ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡରେ ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣ
16 MAY 2026 3:35PM by PIB Bhubaneswar
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ!!!!
ଏତେ ସ୍ନେହ। ଏତେ ବଡ଼ ଉତ୍ସାହ। ସତ କହିବାକୁ ଗଲେ, ଗୋଟିଏ ମୁହୂର୍ତ୍ତ ପାଇଁ ମୁଁ ପ୍ରାୟ ଭୁଲି ଯାଇଥିଲି ଯେ, ମୁଁ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡରେ ଅଛି। ଏହା ଏପରି ଅନୁଭବ ହେଉଛି ଯେପରି ଭାରତରେ କୌଣସି ସ୍ଥାନରେ ଏକ ଉତ୍ସବ ଚାଲିଛି!
ଯଦିଓ ହେଗ ସାରା ବିଶ୍ୱରେ "ଶାନ୍ତି ଏବଂ ନ୍ୟାୟର ସହର" ଭାବରେ ଜଣାଶୁଣା, ଆଜି ଏଠାକାର ପରିବେଶ ଏପରି ଅନୁଭବ କରାଉଛି ଯେପରି ହେଗ ଭାରତୀୟ ବନ୍ଧୁତାର ଏକ ଜୀବନ୍ତ ପ୍ରତୀକ ପାଲଟିଛି!
ଏହା ଦର୍ଶାଉଛି ଯେ, ଜଣଙ୍କ ପାସପୋର୍ଟର ରଙ୍ଗ ବଦଳିପାରେ, ଜଣଙ୍କର ଠିକଣା ବଦଳିପାରେ, ଏପରିକି ଜଣଙ୍କର ସମୟ କ୍ଷେତ୍ର ମଧ୍ୟ ବଦଳିପାରେ - କିନ୍ତୁ ଭାରତ ମାତାର ସନ୍ତାନମାନେ ଯେଉଁଠାରେ ବସବାସ କରନ୍ତି, ଏହି ଦିବ୍ୟତା, ଏହି ପ୍ରାଣବନ୍ତ ଏବଂ ଜୀବନ ପାଳନ କରିବାର ଏହି ଭାବନା ସର୍ବଦା ଆମ ସହିତ ବିଦ୍ୟମାନ ରହିଥାଏ।
ଏହି ଭବ୍ୟ ସ୍ୱାଗତ ପାଇଁ ମୁଁ ଆପଣମାନଙ୍କ ସମସ୍ତଙ୍କ ପ୍ରତି ମୋର ହୃଦୟରୁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରୁଛି। ଏଥିସହିତ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏଠାରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଥିଲି, ସେତେବେଳେ ମୋତେ ସମଗ୍ର ମହାରାଷ୍ଟ୍ର, ଛତ୍ରପତି ଶିବାଜୀ ମହାରାଜ, “ମେରୋ ପ୍ୟାରୋ ରାଜସ୍ଥାନ” ଏବଂ “A” ଫର୍ ଆସାମ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଲା…
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କୁ ଭେଟିବା ପରେ, ମୁଁ ମହାମହିମ ରାଜା ଏବଂ ମହାମହିମ ରାଣୀଙ୍କୁ ଭେଟିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବି। ଏହାଛଡ଼ା, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ରବ୍ ଜେଟେନଙ୍କ ସହ ମୁଁ ବିଭିନ୍ନ ବିଷୟରେ ବିସ୍ତୃତ ଆଲୋଚନା ମଧ୍ୟ କରିବି।
ଗତ କିଛି ବର୍ଷ ଧରି, ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡର ନେତାମାନଙ୍କ ସହିତ କଥା ହୋଇଛି, ସେମାନେ ସଦା-ସର୍ବଦା ଭାରତୀୟ ପ୍ରବାସୀ ସମୁଦାୟର ବହୁତ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଛନ୍ତି। ଡଚ୍ ସମାଜ ଏବଂ ଏଠାକାର ଅର୍ଥନୀତିରେ ଆପଣ ଯେଉଁ ଅବଦାନ ଦେଉଛନ୍ତି ସେଥିରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ଭାରତୀୟ ଗର୍ବ ଅନୁଭବ କରନ୍ତି।
ଆଜି ଏହି ଅବସରରେ, ମୁଁ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡର ଜନସାଧାରଣ ଏବଂ ଏଠାକାର ସରକାରଙ୍କୁ ମୋର କୃତଜ୍ଞତା ଜଣାଉଛି। ୧.୪ ବିଲିୟନ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପକ୍ଷରୁ, ମୁଁ ଏହି ଦେଶର ଜନସାଧାରଣଙ୍କୁ ମୋର ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ପୂର୍ବରୁ ମଧ୍ୟ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଗସ୍ତ କରିଛି। ମୋର କିଛି ପୁରୁଣା ବନ୍ଧୁ ଆଜି ଏଠାରେ ବସିଛନ୍ତି। ଏଠାରେ ରହୁଥିବା ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ସହିତ ମୋର ମଧ୍ୟ ଯଥେଷ୍ଟ ଆଲୋଚନା ହୋଇଛି। ଏଠାରେ ଉପସ୍ଥିତ ଅନେକ ପରିବାରର କାହାଣୀ କେବଳ ପ୍ରବାସର କାହାଣୀ ନୁହେଁ; ଏହା ସଂସ୍କୃତି, ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ଅଗଣିତ ସଂଘର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ପ୍ରାପ୍ତ ପ୍ରଗତିର କାହାଣୀ।
ସେହି ଦିନଗୁଡ଼ିକରେ, କେହି କଳ୍ପନା ମଧ୍ୟ କରିପାରିନଥିଲେ ଯେ, ଦୁଇଟି ମହାସାଗର ଅତିକ୍ରମ କରିବା ପରେ ମଧ୍ୟ ଭାରତୀୟଙ୍କ ପରିଚୟ ଏତେ ସଶକ୍ତ ଓ ଜୀବନ୍ତ ରହିବ। ତୁମର ପୂର୍ବପୁରୁଷମାନେ ଅନେକ ଜିନିଷ ଛାଡି ଯାଇଥିବେ, କିନ୍ତୁ କିଛି ଜିନିଷ ସବୁବେଳେ ରହିଯାଇଛି - ସେମାନଙ୍କ ମାଟିର ସୁଗନ୍ଧ, ସେମାନଙ୍କ ପର୍ବପର୍ବାଣୀର ସ୍ମୃତି, ଭକ୍ତିଭରା ସ୍ତୁତିର ସୁର, ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପୂର୍ବପୁରୁଷମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଦିଆଯାଇଥିବା ମୂଲ୍ୟବୋଧ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମାନବ ସଭ୍ୟତାର ଇତିହାସ ସାକ୍ଷୀ ଅଛି ଯେ, ସମୟ ସହିତ, ଅନେକ ସଂସ୍କୃତି ଲୁପ୍ତ ହୋଇଯାଇଛି। ତଥାପି ଭାରତର ବିବିଧ ସଂସ୍କୃତି ଆଜି ମଧ୍ୟ ଏହାର ଲୋକଙ୍କ ହୃଦୟରେ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ ସ୍ପନ୍ଦିତ ହେଉଛି। ପିଢ଼ି ପରିବର୍ତ୍ତନ ହୋଇଛି, ଦେଶ ବଦଳିଛି, ଏବଂ ପାରିପାର୍ଶ୍ୱିକ ପରିବେଶ ବଦଳିଛି - କିନ୍ତୁ ପାରିବାରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ବଦଳି ନାହିଁ। ଆତ୍ମୀୟତାର ଭାବନା ବଦଳି ନାହିଁ। ତୁମେ ଡଚ୍ ଭାଷାକୁ ଗ୍ରହଣ କରିଛ, ତଥାପି ତୁମେ ତୁମର ପୂର୍ବପୁରୁଷଙ୍କ ଭାଷାକୁ ପରିତ୍ୟାଗ କରିନାହଁ।
ଆମର ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ରେଡିଓ ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକ ଏଠାରେ ବହୁତ ଲୋକପ୍ରିୟ ଏବଂ ଏହି ଷ୍ଟେସନଗୁଡ଼ିକ ମାଧ୍ୟମରେ, ଭାରତର ସଙ୍ଗୀତ ଏବଂ ସଂସ୍କୃତି ଡଚ୍ ପରିବାରମାନଙ୍କ ପାଖରେ ମଧ୍ୟ ପହଞ୍ଚିପାରୁଛି। ତାହା ଗାନ୍ଧୀ କେନ୍ଦ୍ର ହେଉ କିମ୍ବା ବିଭିନ୍ନ ସହରର ସ୍କୁଲ, ତୁମେ ତୁମର ସଂସ୍କୃତିକୁ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ି ପାଖକୁ ନେଇଯାଉଛ। ଏହା ପ୍ରକୃତରେ ପ୍ରଶଂସନୀୟ। ତୁମେ ସମସ୍ତେ ପ୍ରଶଂସା ଏବଂ ଅଭିନନ୍ଦନ ପାଇବାର ଯୋଗ୍ୟ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି ମଇ ୧୬ ତାରିଖ, ଏବଂ ଏହି ଦିନଟି ଅନ୍ୟ ଏକ କାରଣ ପାଇଁ ବିଶେଷ। ବାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ମେ ୧୬, ୨୦୧୪ ରେ, କିଛି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଘଟଣା ଘଟିଥିଲା। ୨୦୧୪ ମସିହାର ଏହି ଦିନ ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନର ଫଳାଫଳ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ନିଶ୍ଚିତ କରିଥିଲା ଯେ, ଦଶନ୍ଧି ପରେ ଭାରତରେ ପୂର୍ଣ୍ଣ ବହୁମତ ସହିତ ଏକ ସ୍ଥିର ସରକାର ରହିବ। ସେହି ଦିନଠାରୁ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, କୋଟି କୋଟି ଭାରତୀୟଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ମୋ ଉପରେ ପ୍ରଦତ୍ତ ବିଶ୍ୱାସ ମୋତେ ଅଟକିବାକୁ କିମ୍ବା କ୍ଳାନ୍ତ ହେବାକୁ ଦିଏ ନାହିଁ। ଏହି ଯାତ୍ରା ନିରନ୍ତର ଏବଂ ଅବିରତ ଭାବରେ ଜାରି ରହିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବହୁତ ଛୋଟ ବୟସରୁ, ମୁଁ ଦେଶପ୍ରେମର ଭାବନାରେ ଗଭୀର ଭାବରେ ବୁଡ଼ି ଯାଇଥିଲି। ତୁମେ ସମସ୍ତେ ମୋର ପରିବାର ହୋଇଗଲ। ମୁଁ “ସ୍ୱର୍ଗ ସଚ ସମଷ୍ଟି” ଦିଗରେ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କଲି। ମୁଁ “ଅହମ୍ ସେ ବୟମ୍”ର ପଥ ବାଛିଲି।
ଏବଂ ତା’ପରେ, ତୁମର ଖୁସି ମୋର ଖୁସି ହୋଇଗଲା। ତୁମର କଲ୍ୟାଣ ମୋର କର୍ତ୍ତବ୍ୟ ହୋଇଗଲା। ସମର୍ପଣର ମନୋଭାବ ସହିତ ଏବଂ ତୁମ ସମସ୍ତଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ସହିତ, ମୁଁ ଯାହା କରିପାରିବି ତାହା କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଚାଲିଲି। କିନ୍ତୁ ମୁଁ ଲୋକଙ୍କଠାରୁ ଏତେ ଅପାର ପ୍ରେମ ପାଇବି - ଏହା ମୋ କଳ୍ପନା ବାହାରେ ଥିଲା।
ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ପଛକୁ ଫେରି ଚାହିଁବି, ମୁଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ୧୩ ବର୍ଷ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ ୧୨ ବର୍ଷ, ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ବିଶ୍ୱରେ ୨୫ ବର୍ଷ ସେବା କରିବା, କୋଟି କୋଟି ଭୋଟରଙ୍କ ନିରନ୍ତର ସମର୍ଥନ ପାଇବା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ଅତ୍ୟନ୍ତ ସୌଭାଗ୍ୟର ବିଷୟ।
ମୋ ପାଇଁ, ଏହା କେବଳ ଏକ ପରିସଂଖ୍ୟାନ ନୁହେଁ; ଏହା ଆପଣଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ଏବଂ ଏହା ମୋର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଶକ୍ତି। ଜାତିର ପ୍ରେମ ଏବଂ ଆଶୀର୍ବାଦ ମୋତେ ଭାରତର ଲୋକଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ମୋ ଜୀବନର ପ୍ରତ୍ୟେକ ମୁହୂର୍ତ୍ତରେ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ବିଶ୍ୱର ଯେଉଁ ଦେଶ ହେଉ ନା କାହିଁକି, ଯଦି ଏହା ପ୍ରଗତି କରିବାକୁ ଚାହେଁ, ତେବେ ତାକୁ ବଡ଼ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖିବାକୁ ପଡିବ। ଆଜି, ଆମର ଭାରତ ମଧ୍ୟ ଏକ ବୃହତ୍‌ ସ୍ତରରେ ସ୍ୱପ୍ନ ଦେଖୁଛି। ଆଜି, ଦେଶ କହୁଛି - ଆମେ କେବଳ ପରିବର୍ତ୍ତନ ଖୋଜୁନାହୁଁ; ଆମେ ସର୍ବୋତ୍ତମ ଖୋଜୁ। ଏଥିସହିତ କେବଳ ସର୍ବୋତ୍ତମ ନୁହେଁ, ଆମେ ଦ୍ରୁତତମ ଖୋଜୁଛୁ। ସେଥିପାଇଁ, ଯେତେବେଳେ ଭାରତରେ ଆକାଂକ୍ଷା ଅସୀମ, ଆମର ପ୍ରୟାସ ମଧ୍ୟ ଅସୀମ ହୋଇଯାଉଛି।
ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଉଦାହରଣ ନିଅନ୍ତୁ। ଆଜି, ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ି ଆକାଶ ଛୁଇଁବାକୁ ଆକାଂକ୍ଷା କରୁଛନ୍ତି। ସେମାନେ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ, ଗୁଣାତ୍ମକ ଉତ୍ପାଦ ସୃଷ୍ଟି କରିବାକୁ, ଡ୍ରୋନ୍ ନିର୍ମାଣ କରିବାକୁ ଏବଂ ଏଆଇ ଓ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର୍ ଜଗତରେ ଭାରତକୁ ଆଗକୁ ନେବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି। ସେଥିପାଇଁ ଭାରତର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଇକୋସିଷ୍ଟମ୍ ନିରନ୍ତର ଭାବରେ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ହେଉଛି। ଆଜି ଆମେ ବିଶ୍ୱର ତୃତୀୟ ସର୍ବବୃହତ୍ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପରିବେଶ ବ୍ୟବସ୍ଥାର ଦେଶ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ଭାରତର ଆକାଂକ୍ଷା କେବଳ ନିଜ ସୀମା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନୁହେଁ। ଭାରତ ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଆୟୋଜନ କରିବାକୁ, ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଉତ୍ପାଦନ କେନ୍ଦ୍ର ହେବାକୁ, ସବୁଜ ଶକ୍ତିରେ ଏକ ନେତା ଭାବରେ ଉଭା ହେବାକୁ ଏବଂ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ଅଭିବୃଦ୍ଧିର ଏକ ଇଞ୍ଜିନ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ଚାହୁଁଛି। କଥା ସମାନ ରହିଛି, ଆମର ଆକାଂକ୍ଷା ଅସୀମ, ଏବଂ ଆମର ପ୍ରୟାସର ପରିମାଣ ସମାନ ଭାବରେ ବିଶାଳ। ରେକର୍ଡ ରାଜପଥ ନିର୍ମାଣ, ରେକର୍ଡ ରେଳ ବିଦ୍ୟୁତୀକରଣ, ବନ୍ଦେ ଭାରତ ଏକ୍ସପ୍ରେସ ପରି ଅର୍ଦ୍ଧ-ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ଟ୍ରେନ ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ନବୀକରଣ ଶକ୍ତି ବିସ୍ତାର ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ - ଲକ୍ଷ୍ୟ ଯେତେ ମହତ୍ୱାକାଂକ୍ଷୀ ହେଉ, ଆଜିର ଭାରତ କହୁଛି ଯେ, ଆମେ ଏହାକୁ ହାସଲ କରିବୁ ଏବଂ ଆମେ ଆମର କାର୍ଯ୍ୟ ମାଧ୍ୟମରେ ତାହା ପ୍ରମାଣ କରୁଛୁ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜିର ଭାରତ ଅଭୂତପୂର୍ବ ପରିବର୍ତ୍ତନର ଏକ ପର୍ଯ୍ୟାୟ ଦେଇ ଗତି କରୁଛି। ଆପଣ ହୁଏତ ସମ୍ପ୍ରତି ଦେଖିଥିବେ ଯେ, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ସଫଳ ଏଆଇ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା। ଏହା ପୂର୍ବରୁ, ଭାରତ ଜି-୨୦ ନୂଆଦିଲ୍ଲୀ ଶିଖର ସମ୍ମିଳନୀ ମଧ୍ୟ ସଫଳତାର ସହିତ ଆୟୋଜନ କରିଥିଲା। ଏଗୁଡ଼ିକ କେବଳ ଗୋଟିଏ ଥରର କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ନଥିଲା; ଏହା ବର୍ତ୍ତମାନ ଆଜିର ଭାରତର ସ୍ୱଭାବ ଓ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ପ୍ରତୀକ ହୋଇଯାଇଛି।
ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ ଅନନ୍ୟ ପରିଚୟ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛି। ଭାରତ ମଧ୍ୟ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଆର୍ଥିକ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତିକରଣ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିଛି। ଭାରତ ଯେଉଁ ସ୍ତରରେ ଡିଜିଟାଲାଇଜେସନ୍ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ତାହା ପ୍ରକୃତରେ ଅଭୂତପୂର୍ବ। ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ସରକାରୀ ପାଣ୍ଠି ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୀମା ଯୋଜନା ମଧ୍ୟ ଚଳାଉଛି। ଏଥିସହିତ ଭାରତ ଚନ୍ଦ୍ରର ଏପରି ଏକ ଅଂଶରେ ପହଞ୍ଚିଛି ଯେଉଁଠାରେ ପୂର୍ବରୁ କେହି ପହଞ୍ଚି ନଥିଲେ। ଭାରତ ପରମାଣୁ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ଉନ୍ନତ ଦ୍ରୁତ ପ୍ରଜନନକାରୀ ରିଆକ୍ଟରଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଉପରେ ମଧ୍ୟ ସଫଳତାର ସହ କାମ କରୁଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଯେଉଁ ସ୍ତରରେ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି ତାହା ଭିତ୍ତିଭୂମି ବିକାଶରେ ମଧ୍ୟ ସ୍ପଷ୍ଟ ଭାବରେ ଦୃଶ୍ୟମାନ। ଆଜି ଭାରତରେ ନିର୍ମିତ ସୋଲାର ପାର୍କଗୁଡ଼ିକ ବିଶ୍ୱର ସର୍ବବୃହତ୍ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ।
ଏହା କିଛି ଉଚ୍ଚ ଏବଂ ଦୀର୍ଘ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ, ଉଚ୍ଚ ଏବଂ ଲମ୍ବା ସେତୁ, ଲମ୍ବା ଏକ୍ସପ୍ରେସୱେ, ସର୍ବବୃହତ ମେଟ୍ରୋ ନେଟୱର୍କ, ସର୍ବବୃହତ ନାଗରିକ ବିମାନ ନେଟୱର୍କ, କିମ୍ବା ସର୍ବବୃହତ ବିଦ୍ୟୁତିକୃତ ରେଳ ନେଟୱର୍କ ହେଉ - ଏଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଅନେକ ଏବେ ଭାରତରେ ନିର୍ମାଣ ହେଉଛି।
ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବର୍ଷଗୁଡ଼ିକରେ, ଭାରତ ପୃଥିବୀ ଏବଂ ଚନ୍ଦ୍ର ମଧ୍ୟରେ ଏଗାର ଗୁଣରୁ ଅଧିକ ଦୂରତା ବିସ୍ତାର କରି ଅପ୍ଟିକାଲ୍ ଫାଇବର ବିଛାଇଛି। ଏକ ଦଶନ୍ଧି ପୂର୍ବେ, ଆମେ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ଆମଦାନୀ କରିଥିଲୁ; ଆଜି, ଭାରତ ବିଶ୍ୱର ଦ୍ୱିତୀୟ ବୃହତ୍ତମ ମୋବାଇଲ୍ ଫୋନ୍ ନିର୍ମାତା ହୋଇସାରିଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏହି ଗତି ଏବଂ ପରିମାଣ ସହିତ, ଆଜିର ଭାରତର ଆଉ ଏକ ପରିଭାଷିତ ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ରହିଛି। ଆଜିର ଭାରତ ନବସୃଜନ ଦ୍ୱାରା ପରିଚାଳିତ। ଆମର ଡିଜିଟାଲ୍ ସାର୍ବଜନୀନ ଭିତ୍ତିଭୂମି ଆଜି ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱରେ ଚର୍ଚ୍ଚାର ବିଷୟ ହୋଇଛି, ଏବଂ ଏହା ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ନବସୃଜନଶୀଳ କ୍ଷମତାର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ରମାଣ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି।
ଆଜି, ଯଦି କେହି ଟଙ୍କା ସଂରକ୍ଷଣ କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ଡିଜିଟାଲ୍ ୱାଲେଟ୍ ଅଛି। ଯଦି କେହି ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟଗୁଡ଼ିକୁ ସୁରକ୍ଷିତ ଭାବରେ ରଖିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ଡିଜିଲକର୍ ଅଛି। ଯଦି କେହି ଯାତ୍ରା କରିବାକୁ ଚାହାଁନ୍ତି, ତେବେ ଡିଜି ଯାତ୍ରା ଅଛି। ଏବଂ ଯଦି କାହାରି ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ସୁବିଧା ନେବାକୁ ଆବଶ୍ୟକ ହୁଏ, ତେବେ ଡିଜିଟାଲ୍ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ଆଇଡି ଅଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆଜି, ପ୍ରତି ମାସରେ ଭାରତରେ ୨୦ ବିଲିୟନରୁ ଅଧିକ ୟୁପିଆଇ କାରବାର ହେଉଛି। ଅନ୍ୟ ଶବ୍ଦରେ, ସାରା ବିଶ୍ୱରେ ହେଉଥିବା ସମସ୍ତ ଡିଜିଟାଲ୍ କାରବାରର ଅଧାରୁ ଅଧିକ କେବଳ ଭାରତରେ ହେଉଛି।
ଏବଂ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏବେ ଭାରତର ଯୁବପିଢ଼ିଙ୍କ ଚିନ୍ତାଧାରାର ଏକ ଅଂଶ ହୋଇଯାଇଛି। ବାର ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ଦେଶରେ ୫୦୦ ରୁ କମ୍ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଥିଲା; ଆଜି, ସେହି ସଂଖ୍ୟା ୨ ଲକ୍ଷରୁ ଅଧିକକୁ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ସେହିପରି, ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଜଗତରେ, ୨୦୧୪ ମସିହାରେ ଭାରତରେ କେବଳ ଚାରୋଟି ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ଥିଲା। ଆଜି ଭାରତରେ ପ୍ରାୟ ୧୨୫ଟି ସକ୍ରିୟ ୟୁନିକର୍ଣ୍ଣ ଅଛି। କେବଳ ୨୦୨୫ ମସିହାରେ, ପ୍ରାୟ ୪୪,୦୦୦ ନୂତନ ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ପଞ୍ଜିକୃତ ହୋଇଥିଲା। ଆଜି, ଆମର ଷ୍ଟାର୍ଟଅପ୍ ଏଆଇ, ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏବଂ ମହାକାଶ ଭଳି କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କାର୍ଯ୍ୟ କରୁଛନ୍ତି।
ସମୟ ସହିତ, ଏହି ଗବେଷଣା ଓ ନବସୃଜନର ସଂସ୍କୃତି ଆହୁରି ବ୍ୟାପକ ହେଉଛି। କେବଳ ଗତ ବର୍ଷରେ, ଭାରତରେ ୧୨୫,୦୦୦ ରୁ ଅଧିକ ପେଟେଣ୍ଟ ଦାଖଲ କରାଯାଇଥିଲା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଚିପ୍ ନିର୍ମାଣ ଏବଂ ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର କ୍ଷେତ୍ରରେ ମଧ୍ୟ ପ୍ରମୁଖ ଅଗ୍ରଗତି କରୁଛି। ବର୍ତ୍ତମାନ, ଭାରତରେ ୧୨ଟି ସେମିକଣ୍ଡକ୍ଟର ପ୍ଲାଣ୍ଟ ଉପରେ କାମ ଚାଲିଛି, ଏବଂ ଏହି ଦୁଇଟି ସୁବିଧାରେ ଉତ୍ପାଦନ ଆରମ୍ଭ ହୋଇସାରିଛି। ଏହାର ଅର୍ଥ ହେଉଛି ଯେ, ଚିପ୍ସ ମଧ୍ୟ ଏବେ "ଡିଜାଇନ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ" ଏବଂ "ମେଡ୍ ଇନ୍ ଇଣ୍ଡିଆ" ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତର ଆକାଂକ୍ଷା-ଚାଳିତ ଏହି ଯାତ୍ରା ମଧ୍ୟ ଆମର ଗଣତନ୍ତ୍ରକୁ ମଜଭୁତ କରୁଛି। ଯେତେବେଳେ ଲୋକମାନଙ୍କ ସ୍ୱପ୍ନ ପୂରଣ ହୁଏ, ସେତେବେଳେ ଗଣତନ୍ତ୍ର ପ୍ରତି ସେମାନଙ୍କର ବିଶ୍ୱାସ ମଧ୍ୟ ଆହୁରି ଦୃଢ଼ ହୁଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ବିଧାନସଭା ନିର୍ବାଚନର ଉଦାହରଣ ଦେଉଛି। ଏଥର ଆସାମ, ପଶ୍ଚିମବଙ୍ଗ, କେରଳ, ତାମିଲନାଡୁ ଏବଂ ପୁଡୁଚେରୀରେ ଭୋଟରଙ୍କ ହାର ୮୦ ରୁ ୯୦ ପ୍ରତିଶତ ମଧ୍ୟରେ ଥିଲା। ବିଶେଷକରି ମହିଳାଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ଯଥେଷ୍ଟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି। ଏହି ଧାରା ପ୍ରତ୍ୟେକ ରାଜ୍ୟରେ ଦେଖିବାକୁ ମିଳୁଛି।
ଆଜି, ଭାରତର ଭୋଟରମାନେ ଉତ୍ସାହୀ, ଏବଂ ଆପଣମାନେ ସମସ୍ତେ ସମାନ ଭାବରେ ଉତ୍ସାହୀ। ବନ୍ଧୁଗଣ, ଆମେ ଗର୍ବ କରୁଛୁ ଯେ, ପ୍ରତିବର୍ଷ ନୂତନ ମତଦାନ ରେକର୍ଡ ସୃଷ୍ଟି ହେଉଛି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତରେ ୯୦୦ ନିୟୁତରୁ ଅଧିକ ଭୋଟର ପଞ୍ଜୀକୃତ। ୨୦୨୪ ଲୋକସଭା ନିର୍ବାଚନରେ, ୬୪୦ ନିୟୁତ ଲୋକ ଭୋଟ ଦେଇଛନ୍ତି - ଅର୍ଥାତ୍ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘର ମୋଟ ଜନସଂଖ୍ୟା ଅପେକ୍ଷା ଅଧିକ ଭାରତୀୟ ଭୋଟ ଦେଇଛନ୍ତି। ଭାରତ ପ୍ରତ୍ୟେକ ନାଗରିକଙ୍କ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣକୁ ମୂଲ୍ୟ ଦିଏ, ଏବଂ ଗଣତନ୍ତ୍ରର ଜନନୀ ଭାବରେ, ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ଗର୍ବର ବିଷୟ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ସଫଳ ହୁଏ, ସମଗ୍ର ମାନବଜାତି ଏଥିରୁ ଲାଭ ପାଏ। କିନ୍ତୁ ଆଜି, ମାନବଜାତି ମଧ୍ୟ ଅନେକ ବଡ଼ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି। ଆମେ ଦେଖୁଛୁ ଯେ, ବିଶ୍ୱ କିପରି ଗୋଟିଏ ପରେ ଗୋଟିଏ ନୂଆ ଚ୍ୟାଲେଞ୍ଜ ସହିତ ସଂଘର୍ଷ କରୁଛି।
ପ୍ରଥମେ କରୋନା ଭାଇରସ୍ ମହାମାରୀ ଆସିଥିଲା, ତା'ପରେ ଯୁଦ୍ଧ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଥିଲା, ଏବଂ ବର୍ତ୍ତମାନ ବିଶ୍ୱ ଏକ ଶକ୍ତି ସଙ୍କଟର ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଛି। ଏହି ଦଶନ୍ଧି ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ବିପର୍ଯ୍ୟୟର ଦଶନ୍ଧିରେ ପରିଣତ ହେଉଛି।
ଆମେ ସମସ୍ତେ ଦେଖିପାରୁଛୁ ଯେ, ଯଦି ଏହି ପରିସ୍ଥିତିଗୁଡ଼ିକୁ ଶୀଘ୍ର ପରିବର୍ତ୍ତନ ନ କରାଯାଏ, ତେବେ ଗତ ଅନେକ ଦଶକର ସଫଳତା ବ୍ୟର୍ଥ ହୋଇପାରେ। ବିଶ୍ୱର ଏକ ବିଶାଳ ଜନସଂଖ୍ୟା ପୁଣିଥରେ ଦାରିଦ୍ର୍ୟର କବଳରେ ପଡ଼ିପାରେ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏପରି ବିଶ୍ୱ ପରିସ୍ଥିତିରେ ଆଜି ବିଶ୍ୱ “ସ୍ଥିର ଓ ବିଶ୍ୱସନୀୟ ସପ୍ଲାଇ ଚେନ୍” ବିଷୟରେ କଥା ହେଉଛି। ଏବଂ ଏହି ପରିପ୍ରେକ୍ଷୀରେ ଭାରତ ଓ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଏକ ବିଶ୍ୱସନୀୟ, ସ୍ୱଚ୍ଛ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ସପ୍ଲାଇ ଚେନ୍ ଗଢ଼ିବାରେ ଏକାସାଥିରେ କାମ କରୁଛନ୍ତି।
ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ଠାରୁ ଜଳ ସୁରକ୍ଷା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଏବଂ ଭାରତ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବରେ ସହଯୋଗ କରୁଛନ୍ତି। ସବୁଜ ହାଇଡ୍ରୋଜେନ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଆମର ସହଯୋଗ ବିଶେଷ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଭାରତ ଏବଂ ୟୁରୋପୀୟ ସଂଘ ମଧ୍ୟରେ ଐତିହାସିକ ବାଣିଜ୍ୟ ଚୁକ୍ତିନାମା ଭାରତ ଏବଂ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ସହଭାଗୀତାକୁ ଆହୁରି ମଜଭୁତ କରିବ।
ଏବଂ ଆପଣ ସମସ୍ତେ ଏଥିରୁ ମଧ୍ୟ ଲାଭ ପାଇବେ। ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ୟୁରୋପରେ ପ୍ରବେଶ କରୁଥିବା ଭାରତୀୟ ବ୍ୟବସାୟ ପାଇଁ ପ୍ରାକୃତିକ ପ୍ରବେଶପଥ ହେବ। ଏହି ଯାତ୍ରାରେ, ଆମର ପ୍ରବାସୀ ଏକ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ସେତୁ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିବେ। ମୁଁ ଏହା କହୁଛି କାରଣ ପ୍ରବାସୀ ଭାରତୀୟମାନେ ଭାରତର ମହତ୍ତ୍ୱାକାଂକ୍ଷା ଏବଂ ୟୁରୋପର ମାନଦଣ୍ଡ ଉଭୟକୁ ବୁଝନ୍ତି। ଏହା ଏଠାରେ ବସବାସ କରୁଥିବା ଭାରତୀୟମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଭାରତରୁ ଉଚ୍ଚମାନର ଉତ୍ପାଦ ସହିତ ଜଡିତ ହେବା ପାଇଁ ଅଧିକ ସୁଯୋଗ ସୃଷ୍ଟି କରିବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ହେଉଛି ଟ୍ୟୁଲିପ୍ ଫୁଲର ଦେଶ, ଏବଂ ବିଶ୍ୱର ବିଭିନ୍ନ ସ୍ଥାନରୁ ଲୋକମାନେ ଏହାର ସୁନ୍ଦର ଟ୍ୟୁଲିପ୍ କ୍ଷେତ୍ର ଦେଖିବା ପାଇଁ ଏଠାକୁ ଆସନ୍ତି। ଭାରତରେ ମଧ୍ୟ, ବିଶ୍ୱର ସବୁଠାରୁ ବଡ଼ ଟ୍ୟୁଲିପ୍ ଉଦ୍ୟାନଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ ଜମ୍ମୁ ଏବଂ କାଶ୍ମୀରରେ, ଶ୍ରୀନଗରରେ ଅବସ୍ଥିତ। ଏବଂ ଯେପରି ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଟ୍ୟୁଲିପ୍ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା, ସେହିପରି ଭାରତ ପଦ୍ମ - କମଳ ପାଇଁ ଜଣାଶୁଣା।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଟ୍ୟୁଲିପ୍ ଏବଂ ପଦ୍ମ ଉଭୟ ଆମକୁ ଶିକ୍ଷା ଦିଅନ୍ତି ଯେ, ମୂଳ ପାଣିରେ ହେଉ କିମ୍ବା ମାଟିରେ, ଯଦି ସଠିକ୍ ପୋଷଣ ମିଳେ, ତେବେ ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟ ଓ ଶକ୍ତି ଉଭୟ ପ୍ରସ୍ଫୁଟିତ ହୋଇପାରିବ। ଏହା ମଧ୍ୟ ଭାରତ ଏବଂ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ସହଭାଗୀତାର ମୂଳଦୁଆ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଆମ ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଧୁତାର ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମିତ୍ରତାର ବନ୍ଧନ ରହିଛି, ଯାହା ବିଷୟରେ ସାଧାରଣତଃ ଆଲୋଚନା କରାଯାଏ ନାହିଁ, ଏବଂ ତାହା ହେଉଛି କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ର। ଆମ ଉଭୟ ଦେଶ କ୍ରୀଡ଼ା କ୍ଷେତ୍ରରେ ବିଭିନ୍ନ ଉପାୟରେ ଏକାଠି କାମ କରୁଛନ୍ତି।
ଉଦାହରଣ ସ୍ୱରୂପ, କ୍ରିକେଟକୁ ନିଅନ୍ତୁ। ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡରେ କ୍ରିକେଟରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଅବଦାନ ରଖିଛନ୍ତି। ଭାରତରେ ସମ୍ପ୍ରତି ଅନୁଷ୍ଠିତ ଆଇସିସି ପୁରୁଷ ଟି-୨୦ ବିଶ୍ୱକପ୍ ସମୟରେ, ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଦଳ ଏକ ପ୍ରଶଂସନୀୟ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲା। ଭାରତ ବିଶ୍ୱକପ୍ ଚାମ୍ପିଅନ୍ ହୋଇପାରେ, କିନ୍ତୁ ଭାରତର ଦଳ ମଧ୍ୟ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ପକ୍ଷରୁ ବହୁତ କଡ଼ା ପ୍ରତିଯୋଗିତାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲା।
ଯେତେବେଳେ ଆମେ ତେଜା ନିଦାମାନୁରୁ ଏବଂ ବିକ୍ରମଜିତ ସିଂହଙ୍କ ପରି ଖେଳାଳିଙ୍କୁ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ଜର୍ସି ପିନ୍ଧିଥିବା ଦେଖୁଛୁ, କିମ୍ବା ଯେତେବେଳେ ଆର୍ୟନ ଦତ୍ତଙ୍କ ପରି ଯୁବ ଖେଳାଳିମାନେ ଡଚ୍ କ୍ରିକେଟର ଭବିଷ୍ୟତରେ ଯୋଗଦାନ ଦିଅନ୍ତି, ଏହା ଆମ ସମସ୍ତଙ୍କୁ ଅପାର ଆନନ୍ଦ ଦେଇଥାଏ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଯେପରି ଭାରତୀୟମାନେ କ୍ରିକେଟରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ରଖିଛନ୍ତି, ସେହିପରି ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟ ଭାରତରେ ହକିରେ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବଦାନ ରଖିଛି। ଡଚ୍ ପ୍ରଶିକ୍ଷକମାନେ ଭାରତୀୟ ହକିକୁ ଆହୁରି ମଜଭୁତ କରିବାରେ ପ୍ରମୁଖ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି। ଆମର ମହିଳା ହକି ଦଳ ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସମୟରେ ଉତ୍କୃଷ୍ଟ ପ୍ରଦର୍ଶନ ପ୍ରଦାନ କରୁଛି, ଏବଂ ପ୍ରଶିକ୍ଷକ ସୋଏର୍ଡ ମାରିଜନେ ଏହି ଯାତ୍ରାରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଗ୍ରହଣ କରିଛନ୍ତି।
ଏବଂ ଏହି ବର୍ଷ, ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟ ହକି ବିଶ୍ୱକପ୍ ଆୟୋଜନ କରୁଛି। ତୁମେ ସମସ୍ତେ ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ଭାରତର ମ୍ୟାଚ୍ ଦେଖିବାକୁ ଯିବା ଉଚିତ। ଗୋଟିଏ କଥା ନିଶ୍ଚିତ - ବିଶ୍ୱକପ୍ ଯିଏ ଜିତୁ ନା କାହିଁକି, ଭାରତ ଏବଂ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ବନ୍ଧୁତା ନିଶ୍ଚିତ ଭାବରେ ବିଜୟୀ ହେବ।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଭାରତ ଏବଂ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡ ମଧ୍ୟରେ ସମ୍ପର୍କର ପ୍ରକୃତ ଶକ୍ତି ତୁମ ସମସ୍ତଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ନିହିତ। ତୁମେ ଏହି ସହଭାଗୀତାର ଜୀବନ୍ତ ସେତୁ। ତେଣୁ, ଭାରତ ସରକାର ସୁରିନାମୀ ହିନ୍ଦୁସ୍ତାନୀ ସମୁଦାୟ ପାଇଁ ଓସିଆଇ କାର୍ଡର ଯୋଗ୍ୟତାକୁ ଚତୁର୍ଥ ପିଢ଼ିରୁ ବଢ଼ାଇ ଷଷ୍ଠ ପିଢ଼ି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ କରିଛନ୍ତି।
ବନ୍ଧୁଗଣ,
ଏକବିଂଶ ଶତାବ୍ଦୀର ଭାରତ ସୁଯୋଗର ଭୂମି। ଭାରତ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା-ଚାଳିତ ଏବଂ ମାନବତା-ଚାଳିତ। ଭାରତ ଯେତେ ପ୍ରାଚୀନ, ସେତେ ଆଧୁନିକ ମଧ୍ୟ ହେଉଛି।
ତେଣୁ, ଏହା ଭାରତରେ ଆପଣଙ୍କ ପୂର୍ବପୁରୁଷଙ୍କ ଗ୍ରାମଗୁଡ଼ିକ ସହିତ ପୁନଃ ସଂଯୋଗ କରିବାର ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ଆଡକୁ ଯାତ୍ରାରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବାର ସମୟ। ମୁଁ ନେଦରଲ୍ୟାଣ୍ଡରେ ଥିବା ଭାରତୀୟ ସମ୍ପ୍ରଦାୟର ସମସ୍ତ ସଦସ୍ୟଙ୍କୁ ଭାରତ ସହିତ ସେମାନଙ୍କର ସମ୍ପର୍କକୁ ଆହୁରି ଗଭୀର କରିବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିବି। ଏହା ଭାରତର କ୍ଷମତାକୁ ମଜଭୁତ କରିବ, ଏବଂ ଏହା ଆପଣଙ୍କ ନିବେଶ ଉପରେ ଅଧିକ ଲାଭ ମଧ୍ୟ ଆଣିବ - ଏବଂ ଏହା ହେଉଛି ମୋଦୀଙ୍କ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି।
ଆଜି ଆପଣମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରୁ ଏତେ ଲୋକ ଏଠାରେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇଥିବାରୁ ମୁଁ ପ୍ରକୃତରେ ଖୁସି। ଆପଣମାନଙ୍କୁ ସମସ୍ତଙ୍କ ସହିତ ସାକ୍ଷାତ ଏବଂ ଭାବ ବିନିମୟ କରିବାର ସୁଯୋଗ ପାଇବା ମୋର ସୌଭାଗ୍ୟର କଥା। ଏହି ଭାବନା ସହିତ, ମୁଁ ମୋର ମନ୍ତବ୍ୟ ସମାପ୍ତ କରୁଛି।
ପୁଣିଥରେ, ଏତେ ଉଷ୍ମ ଏବଂ ଉତ୍ସାହଭରା ସ୍ୱାଗତ ପାଇଁ ଆପଣମାନଙ୍କୁ ମୋର ଆନ୍ତରିକ ଧନ୍ୟବାଦ!
ଭାରତ ମାତା କୀ ଜୟ!
ସ୍ୱୀକାରୋକ୍ତି: ଏହା ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ଅଭିଭାଷଣର ଆନୁମାନିକ ଅନୁବାଦ। ମୂଳ ଅଭିଭାଷଣ ହିନ୍ଦୀରେ ଦିଆଯାଇଥିଲା।

Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister's Address at the Indian Community Event in the Netherlands
16 MAY 2026 3:35PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai!!!!
So much affection. Such great enthusiasm. To be honest, for a moment I almost forgot that I was in the Netherlands. It feels as though a festival is underway somewhere in India itself!
Although The Hague is known across the world as the "City of Peace and Justice,” the atmosphere here today makes it feel as though The Hague has become a living symbol of Indian friendship!
This shows that the colour of one’s passport may change, one’s address may change, even one’s time zone may change - but wherever the children of Mother India may live, this warmth, this vibrancy, and this spirit of celebrating life always remain with us.
I express my heartfelt gratitude to all of you for this warm welcome. And as I was entering here, it saw the whole of Maharashtra, Chhatrapati Shivaji Maharaj, Mero Pyaro Rajasthan, and "A” for Assam…
Friends,
After meeting all of you today, I will have the opportunity to meet His Majesty The King and Her Majesty The Queen. In addition, I will also hold detailed discussions on several matters with Prime Minister Rob Jetten.
Over the past years, whenever I have spoken with the leaders of the Netherlands, they have always spoken very highly of the Indian diaspora. They have praised all of you. Every Indian takes pride in the contribution you are making to Dutch society and to the economy here.
On this occasion today, I express my gratitude to the people of the Netherlands and to the government here. On behalf of 1.4 billion Indians, I extend my warm wishes to the people of this country.
Friends,
I have visited the Netherlands before as well. Some of my old friends are seated here today. I have also had considerable interaction with the Indian community living here. The story of many families present here is not merely a story of migration; it is a story of culture, of faith, and of progress achieved amidst countless struggles.
In those days, no one could have imagined that even after crossing two oceans, the identity of Indians would remain so vibrant and alive. Your ancestors may have left many things behind, but certain things always stayed - the fragrance of their soil, the memories of their festivals, the melodies of devotional hymns, and the values passed down by their forefathers.
Friends,
The history of humanity bears witness to the fact that, over time, many cultures have faded away. Yet India’s diverse culture continues to beat strongly in the hearts of its people even today. Generations have changed, countries have changed, and surroundings have changed - but family values have not changed. The sense of belonging has not changed. You embraced the Dutch language, yet you did not abandon the language of your ancestors.
Our community radio stations are very popular here, and through these stations, India’s music and culture are also reaching Dutch families. Whether it is the Gandhi Centre or schools across different cities, you are carrying your culture forward to future generations. This is truly commendable. All of you deserve appreciation and congratulations.
Friends,
Today is the 16th of May, and this day is special for another reason. Twelve years ago, on 16 May 2014, something remarkable happened. It was on this very day in 2014 that the results of the Lok Sabha elections were announced, making it certain that, after decades, India would have a stable government with a full majority.From that day to this day, the trust reposed in me by crores of Indians neither allows me to stop nor to tire. This journey continues relentlessly and non-stop.
Friends,
From a very young age, I became deeply immersed in the spirit of patriotism. All of you became my family. I set forth towards "स्वर्ग सच समष्टि.” I chose the path of "अहम् से वयं”
And then, your happiness became my happiness. Your welfare became my duty. With a spirit of dedication, and with the blessings of all of you, I continued striving to do whatever I could. But that I would receive such immense love from the people - this was beyond even my imagination.
When I look back, I see 13 years of service as Chief Minister, 12 years as Prime Minister, 25 in the democratic world, receiving the continuous support of crores upon crores of voters is, for me, a matter of immense good fortune.
For me, this is not merely a statistic; it is your blessing, and it is my greatest strength. The love and blessings of the nation inspires me every moment of my life to work towards fulfilling the dreams of the people of India.
Friends,
No matter which country in the world it may be, if it wishes to progress, it must dream big. Today, our India too is dreaming on a very grand scale. Today, the nation is saying - we do not seek merely transformation; we seek the best. And not only the best, we seek the fastest as well. That is why, when aspirations in India are unlimited, our efforts too are becoming limitless.
Take the example of India’s youth. Today, the youth of India aspire to touch the skies. They want to build startups, create quality products, manufacture drones, and lead India forward in the worlds of AI and semiconductors. That is why India’s startup ecosystem is continuously growing stronger. Today, we are the country with the world’s third-largest startup ecosystem.
And friends,
Today, India’s aspirations are not limited merely to its own borders. India wishes to host the Olympics, become a global manufacturing hub, emerge as a leader in green energy, and serve as an engine of growth for the world.The point remains the same, our aspirations are unlimited, and the scale of our efforts is equally vast. Record highway construction, record rail electrification, semi-high-speed trains like Vande Bharat Express, and one of the world’s largest renewable energy expansions — no matter how ambitious the goal may be, today’s India says that we will achieve it, and we are demonstrating that through our actions.
Friends,
Today’s India is passing through a phase of unprecedented transformation. You may have seen recently that India hosted the world’s largest and most successful AI Summit. Before that, India had also successfully hosted the G20 New Delhi Summit. These were not merely one-time events; this has now become the character and confidence of today’s India.
India has implemented the world’s largest unique identification programme. India has also carried out one of the world’s largest financial inclusion programmes. The scale at which India is advancing digitalisation is truly unprecedented. India is running the world’s largest government-funded health insurance scheme as well.And yes, India reached a part of the Moon where no one had reached before. India is also successfully working on one of the world’s most advanced fast breeder reactors in the field of nuclear energy.
Friends,
The scale at which India is progressing is also clearly visible in infrastructure development. The solar parks being built in India today are among the largest in the world.
Whether it is some of the tallest and longest tunnels, the highest and longest bridges, the longest expressways, the largest metro networks, the largest civil aviation networks, or the largest electrified rail networks - many of these are now being built in India.
In recent years, India has laid optical fibre stretching more than eleven times the distance between the Earth and the Moon. A decade ago, we imported mobile phones; today, India has become the world’s second-largest mobile phone manufacturer.
Friends,
Along with this speed and scale, there is yet another defining feature of today’s India. Today’s India is powered by innovation. Our digital public infrastructure is being discussed across the world today, and it stands as a major testament to the innovative capabilities of Indians.
Today, if one wishes to store money, there are digital wallets. If one needs to keep documents securely, there is DigiLocker. If one wishes to travel, there is Digi Yatra. And if one wants to avail healthcare services, there is a Digital Health ID.
Friends,
Today, more than 20 billion UPI transactions take place in India every month. In other words, more than half of all digital transactions taking place across the world are happening in India alone.
And startups have now become part of the very mindset of India’s youth. Twelve years ago, there were fewer than 500 startups in the country; today, that number has risen to more than 200,000. Likewise, in the world of startups, India had only four unicorns in 2014. Today, India has nearly 125 active unicorns. In 2025 alone, nearly 44,000 new startups were registered. Today, our startups are doing remarkable work in sectors such as AI, defence, and space.
With time, this culture of research and innovation is becoming even more expansive. In the past year alone, more than 125,000 patents were filed in India.
Friends,
India is also taking major strides in chip manufacturing and in the semiconductor sector. At present, work is underway on 12 semiconductor plants in India, and production has already begun at two of these facilities. This means that chips, too, will now be "Designed in India” and "Made in India.”
Friends,
India’s aspiration-driven journey is also strengthening our democracy. When people’s dreams are fulfilled, their faith in democracy grows stronger as well.
Friends,
Let me give you the example of the recent Assembly elections. This time, voter turnout in Assam, West Bengal, Kerala, Tamil Nadu, and Puducherry ranged between 80 to 90 percent. Women’s participation, in particular, has increased significantly. This trend is visible across every state.
Today, voters in India are enthusiastic, and all of you are equally enthusiastic. Friends, we take pride in the fact that new voting records are being set year after year.
Friends,
More than 900 million voters are registered in India. In the 2024 Lok Sabha elections, 640 million people cast their votes - meaning that more Indians voted than the total population of the European Union. India values the democratic participation of every citizen, and as the Mother of Democracy, this is a matter of great pride for all of us.
Friends,
Whenever India succeeds, the entire humanity benefits from it. But today, humanity is also facing many major challenges. We are witnessing how the world is struggling with new challenges one after another.
First came the coronavirus pandemic, then wars began to erupt, and now the world is facing an energy crisis. This decade is increasingly turning into a decade of disasters for the world.
We can all see that if these conditions are not changed swiftly, the achievements of many past decades could be undone. A very large section of the world’s population could once again be pushed into the quagmire of poverty.
Friends,
In such global circumstances, the world today is speaking about resilient supply chains. And in this context, India and the Netherlands are working together to build a trusted, transparent, and future-ready supply chain.
From energy security to water security, the Netherlands and India are cooperating closely. Our collaboration in the field of green hydrogen is especially significant. Moreover, the historic trade agreement between India and the European Union will further strengthen the partnership between India and the Netherlands.
And all of you will benefit from this as well. The Netherlands will become the natural gateway for Indian businesses entering Europe. In this journey, our diaspora can serve as a trusted bridge. I say this because the diaspora understands both India’s ambitions and Europe’s standards. This will also create greater opportunities for Indians settled here to engage with high-quality products from India.
Friends,
The Netherlands is the land of tulips, and people from across the world come here to witness its beautiful tulip fields. In India too, one of the world’s largest tulip gardens is located in Jammu and Kashmir, in Srinagar.And just as the Netherlands is known for tulips, India is known for the lotus - the kamal.
Friends,
Both the tulip and the lotus teach us that whether one’s roots are in water or in the earth, with the right nourishment, both beauty and strength can flourish. This, too, is the foundation of the partnership between India and the Netherlands.
Friends,
There is another important bond of friendship between us that is not spoken about as often, and that is sports. Both our countries are working together in many ways in the field of sports.
Take cricket, for example. The Indian community has made a major contribution to cricket in the Netherlands. During the recent ICC Men's T20 World Cup held in India, the Netherlands team delivered a commendable performance. India may be the World Cup champion, but even India’s team faced very strong competition from the Netherlands side.
When we see players like Teja Nidamanuru and Vikramjit Singh wearing the Netherlands jersey, or when young players like Aryan Dutt contribute to the future of Dutch cricket, it gives all of us immense joy.
Friends,
Just as Indians have contributed significantly to cricket, the Netherlands has also made an important contribution to hockey in India. Dutch coaches have played a major role in further strengthening Indian hockey. Our women’s hockey team has been delivering outstanding performances in recent times, and Coach Sjoerd Marijne has played an important role in this journey.
And this year, the Netherlands is also hosting the Hockey World Cup. All of you must certainly go and watch India’s matches. One thing is certain - regardless of who wins the World Cup, the friendship between India and the Netherlands will surely emerge victorious.
Friends,
The true strength of the relationship between India and the Netherlands lies in all of you. You are the living bridge of this partnership. Therefore, the Government of India has extended the eligibility for the OCI Card for the Surinamese Hindustani community from the fourth generation to the sixth generation.
Friends,
The India of the 21st century is a land of opportunities. India is both technology-driven and humanity-driven. India is becoming as modern as it is ancient.
Therefore, this is also the time to reconnect with the villages of your ancestors in India, and to participate in the journey towards a developed India. I would urge all members of the Indian community in the Netherlands to deepen their engagement with India. This will strengthen India’s capabilities, and it will also bring greater returns on your investments — and this is Modi’s guarantee.
I am truly delighted that so many of you gathered here today. It has been my privilege to have the opportunity to see and interact with all of you. With these sentiments, I conclude my remarks.
Once again, my heartfelt thanks to all of you for such a warm and enthusiastic welcome!
Bharat Mata ki Jai!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.