Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address at the launch of development works in Surat, Gujarat
05 JUN 2026 8:45PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai. Bharat Mata ki Jai. Bharat Mata ki Jai.
Popular Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Bhai Patel, my colleague in the Union Cabinet C. R. Patil, Deputy Chief Minister Bhai Harsh Sanghvi, Gujarat BJP President Jagdish Vishwakarma ji, other ministers present, public representatives, and my dear brothers and sisters of Surat.
How are you all? And Surat is enjoying itself, isn’t it? What have you brought, brother? Thank you, friend, you have made a very beautiful picture. SPG people, this brother wants to present it, thank you very much, brother, please give it to my team.
Friends,
Before I begin my words, just a few days ago my close companion, with whom I worked for many years and who remained active until the last moments of his life, Kanubhai Mavani, departed. I respectfully pay tribute to him. The pain of losing a companion is natural, but today as I stand on the soil of Surat, I continue my words with his sacred remembrance.
Friends,
Many times I feel that Surat is not just a city, Surat is a spirit. And when this spirit exists, then on Environment Day, every family joins together, and such 15,000 environment-dedicated posters are created and brought here. I heartily congratulate all those families who did this work. Because when they thought of this, their minds became engaged in protecting the environment. And many of our Kathiawad brothers live here in Surat, and they have farms there. I request them to join the “Save the Farm” campaign as part of environmental work. Chemical-free farming, the natural farming our elders practiced. And I say with full right to all the people of Surat who have farms, wherever they are, that this is the work I ask of you.
Friends,
Everyone here welcomed me, gave me different souvenirs, gifts. But apart from that, Surat has given me an invaluable gift, even more precious. Surat has given me garbage as a gift. One lakh people carried out a cleaning campaign for five days. For me, this is the greatest gift, and I thank one lakh people and the entire Surat from my heart. People may wonder, what kind of Prime Minister is this? He is proud of receiving garbage as a welcome gift. Because for me, cleanliness must become a value. One lakh people joining means one lakh families joining. And this is not just a cleanliness campaign, it is a kind of festival of values for a healthy future. For this, all the companions of Surat deserve great congratulations.
Friends,
After the local body elections, I have come to Gujarat for the first time, to Surat. From Surat, I bow and congratulate the people of Gujarat.
Friends,
It has been more than two and a half decades that you have continuously given your blessings to us, to the BJP. And with time, these blessings have only increased. See, one daughter pulled you all along. Recently, elections were held for district councils, taluka councils, municipalities, and municipal corporations. In these, the people of Gujarat gave so much support to the BJP that all old records were broken. And today I am even happier because you broke my records too. I came into politics very late, perhaps in 1987, and then the first election was of Surat–Ahmedabad Corporation, and in that first election we achieved a massive victory. And since then, this journey of victory has continued. In the democratic societies of the world, such a thing is rarely seen. For any party to receive the blessings of the people for such a long time and the opportunity to serve, this is a very great thing.
Friends,
Many elected representatives of Surat and Navsari are also present here. I extend my best wishes to all of you. We must always remember, the people of Gujarat have supported our spirit of service. This massive victory is to further expand this mission of service. We must all work even harder. Our resolve is a developed Gujarat, a developed India. This resolve must be fulfilled with dedication to service. When I say Surat is not a city, Surat is a spirit, behind it is my conviction. Imagine, in the whole of India, a city that continuously receives awards for cleanliness. Naturally, one might think, enough, we have received so many awards, what more is there to do? But Surat does not think like that. It still prioritizes cleanliness campaigns. That is why I say Surat is not a city, Surat is a spirit.
Friends,
Our resolve of a developed India, a developed Gujarat-this resolve will be fulfilled only when we develop every village, every district, every city of the country. Therefore, the role of all elected BJP representatives is very important.
Friends,
Today is also a pleasant coincidence. Today is June 5, Environment Day. And on this Environment Day, I am in Surat, one of the cleanest cities in the country. And how great a matter of pride this is! This is the same Surat that was once affected by a plague-like epidemic, and today it is recognized for cleanliness. For this, continuous efforts have been made for two and a half decades. All the people of Surat, officers, employees, public representatives-everyone has contributed. I have been told that in recent days, special campaigns for cleanliness have also been carried out here. I congratulate all the residents of Surat, my dear Suratis, very much. To accelerate the development of Surat, many projects have been inaugurated and foundation stones laid here today. I extend my heartfelt congratulations to all of you for these projects.
Friends,
The world is now very cautious about moving towards a green era, a Green Future, and is trying to take steps gradually. India too is working extensively on green growth. And Gujarat had already taken fast steps in this direction many years ago. Gujarat is the state whose government created a separate department for climate change at the beginning of this century. Gujarat was the first state in the country to create such an arrangement. And as the Chief Minister just mentioned, in Gujarat’s own Charanka village in Patan, India’s first solar park was also built. And at that time, it became a kind of pilgrimage site. People came to see such a huge solar plant visible far and wide.
Friends,
What you all did in Gujarat at that time inspired the whole country. Today India is developing with the mantra of progress with nature. Economy as well as ecology.
And friends,
This is clearly visible in Surat. Nowadays, Surat’s “circular water economy” is much discussed. Here, the city’s wastewater is treated and supplied to industry. This manages dirty water and also earns from water. For the past 12 years, a major mass movement of waste to wealth has been going on in the country. This is greatly helping in the cleanliness of our cities and in making them green and clean.
Friends,
Now the effort is to ensure the complete arrangement of drinking water for Surat for many decades to come. For this, the Tapi Barrage Project has been approved. In addition, water management and water drainage are also very big priorities of the government. Many such projects have been inaugurated here today.
Friends,
Surat is not limited only to cleanliness and a circular economy. The expansion of other means of green growth is also happening at unprecedented speed. For example, electric mobility. Surat is working to create a system where all buses running on the roads will be electric. Along with this, the expansion of Surat Metro is also happening. All these steps will further strengthen Surat’s identity as a green city. And yes, in the coming time, Hazira Industrial Area will also be known for the production of green steel. That is, green energy will be used in steel production.
Friends,
Today the world is passing through a period of unprecedented challenges. Some time ago I had said that this decade is proving to be a decade of disasters for the world. We have seen one global disaster after another in recent times. First came the huge crisis of Corona, then wars broke out in different places, and now such a massive energy crisis has thrown the entire world into turmoil. Petrol prices are fluctuating continuously across the world, and gas supply chains are collapsing.
But brothers and sisters,
I feel great satisfaction that with the collective efforts of 1.4 billion Indians, the country is strongly facing every such crisis. You are with me in this fight, aren’t you? We have to win this fight too, don’t we?
And friends,
In this too, Gujarat has a very big role. In recent years, Gujarat has strengthened its capacity in refining, solar, and wind power, which is proving very useful for the country. Today India’s renewable capacity is 250 gigawatts. In our country, earlier we never thought beyond megawatts, today we are talking about gigawatts. And Gujarat alone contributes 50 gigawatts. Out of 250 gigawatts, 50 gigawatts is your strength. That means one-fifth of the country’s green energy is produced by Gujarat alone. Gujarat has done commendable work in solar energy production. And now, when the country is working in areas like green hydrogen and green ammonia, Gujarat’s role will also be very significant.
Friends,
This ongoing global crisis shows how important self-reliance is in the matter of energy. And the capacity the country has built in the past 12 years is of immense importance. On one hand, we ensured the supply of oil and gas from different parts of the world. On the other hand, we made historic investments in renewable energy. Twelve years ago, solar energy production in India was negligible. Today we are among the top five countries in the world. And not just solar energy-we increased ethanol blending capacity, accelerated railway electrification, worked on nuclear energy, modernized and expanded our old electricity transmission network, greatly expanded the gas pipeline network, and increased the capacity of our ports so that more petroleum products could reach there and be stored where possible. In the coming time, the country’s capacity will increase even more. Our government’s efforts in this direction are continuously ongoing.
Friends,
Before coming among you here in Surat, I went to Hazira, which Harsh Bhai was just describing. What self-reliant India means is clearly visible in Hazira. Hazira today is not just an industrial area. It has become an ecosystem where there is energy, steel, defense production, ports, and global trade. Hazira is developing as a major maritime-industrial hub of the country, emerging as a major center of self-reliant India.
But friends,
Today there are some pessimistic people in the country who keep mocking the self-reliant India campaign. They constantly belittle this resolve of the nation. These are the people who have always kept India dependent on other countries. They forget that a country dependent on others can never achieve the heights of development it deserves.
Friends,
To accelerate self-reliant India, today the country is focusing greatly on connectivity. Projects like the Vadodara–Mumbai Expressway, Dedicated Freight Corridor, and Bullet Train reflect this priority of India. Today a major section of the Vadodara–Mumbai Expressway has been inaugurated. This will provide better connectivity between two major industrial and trade centers of the country.
Friends,
Our effort is to connect everyone, to give equal opportunities and facilities to all. Remote areas, tribal regions, which never had access to facilities, are today getting modern connectivity. The Dahod–Bodeli–Vapi corridor reflects this resolve. Imagine, four-lane facilities are reaching the tribal areas of Narmada and Tapi districts. This will reduce travel time, reduce fares, and give tribal and rural people excellent facilities for education, healthcare, and livelihood.
Friends,
Through this corridor, the tribal areas of Chhota Udepur, Narmada, Bharuch, and Tapi districts will be connected to the industrial belt. This will also boost tourism in the tribal areas of South Gujarat. Access to the Statue of Unity, Saputara, and nearby tourist destinations will become much easier.
Friends,
Today here in Surat, a modern ESIC hospital has also been inaugurated. This hospital will become a new center of better healthcare services for our worker brothers and sisters and their families. Companions who have come here from other states to live and work will also benefit greatly from this hospital.
Friends,
Our government is working with national development as the top priority. That is why the country’s trust is in the BJP, in the BJP’s development work. That is why the people of the country are repeatedly giving the BJP a mandate. Recently, elections in Bengal-you may feel energy rise as soon as I mention Bengal-but my experience was that during my recent visit to five countries, Bengal was being discussed everywhere. Everyone talks about Bengal. In the elections of Bengal, Assam, and Puducherry, the BJP, NDA received a huge mandate. Apart from this, in the Panchayat and Corporation elections happening across the country, BJP is also winning.
Friends,
Every such election carries one message: the country does not like chaos, uncertainty, and despair. Congress has been spreading chaos and uncertainty for the past 12 years to find opportunities for itself, but the people of the country are repeatedly giving it a strong reply. You people of Gujarat have pushed Congress to the margins, but even where Congress has governments, the people are fed up with Congress’s misrule. Recently, local body elections were held in Himachal, where Congress is in power, and Congress was badly defeated. The people of Himachal rejected Congress’s misrule. Before that, Congress lost in Haryana’s local body elections, and the people of Punjab also gave Congress a clear message. The message is that Congress’s parasitic politics will not work, Congress’s politics of finding opportunities in chaos will not work. Even in Karnataka, there is great anger among the people against the Congress government. And that is why Congress is having to change the Chief Minister in Karnataka too.
Friends,
India has moved far beyond negativity. This is a country of unlimited optimism. A country full of extraordinary aspirations. The citizens of India are filled with dreams, filled with resolve. And the people are committed to turning resolve into accomplishment. And when the people of the country are determined, the country can achieve every goal. And this, this is India’s strength. Let us all together accelerate the building of a developed India. Let us turn dreams into resolve, and resolve into accomplishment by dedicating ourselves fully. I stand shoulder to shoulder with you. If you walk two steps, I am ready to walk three. Stopping and tiring is not acceptable to us. With this call, once again, many congratulations for the development projects.
Bharat Mata ki Jai.
Bharat Mata ki Jai.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Vande Mataram.
Disclaimer: Some portions of the Prime Minister’s speech were in Gujarati, which have been translated here in Hindi essence.

প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গুজরাতকী সুরত্তা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং হৌদোকপগী থৌরমদা ৱা ঙাংবদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোলগী মনিপুরী ৱাহন্থোক
05 JUN 2026 8:45PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে। ভারত ইমানা য়াইফরে। ভারত ইমানা য়াইফরে।
গুজরাতকী মীয়াম্না পাম্নবা মুখ্য মন্ত্রী শ্রী ভুপেন্দ্র ভাই পতেল, কেন্দ্রগী মন্ত্রীমন্দলদা ঐহাক্কী মরুপ সি. আর. পাতিল, উপ মুখ্য মন্ত্রী ভাই হর্শ সংঘভি, গুজরাত বি.জে.পি.গী প্রসিদেন্ত জগদীশ বিশ্বকর্মাজী, মফম অসিদা লৈরিবা অতোপ্পা মন্ত্রীশিং, মীয়ামগী মীহুৎশিং অমসুং সুরতকী ঐহাক্কী নুংশিজরবা ইচিল-ইনাওশিং।
ময়াম পুম্নমক করম তৌরিবগে? অমসুং সুরত অসি নুংঙাইনা লৈরি, নৎত্রা? অদোম্না করি পুরক্লিবনো, ইনাও? ঐহাক্না অদোমবু থাগৎচরি, মরুপ, অদোম্না য়াম্না ফজবা লাই অমা য়েকপীরক্লে। এস.পি.জি.গী মীওইশিং, ইনাও অসিনা মসি পীবা পাম্মি, হন্না-হন্না থাগৎচরি, ইনাও, অদোম্না মদু ঐগী তীমদা পীবিয়ু।
মরুপশিং,
ঐহাক্কী ৱারোল হৌদ্রিঙৈ মমাংদা, নুমিৎ খরনিগী মমাংদা ঐহাক্কী লুন্না তিন্নবা মরুপ, ঐহাক্না মহাক্কা লোয়ননা চহি কয়া থবক তৌমিন্নখি অমসুং মহাক্কী পুন্সিগী অরোইবা মতম ফাওবা থৌনা ফনা লৈখিবা, কানুভাই মাভানি লৈখিদ্রে। ঐহাক্না মহাকপু ইকায় খুম্নবা উৎচরি। মরুপ-মপাং অমা লৈখিদবগী অৱাবা অসি মহৌশানি, অদুবু ঙসিসু ঐহাক্না সুরতকী লৈমায়দা লৈরিঙৈদা মহাক্কী মফমদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
সুরত অসি শহর অমা খক্তা নত্তে, সুরত অসি ৱাখল্লোন অমনি হায়বসি ঐহাক্না কয়ারক ফাওখি। অদুগা করিগুম্বা ৱাখল্লোন অসি লৈরবদি, অকোইবগী ফিভমগী নুমিৎ অসিদা, ইমুং খুদিংমক্না পুন্না চৎমিন্নগনি, অমসুং অকোইবগী ফিভমদা কত্থোকপা পোস্তর ১৫,০০০ শেমখি অমসুং মফম অসিদা পুরকখি। থবক অসি পাংথোকখিবা ইমুংশিং পুম্নমকপু ঐনা থম্মোয় শেংনা থাগৎচরি। মরমদি মখোয়না মসি খল্লকপা মতমদা, মখোয়গী ৱাখল্লোনশিং অসি অকোইবগী ফিভম ঙাক-শেন্নবদা য়াওরকখি। অমসুং ঐখোয়গী কাথিয়াৱাদগী ইচিল-ইনাও কয়াসু সুরত্তা লৈরি, অমসুং মখোয়গী ফার্মশিংসু লৈরি। ঐনা মখোয়বু এনভাইর্নমেন্তকী থবকশিংগী শরুক অমা ওইনা "সেভ দি ফার্ম" কেম্পেনদা শরুক য়ানবা হায়জরি। কেমিকেল য়াওদবা লৌউ-শিংউ, ঐখোয়গী অরিবা মীওইশিংনা মহৌশাগী ওইবা লৌউ পথাপ চত্থরম্মি অমসুং সুরতকী মফম খুদিংমক্তা লৌউ-শিংউগী লম লৈরিবশিং পুম্নমকপু ঐনা হায়জরি মদুদি মসি ঐনা নখোয়দা হায়জরিবা থবক অদুনি।
মরুপশিং,
মফমসিদা লৈরিবা মীপুম খুদিংমক্না ঐবু তরাম্না ওকখি, তোঙান তোঙানবা সোভেনির, খুদোল কয়া পীখি। অদুবু মদুগী মথক্তা, সুরতনা ঐঙোন্দা মমল য়াম্লবা খুদোংচাবা অমা, হেন্না মমল য়াম্লবা খুদোংচাবা অমা পীখি। সুরতনা ঐঙোন্দা গর্বেজ অমা খুদোল তমখি। মীওই লাখ অমা নুমিৎ মঙা চুপ্না ক্লীনিং কেম্পেন পাংথোকখি। ঐহাক্কীদমক্তদি, মসি খ্বাইদগী চাউবা খুদোল অমনি, অমসুং ঐহাক্না মীওই লাখ অমা অমসুং সুরত পুম্নমকপু থম্মোয় শেংনা থাগৎচরি। মীয়াম্না হংলকপা য়াই, প্রধান মন্ত্রী অসি করম্বা মীওইনো? মহাক্না গর্বেজ অসি খুদোল ওইনা ফংবদা চাউথোকচবা ফাওই। মরমদি ঐহাক্কীদমক্তদি, লুনানবা হায়বসি ভেল্যু অমা ওইরকপা তাই। মীওই লাখ অমা য়াওরকপা হায়বসিনা ইমুং লাখ অমা য়াওরকপা হায়বনি। অমসুং মসি শুপ্নগী ক্লিনলিনেস কেম্পেন অমা খক্তা নত্তে, মসি হকচাং ফনা লৈবা তুংলমচৎ অমগীদমক ভেল্যুশিংগী ফেস্তিবেল অমনি। মসিগীদমক্তা, সুরতকী মরুপ পুম্নমকপু থাগৎচরি।
মরুপশিং,
লোকেল বোদীগী মীখলগী মতুংদা, ঐহাক গুজরাত্তা অহানবা ওইনা, সুরত্তা লাক্লি। সুরত্তগী ঐহাক্না গুজরাতকী মীয়ামদা ইকায় খুম্নবা উৎচরি।
মরুপশিং,
চহি তরাগী খুজিং অনিদগী হেন্না, অদোম্না ঐখোয়, বি.জে.পি.দা লেপ্পা লৈতনা অদোমগী য়াইফ-মঙ্গোল পীদুনা লাক্লি। অমসুং মতমগী মতুং ইন্না, মসিগী থৌজালশিং অসি হেনগৎলকখি। য়েংঙু ইচানুপী অমনা নখোয়বু লমজিংখি। ইকুই কুইদ্রিঙৈদা, দিস্ত্রিক্ত কাউন্সিলশিং, তালুক কাউন্সিলশিং, ম্যুনিসিপালিতীশিং অমসুং ম্যুনিসিপাল কোর্পোরেসনশিংগীদমক্তা মীখল পাংথোকখ্রে। মসিদা গুজরাতকী মীয়াম্না বি.জে.পি.বু অদুক্কী মতীক শৌগৎখি মদুদি অরিবা রেকোর্দ খুদিংমক থুগাইখি। অমসুং ঙসি ঐহাক হেন্না নুংঙাইবা ফাওই মরমদি নহাক্না ঐহাক্কী রেকোর্দসু থুগাইখি। ঐহাক রাজনিতীদা য়াম্না থেংনা চংলকখি, ১৯৮৭দা লাকখি, অদুগা অহানবা মীখল অদু সুরত-অহমদাবাদ কোর্পোরেসনগী ওইখি, অমসুং অহানবা মীখল অদুদা ঐখোয়না অচৌবা মাইপাকপা অমা ফংখি। অমসুং মদুদগীদি, মাইপাকপগী খোঙচৎ অসি মখা চত্থরক্লি। মালেমগী দেমোক্রেসি সোসাইতিশিংদা অসিগুম্বা পোৎলম অসি য়াম্না তাঙনা উবা ফংই। পার্তী অমা হেক্তনা মতম শাংনা মীয়ামগী য়াইফ-মঙ্গোল অমসুং থবক তৌবগী খুদোংচাবা ফংলকপা অসি য়াম্না চাউবা ৱাফম অমনি।
মরুপশিং,
সুরত অমসুং নভসারীগী মীহুৎ কয়াসু মফম অসিদা লৈরি। ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু য়াইফ-পাউজেল পীজরি। গুজরাতকী মীয়াম্না ঐখোয়গী সেবাগী ইথিলবু শৌগৎলি হায়বসি ঐখোয়না মতম পুম্নমক্তা নীংশিংগদবনি। মসিগী অচৌবা মাইপাকপা অসিনা মসিগী সর্ভিস মিসন অসি মখা তানা পাকথোক চাউথোকহল্লগনি। ঐখোয় পুম্নমক্না হেন্না কন্না হোৎনগদবনি। ঐখোয়গী ৱারেপ অসি ভিক্সিৎ গুজরাত, ভিক্সিৎ ভারত অমনি। মসিগী ৱারেপ অসি সেবাদা কত্থোকপগা লোয়ননা মপুং ফাহনগদবনি। সুরত অসি শহর অমা নত্তে হায়না ঐনা হায়রি, সুরত অসি ৱাখল্লোন অমনি, মসিগী মথক্তা ঐগী থাজবা লৈ। ভারত পুম্বদা, শহর অমনা মশা-মউ ফনা লৈবগীদমক লেপ্পা লৈতনা মনা ফংলি হায়না খল্লু। মহৌশানা, কনাগুম্বা অমনা খল্লকপা য়াই মদুদি, মদু য়ামখ্রে, ঐখোয়না মনা কয়া অমা ফংখ্রে, মসিদগী হেন্না করি তৌবা য়াবগে? অদুবু সুরতনা অসিগুম্বা ৱাখল্লোন অসি লৈতে। মসিনা হৌজিক ফাওবা ক্লিনলিনেস কেম্পেনশিংবু মরুওইনা লৌরি। মরম অসিনা ঐনা হায়রি মদুদি সুরত অসি শহর অমা নত্তে, সুরত অসি স্পিরিৎ অমনি।
মরুপশিং,
চাউখৎলবা ভারত অমা, চাউখৎলবা গুজরাত অমা ওইহন্নবা ঐখোয়গী ৱারেপ অসি ঐখোয়না লৈবাক অসিগী খুঙ্গং খুদিংমক, জিলা খুদিংমক, শহর খুদিংমক চাউখৎহল্লবদি মপুং ফাহল্লগনি। মরম অদুনা, বি.জে.পি.গী মীখলদা শরুক য়াখিবা মীহুৎ পুম্নমক্কী থৌদাং অসি য়াম্না মরু ওই।
মরুপশিং,
ঙসি অসিসু নুংঙাইবা থৌদোক অমনি। ঙসি জুনগী ৫ অসি এনভাইর্নমেন্ত দেনি। অমসুং মসিগী এনভাইর্নমেন্ত দেদা, ঐহাক লৈবাক অসিগী খ্বাইদগী লুনানবা শহরশিংগী মনুংদা অমা ওইরিবা সুরত্তা লৈরি। অমসুং মসি য়াম্না চাউথোকচনিংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি! মতম অমদা লাইনা-লাইচৎ অমগুম্না শোকহল্লম্বা অমসুং ঙসিদি মসিনা মশা-মউ ফনা লৈবগীদমক শকখঙনরিবা অসিসু হায়রিবা সুরত অসিনি। মসিগীদমক্তা, চহি তরাগী খুজিং অনি মখাই লেপ্পা লৈতনা হোৎনখি। সুরতকী মীপুম খুদিংমক, ওফিসরশিং, এমপ্লোয়িশিং, মীয়ামগী মীহুৎশিং, মীপুম খুদিংমক্না থৌদাং লৌখি। হৌখিবা নুমিৎ খরনি অসিদা মফম অসিদা স্বচ্ছতাগীদমক অখন্নবা কেম্পেনশিং পাংথোক্লি হায়না ঐহাক্না খঙবা ফংলে। সুরতকী মীওই পুম্নমকপু ঐহাক্না থাগৎচরি, ঐহাক্কী নুংশিরবা সুরতকী মীওইশিং। সুরতকী চাউখৎ-থৌরাং য়াংখৎহন্নবা, প্রোজেক্ত কয়া ঙসি শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ উয়ুংসু তমখ্রে। প্রোজেক্তশিং অসিগীদমক্তা ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু থম্মোয় শেংনা নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
মালেম অসিনা গ্রীন ইরা, গ্রীন ফ্যুচর অমগী মায়কৈদা চংশিনবদা য়াম্না চেকশিন্না লৈরি অমসুং তপ্না তপ্না খোঙথাং লৌখৎনবা হোৎনরি। ভারতনসু গ্রীন গ্রোথতা পাক-শন্না থবক তৌরি। অমসুং গুজরাতনা চহি কয়াগী মমাংদা মসিগী মাইকৈ অসিদা খোঙথাং য়াংনা লৌখৎখি। গুজরাত অসি চহিচা অসিগী হৌরকপদা ক্লাইমেৎ চেঞ্জগীদমক্তা তোঙানবা দিপার্তমেন্ত অমা লৈঙাক্না শেমখিবা রাজ্য অমনি। গুজরাত অসি অসিগুম্বা থৌরাং অসি শেমখিবা লৈবাক অসিগী অহানবা রাজ্যনি। অমসুং চীফ মিনিস্তরনা পনখিবা অদুগুম্না, গুজরাতকী পতানগী চারঙ্কা খুঙ্গংদা, ভারতকী অহানবা সোলর পার্কসু শাখ্রে। মতম অদুদা, মসি লাই খুরুমফম অমগুম্না ওইরকখি। মীয়াম্না অসিগুম্বা অচৌবা সোলর প্লান্ত অসি য়েংনবা মফম কয়াদগী লাক্নখি।
মরুপশিং,
মতম অদুদা গুজরাত্তা অদোম্না তৌখিবা অদুনা লৈবাক পুম্বদা ইথিল পীখি। ঙসিদি ভারতনা মহৌশাগা লোয়ননা চাউখৎপগী মন্ত্রগা লোয়ননা চাউখৎলক্লি। শেন্মিৎলোনগা লোয়ননা ইকোলোজীসু।
অমসুং মরুপশিং,
মসি সুরত্তা ময়েক শেংনা উবা ফংই। হৌজিক্কী মতমদা, সুরতকী "সর্ক্যুলর ৱাতর ইকোনোমী" অসি য়াম্না খন্ন-নৈনরি। মফম অসিদা, শহরগী ঈশিং অদু শেংদোক্তুনা ইন্দস্ত্রীদা ফংহল্লি। মসিনা অমোৎপা ঈশিংবু মেনেজ তৌই অমসুং ঈশিংদগী শেন্দোংসু ফংই। হৌখিবা চহি ১২ অসিদা, লৈবাক অসিদা ৱেস্ত তু ৱেল্থ ফাওবগী অচৌবা মাস ত্রান্সফর অমা চত্থরক্লি। মসিনা ঐখোয়গী শহরশিং অসি মশা-মউ ফনা থম্নবা অমসুং মখোয়বু গ্রীন অমসুং ক্লিন ওইহনবদা চাউনা মতেং পাংলি।
মরুপশিং,
হৌজিক হোৎনরিবদি চহি কয়াগী মমাঙদগী সুরতকীদমক থক্নবা ঈশিংগী মপুং ফাবা থৌরাং অমা পায়খৎপনি। মসিগীদমক্তা, তাপি বারেজ প্রোজেক্তকী অয়াবা পীখ্রে। মসিগী মথক্তা, ঈশিংগী মেনেজমেন্ত অমসুং ঈশিংগী ঈরম-নালাগী থবকশিং অসি সরকারগী য়াম্না মরু ওইবা হিরমশিংনি। অসিগুম্বা প্রোজেক্ত কয়া অমা ঙসি মফম অসিদা শঙ্গাখ্রে।
মরুপশিং,
সুরত অসি ক্লিনিনেস অমসুং সর্ক্যুলর ইকোনোমী খক্তদা অকক্নবা ওইদে। গ্রীন গ্রোথকী অতোপ্পা পাম্বৈশিংসু মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা পাকথোক চাউথোকপা হৌরে। খুদম ওইনা, ইলেক্ত্রিক মোবিলিতী। লম্বীদা চৎপা বস খুদিংমক ইলেক্ত্রিক ওইগদবা সিস্তেম অমা শেম্নবা সুরতনা থবক পায়খৎলি। মসিগা লোয়ননা, সুরত মেত্রোগী পাকথোক চাউথোকপগী থবকসু চত্থরি। খোঙথাংশিং অসিনা সুরতপু গ্রীন সিতী অমা ওইনা মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি। অমসুং হোয়, লাক্কদৌরিবা মতম অসিদা, হাজীরা ইন্দস্ত্রীএল এরিয়া অসি গ্রীন স্তীল পুথোকপগীদমক্তা খঙনরগনি। হায়বদি, স্তীল পুথোকপদা গ্রীন ইনর্জী শীজিন্নগনি।
মরুপশিং,
ঙসিদি মালেম অসি মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা খুদোংচাদবা মতম অমা থেংনরি। মতম খরগী মমাংদা ঐহাক্না হায়খি মদুদি চহি তরাগী খুজিং অসি মালেমগী ওইনা খুদোংথীবা কয়া মায়োক্নরিবা চহি তরাগী খুজিং অমনি। মালেমগী ওইবা খুদোংথীবা কয়া অমা ঐখোয়না ইকুই কুইদ্রিঙৈদা থেংনরি। অহানবদা কোরোনাগী অচৌবা অৱাবা লাকখি, মতুংদা তোঙান তোঙানবা মফমশিংদা লান কয়া থোকখি, অমসুং হৌজিক অসিগুম্বা অচৌবা ইনর্জীগী অৱাবা অমনা মালেম পুম্ববু অৱাবা অমদা পুশিল্লক্লি। মালেম শিনবা থুংনা পেত্রোলগী মমল লেপ্তনা হোংলক্লি, অমসুং গ্যাস সপ্লাই চেন কাইথরক্লি।
অদুবু ইচিল-ইনাওশিং,
ভারত মচা বিল্লিয়ন ১.৪গী অপুনবা খোঙথাংশিংগা লোয়ননা লৈবাক অসিনা অসিগুম্বা অৱাবা খুদিংমক মায়োক্নবদা মপাঙ্গল কনবা ঙম্লিবা অসিদা ঐহাক্না নুংঙাইবা ফাওই। অদোম্না মসিগী লান অসিদা ঐগা লোয়ননা লেপ্পীরি, নৎত্রা? ঐখোয়না মসিগী লানফম অসিসু মায় পাক্কদবনি, নৎত্রা?
অমসুং মরুপশিং,
মসিদসু গুজরাতকী অচৌবা থৌদাং অমা লৈরি। হৌখিবা চহিশিংদা গুজরাতনা রিফাইনিং, সোলর অমসুং ৱিন্দ পৱারগী কেপাসিতী মপাঙ্গল কনখৎহনখ্রে। মসিনা লৈবাক অসিগীদমক য়াম্না কান্নবা ওইরি। ঙসিদি ভারতকী রিন্যুএবল কেপাসিতী অসি গিগাৱাৎ ২৫০ ওইরে। ঐখোয়গী লৈবাক অসিদা, মমাংদা ঐখোয়না মেগাৱাৎকী ৱাংমদা খল্লমদে, ঙসিদি ঐখোয়না গিগাৱাৎকী ৱাংমদা ঙাংলি। অমসুং গুজরাত খক্তনা গিগাৱাৎ ৫০গী তেংবাং পীরি। গিগাৱাৎ ২৫০গী মনুংদা, গিগাৱাৎ ৫০দি অদোমগী পাঙ্গলনি। মসিনা তাকপদি লৈবাক অসিগী গ্রীন ইনর্জীগী শরুক মঙা থোকপগী অমা গুজরাত খক্তনা পুথোকই। গুজরাতনা সোলর ইনর্জী পুথোকপদা শীংথানীংঙাই ওইবা থবক কয়া পায়খৎলি। হৌজিক লৈবাক অসিনা গ্রীন হাইদ্রোজেন অমসুং গ্রীন এমোনিয়াগুম্বা লমশিংদা থবক পায়খৎলি, গুজরাতকী থৌদাংসু য়াম্না মরু ওইগনি।
মরুপশিং,
হৌজিক চত্থরিবা মালেমগী অৱাবা অসিনা ইনর্জীগী মতাংদা মশা-মশানা থাজবা থম্বা হায়বসি কয়া য়াম্না মরুওইবগে হায়বদু উৎলি। অমসুং লৈবাক অসিনা হৌখিবা চহি ১২দা শেমগৎখিবা কেপাসিতী অসি য়াম্না মরু ওই। অমরোমদা, ঐখোয়না মালেমগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংদগী ওইল অমসুং গ্যাস ফংহনখি। অমরোমদা, ঐখোয়না রিন্যুএবল ইনর্জীদা পুৱারী ওইরবা ইনভেস্তমেন্ত তৌখি। চহি ১২গী মমাংদা, ভারত্তা সোলর ইনর্জী পুথোকপা অসি য়ামলমখিদে। ঙসিদি ঐখোয়না মালেমগী খ্বাইদগী ফবা লৈবাক মঙাগী মনুংদা লৈরে। অমসুং সোলর ইনর্জী খক্তমক নত্তে- ঐখোয়না ইথানোল মিক্সিং কেপাসিতী হেনগৎহনখি, রেলৱেজ ইলেক্ত্রিফিকেসন য়াংখৎহনখি, ন্যুক্লিয়র ইনর্জীদা থবক তৌখি, ঐখোয়গী অরিবা ইলেক্ত্রিসিতী ত্রান্সমিসন নেৎৱার্ক মোদর্নাইজ তৌখি অমসুং পাকথোকহনখি, গ্যাস পাইপলাইন নেৎৱার্ক চাউনা পাকথোকহনখি, অমসুং ঐখোয়গী পোর্তশিংগী কেপাসিতী হেনগৎহনখি মদুদি পেত্রোলিয়মগী পোত্থোক কয়া মফম অদুদা য়ৌহন্নবা অমসুং য়ারিবমখৈ থম্নবা। লাক্কদৌরিবা মতম অসিদা লৈবাক অসিগী কেপাসিতী অসি হেন্না হেনগৎলগনি। মসিগী মাইকৈ অসিদা ঐখোয়গী সরকারনা লেপ্পা লৈতনা খোঙথাংশিং লৌখৎলি।
মরুপশিং,
সুরত্তা অদোমগী মরক্তা তিন্দ্রিঙৈগী মমাংদা, ঐহাক হর্শ ভাইনা শন্দোক্না তাক্লিবা হাজীরাদা চৎখি। মশা-মরোমদোম লেপচবা ভারতনা করি হায়রিবনো হায়বদু হাজিরানা ময়েক শেংনা উৎলি। ঙসিদি হাজীরা অসি ইন্দস্ত্রীএল এরিয়া খক্তা নত্তে। মসিনা ইনর্জী, স্তীল, দিফেন্স প্রদক্সন, পোর্তশিং অমসুং মালেমগী ওইবা ললোন-ইতিক লৈবা ইকোসিস্তেম অমা ওইরক্লি। হাজীরা অসি লৈবাক অসিগী মরুওইবা মেরিতাইম-ইন্দস্ত্রীএল হব অমা ওইনা চাউখৎলক্লি। মসিনা মশা-মরোমদোম লেপচবা ভারতকী মরুওইবা সেন্তর অমা ওইরক্লি।
অদুবু মরুপশিং,
ঙসিদি লৈবাক অসিদা মশা-মরোমদোম লেপচবা ভারতকী কেম্পেনবু ইকায়খুম্নবা উৎলিবা মীওই খরসু লৈরি। মখোয়না লৈবাক অসিগী ৱারেপ অসি লেপ্পা লৈতনা পুক্নিং শোন্থহল্লি। মখোয়শিং অসি ভারতপু অতোপ্পা লৈবাকশিংদা মখা পোলহন্দুনা থম্লিবা মীওইশিংনি। মখোয়না কনাগুম্বা অমগী মখা পোল্লিবা লৈবাক অমনা চাউখৎপগী অৱাংবা থাক্তা ফংবা ঙম্লোই হায়বসি মখোয়না কাউফদে।
মরুপশিং,
আত্মনির্ভর ভারতকী খোঙজেল য়াংখৎহন্নবা, ঙসিদি লৈবাক অসিনা কনেক্তিবিতীদা চাউনা মীৎয়েং থম্লি। ভাদোদরা-মুম্বাই এক্সপ্রেসৱে, দেদিকেতেদ ফ্রাইৎ কোরিদোর, অমসুং বুলেৎ ত্রেনগুম্বা প্রোজেক্তশিং অসিনা ভারতকী মরুওইবা অসি উৎলি। ঙসি ভাদোদরা-মুম্বাই এক্সপ্রেসৱেগী মরুওইবা শরুক অমা শঙ্গাখ্রে। মসিনা লৈবাক অসিগী মরুওইবা ইন্দস্ত্রীএল অমসুং ত্রেদ সেন্তর অনিগী মরক্তা হেন্না ফবা কনেক্তিবিতী ফংহল্লগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী হোৎনরিবশিং অসি মীপুম খুদিংমক্তা চপ মান্নবা খুদোংচাবশিং অমসুং খুদোংচাবশিং ফংহন্নবা হোৎনবনি। কনাগুম্বা খুদোংচাবশিং ফংদ্রিবা অরাপ্পা মফমশিং, ত্রাইবেল লমদমশিংদা ঙসিদি মোদর্ন কনেক্তিবিতী ফংলি। দাহোদ - বোদেলী - ভাপি কোরিদোরনা মসিগী ৱারেপ অসি উৎলি। খল্লু, নর্মদা অমসুং তাপি দিস্ত্রিক্তকী ত্রাইবেল লমদমশিংদা, লেন মরিগী ফেসিলিতীশিং য়ৌরে। মসিনা চৎথোক-চৎশিন তৌবদা চংবা মতম হন্থহল্লগনি, ভারা হন্থহল্লগনি অমসুং ত্রাইবেল অমসুং খুঙ্গংগী মীওইশিংদা এজুকেসন, হেল্থকেয়র অমসুং পুন্সি মহিংগীদমক অফবা খুদোংচাবশিং ফংহল্লগনি।
মরুপশিং,
করিদোর অসিগী খুত্থাংদা, ছোতা উদেপুর, নর্মদা, ভরুচ অমসুং তাপি জিলাশিংগী ত্রাইবেল এরিয়াশিং অসি ইন্দস্ত্রীএল বেল্তকা শম্নহল্লগনি। মসিনা খা গুজরাতকী ত্রাইবেলগী মফমশিংদা তুরিজম হেনগৎহনগনি। স্তেচ্যু ওফ য়ুনিতী, সাপুতারা অমসুং মনাক নকপদা লৈবা তুরিস্তকী মফমশিংদা চৎপা অসি য়াম্না লায়রগনি।
মরুপশিং,
ঙসিসু সুরত্তা, মোদর্ন ই.এস.আই.সি. হোস্পিতাল অমা শঙ্গাখ্রে। হোস্পিতাল অসিনা ঐখোয়গী থবক শুরিবা ইচিল-ইনাওশিং অমসুং মখোয়গী ইমুং-মনুংশিংগীদমক হেন্না ফবা হকশেলগী সর্ভিসশিংগী অনৌবা সেন্তর অমা ওইগনি। অতোপ্পা রাজ্যশিংদগী মফম অসিদা লৈনবা অমসুং থবক তৌনবা লাকখিবা মরুপ-মপাংশিংনসু হোস্পিতাল অসিদগী কান্নবা ফংলগনি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী সরকারনা নেস্নেল দিবেলপমেন্তবু খ্বাইদগী মরুওইবা অমা ওইনা থবক তৌরি। মরম অদুনা লৈবাক অসিনা বি.জে.পি.দা থাজবা থম্লি, বি.জে.পি.গী চাউখৎ থৌরাংগী থবকশিংদা থাজবা থম্লি। মরম অসিনা লৈবাক অসিগী মীয়াম্না বি.জে.পি.দা হন্না হন্না মেন্দেৎ পীরি। ইকুই কুইদ্রিঙৈদা বেঙ্গলদা মীখল পা১থোকখ্রে। বেঙ্গলগী মতাংদা ঐনা হায়রকপগা লোয়ননা অদোম্না ইনর্জী হেনগৎলকপা উবা ফংগনি। অদুবু ঐহাক্কী ইকুই কুইদ্রিঙৈগী লৈবাক মঙাদা চৎখিবা খোঙচৎ মনুংদা, বেঙ্গলগী মতাংদা মফম খুদিংমক্তা খন্ন-নৈনখি। মীপুম খুদিংমক্না বেঙ্গলগী মরমদা ঙাঙনৈ। বেঙ্গল, আসাম অমসুং পুদুচেরীগী মীখলদা বি.জে.পি., এন.দি.এ.না অচৌবা মেন্দেৎ অমা ফংখি। মসিগী মথক্তা, লৈবাক শীনবা থুংনা পাংথোক্লিবা পঞ্চায়ত অমসুং কোর্পোরেসনগী মীখলদসু বি.জে.পি.না মায় পাক্লি।
মরুপশিং,
অসিগুম্বা মীখল খুদিংমক্না পাউজেল অমা খক্তমক পুদুনা চৎলি: লৈবাক অসিনা অশোয়বা, তংদু লৈতাদবা অমসুং অৱাবা পামদে। কংগ্রেসনা হৌখিবা চহি ১২ অসিদা মশাগীদমক খুদোংচাবা ফংনবগীদমক অৱাবা অমসুং তংদু লৈতাদবা ওইহন্দুনা লাক্লি, অদুবু লৈবাক অসিগী মীয়াম্না হন্না হন্না অকনবা পাউখুম পীরি। অদোম গুজরাতকী মীয়াম্না কংগ্রেসপু তান্থোকখ্রে, অদুবু কংগ্রেসনা লৈঙাক পায়রিবা মফমশিংদসু মীয়াম্না কংগ্রেসকী ফত্তবা লৈঙাক অসি থোইদোক্না পাম্নদে। হন্দক্তা, কংগ্রেসনা লৈঙাক পায়রিবা হিমাচলদা লোকেল বোদীগী মীখল পাংথোকখ্রে অমসুং কংগ্রেসনা য়াম্না চাউনা মায়থিখি। হিমাচলগী মীয়াম্না কংগ্রেসকী ফত্তবা লৈঙাক অসিবু য়াখিদে। মদুগী মমাংদা, হরিয়ানাগী লোকেল বোদীগী মীখলদা কংগ্রেসনা মায়থীবা পীখি অমসুং পঞ্জাবকী মীয়াম্না কংগ্রেসতা ময়েক শেংনা পাউজেল পীখি। পাউজেল অসিদি কংগ্রেসকী পেরাসাইতিক পোলিসী অসিনা থবক তৌরোই, চরাংনবা মরক্তা খুদোংচাবা থীবগী কংগ্রেসকী পোলিসী অসি কান্নবা ফংবা ঙমলোই হায়বসিনি। কর্নাতকাদসু কংগ্রেস সরকারগী মায়োক্তা মীয়ামগী মরক্তা য়াম্না নুংঙাইতবা ফাওই। অমসুং মসিনা মরম ওইদুনা কর্নাতকাদা কংগ্রেসনা চীফ মিনিস্তরসু হোংদোকপা মথৌ তারিবনি।
মরুপশিং,
ভারতনা নেগেতিবিতীদগী য়াম্না লাপথোরক্লে। মসি ঙমখৈ লৈনা আশা লৈবা লৈবাক্কী অমনি। অখন্নবা এস্পিরেসনশিংনা থল্লবা লৈবাক অমনি। ভারতকী প্রজাশিং অসি মঙলান অমসুং ৱারেপ্না মপুং ফাহল্লি। অমসুং মীশিংনা ৱারেপশিং অদু থবক ওইনা পাংথোক্নবা হোৎনরি। অমসুং লৈবাক্কী মীয়াম্না খোঙফম চেৎনা লেপ্লবদি, লৈবাক অসিনা পান্দম খুদিংমক ফংবা ঙম্মী। অমসুং মসি, মসি ভারতকী শক্তিনি। ঐখোয় পুম্নমক্না পুন্না চাউখৎলবা ভারত অমা শেমগৎপদা খোঙজেল য়াংশিনসি। ঐখোয় মপুং ফানা পুক্নিং থৌগৎতুনা ঐখোয়গী মঙলানশিংবু ৱারেপ ওইনা, ৱারেপশিংবু থবক ওইনা পাংথোক্নবা হোৎনসি। ঐহাক্না ময়ামগা লোয়ননা লেপ্পী। করিগুম্বা নহাক্না খোঙথাং অনি থাংজিল্লবদি, ঐহাক্না অহুম থাংজিনগনি। লেপ্পা অমসুং চোকথবা হায়বসি ঐখোয়গী ওইনা য়াবা ঙমলোই। মসিগী খোঙজং অসিগা লোয়ননা, অমুক্কা হন্না, চাউখৎ থৌরাংগী প্রোজেক্তশিংগীদমক হন্না-হন্না নুংঙাইবা ফোংদোকচরি।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
ভারত ইমানা য়াইফরে।
ভন্দে মাতারম।
ভন্দে মাতারম।
ভন্দে মাতারম।
ভন্দে মাতারম।
ভন্দে মাতারম।
ভন্দে মাতারম।
ভন্দে মাতারম।
ভন্দে মাতারম।
ভন্দে মাতারম।
ভন্দে মাতারম।
ভন্দে মাতারম।
খঙহঞ্জবা: প্রধান মন্ত্রীগী ৱারোলগী শরুক খরদি গুজরারীদা ওইখি, মদু মসিদা মনিপুরীদা হন্দোক্লি।