প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
শ্লভাক গণৰাজ্যৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীক সাক্ষাৎ প্ৰধানমন্ত্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ
15 JUN 2026 5:40PM by PIB Guwahati
ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীক আজি ব্ৰাটিশ্লাভাৰ ঐতিহাসিক দুৰ্গত শ্লভাক গণৰাজ্যৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী ৰবাৰ্ট ফিৎচোৱে উষ্ম আদৰণি জনায়। ব্ৰাটিশ্লাভাত উপস্থিত হোৱাৰ পিছতে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীক আনুষ্ঠানিকভাৱে অভিবাদন জনোৱা হয়।
দুয়োগৰাকী নেতাই প্ৰথমে এক সুকীয়া আলোচনাত মিলিত হয় আৰু ইয়াৰ পিছতে প্ৰতিনিধি পৰ্যায়ৰ বৈঠকত অংশগ্ৰহণ কৰে। দুয়োখন দেশে নিজৰ দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কক 'সামগ্ৰিক অংশীদাৰিত্ব'-ৰ পৰ্যায়লৈ উন্নীত কৰাৰ সিদ্ধান্তক আদৰণি জনায়। ই দুয়োখন দেশৰ মাজত থকা উমৈহতীয়া মূল্যবোধ আৰু পুৰণি বন্ধুত্বক প্ৰতিফলিত কৰাৰ লগতে দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ এক নতুন অধ্যায়ৰ সূচনা কৰিছে।
বৈঠকত দুয়োগৰাকী প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ, প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা, মহাকাশ, অসামৰিক পাৰমাণৱিক শক্তি, নবীকৰণযোগ্য শক্তি, ডিজিটেল উদ্ভাৱন, শৈক্ষিক আদান-প্ৰদান, সংস্কৃতি তথা দক্ষ শ্ৰমিকৰ যাতায়াতকে ধৰি দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কৰ সমগ্ৰ দিশ পৰ্যালোচনা কৰে। ইয়াৰ উপৰিও তেওঁলোকে নতুন আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তি, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা আৰু ছুপাৰকম্পিউটাৰৰ দৰে নতুন ক্ষেত্ৰসমূহতো সহযোগিতাৰ সম্ভাৱনাৰ বুজ লয়।
২০২৫ চনৰ এপ্ৰিল মাহত পেহেলগামত হোৱা সন্ত্ৰাসবাদী আক্ৰমণৰ পিছত শ্লভাকিয়াই ভাৰতৰ প্ৰতি আগবঢ়োৱা সমৰ্থন আৰু সহমৰ্মিতাৰ বাবে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে প্ৰধানমন্ত্ৰী ফিৎচোক ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰে। ই সকলো ধৰণৰ সন্ত্ৰাসবাদৰ বিৰুদ্ধে যুঁজ দিয়াত দুয়োখন দেশৰ দৃঢ় সংকল্পক প্ৰমাণ কৰে। দুয়োগৰাকী নেতাই পাৰস্পৰিক স্বাৰ্থজড়িত আঞ্চলিক আৰু গোলকীয় বিষয়সমূহৰ ওপৰতো মতামত বিনিময় কৰে। লগতে গোলকীয় শাসন প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সংস্কাৰ আৰু বহুপাক্ষিকতাবাদৰ প্ৰতি থকা দায়বদ্ধতা পুনৰ দোহাৰে।
শেহতীয়াকৈ অনুষ্ঠিত হোৱা ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়ন সন্মিলনৰ উৎসাহজনক ফলাফলক লৈ নেতাদ্বয়ে গভীৰ সন্তোষ প্ৰকাশ কৰে। ঐতিহাসিক ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়ন মুক্ত বাণিজ্য চুক্তিৰ সফল সমাপ্তি আৰু 'যুটীয়া সামগ্ৰিক কৌশলগত কাৰ্যসূচী' গ্ৰহণ কৰা কাৰ্যকো তেওঁলোকে আদৰণি জনায়। এই পদক্ষেপসমূহে গুৰুত্বপূৰ্ণ খণ্ডসমূহৰ সহযোগিতা গভীৰ কৰাৰ দিশত এক ডাঙৰ পদক্ষেপ হিচাপে বিবেচিত হৈছে।
এই আলোচনাৰ অন্তত ডিজিটেল প্ৰযুক্তি, শ্ৰম প্ৰব্ৰজন, উচ্চ শিক্ষা আৰু গৱেষণা তথা দৃশ্য-শ্ৰব্য নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ কেইবাখনো গুৰুত্বপূৰ্ণ বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰিত হয়। তদুপৰি প্ৰতিৰক্ষা খণ্ডত সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ বাবে এখন সন্মতি পত্ৰও আদান-প্ৰদান কৰা হয়। বৈঠকত এই সিদ্ধান্তও লোৱা হয় যে ভাৰতে ক’চিচৰ টেকনিকেল ইউনিভাৰ্ছিটীত প্ৰথমবাৰৰ বাবে কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাবিষয়ক এখন বিশেষ আসন বা 'ইণ্ডিয়া চেয়াৰ' স্থাপন কৰিব।
প্ৰধানমন্ত্ৰী ফিৎচোৱে ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীৰ সন্মানাৰ্থে এক মধ্যাহ্নভোজনৰো আয়োজন কৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীয়ে শ্লভাকিয়াৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীগৰাকীক সুবিধা অনুযায়ী ভাৰত ভ্ৰমণৰ বাবে আমন্ত্ৰণ জনায়।
.

Prime Minister's Office
Prime Minister meets with the Prime Minister of the Slovak Republic
15 JUN 2026 5:40PM by PIB Delhi
​Prime Minister Shri Narendra Modi was warmly welcomed by H.E. Mr. Robert Fico, Prime Minister of the Slovak Republic at the historic Bratislava castle today. On arrival, he was accorded a ceremonial welcome.
The two leaders held talks in tête-à-tête and delegation level formats. They welcomed the elevation of the bilateral relationship to the level of Comprehensive Partnership, marking a new chapter in bilateral ties, one that is reflective of the shared values and time-tested friendship between the two countries.
The two Prime Ministers reviewed the entire gamut of bilateral relations, including trade and investment, defence and security, space, civil nuclear, renewable energy, digital innovation, academic exchanges, culture and talent mobility. They also explored avenues for collaboration in newer areas such as new and emerging technologies, AI and supercomputers.
Prime Minister thanked Prime Minister Fico for the solidarity and support extended by Slovakia to India in the aftermath of the terrorist attack in Pahalgam in April 2025. This underscores the strong commitment of both countries to countering terrorism, in all its forms and manifestations. Both leaders also exchanged views on regional and global issues of mutual interest. They reaffirmed their commitment to multilateralism and for the reform of global governance institutions.
The leaders expressed strong satisfaction with the encouraging outcomes of the recent India-EU Summit. They welcomed the successful conclusion of the landmark India-EU FTA as well as the adoption of the Joint Comprehensive Strategic Agenda, which together mark a major step forward in deepening cooperation across key sectors.
Following the talks, MOUs on cooperation in the field of Digital Technologies, Labour Migration, Higher Education and Research, and Audio-Visual creation were exchanged. A Letter of Intent on promoting cooperation in Defence was also exchanged. It was also agreed that India will establish the first ever Chair in Artificial Intelligence at the Technical University of Kosice.
Prime Minister Fico hosted a lunch in honour of Prime Minister. Prime Minister Modi invited his host to visit India at mutually convenient date.