তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
টেলিভিছন, ৰেডিঅ’ আৰু সংশ্লিষ্ট সেৱাৰ সৈতে জড়িত খচৰা দূৰসংযোগ নিয়মাৱলী জনমত সংগ্ৰহৰ বাবে প্ৰকাশ
12 JUN 2026 11:17AM by PIB Guwahati
দূৰসংযোগ আইন, ২০২৩ত সংসদে গৃহীত কৰিছিল। এই যুগান্তকাৰী আইনখন ১৮৮৫ চনৰ পুৰণি টেলিগ্ৰাফ আইনৰ সলনি প্ৰৱৰ্তন কৰা হৈছে।
দূৰসংযোগ আইন হৈছে এক বিস্তৃত আইন, যিয়ে বিভিন্ন ধৰণৰ সেৱাক সামৰি লৈছে। এই আইনৰ ৰূপায়ণ সংশ্লিষ্ট সেৱাৰ প্ৰকৃতি অনুসৰি বিভিন্ন বিভাগে সম্পন্ন কৰে। টেলিভিছন, ৰেডিঅ’ আৰু সংশ্লিষ্ট সেৱাসমূহৰ সৈতে জড়িত বিধানসমূহ তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ে পৰিচালনা কৰে।
২০২৩ চনত প্ৰণীত নতুন দূৰসংযোগ আইনৰ কাঠামোৰ অধীনত ১৮৮৫ চনৰ পূৰ্বৰ টেলিগ্ৰাফ আইনৰ অধীনত টেলিভিছন আৰু ৰেডিঅ’ সেৱাৰ বাবে জাৰি কৰা বিভিন্ন নিৰ্দেশনাসমূহ একত্ৰিত কৰাৰ উদ্দেশ্যে ‘দূৰসংযোগ (টেলিভিছন, ৰেডিঅ’ আৰু সংশ্লিষ্ট সেৱা) নিয়মাৱলী, ২০২৬’ৰ খচৰা প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
এই নিয়মাৱলীত তলত উল্লেখ কৰা নিৰ্দেশনাসমূহ অন্তৰ্ভুক্ত কৰা হৈছে—
ক. ভাৰতত উপগ্ৰহভিত্তিক টেলিভিছন চেনেলৰ আপলিংকিং আৰু ডাউনলিংকিঙৰ নীতিগত নিৰ্দেশনা, ৯ নৱেম্বৰ, ২০২২;
খ. ভাৰতত ডাইৰেক্ট-টু-হোম (ডিটিএইচ) সম্প্ৰচাৰ সেৱা আগবঢ়োৱাৰ বাবে অনুজ্ঞাপত্ৰ লাভৰ নিৰ্দেশনা, ১৫ মাৰ্চ, ২০০১ (সময়ে সময়ে সংশোধিত);
গ. ভাৰতত ‘হেডএণ্ড-ইন-দ্য-স্কাই’ (এইচআইটিএছ) সম্প্ৰচাৰ সেৱা আগবঢ়োৱাৰ নিৰ্দেশনা, ২৬ নৱেম্বৰ, ২০০৯;
ঘ. ব্যক্তিগত সংস্থাৰ জৰিয়তে এফএম ৰেডিঅ’ সম্প্ৰচাৰ সেৱাৰ সম্প্ৰসাৰণ সম্পৰ্কীয় নীতিগত নিৰ্দেশনা (তৃতীয় পৰ্যায়), ২৫ জুলাই, ২০১১ (১০ ছেপ্টেম্বৰ, ২০২৪ পৰ্যন্ত সংশোধিত);
ঙ. ভাৰতত কমিউনিটি ৰেডিঅ’ ষ্টেচন স্থাপনৰ সংশোধিত নীতিগত নিৰ্দেশনা, ১৩ ফেব্ৰুৱাৰী, ২০২৪; আৰু
চ. ইণ্টাৰনেট প্ৰট’কল টেলিভিছন (আইপিটিভি) সেৱা আগবঢ়োৱাৰ নিৰ্দেশনা, ৮ ছেপ্টেম্বৰ, ২০০৮।
এই নিয়মাৱলীৰ জৰিয়তে উদ্যোগখণ্ডে এতিয়া এক একত্ৰিত আৰু যথেষ্ট সৰলীকৃত নিয়ম-পুথি লাভ কৰিব। টেলিভিছন আৰু ৰেডিঅ’ সম্প্ৰচাৰ খণ্ডত ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতা বৃদ্ধিৰ লক্ষ্যৰে বৰ্তমানৰ ব্যৱস্থাক সৰলীকৰণ আৰু সমন্বয় সাধন কৰি এই নিয়মাৱলী প্ৰস্তুত কৰা হৈছে।
অধিসূচিত হোৱাৰ পিছত এই নিয়মাৱলীয়ে সম্প্ৰচাৰ সেৱাসমূহ নিয়ন্ত্ৰণ কৰা বৰ্তমানৰ বিভিন্ন নিৰ্দেশনাক প্ৰতিস্থাপিত কৰিব। খচৰা নিয়মাৱলীৰ মুখ্য বৈশিষ্ট্যসমূহ
১. ধাৰাবাহিকতা বজাই ৰাখি পৰিৱৰ্তন: বিদ্যমান অনুমোদনৰ চৰ্ত আৰু নিয়মসমূহক সমন্বয় আৰু যুক্তিসংগতভাৱে পুনৰ্গঠন কৰা হৈছে, যাতে ধাৰাবাহিকতা অটুট থকাৰ লগতে প্ৰয়োজনীয় সংস্কাৰসমূহ বাস্তৱায়ন কৰিব পৰা যায়।
২. ব্যৱসায় কৰাৰ সহজতা
ক. বিভিন্ন নিৰ্দেশনাৰ পৰিৱৰ্তে একক নিয়ামক কাঠামো;
খ. অনুমোদন প্ৰক্ৰিয়াৰ সম্পূৰ্ণ ডিজিটেল ৰূপায়ণ;
গ. সৰলীকৃত অনুমোদন প্ৰক্ৰিয়া;
ঘ. ‘গ্ৰাণ্ট অৱ পাৰমিছন এগ্ৰিমেণ্ট’ (জিঅ’পিএ) স্বাক্ষৰ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা বাতিল;
ঙ. স্বচ্ছ বিচাৰ ব্যৱস্থাৰ বিধান।
এই খচৰা নিয়মাৱলী জনমত আৰু আন্তঃমন্ত্ৰালয় পৰামৰ্শৰ বাবে তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ ৱেবছাইটত প্ৰকাশ কৰা হৈছে।

Ministry of Information & Broadcasting
Draft Telecommunication Rules Related to Television, Radio and Associated Services – Published for Public Consultation
12 JUN 2026 11:17AM by PIB Delhi
The Telecommunications Act was passed by Parliament in 2023. It is a pathbreaking piece of legislation that replaced the archaic Telegraph Act of 1885.
The Telecommunications Act is a comprehensive piece of legislation that encompasses a wide range of services. Its implementation is carried out by different departments, depending on the nature of the service covered. The Ministry of Information and Broadcasting administers the provisions relating to television, radio, and associated services.
The draft Telecommunications (Television, Radio and Associated Services) Rules, 2026 have been framed to consolidate the various guidelines issued for television and radio services under the erstwhile Telegraph Act, 1885 within the framework of the newly enacted Telecommunications Act, 2023.
Following guidelines are integrated into this set of rules:
1. Policy Guidelines for Uplinking and Downlinking of Satellite Television Channels in India, dated 9th November 2022;
2. Guidelines for obtaining a license to provide Direct-to-Home (DTH) Broadcasting Services in India, dated 15th March 2001, as amended from time to time;
3. Guidelines for providing Headend-in-the-Sky (HITS) Broadcasting Services in India, dated 26th November 2009;
4. Policy Guidelines on Expansion of FM Radio Broadcasting Services through Private Agencies (Phase III), dated 25th July 2011, as amended up to 10th September 2024;
5. Revised Policy Guidelines for setting up Community Radio Stations in India, dated 13th February 2024; and
6. Guidelines for provisioning of Internet Protocol Television (IPTV) Services, dated the 8th September 2008.
With this set of rules, the industry will now have a unified and significantly simplified rule book. These rules are designed to simplify and harmonize the existing regime while promoting ease of doing business in the television and radio broadcasting sector.
Once notified, the rules will replace various existing guidelines governing broadcasting services. Key features of the Draft Rules include:
1. Change with Continuity: Existing terms and conditions of authorisation have been harmonised and rationalised to facilitate continuity while enabling reforms.
2. Ease of Doing Business
1. A single regulatory framework in place of multiple guidelines
2. Digital implementation of the authorisation process
3. Simplified authorisation procedures
4. Removal of the requirement for signing Grant of Permission Agreement (GOPA)
5. Provision of transparent adjudication mechanism
These draft rules have been published on the website of the Ministry of Information and Broadcasting (www.mib.gov.in) for public and inter-ministerial consultation.