পঞ্চায়তীৰাজ মন্ত্ৰালয়
গ্ৰাম্য পৰিৱৰ্তনৰ গতি ত্বৰান্বিত কৰাৰ বাবে নতুন দিল্লীত ২০২৫ বৰ্ষৰ ৰাষ্ট্ৰীয় পঞ্চায়ত বঁটা প্ৰদান অনুষ্ঠানত সন্মানিত ৪২খন পঞ্চায়ত
“গ্ৰামোদয় ছে ভাৰত উদয়’ হৈছে উন্নত ভাৰতৰ পথ” : শ্ৰী ৰাজীৱ ৰঞ্জন সিং
৪২টা ৰাষ্ট্ৰীয় বঁটা বিজয়ীৰ ভিতৰত ২২খন পঞ্চায়তৰ নেতৃত্ব দিছে মহিলাই; ‘শ্ৰেষ্ঠ কাৰ্যপদ্ধতিৰ সংকলন’ উন্মোচন
03 JUN 2026 9:09PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় পঞ্চায়তৰাজ আৰু মীন, পশুপালন আৰু দুগ্ধ পালন মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজীৱ ৰঞ্জন সিং ওৰফে লালন সিঙে আজি নতুন দিল্লীত দেশৰ ৪২খন উৎকৃষ্ট পঞ্চায়তক ‘২০২৫ বৰ্ষৰ ৰাষ্ট্ৰীয় পঞ্চায়ত বঁটা’ প্ৰদান কৰে। অনুষ্ঠানত কেন্দ্ৰীয় পঞ্চায়তৰাজ বিভাগৰ ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী অধ্যাপক এছ পি সিং বাঘেল, অসম চৰকাৰৰ পৰিৱৰ্তন আৰু উন্নয়ন, শ্ৰম কল্যাণ, চাহ জনজাতি আৰু আদিবাসী কল্যাণ মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰামেশ্বৰ তেলী, পঞ্চায়তৰাজ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী বিবেক ভৰদ্বাজ, কেন্দ্ৰ আৰু ৰাজ্যৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলৰ লগতে বিভিন্ন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ পঞ্চায়তৰাজ প্ৰতিষ্ঠানৰ নিৰ্বাচিত প্ৰতিনিধিসকল উপস্থিত থাকে। এই বঁটাসমূহে ‘বিকশিত ভাৰত ২০৪৭’ৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি অন্তৰ্ভুক্তিমূলক, অংশগ্ৰহণমূলক আৰু বহনক্ষম গ্ৰামোন্নয়নৰ দিশত দেশৰ পঞ্চায়তসমূহৰ অনুকৰণীয় অৱদানক স্বীকৃতি প্ৰদান কৰে। অনুষ্ঠানত ৰাষ্ট্ৰীয় পঞ্চায়ত বঁটা ২০২৫ লাভ কৰা পঞ্চায়তসমূহৰ কাৰ্যাৱলী আৰু শ্ৰেষ্ঠ কাৰ্যপদ্ধতিৰ ওপৰত এখন ই-বুক আৰু পঞ্চায়তৰাজ প্ৰতিষ্ঠানসমূহক শক্তিশালী কৰাৰ সন্দৰ্ভত ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ শ্ৰেষ্ঠ কাৰ্যপদ্ধতিৰ এক সংকলন উন্মোচন কৰা হয়। এই প্ৰকাশনসমূহৰ উদ্দেশ্য হৈছে তৃণমূল পৰ্যায়ত ইজনে সিজনৰ পৰা শিকা আৰু সফল শাসন প্ৰণালীৰ অনুকৰণ কৰাত সহায় কৰা।
এই উপলক্ষে কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী শ্ৰী ৰাজীৱ ৰঞ্জন সিঙে বঁটা বিজয়ী পঞ্চায়তসমূহক তেওঁলোকৰ নিষ্ঠা, উদ্ভাৱন আৰু জনকেন্দ্ৰিক শাসনৰ প্ৰতি থকা দায়বদ্ধতাৰ বাবে অভিনন্দন জনায়। বঁটা প্ৰাপক পঞ্চায়তৰ প্ৰতিনিধি আৰু দেশৰ বিভিন্ন প্ৰান্তৰ পৰা ভার্চুৱেলী সংযোজিত হোৱা অংশগ্ৰহণকাৰীসকলক উদ্দেশ্যি ভাষণ প্ৰদান কৰি শ্ৰী সিঙে কয় যে এই বঁটাসমূহে তৃণমূল পৰ্যায়ৰ গণতন্ত্ৰৰ ক্ৰমবৰ্ধমান শক্তি আৰু ‘বিকশিত ভাৰত’ৰ সপোন বাস্তৱায়িত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত পঞ্চায়তসমূহে পালন কৰা গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকাক প্ৰতিফলিত কৰিছে। প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ দৃষ্টিভংগীক দোহাৰি তেওঁ কয় যে বিকশিত ভাৰতৰ দিশত যাত্ৰা সৱলীকৃত গাঁৱৰ দ্বাৰা পৰিচালিত হ’ব লাগিব, যাৰ মূল মন্ত্ৰ হ’ল “গ্ৰামোদয় ছে ভাৰত উদয়”। কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে সন্তোষ প্ৰকাশ কৰে যে ৪২খন বঁটা বিজয়ী পঞ্চায়তৰ ভিতৰত ২২খন পঞ্চায়তৰ নেতৃত্ব দিছে মহিলাই, যাক তেওঁ গ্ৰাম্য ভাৰতত মহিলাৰ নেতৃত্ব আৰু অন্তৰ্ভুক্তিমূলক শাসনৰ পৰিৱৰ্তনকাৰী প্ৰভাৱৰ এক প্ৰমাণ বুলি অভিহিত কৰে। মন্ত্ৰালয়ৰ বিভিন্ন পদক্ষেপ যেনে ‘পঞ্চায়ত অগ্ৰগতি সূচকাংক’ (পিএআই) ২.০, ই-গ্ৰামস্বৰাজ (e-GramSwaraj), এআই (AI) চালিত ‘সভাসাৰ’ (SabhaSaar) প্লেটফৰ্ম আদিৰ ওপৰত আলোকপাত কৰি শ্ৰী সিঙে কয় যে স্বচ্ছ, জবাবদিহি আৰু নাগৰিক কেন্দ্ৰিক শাসন সুনিশ্চিত কৰিবলৈ পঞ্চায়তসমূহক প্ৰযুক্তি, সম্পদ আৰু ক্ষমতা বৃদ্ধিৰ সহায়ৰে সৱলীকৰণ কৰা হৈছে। তেওঁ বঁটা প্ৰাপক পঞ্চায়তসমূহক শ্ৰেষ্ঠ কাৰ্যপদ্ধতিসমূহ শ্বেয়াৰ কৰি লৈ, উদ্ভাৱনক উদগনি দি, মহিলাৰ নেতৃত্ব শক্তিশালী কৰি আৰু প্ৰতিগৰাকী হিতাধিকাৰীৰ ওচৰলৈ সেৱা সুনিশ্চিত কৰি একো একোটা আদৰ্শ হিচাপে কাম কৰিবলৈ আহ্বান জনায়। শ্ৰী সিঙে পঞ্চায়তসমূহক সৱলীকৰণ কৰাৰ বাবে চৰকাৰৰ প্ৰতিশ্ৰুতি পুনৰবাৰ ব্যক্ত কৰে আৰু কয় যে ষষ্ঠদশ বিত্তীয় আয়োগৰ অধীনত পৰামৰ্শ দিয়া ৪.৩৫ লাখ কোটি টকাৰ আৱণ্টনে (যি পঞ্চদশ বিত্তীয় আয়োগৰ তুলনাত ৮৪ শতাংশ অধিক) তৃণমূল পৰ্যায়ৰ শাসন ব্যৱস্থাক অধিক শক্তিশালী কৰিব আৰু ‘উন্নত ভাৰত’ৰ সপোনক সমৰ্থন কৰিব।
কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰী অধ্যাপক এছ পি সিং বাঘেলে কয় যে দেশৰ ২.৫ লাখতকৈও অধিক পঞ্চায়তৰ ভিতৰৰ পৰা ৪২খন বঁটা বিজয়ী পঞ্চায়ত বাছনি কৰাটোৱে এক স্বচ্ছ আৰু কঠোৰ মূল্যায়ন প্ৰক্ৰিয়াকে প্ৰতিফলিত কৰে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই বঁটাসমূহ স্থানীয়কৃত বহনক্ষম উন্নয়ন লক্ষ্য (এলএছডিজি) আৰু পঞ্চায়ত অগ্ৰগতি সূচকাংক (পিএআই) ৰ ওপৰত আধাৰিত, যাৰ দ্বাৰা এক নিৰপেক্ষ আৰু কাৰ্যক্ষমতা ভিত্তিক মূল্যায়ন সুনিশ্চিত কৰা হৈছে। কেন্দ্ৰীয় ৰাজ্যিক মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে পঞ্চায়তৰ প্ৰতিনিধিসকলক স্বাস্থ্য, পেঞ্চন আৰু সামাজিক সুৰক্ষা আদি ক্ষেত্ৰত চৰকাৰী কল্যাণমূলক আঁচনিসমূহৰ সম্পূৰ্ণ উপভোক্তাকৰণ সুনিশ্চিত কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰে যাতে অন্তৰ্ভুক্তিমূলক আৰু সামগ্ৰিক উন্নয়ন লাভ কৰিব পৰা যায়।
পঞ্চায়তৰাজ মন্ত্ৰালয়ৰ সচিব শ্ৰী বিবেক ভৰদ্বাজে নিজৰ ভাষণত পঞ্চায়তৰাজ প্ৰতিষ্ঠানসমূহ তথ্য-চালিত, স্বচ্ছ আৰু জবাবদিহি তৃণমূল শাসনৰ ইঞ্জিনলৈ ৰূপান্তৰিত হোৱাৰ উল্লেখনীয় দিশটো দাঙি ধৰে। তেওঁ এই যাত্ৰাক ভাৰতৰ গণতান্ত্ৰিক ইতিহাসৰ আটাইতকৈ প্ৰেৰণাদায়ক অধ্যায়সমূহৰ অন্যতম বুলি অভিহিত কৰে। তেওঁ দেশৰ প্ৰতিখন পঞ্চায়তকে ভাৰতত অংশগ্ৰহণমূলক আৰু নাগৰিক কেন্দ্ৰিক স্ব-শাসন ব্যৱস্থাক অধিক গভীৰ কৰিবলৈ এই উৎকৃষ্ট আৰ্হিসমূহৰ পৰা শক্তি আৰু প্ৰেৰণা ল’বলৈ আহ্বান জনায়।
ৰাষ্ট্ৰীয় পঞ্চায়ত বঁটাৰ বিষয়ে
অন্তৰ্ভুক্তিমূলক, অংশগ্ৰহণমূলক আৰু বহনক্ষম গ্ৰামোন্নয়নৰ দিশত কৰা অনুকৰণীয় অৱদানৰ বাবে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰদৰ্শন কৰা পঞ্চায়তসমূহক স্বীকৃতি আৰু উদগনি দিবলৈ পঞ্চায়তৰাজ মন্ত্ৰালয়ৰ দ্বাৰা প্ৰতিবছৰে ৰাষ্ট্ৰীয় পঞ্চায়ত বঁটা প্ৰদান কৰা হয়। বঁটাৰ গাঁথনিটো ২০২৩ চনত ব্যাপকভাৱে সংশোধন কৰা হৈছিল আৰু বহনক্ষম উন্নয়ন লক্ষ্যসমূহৰ স্থানীয়কৰণৰ নটা বিষয়বস্তুৰ সৈতে সংগতি ৰখা হৈছিল, যাৰ ফলত মূল্যায়ন প্ৰক্ৰিয়াটো অধিক সামগ্ৰিক, স্বচ্ছ আৰু ভৱিষ্যমুখী হৈ পৰিছে। ‘ৰাষ্ট্ৰীয় পঞ্চায়ত বঁটা ২০২৫’ মুখ্যতঃ দুটা শ্ৰেণীত প্ৰদান কৰা হৈছিল—
১। দীন দয়াল উপাধ্যায় পঞ্চায়ত সতত বিকাশ পুৰস্কাৰ (DDUPSVP): বহনক্ষম উন্নয়ন লক্ষ্যসমূহৰ স্থানীয়কৰণৰ নটা বিষয়বস্তু (যেনে— দাৰিদ্ৰ্যমুক্ত জীৱিকা, স্বাস্থ্য, শিশু-অনুকূল শাসন, পৰ্যাপ্ত পানী, স্বচ্ছ আৰু সেউজ পৰিৱেশ, আন্তঃগাঁথনি, সামাজিক ন্যায় আৰু সুৰক্ষা, সুশাসন, আৰু মহিলা-অনুকূল পঞ্চায়ত) ত বিশিষ্ট প্ৰদৰ্শনৰ বাবে ১৭ খন ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ৩৪খন গাঁও পঞ্চায়তক এই বঁটা প্ৰদান কৰা হয়। ইয়াৰ বাছনি ‘পঞ্চায়ত অগ্ৰগতি সূচকাংক’ (পিএআই) ২.০ ৰ নম্বৰৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি কৰা হৈছিল।
২।নানাজী দেশমুখ সৰ্বোত্তম পঞ্চায়ত সতত বিকাশ পুৰস্কাৰ (NDSPSVP): সামগ্ৰিকভাৱে সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ প্ৰদৰ্শন কৰা প্ৰতিষ্ঠান হিচাপে ৮খন পঞ্চায়তক এই বঁটা প্ৰদান কৰা হয়, যাৰ ভিতৰত ৩খন সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ জিলা পঞ্চায়ত, ২খন সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ ব্লক (আঞ্চলিক) পঞ্চায়ত আৰু ৩খন সৰ্বশ্ৰেষ্ঠ গাঁও পঞ্চায়ত অন্তৰ্ভুক্ত আছিল।
বঁটা প্ৰাপক পঞ্চায়তসমূহে ‘ৰাষ্ট্ৰীয় গ্ৰাম স্বৰাজ অভিযান’ (আৰজিএছএ) ৰ এটা অংশ ‘পঞ্চায়তসমূহক উদগনি’ (IoP) আঁচনিৰ অধীনত ৫০লাখ টকাৰ পৰা ৫ কোটি টকা পৰ্যন্ত আৰ্থিক অনুদান লাভ কৰে, যি ধন পৰৱৰ্তী উন্নয়নমূলক কামৰ বাবে ব্যৱহাৰ কৰা হ’ব।
সবিশেষ জানিবলৈ অনুগ্ৰহ কৰি ক্লিক কৰক।

Ministry of Panchayati Raj
42 Panchayats Honoured for Driving Rural Transformation at National Panchayat Awards 2025 Ceremony in New Delhi
“Gramoday Se Bharat Uday is the path to Developed India” : Shri Rajiv Ranjan Singh
22 Women-Led Panchayats Among 42 National Award Winners; Best Practices Compendium Released
03 JUN 2026 9:09PM by PIB Delhi
The National Panchayat Awards 2025 was conferred today on 42 outstanding Panchayats from across the country in New Delhi by Union Minister of Panchayati Raj and Fisheries, Animal Husbandry and Dairying Shri Rajiv Ranjan Singh alias Lalan Singh in the presence of Union Minister of State for Panchayati Raj Prof. S. P. Singh Baghel, Minister of Transformation and Development, Labour Welfare, Tea Tribes & Adivasi Welfare, Government of Assam, Shri Rameswar Teli, Secretary, Ministry of Panchayati Raj, Shri Vivek Bharadwaj, senior officials of the center and state along with elected representatives of Panchayati Raj Institutions from various States and Union Territories. These awards recognise the exemplary contributions of Panchayats across the country towards fostering inclusive, participatory and sustainable rural development, in line with the vision of Viksit Bharat 2047. E-Book on the Works and Best Practices of Awardee Panchayats conferred with the National Panchayat Awards 2025 and a Compendium of Best Practices from States and Union Territories on Strengthening Panchayati Raj Institutions was also released during the event. These publications are intended to facilitate peer learning and the replication of successful governance models at the grassroots.
On this occasion, Union Minister Shri Rajiv Ranjan Singh congratulated the award-winning Panchayats for their dedication, innovation and commitment to people-centric governance. Addressing representatives of the awardee Panchayats and participants connected virtually from across the country, Shri Singh said that these awards reflect the growing strength of grassroots democracy and the crucial role the Panchayats are playing in realizing the vision of Viksit Bharat. Echoing the vision of Prime Minister Shri Narendra Modi, he said that the journey towards developed India must be driven by empowered villages, guided by the principle of “Gramoday se Bharat Uday.” The Union Minister expressed satisfaction that 22 of the 42 award-winning Panchayats are led by women, describing it as a testament to the transformative impact of women’s leadership and inclusive governance in rural India. Highlighting Ministry initiatives such as the Panchayat Advancement Index (PAI) 2.0, e-GramSwaraj, AI-enabled SabhaSaar platform, Shri Singh noted that Panchayats are being empowered with technology, resources and capacity-building support to ensure transparent, accountable and citizen-centric governance. He urged the awardee Panchayats to act as role models by sharing best practices, promoting innovation, strengthening women’s leadership and ensuring effective last-mile delivery of services. Shri Singh reaffirmed the Government’s commitment to empowering Panchayats and said that the ₹4.35 lakh crore (84 per cent increase in allocations over the 15th Finance Commission) recommended under the 16th Finance Commission would further strengthen grassroots governance and support the vision of Viksit Bharat.
Union Minister of State Prof. S. P. Singh Baghel, said that the selection of 42 award-winning Panchayats from over 2.5 lakh Panchayats across the country reflects a transparent and rigorous evaluation process. He noted that the awards are based on the Localized Sustainable Development Goals (LSDGs) and the Panchayat Advancement Index (PAI), ensuring objective and performance-based assessment. The Union Minister of State encouraged Panchayat representatives to ensure saturation of government welfare schemes in areas such as health, pensions and social security to achieve inclusive and holistic development.
Secretary, MoPR Shri Vivek Bharadwaj, in his address, highlighted the remarkable transformation of Panchayati Raj Institutions into data-driven, transparent and accountable engines of grassroots governance, describing the journey as one of the most inspiring chapters in India’s democratic story. He urged every Panchayat across the country to draw strength and inspiration from these models of excellence to deepen participatory and citizen-centric self-governance in India.
About National Panchayat Awards
The National Panchayat Awards are conferred annually by the Ministry of Panchayati Raj to recognise and incentivise best-performing Panchayats for their exemplary contributions to inclusive, participatory and sustainable rural development. The awards framework was comprehensively revamped in 2023 and aligned with the nine themes of Localisation of SDGs, making the assessment more holistic, transparent and future-oriented. NPA 2025 was conferred across two major categories namely, the Deen Dayal Upadhyay Panchayat Satat Vikas Puraskar (DDUPSVP) awarded to 34 Gram Panchayats from 17 States and Union Territories for distinguished performance across nine themes of Localisation of Sustainable Development Goals (LSDGs), encompassing poverty-free livelihoods, health, child-friendly governance, water sufficiency, clean and green environment, infrastructure, social justice and security, good governance, and women-friendly Panchayats, with selection anchored in Panchayat Advancement Index (PAI) 2.0 scores and the Nanaji Deshmukh Sarvottam Panchayat Satat Vikas Puraskar (NDSPSVP) was conferred on 8 Panchayats comprising 3 Best District Panchayats, 2 Best Block Panchayats and 3 Best Gram Panchayats, recognised as the best-performing entities on an overall basis. Awardee Panchayats received financial incentives under the Incentivization of Panchayats (IoP) scheme, a component of the Rashtriya Gram Swaraj Abhiyan (RGSA), ranging from ₹50 lakh to ₹5 crore per awardee, to be utilised for further development works.
For more details please click.