Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of development works in Surat, Gujarat
05 JUN 2026 8:45PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai. Bharat Mata ki Jai. Bharat Mata ki Jai.
Popular Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Bhai Patel, my colleague in the Union Cabinet C. R. Patil, Deputy Chief Minister Bhai Harsh Sanghvi, Gujarat BJP President Jagdish Vishwakarma ji, other ministers present, public representatives, and my dear brothers and sisters of Surat.
How are you all? And Surat is enjoying itself, isn’t it? What have you brought, brother? Thank you, friend, you have made a very beautiful picture. SPG people, this brother wants to present it, thank you very much, brother, please give it to my team.
Friends,
Before I begin my words, just a few days ago my close companion, with whom I worked for many years and who remained active until the last moments of his life, Kanubhai Mavani, departed. I respectfully pay tribute to him. The pain of losing a companion is natural, but today as I stand on the soil of Surat, I continue my words with his sacred remembrance.
Friends,
Many times I feel that Surat is not just a city, Surat is a spirit. And when this spirit exists, then on Environment Day, every family joins together, and such 15,000 environment-dedicated posters are created and brought here. I heartily congratulate all those families who did this work. Because when they thought of this, their minds became engaged in protecting the environment. And many of our Kathiawad brothers live here in Surat, and they have farms there. I request them to join the “Save the Farm” campaign as part of environmental work. Chemical-free farming, the natural farming our elders practiced. And I say with full right to all the people of Surat who have farms, wherever they are, that this is the work I ask of you.
Friends,
Everyone here welcomed me, gave me different souvenirs, gifts. But apart from that, Surat has given me an invaluable gift, even more precious. Surat has given me garbage as a gift. One lakh people carried out a cleaning campaign for five days. For me, this is the greatest gift, and I thank one lakh people and the entire Surat from my heart. People may wonder, what kind of Prime Minister is this? He is proud of receiving garbage as a welcome gift. Because for me, cleanliness must become a value. One lakh people joining means one lakh families joining. And this is not just a cleanliness campaign, it is a kind of festival of values for a healthy future. For this, all the companions of Surat deserve great congratulations.
Friends,
After the local body elections, I have come to Gujarat for the first time, to Surat. From Surat, I bow and congratulate the people of Gujarat.
Friends,
It has been more than two and a half decades that you have continuously given your blessings to us, to the BJP. And with time, these blessings have only increased. See, one daughter pulled you all along. Recently, elections were held for district councils, taluka councils, municipalities, and municipal corporations. In these, the people of Gujarat gave so much support to the BJP that all old records were broken. And today I am even happier because you broke my records too. I came into politics very late, perhaps in 1987, and then the first election was of Surat–Ahmedabad Corporation, and in that first election we achieved a massive victory. And since then, this journey of victory has continued. In the democratic societies of the world, such a thing is rarely seen. For any party to receive the blessings of the people for such a long time and the opportunity to serve, this is a very great thing.
Friends,
Many elected representatives of Surat and Navsari are also present here. I extend my best wishes to all of you. We must always remember, the people of Gujarat have supported our spirit of service. This massive victory is to further expand this mission of service. We must all work even harder. Our resolve is a developed Gujarat, a developed India. This resolve must be fulfilled with dedication to service. When I say Surat is not a city, Surat is a spirit, behind it is my conviction. Imagine, in the whole of India, a city that continuously receives awards for cleanliness. Naturally, one might think, enough, we have received so many awards, what more is there to do? But Surat does not think like that. It still prioritizes cleanliness campaigns. That is why I say Surat is not a city, Surat is a spirit.
Friends,
Our resolve of a developed India, a developed Gujarat-this resolve will be fulfilled only when we develop every village, every district, every city of the country. Therefore, the role of all elected BJP representatives is very important.
Friends,
Today is also a pleasant coincidence. Today is June 5, Environment Day. And on this Environment Day, I am in Surat, one of the cleanest cities in the country. And how great a matter of pride this is! This is the same Surat that was once affected by a plague-like epidemic, and today it is recognized for cleanliness. For this, continuous efforts have been made for two and a half decades. All the people of Surat, officers, employees, public representatives-everyone has contributed. I have been told that in recent days, special campaigns for cleanliness have also been carried out here. I congratulate all the residents of Surat, my dear Suratis, very much. To accelerate the development of Surat, many projects have been inaugurated and foundation stones laid here today. I extend my heartfelt congratulations to all of you for these projects.
Friends,
The world is now very cautious about moving towards a green era, a Green Future, and is trying to take steps gradually. India too is working extensively on green growth. And Gujarat had already taken fast steps in this direction many years ago. Gujarat is the state whose government created a separate department for climate change at the beginning of this century. Gujarat was the first state in the country to create such an arrangement. And as the Chief Minister just mentioned, in Gujarat’s own Charanka village in Patan, India’s first solar park was also built. And at that time, it became a kind of pilgrimage site. People came to see such a huge solar plant visible far and wide.
Friends,
What you all did in Gujarat at that time inspired the whole country. Today India is developing with the mantra of progress with nature. Economy as well as ecology.
And friends,
This is clearly visible in Surat. Nowadays, Surat’s “circular water economy” is much discussed. Here, the city’s wastewater is treated and supplied to industry. This manages dirty water and also earns from water. For the past 12 years, a major mass movement of waste to wealth has been going on in the country. This is greatly helping in the cleanliness of our cities and in making them green and clean.
Friends,
Now the effort is to ensure the complete arrangement of drinking water for Surat for many decades to come. For this, the Tapi Barrage Project has been approved. In addition, water management and water drainage are also very big priorities of the government. Many such projects have been inaugurated here today.
Friends,
Surat is not limited only to cleanliness and a circular economy. The expansion of other means of green growth is also happening at unprecedented speed. For example, electric mobility. Surat is working to create a system where all buses running on the roads will be electric. Along with this, the expansion of Surat Metro is also happening. All these steps will further strengthen Surat’s identity as a green city. And yes, in the coming time, Hazira Industrial Area will also be known for the production of green steel. That is, green energy will be used in steel production.
Friends,
Today the world is passing through a period of unprecedented challenges. Some time ago I had said that this decade is proving to be a decade of disasters for the world. We have seen one global disaster after another in recent times. First came the huge crisis of Corona, then wars broke out in different places, and now such a massive energy crisis has thrown the entire world into turmoil. Petrol prices are fluctuating continuously across the world, and gas supply chains are collapsing.
But brothers and sisters,
I feel great satisfaction that with the collective efforts of 1.4 billion Indians, the country is strongly facing every such crisis. You are with me in this fight, aren’t you? We have to win this fight too, don’t we?
And friends,
In this too, Gujarat has a very big role. In recent years, Gujarat has strengthened its capacity in refining, solar, and wind power, which is proving very useful for the country. Today India’s renewable capacity is 250 gigawatts. In our country, earlier we never thought beyond megawatts, today we are talking about gigawatts. And Gujarat alone contributes 50 gigawatts. Out of 250 gigawatts, 50 gigawatts is your strength. That means one-fifth of the country’s green energy is produced by Gujarat alone. Gujarat has done commendable work in solar energy production. And now, when the country is working in areas like green hydrogen and green ammonia, Gujarat’s role will also be very significant.
Friends,
This ongoing global crisis shows how important self-reliance is in the matter of energy. And the capacity the country has built in the past 12 years is of immense importance. On one hand, we ensured the supply of oil and gas from different parts of the world. On the other hand, we made historic investments in renewable energy. Twelve years ago, solar energy production in India was negligible. Today we are among the top five countries in the world. And not just solar energy-we increased ethanol blending capacity, accelerated railway electrification, worked on nuclear energy, modernized and expanded our old electricity transmission network, greatly expanded the gas pipeline network, and increased the capacity of our ports so that more petroleum products could reach there and be stored where possible. In the coming time, the country’s capacity will increase even more. Our government’s efforts in this direction are continuously ongoing.
Friends,
Before coming among you here in Surat, I went to Hazira, which Harsh Bhai was just describing. What self-reliant India means is clearly visible in Hazira. Hazira today is not just an industrial area. It has become an ecosystem where there is energy, steel, defense production, ports, and global trade. Hazira is developing as a major maritime-industrial hub of the country, emerging as a major center of self-reliant India.
But friends,
Today there are some pessimistic people in the country who keep mocking the self-reliant India campaign. They constantly belittle this resolve of the nation. These are the people who have always kept India dependent on other countries. They forget that a country dependent on others can never achieve the heights of development it deserves.
Friends,
To accelerate self-reliant India, today the country is focusing greatly on connectivity. Projects like the Vadodara–Mumbai Expressway, Dedicated Freight Corridor, and Bullet Train reflect this priority of India. Today a major section of the Vadodara–Mumbai Expressway has been inaugurated. This will provide better connectivity between two major industrial and trade centers of the country.
Friends,
Our effort is to connect everyone, to give equal opportunities and facilities to all. Remote areas, tribal regions, which never had access to facilities, are today getting modern connectivity. The Dahod–Bodeli–Vapi corridor reflects this resolve. Imagine, four-lane facilities are reaching the tribal areas of Narmada and Tapi districts. This will reduce travel time, reduce fares, and give tribal and rural people excellent facilities for education, healthcare, and livelihood.
Friends,
Through this corridor, the tribal areas of Chhota Udepur, Narmada, Bharuch, and Tapi districts will be connected to the industrial belt. This will also boost tourism in the tribal areas of South Gujarat. Access to the Statue of Unity, Saputara, and nearby tourist destinations will become much easier.
Friends,
Today here in Surat, a modern ESIC hospital has also been inaugurated. This hospital will become a new center of better healthcare services for our worker brothers and sisters and their families. Companions who have come here from other states to live and work will also benefit greatly from this hospital.
Friends,
Our government is working with national development as the top priority. That is why the country’s trust is in the BJP, in the BJP’s development work. That is why the people of the country are repeatedly giving the BJP a mandate. Recently, elections in Bengal-you may feel energy rise as soon as I mention Bengal-but my experience was that during my recent visit to five countries, Bengal was being discussed everywhere. Everyone talks about Bengal. In the elections of Bengal, Assam, and Puducherry, the BJP, NDA received a huge mandate. Apart from this, in the Panchayat and Corporation elections happening across the country, BJP is also winning.
Friends,
Every such election carries one message: the country does not like chaos, uncertainty, and despair. Congress has been spreading chaos and uncertainty for the past 12 years to find opportunities for itself, but the people of the country are repeatedly giving it a strong reply. You people of Gujarat have pushed Congress to the margins, but even where Congress has governments, the people are fed up with Congress’s misrule. Recently, local body elections were held in Himachal, where Congress is in power, and Congress was badly defeated. The people of Himachal rejected Congress’s misrule. Before that, Congress lost in Haryana’s local body elections, and the people of Punjab also gave Congress a clear message. The message is that Congress’s parasitic politics will not work, Congress’s politics of finding opportunities in chaos will not work. Even in Karnataka, there is great anger among the people against the Congress government. And that is why Congress is having to change the Chief Minister in Karnataka too.
Friends,
India has moved far beyond negativity. This is a country of unlimited optimism. A country full of extraordinary aspirations. The citizens of India are filled with dreams, filled with resolve. And the people are committed to turning resolve into accomplishment. And when the people of the country are determined, the country can achieve every goal. And this, this is India’s strength. Let us all together accelerate the building of a developed India. Let us turn dreams into resolve, and resolve into accomplishment by dedicating ourselves fully. I stand shoulder to shoulder with you. If you walk two steps, I am ready to walk three. Stopping and tiring is not acceptable to us. With this call, once again, many congratulations for the development projects.
Bharat Mata ki Jai.
Bharat Mata ki Jai.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Disclaimer: Some portions of the Prime Minister’s speech were in Gujarati, which have been translated here in Hindi essence.

প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ চুৰাটত উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধনী অনুষ্ঠানত প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ ভাষণৰ মূলপাঠ
05 JUN 2026 8:45PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কি জয়। ভাৰত মাতা কি জয়। ভাৰত মাতা কি জয়।
গুজৰাটৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্ৰ ভাই পেটেল, কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটত মোৰ সতীৰ্থ চি.আৰ. পাটিল, ৰাজ্যখনৰ উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী ভাই হৰ্ষ সংঘভী, গুজৰাট বিজেপিৰ সভাপতি জগদীশ বিশ্বকৰ্মাজী, অন্যান্য মন্ত্ৰীসকল, জনপ্ৰতিনিধিসকল আৰু ইয়াত উপস্থিত থকা চুৰাটৰ মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল।
আপোনালোক কেনে আছে? আৰু চুৰাট আনন্দত আছেনে? কি আনিছা ভাই? ধন্যবাদ বন্ধু, আপুনি এখন বৰ ধুনীয়া ছবি আঁকিছে। এছ পি জিসকল, এইজন ভাতৃয়ে এইখন দেখুৱাব বিচাৰিছে। বহুত বহুত ধন্যবাদ ভাই, অনুগ্ৰহ কৰি এয়া মোৰ দলটোক দিয়ক।
বন্ধুসকল,
ভাষণ আৰম্ভ কৰাৰ আগতে কওঁ যে মাথোঁ কেইদিনমান আগতে মোৰ ঘনিষ্ঠ বন্ধু তথা বছৰ বছৰ ধৰি একেলগে কাম কৰা আৰু শেষ নিশ্বাস ত্যাগ কৰালৈকে সক্ৰিয় হৈ থকা কানুভাই মাভানীৰ দেহাৱসান হল। মই তেওঁক শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জনাইছোঁ। বন্ধু হেৰুৱাৰ বেদনা স্বাভাৱিক যদিও আজি চুৰাট ভূমিত থিয় হোৱাৰ লগে লগে তেওঁৰ স্মৃতি সুঁৱৰি মই মোৰ ভাষণ আগবঢ়াবলৈ লৈছোঁ।
বন্ধুসকল,
মোৰ প্ৰায়ে অনুভৱ হয় যে চুৰাট কেৱল এখন চহৰ নহয়, চুৰাট এক উদ্যম। আৰু এই মনোভাৱ থাকিলেহে পৰিৱেশ দিৱসত মানুহে, প্ৰতিটো পৰিয়ালক জড়িত কৰি, পৰিৱেশৰ প্ৰতি উৎসৰ্গিত ১৫,০০০ এনে সুন্দৰ পোষ্টাৰ তৈয়াৰ কৰিব পাৰে। এই কাম কৰা পৰিয়ালৰ সকলো সদস্যকে আন্তৰিক অভিনন্দন জনাইছোঁ। কাৰণ তেওঁলোকে যেতিয়া এয়া ভাবিছে, নিশ্চয় তেওঁলোকৰ হৃদয় পৰিবেশ ৰক্ষাৰ প্ৰতি সমৰ্পিত হল। আৰু আমাৰ কঠিয়াৱাৰৰ বহু ভাই ইয়াত চুৰাটত থাকে আৰু তাত তেওঁলোকৰ কৃষি পাম আছে। গতিকে, মই তেওঁলোকক তেওঁলোকৰ পৰিৱেশ কামৰ অংশ হিচাপে "ফাৰ্ম বচাওক" অভিযানত যোগদান কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছোঁ। ৰাসায়নিক পদাৰ্থমুক্ত খেতি, আমাৰ বয়োজ্যেষ্ঠসকলে প্ৰাকৃতিক খেতি কৰিছিল। আৰু চুৰাটৰ সকলো মানুহক, য’তেই খেতিপথাৰ আছে, মোৰ বাবে এইখিনি কৰিবলৈ কোৱাৰ অধিকাৰ আছে।
বন্ধুসকল,
সকলোৱে মোক ইয়াত আদৰিলে, বিভিন্ন স্মৃতিগ্ৰন্থ আৰু উপহাৰ দিলে। কিন্তু চুৰাটে মোক ইয়াতকৈও অধিক মূল্যৱান উপহাৰ দিছে। চুৰাটে মোক তাৰ জাবৰবোৰ উপহাৰ দিছে। এক লাখ লোকে আৰম্ভ কৰিলে পাঁচদিনীয়া স্বচ্ছতা অভিযান। এইটো মোৰ বাবে আটাইতকৈ ডাঙৰ উপহাৰ আৰু এই এক লাখ মানুহ আৰু চুৰাটৰ সকলোৰে প্ৰতি মই গভীৰ কৃতজ্ঞতা জ্ঞাপন কৰিছোঁ। মানুহে ভাবিব- এইজন কেনেকুৱা প্ৰধানমন্ত্ৰী? আদৰণি অনুষ্ঠানত তেওঁ লাভ কৰা জাবৰ-জোঁথৰক লৈ তেওঁ গৌৰৱান্বিত? কিন্তু মই পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাক সংস্কৃতিলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিব বিচাৰোঁ। এক লাখ লোক জড়িত হোৱাৰ অৰ্থ হ’ল এক লাখ পৰিয়াল জড়িত হোৱা আৰু এইটো কেৱল পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ অভিযান নহয়; ই এটা সুস্থ ভৱিষ্যতৰ বাবে মূল্যবোধৰ উৎসৱ আৰু তাৰ বাবে চুৰাটৰ সকলো বন্ধুৱে আন্তৰিক অভিনন্দনৰ যোগ্য।
বন্ধুসকল,
স্থানীয় সংস্থাৰ নিৰ্বাচনৰ পিছত এয়া মোৰ প্ৰথম গুজৰাট ভ্ৰমণ, চুৰাট ভ্ৰমণ। চুৰাটবাসীৰ লগতে সমগ্ৰ গুজৰাটবাসীক প্ৰণাম আৰু অভিনন্দন জনাইছোণ।
বন্ধুসকল,
ডেৰ-দুই দশকৰো অধিক হ'ল, আপোনালোকে আমাৰ বিজেপিৰ ওপৰত অবিৰতভাৱে আশীৰ্বাদৰ ছটিয়াই আহিছে। আৰু এই আশীৰ্বাদ সময়ৰ লগে লগে বাঢ়িছে। চাওক, এজনী জীয়াৰীয়ে আপোনালোক সকলোকে লগত লৈ আগবাঢ়ি গৈছে। শেহতীয়াকৈ জিলা পৰিষদ, তহচিল পৰিষদ, নগৰ পালিকা, পৌৰ নিগমৰ নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হৈছে। এই নিৰ্বাচনত গুজৰাটৰ ৰাইজে বিজেপিক ইমান সমৰ্থন দিছিল যে পূৰ্বৰ সকলো অভিলেখ ভংগ হৈছিল। আৰু আজি মই সুখী, কাৰণ আপোনালোক সকলোৱে মোৰ অভিলেখো ভংগ কৰিলে। মই যথেষ্ট দেৰিকৈ ৰাজনীতিত প্ৰৱেশ কৰিলোঁ, সম্ভৱতঃ ১৯৮৭ চনত। তাৰ পিছত মোৰ প্ৰথম নিৰ্বাচন আছিল চুৰাট-আহমেদাবাদ নিগমৰ বাবে, আৰু সেই প্ৰথম নিৰ্বাচনত আমি ঐতিহাসিক জয়লাভ কৰিলোঁ। আৰু তেতিয়াৰ পৰাই এই জয় অব্যাহত আছে। সমগ্ৰ বিশ্বৰ গণতান্ত্ৰিক সমাজত এইটো বিৰল। যিকোনো দলৰ বাবে ইমান দীঘলীয়া সময়ৰ বাবে ৰাইজৰ আশীৰ্বাদ লাভ কৰা আৰু সেৱাৰ সুযোগ পোৱাটো এক উল্লেখযোগ্য কৃতিত্ব।
বন্ধুসকল,
চুৰাট আৰু নৱছাৰীৰ বহু নিৰ্বাচিত প্ৰতিনিধিও ইয়াত উপস্থিত আছে। আপোনালোক সকলোলৈ মোৰ শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰিলোঁ। আমি সদায় মনত ৰাখিব লাগিব যে গুজৰাটৰ জনসাধাৰণে আমাৰ সেৱাৰ মনোভাৱক সমৰ্থন কৰিছে। এই গুঞ্জৰিত বিজয়ে এই সেৱাৰ অভিযানক আৰু অধিক সম্প্ৰসাৰিত কৰিব। আমি সকলোৱে এতিয়া আৰু অধিক কষ্ট কৰিব লাগিব। আমাৰ সংকল্প গুজৰাটৰ উন্নয়ন, ভাৰতৰ বিকাশ। আমি নিষ্ঠা আৰু সেৱাৰ মনোভাৱেৰে এই সংকল্প পূৰণ কৰিব লাগিব। মই যেতিয়া কওঁ, চুৰাট এখন নগৰ নহয়, চুৰাট এটা উদ্যম, এয়াই মোৰ দৃঢ় বিশ্বাস। আপোনালোকে কল্পনা কৰিব পাৰে যে সমগ্ৰ ভাৰতৰ যিখন চহৰে ধাৰাবাহিকভাৱে স্বচ্ছতাৰ বঁটা লাভ কৰে, সেইখনে স্বাভাৱিকতে অনুভৱ কৰিব যে "যথেষ্ট হল, ইমানবোৰ বঁটা লাভ কৰিলোঁ, আমি এতিয়া কি কৰা উচিত?" কিন্তু চুৰাটে তেনে কৰা নাই; ই এতিয়াও পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ অভিযানক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়ে। সেয়েহে মই কওঁ, চুৰাট এখন নগৰ নহয়, চুৰাট এটা উদ্যম।
বন্ধুসকল,
এয়াই আমাৰ সংকল্প, এখন বিকশিত ভাৰতৰ বাবে, এখন উন্নত গুজৰাটৰ বাবে। এই সংকল্প তেতিয়াহে বাস্তৱায়িত হ’ব যেতিয়া আমি দেশৰ প্ৰতিখন গাঁও, প্ৰতিখন জিলা আৰু প্ৰতিখন চহৰৰ উন্নতি সাধন কৰিম। আৰু তাৰ বাবে বিজেপিৰ সকলো নিৰ্বাচিত জনপ্ৰতিনিধিৰ ভূমিকা অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ।
বন্ধুসকল,
আজি আন এক সুখৰ কাকতলীয়া ঘটনা। আজি ৫ জুন, পৰিৱেশ দিৱস। আৰু এই পৰিৱেশ দিৱস উপলক্ষে মই দেশৰ অন্যতম পৰিষ্কাৰ চহৰ চুৰাটত আছোঁ। আৰু এইটো কিমান ডাঙৰ গৌৰৱৰ বিষয়! আৰু এসময়ত প্লেগৰ দৰে মহামাৰীৰ দ্বাৰা আক্ৰান্ত এই চুৰাটখনেই এতিয়া পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ বাবে স্বীকৃতি লাভ কৰাটো অতি গৌৰৱৰ বিষয়। ইয়াৰ বাবে বিগত ডেৰ-দুই দশক ধৰি নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা চলোৱা হৈছে। চুৰাটৰ সকলো জনসাধাৰণ, বিষয়া, কৰ্মচাৰী আৰু জনপ্ৰতিনিধিয়ে ইয়াৰ বাবে অৰিহণা যোগাইছে। মোক কোৱা হৈছে যে যোৱা কেইদিনমানৰ পৰা ইয়াত এক বিশেষ পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতাৰ অভিযান আৰম্ভ কৰা হৈছে। চুৰাটৰ সকলো বাসিন্দালৈ বা স্থানীয় ভাষাত "চুৰাটি"সকললৈ মোৰ আন্তৰিক অভিনন্দন জ্ঞাপন কৰিলোঁ। আজি চুৰাটৰ উন্নয়ন ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে কেইবাটাও প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা আৰু উদ্বোধন কৰা হৈছে। এই প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে আপোনালোক সকলোকে অভিনন্দন জনাইছোঁ।
বন্ধুসকল,
সমগ্ৰ বিশ্বই এতিয়া অতি সতৰ্কতাৰে সেউজ যুগ, সেউজ ভৱিষ্যতৰ চেষ্টা চলাইছে, এইক্ষেত্ৰত ক্ৰমান্বয়ে অগ্ৰগতিও লাভ কৰিছে। ভাৰতেও সেউজ বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত ব্যাপকভাৱে কাম কৰি আছে। আৰু গুজৰাটে বছৰ বছৰ আগতেই এই দিশত দ্ৰুত পদক্ষেপ ল’বলৈ আৰম্ভ কৰিছিল। গুজৰাট হৈছে সেইখন ৰাজ্য, য’ত এই শতিকাৰ আৰম্ভণিতে চৰকাৰে জলবায়ু পৰিৱৰ্তনৰ বাবে এটা সুকীয়া বিভাগ স্থাপন কৰিছিল। এনে ব্যৱস্থা প্ৰতিষ্ঠা কৰা দেশৰ প্ৰথমখন ৰাজ্য আছিল গুজৰাট। আৰু এইমাত্র মুখ্যমন্ত্রীয়ে বর্ণনা কৰা মতে ভাৰতৰ প্রথম সৌৰ উদ্যানখনো গুজৰাটৰ পাটানৰ চৰণকা গাঁৱত নির্মাণ কৰা হৈছিল৷ সেই সময়ত ই তীৰ্থস্থানত পৰিণত হৈছিল, দূৰ-দূৰণিৰ পৰা দেখা পোৱা ইমান বৃহৎ সৌৰ উদ্ভিদ চাবলৈ মানুহ আহিছিল।
বন্ধুসকল,
সেই সময়ত আপোনালোকে গুজৰাটত যি কৰিলে সি সমগ্ৰ দেশকে অনুপ্ৰাণিত কৰিছে। আজি প্ৰকৃতিৰ লগত সংগতি ৰাখি প্ৰগতিৰ মন্ত্ৰৰে ভাৰত বিকশিত হৈছে। অৰ্থনীতি আৰু পৰিৱেশ দুয়োটাতে।
আৰু বন্ধুসকল,
চুৰাটত এই কথা স্পষ্ট হৈ পৰিছে। আজিকালি চুৰাটৰ 'চক্ৰাকাৰ পানীৰ অৰ্থনীতি'ক লৈ চৰ্চা চলিছে। মহানগৰীৰ বর্জ্য পানী পৰিশোধন কৰি উদ্যোগলৈ যোগান ধৰা হয়৷ ইয়াৰ দ্বাৰা বর্জ্য পানী পৰিচালনা কৰা হয় আৰু পানীৰ পৰা ৰাজহ আহৰণ কৰা হয়। বিগত ১২ বছৰে দেশত "আৱৰ্জনাক সম্পদলৈ ৰূপান্তৰ" নামৰ এক বৃহৎ গণ আন্দোলন চলি আছে। আমাৰ চহৰবোৰ পৰিষ্কাৰ কৰি সেউজীয়া আৰু স্বচ্ছ কৰি তোলাত ই অতি সহায়ক বুলি প্ৰমাণিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
বৰ্তমানৰ প্ৰচেষ্টা হৈছে আগন্তুক দশকবোৰলৈ চুৰাটৰ বাবে সম্পূৰ্ণ খোৱাপানীৰ যোগান নিশ্চিত কৰা। ইয়াৰ বাবে টাপি বেৰেজ প্ৰকল্পত অনুমোদন জনোৱা হৈছে। তদুপৰি জল ব্যৱস্থাপনা আৰু নিষ্কাশন ব্যৱস্থাও চৰকাৰৰ বাবে অন্যতম প্ৰধান অগ্ৰাধিকাৰ। আজি ইয়াত এনে কেইবাটাও প্ৰকল্প উদ্বোধন কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
চুৰাট কেৱল পৰিষ্কাৰ-পৰিচ্ছন্নতা আৰু চক্ৰাকাৰ অৰ্থনীতিৰ মাজতে সীমাবদ্ধ নহয়। সেউজ বিকাশৰ অন্যান্য উপায়ো অভূতপূৰ্ব গতিৰে সম্প্ৰসাৰিত হৈছে, যেনে- বৈদ্যুতিক গতিশীলতা। চুৰাটে এনে ব্যৱস্থাৰে কাম কৰি আছে য’ত ইয়াৰ পথৰ সকলো বাছ বৈদ্যুতচালিত হ’ব। ইয়াত চুৰাট মেট্ৰ’ও সম্প্ৰসাৰণ কৰা হৈছে। এই সকলোবোৰ পদক্ষেপে চুৰাটৰ সেউজ নগৰ হিচাপে থকা পৰিচয় আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব। হয়, ভৱিষ্যতে হাজিৰা ঔদ্যোগিক এলেকাটো সেউজ তীখা উৎপাদনৰ বাবেও পৰিচিত হ’ব। অৰ্থাৎ তীখা উৎপাদনত সেউজ শক্তি ব্যৱহাৰ কৰা হ’ব।
বন্ধুসকল,
আজি বিশ্বই অভূতপূৰ্ব প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে। কিছুদিনৰ আগতে মই কৈছিলোঁ যে এই দশকটো বিশ্বৰ বাবে দুৰ্যোগৰ দশক হিচাপে প্ৰমাণিত হৈছে। আমি এটাৰ পিছত এটাকৈ বিশ্ব দুৰ্যোগৰ সাক্ষী হৈছোঁ। প্ৰথমে ব্যাপক কৰোনা সংকট আহিল, তাৰ পিছত সকলোতে যুদ্ধ আৰম্ভ হ’ল আৰু এতিয়া এই বৃহৎ শক্তি সংকটে সমগ্ৰ বিশ্বক অশান্তিৰ মাজলৈ লৈ গৈছে। সমগ্ৰ বিশ্বতে পেট্ৰ’লৰ দাম অহৰহ উঠা-নমা কৰি আছে আৰু গেছৰ যোগান শৃংখলৰ পতন ঘটিছে।
কিন্তু ভাই-ভনীসকল,
মই খুবেই সন্তুষ্ট যে ১.৪ বিলিয়ন ভাৰতীয়ৰ সামূহিক প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে দেশখনে এনে প্ৰতিটো সংকটৰ সন্মুখীন হৈছে। এই যুঁজত আপোনালোক মোৰ লগত আছানে? আমি এই যুদ্ধতো জয়ী হ’ব লাগিব, নহয়নে?
আৰু বন্ধুসকল,
এইক্ষেত্ৰতো গুজৰাটৰ বৃহৎ ভূমিকা আছে। বছৰ বছৰ ধৰি গুজৰাটে পৰিশোধন, সৌৰ আৰু বতাহৰ শক্তিৰ ক্ষেত্ৰত নিজৰ সামৰ্থ্য বৃদ্ধি কৰি দেশখনৰ বাবে অত্যন্ত উপকাৰী বুলি প্ৰমাণিত হৈছে। আজি ভাৰতৰ নৱীকৰণযোগ্য শক্তি ২৫০ গিগাৱাট। আমাৰ দেশত আমি কেতিয়াও মেগাৱাটৰ ঊৰ্ধত একো বিবেচনা কৰা নাছিলোঁ; কিন্তু আজি গিগাৱাটৰ বিষয়ে আলোচনা কৰা হৈছে। আৰু ইয়াৰ বাবে কেৱল গুজৰাটে ৫০ গিগাৱাট বৰঙণি আগবঢ়ায়। এই ২৫০ গিগাৱাটৰ ৫০ গিগাৱাট আপোনালোকৰ শক্তি। অৰ্থাৎ কেৱল গুজৰাটতে দেশৰ সেউজ শক্তিৰ এক পঞ্চমাংশ উৎপাদন হয়। সৌৰশক্তি উৎপাদনৰ ক্ষেত্ৰতো গুজৰাটে প্ৰশংসনীয় কাম কৰিছে। আৰু এতিয়া যিহেতু দেশখনে সেউজ হাইড্ৰজেন আৰু সেউজ এমোনিয়াৰ দৰে ক্ষেত্ৰত কাম কৰি আছে, সেয়েহে ইয়াতো গুজৰাটৰ ভূমিকা উল্লেখযোগ্য হ’বলৈ গৈ আছে।
বন্ধুসকল,
বৰ্তমান চলি থকা বিশ্ব সংকটে শক্তিৰ আত্মনিৰ্ভৰশীলতা কিমান গুৰুত্বপূৰ্ণ সেই কথা প্ৰমাণ কৰে। আৰু যোৱা ১২ বছৰত দেশখনে যি ক্ষমতা গঢ়ি তুলিছে সেয়া অবিশ্বাস্যভাৱে তাৎপৰ্যপূৰ্ণ। এফালে আমি বিশ্বৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা তেল আৰু গেছৰ যোগান নিশ্চিত কৰিলোঁ। আনহাতে আমি নৱীকৰণযোগ্য শক্তিৰ বিনিয়োগত ঐতিহাসিক বৃদ্ধি কৰিলোঁ৷ ১২ বছৰ আগতে ভাৰতত সৌৰশক্তিৰ উৎপাদন নগণ্য আছিল। আজি আমি বিশ্বৰ শীৰ্ষ পাঁচখন দেশৰ ভিতৰত আছোঁ। আৰু কেৱল সৌৰশক্তিয়ে নহয়, আমি ভাৰতৰ ইথানল মিশ্ৰণ ক্ষমতাও বৃদ্ধি কৰিছোঁ, ৰেলৱেৰ বিদ্যুতিকীকৰণ ত্বৰান্বিত কৰিছোঁ, পাৰমাণৱিক শক্তিৰ ওপৰত কাম কৰিছোঁ, আমাৰ পুৰণি শক্তি সৰবৰাহ নেটৱৰ্ক আধুনিকীকৰণ আৰু সম্প্ৰসাৰণ কৰিছোঁ। আমি গেছ পাইপলাইনৰ নেটৱৰ্ক বহু পৰিমাণে সম্প্ৰসাৰণ কৰিছোঁ। আমি আমাৰ বন্দৰসমূহৰ ক্ষমতা বৃদ্ধি কৰিছোঁ যাতে অধিক পেট্ৰলিয়ামজাত সামগ্ৰী তেওঁলোকৰ ওচৰলৈ যাব পাৰে আৰু সম্ভৱ হ’লে সেইবোৰ সংৰক্ষণ কৰিব পৰা যায়। ভৱিষ্যতে দেশৰ এই সম্ভাৱনা আৰু অধিক বৃদ্ধি পাব। এই দিশত আমাৰ চৰকাৰৰ প্ৰচেষ্টা অব্যাহত আছে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকৰ লগত থাকিবলৈ চুৰাটলৈ অহাৰ আগতে হাজিৰালৈ গৈছিলোঁ, যাৰ বৰ্ণনা হৰ্ষ ভায়ে এইমাত্ৰ কৰি আছিল। আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰতৰ অৰ্থ হাজিৰা ভ্ৰমণৰ সময়তো স্পষ্ট হৈ পৰে। আজি হাজিৰা কেৱল ঔদ্যোগিক অঞ্চল নহয়। ই শক্তি, তীখা, প্ৰতিৰক্ষা উৎপাদন, বন্দৰ আৰু গোলকীয় বাণিজ্যৰ এক পৰিৱেশতন্ত্ৰত পৰিণত হৈছে। আত্মনিৰ্ভৰশীল ভাৰতৰ এটা প্ৰধান কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰি হাজিৰাই দেশৰ এক প্ৰধান সামুদ্ৰিক-ঔদ্যোগিক কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ় লৈ উঠিছে।
কিন্তু বন্ধুসকল,
আজি দেশত আত্মনিৰ্ভৰ ভাৰত অভিযানক উপহাস কৰা একাংশ নিৰাশাবাদী লোক আছে। তেওঁলোকে দেশৰ এই সংকল্পক অহৰহ ভেঙুচালি কৰে। এইসকল লোকেই ভাৰতক সদায় অন্য দেশৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল কৰি ৰাখিছে। তেওঁলোকে পাহৰি যায় যে আনৰ ওপৰত নিৰ্ভৰশীল দেশ এখনে কেতিয়াও নিজৰ প্ৰাপ্য উন্নয়নৰ উচ্চতা লাভ কৰিব নোৱাৰে।
বন্ধুসকল,
স্বাৱলম্বী ভাৰতক ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ আজি দেশখনে সংযোগৰ ওপৰত যথেষ্ট গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। বদোদৰা-মুম্বাই এক্সপ্ৰেছ ৱে, ডেডিকেটেড ফ্ৰেইট কৰিডৰ, বুলেট ট্ৰেইন আদি প্ৰকল্পই ভাৰতৰ অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰতিফলিত কৰে। আজি বদোদৰা-মুম্বাই এক্সপ্ৰেছ ৱেৰ এটা বৃহৎ অংশ উদ্বোধন কৰা হৈছে। ইয়াৰ দ্বাৰা দেশৰ দুটা প্ৰধান ঔদ্যোগিক আৰু বাণিজ্যিক কেন্দ্ৰৰ মাজত আৰু অধিক উন্নত সংযোগৰ ব্যৱস্থা হ’ব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ প্ৰচেষ্টা সকলোকে সংযোগ কৰা, সকলোকে সমান সুযোগ-সুবিধা প্ৰদান কৰা। আধুনিক সংযোগে এতিয়া দুৰ্গম অঞ্চল আৰু জনজাতীয় অঞ্চলসমূহত উপনীত হৈছে যিবোৰ পূৰ্বতে কম সেৱা লাভ কৰিছিল। এই সংকল্পৰ প্ৰতিফলন হৈছে দাহোদ-বোড়েলি-ভাপি কৰিডৰ। কল্পনা কৰকচোন, নৰ্মদা আৰু টাপি জিলাৰ জনজাতীয় অঞ্চলত চাৰিলেনযুক্ত পথ সংযোগে গৈ আছে। ইয়াৰ ফলত ভ্ৰমণৰ সময় বহু পৰিমাণে হ্ৰাস পাব আৰু ভাড়া কমিব, অৰ্থাৎ জনজাতীয় আৰু গ্ৰাম্য অঞ্চলৰ লোকসকলে উন্নত শিক্ষা, চিকিৎসা সেৱা আৰু জীৱিকাৰ সুযোগ লাভ কৰিব।
বন্ধুসকল,
এই কৰিডৰে ছোটা উদয়পুৰ, নৰ্মদা, ভাৰুচ আৰু টাপি জিলাৰ জনজাতীয় অঞ্চলসমূহক ঔদ্যোগিক বেল্টৰ সৈতে সংযোগ কৰিব। ইয়াৰ দ্বাৰা দক্ষিণ গুজৰাটৰ জনজাতীয় অঞ্চলসমূহতো পৰ্যটন বৃদ্ধি পাব। ষ্টেচু অব ইউনিটি, সপুতাৰা আৰু ইয়াৰ আশে-পাশে থকা অঞ্চলবোৰ পৰ্যটনস্থলীত উপনীত হোৱাটো বহুত সহজ হৈ পৰিব।
বন্ধুসকল,
আজি চুৰাটত এখন আধুনিক ই এছ আই চি চিকিৎসালয়ৰো উদ্বোধন কৰা হয়। এই চিকিৎসালয়খন আমাৰ কৰ্মৰত ভাই-ভনী আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ বাবে উন্নত স্বাস্থ্যসেৱাৰ এক নতুন কেন্দ্ৰ হৈ পৰিব। আন ৰাজ্যৰ পৰা ইয়ালৈ অহা বন্ধুসকলো এই চিকিৎসালয়খনৰ পৰা যথেষ্ট উপকৃত হ’ব।
বন্ধুসকল,
আমাৰ চৰকাৰে দেশৰ উন্নয়নক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ হিচাপে লৈ কাম কৰি আছে। গতিকে বিজেপি আৰু ইয়াৰ উন্নয়নমূলক কামৰ প্ৰতি দেশৰ বিশ্বাস আছে। সেইবাবেই দেশৰ জনসাধাৰণে বাৰে বাৰে বিজেপিক জনাদেশ প্ৰদান কৰিছে। শেহতীয়া বংগৰ নিৰ্বাচনত- আপোনালোকে হয়তো ভাবিছে যে মই বংগৰ কথা কোৱাৰ লগে লগে উতসাহ বৃদ্ধি পাব, কিন্তু মোৰ অভিজ্ঞতা আছে যে শেহতীয়াকৈ মই পাঁচখন দেশ ভ্ৰমণ কৰিলোঁ আৰু তাতো বংগৰ কথা ওলাইছিল, সকলোৱে বংগৰ কথা কৈছিল। বংগ, অসম, পুডুচেৰীৰ নিৰ্বাচনত বিজেপি আৰু এন ডি এয়ে লাভ কৰিছে এক ঐতিহাসিক জনাদেশ। তদুপৰি দেশজুৰি চলি থকা পঞ্চায়ত আৰু নিগম-নিকায়ৰ নিৰ্বাচনতো বিজেপিয়ে জয়লাভ কৰিছে।
বন্ধুসকল,
এনে প্ৰতিটো নিৰ্বাচনতে একেই বাৰ্তা থাকে যে দেশখনে বিশৃংখলা, অনিশ্চয়তা আৰু হতাশাক প্ৰশ্ৰয় দিয়া নাই। বিগত ১২ বছৰ ধৰি কংগ্ৰেছে বিশৃংখলা আৰু অনিশ্চয়তা বিয়পাই সুযোগ বিচাৰি আহিছে যদিও দেশৰ জনসাধাৰণে বাৰে বাৰে ইয়াৰ উপযুক্ত প্ৰত্যুত্তৰ দিছে। আপোনালোকে, গুজৰাটৰ মানুহে কংগ্ৰেছক প্ৰান্তীয় কৰিছে, কিন্তু কংগ্ৰেছ চৰকাৰ থকা ৰাজ্যসমূহতো কংগ্ৰেছৰ অপশাসনত জনসাধাৰণ বিৰক্ত। শেহতীয়াকৈ কংগ্ৰেছ ক্ষমতাত থকা হিমাচল প্ৰদেশত স্থানীয় সংস্থাৰ নিৰ্বাচন অনুষ্ঠিত হৈছিল যদিও কংগ্ৰেছ তাত বেয়াকৈ পৰাস্ত হৈছিল। কংগ্ৰেছৰ অপশাসনক নাকচ কৰিলে হিমাচল প্ৰদেশৰ ৰাইজে। ইয়াৰ পূৰ্বে হাৰিয়ানাৰ স্থানীয় সংস্থাৰ নিৰ্বাচনত কংগ্ৰেছ পৰাজয়ৰ সন্মুখীন হৈছিল, পঞ্জাবৰ জনসাধাৰণেও কংগ্ৰেছক স্পষ্ট বাৰ্তা দিছে। বাৰ্তাটো হ’ল কংগ্ৰেছৰ পৰজীৱী ৰাজনীতিয়ে কাম নকৰে; বিশৃংখলাৰ মাজত সুযোগ বিচাৰি থকা কংগ্ৰেছৰ ৰাজনীতিয়ে কাম নকৰে। কৰ্ণাটকৰ জনসাধাৰণো কংগ্ৰেছ চৰকাৰক লৈ তীব্ৰভাৱে ক্ষুব্ধ। আৰু এই কাৰণেই কৰ্ণাটকতো কংগ্ৰেছে মুখ্যমন্ত্ৰী সলনি কৰিব লগা হৈছে।
বন্ধুসকল,
ভাৰতে নেতিবাচকতাৰ ঊৰ্ধলৈ গতি কৰিছে। সীমাহীন আশাবাদেৰে ভৰা এইখন দেশ। অবিশ্বাস্য আকাংক্ষাৰে সজ্জিত এখন দেশ। ভাৰতৰ নাগৰিক সপোনেৰে সমৃদ্ধ, সংকল্পৰে পৰিপূৰ্ণ। আৰু সংকল্পক সাফল্যলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ জনসাধাৰণ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। আৰু যেতিয়া দেশৰ জনসাধাৰণ দৃঢ়প্ৰতিজ্ঞ হয় তেতিয়া দেশে প্ৰতিটো লক্ষ্যত উপনীত হ’ব পাৰে। আৰু এয়াই, এয়াই হৈছে ভাৰতৰ শক্তি। আহক, আমি একেলগে, লগেভাগে এখন বিকশিত ভাৰতৰ সৃষ্টিৰ গতি ত্বৰান্বিত কৰোঁ। আহক সপোনক সংকল্পলৈ ৰূপান্তৰিত কৰোঁ, আৰু সংকল্পক সাফল্যলৈ ৰূপান্তৰিত কৰিবলৈ নিজকে উৎসৰ্গা কৰোঁ। মই আপোনালোকৰ লগত কান্ধত কান্ধ মিলাই থিয় হৈছোঁ। আপোনালোকে দুটা খোজ দিব, মই তিনিটা খোজ দিবলৈ সাজু। আমি ৰৈ যোৱা বা ভাগৰুৱা হোৱাটো কেতিয়াও মানি নলওঁ। এই আহ্বানৰ সৈতে পুনৰবাৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পসমূহৰ বাবে আপোনালোকক শুভেচ্ছা জনালোঁ।
ভাৰত মাতা কি জয়।
ভাৰত মাতা কি জয়।
বন্দে মাতৰম।
বন্দে মাতৰম।
বন্দে মাতৰম।
বন্দে মাতৰম।
বন্দে মাতৰম।
বন্দে মাতৰম।
বন্দে মাতৰম।
বন্দে মাতৰম।
বন্দে মাতৰম।
বন্দে মাতৰম।
বন্দে মাতৰম।