ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ନୂଆ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ; ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ତୃତୀୟ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ଖନନ କାର୍ଯ୍ୟ ସଫଳ
ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ସୁରକ୍ଷା ବୈଶିଷ୍ଟ୍ୟ ସହ ୪୧୭ ମିଟର ଲମ୍ବା ଏମ୍‌ଟି-୦୭ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ନିର୍ମାଣ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ
ଭାରତର ପ୍ରଥମ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ ପ୍ରକଳ୍ପର ଅଗ୍ରଗତିକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରୁଛି ପାଲଘରର ତିନି ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ସଫଳତା
02 JUN 2026 3:58PM by PIB Bhubaneswar
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପାଲଘର ଜିଲ୍ଲାର ଦହାନୁ ତାଲୁକାର ଆମ୍ବେସରୀ ଗ୍ରାମରେ ତୃତୀୟ ମାଉଣ୍ଟେନ ଟନେଲ (ଏମଟି-୦୭) ର ସଫଳ ସଫଳତା ସହିତ ମୁମ୍ବାଇ-ଅହମ୍ମଦାବାଦ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ ପ୍ରକଳ୍ପରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ହାସଲ କରାଯାଇଛି।
ଏହି ସଫଳତା ସହିତ, ଗତ ପାଞ୍ଚ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ତିନୋଟି ମାଉଣ୍ଟେନ ଟନେଲ ସଫଳତା ସମ୍ପନ୍ନ ହୋଇଛି, ଯାହା ଭାରତର ପ୍ରଥମ ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ରେଳ କରିଡରର ସବୁଠାରୁ ବୈଷୟିକ ଦୃଷ୍ଟିରୁ ଆହ୍ୱାନପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଭାଗରେ ଦ୍ରୁତ ଅଗ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।
ନୂତନ ଭାବେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ହୋଇଥିବା ଏମ. ଟି.-୦୭ ମାଉଣ୍ଟେନ ଟନେଲର ଲମ୍ବ ୪୧୭ ମିଟର ଏବଂ ଓସାର ୧୪.୪ ମିଟର, ଯାହା ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ କରିଡରର ଉଭୟ ଉପର ଏବଂ ତଳ ଟ୍ରାକକୁ ସ୍ଥାନିତ କରିବା ପାଇଁ ପରିକଳ୍ପନା କରାଯାଇଛି। ଉନ୍ନତ ଇଞ୍ଜିନିୟରିଂ ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ପ୍ରୋଟୋକଲ ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ, ଉଭୟ ପାର୍ଶ୍ୱରୁ ଏକ ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ଖନନ ଏବଂ ବିସ୍ଫୋରଣ ପଦ୍ଧତି ମାଧ୍ୟମରେ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ଖନନ କରାଯାଇଥିଲା ।
ସମଗ୍ର ଖନନ ପ୍ରକ୍ରିୟାରେ, ଢାଞ୍ଚାଗତ ସ୍ଥିରତା, ଶ୍ରମିକ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସଠିକ୍ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଅତ୍ୟାଧୁନିକ ମନିଟରିଂ ସିଷ୍ଟମ ଏବଂ ଭୂ-ବୈଷୟିକ ଉପକରଣ ନିୟୋଜିତ କରାଯାଇଥିଲା। ସର୍ଫେସ ସେଟେଲମେଣ୍ଟ ପଏଣ୍ଟ (ଏସ୍. ଏସ୍. ପି.), ୩ଡି ଲକ୍ଷ୍ୟ, ଷ୍ଟ୍ରେନ୍ ଗେଜ ଏବଂ ସିସମୋଗ୍ରାଫ୍ ସମେତ ରିଅଲ୍ ଟାଇମ୍ ମନିଟରିଂ ବ୍ୟବସ୍ଥା କମ୍ପନ, ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ଆଚରଣ ଏବଂ ଆଖପାଖର ସଂରଚନା ଉପରେ ନିରନ୍ତର ନଜର ରଖିଥିଲା। ଟନେଲ କାର୍ଯ୍ୟ ସମୟରେ ବାୟୁ ଚଳାଚଳ ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଅଗ୍ନି-ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା, ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ପ୍ରବେଶ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଭୂ-ବୈଷୟିକ ତଦାରଖ ସମେତ ବ୍ୟାପକ ଶ୍ରମିକ-ସୁରକ୍ଷା ପଦକ୍ଷେପ ବଜାୟ ରଖାଯାଇଥିଲା।
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ପୂର୍ବରୁ ସୁଡ଼ଙ୍ଗର ସଫଳତା
ପ୍ରକଳ୍ପର ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ଭାଗରେ ହାସଲ ହୋଇଥିବା ପୂର୍ବ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ଉପରେ ସଦ୍ୟତମ ସଫଳତା ନିର୍ମାଣ କରେ । ୧.୫ କିଲୋମିଟର ବ୍ୟାପୀ ପ୍ରଥମ ମାଉଣ୍ଟେନ ଟନେଲ (ଏମ. ଟି.-୦୫), ପାଲଘର ଜିଲ୍ଲାର ସଫାଲେ ନିକଟରେ ୨ ଜାନୁଆରୀ ୨୦୨୬ରେ ହାସଲ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ପାଇଁ ପ୍ରଥମ ସଫଳ ମାଉଣ୍ଟେନ ଟନେଲ ସଫଳତାକୁ ଦର୍ଶାଇଛି । ଏହା ପରେ ୩, ଫେବୃଆରୀ ୨୦୨୬ ରେ ଦ୍ୱିତୀୟ ସଫଳତା (ଏମଟି-୦୬) ହୋଇଥିଲା, ଯେଉଁଥିରେ ନ୍ୟୁ ଅଷ୍ଟ୍ରିଆନ୍ ଟନେଲିଂ ପଦ୍ଧତି (ଏନଏଟିଏମ) ବ୍ୟବହାର କରି ଖନନ କରାଯାଇଥିବା ୪୫୪ ମିଟର ଲମ୍ବ ସୁଡ଼ଙ୍ଗ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଥିଲା, ଯାହାର ଫଳସ୍ୱରୂପ ପାଲଘର ଜିଲ୍ଲାରେ ପ୍ରାୟ ଏକ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ଦୁଇଟି ସଫଳତା ହାସଲ କରାଯାଇଥିଲା।
ମହାରାଷ୍ଟ୍ରରେ ନିର୍ମାଣାଧୀନ ସାତଟି ମାଉଣ୍ଟେନ ଟନେଲ ମଧ୍ୟରୁ ଏମ. ଟି.-୦୫, ଏମ. ଟି.-୦୬ ଏବଂ ଏମ. ଟି.-୦୭ ଏବେ ସଫଳତା ହାସଲ କରିଛନ୍ତି, ଏମ. ଟି.-୦୮ (୩୫୦ ମିଟର) ୫, ଅକ୍ଟୋବର ୨୦୨୩ ରେ ସଫଳତା ହାସଲ କରିସାରିଛି, ଏମ. ଟି.-୦୩ ଖନନ କାର୍ଯ୍ୟ ୮୦ ପ୍ରତିଶତ ଅତିକ୍ରମ କରିଛି, ଏମ. ଟି.-୦୪ ପ୍ରାୟ ୬୦ ପ୍ରତିଶତ ଅଗ୍ରଗତି ହାସଲ କରିଛି, ଯେତେବେଳେ କି ଏମ. ଟି.-୦୧ ଏବଂ ଏମ. ଟି.-୦୨ କ୍ରମାଗତ ଭାବେ ଆଗେଇ ଚାଲିଛି। ମୁମ୍ବାଇ-ଅହମ୍ମଦାବାଦ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ ପ୍ରକଳ୍ପର ମୋଟ ଆଠଟି ମାଉଣ୍ଟେନ ଟନେଲ ମଧ୍ୟରୁ ସାତଟି ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ପାଲଘର ଜିଲ୍ଲାରେ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ଗୁଜରାଟର ଭାଲସାଦ ଜିଲ୍ଲାରେ ଅବସ୍ଥିତ, ଯେଉଁଠାରେ ଟନେଲ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ସମାପ୍ତ ହୋଇସାରିଛି।
ଭାପି ଏବଂ ବୋଇସର ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ ଷ୍ଟେସନ ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ସମସ୍ତ ତିନୋଟି ମାଉଣ୍ଟେନ ଟନେଲ ସଫଳତାର ସହ ଖନନ କରାଯାଇଛି। ମୁମ୍ବାଇ-ଅହମ୍ମଦାବାଦ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ କରିଡର୍ ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ବୋଇସର ଏବଂ ଗୁଜରାଟର ଭାପି ମଧ୍ୟରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଶିଳ୍ପ ଅଞ୍ଚଳ ଦେଇ ଗତି କରେ, ଯେଉଁଠାରେ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଦ୍ରୁତ ଗତିରେ ଚାଲିଛି। ଏହି ଦୁଇ ସହର ମଧ୍ୟରେ ଥିବା ମାର୍ଗରେ ତିନୋଟି (୦୩) ମାଉଣ୍ଟେନ ଟନେଲ (ଏମ. ଟି. ୦୮, ଏମ. ଟି.-୦୭ ଏବଂ ଏମ. ଟି.-୦୬) ରହିଛି।
ମୁମ୍ବାଇ-ଅହମ୍ମଦାବାଦ ବୁଲେଟ୍ ଟ୍ରେନ୍ ପ୍ରକଳ୍ପ ଉନ୍ନତ ଟନେଲିଙ୍ଗ୍, ମନିଟରିଂ ଏବଂ ନିର୍ମାଣ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ଗ୍ରହଣ କରିବା, ହାଇ-ସ୍ପିଡ୍ ରେଳ ଭିତ୍ତିଭୂମିରେ ଭାରତର କ୍ଷମତାକୁ ମଜବୁତ କରିବା ଏବଂ ନିରାପଦ, ଆଧୁନିକ ଏବଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପାଇଁ ପ୍ରସ୍ତୁତ ରେଳ ଗତିବିଧି ପାଇଁ ମୂଳଦୁଆ ପକାଇବା ଜାରି ରଖିଛି।

Ministry of Railways
Third Mountain Tunnel Breakthrough Achieved in Maharashtra for Mumbai–Ahmedabad Bullet Train Project, Marking Rapid Progress in High-speed Rail Section
Mountain Tunnel (MT-07) Spans 417 Metres in Length and 14.4 Metres in Width, Built with Advanced Monitoring and Safety Systems to Support High-Speed Bullet Train Operations
Three Mountain Tunnel Breakthroughs Achieved in Just Five Months in Palghar District Strengthening Momentum of India’s First Bullet Train Project
02 JUN 2026 3:58PM by PIB Delhi
A major engineering milestone has been achieved in the Mumbai–Ahmedabad Bullet Train Project with the successful breakthrough of the third mountain tunnel (MT-07) at Ambesari village in Dahanu Taluka of Palghar district, Maharashtra.
With this achievement, three mountain tunnel breakthroughs have now been completed in Maharashtra within the last five months, reflecting rapid progress in one of the most technically challenging sections of India’s first high-speed rail corridor.
The newly completed MT-07 mountain tunnel is 417 metres long and 14.4 metres wide, designed to accommodate both up and down tracks of the Bullet Train corridor. The tunnel was excavated through a controlled drilling and blasting method from both ends, supported by advanced engineering and safety protocols.
Throughout the excavation process, sophisticated monitoring systems and geotechnical instruments were deployed to ensure structural stability, worker safety and precision execution. Real-time monitoring arrangements including Surface Settlement Points (SSP), 3D targets, strain gauges and seismographs continuously monitored vibrations, tunnel behaviour and surrounding structures. Comprehensive worker-safety measures including ventilation systems, fire-safety arrangements, controlled access and continuous geotechnical supervision were maintained during tunnelling operations.
Earlier Tunnel Breakthroughs in Maharashtra
The latest breakthrough builds upon earlier milestones achieved in the Maharashtra section of the project. The first mountain tunnel breakthrough (MT-05), spanning 1.5 km, was achieved near Saphale in Palghar district on 2 January 2026, marking the first successful mountain tunnel breakthrough for the Bullet Train Project in Maharashtra. This was followed by the second breakthrough (MT-06) on 3 February 2026, involving a 454-metre-long tunnel excavated using New Austrian Tunnelling Method (NATM), resulting in two breakthroughs being achieved within about one month in Palghar district.
Among the seven mountain tunnels under construction in Maharashtra, MT-05, MT-06 and MT-07 have now achieved breakthroughs, MT-08 (350 metre) already achieved breakthrough on 5 October 2023, MT-03 has crossed 80% excavation progress, MT-04 has reached nearly 60% progress, while MT-01 and MT-02 are progressing steadily. Of the total eight mountain tunnels in the Mumbai–Ahmedabad Bullet Train Project, seven are located in Palghar district of Maharashtra and one in Valsad district of Gujarat, where tunnelling work has already been completed.
All three mountain tunnels between Vapi and Boisar Bullet Train stations have been successfully excavated. The Mumbai–Ahmedabad Bullet Train corridor passes through an important industrial region between Boisar in Maharashtra and Vapi in Gujarat, where construction work is progressing rapidly. The route between these two cities include three (03) mountain tunnels (MT 08, MT-07 & MT-06).
The Mumbai–Ahmedabad Bullet Train Project continues to drive adoption of advanced tunnelling, monitoring and construction technologies, strengthening India’s capabilities in high-speed rail infrastructure and laying the foundation for safe, modern and future-ready rail mobility.