গৃহ মন্ত্ৰালয়
ভগৱান বিৰচা মুণ্ডাৰ প্ৰয়াণ দিৱসত শ্ৰদ্ধাঞ্জলি কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ
ভগৱান বিৰচা মুণ্ডা আছিল জনজাতীয় গৌৰৱ, দেশপ্ৰেম আৰু সাংস্কৃতিক চেতনাৰ এক অমৰ প্ৰতীক
ধৰ্মান্তৰকৰণৰ বিৰুদ্ধে তেওঁৰ সংগ্ৰাম আৰু জনজাতীয় গৌৰৱৰ প্ৰতি তেওঁৰ উৎসৰ্গা আজিও কোটি কোটি দেশবাসীৰ বাবে প্ৰেৰণাৰ উৎস হৈ আছে
09 JUN 2026 1:01PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰী তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে ভগৱান বিৰচা মুণ্ডাক তেওঁৰ প্ৰয়াণ দিৱসত শ্ৰদ্ধাঞ্জলি অৰ্পণ কৰে।
এক্সৰ এটা পোষ্টত শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয়, “জনজাতীয় গৌৰৱ, দেশপ্ৰেম আৰু সাংস্কৃতিক চেতনাৰ অমৰ প্ৰতীক ভগৱান বিৰচা মুণ্ডাই 'উলগুলান আন্দোলন'ৰ জৰিয়তে ব্ৰিটিছ শাসনৰ বিৰুদ্ধে স্বাধীনতাৰ ৰণশিঙা বজাইছিল। তেওঁ জনজাতীয় সমাজক তেওঁলোকৰ অধিকাৰ আৰু ঐতিহ্য ৰক্ষাৰ বাবে সংগঠিত কৰিছিল আৰু জল, অৰণ্য তথা ভূমিৰ সংৰক্ষণক এক গণ আন্দোলনৰ ৰূপ দিছিল। ধৰ্মান্তৰকৰণৰ বিৰুদ্ধে তেওঁৰ সংগ্ৰাম আৰু জনজাতীয় গৌৰৱৰ প্ৰতি তেওঁৰ উৎসৰ্গা আজিও কোটি কোটি দেশবাসীৰ বাবে অনুপ্ৰেৰণা হৈ আছে। ধৰ্তি আবা ভগৱান বিৰচা মুণ্ডাৰ প্ৰয়াণ দিৱসত মই তেখেতক কোটি কোটি প্ৰণাম জনাইছোঁ।”

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah pays tribute to Bhagwan Birsa Munda on his death anniversary
Bhagwan Birsa Munda was an immortal symbol of tribal pride, patriotism and cultural consciousness
His struggle against religious conversion and his dedication to tribal glory remain an inspiration for millions of countrymen even today
09 JUN 2026 1:01PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah, paid tributes to Bhagwan Birsa Munda on his death anniversary.
In a post on X, Shri Amit Shah said, “The immortal symbol of tribal pride, patriotism, and cultural consciousness, Bhagwan Birsa Munda, sounded the conch of freedom against British rule through the 'Ulgulan Movement.' He organized tribal society to protect their rights and heritage, and gave the conservation of water, forests, and land the form of a people's movement. His struggle against religious conversion and his dedication to tribal glory remain an inspiration for millions of countrymen even today. On the death anniversary of Mother Earth Father Lord Birsa Munda, I bow to him a million times.”