାବରେ ଜଡିତ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ଯୁବକ ଭାରତୀୟ ତାଙ୍କ ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷା ଅନୁଯାୟୀ ଆଗକୁ ବଢ଼ିପାରିବେ ତାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସେ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପୁନରାବୃତ୍ତି କରିଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଛନ୍ତି ଯେ ଗତ ବାର ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ସରକାର ନିଯୁକ୍ତିର ପ୍ରତ୍ୟେକ ପଥକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ କାର୍ଯ୍ୟ କରିଛନ୍ତି। "ଭିତ୍ତିଭୂମି ଏବଂ ନବସୃଜନ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଉତ୍ପାଦନ, ଡିଜିଟାଲ୍ ଅର୍ଥନୀତି, ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଛି। ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ, ଭୋକାଲ୍ ଫର୍ ଲୋକାଲ୍, ସ୍ଥାନୀୟ ଉତ୍ପାଦଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶ୍ୱ ବଜାରକୁ ନେବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଏବଂ ମିଶନ୍ ମ୍ୟାନୁଫ୍ୟାକଚରିଂ ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ସ୍ୱନିଯୁକ୍ତି ଉଭୟ ପାଇଁ ପଥ ବିସ୍ତାର କରିଛି", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଟ.୧୨ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ସରକାରୀ ନିବେଶ ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ସେ ଏହା ମଧ୍ୟ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ଟ.୩୩ ଲକ୍ଷ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ସହାୟତା ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବକ ଯୁବତୀଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର ନିଜସ୍ୱ ଉଦ୍ୟୋଗ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିବାରେ ସକ୍ଷମ କରିଛି। ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହିତ ଜଡିତ, ଯେତେବେଳେ ୩ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ମହିଳା ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ୱନିଧି ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବିଶ୍ୱକର୍ମା ଭଳି ପଦକ୍ଷେପ କ୍ଷୁଦ୍ର ଉଦ୍ୟୋଗୀ, ରାସ୍ତାକଡ଼ ବିକ୍ରେତା ଏବଂ ପାରମ୍ପରିକ କାରିଗରଙ୍କ ଜୀବିକାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିସ୍ତାରିତ ଡ୍ରୋନ୍ କ୍ଷେତ୍ରକୁ ଉଦାହରଣ ଭାବରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କିପରି ଉଦୀୟମାନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ନୂତନ ନିଯୁକ୍ତି ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି। ଔଷଧ ଏବଂ କୃଷି ପ୍ରୟୋଗର ବିତରଣ ଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ସ୍ୱାମିତ୍ୱ ଯୋଜନା ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା କାର୍ଯ୍ୟ ଅଧୀନରେ ଭୂମି ମାନଚିତ୍ର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଡ୍ରୋନ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିର ବର୍ଦ୍ଧିତ ଗ୍ରହଣ ଯୁବ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ନିଯୁକ୍ତିର ନୂତନ ରାସ୍ତା ଖୋଲିବାରେ ଲାଗିଛି। ଡିଜିଟାଲ ଅର୍ଥନୀତିର ପରିବର୍ତ୍ତନଶୀଳ ପ୍ରଭାବ ବିଷୟରେ କହିବାକୁ ଯାଇ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ଆୟର ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଉତ୍ସ ଭାବରେ ଗିଗ୍ ଅର୍ଥନୀତି, ପ୍ଲାଟଫର୍ମ-ଆଧାରିତ ସେବା, କଣ୍ଟେଣ୍ଟ ସୃଷ୍ଟି ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ଚାଳିତ ଉଦ୍ୟୋଗର ଉଦୀୟମାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। "ପୂର୍ବେ ଅକଳ୍ପନୀୟ ସୁଯୋଗଗୁଡ଼ିକ ଏବେ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯୁବ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପାଇଁ ଜୀବିକା ନିର୍ବାହର ମାଧ୍ୟମ ପାଲଟିଛି। ଭାରତର ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନ ସ୍ପଷ୍ଟ, ଯାହା ନବସୃଜନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିଚାଲିଛି, ନିଯୁକ୍ତି ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି ଏବଂ ଦେଶର ଅର୍ଥନୈତିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିରେ ଯୋଗଦାନ ଦେଉଛି", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶରେ ପୂର୍ବରୁ କେବଳ ପ୍ରାୟ ୫୦୦ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଥିଲେ, ଆଜି ଦେଶର ପ୍ରାୟ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜିଲ୍ଲାରେ ୨୦୦,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପଞ୍ଜିକୃତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି। "ବିଶ୍ୱ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତ ପ୍ରତି କ୍ରମଶଃ ଆଶାବାଦୀ ଏବଂ ଏହାର ଯୁବ ଜନସଂଖ୍ୟାର କ୍ଷମତା ଉପରେ ଅପାର ବିଶ୍ୱାସ ରଖିଛି", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଛନ୍ତି। ତାଙ୍କର ସାମ୍ପ୍ରତିକ ଫ୍ରାନ୍ସ ଗସ୍ତ ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି, ସେ "ଇଣ୍ଡିଆ ଇନୋଭେଟ୍ସ" ଇଭେଣ୍ଟର ସଫଳ ଆୟୋଜନକୁ ମନେ ପକାଇଲେ, ଯାହା ଭାରତୀୟ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବଂ ଆର୍ଟିଫିସିଆଲ୍ ଇଣ୍ଟେଲିଜେନ୍ସ, ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ସବୁଜ ଶକ୍ତି ଏବଂ ବାୟୋଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଭଳି ଉଦୀୟମାନ କ୍ଷେତ୍ରଗୁଡ଼ିକରେ ବିଶ୍ୱ ନିବେଶକମାନଙ୍କୁ ଏକତ୍ର କରିଥିଲା। ସେ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଥିଲେ ଯେ ଏପରି ସମ୍ପର୍କ ଭାରତର ନବସୃଜନ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ପ୍ରତି ବଢ଼ୁଥିବା ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଆଗ୍ରହ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଗଠନରେ ଏହାର ବିସ୍ତାରିତ ଭୂମିକାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି କହିଛନ୍ତି ଯେ ଭାରତ ସକ୍ରିୟ ଭାବରେ ବିଶ୍ୱର ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ନୂତନ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମାରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଛି। ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମାଗୁଡ଼ିକ, ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ, ଭାରତୀୟ ଶିଳ୍ପ ପାଇଁ ନୂତନ ବଜାର ଖୋଲିବା ଏବଂ ଭାରତୀୟ ପେଶାଦାରମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବା। "ଯେତେବେଳେ ବିଶ୍ୱ ଭବିଷ୍ୟତର ଅର୍ଥନୀତି ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି, ଭାରତ ଏହାର ନେତୃତ୍ୱ ନେବାକୁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ହେଉଛି। ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ଭବିଷ୍ୟତର ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଆଡ଼କୁ ବଢ଼ୁଥିବାରୁ, ଭାରତ ଏହାର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବିକଶିତ ହେଉଥିବା ବିଶ୍ୱରେ ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଆବଶ୍ୟକୀୟ ଦକ୍ଷତା ଏବଂ କ୍ଷମତା ସହିତ ସଜ୍ଜିତ କରିବା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରୁଛି", ବୋଲି ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗତ ବାର ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଭାରତର ନିଯୁକ୍ତି ଇକୋସିଷ୍ଟମରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିବର୍ତ୍ତନ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଆକର୍ଷଣ କରିଥିଲେ, ଯାହା ପ୍ରାୟତଃ କମ୍ ଧ୍ୟାନ ପାଇଥାଏ କିନ୍ତୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଆଡକୁ ଯାତ୍ରା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ରହିଛି। "ସରକାରଙ୍କ ଧ୍ୟାନ ନିଯୁକ୍ତିକୁ ସୁରକ୍ଷା, ମର୍ଯ୍ୟାଦା ଏବଂ ସାମାଜିକ ସୁରକ୍ଷା ସହିତ ଯୋଡ଼ିବା ଉପରେ ରହିଛି। କର୍ମଚାରୀ ଭବିଷ୍ୟନିଧି ପାଣ୍ଠି ସଂଗଠନ (ଇପିଏଫଓ)କୁ ଆଧୁନିକୀକରଣ କରିବା, ପେନସନ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସରଳ କରିବା ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଶ୍ରମିକଙ୍କ ପାଇଁ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୀମା ଏବଂ ସୁଲଭ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟାକୁ ବ୍ୟବହାର କରାଯାଉଛି। ସମାନ ଦର୍ଶନ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଗ୍ରହଣ କରାଯାଇଥିବା ଶ୍ରମ ସଂସ୍କାରକୁ ମାର୍ଗଦର୍ଶନ କରେ", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାରତର ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ସାମାଜିକ ବିକାଶରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ବର୍ଦ୍ଧିତ ଅବଦାନ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। "ରାତ୍ରିକାଳୀନ ନିଯୁକ୍ତି, ଘରୁ କାମ ସୁଯୋଗକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ଏବଂ କର୍ମକ୍ଷେତ୍ର ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ସହିତ ଜଡିତ ସଂସ୍କାରଗୁଡ଼ିକ କାର୍ଯ୍ୟବଳରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ଆହୁରି ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ଉଦ୍ଦିଷ୍ଟ", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଶିଳ୍ପ ପ୍ରତିନିଧିମାନଙ୍କୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ ଆର୍ଥିକ ସଫଳତା ନିର୍ଣ୍ଣୟ କରିବାରେ ଦକ୍ଷ ପ୍ରତିଭା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ଗୁଣବତ୍ତାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ। ସେ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଶକ୍ତି ଥିବା ଦେଶଗୁଡ଼ିକ ସର୍ବୋତ୍ତମ ସୁଯୋଗକୁ ଆକର୍ଷିତ କରିବେ, ଏବଂ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ତିନୋଟି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ ସମ୍ଭାବନା ରଖିଛି। "ବିଶ୍ୱ ଭାରତ ପାଇଁ କ୍ରମାଗତ ଭାବରେ ତାର ଦ୍ୱାର ଖୋଲିବାରେ ଲାଗିଛି ଏବଂ ପ୍ରାୟ ଚାଳିଶ ଦେଶ ସହିତ ମୁକ୍ତ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ସମ୍ପାଦିତ ହେଉଛି। ଏହି ଚୁକ୍ତିନାମାଗୁଡ଼ିକ ନୂତନ ବଜାର ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି, ବିଶ୍ୱ ଗ୍ରାହକଙ୍କ ପାଇଁ ପ୍ରବେଶକୁ ବିସ୍ତାର କରୁଛି ଏବଂ ମେକ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ ପଦକ୍ଷେପ ଅଧୀନରେ ନିର୍ମିତ ବ୍ରାଣ୍ଡ ପାଇଁ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରୁଛି", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଏକ ଦେଶ ଏକ ବିଶ୍ୱ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଗ୍ରହଣ କରେ, ସଫଳତାର ସୀମା ସ୍ୱାଭାବିକ ଭାବରେ ବିସ୍ତାରିତ ହୁଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀରେ, ତାଲିମ, ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ଇଣ୍ଟର୍ନସିପ୍ ଆଉ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ କର୍ମଶକ୍ତି ନିମନ୍ତେ ଏକ ବିକଳ୍ପ ନୁହେଁ ବରଂ ଏହା ଏକ ଆବଶ୍ୟକତା। "ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଆଡକୁ ଯାତ୍ରା କେବଳ ନିବେଶ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେବ ନାହିଁ। ବରଂ, ଏହା ପ୍ରତିଭା, ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ନବସୃଜନର ଶକ୍ତି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେବ। ଜାତୀୟ ବିକାଶର ପ୍ରତ୍ୟେକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଗୁଣବତ୍ତା ପରିଭାଷିତ ମାନଦଣ୍ଡ ହେବା ଉଚିତ। ବିଶ୍ୱ ସ୍ତରରେ ପ୍ରତିଯୋଗିତା ଏବଂ ସଫଳତା ପାଇଁ, ଭାରତକୁ ନିରନ୍ତର ଭାବରେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ମାନଦଣ୍ଡ ପୂରଣ କରିବାକୁ ପଡିବ", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ବିଶ୍ୱ ଭାରତ ଉପରେ ବହୁତ ଆଶା ରଖିଛି। ଦେଶର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରି ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯୁବ ଭାରତୀୟମାନେ କେବଳ ଏହି ଆଶା ପୂରଣ କରିବେ ନାହିଁ ବରଂ ସେମାନଙ୍କର ଦୃଢ଼ ନିଷ୍ଠା, ସୃଜନଶୀଳତା ଏବଂ କ୍ଷମତା ମାଧ୍ୟମରେ ଏହାକୁ ଅତିକ୍ରମ କରିବେ। ସେ ଏହି ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସକୁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତର ପ୍ରକୃତ ଶକ୍ତି ଏବଂ ଭାରତର ଯୁବଶକ୍ତିର ଅପାର ସମ୍ଭାବନାର ପ୍ରତିଫଳନ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କୁ ବିଫଳତା କିମ୍ବା ବିଫଳତା ଦ୍ୱାରା ନିରୁତ୍ସାହିତ ନ ହେବାକୁ ମଧ୍ୟ ଉତ୍ସାହିତ କରିଥିଲେ। "ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଫଳତା ମୂଲ୍ୟବାନ ଶିକ୍ଷା ବହନ କରେ ଏବଂ ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ସଫଳତାରେ ଯୋଗଦାନ ଦିଏ। ଏକ ଯୁବ ମନର ପ୍ରକୃତ ମାପକାଠି ନିରନ୍ତର ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜରୁ ଶିଖିବା, ସ୍ୱପ୍ନକୁ ସଫଳତାରେ ପରିଣତ କରିବା ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ସଫଳତା ପରେ ନୂତନ ଆକାଂକ୍ଷା ସୃଷ୍ଟି କରିବାର କ୍ଷମତାରେ ରହିଛି", ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ଏବଂ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ମନୋଭାବ ଉପରେ ଅଟଳ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସମସ୍ତ ଅଂଶଗ୍ରହଣକାରୀଙ୍କୁ ତାଙ୍କର ହୃଦୟର ଶୁଭକାମନା ଜଣାଇ ଶେଷରେ ଭାରତ ଏକ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ର ହେବା ଲକ୍ଷ୍ୟ ଆଡ଼କୁ ଅଗ୍ରସର ହେଉଥିବା ଦେଶର ଯୁବ ନାଗରିକଙ୍କ ଆକାଂକ୍ଷା, ନବସୃଜନ ଏବଂ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ସରକାରଙ୍କ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ଦୋହରାଇଥିଲେ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi disburses incentives worth around ₹2,400 crore under the Pradhan Mantri Viksit Bharat Rozgar Yojana
PM Viksit Bharat Rozgar Yojana is about empowering first-time employees and building a bridge between youth and industry: PM
The aspirations, skills and potential of our youth shape the path to a Viksit Bharat: PM
India's youth will be at the forefront of driving global growth, innovation and entrepreneurship in the years to come: PM
India is set to lead from the front: PM
In the 21st century, opportunities will belong to nations that nurture skilled talent, foster innovation and uphold the highest standards of quality: PM
To compete globally, we must meet the highest quality standards: PM
19 JUN 2026 7:49PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi, today addressed beneficiaries, industry representatives, and stakeholders associated with the Prime Minister Viksit Bharat Rozgar Yojana, reaffirming the Government’s commitment to empowering India’s youth and accelerating employment generation across the country. Shri Modi disbursed incentives worth around ₹2,400 crore under the Pradhan Mantri Viksit Bharat Rozgar Yojana (PM-VBRY), marking a significant milestone in the implementation of PM-VBRY, the Government of India’s flagship employment-linked incentive scheme, and expanding social security coverage across sectors. This incentive has supported the creation of 15 lakh employment opportunities across the country.
Addressing the gathering shortly after returning from his visit to France and Slovakia, where he participated in the G-7 Summit and engaged with world leaders, the Prime Minister noted that India’s youth are receiving unprecedented recognition globally for their talent, skills, and potential. He remarked that the world increasingly acknowledges the capabilities of young Indians and emphasized that the Government is committed to ensuring that every young person has the opportunity to transform their potential into success.
“Prime Minister Viksit Bharat Rozgar Yojana is much more than an employment scheme. It is an initiative designed to strengthen the aspirations of young people entering their first jobs while creating a robust bridge between industry and the workforce”, Shri Modi remarked. He observed that while many schemes are typically focused either on employees or employers, this programme simultaneously supports both. The Government stands with young people beginning their professional journeys and encourages institutions that create new employment opportunities.
Sharing the achievements of the scheme, Shri Modi said that nearly 70 lakh new jobs have been created so far and an equal number of first-time employees have been brought under the ambit of social security. He further noted that close to 20 lakh young people have completed six months in their first jobs, while around 10 lakh beneficiaries have already received incentives under the scheme upon completing this milestone. More than ₹2,000 crore has been directly transferred to beneficiaries’ bank accounts. Describing this support as more than financial assistance, Shri Modi said it reflects the nation’s recognition of the hard work of its youth and its confidence in their future.
The Prime Minister also expressed satisfaction over the participation of institutions and enterprises that have generated employment opportunities under the scheme. “Employment generation gains momentum when the Government, industry, and youth work together. The initiative is a reflection of a new India where young people receive opportunities, industries receive encouragement, and employment generation becomes a national mission”, Shri Modi noted.
Highlighting India’s demographic strength, Shri Modi observed that India is among the youngest nations in the world and that the journey towards becoming a developed nation is intrinsically linked to the aspirations, skills, and capabilities of its youth. He reiterated the Government’s commitment to ensuring that every young Indian is able to advance according to his or her talent and ambition. Shri Modi emphasized that over the past twelve years, the Government has worked to strengthen every pathway to employment. “Significant efforts have been made across sectors ranging from infrastructure and innovation to manufacturing, the digital economy, space technology, and startups. Initiatives such as Make in India, Vocal for Local, efforts to take local products to global markets, and Mission Manufacturing have expanded avenues for both employment and self-employment”, Shri Modi noted.
Shri Modi highlighted that Government investment of more than ₹12 lakh crore in infrastructure is creating a strong foundation for employment generation. He also noted that assistance exceeding ₹33 lakh crore under the Pradhan Mantri Mudra Yojana has enabled millions of young people to establish their own enterprises. Referring to women’s empowerment, he stated that more than 10 crore women are associated with Self-Help Groups, while over 3 crore women have emerged as Lakhpati Didis. He added that initiatives such as PM SVANidhi and PM Vishwakarma have strengthened the livelihoods of small entrepreneurs, street vendors, and traditional artisans.
The Prime Minister cited the rapidly expanding drone sector as an example of how emerging technologies are creating new employment opportunities. From the delivery of medicines and agricultural applications to land mapping under the SVAMITVA Scheme and defence operations, the increasing adoption of drone technology is opening new avenues of employment for young Indians. Speaking about the transformative impact of the digital economy, Shri Modi highlighted the emergence of the gig economy, platform-based services, content creation, and technology-driven enterprises as important sources of employment and income. “Once unimaginable opportunities have now become viable livelihoods for millions of young Indians. The same transformation is evident in India’s vibrant startup ecosystem, which continues to foster innovation, create jobs, and contribute to the country’s economic growth”, Shri Modi underscored.
The Prime Minister highlighted the remarkable growth of India’s startup ecosystem over the past decade. He noted that while the country once had only around 500 startups, today more than 200,000 registered startups are operating across nearly every district of the nation. “The global community is increasingly optimistic about India’s future and has immense confidence in the capabilities of its young population”, Shri Modi said. Referring to his recent visit to France, he recalled the successful organisation of the “India Innovates” event, which brought together Indian startups and global investors in emerging sectors such as Artificial Intelligence, space technology, green energy, and biotechnology. He remarked that such engagements demonstrate the growing international interest in India’s innovation ecosystem and its expanding role in shaping the technologies of the future.
Shri Modi further stated that India is actively entering into new trade agreements with countries around the world. These agreements, he noted, are opening new markets for Indian industries and creating fresh opportunities for Indian professionals. “While the world is preparing for the economy of the future, India is preparing to lead it. As nations increasingly move towards future technologies, India is focused on equipping its youth with the skills and capabilities required to thrive in a rapidly evolving world”, he emphasised.
The Prime Minister also drew attention to a significant transformation in India’s employment ecosystem over the past twelve years, one that often receives less attention but remains critical to the journey towards a developed India. “The Government’s focus has been on linking employment with security, dignity, and social protection. Technology is being leveraged to modernize the Employees’ Provident Fund Organisation (EPFO), simplify pension systems, and expand access to health insurance and affordable healthcare for millions of workers. The same philosophy guides labour reforms undertaken by the Government”, Shri Modi noted.
The Prime Minister also highlighted the growing contribution of women to India’s economic and social development. “Reforms relating to night-shift employment, the promotion of work-from-home opportunities, and the strengthening of workplace safety mechanisms are intended to enhance women’s participation in the workforce further”, Shri Modi underscored.
Addressing representatives from industry, Shri Modi emphasized the importance of skilled talent, innovation, and quality in determining economic success in the twenty-first century. He observed that countries possessing these strengths will attract the greatest opportunities, and asserted that India has unprecedented potential in all three areas. “The world is increasingly opening its doors to India and free trade agreements are concluded with nearly forty countries. These agreements are creating new markets, expanding access to global consumers, and generating fresh opportunities for brands built under the Make in India initiative”, Shri Modi remarked.
Shri Modi emphasised that when a nation adopts a global outlook, the boundaries of success naturally expand. He stated that in the twenty-first century, training, mentorship, and internships are no longer optional but essential components of a future-ready workforce. “The journey towards a developed India will not be driven by investment alone. Rather, it will be powered by the strength of talent, skills, and innovation. Quality must remain the defining benchmark across every sphere of national development. To compete and succeed on the global stage, India must consistently meet and surpass the highest international standards”, Shri Modi highlighted.
Shri Modi observed that the world today places great expectations on India. Expressing confidence in the country’s youth, he stated that young Indians will not only meet these expectations but exceed them through their determination, creativity, and capabilities. He described this confidence as the true strength of a Viksit Bharat and a reflection of the immense potential of India’s youth power. The Prime Minister also encouraged young people not to be discouraged by setbacks or failures. “Every failure carries valuable lessons and contributes to personal growth and future success. The true measure of a youthful mind lies in its ability to continuously learn from challenges, transform dreams into achievements, and create new aspirations after every accomplishment”, Shri Modi emphasised.
The Prime Minister Shri Narendra Modi expressed unwavering faith in India’s youth and entrepreneurial spirit, and concluded by extending his heartfelt best wishes to all participants and reaffirmed the Government’s commitment to supporting the aspirations, innovation, and ambitions of the nation’s young citizens as India advances towards the goal of becoming a developed nation.