ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକ ପାଇଁ ମାଷ୍ଟରପ୍ଲାନର ସମୀକ୍ଷା କଲେ କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ
ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସମୟରେ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ କୌଣସି ଅସୁବିଧା ନ ହେବା ଉପରେ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱ
ପୁନଃବିକାଶ ଅଧୀନରେ ଅତିରିକ୍ତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ଅଧିକ ପ୍ରବେଶ ପଥ ଓ ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗୀକରଣ ବ୍ୟବସ୍ଥା: ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ
ପଶ୍ଚିମ ରେଳପଥରେ ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ ପାଇଁ ବୋରିଭାଲୀ ସହ କାଣ୍ଡିଭାଲୀକୁ ସମାନ୍ତରାଳ ଭାବେ ବିକଶିତ କରାଯିବ
15 JUN 2026 6:02PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅଶ୍ୱିନୀ ବୈଷ୍ଣବ ଆଜି ବୋରିଭାଲି, ଅମ୍ବାଲା ଏବଂ ମାଙ୍ଗାଲୁରୁ ସମେତ ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ ରେଳ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକର ପୁନଃବିକାଶ ପାଇଁ ମାଷ୍ଟରପ୍ଲାନର ସମୀକ୍ଷା କରିଛନ୍ତି। ଏହି ସମୀକ୍ଷା ବୈଠକରେ ରେଳ ରାଷ୍ଟ୍ରମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ରବନୀତ ସିଂହ ବିଟ୍ଟୁ ମଧ୍ୟ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ରେଳ ମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସର୍ବନିମ୍ନ ଅସୁବିଧା ଏବଂ ଟ୍ରେନ୍ ପରିଚାଳନାରେ ବାଧା ନଦେଇ ପୁନଃବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ କରାଯିବା ଉଚିତ। ଷ୍ଟେସନର ଉନ୍ନତମାନର ଦୈନନ୍ଦିନ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ବଜାୟ ରଖିବା ସହିତ ଭବିଷ୍ୟତରେ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମି ସୃଷ୍ଟି କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ଉପରେ ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ।
ଭବିଷ୍ୟତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ପାଇଁ କ୍ଷମତା ସୃଷ୍ଟି କରିବା ସହିତ ବର୍ତ୍ତମାନର ଭିଡ଼କୁ ସମାଧାନ କରିବା ଏହି ବୈଠକର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିଲା। ଅତିରିକ୍ତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ, ବ୍ୟାପକ ଫୁଟ ଓଭର ବ୍ରିଜ (ଏଫଓବି), ଉନ୍ନତ ଆନ୍ତଃ-ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସ୍ଥାନାନ୍ତରଣ, ଅତିରିକ୍ତ ଷ୍ଟେସନ ପ୍ରବେଶ ଏବଂ ପ୍ରସ୍ଥାନ ସ୍ଥାନ, ବର୍ଦ୍ଧିତ ଆତଯାତ କ୍ଷେତ୍ର, ଉନ୍ନତ ବହୁମୁଖୀ ଏକୀକରଣ ଏବଂ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଯାତ୍ରୀ ଗତିବିଧି ମାଧ୍ୟମରେ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଉପରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା।
ଯୋଜନାର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ସାଂସଦ, ବିଧାନସଭା ସଦସ୍ୟ, ସ୍ଥାନୀୟ ସଂସ୍ଥାର ପ୍ରତିନିଧି, ରାଜ୍ୟ ସରକାର ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ସହିତ ଜଡିତ ହେବାକୁ ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦେଇଛନ୍ତି। ଷ୍ଟେସନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶ ଯେପରି ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଲୋକଙ୍କର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କର ପରାମର୍ଶ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ପୁନଃବିକାଶ ଯୋଜନାରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯିବ।
ଶ୍ରୀ ବୈଷ୍ଣବ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି କହିଥିଲେ ଯେ ଷ୍ଟେସନ ଡିଜାଇନଗୁଡ଼ିକ ଗୁଣବତ୍ତା, ଦୀର୍ଘସ୍ଥାୟୀତା ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା ଉପରେ ଧ୍ୟାନ କେନ୍ଦ୍ରିତ କରୁଥିବା ଏକ ଦୃଢ଼ ଡିଜାଇନ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ହେବା ଉଚିତ। ଉଚ୍ଚ ନିର୍ମାଣ ମାନ ବଜାୟ ରଖିବା ସହିତ ଦ୍ରୁତ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାକୁ ସହଜ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରିକାସ୍ଟ ଉପାଦାନ ଏବଂ ଉନ୍ନତ ନିର୍ମାଣ ପ୍ରଣାଳୀର ବ୍ୟବହାର ସମେତ ଆଧୁନିକ ନିର୍ମାଣ କୌଶଳ ବିଷୟରେ ଆଲୋଚନା କରାଯାଇଥିଲା। ଆବଣ୍ଟିତ ପାଣ୍ଠିର ପ୍ରଭାବୀ ଉପଯୋଗ ଏବଂ ଅନୁମୋଦିତ ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ସମୟୋଚିତ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲାଗି ମଧ୍ୟ ଅଧିକାରୀମାନଙ୍କୁ ନିର୍ଦ୍ଦେଶ ଦିଆଯାଇଥିଲା।
ବୋରିଭାଲି-କାଣ୍ଡିଭାଲି ପୁନଃବିକାଶ
ଏହି ସମୀକ୍ଷାରେ ପଶ୍ଚିମ ରେଳବାଇର ଅନ୍ୟତମ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଯାତ୍ରୀ ପରିବହନ କେନ୍ଦ୍ର ବୋରିଭାଲି ରେଳ ଷ୍ଟେସନ ଉପରେ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଥିଲା। ଟର୍ମିନାଲ୍ ଷ୍ଟେସନ ତୁଳନାରେ, ବୋରିଭାଲି ଉଭୟ ଉପନଗରୀୟ ଏବଂ ଦୀର୍ଘ ଦୂରତା ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବୋର୍ଡିଂ, ଡି-ବୋର୍ଡିଂ ଏବଂ ସ୍ଥାନାନ୍ତର ପଏଣ୍ଟ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ । ଏହି ଷ୍ଟେସନ ବର୍ତ୍ତମାନ ପ୍ରାୟ ୧୨୦୦ ଉପନଗରୀୟ ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ବ୍ୟତୀତ ଦୈନିକ ପ୍ରାୟ ୧୯୧ ଟି ଦୀର୍ଘ ଦୂରତା ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ପରିଚାଳନା କରେ, ପ୍ରତିଦିନ ପ୍ରାୟ ୩.୬୫ ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀଙ୍କୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରେ । ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଯାତ୍ରୀ ପରିବହନ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି। ଏହି ଷ୍ଟେସନ ଉପନଗରୀୟ ଏବଂ ଦୀର୍ଘ ଦୂରତା ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ମିଶ୍ରଣକୁ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରେ, ଯାହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ ପ୍ରବଳ ଭିଡ଼ ଏବଂ ଜଟିଳ ଯାତ୍ରୀ ଗତିବିଧି ଢାଞ୍ଚା ସୃଷ୍ଟି ହୁଏ, ବିଶେଷ କରି ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ ସମୟରେ ଯେତେବେଳେ ବିଭିନ୍ନ ସେବାର ଯାତ୍ରୀମାନେ ଷ୍ଟେସନ ପରିସରରେ ଏକତ୍ରିତ ହୁଅନ୍ତି ।
ସମନ୍ୱିତ ପୁନଃବିକାଶ ଯୋଜନାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଉନ୍ନତ ଆନ୍ତଃ-ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସଂଯୋଗ, ସମ୍ପ୍ରସାରିତ ଆତଯାତ ସ୍ଥାନ, ଉନ୍ନତ କନକୋର୍ସ, ଉନ୍ନତ ଫୁଟ୍‍ ଓଭରବ୍ରିଜ୍, ସ୍କାଏୱାକ୍ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ସୁବ୍ୟବସ୍ଥିତ ପ୍ରବେଶ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଗତିବିଧିକୁ ଉନ୍ନତ କରିବା। ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବରେ ଏକ ଅତିରିକ୍ତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମର ବିକାଶ, ସମ୍ପ୍ରସାରିତ କନକୋର୍ସ କ୍ଷେତ୍ର, ଅତିରିକ୍ତ ଲିଫ୍ଟ ଏବଂ ଏସ୍କେଲେଟର, ଉନ୍ନତ ଯାତ୍ରୀ ସଞ୍ଚାଳନ ସୁବିଧା ଏବଂ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ଆନ୍ତଃ-ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସ୍ଥାନାନ୍ତରକୁ ସୁଗମ କରିବା ତଥା ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷାକୁ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ପାଇଁ ପାର୍କିଂ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ସମ୍ପ୍ରସାରଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି, ଯାତ୍ରୀ ପରିବହନରେ ଉନ୍ନତି ଏବଂ ବୋରିଭାଲି ଷ୍ଟେସନରେ ଭିଡ଼କୁ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ କରିବା ପାଇଁ, ଏକ ବ୍ୟାପକ ମାଷ୍ଟର ପ୍ଲାନ୍ ମାଧ୍ୟମରେ କାଣ୍ଡିଭାଲି ଷ୍ଟେସନର ସମାନ୍ତରାଳ ବିକାଶ କରିବାକୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି। କାଣ୍ଡିଭାଲି ଷ୍ଟେସନ ବୋରିଭାଲି ଷ୍ଟେସନରୁ ପ୍ରାୟ ୨ କିଲୋମିଟର ଦୂରରେ ଅବସ୍ଥିତ। ପର୍ଯ୍ୟାପ୍ତ ରେଳ ଜମି ଉପଲବ୍ଧ ହେବା ସହିତ, କାଣ୍ଡିଭାଲି ଷ୍ଟେସନ ଭବିଷ୍ୟତରେ ରେଳ ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ, ଯାହା ବୋରିଭାଲି ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ କରିବାରେ ଏବଂ ପରିଚାଳନା ଦକ୍ଷତା, ଯାତ୍ରୀ ଆରାମ ଏବଂ ସୁଗମ୍ୟତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ। ବୋରିଭାଲି ଏବଂ କାଣ୍ଡିଭାଲିର ସମନ୍ୱିତ ବିକାଶ ପୂର୍ବ-ପଶ୍ଚିମ ସଂଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ, ବିନିମୟ ଦକ୍ଷତାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ, ମେଟ୍ରୋ ଏବଂ ସଡ଼କ ନେଟୱାର୍କ ସହିତ ଏକୀକରଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବ ଏବଂ ଦୀର୍ଘକାଳୀନ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବାରେ ସକ୍ଷମ ଏକ ନିରବଚ୍ଛିନ୍ନ ବହୁମୁଖୀ ପରିବହନ ବ୍ୟବସ୍ଥା ସୃଷ୍ଟି କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି। ଏହି ଯୋଜନାରେ ବହୁସ୍ତରୀୟ ପାର୍କିଂ, ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପିକ୍-ଅପ୍ ଏବଂ ଡ୍ରପ୍-ଅଫ୍ ଜୋନ୍, ଉନ୍ନତ ସଡ଼କ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ରେଳ ଜମିର ସର୍ବୋତ୍ତମ ଉପଯୋଗ ପାଇଁ ପରିବହନ ଭିତ୍ତିକ ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ |
ଅମ୍ବାଲା ପୁନଃବିକାଶ
ଏହି ବୈଠକରେ ଅମ୍ବାଲା କ୍ୟାଣ୍ଟନମେଣ୍ଟ ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃବିକାଶ ଯୋଜନାର ମଧ୍ୟ ସମୀକ୍ଷା କରାଯାଇଥିଲା। ଅମ୍ବାଲା ବର୍ତ୍ତମାନ ୩୨୮ ଟି ଟ୍ରେନ୍ ସେବା ପ୍ରଦାନ କରେ ଏବଂ ଦୈନିକ ୪୪,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀ ଭିଡକୁ ପରିଚାଳନା କରେ, ଯାହା ଆଗାମୀ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ଆକଳନ କରାଯାଇଛି।
ଭବିଷ୍ୟତର ଟ୍ରାଫିକ୍ ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ପୂରଣ କରିବା ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ ଟ୍ରେନ୍ ସେବାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ, ପୁନଃବିକାଶ ଯୋଜନା ଏକ ନୂତନ ୧୨ ମିଟର ଚଉଡ଼ା ଏଫ୍ଓବି ସହିତ ଦୁଇଟି ନୂତନ ପୂର୍ଣ୍ଣ-ଲମ୍ବ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଯାତ୍ରୀ ଆତଯାତରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବା ଏବଂ ସୁବିଧାଜନକ ଆନ୍ତଃ-ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଗତିବିଧିକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ଏସ୍କେଲେଟର ଏବଂ ଲିଫ୍ଟ ସ୍ଥାପନ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ବିଶେଷ କରି ବୟସ୍କ ଯାତ୍ରୀ, ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନ ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ସାମଗ୍ରୀ ବହନ କରୁଥିବା ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ। ବିଦ୍ୟମାନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମଗୁଡିକର ନବୀକରଣ, ନୂତନ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ସେଡର ବ୍ୟବସ୍ଥା ଏବଂ ଭୂତଳ ପାର୍କିଂ ସୁବିଧାର ବିକାଶ ମଧ୍ୟ ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି।
ପ୍ରସ୍ତାବିତ ପୁନର୍ବିନ୍ୟାସର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଉନ୍ନତ ଷ୍ଟେସନ ସୁବିଧା, ଉନ୍ନତ ଯାତ୍ରୀ ଯାତାୟାତ କ୍ଷେତ୍ର, ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗ, ଆଧୁନିକ ଷ୍ଟେସନ ସୁବିଧା ଏବଂ ଉନ୍ନତ ଭିତ୍ତିଭୂମି ପ୍ରଦାନ କରିବା ଯାହା ଭବିଷ୍ୟତରେ ଟ୍ରାଫିକ ଅଭିବୃଦ୍ଧିକୁ ସମର୍ଥନ କରିବ। ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହେବା ପରେ, ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପ ପରିଚାଳନା କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି କରିବ, ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ କରିବ, ଯାତାୟତରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ଏବଂ ଏକ ସୁରକ୍ଷିତ, ଅଧିକ ଆରାମଦାୟକ ଏବଂ ଯାତ୍ରୀ ଅନୁକୂଳ ଯାତ୍ରା ଅଭିଜ୍ଞତା ପ୍ରଦାନ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ମାଙ୍ଗାଲୁରୁର ପୁନଃବିକାଶ
ଏହି ସମୀକ୍ଷାରେ ମାଙ୍ଗାଲୁରୁ ସେଣ୍ଟ୍ରାଲ ଷ୍ଟେସନର ପୁନଃବିକାଶ ଯୋଜନାକୁ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଷ୍ଟେସନ ବର୍ତ୍ତମାନ ଦୈନିକ ୨୮,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ଯାତ୍ରୀ ଏବଂ ପ୍ରାୟ ୫୦ ଟି ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଚଳ କରେ । ଭବିଷ୍ୟତରେ ଯାତ୍ରୀ ଭିଡ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି, ଯେଉଁଥିପାଇଁ କ୍ଷମତା ବୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି ବୃଦ୍ଧି ଆବଶ୍ୟକ।
ଭବିଷ୍ୟତର ବିକାଶକୁ ପୂରଣ କରିବା ଏବଂ ଅତିରିକ୍ତ ରେଳ ଚଳାଚଳକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ, ପୁନଃବିକାଶ ଯୋଜନା ଦୁଇଟି ନୂତନ ପୂର୍ଣ୍ଣ-ଲମ୍ବ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ପ୍ରସ୍ତାବ ଦେଇଛି। ଏହି ପ୍ରକଳ୍ପରେ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଉନ୍ନତିକରଣ କାର୍ଯ୍ୟ, ଏକ ନୂତନ ୬ ମିଟର ଚଉଡ଼ା ଫୁଟ ଓଭର ବ୍ରିଜ୍ ନିର୍ମାଣ, ଉନ୍ନତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଆଶ୍ରୟସ୍ଥଳ ଏବଂ ଷ୍ଟେସନ ପରିସରରେ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସୁଗମ ଯାତାୟାତ ପାଇଁ ଅତିରିକ୍ତ ଏସ୍କେଲେଟର ଏବଂ ଲିଫ୍ଟ ସ୍ଥାପନ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ।
ପୁନଃବିକାଶ ଯୋଜନାରେ ଉନ୍ନତ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା, ଉନ୍ନତ ସୁଗମ୍ୟତା, ଉନ୍ନତ ସଂଯୋଗ, ଅତିରିକ୍ତ ପରିଚାଳନା କ୍ଷମତା ଏବଂ ଆଧୁନିକ ଷ୍ଟେସନ ଭିତ୍ତିଭୂମିର ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ଭିଡ଼ ହ୍ରାସ କରିବ, ବରିଷ୍ଠ ନାଗରିକ ଏବଂ ଦିବ୍ୟାଙ୍ଗଜନ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ସୁବିଧାରେ ଉନ୍ନତି ଆଣିବ ଏବଂ ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଅର୍ଥନୈତିକ ବିକାଶକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ସହିତ ଏକ ଅଧିକ ଆରାମଦାୟକ, ଦକ୍ଷ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ଷ୍ଟେସନ ପରିବେଶ ସୃଷ୍ଟି କରିବ। ଅଧିକାରୀମାନେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଛନ୍ତି ଯେ ବୋରିଭାଲି, ଅମ୍ବାଲା ଏବଂ ମାଙ୍ଗାଲୁରୁରେ ପୁନଃବିକାଶ ପଦକ୍ଷେପ ଯାତ୍ରୀ ଅଭିଜ୍ଞତା, ପରିଚାଳନା ଦକ୍ଷତା ଏବଂ ଭିତ୍ତିଭୂମି କ୍ଷମତାକୁ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଭାବରେ ବୃଦ୍ଧି କରିବ। ଯୋଜନା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତାର ପରବର୍ତ୍ତୀ ପର୍ଯ୍ୟାୟକୁ ଯିବା ପୂର୍ବରୁ ଏହି ପ୍ରସ୍ତାବଗୁଡ଼ିକୁ ଅଧିକ ବିସ୍ତୃତ ପରୀକ୍ଷଣ ଏବଂ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କ ପରାମର୍ଶ ପାଇଁ ଆଗକୁ ବଢାଯାଇପାରିବ।

Ministry of Railways
Railway Minister Reviews Master Plan for Busy Stations; Emphasizes Work to be Done in Such a Way that Passengers Face No Inconvenience During Construction Activities
Additional Platforms, More Entry Points, Wider FOBs and Better Connectivity Planned Under Redevelopment: Sh. Ashwini Vaishnaw
Kandivali to be Developed Parallelly to Borivali to Ease Congestion and Expand Outstation Capacity on Western Railway Route
Ambala to Get Two New Platforms, 12m Wide FOB, Additional Escalators and Lifts
Two New Platforms, Improved Platform Shelters and 6m Wide FOB Planned for Mangaluru Station
15 JUN 2026 6:02PM by PIB Delhi
Union Minister for Railways Shri Ashwini Vaishnaw today reviewed the master plan for the redevelopment of busy railway stations, including Borivali, Ambala and Mangaluru, during a meeting with senior railway officials today. Minister of State for Railways Shri Ravneet Singh Bittu was also present during the review meeting.
The Railway Minister emphasized that redevelopment works should be carried out with minimal inconvenience to passengers and without disrupting train operations. He stressed the need to create future-ready railway infrastructure while maintaining efficient day-to-day functioning of the station.
The meeting aimed at addressing present-day congestion while creating capacity for future growth. Discussions focused on improving passenger convenience through additional platforms, wider Foot Over Bridges (FOBs), improved inter-platform transfers, additional station entry and exit points, enhanced circulation areas, better multimodal integration and seamless passenger movement.
Shri Vaishnaw also directed officials to engage with Members of Parliament, Members of Legislative Assemblies, local body representatives, state governments and other stakeholders during subsequent stages of planning. Their suggestions and local requirements will be incorporated into the final redevelopment plans to ensure that station infrastructure development reflects the needs of passengers and local communities.
Shri Vaishnaw stressed that station designs should be guided by a strong design philosophy focused on quality, durability and passenger convenience. Modern construction techniques, including the use of precast components and advanced construction systems, were discussed to facilitate faster execution while maintaining high construction standards. Officials were also directed to ensure effective utilization of allocated funds and timely implementation of approved projects.
Borivali-Kandivali Redevelopment
The review focused on Borivali Railway Station, one of the most important passenger interchange hubs on Western Railway. Unlike terminal stations, Borivali serves as a major boarding, de-boarding and transfer point for both suburban and long-distance passengers. The station currently handles about 191 long-distance train services daily in addition to around 1,200 suburban train services, catering to approximately 3.65 lakh passengers every day. Passenger traffic is projected to increase significantly in years to come. The station serves a mix of suburban and long-distance passengers, resulting in heavy congestion and complex passenger movement patterns, particularly during peak hours when passengers from different services converge within the station premises.
The integrated redevelopment plan aims to improve passenger movement through enhanced inter-platform connectivity, expanded circulation spaces, upgraded concourses, improved foot overbridges, skywalk connectivity and streamlined access systems. The proposal includes development of one additional platform, expanded concourse areas, additional lifts and escalators, improved passenger circulation facilities and expanded parking infrastructure to facilitate seamless inter-platform transfers and enhance passenger convenience and safety.
To enhance capacity, improve passenger distribution and ease congestion at Borivali station, it has been decided to undertake the parallel development of Kandivali station through a comprehensive master plan. Kandivali station is located approximately 2 km from Borivali station. With adequate railway land available, Kandivali station will support future train operations and passenger growth, helping decongest Borivali and improve operational efficiency, passenger comfort and accessibility. The integrated development of Borivali and Kandivali is expected to strengthen east-west connectivity, improve interchange efficiency, enhance integration with metro and road networks, and create a seamless multimodal transport system capable of supporting long-term growth. The plan also includes multi-level parking, dedicated pick-up and drop-off zones, improved road connectivity and transit-oriented development for optimal utilisation of railway land.
Ambala Redevelopment
The redevelopment plan for Ambala Cantonment station was also reviewed during the meeting. Ambala currently serves 328 trains and handles daily passenger traffic of more than 44,000 passengers, which is projected to rise significantly in the upcoming years.
To meet future traffic requirements and support additional train services, the redevelopment plan proposes construction of two new full-length platforms along with a new 12-metre-wide FOB. The project also includes installation of additional escalators and lifts to improve passenger circulation and facilitate convenient inter-platform movement, particularly for elderly passengers, Divyangjan passengers and passengers carrying luggage. Refurbishment of existing platforms, provision of new platform sheds and development of surface parking facilities are also planned.
The proposed redevelopment aims to provide enhanced station access, improved passenger movement areas, better connectivity, modern station facilities and upgraded infrastructure to support future traffic growth. Upon completion, the project is expected to enhance operational capacity, reduce congestion, improve accessibility and provide a safer, more comfortable and passenger-friendly travel experience.
Mangaluru Redevelopment
The review also covered redevelopment plans for Mangaluru Central station. The station currently handles more than 28,000 passengers daily and serves approximately 50 trains. Passenger traffic is expected to rise in the future, necessitating capacity augmentation and infrastructure enhancement.
To cater to future growth and accommodate additional train operations, the redevelopment plan proposes construction of two new full-length platforms. The project also includes platform upgradation works, construction of a new 6-metre-wide Foot Over Bridge, improved platform shelters, and installation of additional escalators and lifts to facilitate smooth passenger movement within the station premises.
The redevelopment plan envisions improved passenger amenities, enhanced accessibility, better connectivity, additional operational capacity and modern station infrastructure. These interventions will reduce crowding, improve convenience for senior citizens and Divyangjan passengers, and create a more comfortable, efficient and future-ready station environment while supporting regional connectivity and economic development.Officials noted that the redevelopment initiatives at Borivali, Ambala and Mangaluru will significantly enhance passenger experience, operational efficiency and infrastructure capacity. The proposals will now be taken forward for further detailed examination and stakeholder consultations before moving to the next stage of planning and implementation.