ଯୁବ ବ୍ୟାପାର ଓ କ୍ରୀଡା ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ପ୍ରଶାସନ ବୋର୍ଡ ଅଧିନିୟମ ଏବଂ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲ୍ ଅଧିନିୟମ, ୨୦୨୬ ଲାଗି ଅଧିସୂଚନା ଜାରି
ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ବୋର୍ଡ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକର ମାନ୍ୟତା ଏବଂ ପରିଚାଳନା ମାନଦଣ୍ଡ ତଦାରଖ କରିବ
ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ଟ୍ରିବୁନାଲ୍ କ୍ରୀଡ଼ା ବିବାଦର ତ୍ୱରିତ, ନିରପେକ୍ଷ ଏବଂ କମ ବ୍ୟୟବହୁଳ ସମାଧାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ
26 MAY 2026 8:01AM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ସରକାର ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ପ୍ରଶାସନ ଆଇନ, ୨୦୨୫ରେ ଥିବା ବ୍ୟବସ୍ଥା ଅନୁଯାୟୀ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ପ୍ରଶାସନ (ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ବୋର୍ଡ) ଅଧିନିୟମ, ୨୦୨୬ ଏବଂ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ପ୍ରଶାସନ (ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲ୍) ଅଧିନିୟମ, ୨୦୨୬ ସଂପର୍କିତ ଅଧିସୂଚନା ପ୍ରକାଶ କରିଛନ୍ତି।
ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ପ୍ରଶାସନ (ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ବୋର୍ଡ) ଅଧିନିୟମ, ୨୦୨୬ ବୋର୍ଡର ଗଠନ, ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ସଦସ୍ୟଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ, ଦରମା, ଭତ୍ତା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସେବା ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ସହିତ ବୋର୍ଡର କ୍ଷମତା ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟାବଳୀ ସଂପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ ରହିଛି। ଏହି ଅଧିନିୟମ ଅନୁଯାୟୀ, ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ବୋର୍ଡରେ ଜଣେ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ଦୁଇ ଜଣ ସଦସ୍ୟ ରହିବେ, ଯେଉଁମାନେ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ବୋର୍ଡ (ସନ୍ଧାନ ତଥା ଚୟନ କମିଟି) ଅଧିନିୟମ, ୨୦୨୬ ଅନୁଯାୟୀ ଗଠିତ ସନ୍ଧାନ ତଥା ଚୟନ କମିଟି ଦ୍ୱାରା ସୁପାରିଶ କରାଯାଇଥିବା ନାମ ତାଲିକାରୁ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିଯୁକ୍ତ ହେବେ। ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ବୋର୍ଡ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ସଂଗଠନଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ୱୀକୃତି ପ୍ରଦାନ କରିବା ସହ ପରିଚାଳନା, ଆର୍ଥିକ ଏବଂ ନୈତିକ ମାନଦଣ୍ଡର ଅନୁପାଳନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ପ୍ରାଧିକରଣ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ।
ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ପ୍ରଶାସନ (ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲ୍) ଅଧିନିୟମ, ୨୦୨୬ରେ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲ ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଏବଂ ସଦସ୍ୟଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟକାଳ, ସେମାନଙ୍କ ନିଯୁକ୍ତି ଏବଂ ପୁନଃନିଯୁକ୍ତି ପାଇଁ ପ୍ରକ୍ରିୟା, ଦରମା ଏବଂ ଭତ୍ତା, ସେବା ସର୍ତ୍ତାବଳୀ ଏବଂ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲଙ୍କ କ୍ଷମତା ସଂପର୍କରେ ଉଲ୍ଲେଖ ରହିଛି। ନିୟମଗୁଡ଼ିକରେ ଡିଜିଟାଲ୍ କାର୍ଯ୍ୟାନ୍ୱୟନ ପାଇଁ ପ୍ରଯୁକ୍ତି-ଆଇନଗତ ପଦକ୍ଷେପ ମଧ୍ୟ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ, ଯେଉଁଥିରେ କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବିବାଦ, ନୋଟିସ୍, ଉତ୍ତର, ଡକ୍ୟୁମେଣ୍ଟ ଏବଂ ସ୍ପଷ୍ଟୀକରଣ ଦାଖଲ ପାଇଁ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ପୋର୍ଟାଲର ବିଜ୍ଞପ୍ତି, ଏବଂ ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲ୍‌ରୁ ଯୋଗାଯୋଗ, ଆଦେଶ ପ୍ରକାଶନ, ଭର୍ଚୁଆଲ୍ ଶୁଣାଣି ଏବଂ ଆଇନଗତ କାର୍ଯ୍ୟାନୁଷ୍ଠାନ ଏବଂ ଆଦେଶ ସହିତ ସମ୍ପର୍କିତ ରେକର୍ଡ ରକ୍ଷଣାବେକ୍ଷଣ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ।
ଦେଶରେ କ୍ରୀଡ଼ା ସମ୍ପର୍କିତ ବିବାଦ ପାଇଁ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲ୍ ଏକ ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ବିଚାରକ ସଂସ୍ଥା ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବ। ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ଦେୱାନୀ ଅଦାଲତ ଉପରେ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ାର ଶାସନ ଏବଂ ପ୍ରଶାସନ ସହିତ ଜଡିତ ବିବାଦର ସ୍ୱାଧୀନ, ତ୍ୱରିତ, ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ଏବଂ କମ ବ୍ୟୟବହୁଳ ସମାଧାନ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା। ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲ୍ ମଧ୍ୟ ମାମଲା ସଂଖ୍ୟା ହ୍ରାସ କରିବ ଏବଂ କ୍ରୀଡ଼ା ବିବାଦର ଦ୍ରୁତ, ସହଜ ଏବଂ ଅଧିକ ସୁଲଭ ସମାଧାନ ପାଇଁ ସିଙ୍ଗଲ୍‌-ୱିଣ୍ଡୋ ବ୍ୟବସ୍ଥା ପ୍ରଦାନ କରିବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି।
ଅଧିସୂଚିତ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡ଼ା ଟ୍ରିବ୍ୟୁନାଲ୍ ଅଧିନିୟମ ୨୦୨୬ର ବିବରଣୀ ଏଠାରେ ପଢ଼ାଯାଇପାରିବ:
https://egazette.gov.in/WriteReadData/2026/272847.pdf
ଅଧିସୂଚିତ ଜାତୀୟ କ୍ରୀଡା ବୋର୍ଡ ଅଧିନିୟମ ୨୦୨୬ର ବିବରଣୀ ଏଠାରେ ପଢ଼ାଯାଇପାରିବ:
https://egazette.gov.in/WriteReadData/2026/272844.pdf

Ministry of Youth Affairs and Sports
Government Notifies National Sports Governance Board Rules and National Sports Tribunal Rules, 2026
National Sports Board to oversee recognition and governance standards of National Sports Bodies
National Sports Tribunal to ensure speedy, independent and cost-effective resolution of sports disputes
26 MAY 2026 8:01AM by PIB Delhi
The Union Government has notified the National Sports Governance (National Sports Board) Rules, 2026 and the National Sports Governance (National Sports Tribunal) Rules, 2026 under the provisions of the National Sports Governance Act, 2025.
The National Sports Governance (National Sports Board) Rules, 2026 provide for the composition of the Board, term of office of the Chairperson and Members, salary, allowances and other conditions of service, as well as the powers and functions of the Board.
Under the Rules, the National Sports Board shall consist of a Chairperson and two Members to be appointed by the Central Government from a panel of names recommended by the Search-cum-Selection Committee constituted under the National Sports Board (Search-cum-Selection Committee) Rules, 2026.
The National Sports Board will function as the central authority for granting recognition to National Sports Bodies and ensuring compliance with governance, financial and ethical standards.
The National Sports Governance (National Sports Tribunal) Rules, 2026 provide for the term of office of the Chairperson and Members of the Tribunal, their appointment and re-appointment process, salary and allowances, service conditions and powers of the Tribunal.
The Rules also incorporate techno-legal measures for digital implementation, including notification of a dedicated portal by the Central Government for submission of disputes, notices, responses, documents and clarifications, as well as communication from the Tribunal, publication of orders, virtual hearings and maintenance of records related to proceedings and orders.
The National Sports Tribunal will serve as a dedicated adjudicatory body for sports-related disputes in the country. It is aimed at reducing reliance on civil courts and ensuring independent, speedy, effective and cost-efficient disposal of disputes relating to sports governance and administration.
The Tribunal is also expected to reduce multiplicity of litigation and provide a single-window mechanism for faster, simpler and more accessible resolution of sports disputes.
The details of the notified rules of National Sports Tribunal 2026 can be read here:
https://egazette.gov.in/WriteReadData/2026/272847.pdf
The details of the notified rules of National Sports Board 2026 can be read here:
https://egazette.gov.in/WriteReadData/2026/272844.pdf