Ministry of Home Affairs
Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah inspects the BSF's Lankamura Border Outpost in Tripura and boosts the morale of the troops by interacting with the border sentinels
Paying tribute on the death anniversary of the revered 'Guruji'-a symbol of boundless patience, unwavering hard work, and singular devotion to Mother India; the man who shaped the RSS, Guruji remains an enduring source of inspiration for the 'Nation First' ideal
On World Environment Day, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah planted an “agar” sapling in Agartala and conveyed the message of a greener and more environmentally conscious India
Since 2019, CAPF personnel have planted over 7.5 crore trees, with a target of 2 crore for the coming year; every soldier nurtures a tree, treating it like a family member
Whether it is narcotics, human trafficking, arms smuggling, or the challenge posed by drones, the BSF is successfully tackling every challenge along the border-from Tripura to Bengal and Bihar
By fulfilling every aspect of the Paris Agreement ahead of schedule, India has emerged as a global model for environmental conservation; the Modi government has translated the message of the Rigveda into reality
The Home Minister said, "Ready to spare time even for a single tube-light for a jawan"; the Modi government is transforming the face of border outposts through electricity, green energy, and safe drinking water
A 'Smart Border' pilot project will soon be launched at the borders; a smart security grid is being created using cutting-edge technology, drones, sensors, and smart fencing
Border security is no longer operating in isolation; the combined efforts of DMs, SPs, Patwaris, and Sarpanchs, alongside modern technology and the hard work of BSF personnel, will create a leak-proof security grid
Mega modernization of border fencing - renovation of 650 km of old fencing, approval for 119 km of new modern fencing, and commencement of the first phase
05 JUN 2026 4:50PM by PIB Delhi
Union Home and Cooperation Minister Shri Amit Shah inspected the BSF's Lankamura Border Outpost (BOP) in Tripura and boosted the morale of the troops by interacting with the border sentinels. On the occasion of World Environment Day, the Union Home Minister planted an agarwood tree in Agartala, the capital of Tripura, as part of a tree plantation drive. On this occasion, Tripura Chief Minister Dr. Manik Saha, Union Home Secretary, Director of the Intelligence Bureau, Secretary (Border Management), and Director General of the Border Security Force, along with several other dignitaries, were present.
In his address on this occasion, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that a tree plantation programme was also held here today. He noted that since 2019 to date, personnel from all our Central Armed Police Forces (CAPFs) have planted more than 7.5 crore trees. He further stated that this year, between 40 lakh to 60 lakh trees will be planted, and all saplings that have not survived will be replanted. He added that next year, CAPF personnel will plant 2 crore trees, thereby contributing both to environmental protection and service to the nation.
On World Environment Day today, Shri Amit Shah highlighted the importance of environmental conservation and the work done by the Modi government in this direction. Shri Shah said that the ozone layer is what makes the sun’s rays suitable for humans and other living beings. He added that the only way to address this challenge is to increase the number of trees.
The Union Home Minister said that Prime Minister Shri Narendra Modi has taken multiple initiatives simultaneously for environmental protection. He noted that in this direction, India’s model was recognized as an exemplary model at the Paris Conference. Shri Shah said that by achieving the targets of the Paris Agreement ahead of time, India has demonstrated its commitment to the protection of the environment, as reflected in the message of environmental preservation in the Rigveda, before the world. He further stated that all CAPF personnel are taking great care of each sapling by treating it as a member of their own family. This should not be a program driven by government orders, but rather a natural habit, for it is this very habit that can save us.
Shri Amit Shah said that today the e-inauguration of personnel accommodation at the 37th Battalion of the Border Security Force (BSF) and the e-foundation laying of the Quarter Guard complex at the 97th Battalion of BSF were carried out. He said that the Modi Government has undertaken several initiatives to improve facilities for the personnel guarding the nation’s borders. Care has been taken not only of the health of the personnel but also of housing for their families. He said that the mere mention of the BSF evokes a sense of respect among the people of the country, signifying that the nation sees and acknowledges the hardships you face, and recognizes your penance, sacrifice, and dedication.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the BSF is responsible for securing the borders. He noted that these vast borders present different kinds of challenges at different locations. He said that the Modi Government has decided to develop “smart borders” wherever the Border Security Force (BSF) and Sashastra Seema Bal (SSB) are deployed. Under a quadrilateral security strategy, the aim is to make borders impregnable by integrating local administration, technology, and the dedication of security personnel. Shri Shah said that the concept of smart borders is in its final stage and a pilot project will be launched soon. He added that the pilot will be implemented at seven or eight locations across different borders of the country simultaneously. Any initial challenges encountered during the pilot will be addressed, after which the initiative will be scaled up to cover the entire border network. The Home Minister further stated that District Magistrates, Superintendents of Police, village patwaris, and sarpanches will also play an important role in this framework. He emphasized that until local administration in border areas is integrated into this concept, borders cannot be made truly impregnable. He said that imagining border security in isolation will never be successful.
Shri Amit Shah said that the Tripura Frontier is very important for the security of the country’s borders. He stated that, for the modernization of border fencing, we have also approved the installation of 119 kilometers of new fencing to replace a portion of the approximately 650 kilometers of fencing that is over 15 years old. He further said that several projects aimed at improving facilities for personnel at border outposts-such as electricity supply, green energy initiatives, and safe drinking water—have not only been initiated but also completed.
Union Home Minister said that Tripura is a sensitive state surrounded by borders on three sides. He stated that Prime Minister Shri Narendra Modi has set a vision of making India a fully developed nation by 2047. He said that to achieve this goal, India must first be made secure. The country must be protected from smuggling, human trafficking, drug abuse affecting youth. Shri Shah emphasized that the Government of India has undertaken the task of building a smart security grid that ensures security across all domains. He said that there is a need to transform the entire concept of border fencing and our work culture. It will be our responsibility to protect the country and its borders from every malaise affecting our society. Home Minister added that the concept of smart fencing and a quadrilateral security grid is being integrated into the work culture of all Central Armed Police Forces responsible for border security in the coming days.
Under the plantation drive, all offices of the Ministry of Home Affairs across the country, including the Central Armed Police Forces (CAPFs), Assam Rifles, National Security Guard (NSG), Delhi Police, Narcotics Control Bureau (NCB), National Crime Records Bureau (NCRB), National Investigation Agency (NIA), Bureau of Police Research and Development (BPR&D), National Disaster Response Force (NDRF), National Disaster Management Authority (NDMA), and Inter-State Council Secretariat (ISCS), planted more than 5 lakh saplings across the country today.

ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବିଏସଏଫ୍‌ର ଲଙ୍କାମୁରା ସୀମା ଆଉଟପୋଷ୍ଟ ପରିଦର୍ଶନ କରି ଯବାନଙ୍କ ମନୋବଳ ବଢ଼ାଇଲେ ଅମିତ ଶାହ
‘ରାଷ୍ଟ୍ର ପ୍ରଥମେ’ ଆଦର୍ଶର ପ୍ରେରଣାପୁରୁଷ ଶ୍ରଦ୍ଧେୟ ‘ଗୁରୁଜୀ’ଙ୍କ ଶ୍ରାଦ୍ଧ ବାର୍ଷିକୀରେ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ
ବିଶ୍ବ ପରିବେଶ ଦିବସରେ ଅଗରତାଲାରେ ‘ଅଗର’ ଚାରା ରୋପଣ କରି ସବୁଜ ଭାରତର ବାର୍ତ୍ତା ଦେଲେ ଅମିତ ଶାହ
‘ଏକ ଯବାନ, ଏକ ବୃକ୍ଷ’ ଭାବନା ସହ ୭.୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଗଛ ଲଗାଇଛନ୍ତି ସିଏପିଏଫ୍ କର୍ମଚାରୀ
05 JUN 2026 4:50PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ଏବଂ ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ତ୍ରିପୁରାରେ ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. ର ଲଙ୍କାମୁରା ବର୍ଡର ଆଉଟପୋଷ୍ଟ (ବି. ଓ. ପି.) ପରିଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ଏବଂ ସୀମା ପ୍ରହରୀମାନଙ୍କ ସହ କଥାବାର୍ତ୍ତା କରି ସୈନିକମାନଙ୍କ ମନୋବଳ ବୃଦ୍ଧି କରିଥିଲେ। ବିଶ୍ୱ ପରିବେଶ ଦିବସ ଅବସରରେ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ ବୃକ୍ଷରୋପଣ ଅଭିଯାନର ଅଂଶବିଶେଷ ସ୍ୱରୂପ ତ୍ରିପୁରାର ରାଜଧାନୀ ଅଗରତାଲାରେ ଏକ ଅଗରଉଡ଼ ଗଛ ରୋପଣ କରିଥିଲେ। ଏହି ଅବସରରେ ତ୍ରିପୁରା ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଡକ୍ଟର ମାଣିକ ସାହା, କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ସଚିବ, ଗୁଇନ୍ଦା ବ୍ୟୁରୋର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ, ସଚିବ (ସୀମା ପରିଚାଳନା) ଏବଂ ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀର ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କ ସମେତ ଅନ୍ୟ ଅନେକ ମାନ୍ୟଗଣ୍ୟ ବ୍ୟକ୍ତି ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲେ।
ଏହି ଅବସରରେ ଉଦବୋଧନ ଦେଇ କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ଏଠାରେ ବୃକ୍ଷରୋପଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ମଧ୍ୟ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହୋଇଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୨୦୧୯ ମସିହା ଠାରୁ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆମର ସମସ୍ତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ପୁଲିସ ବାହିନୀ (ସି. ଏ. ପି. ଏଫ୍.) ର କର୍ମଚାରୀମାନେ ୭.୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ବୃକ୍ଷ ରୋପଣ କରିଛନ୍ତି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ଚଳିତ ବର୍ଷ ୪୦ ଲକ୍ଷରୁ ୬୦ ଲକ୍ଷ ବୃକ୍ଷ ରୋପଣ କରାଯିବ ଏବଂ ବଞ୍ଚି ନଥିବା ସମସ୍ତ ଚାରା ପୁନଃ ରୋପଣ କରାଯିବ। ଆସନ୍ତା ବର୍ଷ ସି. ଏ. ପି. ଏଫ୍. କର୍ମଚାରୀମାନେ ୨ କୋଟି ବୃକ୍ଷ ରୋପଣ କରିବେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ଉଭୟ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରର ସେବାରେ ଯୋଗଦାନ କରିବେ।
ଆଜି ବିଶ୍ୱ ପରିବେଶ ଦିବସ ଅବସରରେ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ପରିବେଶ ସଂରକ୍ଷଣର ଗୁରୁତ୍ୱ ଏବଂ ଏହି ଦିଗରେ ମୋଦୀ ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା କରାଯାଇଥିବା କାର୍ଯ୍ୟ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଓଜୋନ୍ ସ୍ତର ହିଁ ସୂର୍ଯ୍ୟକିରଣକୁ ମଣିଷ ଏବଂ ଅନ୍ୟ ଜୀବମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଉପଯୁକ୍ତ କରିଥାଏ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ଆହ୍ୱାନର ମୁକାବିଲା କରିବାର ଏକମାତ୍ର ଉପାୟ ହେଉଛି ବୃକ୍ଷ ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି କରିବା।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ଏକକାଳୀନ ଏକାଧିକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଦିଗରେ ଭାରତର ମଡେଲକୁ ପ୍ୟାରିସ ସମ୍ମିଳନୀରେ ଏକ ଆଦର୍ଶ ମଡେଲ ଭାବେ ସ୍ୱୀକୃତି ମିଳିଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ୟାରିସ୍ ରାଜିନାମାର ଲକ୍ଷ୍ୟକୁ ସମୟ ପୂର୍ବରୁ ହାସଲ କରି ଭାରତ ପରିବେଶ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରତି ନିଜର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଛି, ଯାହା ବିଶ୍ୱ ସମ୍ମୁଖରେ ଋକବେଦରେ ପରିବେଶ ସଂରକ୍ଷଣର ବାର୍ତ୍ତାରେ ପ୍ରତିଫଳିତ ହୋଇଛି। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଥିଲେ ଯେ ସମସ୍ତ ସି. ଏ. ପି. ଏଫ୍. କର୍ମଚାରୀମାନେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଗଛକୁ ନିଜ ପରିବାରର ସଦସ୍ୟ ଭାବେ ବିବେଚନା କରି ଏହାର ଯତ୍ନ ନେଉଛନ୍ତି। ଏହା ସରକାରୀ ଆଦେଶ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ଏକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ହେବା ଉଚିତ ନୁହେଁ, ବରଂ ଏକ ସ୍ୱାଭାବିକ ଅଭ୍ୟାସ ହେବା ଉଚିତ, କାରଣ ଏହି ଅଭ୍ୟାସ ହିଁ ଆମକୁ ରକ୍ଷା କରିପାରିବ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆଜି ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀ (ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍.) ର ୩୭ତମ ବାଟାଲିଅନରେ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ରହଣି ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଇ-ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. ର ୯୭ତମ ବାଟାଲିଅନରେ କ୍ୱାର୍ଟର୍ ଗାର୍ଡ କମ୍ପ୍ଲେକ୍ସର ଇ-ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ମୋଦୀ ସରକାର ଦେଶର ସୀମାରେ ପହରା ଦେଉଥିବା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ପାଇଁ ସୁବିଧାର ଉନ୍ନତି ପାଇଁ ଅନେକ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛନ୍ତି। କେବଳ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ପ୍ରତି ନୁହେଁ, ସେମାନଙ୍କ ପରିବାର ପାଇଁ ଆବାସ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ଧ୍ୟାନ ଦିଆଯାଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ କେବଳ ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. ର ଉଲ୍ଲେଖ ଦେଶର ଲୋକମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ମାନର ଭାବନା ସୃଷ୍ଟି କରିଥାଏ, ଯାହା ସୂଚାଇଥାଏ ଯେ ଦେଶ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଅସୁବିଧାକୁ ଦେଖୁଛି ଏବଂ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛି, ଏବଂ ଆପଣଙ୍କ ତପସ୍ୟା, ବଳିଦାନ ଏବଂ ସମର୍ପଣକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ଦେଉଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍. ଦାୟୀ। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ବିଶାଳ ସୀମା ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରେ ବିଭିନ୍ନ ପ୍ରକାରର ଆହ୍ୱାନ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେଉଁଠାରେ ବି ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ବଳ (ବି. ଏସ୍. ଏଫ୍.) ଏବଂ ସଶସ୍ତ୍ର ସୀମା ବଳ (ଏସ୍. ଏସ୍. ବି.) ନିୟୋଜିତ ଅଛନ୍ତି, ସେଠାରେ "ସ୍ମାର୍ଟ ସୀମା" ବିକଶିତ କରିବା ଲାଗି ମୋଦୀ ସରକାର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇଛନ୍ତି। ଏକ ଚତୁଃସ୍ତରୀୟ ସୁରକ୍ଷା ରଣନୀତି ଅଧୀନରେ, ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନ, ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତତାକୁ ସାମିଲ କରି ସୀମାକୁ ଅଭେଦ୍ୟ କରିବା ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ସ୍ମାର୍ଟ ବାଡର ପରିକଳ୍ପନା ଚୂଡ଼ାନ୍ତ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ରହିଛି ଏବଂ ଖୁବ୍ ଶୀଘ୍ର ଏକ ପାଇଲଟ ପ୍ରକଳ୍ପର ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଦେଶର ବିଭିନ୍ନ ସୀମାରେ ଏକାସାଙ୍ଗରେ ସାତ କିମ୍ବା ଆଠଟି ସ୍ଥାନରେ ଏହି ପାଇଲଟ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବ। ପାଇଲଟ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ସମୟରେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଯେକୌଣସି ପ୍ରାରମ୍ଭିକ ଆହ୍ୱାନର ସମାଧାନ କରାଯିବ, ଯାହା ପରେ ସମଗ୍ର ସୀମା ନେଟୱାର୍କକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଏହି ପଦକ୍ଷେପକୁ ବୃଦ୍ଧି କରାଯିବ। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜିଲ୍ଲା ମାଜିଷ୍ଟ୍ରେଟ୍, ପୋଲିସ ଅଧୀକ୍ଷକ, ଗ୍ରାମ ପଟୱାରୀ ଏବଂ ସରପଞ୍ଚମାନେ ମଧ୍ୟ ଏହି ଢାଞ୍ଚାରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିବେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ସୀମାବର୍ତ୍ତୀ ଅଞ୍ଚଳରେ ସ୍ଥାନୀୟ ପ୍ରଶାସନ ଏହି ଧାରଣାରେ ସାମିଲ ନହେବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମାକୁ ପ୍ରକୃତରେ ଅଭେଦ୍ୟ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ବିଚ୍ଛିନ୍ନ ଭାବେ ସୀମା ସୁରକ୍ଷାର କଳ୍ପନା କଦାପି ସଫଳ ହେବ ନାହିଁ।
ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଦେଶର ସୀମାର ସୁରକ୍ଷା ପାଇଁ ତ୍ରିପୁରା ସୀମାନ୍ତ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ, ସୀମା ବାଡ଼ର ଆଧୁନିକୀକରଣ ପାଇଁ, ଆମେ ୧୫ ବର୍ଷରୁ ଅଧିକ ପୁରୁଣା ପାଖାପାଖି ୬୫୦ କିଲୋମିଟର ବାଡ଼ର ଏକ ଅଂଶକୁ ବଦଳାଇବା ସହିତ ୧୧୯ କିଲୋମିଟର ନୂତନ ବାଡ଼ ସ୍ଥାପନକୁ ମଧ୍ୟ ଅନୁମୋଦନ କରିଛୁ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ସୀମା ଆଉଟପୋଷ୍ଟରେ କର୍ମଚାରୀଙ୍କ ସୁବିଧା ଉନ୍ନତ କରିବା ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟରେ ଅନେକ ପ୍ରକଳ୍ପ-ଯେପରିକି ବିଦ୍ୟୁତ୍ ଯୋଗାଣ, ସବୁଜ ଶକ୍ତି ପଦକ୍ଷେପ ଏବଂ ନିରାପଦ ପାନୀୟ ଜଳ-କେବଳ ଆରମ୍ଭ କରାଯାଇ ନାହିଁ ବରଂ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ମଧ୍ୟ ହୋଇଛି।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ତ୍ରିପୁରା ହେଉଛି ଏକ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ରାଜ୍ୟ ଯାହା ତିନି ପାର୍ଶ୍ୱରେ ସୀମା ଦ୍ୱାରା ଘେରି ରହିଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୦୪୭ ମସିହା ସୁଦ୍ଧା ଭାରତକୁ ଏକ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକଶିତ ରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ଲାଗି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏକ ଦୂରଦୃଷ୍ଟି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ କରିଛନ୍ତି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ପ୍ରଥମେ ଭାରତକୁ ସୁରକ୍ଷିତ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଦେଶକୁ ଚୋରାଚାଲାଣ, ମାନବ ଚାଲାଣ, ଯୁବକମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଥିବା ନିଶାଦ୍ରବ୍ୟ ଅପବ୍ୟବହାରରୁ ରକ୍ଷା କରାଯିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଭାରତ ସରକାର ଏକ ସ୍ମାର୍ଟ ସୁରକ୍ଷା ଗ୍ରୀଡ ନିର୍ମାଣ କରିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ହାତକୁ ନେଇଛନ୍ତି ଯାହା ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସୀମାରେ ବାଡ଼ ଲଗାଇବାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଧାରଣା ଏବଂ ଆମର କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତିରେ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଆଣିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ରହିଛି। ଆମ ସମାଜକୁ ପ୍ରଭାବିତ କରୁଥିବା ପ୍ରତ୍ୟେକ ନକରାତ୍ମକତାରୁ ଦେଶ ଏବଂ ଏହାର ସୀମାକୁ ରକ୍ଷା କରିବା ଆମର ଦାୟିତ୍ୱ ହେବ। ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରୀ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଗାମୀ ଦିନରେ ସୀମା ସୁରକ୍ଷା ଦାୟିତ୍ୱରେ ଥିବା ସମସ୍ତ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ପୋଲିସ ବାହିନୀର କାର୍ଯ୍ୟ ସଂସ୍କୃତିରେ ସ୍ମାର୍ଟ ବାଡ଼ ଏବଂ ଏକ ଚତୁଃସ୍ତରୀୟ ସୁରକ୍ଷା ଗ୍ରୀଡର ଧାରଣା ସାମିଲ କରାଯାଉଛି।
ବୃକ୍ଷରୋପଣ ଅଭିଯାନ ଅଧୀନରେ, କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସଶସ୍ତ୍ର ପୋଲିସ ବାହିନୀ (ସିଏପିଏଫ), ଆସାମ ରାଇଫଲ୍ସ, ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ଗାର୍ଡ (ଏନଏସଜି), ଦିଲ୍ଲୀ ପୋଲିସ, ନାର୍କୋଟିକ୍ସ କଣ୍ଟ୍ରୋଲ ବ୍ୟୁରୋ (ଏନସିବି), ଜାତୀୟ ଅପରାଧ ରେକର୍ଡସ୍ ବ୍ୟୁରୋ (ଏନସିଆରବି), ଜାତୀୟ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏଜେନ୍ସି (ଏନଆଇଏ), ପୋଲିସ ଅନୁସନ୍ଧାନ ଏବଂ ବିକାଶ ବ୍ୟୁରୋ (ବିପିଆର ଆଣ୍ଡ ଡି), ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ମୁକାବିଲା ଫୋର୍ସ (ଏନଡିଆରଏଫ), ଜାତୀୟ ବିପର୍ଯ୍ୟୟ ପରିଚାଳନା ପ୍ରାଧିକରଣ (ଏନଡିଏମଏ) ଏବଂ ଆନ୍ତଃରାଜ୍ୟ ପରିଷଦ ସଚିବାଳୟ (ଆଇଏସସିଏସ) ସମେତ ସାରା ଦେଶରେ ଗୃହ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟର ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ ଆଜି ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ୫ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକ ଚାରା ରୋପଣ କରିଛନ୍ତି।