ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଫ୍ରାନ୍ସରେ ଭାରତ ଇନୋଭେଟ୍ସ ୨୦୨୬ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
14 JUN 2026 4:36PM by PIB Bhubaneswar
ମହାମହିମ, ମୋର ପ୍ରିୟ ବନ୍ଧୁ, ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ମାକ୍ରନ୍,
ଭିସି, ଶିଳ୍ପ ନେତା ଏବଂ ନବସୃଜନକାରୀ,
ବନ୍-ଜୁ!
ନମସ୍ତେ!
ଭାରତ ଇନୋଭେଟ୍ସରେ ସମ୍ମିଳିତ ସମସ୍ତ ସହଯୋଗୀଙ୍କୁ ମୁଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି। ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପାଇଁ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅନେକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ମଧ୍ୟ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଶ୍ୱରେ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶ ପରସ୍ପର ସହିତ ବ୍ୟବସାୟ କରନ୍ତି, ଏବଂ ବିଭିନ୍ନ ଦେଶ ମଧ୍ୟରେ କୌଶଳଗତ ସହଭାଗୀତା ମଧ୍ୟ ଥାଏ। କିନ୍ତୁ କିଛି ସମ୍ପର୍କ ଏମିତି ଥାଏ, ଯାହା କେବଳ ସାଧାରଣ ହିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ସାମୂହିକ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ଦ୍ୱାରା ମଧ୍ୟ ଚାଳିତ ହୁଏ। ଭାରତ ଓ ଫ୍ରାନ୍ସର ସମ୍ପର୍କ ଏହିପରି ଏକ ଉଦାହରଣ।
ଏହି ସମ୍ପର୍କ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଦୃଢ଼ ବିଶ୍ୱାସର। ଏହା ନବସୃଜନ ଏବଂ ପ୍ରେରଣାର। ଏହା ସମାନ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ଏବଂ ଏକ ସମାନ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର।
ଏହି ସମ୍ପର୍କର ମୂଳଦୁଆ ଉପରେ, ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି, ଆମେ ମିଳିତ ଭାବରେ ନୂତନ ପଦକ୍ଷେପ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ, ନୂତନ ଚିନ୍ତାଧାରାକୁ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେଇ ଏବଂ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ଖୋଜିବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ କରିଛୁ।
ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୌର ମେଣ୍ଟ , ଏଆଇ ଆଲୋଚନା ହେଉ, କିମ୍ବା ସୁରକ୍ଷା ଠାରୁ ସ୍ଥିରତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ପ୍ରସଙ୍ଗରେ ଆମର ସହଭାଗୀତା ହେଉ, ମାନବଜାତି ସାମ୍ନା କରୁଥିବା ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଆମର ଦୁଇ ଦେଶ ଏକାଠି କାମ କରିଛନ୍ତି।
ଚଳିତ ବର୍ଷ ଫେବୃଆରୀରେ, ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ନବସୃଜନ ବର୍ଷ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା ଏବଂ ଆଜି ଆମେ ଖୁସି ଅନୁଭବ କରୁଛୁ ଯେ “ଭାରତ ଇନୋଭେଟ୍ସ” ପରି ଏକ ନୂତନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଆମେ ଫ୍ରାନ୍ସ ସହିତ ମିଶି ଆରମ୍ଭ କରୁଛୁ।
ମୁଁ ଏହି ଅବସରରେ ମୋର ମିତ୍ର ରାଷ୍ଟ୍ରପତି ଏମାନୁଏଲ୍ ମାକ୍ରୋନଙ୍କୁ ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ହେବା ପାଇଁ ଅନେକ ଅନେକ ଧନ୍ୟବାଦ ଜଣାଉଛି। ଭାରତ ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଶତାବ୍ଦୀର ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ମୁକାବିଲା ପାଇଁ ଭାରତ ଓ ଫ୍ରାନ୍ସକୁ ଏକାଠି ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଦରକାର। ଆଜି ମୁଁ ଗର୍ବର ସହ କହିପାରୁଛି ଯେ ଏହି ପ୍ରୟାସ ସେହି ଦିଗରେ ଏକ ମହତ୍ତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ।
ଇଣ୍ଡିଆ ଇନୋଭେଟ୍ସ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାରତୀୟ ପ୍ରତିଭା ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ପୁଞ୍ଜି ମଧ୍ୟରେ ଏକ ସେତୁ ପାଲଟିଛି। ଏହା ଏପରି ଏକ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଯେଉଁଠାରେ ଯୁବ ଭାରତୀୟ ମନକୁ ୟୁରୋପୀୟ ବିଶେଷଜ୍ଞଙ୍କ ସହ ସଂଯୋଗ ସ୍ଥାପନ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଥାଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ ବର୍ତ୍ତମାନ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ବହୁତ ବଡ଼ ଯୁଗ ମଧ୍ୟରୁ ଅତିକ୍ରମ କରୁଛି। ଆଜି ଭାରତରେ ଏକ “ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ରିଭଲୁସନ୍” ଚାଲିଛି। ଏହି ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ଏକ ନୂତନ ମାନସିକତା ସହିତ ମାନବତାର ହିତରେ ସମସ୍ୟାଗୁଡ଼ିକର ସମାଧାନ ଖୋଜୁଛନ୍ତି। ଆମ ଯୁବକମାନଙ୍କର ୱର୍ଲ୍ଡ କ୍ଲାସ୍ ସମାଧାନଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶ୍ୱସ୍ତରରେ ନେଇଯିବାର ମାଧ୍ୟମ ହେଉଛି “ଭାରତ ଇନୋଭେଟସ୍”। ମୋର ବନ୍ଧୁ ହରିଶ ସାଲଭେ, ଆଇଆଇଟି ଦିଲ୍ଲୀ ବୋର୍ଡର ଅଧ୍ୟକ୍ଷ, ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଆୟୋଜନ କରିବାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ରଖିଛନ୍ତି, ମୁଁ ତାଙ୍କୁ ଏବଂ ତାଙ୍କ ଦଳକୁ ଏଥିପାଇଁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଏଠାରେ ଏତେ ସଂଖ୍ୟାରେ ଯୁବ ଉଦ୍ୟୋଗୀ ଉପସ୍ଥିତ ଅଛନ୍ତି। ଆପଣ ଏଠାରେ ଭାରତର ଭବିଷ୍ୟତର ଏକ ଝଲକ ଦେଖୁଛନ୍ତି। ଆପଣ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ଦେଖୁଛନ୍ତି। ଆପଣ ଏକ ନୂତନ ଭାରତର ଶକ୍ତି ଦେଖୁଛନ୍ତି।
ଏକ ଭାରତ ଯାହା ସମାଧାନର ଉପଭୋକ୍ତା ନୁହେଁ, ସମାଧାନର ଯୋଗଦାନକାରୀ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି। ଏଠାରେ, କେହି ଏଆଇ ସହିତ ଗ୍ରାମୀଣ ଜୀବନକୁ ପରିବର୍ତ୍ତନ କରିବା ପାଇଁ କାମ କରୁଛନ୍ତି, ଆଉ ଜଣେ ଚାଷୀମାନଙ୍କୁ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ସାଟେଲାଇଟ୍ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବ୍ୟବହାର କରୁଛନ୍ତି। କିଛି ଯୁବକ ସ୍ମାର୍ଟ ସିଟି, ଉନ୍ନତ ଉତ୍ପାଦନ ଏବଂ ନୂତନ ସାମଗ୍ରୀ ସହିତ ଭବିଷ୍ୟତ ନିର୍ମାଣ କରୁଛନ୍ତି। କେତେକ ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ୍, ବୈଦ୍ୟୁତିକ ଗତିଶୀଳତା ଏବଂ ବ୍ୟାଟେରୀ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହିତ ଏକ ସ୍ଥାୟୀ ଭବିଷ୍ୟତ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛନ୍ତି। କିଛି ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିକଶିତ କରୁଛନ୍ତି।
ଆପଣଙ୍କ ସାମର୍ଥ୍ୟକୁ ଦେଖି ମୁଁ କହିବି ଭାରତ ଇନୋଭେଟସ୍ ସ୍କେଲ୍ ଏବଂ ସ୍ପିଡ୍ ସହିତ ନବୋନ୍ମେଷ କରୁଛି। ଭାରତ ସସ୍ଥାୟୀ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ନବୋନ୍ମେଷ କରୁଛି। ଭାରତ ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ନବୋନ୍ମେଷ କରୁଛି।”।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ବହୁତ ସଂଖ୍ୟାରେ ଭେଞ୍ଚର କ୍ୟାପିଟାଲିଷ୍ଟ (VCs) ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ନେତାମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମର ଅଂଶ ଅଛନ୍ତି। ମୁଁ ସେମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଭାରତରୁ ଆସିଥିବା ଏହି ଯୁବ ସାଥୀମାନଙ୍କର ବିଶେଷ ପ୍ରଶଂସା କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି।
ଏଠାରେ ଯେତେ ସାଥୀ ଆସିଛନ୍ତି, ସେମାନେ ପୁରୁଣା ପଥକୁ ଛାଡ଼ି ଏକ ନୂତନ ଦିଗ ବାଛିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଏକ ନୂତନ ରାସ୍ତା ତିଆରି କରିଛନ୍ତି। ଆପଣମାନେ ଏଠାରେ ୧୦୦-୧୨୫ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଦେଖୁଛନ୍ତି, କିନ୍ତୁ ଭାରତରେ ଏପରି ୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍‌ର ଏକ ବଡ଼ ପୁଲ୍ ରହିଛି। ଏହି ସମସ୍ତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବେ ନୂତନ ଉର୍ଜା ସହିତ ଭାରତ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ଅର୍ଥନୀତିର ବିକାଶରେ ଅବଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଦଶନ୍ଧି ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ବାଧା ଏବଂ ବିକାଶର ଏକ ଦଶନ୍ଧି। ସଂଘର୍ଷ ଏବଂ ଜଳବାୟୁ ପରିବର୍ତ୍ତନର ବର୍ଦ୍ଧିତ ପ୍ରଭାବ ମଧ୍ୟରେ, ବିଶ୍ୱ ଅଭୂତପୂର୍ବ ଉତ୍ଥାନର ସମୟ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି। କିନ୍ତୁ ଆଜି ମାନବଜାତି ଅନେକ ସମସ୍ୟାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ବେଳେ, ଅନେକ ସୁଯୋଗ ମଧ୍ୟ ରହିଛି।
କୃତ୍ରିମ ବୁଦ୍ଧିମତ୍ତା, କ୍ୱାଣ୍ଟମ୍ କମ୍ପ୍ୟୁଟିଂ, ଜୈବପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ମହାକାଶ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ଉନ୍ନତ ସାମଗ୍ରୀ ହେଉଛି ସମସ୍ତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଯାହା ମାନବଜାତିର ଭବିଷ୍ୟତକୁ ଆକାର ଦେବ। ଏଗୁଡ଼ିକ ହେଉଛି ମାନବ ସଭ୍ୟତାର ପରବର୍ତ୍ତୀ ଅଧ୍ୟାୟ।
ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିପ୍ଳବ ମାନବଜାତିକୁ ଏକ ନୂତନ ସୁଯୋଗ ପ୍ରଦାନ କରେ। ପ୍ରତ୍ୟେକ ସୁଯୋଗ ଏକ ନୂତନ ଦାୟିତ୍ୱ ମଧ୍ୟ ଆଣିଥାଏ। ଆଜି, ବିଶ୍ୱ ଏପରି ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଆଡକୁ ଚାହିଁ ରହିଛି ଯାହା ବିଶ୍ୱସନୀୟ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ମାନବ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ମଙ୍ଗଳ ପାଇଁ ଲକ୍ଷ୍ୟ ରଖାଯାଇଛି। ଏପରି ସମୟରେ, ଭାରତର ପ୍ରାଥମିକତା ହେଉଛି ମାନବଜାତି ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା, ମାନବ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ନବସୃଜନ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ମନ୍ତ୍ର ହିଁ ଆମର ଡିଜିଟାଲ୍ ରିଭଲୁସନ୍‌ର କେନ୍ଦ୍ରବିନ୍ଦୁ। ଏହା ଭାରତର ଡିଜିଟାଲ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସାର ମଧ୍ୟ ଅଟେ । ଆମର AI ଦୃଷ୍ଟିକୋଣର ମୂଳ ଉପାଦାନ ହେଉଛି ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ AI - ସମସ୍ତଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ, ସମସ୍ତଙ୍କ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ। ଦିଲ୍ଲୀରେ ଆୟୋଜିତ AI Impact Summitର ଥିମ୍‌ ମଧ୍ୟ ଏହି ଦିଗକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ପ୍ରମାଣ କରିଛି ଯେ ନବସୃଜନ ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତି ପରସ୍ପର ବିପରୀତ ନୁହେଁ, ବରଂ ପରିପୂରକ। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯେ କୌଣସି ନବସୃଜନର ମହାନତା କେବଳ ଏହାର ମୂଲ୍ୟାଙ୍କନରେ ନାହିଁ; ଏହାର ମହାନତା ଏହାର ମାନବୀୟ ପ୍ରଭାବରେ ନିହିତ।
ଏହା ଭାରତ ଇନୋଭେଟ୍ସର ଆତ୍ମା। ଏହା ଭାରତର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ। ଏହା ଏଠାକାର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ପାଇଁ ଏବଂ ଆପଣମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ପ୍ରେରଣା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନବସତ୍ତା ଭାରତର ଡିଏନଏରେ ଅଛି। ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି, ଭାରତ ଏହାର ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ନବସୃଜନ ସହିତ ବିଶ୍ୱକୁ ନୂତନ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେଇଛି। ଗଣିତରୁ ଜ୍ୟୋତିର୍ବିଜ୍ଞାନ, ଔଷଧରୁ ଯୋଗ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଭାରତର ଅବଦାନ ସମଗ୍ର ମାନବତାର ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ମୂଳଦୁଆ ରହିଛି। ଆଜି, ଆମେ ଏହି ଐତିହ୍ୟକୁ ନୂତନ ଗତି ଏବଂ ଦିଗଦର୍ଶନ ଦେଇଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଗତ ୧୧-୧୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ଭାରତ ନବସୃଜନ ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଇକୋସିଷ୍ଟମ ସୃଷ୍ଟି କରିଛି। ପେଟେଣ୍ଟ ଦାଖଲ ଠାରୁ ଇନକ୍ୟୁବେସନ୍ ନେଟୱାର୍କ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇଣ୍ଡିଆରୁ ନୀତି ସମର୍ଥନ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଏହି ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଯାତ୍ରା ମିଶନ ମୋଡରେ ଆଗକୁ ବଢ଼ିଛି।
ଆଜି, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ବୃହତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ, କିନ୍ତୁ ଆମର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ କେବଳ ବଡ଼ ସହର ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନୁହେଁ। ଆମେ ତୃଣମୂଳ ସ୍ତରରେ ନବସୃଜନ ଆଣିବା ପାଇଁ କାମ କରିଛୁ।
ସ୍କୁଲଗୁଡ଼ିକରେ ଅଟଳ ଟିଙ୍କରିଂ ଲ୍ୟାବ ସୃଷ୍ଟି ହୋଇଛି, ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ହାକାଥନ୍ ଏବଂ ନବସୃଜନ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ସହିତ ଯୋଡାଯାଉଛି, ଦେଶସାରା ଇନକ୍ୟୁବେଟର ଏବଂ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ବିସ୍ତାର ହେଉଛି, ଏବଂ ଆମେ ମହିଳା ନବସୃଜନକାରୀଙ୍କୁ, ବିଶେଷକରି, ନୂତନ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହିତ ଯୋଡାଉଛୁ।
ଏସବୁ ଭାରତରେ ଏକ ବିରାଟ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିଛି। ଆଜି, ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦିଙ୍କଠାରୁ ଆରମ୍ଭ କରି ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆମର ମହିଳା ଶକ୍ତି ନୂତନ ସଫଳତାର କାହାଣୀ ଲେଖୁଛନ୍ତି ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯୁବକଙ୍କ ଏହି ଶକ୍ତିକୁ ଆହୁରି ଉପଯୋଗ କରିବା ପାଇଁ, ଭାରତର ପ୍ରତିରକ୍ଷା କ୍ଷେତ୍ରକୁ ମଧ୍ୟ ନବସୃଜନ ପାଇଁ ଖୋଲାଯାଇଛି। ଆଜି, ଭାରତରେ ଶହ ଶହ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ମହାକାଶ ସମ୍ପର୍କିତ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
ସମ୍ପ୍ରତି, ଭାରତ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ସଂସ୍କାର କରିଛି। ଏହା ସ୍ୱଚ୍ଛ ଶକ୍ତି, ଉନ୍ନତ ରିଆକ୍ଟର ଏବଂ ସୀମା ଗବେଷଣା କ୍ଷେତ୍ରରେ ନୂତନ ସମ୍ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ ଯାଉଛି।
ସଂସ୍କାରର ଏହି ପ୍ରକାଶନ ବନ୍ଦ ହେବ ନାହିଁ; ଏହା ପ୍ରବାହିତ ହେବ। ଭାରତରୁ ଉଭା ହେଉଥିବା ଷ୍ଟାର୍ଟ-ଅପ୍ ସଂଖ୍ୟା ମଧ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବାକୁ ଲାଗିବ ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବେ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ବିଶ୍ୱ ଭାରତକୁ ଏକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଗ୍ରହଣକାରୀ ଭାବରେ ଦେଖୁଥିଲା। ଆଜି, ଭାରତ ଏକ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ପ୍ରଦାନକାରୀ ଭାବରେ ଉଭା ହେଉଛି। ଭାରତ ଯେକୌଣସି ନବସୃଜନ ସୃଷ୍ଟି କରେ, ଯେକୌଣସି ସମାଧାନ ପ୍ରଦାନ କରେ, ତାହା ମାନବତାର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶକୁ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରେ । ଏହା ଭାରତ ଇନୋଭେଟ୍ସର ଲକ୍ଷ୍ୟ ମଧ୍ୟ।
ଭାରତ ଇନୋଭେଟ୍ସ ହେଉଛି ଭାରତ ସହିତ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ନବସୃଜନର ପରବର୍ତ୍ତୀ ଅଧ୍ୟାୟକୁ ସହ-ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପାଇଁ ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ଆମନ୍ତ୍ରଣ।
ଆଗାମୀ ତିନି ଦିନ ମଧ୍ୟରେ ଆପଣଙ୍କ ଅଧିବେଶନ ଏବଂ ଆଲୋଚନା ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଶୁଭକାମନା ଜଣାଉଛି। ଆମେ ସହଭାଗୀତା ଚାହୁଁଛୁ। ଆମେ ସହ-ବିକାଶ ଚାହୁଁଛୁ। ଆମେ ମିଳିତ ଗବେଷଣା ଚାହୁଁଛୁ। ଆମେ ସହଭାଗୀ ଉତ୍ପାଦନ ଚାହୁଁଛୁ ଏବଂ ଆମେ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ସହଯୋଗ ଚାହୁଁଛୁ।
ମୁଁ ଆଜି ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନିବେଶକ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟ, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗବେଷଣା ପ୍ରତିଷ୍ଠାନ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଉଦ୍ୟୋଗୀଙ୍କୁ ଆଦରର ସହିତ ନିମନ୍ତ୍ରଣ କରୁଛି। ଭାରତ ଆସନ୍ତୁ। ଆମ ସହିତ କାମ କରନ୍ତୁ। ଭାରତରେ ଡିଜାଇନ୍ କରନ୍ତୁ। ଭାରତରେ ବିକାଶ କରନ୍ତୁ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ସମାଧାନ ସୃଷ୍ଟି କରନ୍ତୁ।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।
ଆପଣଙ୍କୁ ବହୁତ ବହୁତ ଧନ୍ୟବାଦ।

Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister’s address at the Bharat Innovates 2026 event in France
14 JUN 2026 4:36PM by PIB Delhi
Your Excellency, my dear friend, President Macron,
VCs, industry leaders and innovators,
Bonjour!
Namaste!
I extend my greetings to all participants associated with Bharat Innovates. I also convey my best wishes to everyone for the success of this programme.
Friends,
Countries across the world engage in trade with one another, and strategic partnerships also exist between nations. However, there are certain relationships that are driven not only by shared interests, but also by a shared vision. The relationship between India and France is one such partnership.
This relationship is marked by both connection and conviction. It embodies both innovation and inspiration. It is founded upon shared values as well as a shared vision.
It is upon the foundation of this relationship that, over the past years, we have jointly launched new initiatives, guided new ideas, and made every possible effort to find solutions to global challenges.
Whether it is the International Solar Alliance, dialogue related to AI, or our cooperation spanning from security to sustainability, our two nations have consistently worked together to provide solutions to challenges concerning humanity.
Earlier this February, the India–France Year of Innovation was launched. Today, we are equally delighted that the launch of Bharat Innovates is also being undertaken in partnership with France.
I express my sincere gratitude to my friend, President Macron, for being present here on this occasion. During your recent visit to India, President Macron, you had said that India and France must come together to address the challenges of this century. Today, I can proudly say that this initiative is a significant step in that very direction.
The Bharat Innovates platform is emerging as a bridge between Indian talent and European capital. It is a platform where young minds from India are getting the opportunity to connect with European expertise.
Friends,
Today, 21st century India is undergoing a period of profound transformation. India is witnessing a startup revolution. In this revolution, the youth of India, with a new mindset, are seeking solutions to problems for the benefit of humanity. Bharat Innovates serves as a platform to bring the world-class solutions developed by our young innovators to the global stage. My friend, Mr. Harish Salve, Chairperson of the Board of IIT Delhi, has made a significant contribution to the organisation of this initiative, and I congratulate him and the entire team for their efforts.
Friends,
A large number of young entrepreneurs are gathered here today. In them, one can witness a glimpse of India’s future. One can see the confidence of India’s youth. One can also see the energy of a new India.
An India that is emerging not merely as a consumer of solutions, but as a contributor of solutions. Here, some are working to transform rural life through AI, while others are using satellite technology to support farmers. Some young innovators are shaping the future through smart cities, advanced manufacturing, and new materials. Others are ensuring a sustainable future through green hydrogen, electric mobility, and battery technologies. At the same time, several start-ups are developing new technologies in the fields of defence and security.
Looking at your capabilities, I would say: Bharat innovates with scale and speed. Bharat innovates for a sustainable future. And Bharat innovates for the whole world.
Friends,
Today, many venture capitalists and industry leaders are also part of this programme. In their presence, I would especially like to commend these young participants who have come from India.
All those who have come here chose not to follow the conventional path. Instead, they charted a new course and created a new direction for themselves. Here, you may be seeing around 100 to 125 start-ups, but India today has a vast pool of more than 200,000 such start-ups. These start-ups are now contributing with renewed energy to the growth of both the Indian and the global economy.
Friends,
For the world, this decade is one of both disruption and development. Amid ongoing conflicts and the growing impact of climate change, the world is passing through a period of unprecedented upheaval. Yet, while the challenges facing humanity today are immense, the opportunities before us are equally significant.
Artificial Intelligence, Quantum Computing, Biotechnology, Space Technologies, and Advanced Materials are all technologies that will shape the future of humanity. They represent the next chapter of human civilisation.
Every technological revolution presents humanity with a new opportunity. And every opportunity also brings with it a new responsibility. Today, the world is looking towards technologies that are trusted, inclusive, human-centric, and aimed at global good. At such a time, India’s priority is Technology for Humanity; human-centric innovation.
Friends,
This very mantra has been at the core of our digital revolution. It also reflects the essence of India’s Digital Public Infrastructure. The foundational principle of our AI vision is also the same - AI for All - for the welfare and well-being of all. This was also the central theme of the AI Impact Summit held in Delhi.
Friends,
India has demonstrated that innovation and inclusion are not contradictory to one another, but complementary. This means that the greatness of any innovation does not lie merely in its valuation, its true greatness lies in its human impact.
This is the spirit of Bharat Innovates. This is India’s vision. Along with the start-up ecosystem present here, it serves as an equally great source of inspiration for all of you as well.
Friends,
Innovation is in India’s DNA. For thousands of years, India has provided new direction to the world through its knowledge and innovation. From mathematics to astronomy, from medicine to yoga, India’s contributions have formed the foundation of progress for all humanity. Today, we have given this very legacy a new momentum and a new direction.
Friends,
Over the past 11 – 12 years, India has built a strong ecosystem for innovation. From patent filings to incubation networks, from Startup India to policy support, this entire journey has progressed in a mission mode.
Today, India is the world’s third-largest start-up ecosystem. However, our vision is not limited only to major cities. We have worked to take innovation to the grassroots level.
Atal Tinkering Labs have been established in schools, young people are being connected with hackathons and innovation challenges, incubators and research institutions are being expanded across the country, and women innovators in particular are being linked with a wide range of new technologies.
As a result of all these efforts, India has witnessed transformative change on a large scale. Today, from Drone Didis to founders of start-ups, our women power is scripting new success stories.
Friends,
To further harness the energy of our youth, India’s defence sector has also been opened up for innovation. Today, hundreds of start-ups associated with the defence and space sectors are doing remarkable work in India.
Recently, India has also undertaken significant reforms in the nuclear energy sector. These reforms are set to create new opportunities in the fields of clean energy, advanced reactors, and frontier research.
This express of reforms will not stop; it will continue to move forward relentlessly. And the number of start-ups emerging from India will continue to grow manifold.
Friends,
Until a decade ago, the world viewed India as a technology adopter. Today, India is emerging as a technology provider. Whatever India innovates, whatever solutions it offers, benefit a large section of humanity. This is also the objective of Bharat Innovates.
Bharat Innovates is an invitation to the world to co-create the next chapter of global innovation with India.
I extend my very best wishes for your sessions and discussions over the next three days. We seek partnership. We seek co-development. We seek joint research. We seek shared manufacturing. And we seek long-term collaboration.
I earnestly invite every investor, every university, every research institution, and every entrepreneur present here today. Come to India. Work together with us. Design in India. Develop in India. And create solutions for the world.
Thank you very much.
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.