Prime Minister's Office
English rendering of Prime Minister’s address at the Bharat Innovates 2026 event in France
14 JUN 2026 4:36PM by PIB Delhi
Your Excellency, my dear friend, President Macron,
VCs, industry leaders and innovators,
Bonjour!
Namaste!
I extend my greetings to all participants associated with Bharat Innovates. I also convey my best wishes to everyone for the success of this programme.
Friends,
Countries across the world engage in trade with one another, and strategic partnerships also exist between nations. However, there are certain relationships that are driven not only by shared interests, but also by a shared vision. The relationship between India and France is one such partnership.
This relationship is marked by both connection and conviction. It embodies both innovation and inspiration. It is founded upon shared values as well as a shared vision.
It is upon the foundation of this relationship that, over the past years, we have jointly launched new initiatives, guided new ideas, and made every possible effort to find solutions to global challenges.
Whether it is the International Solar Alliance, dialogue related to AI, or our cooperation spanning from security to sustainability, our two nations have consistently worked together to provide solutions to challenges concerning humanity.
Earlier this February, the India–France Year of Innovation was launched. Today, we are equally delighted that the launch of Bharat Innovates is also being undertaken in partnership with France.
I express my sincere gratitude to my friend, President Macron, for being present here on this occasion. During your recent visit to India, President Macron, you had said that India and France must come together to address the challenges of this century. Today, I can proudly say that this initiative is a significant step in that very direction.
The Bharat Innovates platform is emerging as a bridge between Indian talent and European capital. It is a platform where young minds from India are getting the opportunity to connect with European expertise.
Friends,
Today, 21st century India is undergoing a period of profound transformation. India is witnessing a startup revolution. In this revolution, the youth of India, with a new mindset, are seeking solutions to problems for the benefit of humanity. Bharat Innovates serves as a platform to bring the world-class solutions developed by our young innovators to the global stage. My friend, Mr. Harish Salve, Chairperson of the Board of IIT Delhi, has made a significant contribution to the organisation of this initiative, and I congratulate him and the entire team for their efforts.
Friends,
A large number of young entrepreneurs are gathered here today. In them, one can witness a glimpse of India’s future. One can see the confidence of India’s youth. One can also see the energy of a new India.
An India that is emerging not merely as a consumer of solutions, but as a contributor of solutions. Here, some are working to transform rural life through AI, while others are using satellite technology to support farmers. Some young innovators are shaping the future through smart cities, advanced manufacturing, and new materials. Others are ensuring a sustainable future through green hydrogen, electric mobility, and battery technologies. At the same time, several start-ups are developing new technologies in the fields of defence and security.
Looking at your capabilities, I would say: Bharat innovates with scale and speed. Bharat innovates for a sustainable future. And Bharat innovates for the whole world.
Friends,
Today, many venture capitalists and industry leaders are also part of this programme. In their presence, I would especially like to commend these young participants who have come from India.
All those who have come here chose not to follow the conventional path. Instead, they charted a new course and created a new direction for themselves. Here, you may be seeing around 100 to 125 start-ups, but India today has a vast pool of more than 200,000 such start-ups. These start-ups are now contributing with renewed energy to the growth of both the Indian and the global economy.
Friends,
For the world, this decade is one of both disruption and development. Amid ongoing conflicts and the growing impact of climate change, the world is passing through a period of unprecedented upheaval. Yet, while the challenges facing humanity today are immense, the opportunities before us are equally significant.
Artificial Intelligence, Quantum Computing, Biotechnology, Space Technologies, and Advanced Materials are all technologies that will shape the future of humanity. They represent the next chapter of human civilisation.
Every technological revolution presents humanity with a new opportunity. And every opportunity also brings with it a new responsibility. Today, the world is looking towards technologies that are trusted, inclusive, human-centric, and aimed at global good. At such a time, India’s priority is Technology for Humanity; human-centric innovation.
Friends,
This very mantra has been at the core of our digital revolution. It also reflects the essence of India’s Digital Public Infrastructure. The foundational principle of our AI vision is also the same - AI for All - for the welfare and well-being of all. This was also the central theme of the AI Impact Summit held in Delhi.
Friends,
India has demonstrated that innovation and inclusion are not contradictory to one another, but complementary. This means that the greatness of any innovation does not lie merely in its valuation, its true greatness lies in its human impact.
This is the spirit of Bharat Innovates. This is India’s vision. Along with the start-up ecosystem present here, it serves as an equally great source of inspiration for all of you as well.
Friends,
Innovation is in India’s DNA. For thousands of years, India has provided new direction to the world through its knowledge and innovation. From mathematics to astronomy, from medicine to yoga, India’s contributions have formed the foundation of progress for all humanity. Today, we have given this very legacy a new momentum and a new direction.
Friends,
Over the past 11 – 12 years, India has built a strong ecosystem for innovation. From patent filings to incubation networks, from Startup India to policy support, this entire journey has progressed in a mission mode.
Today, India is the world’s third-largest start-up ecosystem. However, our vision is not limited only to major cities. We have worked to take innovation to the grassroots level.
Atal Tinkering Labs have been established in schools, young people are being connected with hackathons and innovation challenges, incubators and research institutions are being expanded across the country, and women innovators in particular are being linked with a wide range of new technologies.
As a result of all these efforts, India has witnessed transformative change on a large scale. Today, from Drone Didis to founders of start-ups, our women power is scripting new success stories.
Friends,
To further harness the energy of our youth, India’s defence sector has also been opened up for innovation. Today, hundreds of start-ups associated with the defence and space sectors are doing remarkable work in India.
Recently, India has also undertaken significant reforms in the nuclear energy sector. These reforms are set to create new opportunities in the fields of clean energy, advanced reactors, and frontier research.
This express of reforms will not stop; it will continue to move forward relentlessly. And the number of start-ups emerging from India will continue to grow manifold.
Friends,
Until a decade ago, the world viewed India as a technology adopter. Today, India is emerging as a technology provider. Whatever India innovates, whatever solutions it offers, benefit a large section of humanity. This is also the objective of Bharat Innovates.
Bharat Innovates is an invitation to the world to co-create the next chapter of global innovation with India.
I extend my very best wishes for your sessions and discussions over the next three days. We seek partnership. We seek co-development. We seek joint research. We seek shared manufacturing. And we seek long-term collaboration.
I earnestly invite every investor, every university, every research institution, and every entrepreneur present here today. Come to India. Work together with us. Design in India. Develop in India. And create solutions for the world.
Thank you very much.
DISCLAIMER -This is the approximate translation of Prime Minister's remarks. Original remarks were delivered in Hindi.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রীনা ফ্রান্সতা পাংথোকপা ভারত ইন্নোভেৎস ২০২৬তা ৱা ঙাংবদা থমখিবা ৱারোল
14 JUN 2026 4:36PM by PIB Imphal
য়োর এক্সিলেন্সী, ঐগী নুংশিরবা মরুপ, রাস্ত্রপতি মেক্রোন,
ভি.সি.শিং, ইন্দস্ত্রী লুচিংবশিং অমসুং ইন্নোভেতরশিং,
বোন-জো!
খুরুমজরি!
ঐহাক্না ভারত ইন্নোভেৎসকা মরী লৈনবা ইচিল-ইনাও পুম্নমকপু থাগৎপা ফোংদোকচরি অমসুং প্রোগ্রাম অসিগীদমক য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
মালেমগী লৈবাকশিংনা অমগা অমগা ললোন-ইতিক তৌনৈ অমসুং স্ত্রেতেজিক পার্তনরশিপ শেম্মি; অদুম ওইনমক, অখন্নবা মরীশিং অসি মান্নবা অপাম্বশিং খক্তনা নত্তনা মান্নবা মীৎয়েং অমনা পুন্দুনা চৎলি। ভারত অমসুং ফ্রান্সকী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসি অসিগুম্বা মওং অসিনি।
মরী অসিনা কন্নেক্সন অমসুং কনভেন্সন অনিমক য়াওই; মসিদা ইন্নোভেসন অমসুং ইন্সপিরেশন য়াওই। অমসুং মসি সেয়র ভেল্যু অমসুং সেয়র ভিজনদা য়ুম্ফম ওই।
মসিগী য়ুম্ফম অসিদা য়ুম্ফম ওইদুনা, ঐখোয়না হৌখিবা চহিশিংদা অনৌবা খোংথাং কয়া পুন্না হৌদোকখ্রে, অনৌবা ৱাখল্লোনশিংদা লমজিং-লমতাক পীখ্রে, অমসুং মালেমগী ওইবা শিংনবশিংগী পাম্বৈ পুথোক্নবগীদমক পুন্না হোৎনরি।
ইন্তর্নেস্নেল সোলর এলাইন্স ওইগেরা, এ.আই.গী মতাংদা দাইলোগ ওইগেরা, নৎত্রগা সেক্যুরিতীদগী হৌরগা সস্তেনেবিলিতী ফাওবগী লমশিংদা ঐখোয়গী পার্তনরশিপ ওইগেরা - তেন্না হায়রবদা, মীওইবা খুন্নাইনা থেংনরিবা শীংনবশিং অসিগী সোলুসনশিং পীনবা লাকপা মতমদা ঐখোয়গী লৈবাক অনি অসি পুন্না মাংলোমদা চংশিল্লি।
চহি অসিগী ফেব্রুৱারীদা 'ইন্দিয়া-ফ্রান্স ইন্নোভেসন ইয়র' হৌদোকখি। অমসুং ঙসি, ঐখোয়না ফ্রান্সকা লোয়ননা পার্তনরশিপ তৌদুনা 'ভারত ইন্নোভেৎস' হৌদোকপা অসিদা নুংঙাইবা ফাওই।
ঐহাক্না ঐহাক্কী মরুপ, রাস্ত্রপতি মেক্রোনবু থৌরম অসিদা শরুক য়াবীবগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি। হন্দক্তা ভারত্তা লাকখিবা, রাস্ত্রপতি মেক্রোন, ভারত অমসুং ফ্রান্সনা চহিচা অসিগী শীংনবশিং অসি থেংননবা পুন্না হোৎনমিন্নগদবনি হায়না অদোম্না ফোংদোকখি। ঙসি, ঐহাক্না চাউথোকচবা পোকচবা ফাওই মদুদি মসিগী খোঙথাং অসি হায়রিবা মাইকৈ অদুদা খোঙথাং অমনি।
'ভারত ইন্নোভেৎস' প্লেতফোর্ম অসি ভারতকী তেলেন্ত অমসুং য়ুরোপিয়ন কেপিতেলগী মরক্তা থোং অমা ওইনা মথৌ তৌরি। প্লেতফোর্ম অসিনা ভারতকী নহা ওইরিবা ৱাখল্লোনশিংবু য়ুরোপিয়ন এক্সপর্সিতীগা শম্নবগী খুদোংচাবা ফংহল্লি।
মরুপশিং,
ঙসি ২১শুবা চহিচাগী ভারত অসি অচৌবা অহোংবা অমা লাক্লি। লৈবাক অসিদা স্তার্ত অপ রিভোলুসন অমা চত্থরি। মসিগী রিভোলুসন অসিদা, ভারতকী নহারোলশিংনা মীওইবা খুন্নাইগী য়াইফনবগীদমক্তা প্রোব্লেমশিংগী সোলুসন পুথোক্নবা অনৌবা ৱাখল্লোন অমা লৌখৎলি। 'ভারত ইন্নোভেৎস'না ঐখোয়গী নহারোলশিংনা পুথোকপা মালেমগী থাক্কী সোলুসনশিং অসি মালেমগী থাক্তা পুথোক্নবা মেদিয়ম অমা ওইনা থবক তৌরি। আই.আই.তি. দিল্লীগী বোর্দকী চেয়রপর্সন ঐগী মরুপ হরিশ সালভেনা থৌরম অসি শীনবদা মরু ওইবা থৌদাং অমা লৌখি। ঐনা মহাক অমসুং মহাক্কী তীম পুম্নমকপু থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসি মফম অসিদা নহা ওইরিবা ওন্তপ্রিন্যুওর কয়ানা তিল্লি। মফম অসিদা, অদোম্না ভারতকী তুংলমচৎকী খরা উবা ফংলগনি। ভারতকী নহারোলশিংগী মশাদা থাজবা অদু অদোম্না উবা ফংলি। নহাক্না অনৌবা ভারতকী ইনর্জী অদু উবা ফংলে।
সোলুসনশিং শীজিন্নবা খক্তদা নত্তনা, মখোয়গী কন্ত্রিব্যুতর অমা ওইনা থোরক্লিবা ভারত অমা। মফম অসিদা, মীওই খরনা এ.আই. শীজিন্নদুনা খুঙ্গংগী পুন্সিদা অহোংবা পুরক্নবা হোৎনরি, অদুগা অতোপ্পশিংনা লৌমীশিংদা মতেং পাংনবা সেতলাইত তেক্নোলোজী শীজিন্নরি। নহা ওইরিবা ইন্নোভেতর খরনা স্মার্ত সিতীশিং, এদভান্স মেন্যুফেকচরিং অমসুং অনৌবা মেতরিএলশিংগী খুত্থাংদা তুংলমচৎ শেমগৎলি। অতোপ্পশিংনা গ্রীন হায়দ্রোজেন, ইলেক্ত্রিক মোবিলিতী, অমসুং বেতরী তেক্নোলোজীগী খুত্থাংদা তুংলমচৎ অমা লৈহন্নবা হোৎনরি। অমসুং স্তার্ত-অপ খরনা দিফেন্স অমসুং সেক্যুরিতীগী লমদা অনৌবা তেক্নোলোজীশিং শেমগৎলি।
অদোমগী শক্তি য়েংলগা ঐনা হায়গনি ভারতনা স্কেল অমসুং স্পীদকা লোয়ননা ইন্নোভেসন তৌরি। ভারতনা সস্তেনেবল ফ্যুচর অমগীদমক ইন্নোভেসন তৌরি। অমসুং ভারতনা মালেম পুম্বগীদমক্তা ইন্নোভেসন পীরি।
মরুপশিং,
ভি.সি. অমসুং ইন্দস্ত্রীগী মকোক থোংবা কয়া অমসু ঙসি থৌরম অসিদা শরুক য়াখ্রে। মখোয়গী মফমদা ঐনা ভারতকী নহা ওইরিবা ওন্তপ্রিন্যুওরশিংবু থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মফম অসিদা লৈরিবা মীওইশিং অসিনা চৎনরিবা লম্বীদা চৎপগী মহুত্তা, অনৌবা মাইকৈ অমা খনখ্রে অমসুং অনৌবা লম্বী অমা শেমখ্রে। মফম অসিদা নহাক্না স্তার্ত অপ ১০০দগী ১২৫ ফাওবা উবা ফংলবসু, ভারতনা অসিগুম্বা স্তার্ত অপ ২০০,০০০ হেন্না লৈরি। স্তার্ত অপশিং অসিনা হৌজিক ভারত অমসুং মালেমগী শেন্মিৎলোন অনিমক্কী চাউখৎপদা অনৌবা ইনর্জীগা লোয়ননা মতেং পাংলি।
মরুপশিং,
মালেমগী ওইনা, চহি তরাগী খুজিং অসি অওনবা পুরকপা অমসুং চাউখৎপা অনিমক্না মশক তাক্লি। কনফ্লিক্ত অমসুং ক্লাইমেৎ চেঞ্জগী ইম্পেক্ত হেনগৎলক্লিবা অসিগী মরক্তা, মালেম অসি মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা অৱাবা মতম অমদা চংশিল্লি। অদুম ওইনমক, ঙসি মীওইবা খুন্নাইনা থেংনরিবা খুদোংচাবশিং অসি শীংনবশিংগা মান্ননা পাক চাউই।
আর্তিফিসিএল ইন্তেলিজেন্স, ক্বান্তম কম্প্যুতিং, বাইওতেক্নোলোজী, স্পেস তেক্নোলোজী অমসুং এদভান্স মেতরিএলশিং অসি মীওইবা খুন্নাইগী তুংলমচৎ শেমগদবা তেক্নোলোজীশিংনি। মখোয়না মীওইবগী সিভিলাইজেসনগী মথংগী চেপ্তর অদু উৎলি।
তেক্নোলোজিকেল রিভোলুসন খুদিংমক্না মীওইবা খুন্নাইদা অনৌবা খুদোংচাবা অমা পীরি, অমসুং খুদোংচাবা খুদিংমক্না অনৌবা থৌদাং অমা পুরকই। ঙসিদি, মালেম অসিনা থাজবা য়াবা, ইনক্লুসিব ওইবা, মীওইবদা মিৎয়েং চঙবা, অমসুং মালেমগী য়াইফনবা পান্দম থম্লিবা তেক্নোলোজীশিং থিরি। মসিগী মতাংদা, ভারতকী প্রাইওরিতীদি 'তেক্নোলোজী ফোর হ্যুমেনিতী' হায়বসিনি।
মরুপশিং,
হায়রিবা মন্ত্র অসি ঐখোয়গী দিজিতেল রিভোলুসনগী ময়াইদা লৈরি। মসিনা ভারতকী দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচরগী মচাক অমসু ওইরি। ঐখোয়গী এ.আই. ভিজনগী মরুওইবা ইলিমেন্ত অসি মীপুম খুদিংমক্কী য়াইফনবা অমসুং নুংঙাইনবগীদমক 'এ.আই. ফোর ওল' অসিনি। মসি দিল্লীদা পাংথোকখিবা এ.আই. ইম্পেক্ত সম্মিৎকী থিমসু ওইখি।
মরুপশিং,
ভারতনা উৎখ্রে মদুদি ইন্নোভেসন অমসুং ইনক্লুজন অসি অমগা অমগা চপ মান্নদে অদুবু মখোয়না অমগা অমগা মরী লৈনৈ। মসিনা তাক্লিবদি ইন্নোভেসন অমা হেক্তগী অচৌবা মগুন অসি মাগী ভেল্যুএসন অদু খক্তদা নত্তে, অদুবু মীওইবদা পীরিবা শাফু অদুদসু য়াওরি।
মসি 'ভারত ইন্নোভেৎ'কী স্পিরিৎনি; মসি ভারতকী ভিজননি। মফম অসিদা লৈরিবা স্তার্ত অপ ইকোসিস্তেমগী মীহুৎ পুম্নমক্কীদমক্তা, মসি পুক্নিং থৌগৎপগী অচৌবা হৌরকফম অমা ওইরি।
মরুপশিং,
ইন্নোভেসন অসি ভারতকী দি.এন.এ.দা য়াওরি। চহি লিশিং কয়াদগী, ভারতনা মাগী লৌশিং অমসুং ইন্নোভেসনগা লোয়ননা মালেমবু লমজিংদুনা লাক্লি। মেথমেতিক্সতগী এস্ত্রোনোমী ফাওবা, অমসুং মেদিসিনদগী য়োগ ফাওবা, ভারতকী কন্ত্রিব্যুসনশিংনা মীওইবা খুন্নাই পুম্নমক্কী প্রোগ্রেসকী য়ুম্ফম ওইরি। ঙসিদি, ঐখোয়না মসিগী লেগেসী অসিবু অনৌবা খোঙজেল অমসুং অনৌবা মায়োল অমা পীরে।
মরুপশিং,
হৌখিবা চহি ১১-১২ অসিদা, ভারতনা ইন্নোভেসনগীদমক মপাঙ্গল কনবা ইকোসিস্তেম অমা শেমগৎলে। পেতেন্ত ফাইল তৌবদগী হৌরগা ইনক্যুবেসন নেৎৱার্ক ফাওবা, অমসুং 'স্তার্তঅপ ইন্দিয়া'দগী হৌরগা পোলিসী সপোর্ত ফাওবা, মসিগী খোঙচৎ অসি 'মিসন মোদ'তা চংশিল্লি।
ঙসিদি, ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা অহুমশুবা স্তার্তঅপ ইকোসিস্তেম লৈরে। অদুম ওইনমক, ঐখোয়গী মীৎয়েং অসি অচৌবা শহরশিং খক্তদা অকক্নবা ওইদে। ঐখোয়না ইন্নোভেসনবু গ্রাসরুৎ লেভেলদা পুরক্নবা হোৎনরি।
স্কুলশিংদা অতল তিঙ্করিং লেবশিং লিংখৎলে। নহাশিংবু হেক্কাথোন অমসুং ইন্নোভেসন চেলেঞ্জশিংগী খুত্থাংদা শরুক য়াহনখ্রে। লৈবাক শিনবা থুংনা ইনক্যুভেতর অমসুং রিসর্চ ইন্সতিত্যুসনশিং পাকথোক চাউথোকহনখ্রে। মরুওইনা, ঐখোয়না নুপী ইন্নোভেতরশিংবু অনৌবা তেক্নোলোজী কয়াগা শম্নহল্লে।
মসি পুম্নমক্না ভারত্তা মশক থোকপা অহোংবা পুরক্লে। ঙসিদি, 'দ্রোন দিদি'দগী হৌরগা স্তার্তঅপ ফাউন্দর ফাওবা, ঐখোয়গী নুপীশিংনা অনৌবা মাই পাকপগী ৱারীশিং ইরি।
মরুপশিং,
নহারোলশিংগী ইনর্জী অসিবু হেন্না শীজিন্ননবা, ভারতকী দিফেন্স সেক্তর অসি ইন্নোভেসনগীদমক্তা হাংদোক্লে। ঙসিদি, দিফেন্স অমসুং স্পেসকা মরী লৈনবা স্তার্ত-অপ চা কয়া ভারত্তা মশক থোকপা থবকশিং পায়খৎলি। মসিগী মথক্তা, ইন্দিয়ানা ন্যুক্লিয়র ইনর্জী সেক্তরদা শিংথানীংঙাই ওইবা রিফোর্মশিং অথুবা মতমদা পায়খৎলি।
মসিনা ক্লিন ইনর্জী, এদভান্স রিএক্তরশিং, অমসুং ফ্রন্তিয়র রিসর্চকী লমশিংদা অনৌবা ওইথোকপা য়াবশিংগী লম্বী য়াৎলি।
রিফোর্মশিংগী এক্সপ্রেস ত্রেন অসি লেপলরোই; মসিনা মাংলোমদা চংশিল্লগনি। অমসুং ভারতকী স্তার্ত-অপশিংগী মশিং অসি অসুম-অসুম হেনগৎলকখিগনি।
মরুপশিং,
চহি তরাগী মমাংদা, মালেম্না ভারতপু তেক্নোলোজী এদোপ্তর লৈবাক অমা ওইনা উরম্মি। ঙসিদি, ভারত অসি তেক্নোলোজী সপ্লাইয়র অমা ওইনা থোরক্লি। অমসুং ভারতনা করিগুম্বা অনৌবা খোঙথাং অমা পুথোক্লবসু, মদুগী সোলুসন অমা পীবসু, মখোয়না মীওইবা খুন্নাইগী অচৌবা শরুক অমা কান্নবা ফংহল্লি। মসি ভারত ইন্নোভেৎসকী পান্দমনি।
ভারত ইন্নোভেৎস অসি মালেম পুম্বদা ভারতকা লোয়ননা মালেমগী ইন্নোভেসনগী মথংগী চেপ্তর শেম্নবা বর্তন তৌবনি।
লাক্কদৌরিবা নুমিৎ হুমনি অসিদা অদোমগী সেসনশিং অমসুং খন্ন-নৈনবগীদমক ঐহাক্না য়াইফ-মঙ্গোল পীজরি। ঐখোয়না পার্তনরশিপশিং পাম্মি। ঐখোয়না পুন্না চাউখৎপা পাম্মি। ঐখোয়না পুন্না থিজিন হুমজিনবা পাম্মি। ঐখোয়না মেন্যুফেকচরিং তৌমিন্নবা পাম্মি। অমসুং ঐখোয়না মতম শাংনা পুন্না থবক তৌমিন্নবা পাম্মি।
ঙসি মফম অসিদা লৈরিবা ইনভেস্তর, য়ুনিভর্সিতী, রিসর্চ ইন্সতিত্যুসন অমসুং ওন্তপ্রিন্যুওর খুদিংমকপু ঐনা থম্মোয় শেংনা বর্তন তৌজরি: ভারত্তা লাকপীয়ু। ঐখোয়গা থবক তৌমিন্নসি। ভারতকী দিজাইন তৌসি। ভারত্তা শেমগৎসি। অমসুং মালেমগীদমক্তা সোলুসন শেম্লসি।
হন্না-হন্না থাগৎচরি।