প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
নেদরলেন্দসকী দি হেগতা পাংথোকপা কম্ম্যুনিতী প্রোগ্রাম অমদা থমখিবা পি.এম.গী ৱারোল
16 MAY 2026 3:35PM by PIB Imphal
ভারত ইমানা য়াইফরে!!!
নুংশিবনা থল্লে। হরাও তয়াম্বনা থল্লে। থম্মোয় শেংনা হায়রবদা, মীকুপ অমগী ওইনা, ঐহাক নেদরলেন্দসতা লৈ হায়বসি ঐহাক্না কাউথোকলুরে। ভারত্তা মফম অমদা কুহ্মৈ অমা পাঙথোপগুম্বা ফাওই!
মালেমনা দি হেগপু "শান্তি অমসুং জস্তিসকী শহর" হায়না খঙনরবসু, ঙসি মফম অসিদা লৈরিবা ফিভম অসি য়েংবদা, দি হেগ অসি ভারতকী মরুপ ওইবগী অহিংবা খুদম অমা ওইরক্লবনি হায়না ফাওই!
মসিনা উৎলি মদুদি পাসপোর্তকী মচু হোংবা য়াই, এদ্রেস হোংবা য়াই, অমসুং মতমগী জোন হোংবা য়াই, ভারত ইমানা লৈরিবা মফম খুদিংমক্তা মখোয়গী নুংশিবা, থৌনা অমসুং ইথিলন অসি মতম পুম্নমক্তা লৈরি। ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু তরাম্না ওকপগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি। অমসুং ঐহাক্না মফম অসিদা চংলকপা মতমদা, ঐহাক্না মহারাস্ত্রা পুম্নমক্কী, ছত্রপতি শিবাজী মহারাজকী, ঐহাক্কী নুংশিরবা রাজস্থানগী, অমসুং আসামগীদমক 'এ'গী মঙাল ফংজখি...
মরুপশিং,
ময়াম পুম্নমক্কা উনরবা মতুংদা, ঙসি ঐহাক্না হিস মেজেস্তী ইনীংথৌ অমসুং হার মেজেস্তী মহারানীগা উনবগী খুদোংচাবা ফংলগনি। মসিগী মথক্তা, ঐহাক্না প্রধান মন্ত্রী রোব জেত্তেনগা হীরম কয়াদা কুপ্না খন্ন-নৈনগনি।
চহি কয়া অসিদা, ঐহাক্না নেদরলেন্দসগী লুচিংবশিংগা ৱারী শানরকপা মতমদা, মখোয়না ইন্দিয়ন দাইস্পোরাগীদমক য়াম্না থাগৎপা ফোংদোক্লি। অতোপ্পা ৱাহৈ অমদা হায়রবদা, মখোয়না ময়াম পুম্নমকপু থাগৎলি। ভারত মচা খুদিংমক্না নখোয়না নেদরলেন্দসগী খুন্নাই অমসুং শেন্মিৎলোনদা পীরিবা থৌদাং অসিদা চাউথোকচৈ।
ঙসিগী থৌরম অসিদা, ঐহাক্না নেদরলেন্দসগী মীয়াম অমসুং সরকারদা ঐহাক্কী থাগৎপা ফোংদোকচরি। ভারতকী মীওই বিল্লিয়ন ১.৪গী মায়কৈদগী মফম অসিদা লৈরিবা মীয়ামদা ঐহাক্না য়াইফ-পাউজেল পীজরি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না হান্নসু নেদরলেন্দসদা চৎখ্রে। ঐগী অরিবা মরুপশিং অসি মফম অসিদা লৈরি। মসিগী মথক্তা, ঐহাক্না মফম অসিদা লৈরিবা ভারতকী কাংলুপশিংগা য়াম্না কুপ্না ৱারী শানখি। মফম অসিদা লৈমিন্নরিবা ইমুং কয়া অসিগী ৱারী অসি মাইগ্রেসনগী ৱারী খক্তা নত্তে, মসি চৎনবীগী ৱারী, থাজবগী ৱারী অমসুং মশীং থীঙমদ্রবা লান্থেংশিংগী মরক্তা চাউখৎপগী ৱারীনি।
মতম অদুদা, মীওই অমত্তনা ভারত মচাশিংগী মশক মওং অসি সমুদ্র অনী লান্থোক্লম্লবসু অসিগুম্বা মওং অসিদা লৈরমগনি হায়না থাজরুদে। অদোমগী ইমা-ইপাশিংনা ময়াম অমা থাদোকখি, অদুম ওইনমক মখোয়দা করিগুম্বা খরদি লেংদনা লৈরি: মখোয়গী পোক্নফম লমদমগী মগুন, মখোয়গী কুহ্মৈশিংগী নিংশিং মমি, *ভজন*গী ঈশৈ অমসুং মখোয়গী মমা-মপাশিংনা পীরম্বা মগুনশিং।
মরুপশিং,
মীওইবগী পুৱারীনা মতমগী খোঙচৎনা চৎনবী কয়া অমা মাঙশিল্লকপদা থাজবা পীরি। অদুম ওইনমক, ভারতকী মখল-মখা কয়াগী চৎনবী অসিনা ঙসি ফাওবা মাগী মীয়ামগী থম্মোয়দা মখা তানা লৈহৌরি। জেনেরেসনশিং হোংখ্রে, লৈবাকশিং হোংখ্রে, অমসুং অকোয়বগী ফিভম হোংখ্রে; অদুম ওইনমক, ইমুং-মনুংগী মগুনশিংদি হোংদ্রি। মরী লৈনবগী ৱাখল্লোনদি হোংদ্রি। নহাক্না দৎচ লোলবু শৌশিল্লি, অদুম ওইনমক নহাক্কী মমা-মপাশিংগী লোল অসি কৈদৌঙৈদা থাদোক্তে।
ঐখোয়গী কম্ম্যুনিতি রেদিও স্তেসনশিং অসি মফম অসিদা য়াম্না পাম্নৈ। মসিগী মথক্তা, স্তেসনশিং অসিগী খুত্থাংদা, ভারতকী ম্যুজিক অমসুং কলচর অসি দৎচ ইমুংশিংদা য়ৌহল্লি। গান্ধী সেন্তর ওইগেরা নত্রগা তোঙান তোঙানবা শহরশিংদা লৈরিবা স্কুলশিং ওইগেরা, অদোম্না অদোমগী চৎনবী অসি তুংগী মীরোলশিংদা পীথরি। মসি থাগৎনিংঙাইনি। ময়াম পুম্নমকপু থাগৎপা ফোংদোকচরি।
মরুপশিং,
ঙসি মে ১৬নি, অমসুং মসিগী নুমিৎ অসি অতোপ্পা মরম অমনা অখন্নবা মরুওইবা অমা লৈ। চহি ১২গী মমাংদা, মে ১৬, ২০১৪দা, অখন্নবা থৌদোক অমা থোকখি। ২০১৪গী ঙসিগী নুমিত্তা, লোক সভা মীখলগী ফল লাউথোকখি। দিকেদ কয়াগী মতুংদা, ভারত্তা মপুং ফাবা মেজোরিতীগা লোয়ননা স্তেবল ওইবা সরকার অমা শেম্বা অদু কনফর্ম তৌখি। নুমিৎ অদুদগী হৌরগা হৌজিক ফাওবা, ভারত মচা করোর কয়াগী থাজবা অসিনা ঐহাকপু লেপহন্দবা অমসুং চোকথহন্দবা ঙমহল্লি। মসিগী খোঙচৎ অসি লেপ্তনা, অপনবা লৈতনা মখা চত্থরি।
মরুপশিং,
অঙাং ওইরিঙৈদগী হৌনা, ঐহাক্না লৈবাক নুংশিবা ৱাখল্লোনগী পুক্নিং থৌগৎখি। নহাক্না ঐগী ইমুংগী মীওই অমা ওইখি। ঐগী ইশাগী স্বর্গনা অপুনবগী মায়কৈদা খোঙচৎ অদু তশেংনা হৌরকখি; ঐনা 'ঐ'দগী 'ঐখোয়' ফাওবা লমজিংবা লম্বী অদু খনখি।
অদুদগী, অদোমগী নুংঙাইবা অসিনা ঐগী নুংঙাইবা ওইরকখি। অদোমগী য়াইফ-থৌরাং অসি ঐহাক্কী থৌদাং ওইরে। অমসুং থৌনা লৈরবা ৱাখল্লোন অমগা লোয়ননা অমসুং অদোমগী য়াইফ-পাউজেল পুম্নমক্কী মতেংনা ঐহাক্না ঐহাক্না তৌবা য়াবা পুম্নমক মখা চত্থখি। অদুবু ঐহাক্না মীয়ামদগী অসিগুম্বা চাউরবা নুংশিজবা অদু ফংলগনি... মসি ঐহাক্না ঐহাক্কী মঙলানদা ফাওবা মঙবা ঙমলোইদবা অমনি।
ঐহাক্না চহি ১৩গী মুখ্য মন্ত্রী অমসুং চহি ১২গী প্রধান মন্ত্রী ওইনা থবক তৌরকপদা অমুক হন্না য়েংবদা, দেমোক্রেতিক ৱার্ল্দ অসিদা চহি ২৫গী মনুংদা ভোতর করোর কয়াগী লেপ্পা লৈতনা মতেং পাংবা অসি ঐহাক্কীদমক্তা য়াম্না চাউবা খুদোংচাবা অমনি।
ঐগীদমক্তদি, মসি স্তেতিস্তিক্স খক্তমক নত্তে, মসি অদোমগী য়াইফ-পাউজেলনি। লৈবাক অসিগী নুংশিবা অমসুং য়াইফ-পাউজেল অসিনা ঐহাকপু ঐহাক্কী পুন্সিগী তাংকক খুদিংমক ঐহাক্কী লৈবাক মীয়ামগী মঙলানশিং মপুং ফাহন্নবগীদমক কত্থোকপদা পুক্নিং থৌগৎলি।
মরুপশিং,
মালেমগী লৈবাক অমা ওইরবসু, করিগুম্বা মসিনা খুমাং চাউশিনবা পাম্লবদি, অচৌবা মঙলান অমা ফংবা ঙম্নবা হোৎনগদবনি। ঙসিদি, ঐখোয়গী ভারত অসিসু, অচৌবা থাক্তা মঙলান শাগৎপা ঙমলি। ঙসিদি, লৈবাক অসিনা অসুম্না হায়রি: "ঐখোয়না অহোংবা পুরকপা খক্তা পামদে; ঐখোয়না খ্বাইদগী ফবা পাম্মি। অমসুং খ্বাইদগী ফবা খক্তা নত্তনা ঐখোয়না খ্বাইদগী থুনা পাংথোকপা পাম্মি।" অমসুং অসুম্না, ভারতকী আশাশিং অসি অকক্নবা লৈতবা মতমদা, হোৎনরিবশিং অসিসু অকক্নবা লৈরোই।
খুদম ওইনা, ভারতকী নহাশিংগী খুদম অমা লৌরসি। ঙসিদি, ভারতকী নহাশিংনা অতিয়া পক্না য়ৌবা পাম্মি। মখোয়না স্তার্ত অপশিং হৌদোকপা, অৱাংবা থাক্কী পোৎথোকশিং শেম্বা, দ্রোনশিং শাবগী অমসুং এ.আই. অমসুং সেমিকন্দক্তরশিংগী লমদা ভারতপু মাংলোমদা পুখৎপা পাম্মি।
মরম অসিনা ভারতকী স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেম অসি লেপ্তনা মপাঙ্গল কনখৎলক্লি। ঐখোয়না হৌজিক মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেমগী অহুমশুবা লৈবাক ওইরে।
অমসুং মরুপশিং,
ঙসিদি, ভারতকী অপাম্বশিং অসি মশাগী ঙমখৈগী মনুংদা খক্তদা লৈতে। ভারতনা ওলিম্পিক্স পাংথোক্নবা, মালেমগী মেনুফেকচরিং হব অমা ওইনবা, গ্রীন ইনর্জীদা লুচিংবা অমা ওইনা থোরক্নবা অমসুং মালেমগী গ্রোথ ইঞ্জিন অমা ওইনা থবক তৌনবা পান্দম থম্লি।
ৱাফম অসি অদুমক লৈরি: ঐখোয়গী এস্পিরেসনশিং অসি অকক্নবা লৈতে, অমসুং ঐখোয়গী হোৎনরিবশিং অসিসু পাক চাউই। রেকোর্দ ওইনা হাইৱে শেমগৎপা, রেকোর্দ রেল ইলেক্ত্রিফিকেসন, ভন্দে ভারতকুম্বা সেমি-হাই-স্পিদ ত্রেন অমসুং মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা রিন্যুএবল ইনর্জীগী এক্সপান্সন অমা, পান্দম অদু ফনা য়াম্না চাউবা ওইরবসু, ঙসিগী ভারতনা ঐখোয়না মদু ফংলগনি হায়না ফোংদোক্লি। অমসুং ঐখোয়না মসি ঐখোয়গী থবকশিংগা লোয়ননা উৎলি।
মরুপশিং,
হৌজিক মতমগী ভারত অসি মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রিবা মওংদা অহোংবা লাক্লি। অদোম্না ইকুই কুইদ্রিঙৈদা ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা অমসুং খ্বাইদগী মায় পাকপা এ.আই. সম্মিৎ য়ুম্বু ওইদুনা পাংথোকখি। মদুগী মমাংদা, ভারতনা জি-২০ সম্মিৎ মায় পাক্না পাংথোকখি। অসিগুম্বা থৌদোকশিং অসি অমুক্তা থোকখিবা থৌদোকশিং নত্তে, মখোয় অসি ঙসিগী ভারতকী মপুং ওইবা ৱাখল্লোন ওইরে।
ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা য়ুনিক আইদেন্তিফিকেসন প্রোগ্রাম হৌদোকখ্রে। ভারতনা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা ফাইনান্সিএল ইনক্লুজন প্রোগ্রাম অমা পায়খৎলি। ভারতনা দিজিতেলাইজেসনগী থবক পায়খৎলিবা অসি মমাংদা অমুক্তা ওইখিদ্রি। ভারতনা হৌজিক মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা সরকারনা শেল থাদবা হেল্থ ইন্সুরেন্স স্কিম অমা পায়খৎলি।
অমসুং হোয়, ভারতনা হান্নদগী কনাগুম্বা অমত্তনা য়ৌখিদ্রিবা থাগী মফম অমদা ফাওবা য়ৌখি। মসিগী মথক্তা, ন্যুক্লিয়র ইনর্জীগী লমদা, ভারতনা ঙসিদি মালেমগী খ্বাইদগী এদভান্স ওইরবা ফাস্ত ব্রীদর রিএক্তর অমগী মায় পাক্না থবক তৌরি।
মরুপশিং,
ইনফ্রাস্ত্রকচর দিবেলপমেন্তকী লমদসু ঐখোয়না ভারতকী অসিগুম্লবা পাক চাউবা অসি উবা ফংলি। হৌজিক ভারত্তা শাগৎলিবা সোলর পার্কশিং অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবশিংগী মরক্তা চল্লি।
খ্বাইদগী ৱাংবা অমসুং খ্বাইদগী শাংবা তনেলশিং, খ্বাইদগী ৱাংবা অমসুং খ্বাইদগী শাংবা থোংশিং, খ্বাইদগী শাংবা এক্সপ্রেসৱেশিং, খ্বাইদগী চাউবা মেত্রো নেৎৱার্কশিং, খ্বাইদগী পাক চাউবা সিভিল এভিএসন নেৎৱার্কশিং, নৎত্রগা খ্বাইদগী চাউবা ইলেক্ত্রিফাইদ রেল নেৎৱার্কশিং ওইরো, মখোয়শিং অসি ঙসি ভারত্তা শাগৎলি।
হৌখিবা চহি খরা অসিদা, ভারতনা পৃথিবী অমসুং থাগী মরক্তা লৈরিবা অরাপ্পা অদুদগী শরুক ১১ হেন্না চাউবা ওপ্তিকেল ফাইবর কেবলশিং তিংখ্রে। চহি তরাগী মমাংদা, ঐখোয়না মোবাইল ফোনশিং ইম্পোর্ত তৌরম্মি। ঙসিদি, ভারত অসি মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা মোবাইল ফোন পুথোকপা অনিশুবা লৈবাক ওইরে।
মরুপশিং,
মসিগী স্পীদ অমসুং স্কেল অসিগী মথক্তা, হৌজিক মতমগী ভারতকী মশক তাক্লিবা অতোপ্পা মশক অমসু লৈরি। হৌজিক মতমগী ভারত অসি ইন্নোবেসননা পাৱর পীরি। ঙসিদি ঐখোয়গী দিজিতেল পব্লিক ইনফ্রাস্ত্রকচর অসি মালেম শীনবা থুংনা খন্ন-নৈনরিবা হীরম অমা ওইরে। মসি ভারতকী মীয়ামগী অনৌবা ৱাখল্লোনগী নীংশিংবা য়াবা খুদম অমনি।
ঙসিদি, করিগুম্বা নহাক্না শেল থম্বা মথৌ তারবদি, দিজিতেল ৱাল্লেত অমা লৈ; করিগুম্বা নহাক্না দোক্যুমেন্তশিং থম্বা মথৌ তারবদি, দিজি লোকর লৈ। অদোম্না চৎপা পাম্লবদি, দিজি য়াত্রা লৈ; অমসুং অদোম্না হেল্থকেয়র সর্ভিসশিং লৌবা পাম্লবদি, দিজিতেল হেল্থ আই.দি. লৈ।
মরুপশিং,
ঙসি ভারত্তা থা খুদিংগী য়ু.পি.আই. ত্রাঞ্জেক্সন বিলিয়ন ২০ হেন্না পাংথোক্লি। মসিনা তাক্লিবদি মালেমগী ওইনা থোক্লিবা দিজিতেল ত্রাঞ্জেক্সন পুম্নমক্তগী শরুক অমা হেনবনা ভারত্তা পাংথোক্লি।
মসিগী মথক্তা, স্তার্ত-অপশিং অসি ঙসি ভারতকী নহারোলশিংগী ইথোস ওইরে। চহি ১২গী মমাংদা, লৈবাক অসিদা স্তার্তঅপ ৫০০গী মখাদা লৈরম্মি; ঙসিদি, মশিং অদু ২০০,০০০ হেনখ্রে। স্তার্ত-অপ ইকোসিস্তেমগী মনুংদসু, ২০১৪দা ভারত্তা য়ুনিকোর্ন মরি খক্তমক লৈরম্মি; ঙসিদি, লৈবাক অসিদা চাউরাক্না এক্তিব য়ুনিকোর্ন ১২৫ লৈরে। ২০২৩ খক্তদা, অনৌবা স্তার্তঅপ ৪৪,০০০ রোম রেজিস্তর তৌখি। ঙসি ঐখোয়গী স্তার্ত অপশিংনা এ.আই., ঙাকশেল অমসুং স্পেস সেক্তরদা অখন্নবা থবকশিং পাংথোক্লি।
মতমগী মতুং ইন্না, রিসর্চ অমসুং ইন্নোবেসনগী চৎনবী অসি হেন্না পাকথোক চাউথোক্লি। হৌখিবা চহি অমখক্তদা, ভারত্তা পেতেন্ত ১২৫,০০০ হেন্না ফাইল তৌখি।
মরুপশিং,
ভারতনা চিপ মেনুফেকচরিং অমসুং সেমিকন্দক্তর সেক্তরদা চাউনা খুমাং চাউশিল্লি। হৌজিক্কী ওইনা, ভারত শিনবা থুংনা সেমিকন্দক্তর প্লান্ত ১২দা থবক পায়খৎলি। হায়রিবা প্লান্ত অনি অসিদগী পুথোকপা হৌখ্রে। মসিনা তাক্লিবদি হৌজিক্তি চিপশিং অসিসু 'দিজাইন ইন ইন্দিয়া' অমসুং 'মেদ ইন ইন্দিয়া' ওইরগনি।
মরুপশিং,
ভারতকী এস্পিরেসন দ্রিভেনগী খোঙচৎ অসিনা ঐখোয়গী দেমোক্রেসীবুসু শক্তি লৈহল্লি। মীশিংগী মঙলানশিং অদু মঙফাওনরকপা মতমদা, দেমোক্রেসীদা মখোয়গী থাজবসু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
মরুপশিং,
ঐহাক্না অদোমদা হন্দক্কী এসেমব্লী মীখলগী খুদম অমা পীরগনি। হায়রিবা মতম অসিদা, আসাম, বেঙ্গল, কেরলা, তামিল নাদু, অমসুং পুদুচেরীদা ভোৎ থাদবগী চাং অসি চাদা ৮০দগী ৯০ ফাওবা ওইখি। মসিগী মথক্তা, থৌওং অসিদা নুপীশিংগী শরুক য়াবগী চাং অসি য়াম্না হেনগৎলে। মসি রাজ্য খুদিংমক্তা উবা ফংলি।
ঙসি ভারত্তা লৈবা ভোতরশিংনা পুক্নিং থৌগৎলি অমসুং অদোমসু হরাও তয়াম্বনা থল্লি। মরুপশিং, চহি খুদিংগী ভোৎ থাদবগী রেকোর্দশিং থুগাইরক্লিবা অসি ঐখোয়দা চাউথোকচবা পোকহল্লি।
মরুপশিং,
ভারত্তা মীখলদা শরুক য়ারিবা মীওই মিলিয়ন ৯০০ হেন্না রেজিস্তর তৌখ্রে। ২০২৪গী লোক সভা মীখলদা মীওই মিলিয়ন ৬৪০না মখোয়গী ভোৎ থাদখি। মসিনা তাক্লিবদি য়ুরোপিয়ান য়ুনিয়নগী অপুনবা মীশিংদগী হেন্না ভারত মচাশিংনা ভোৎ থাদখি। ভারতনা মসিগী নাগরিক খুদিংমক্কী দেমোক্রেতিক পার্তিসিপেসনবু থাগৎলি। অমসুং 'গণতন্ত্রগী মমা' ওইনা, মসি ঐখোয় পুম্নমক্কী চাউথোকচনীংঙাই ওইবা ৱাফম অমনি।
মরুপশিং,
ভারতনা মায় পাকপা মতমদা, মীওইবা খুন্নাই পুম্নমক কান্নবা ফংগনি। অদুম ওইনমক, ঙসি মীওইবা খুন্নাই অসি অচৌবা শিংনবশিংগা মায়োক্নরি। হৌজিক্কী মতমগী মালেম অসিনা অনৌবা শিংনবশিং মথং-মনাও নাইনা থেংনরিবা ঐখোয়না উরি।
অহানবদা কোরোনাভাইরস লাকখি, মসিগী মতুংদা লানগী অৱাবা লাকখি, অমসুং হৌজিক, হৌজিক্কী ইনর্জীগী অৱাবা লাক্লি। হায়রিবা দিকেদ অসি মালেমগী ওইনা দিজাস্তরগী দিকেদ অমা ওইরক্লি।
ঐখোয় পুম্নমক্না মসি উবা ফংলি। করিগুম্বা ফিভমশিং অসি অথুবা মতমদা হোংদোক্ত্রবদি, হৌখিবা চহি তরাগী খুজিং কয়াদগী ফংলিবা খুদোংচাবশিং অসি মনিং হল্লগনি। মালেমগী মীশিং য়াম্লবা শরুক অমা অমুক্কা হন্না লায়রবগী ইরোল নুংদা অমুক্কা হন্না পুশিল্লক্লগনি।
মরুপশিং,
হৌজিক মালেমগী ওইরিবা ফীভম অসিগী মরক্তা, মালেম অসিনা হৌজিক রেসিলিয়েন্ত সপ্লাই চেনশিংগী তঙাই ফদবগী মতাংদা খন্নরি। মসিগী মতাংদা, ভারত অমসুং নেদরলেন্দসনা থাজবা য়াবা, ত্রান্সপরেন্ত ওইবা অমসুং তুংলমচৎকীদমক শেম-শারবা সপ্লাই চেন অমা শেমগৎনবা পুন্না থবক তৌমিন্নরি।
ইনর্জী সেক্যুরিতীদগী হৌরগা ঈশিংগী সেক্যুরিতী ফাওবদা নেদরলেন্দস অমসুং ভারতনা নক্না খুৎশম্নরি। গ্রীন হাইদ্রোজেনগী মতাংদা ঐখোয়গী মতেং পীনবা অসি য়াম্না মরু ওই। মসিগী মথক্তা, ভারত অমসুং য়ুরোপিয়ন য়ুনিয়নগী মরক্তা ৱারোইশিন পুরকপা পুৱারী ওইরবা ত্রেদ এগ্রীমেন্ত অসিনা ভারত অমসুং নেদরলেন্দসগী মরক্তা লৈরিবা পার্তনরশিপ অদু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহল্লগনি।
অমসুং ময়াম পুম্নমক্না মসিগী কান্নবা ফংগনি। নেদরলেন্দসস অসি ভারতকী ললোন-ইতিক্কীদমক য়ুরোপতা চঙবগী নেচরেল ওইবা থোং অমা ওইগনি। অমসুং ঐখোয়গী দাইস্পোরা অসি খোঙচৎ অসিদা থাজবা য়াবা থোং অমা ওইরকপা য়াই। অমসুং ঐহাক্না মসি হায়জরি মরমদি দাইস্পোরা অসিনা ভারতকী এম্বিসনশিং খঙই অমসুং য়ুরোপিয়ন স্তেন্দর্দশিংসু খঙই। মসিনা মফম অসিদা লৈহৌরিবা ভারত মচাশিংদা ভারতকী অৱাংবা থাক্কী পোত্থোকশিং শীজিন্নবগী খুদোংচাবা হেন্না ফংহল্লগনি।
মরুপশিং,
নেদরলেন্দস অসি তুলিপশিংগী লমনি, অমসুং মালেম পুম্বগী মীওইশিংনা মসিগী ফজরবা তুলিপশিং য়েংনবা মফমসিদা লাকই। ভারতকীসু জম্মু অমসুং কাশ্মীরগী শ্রীনগরদা মালেমগী খ্বাইদগী চাউবা তুলিপ গার্দেন অমা লৈ।
অমসুং নেদরলেন্দস অসি তুলিপশিংগীদমক্তা খঙনবগুম্না, ভারত অসি থম্বালগীদমক্তা খঙনৈ।
মরুপশিং,
তুলিপ অমসুং থম্বাল অনিমক্না ঐখোয়দা তাকই মদুদি, মখোয়গী হৌরকফমশিং অসি ঈশিং নত্ত্রগা লৈমায়দা লৈগেরা, মখোয়না মতিক চাবা মচি ওইবা চিঞ্জাক ফংলবদি, মখোয়না ফজৈ অমসুং মপাঙ্গল লৈ। হায়রিবা ৱাখল্লোন অসিমক ভারত অমসুং নেদরলেন্দসগী মরক্তা লৈরিবা পার্তনরশিপকী য়ুম্ফম ওইরি।
মরুপশিং,
ঐখোয়গী মরুপ-মপাং ওইবগী মরক্তা অতোপ্পা লিঙ্ক অমসু লৈরি, মদুদি স্পোর্তসনি। ঐখোয়গী লৈবাক অনি অসিনা শান্ন-খোৎনবগী লমদা তেংবাং পীনরি।
খুদম ওইনা, ক্রিকেৎ খল্লু। নেদরলেন্দসসতা ভারতকী কম্ম্যুনিতীনা ক্রিকেৎ শান্নবদা অচৌবা থৌদাং লৌরি। নেদরলেন্দসসকী তীম্না ইকুই কুইদ্রিঙৈদা ভারত্তা পাংথোকখিবা তি-২০ ৱার্ল্দ কপতা শিংথানিংঙাই ওইবা মওংদা শান্নখি। ভারতনা ৱার্ল্দ কপ চেম্পিয়ন ওইরবসু, নেদরলেন্দসসকী তীমনা মখোয়দা য়াম্না চাউনা লম্বা তৌনখি।
তেজা নিদামানুরু অমসুং বিক্রমজিৎ সিংহবু নেদরলেন্দসগী জর্সিদা উবা, নৎত্রগা আরিয়ান দত্তকুম্বা নহা ওইরিবা শান্নরোয়শিংনা নেদরলেন্দসগী ক্রিকেৎকী তুংলমচৎকীদমক থৌদাং লৌবসি ঐখোয় পুম্নমকপু চাউথোকচবা পোকহল্লি।
মরুপশিং,
ভারতনা ক্রিকেৎকী শান্ন-খোৎনবদা চাউনা মতেং পাংবগুম্না, নেদরলেন্দসনা ভারতকী হোকীদা চাউনা মতেং পাংলি। নেদরলেন্দসগী কোচশিংনা ভারতকী হোকীগী থাক অসি হেন্না ফগৎহন্নবা অমসুং হেনগৎহন্নবা কন্না হোৎনরি। ঐখোয়গী নুপীগী হোকী তীমনা হৌখিবা মতম খরা অসিদা শিংথানিংঙাই ওইবা পর্ফোমেন্স পীদুনা লাক্লি, অমসুং মসিগী মাইপাকপদা কোচ মেরিজনেনা মরুওইবা থৌদাং অমা লৌরি।
মসিগী মথক্তা, হন্দক্কী চহি অসিদা, নেদরলেন্দসসু হোকী ৱার্ল্দ কপকী হোস্ত নেসন ওইনা থবক তৌরি। অমসুং মসি হায় হায়দনা চৎকদৌরিবনি মদুদি অদোম পুম্নমক্না ভারতকী মেচশিং য়েংবা চৎকদবনি! ৱার্ল্দ কপ ত্রোফি কনানা হাপকদগে হায়রবসু ভারত অমসুং নেদরলেন্দসগী মরক্তা লৈনরিবা অচেৎপা মরুপ-মপাং ওইবগী মরী অসি মাইপাক্কনি হায়বসি খঙনরে।
মরুপশিং,
ভারত অমসুং নেদরলেন্দসকী মরক্তা লৈনরিবা মরী অসিগী অশেংবা মপাঙ্গল অসি ময়াম পুম্নমক্তা লৈ। অদোম্না পার্তনরশিপ অসিগী অহিংবা থোং অমা ওইনা থবক তৌরি। মরম অদুনা, ভারত সরকারনা সুরিনামীজ-হিন্দুস্তানি কম্ম্যুনিতীগীদমক ও.সি.আই. কার্দকীদমক ইলিজিবিলিতি হেনগৎহনখ্রে, মসিনা মরিশুবা জেনরেসনদগী তরুকশুবা জেনরেসন ফাওবা হেনগৎহনখ্রে।
মরুপশিং,
২১শুবা চহি চাগী ভারত অসি খুদোংচাবশিংগী লমনি। ভারত অসি তেক্নোলোজীনা লমজিংবা অমসুং হ্যুমেনিতীনা লমজিংবা অমনি। ভারত অসি অরিবা মতমগী ওইবগুম্না মোদর্ন ওইরক্লি।
মরম অদুনা, মসি ভারত্তা লৈরিবা অদোমগী মমাংঙৈগী খুঙ্গংশিংগা অমুক্কা হন্না শম্ননবা অমসুং চাউখৎলবা ভারত অমগী খোঙচৎতা শরুক য়ানবা মতমনি। ঐহাক্না নেদরলেন্দসদা লৈরিবা ভারত মচা পুম্নমকপু ভারতকা মরী লৈনবগীদমক মপুং ফানা হোৎননবা হায়জরি। মসিনা ভারতকী তৌবা ঙম্বশিং হেনগৎহনবতা নত্তনা অদোমগী ইনভেস্তমেন্তশিংদা অহেনবা রিতর্ন ফংহনগনি। মসি মোদীগী গেরেন্তীনি।
ময়াম পুম্নমক মফম অসিদা মশিং য়াম্না তিল্লরি। ঐহাক্না ময়াম পুম্নমকপু উনবগী খুদোংচাবা ফংজখি। মসিনা ঐঙোন্দা য়াম্না নুংঙাইবা পোকহল্লি। অসিগুম্বা ৱাখল্লোনশিং অসিগা লোয়ননা ঐহাক্না ঐগী ৱারোল লোইশিনজরি।
ময়াম পুম্নমকপু হন্না হন্না তরাম্না ওকপীরম্বগীদমক থাগৎপা ফোংদোকচরি!
ভারত ইমানা য়াইফরে!

Prime Minister's Office
English translation of Prime Minister's Address at the Indian Community Event in the Netherlands
16 MAY 2026 3:35PM by PIB Delhi
Bharat Mata ki Jai!!!!
So much affection. Such great enthusiasm. To be honest, for a moment I almost forgot that I was in the Netherlands. It feels as though a festival is underway somewhere in India itself!
Although The Hague is known across the world as the "City of Peace and Justice,” the atmosphere here today makes it feel as though The Hague has become a living symbol of Indian friendship!
This shows that the colour of one’s passport may change, one’s address may change, even one’s time zone may change - but wherever the children of Mother India may live, this warmth, this vibrancy, and this spirit of celebrating life always remain with us.
I express my heartfelt gratitude to all of you for this warm welcome. And as I was entering here, it saw the whole of Maharashtra, Chhatrapati Shivaji Maharaj, Mero Pyaro Rajasthan, and "A” for Assam…
Friends,
After meeting all of you today, I will have the opportunity to meet His Majesty The King and Her Majesty The Queen. In addition, I will also hold detailed discussions on several matters with Prime Minister Rob Jetten.
Over the past years, whenever I have spoken with the leaders of the Netherlands, they have always spoken very highly of the Indian diaspora. They have praised all of you. Every Indian takes pride in the contribution you are making to Dutch society and to the economy here.
On this occasion today, I express my gratitude to the people of the Netherlands and to the government here. On behalf of 1.4 billion Indians, I extend my warm wishes to the people of this country.
Friends,
I have visited the Netherlands before as well. Some of my old friends are seated here today. I have also had considerable interaction with the Indian community living here. The story of many families present here is not merely a story of migration; it is a story of culture, of faith, and of progress achieved amidst countless struggles.
In those days, no one could have imagined that even after crossing two oceans, the identity of Indians would remain so vibrant and alive. Your ancestors may have left many things behind, but certain things always stayed - the fragrance of their soil, the memories of their festivals, the melodies of devotional hymns, and the values passed down by their forefathers.
Friends,
The history of humanity bears witness to the fact that, over time, many cultures have faded away. Yet India’s diverse culture continues to beat strongly in the hearts of its people even today. Generations have changed, countries have changed, and surroundings have changed - but family values have not changed. The sense of belonging has not changed. You embraced the Dutch language, yet you did not abandon the language of your ancestors.
Our community radio stations are very popular here, and through these stations, India’s music and culture are also reaching Dutch families. Whether it is the Gandhi Centre or schools across different cities, you are carrying your culture forward to future generations. This is truly commendable. All of you deserve appreciation and congratulations.
Friends,
Today is the 16th of May, and this day is special for another reason. Twelve years ago, on 16 May 2014, something remarkable happened. It was on this very day in 2014 that the results of the Lok Sabha elections were announced, making it certain that, after decades, India would have a stable government with a full majority.From that day to this day, the trust reposed in me by crores of Indians neither allows me to stop nor to tire. This journey continues relentlessly and non-stop.
Friends,
From a very young age, I became deeply immersed in the spirit of patriotism. All of you became my family. I set forth towards "स्वर्ग सच समष्टि.” I chose the path of "अहम् से वयं”
And then, your happiness became my happiness. Your welfare became my duty. With a spirit of dedication, and with the blessings of all of you, I continued striving to do whatever I could. But that I would receive such immense love from the people - this was beyond even my imagination.
When I look back, I see 13 years of service as Chief Minister, 12 years as Prime Minister, 25 in the democratic world, receiving the continuous support of crores upon crores of voters is, for me, a matter of immense good fortune.
For me, this is not merely a statistic; it is your blessing, and it is my greatest strength. The love and blessings of the nation inspires me every moment of my life to work towards fulfilling the dreams of the people of India.
Friends,
No matter which country in the world it may be, if it wishes to progress, it must dream big. Today, our India too is dreaming on a very grand scale. Today, the nation is saying - we do not seek merely transformation; we seek the best. And not only the best, we seek the fastest as well. That is why, when aspirations in India are unlimited, our efforts too are becoming limitless.
Take the example of India’s youth. Today, the youth of India aspire to touch the skies. They want to build startups, create quality products, manufacture drones, and lead India forward in the worlds of AI and semiconductors. That is why India’s startup ecosystem is continuously growing stronger. Today, we are the country with the world’s third-largest startup ecosystem.
And friends,
Today, India’s aspirations are not limited merely to its own borders. India wishes to host the Olympics, become a global manufacturing hub, emerge as a leader in green energy, and serve as an engine of growth for the world.The point remains the same, our aspirations are unlimited, and the scale of our efforts is equally vast. Record highway construction, record rail electrification, semi-high-speed trains like Vande Bharat Express, and one of the world’s largest renewable energy expansions — no matter how ambitious the goal may be, today’s India says that we will achieve it, and we are demonstrating that through our actions.
Friends,
Today’s India is passing through a phase of unprecedented transformation. You may have seen recently that India hosted the world’s largest and most successful AI Summit. Before that, India had also successfully hosted the G20 New Delhi Summit. These were not merely one-time events; this has now become the character and confidence of today’s India.
India has implemented the world’s largest unique identification programme. India has also carried out one of the world’s largest financial inclusion programmes. The scale at which India is advancing digitalisation is truly unprecedented. India is running the world’s largest government-funded health insurance scheme as well.And yes, India reached a part of the Moon where no one had reached before. India is also successfully working on one of the world’s most advanced fast breeder reactors in the field of nuclear energy.
Friends,
The scale at which India is progressing is also clearly visible in infrastructure development. The solar parks being built in India today are among the largest in the world.
Whether it is some of the tallest and longest tunnels, the highest and longest bridges, the longest expressways, the largest metro networks, the largest civil aviation networks, or the largest electrified rail networks - many of these are now being built in India.
In recent years, India has laid optical fibre stretching more than eleven times the distance between the Earth and the Moon. A decade ago, we imported mobile phones; today, India has become the world’s second-largest mobile phone manufacturer.
Friends,
Along with this speed and scale, there is yet another defining feature of today’s India. Today’s India is powered by innovation. Our digital public infrastructure is being discussed across the world today, and it stands as a major testament to the innovative capabilities of Indians.
Today, if one wishes to store money, there are digital wallets. If one needs to keep documents securely, there is DigiLocker. If one wishes to travel, there is Digi Yatra. And if one wants to avail healthcare services, there is a Digital Health ID.
Friends,
Today, more than 20 billion UPI transactions take place in India every month. In other words, more than half of all digital transactions taking place across the world are happening in India alone.
And startups have now become part of the very mindset of India’s youth. Twelve years ago, there were fewer than 500 startups in the country; today, that number has risen to more than 200,000. Likewise, in the world of startups, India had only four unicorns in 2014. Today, India has nearly 125 active unicorns. In 2025 alone, nearly 44,000 new startups were registered. Today, our startups are doing remarkable work in sectors such as AI, defence, and space.
With time, this culture of research and innovation is becoming even more expansive. In the past year alone, more than 125,000 patents were filed in India.
Friends,
India is also taking major strides in chip manufacturing and in the semiconductor sector. At present, work is underway on 12 semiconductor plants in India, and production has already begun at two of these facilities. This means that chips, too, will now be "Designed in India” and "Made in India.”
Friends,
India’s aspiration-driven journey is also strengthening our democracy. When people’s dreams are fulfilled, their faith in democracy grows stronger as well.
Friends,
Let me give you the example of the recent Assembly elections. This time, voter turnout in Assam, West Bengal, Kerala, Tamil Nadu, and Puducherry ranged between 80 to 90 percent. Women’s participation, in particular, has increased significantly. This trend is visible across every state.
Today, voters in India are enthusiastic, and all of you are equally enthusiastic. Friends, we take pride in the fact that new voting records are being set year after year.
Friends,
More than 900 million voters are registered in India. In the 2024 Lok Sabha elections, 640 million people cast their votes - meaning that more Indians voted than the total population of the European Union. India values the democratic participation of every citizen, and as the Mother of Democracy, this is a matter of great pride for all of us.
Friends,
Whenever India succeeds, the entire humanity benefits from it. But today, humanity is also facing many major challenges. We are witnessing how the world is struggling with new challenges one after another.
First came the coronavirus pandemic, then wars began to erupt, and now the world is facing an energy crisis. This decade is increasingly turning into a decade of disasters for the world.
We can all see that if these conditions are not changed swiftly, the achievements of many past decades could be undone. A very large section of the world’s population could once again be pushed into the quagmire of poverty.
Friends,
In such global circumstances, the world today is speaking about resilient supply chains. And in this context, India and the Netherlands are working together to build a trusted, transparent, and future-ready supply chain.
From energy security to water security, the Netherlands and India are cooperating closely. Our collaboration in the field of green hydrogen is especially significant. Moreover, the historic trade agreement between India and the European Union will further strengthen the partnership between India and the Netherlands.
And all of you will benefit from this as well. The Netherlands will become the natural gateway for Indian businesses entering Europe. In this journey, our diaspora can serve as a trusted bridge. I say this because the diaspora understands both India’s ambitions and Europe’s standards. This will also create greater opportunities for Indians settled here to engage with high-quality products from India.
Friends,
The Netherlands is the land of tulips, and people from across the world come here to witness its beautiful tulip fields. In India too, one of the world’s largest tulip gardens is located in Jammu and Kashmir, in Srinagar.And just as the Netherlands is known for tulips, India is known for the lotus - the kamal.
Friends,
Both the tulip and the lotus teach us that whether one’s roots are in water or in the earth, with the right nourishment, both beauty and strength can flourish. This, too, is the foundation of the partnership between India and the Netherlands.
Friends,
There is another important bond of friendship between us that is not spoken about as often, and that is sports. Both our countries are working together in many ways in the field of sports.
Take cricket, for example. The Indian community has made a major contribution to cricket in the Netherlands. During the recent ICC Men's T20 World Cup held in India, the Netherlands team delivered a commendable performance. India may be the World Cup champion, but even India’s team faced very strong competition from the Netherlands side.
When we see players like Teja Nidamanuru and Vikramjit Singh wearing the Netherlands jersey, or when young players like Aryan Dutt contribute to the future of Dutch cricket, it gives all of us immense joy.
Friends,
Just as Indians have contributed significantly to cricket, the Netherlands has also made an important contribution to hockey in India. Dutch coaches have played a major role in further strengthening Indian hockey. Our women’s hockey team has been delivering outstanding performances in recent times, and Coach Sjoerd Marijne has played an important role in this journey.
And this year, the Netherlands is also hosting the Hockey World Cup. All of you must certainly go and watch India’s matches. One thing is certain - regardless of who wins the World Cup, the friendship between India and the Netherlands will surely emerge victorious.
Friends,
The true strength of the relationship between India and the Netherlands lies in all of you. You are the living bridge of this partnership. Therefore, the Government of India has extended the eligibility for the OCI Card for the Surinamese Hindustani community from the fourth generation to the sixth generation.
Friends,
The India of the 21st century is a land of opportunities. India is both technology-driven and humanity-driven. India is becoming as modern as it is ancient.
Therefore, this is also the time to reconnect with the villages of your ancestors in India, and to participate in the journey towards a developed India. I would urge all members of the Indian community in the Netherlands to deepen their engagement with India. This will strengthen India’s capabilities, and it will also bring greater returns on your investments — and this is Modi’s guarantee.
I am truly delighted that so many of you gathered here today. It has been my privilege to have the opportunity to see and interact with all of you. With these sentiments, I conclude my remarks.
Once again, my heartfelt thanks to all of you for such a warm and enthusiastic welcome!
Bharat Mata ki Jai!
DISCLAIMER: This is the approximate translation of Prime Minister's address. Original address was delivered in Hindi.