ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଫ୍ରାନ୍ସ ଗସ୍ତ: ଫଳାଫଳ ତାଲିକା
14 JUN 2026 9:32PM by PIB Bhubaneswar
କ୍ର.ନଂ.
ବୁଝାମଣାପତ୍ର /ଚୁକ୍ତି /ଘୋଷଣା
କ୍ଷେତ୍ର
୧
ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ନବସୃଜନ ରୋଡ୍‌ମ୍ୟାପ୍ ୨୦୩୦କୁ ଗ୍ରହଣ
ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଓ ନବସୃଜନ,ଗବେଷଣା ଓ ଶିକ୍ଷା
୨
ଏଆଇ ପ୍ରଶାସନ ଉପରେ କେନ୍ଦ୍ରିତ ଭାରତ-ଫ୍ରାନ୍ସ ମିଳିତ କାର୍ଯ୍ୟଗୋଷ୍ଠୀ ଗଠନ
୩
କାନପୁରର ଏନଏସଟିଆଇ ଠାରେ ବିମାନ ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଆନୁଷଙ୍ଗିକ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ ପାଇଁ ଏକ ଜାତୀୟ ଉତ୍କର୍ଷତା କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସମ୍ପର୍କରେ ବୁଝାମଣାପତ୍ର
୪.
ଫ୍ରାନ୍ସରେ ଭାରତର ପ୍ରକୃତ-ସମୟ ଦେୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ‘ ୟୁପିଆଇ’ର ବ୍ୟବହାର ପାଇଁ ସମ୍ଭାବ୍ୟତା ବୃଦ୍ଧି
୫.
ଷ୍ଟେସନ ‘ଏଫ’ଠାରେ ଅତିରିକ୍ତ ୧୦ ଭାରତୀୟ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପଙ୍କ ଲାଗି ଇନକୁବେସନ୍‌ ସୁବିଧା
୬.
ବିଜ୍ଞାନ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ବିଭାଗ (DST) ଏବଂ ଇନଷ୍ଟିଚ୍ୟୁଟ୍ ନ୍ୟାସନାଲ୍ ଡି ରିସର୍ଚେ ଇନ୍ ସାଇନ୍ସ ଏଟ୍ ଟେକ୍ନୋଲୋଜି ଡୁ ନ୍ୟୁମେରିକ୍ (INRIA) ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଡିଜିଟାଲ୍ ସାଇନ୍ସ ସେଣ୍ଟର ପ୍ରତିଷ୍ଠା
୭.
ପ୍ୟାରିସ-ସାକଲେ ବିଶ୍ୱବିଦ୍ୟାଳୟରେ "ଏଆଇ, ନବସୃଜନ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି" ଉପରେ ଏକ ଆଇସିସିଆର୍ ଇଣ୍ଡିଆ ଚେୟାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା
୮.
ଭାରତୀୟ ଚିକିତ୍ସା ଗବେଷଣା ପରିଷଦ (ICMR) ଏବଂ ଫ୍ରାନ୍ସର ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ତଥ୍ୟ ହବ୍ ମଧ୍ୟରେ ଆଗ୍ରହ ପତ୍ର
୯.
ବର୍ତ୍ତମାନର ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ଆଲୋଚନା ଆଧାରରେ ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ବାଣିଜ୍ୟକୁ ଦ୍ୱିଗୁଣିତ କରିବାର ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଉଚ୍ଚସ୍ତରୀୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରତିଷ୍ଠା
ବାଣିଜ୍ୟ, ନିବେଶ ଓ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ
୧୦.
ଏକ ଅର୍ଥନୈତିକ ସୁରକ୍ଷା ଆଲୋଚନାର ପ୍ରତିଷ୍ଠା
୧୧.
"ଭାରତରେ ରେଳବାଇ ଏବଂ ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ (ଉଚ୍ଚ-ଗତିସମ୍ପନ୍ନ) ରେଳବାଇର ବିକାଶ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ପାଇଁ ଅଭିପ୍ରାୟ ଘୋଷଣା
୧୨.
ଗୋପନୀୟ ତଥ୍ୟର ଆଦାନପ୍ରଦାନ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସମ୍ପର୍କିତ ସାଧାରଣ ସୁରକ୍ଷା ଚୁକ୍ତିନାମା
ରଣନୈତିକ ଓ ମହାକାଶ
୧୩.
"ମାଇକ୍ରୋଗ୍ରାଭିଟି ଗବେଷଣା ଏବଂ ମାନବ ମହାକାଶ ଅଭିଯାନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗ ସମ୍ପର୍କରେ ଇସ୍ରୋ ଏବଂ ସିଏନଇଏସ ମଧ୍ୟରେ ଅଭିପ୍ରାୟ ପତ୍ର

Prime Minister's Office
List of outcomes: Visit of the Prime Minister to France
14 JUN 2026 9:32PM by PIB Delhi
S.No.
MoUs/ Agreements/ Announcements
Area
1
Adoption of India-France Innovation Roadmap 2030
Technology and Innovation, Research and Education
2.
Creation of a Joint India-France AI Working Group focused on AI governance
3.
Memorandum of Understanding on the establishment of a National Centre of Excellence for Skilling in Aeronautics and Allied Sectors at NSTI, Kanpur
4.
Expanded possibilities for using India’s real-time payment system – Unified Payments Interface (UPI) – in France
5.
Incubation of an additional 10 Indian startups at Station F.
6.
Establishment of a Centre of Digital Sciences between Department of Science and Technology (DST) and Institut National de Recherche en Sciences et Technologies du Numérique (INRIA)
7.
Establishment of an ICCR India Chair on “AI, Innovation and Culture” at Universite Paris-Saclay
8.
Letter of Intent between Indian Council of Medical Research (ICMR) and Health Data Hub of France
9.
Setting up of a High-level Mechanism for realizing the goal of doubling bilateral trade in the next five years, building on the existing Economic and Financial Dialogue
Trade, Investment and Supply chains
10.
Institution of an Economic Security Dialogue
11.
Declaration of Intent on Cooperation on Railway and High-speed Railway Development in India
12.
General Security Agreement on the Exchange and Protection of Classified Information
Strategic and Space
13.
Letter of Intent between ISRO and CNES concerning cooperation in the field of microgravity research and human space exploration