AYUSH
International Day of Yoga 2026 Theme ‘Yoga for Healthy Ageing’ Highlights India’s Holistic Vision for Longevity and Well-being
“Yoga Teaches the Art of Ageing Gracefully and Healthily”: Union Minister Shri Prataprao Jadhav
Global Scientific Studies on Yoga and Healthy Ageing Increase Dramatically Over the Past Decade
01 JUN 2026 5:50PM by PIB Delhi
The theme of the 12th International Day of Yoga (IDY), to be observed on June 21, 2026, “Yoga for Healthy Ageing”, reflects the growing global recognition of yoga as a holistic approach to promoting physical, mental and emotional well-being. Rooted in India’s ancient wisdom and embraced across continents, yoga has emerged as a trusted pathway to healthy and active living. The theme highlights yoga’s transformative potential in fostering vitality, resilience and independence, while reinforcing its role as a cornerstone of preventive healthcare and holistic wellness.
Speaking on the significance of the theme, Union Minister of State (Independent Charge) for Ayush and Minister of State for Health and Family Welfare, Shri Prataprao Jadhav, said, “The theme for this year's IDY, ‘Yoga for Healthy Aging’, holds immense relevance today. As life expectancy continues to rise, it is vital that we learn the art of aging gracefully and healthily—a concept beautifully exemplified in India's ancient civilization, where our sages and yogis sustained longevity and vibrant health through the power of yoga and spiritual discipline.”
The theme draws attention to the need for enhancing not only lifespan but also “healthspan” — the period of life spent in good health. Through a combination of physical postures, breathing practices, meditation and mindfulness, yoga offers a comprehensive approach to maintaining mobility, mental well-being and emotional resilience throughout the ageing process.
Growing Scientific Recognition
The role of yoga in healthy ageing is receiving increasing attention from the global scientific community. According to data available on PubMed Central, scholarly publications related to “Yoga for Healthy Aging” have witnessed a substantial increase during the last decade.
While only 183 research papers were published on the subject in 2014, the number rose to 1,207 publications by 2025. The research output crossed 500 publications in 2020 and has continued to grow steadily, reflecting expanding scientific interest in the role of yoga in addressing age-related physical and mental challenges.
The growing body of evidence supports the long-held understanding within India's traditional knowledge systems that healthy ageing requires a balanced approach encompassing physical, mental and social well-being.
Emerging Opportunities in the Silver Economy
The focus on healthy ageing also coincides with the rapid growth of the global “silver economy”, which encompasses products and services catering to senior citizens. In India, the senior-focused economy—including healthcare, wellness services, rehabilitation, assisted living, digital health and elder care—is estimated at nearly ₹73,000 crore and is expected to witness significant expansion in the coming years.
With individuals in the 45–64 age group increasingly representing a major consumer segment worldwide, demand for preventive health solutions and wellness-oriented lifestyles is growing steadily. In this context, yoga is emerging as a cost-effective and accessible intervention that supports healthy ageing and active living.
Ministry of Ayush Initiatives
The Ministry of Ayush has undertaken several initiatives to promote yoga as a year-round wellness practice and to strengthen its role in preventive healthcare.
Among these is the Ministry’s evidence-based “10 Yoga Protocols for Non-Communicable Diseases (NCDs) and Target Groups”, which includes a dedicated protocol designed specifically for the geriatric population. The protocol focuses on enhancing flexibility, balance, mobility, respiratory function and emotional well-being through age-appropriate yoga practices.
The Ministry is also promoting the “Yoga 365” initiative to encourage daily adoption of yoga beyond the annual observance of International Day of Yoga. The initiative aims to make yoga accessible through technology-enabled platforms and home-based practice modules, enabling wider participation in daily yoga practice.
Another important initiative, “Yoga Samavesh”, seeks to ensure that the benefits of yoga reach vulnerable and underserved sections of society. Through inclusive programmes such as chair yoga, low-impact routines and community-based wellness sessions, the initiative aims to support senior citizens in maintaining independence, social participation and overall well-being.
Supporting Healthy Ageing through Innovation
The theme of IDY 2026 also complements wider government efforts to address the needs of an ageing population. Initiatives such as the Seniorcare Ageing Growth Engine (SAGE) are encouraging innovation, entrepreneurship and start-up participation in elderly care solutions.
As awareness of yoga’s benefits continues to expand, opportunities are also emerging for wellness professionals, caregivers, digital health providers and community organisations working in the field of senior care. The growing emphasis on geriatric wellness is expected to create demand for trained professionals capable of supporting holistic and non-clinical aspects of healthy ageing.
A Holistic Pathway to Healthy Ageing
The theme “Yoga for Healthy Ageing” conveys a timely message as societies worldwide adapt to changing demographic realities. By promoting preventive healthcare, active lifestyles and holistic well-being, yoga offers a practical pathway for improving quality of life across all age groups.
As the world prepares to celebrate International Day of Yoga 2026, the theme reaffirms India’s commitment to sharing a time-tested tradition that supports healthy, active and graceful ageing.

আয়ুশ
ইন্তর্নেসনেল দে ওব য়োগ ২০২৬ কী থিম "হকচাং ফনা চহি য়ামখৎলকপা'না ভারতকী চহি নুংশাংনা পুন্সিবা অমসুং হকচাং ফনা লৈবা হায়বা অপুনবা মীৎয়েং অদু তাক্লি
"য়োগনা নীংথিবা মওংদা অমসুং হকচাং ফনা চহি য়ামহনবগী কলা অদু তাকই": কেন্দ্রগী মন্ত্রী শ্রী প্রতাপরাও জাধব
হৌখিবা চহি তরারোম অসিদা য়োগ অমসুং হকচাং ফনা চহি য়ামশিলহনবগী মতাংদা মালেম পুম্বদা সাইন্তিফিক ওইবা স্তদী কয়া তৌবা হেনগৎলক্লি
01 JUN 2026 5:50PM by PIB Imphal
২০২৬গী জুন ২১দা পাংথোক্কদৌরিবা ১২শুবা ইন্তর্নেস্নেল দে ওব য়োগ (আই.দি.ৱাই.) গী থিম, 'হকচাং ফনা চহি য়ামখৎলকপা' হায়বসিনা হকচাং, ৱাখল অমসুং পুক্নিংগী ফিবম ফগৎহন্নবা হোলিস্তিক এপ্রোচ অমা ওইনা য়োগবু মালেম পুম্বনা মশক খঙবা হেনগৎলক্লিবা অদু উৎলি। ভারতকী অরিবা মতমগী লৌশিংদগী হৌরগা অমসুং মহাদেশ শীনবা থুংনা শন্দোরকপদগী, য়োগ অসি হকচাং ফনা অমসুং এক্তিব ওইবা পুন্সি মহিং অমদা থাজবা য়াবা লম্বী অমা ওইরক্লি। থীম অসিনা য়োগনা পুন্সি মহিং, রেসিলিএন্স অমসুং নীংতম্বা হেনগৎহনবদা লৈরিবা অহোংবা পুরকপা ঙম্বগী শক্তি অদু ময়েক শেংনা তাক্লি। মসিগা লোয়ননা প্রিভেন্তিব হেল্থকেয়র অমসুং হোলিস্তিক ৱেলনেসকী য়ুম্বী অমা ওইনা মসিগী থৌদাং অদু মপাঙ্গল কনখৎহল্লি।
হীরম অসিগী মরুওইবগী মতাংদা ঙাংলদুনা, আয়ুশকী কেন্দ্রগী রাজ্য মন্ত্রী (ইন্দিপেন্দেন্ত চার্জ) অমসুং হকশেল অমসুং য়াইফ য়ুম্বাল মন্ত্রালয়গী রাজ্য মন্ত্রী, শ্রী প্রতাপরাও যাদবনা হায়খি, চহি অসিগী আই.দি.ৱাই.গী হীরম, "হকচাং ফনা চহি য়ামখৎহনবা" হায়বসি ঙসিদি য়াম্না মরু ওই। অশাংবা পুন্সিগী চাং হেনগৎলক্লিবা অসিদা, ঐখোয়না ভারতকী অরিবা মতমগী সিভিলাইজেসনদা ফজবা মওংদা খুদম অমা ওইরিবা, য়োগ অমসুং স্পিরিচুএল দিসিপ্লিনগী শক্তিগী খুত্থাংদা ঐখোয়গী লাইনিংথৌশিং অমসুং য়োগিশিংনা অশাংবা পুন্সি অমসুং মপাঙ্গল লৈরবা হকশেল ফংবা ঙমখিবা, ফজবা মওংদা অমসুং হকচাং ফনা অহল ওইবগী ৱাখল্লোন অসি তম্বা য়াম্না মরু ওই।
থীম অসিনা পুন্সিগী অশাংবা মতম খক্তা নত্তনা "হেল্থস্পেন্স" হায়বদি অফবা হকশেলগী ফিভমদা লৈদুনা পুন্সি চুপ্পগী মতম হেনগৎহনবগী তঙাইফদবা অদুদসু মীৎয়েং চংহল্লি। ফিজিকেল পোজ, দ্রেসিং প্রেক্তিস, মেদিতেসন অমসুং মাইন্দফুলনেসকী অপুনবগী খুত্থাংদা, য়োগনা মোবিলিতী, মেন্টেল ৱেলফিয়র অমসুং অহল ওইরকপা মতমদা ইমোসনেল রেসিলিএন্স লৈহন্নবগী অপুনবা থৌওং অমা পীরি।
সাইন্তিফিক রিকগনিসন হেনগৎলকপা
হকচাং ফনা অহল ওইরকপদা য়োগগী থৌদাং অসি মালেমগী সাইন্তিফিক কম্ম্যুনিতীনা হেন্না-হেন্না পুক্নিং চিংশিল্লি। পবমেদ সেন্ত্রেলদা ফংলিবা দেতাগী মতুং ইন্না, হৌখিবা চহী তরা অসিদা "হকচাং ফনা অহল ওইরকপা"গা মরী লৈনবা স্কোলারলি পব্লিকেসনশিং য়াম্না হেনগৎলক্লি।
২০১৪দা হীরম অসিগী মতাংদা রিসর্চ পেপর ১৮৩ খক্তমক ফোঙখিবা অদুগা ২০২৫ ফাওবদা মশিং অসি ১,২০৭দা হেনগৎলকখি। রিসর্চ আউতপুৎনা ২০২০দা পব্লিকেসন ৫০০ হেনখ্রে অমসুং চহিগা মরী লৈনবা হকচাং অমসুং ৱাখলগী শিংনবশিং থেংনবদা য়োগগী থৌদাংদা সাইন্তিফিক ইন্তরেস্ত হেঙ্গৎলক্লিবা অসিবু উৎলদুনা লেপ্তনা হেনগৎলক্লি।
ভারতকী ত্রেদিস্নেল নোলেজ সিস্তেমশিংগী মনুংদা মতম শাংনা লৈরক্লবা ৱাখল্লোন অদু প্রমান্না শৌগৎলি মদুদি মশা-মউ ফনা চহি য়ামশিল্লকপদা হকচাং, ৱাখল অমসুং খুন্নাইগী য়াইফ-থৌরাং য়াওনা তংদু লৈতাবা থৌওং অমা মথৌ তাই।
সিলভর ইকোনোমীদা থোক্লক্লিবা খুদোংচাবশিং
হকচাং ফনা অহল ওইরকপদা মীৎয়েং থম্বা অসিনা মালেমগী "সিলভর ইকোনোমী"গী য়াঙনা চাউখৎলকপগা মান্নৈ, মসিদা অহল ওইরবা মীওইশিংদা কান্নবা পীবা পোৎলম অমসুং সর্ভিসশিং য়াওরি। ভারত্তা, হেল্থকেয়র, ৱেলনেস সর্ভিসশিং, রিহেবিলিতেসন, এসিস্তেদ লিভিং, দিজিতেল হেল্থ অমসুং ইল্দর কেয়র য়াওনা সেনিয়র-ফোকস ইকোনোমী অসি চাউরাক্না লুপা করোর ৭৩,০০০ ওইগনি হায়না পানরি অমসুং লাক্কদৌরিবা চহিশিংদা চাউনা চাউখৎলগনি হায়না পানরি।
চহি ৪৫দগী ৬৪ ফাওবগী মনুংদা লৈবা মীওইশিংনা মালেমগী ওইনা মরুওইবা কঞ্জ্যুমর সেগমেন্ত অমা ওইরকপগা লোয়ননা, প্রিভেন্তিব হেল্থ সোলুসনশিং অমসুং ৱেলনেস-ওরিএন্তেদ লাইফস্তাইলশিংগী দিমান্দ অসি লেপ্তনা হেনগৎলক্লি। অসিগুম্বা ফীভম অসিদা, য়োগ অসি হকচাং ফনা অহল ওইনবা অমসুং এক্তিব ওইবা পুন্সি মহিংদা মতেং পাংলিবা শেল চঙদবা অমসুং য়ৌহনগদবা থৌওং অমা ওইরক্লি।
আয়ুশ মন্ত্রালয়গী ইনিসিয়েতিবশিং
আয়ুশ মন্ত্রালয়না চহি চুপ্পগী ওইনা হকশেল ফনা লৈনবগী থবক ওইনা য়োগবু প্রমোৎ তৌনবা অমসুং প্রিভেন্তিব হেল্থকেয়রদা মসিগী থৌদাংবু মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা খোঙথাং কয়া অমা পায়খৎলি।
মসিগী মনুংদা মিনিস্ত্রীগী ইভিদেন্সতা য়ুম্ফম ওইবা "10 য়োগ প্রোতোকোলস ফোর নন-কনফেক্সিবল দিজিজ (এন.সি.দি.এস.) অমসুং টার্গেৎ গ্রুপশিং" য়াওরি, মসিদা জেরিয়াত্রিক পোপুলেসনগীদমক্তা অখন্ননা দিজাইন তৌরবা দেদিকেতেদ প্রোতোকোল য়াওরি। প্রোতোকোল অসিনা চহি চানা চুনবা য়োগগী থৌওংশিংগী খুত্থাংদা ফ্লেক্সিবিলিতী, বেলেন্স, মোবিলিতী, রেস্পিরেতরী ফঙ্কসন অমসুং ইমোসনেল ৱেল-ইদ হেনগৎহনবদা মীৎয়েং থম্লি।
চহিগী ওইবা ইন্তরনেস্নেল দে ওফ য়োগগী থৌরমগী মথক্তা য়োগগী থৌওং অসি নুমিৎ খুদিংগী চৎনহনবদা পুক্নিং থৌগৎনবা মন্ত্রালয় অসিনা 'য়োগ ৩৬৫'কী থৌরাংসু প্রমোৎ তৌরি। ইনিসিএতিব অসিনা তেক্নোলোজী-এনেবল তৌরবা প্লেতফোর্মশিং অমসুং য়ুমদা য়ুম্ফম ওইবা প্রেক্তিস মোদ্যুলশিংগী খুত্থাংদা য়োগবু ফংহনবদা পান্দম থম্লি। মসিনা নুমিৎ খুদিংগী য়োগগী প্রেক্তিসতা হেন্না পাক শন্না শরুক য়াহনগনি।
অতোপ্পা মরুওইবা খোংথাং অমা ওইরিবা 'যোগ সমবেস'না সমাজগী শোত্থরবা অমসুং কান্নবা ফংদ্রিবা কাংলুপশিংদা যোগগী কান্নবা ফংহন্নবা হোৎনরি। চেয়র য়োগ, ইম্পেক্ত নেম্না পাংথোকপা রুতিনশিং অমসুং কম্ম্যুনিতিদা য়ুম্ফম ওইবা ৱেলনেস সেসনশিংগুম্বা ইনক্লুসিব প্রোগ্রামশিংগী খুত্থাংদা, ইনিসিএতিব অসিনা চহি য়াম্লবা নাগরিকশিংদা মনিংতম্বা, খুন্নাইদা শরুক য়াবা অমসুং মপুং ওইবা য়াইফ-থৌরাংদা মতেং পাংনবা পান্দম থম্লি।
ইনোবেসনগী খুত্থাংদা হকশেল ফনা অহল ওইরকপদা মতেং পাংবা
আই.দি.ৱাই. ২০২৬কী থিম অসিনা চহি য়াম্লবা মীশিংগী মথৌ তাবশিং কোকহন্নবা সরকারনা হোৎনরিবা অদুসু মপুং ফাহনরি। সেনিয়রকেয়র এজিং গ্রোথ ইঞ্জিন (SAGE) গুম্বা ইনিসিয়েতিবশিংনা ইনোবেসন, এন্ত্রিপ্রেন্যুওরশিপ অমসুং অহল ওইরবা মীওইশিংগী কেয়র সোলুসনশিংদা স্তার্ত-অপ শরুক য়াবা পুক্নিং থৌগৎলি।
য়োগগী কান্নবশিংগী মরমদা হেন্না খঙবা হেনগৎলকপগা লোয়ননা, ৱেলনেস প্রোফেস্নেলশিং, কেয়রগিবরশিং, দিজিতেল হেল্থ প্রোভাইদরশিং অমসুং সেনিয়র কেয়রগী লমদা থবক তৌরিবা কম্ম্যুনিতী ওর্গনাইজেসনশিংগীদমকসু খুদোংচাবশিং থোরক্লি। জেরিয়াত্রিক ৱেলনেসদা হেন্না মরুওইবা পীবনা হকশেল ফনা অহল ওইরকপগী হোলিস্তিক অমসুং নোন-ক্লিনিকল ওইবা হিরমশিংদা মতেং পাংবা ঙম্বা ত্রেন তৌরবা প্রোফেস্নেলশিংগী দিমান্দ লৈহল্লগনি হায়না পানরি।
হকশেল ফনা অহল ওইরক্নবা হোলিস্তিক ওইবা লম্বী অমা
'হকচাং ফনা অহল ওইরকপা' হায়বা থীম অসিনা মালেমগী খুন্নাইশিংনা অহোংবা লাক্লিবা দেমোগ্রাফিক রিএলিতীশিংদা চান্নহন্নবগীদমক মতম চানা পাউজেল অমা পীরি। প্রিভেন্তিব হেল্থকেয়র, এক্তিব লাইফস্তাইল অমসুং হোলিস্তিক ৱেল-বিইং এজ প্রমোৎ তৌদুনা, য়োগনা চহি কাংলুপ খুদিংমক্কী পুন্সি মহিং ফগৎহন্নবা প্রেক্তিকেল ওইবা লম্বী অমা পীরি।
মালেমনা ২০২৬দা পাংথোক্কদৌরিবা ইন্তর্নেস্নেল দে ওফ য়োগগী থৌরমগীদমক শেম-শারিঙৈদা, থিম অসিনা হকচাং ফনা, এক্তিব ওইনা অমসুং নুংঙাইনা অহল ওইবদা মতেং পাংলিবা মতমগী চাংয়েং তৌরবা চৎনবী অমা শরুক য়ামিন্নবগী ভারতকী অচেৎপা ফিরেপ অদু অমুক হন্না ফোংদোক্লি।