প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ফলাফলৰ তালিকাঃ প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ফ্ৰান্স ভ্ৰমণ
14 JUN 2026 9:32PM by PIB Guwahati
ক্ৰমিক নং
বুজাবুজি চুক্তি/চুক্তি/ঘোষণা
এলেকা
১.
ভাৰত-ফ্ৰান্স উদ্ভাৱনী পৰিকল্পনা ২০৩০ গ্ৰহণ
প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱন, গৱেষণা আৰু শিক্ষা
২.
এআই প্ৰশাসন সন্দৰ্ভত গুৰুত্ব দিয়া এক যুটীয়া ভাৰত-ফ্ৰান্স এআই কাৰ্যগোটৰ সৃষ্টি
৩.
কানপুৰৰ এন এছ টি আই-ত এৰোনটিক্স আৰু আনুষংগিক ক্ষেত্ৰত দক্ষতাৰ বাবে এক ৰাষ্ট্ৰীয় উৎকৃষ্টতা কেন্দ্ৰ স্থাপনৰ বাবে বুজাবুজিৰ চুক্তিপত্ৰ
৪.
ফ্ৰান্সত ভাৰতৰ ৰিয়েল-টাইম পেমেণ্ট প্ৰণালী-ইউনিফাইড পেমেণ্ট ইণ্টাৰফেচ (ইউ পি আই)-ব্যৱহাৰৰ বাবে সম্প্ৰসাৰিত সম্ভাৱনাসমূহ
৫.
ষ্টেচন এফ-ত অতিৰিক্ত ১০টা ভাৰতীয় ষ্টাৰ্টআপৰ সূচনা।
৬.
বিজ্ঞান আৰু প্ৰযুক্তি বিভাগ(ডিএছটি) আৰু ইনষ্টিটিউট নেচনেল ডি ৰিচাৰ্চ এন ছায়েন্স এণ্ড টেকন'লজি ডু নিউমেৰিক (আইএনআৰআইএ) ৰ মাজত ডিজিটেল বিজ্ঞান কেন্দ্ৰ স্থাপন
৭.
ইউনিভাৰ্ছিট পেৰিছ-ছেক্লেত "এআই, উদ্ভাৱন আৰু সংস্কৃতি" সন্দৰ্ভত আই চি চি আৰ ইণ্ডিয়া চেয়াৰ স্থাপন
৮.
ভাৰতীয় চিকিৎসা গৱেষণা পৰিষদ (আইচিএমআৰ) আৰু ফ্ৰান্সৰ স্বাস্থ্য তথ্য কেন্দ্ৰৰ মাজত অভিপ্ৰায় পত্ৰ
৯.
বৰ্তমানৰ অৰ্থনৈতিক আৰু বিত্তীয় আলোচনাৰ আধাৰত অহা পাঁচ বছৰৰ ভিতৰত দ্বিপাক্ষিক বাণিজ্য দুগুণ কৰাৰ লক্ষ্য পূৰণৰ বাবে এক উচ্চ পৰ্যায়ৰ ব্যৱস্থা স্থাপন কৰা
বাণিজ্য, বিনিয়োগ আৰু যোগান শৃংখলা
.
এক অৰ্থনৈতিক সুৰক্ষা আলোচনাৰ প্ৰতিষ্ঠান
১১ .
ভাৰতত ৰে'লৱে আৰু দ্ৰুত গতিৰ ৰে'লৱে উন্নয়নৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ উদ্দেশ্যৰ ঘোষণা
১২.
শ্ৰেণীবদ্ধ তথ্যৰ বিনিময় আৰু সুৰক্ষা সন্দৰ্ভত সাধাৰণ সুৰক্ষা চুক্তি
কৌশলগত আৰু মহাকাশ খণ্ড
১৩ .
মাইক্ৰ'গ্ৰেভিটি গৱেষণা আৰু মানৱ মহাকাশ অন্বেষণৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতাৰ সন্দৰ্ভত ইছৰো আৰু চি এন ই এছ-ৰ মাজত অভিপ্ৰায় পত্ৰ

Prime Minister's Office
List of outcomes: Visit of the Prime Minister to France
14 JUN 2026 9:32PM by PIB Delhi
S.No.
MoUs/ Agreements/ Announcements
Area
1
Adoption of India-France Innovation Roadmap 2030
Technology and Innovation, Research and Education
2.
Creation of a Joint India-France AI Working Group focused on AI governance
3.
Memorandum of Understanding on the establishment of a National Centre of Excellence for Skilling in Aeronautics and Allied Sectors at NSTI, Kanpur
4.
Expanded possibilities for using India’s real-time payment system – Unified Payments Interface (UPI) – in France
5.
Incubation of an additional 10 Indian startups at Station F.
6.
Establishment of a Centre of Digital Sciences between Department of Science and Technology (DST) and Institut National de Recherche en Sciences et Technologies du Numérique (INRIA)
7.
Establishment of an ICCR India Chair on “AI, Innovation and Culture” at Universite Paris-Saclay
8.
Letter of Intent between Indian Council of Medical Research (ICMR) and Health Data Hub of France
9.
Setting up of a High-level Mechanism for realizing the goal of doubling bilateral trade in the next five years, building on the existing Economic and Financial Dialogue
Trade, Investment and Supply chains
10.
Institution of an Economic Security Dialogue
11.
Declaration of Intent on Cooperation on Railway and High-speed Railway Development in India
12.
General Security Agreement on the Exchange and Protection of Classified Information
Strategic and Space
13.
Letter of Intent between ISRO and CNES concerning cooperation in the field of microgravity research and human space exploration