ৰাষ্ট্ৰপতি সচিবালয়
ভাৰত-চাইপ্ৰাছ সম্পৰ্কত প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱন আটাইতকৈ দূৰদৰ্শী ক্ষেত্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছেঃ ৰাষ্ট্ৰপতি দ্ৰৌপদী মুৰ্মু
22 MAY 2026 9:23PM by PIB Guwahati
ৰাষ্ট্ৰপতি শ্ৰীমতী দ্ৰৌপদী মুৰ্মুৱে আজি (২২ মে’, ২০২৬) ৰাষ্ট্ৰপতি ভৱনত চাইপ্ৰাছৰ ৰাষ্ট্ৰপতি মহামহিম শ্ৰী নিকোছ ক্ৰিষ্টোডৌলিডেক আদৰণি জনায়। তেওঁ চাইপ্ৰাছৰ ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীৰ সন্মানাৰ্থে এক নৈশভোজৰো আয়োজন কৰে।
ৰাষ্ট্ৰপতি নিকোছ ক্ৰিষ্টোডৌলিডে আৰু তেওঁৰ প্ৰতিনিধি দলটোক ভাৰতলৈ আদৰণি জনাই ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে কয় যে বিশ্বাস আৰু সদিচ্ছাৰ ওপৰত প্ৰতিষ্ঠিত ভাৰত আৰু চাইপ্ৰাছৰ মাজত এক ঘনিষ্ঠ সম্পৰ্ক আছে। আমাৰ দ্বিপাক্ষিক সম্পৰ্কক এক কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ পৰ্যায়লৈ উন্নীত কৰা হৈছে, যিয়ে ভাৰত-চাইপ্ৰাছ সম্পৰ্কৰ বৰ্ধিত পৰিপক্কতা, গভীৰতা আৰু পাৰস্পৰিক বিশ্বাসক প্ৰতিফলিত কৰে।
প্ৰতিৰক্ষা আৰু নিৰাপত্তা, প্ৰযুক্তি, বিত্তীয় সেৱা, সংযোগ আৰু সামুদ্ৰিক সহযোগিতাৰ দৰে অগ্ৰণী খণ্ডসমূহৰ সহযোগিতা বৃদ্ধিৰ সৈতে ভাৰত-চাইপ্ৰাছ সম্পৰ্কই এক নতুন পৰ্যায়ত প্ৰৱেশ কৰা বুলি জানিবলৈ পাই ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে সন্তোষ প্ৰকাশ কৰে।
ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে কয় যে ভাৰতত প্ৰত্যক্ষ বিদেশী বিনিয়োগৰ অন্যতম প্ৰধান উৎস হিচাপে চাইপ্ৰাছ আজিও পৰিগণিত হৈ আহিছে। চাইপ্ৰাছৰ কোম্পানীসমূহে ভাৰতৰ সৈতে বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগৰ সম্পৰ্ক সম্প্ৰসাৰণৰ ক্ষেত্ৰত বৰ্ধিত আগ্ৰহ দেখুৱাইছে। ভাৰতৰ বিশাল বজাৰ, ডিজিটেল ৰূপান্তৰ, আন্তঃগাঁথনি আৰু উৎপাদন ক্ষমতাই চাইপ্ৰাছৰ কোম্পানী আৰু বিনিয়োগকাৰীসকলৰ বাবে অপাৰ সুযোগ প্ৰদান কৰিছে।
ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে উল্লেখ কৰে যে প্ৰযুক্তি আৰু উদ্ভাৱন ভাৰত-চাইপ্ৰাছ সম্পৰ্কৰ আটাইতকৈ দূৰদৰ্শী ক্ষেত্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। ভাৰতৰ যুৱ প্ৰতিভা, প্ৰযুক্তিগত ক্ষমতা আৰু ষ্টাৰ্ট-আপ পৰিস্থিতিতন্ত্ৰই চাইপ্ৰাছৰ উদ্ভাৱনী পৰিস্থিতিতন্ত্ৰক পৰিপূৰক হিচাপে সহায় কৰিব পাৰে। তেওঁ দৃঢ়তাৰে কয় যে অৰ্ধপৰিবাহী, নৱীকৰণযোগ্য শক্তি, সেউজ শক্তি, মহাকাশ, বহনক্ষম উন্নয়ন আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তাৰ দৰে নতুন খণ্ডসমূহত সহযোগিতাৰ প্ৰচুৰ সম্ভাৱনা আছে।
ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে কয় যে ইউৰোপীয় ইউনিয়ন কাউন্সিলৰ অধ্যক্ষতাৰ সময়ছোৱাত চাইপ্ৰাছে ভাৰত আৰু ইউৰোপৰ মাজত বিশেষকৈ ভাৰত-ইউৰোপীয় ইউনিয়ন মুক্ত বাণিজ্য চুক্তি চূড়ান্ত হোৱাৰ পিছত অৰ্থনৈতিক সহযোগিতা অধিক সম্প্ৰসাৰণ কৰাত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব পাৰে।
সীমান্তৰ সিপাৰৰ সন্ত্ৰাসবাদ আৰু বহুপাক্ষিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ সংস্কাৰৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয়সমূহত চাইপ্ৰাছে আগবঢ়োৱা সমৰ্থনক ৰাষ্ট্ৰপতিগৰাকীয়ে প্ৰশংসা কৰে। তেওঁ চাইপ্ৰাছৰ সাৰ্বভৌমত্ব, একতা আৰু আঞ্চলিক অখণ্ডতাৰ প্ৰতি ভাৰতৰ অটল সমৰ্থন পুনৰ দোঁহাৰে।
দুয়োগৰাকী নেতাই একমত হয় যে ভাৰত আৰু চাইপ্ৰাছৰ মাজৰ ঘনিষ্ঠ সহযোগিতাই আমাৰ জনসাধাৰণলৈ অপাৰ কল্যাণ কঢ়িয়াই আনিব পাৰে।
Please click here to see the President's Speech-

President's Secretariat
PRESIDENT OF INDIA HOSTS PRESIDENT OF CYPRUS
TECHNOLOGY AND INNOVATION HAVE EMERGED AS SOME OF THE MOST FORWARD-LOOKING AREAS OF THE INDIA-CYPRUS RELATIONSHIP: PRESIDENT DROUPADI MURMU
22 MAY 2026 9:23PM by PIB Delhi
The President of India, Smt. Droupadi Murmu received H.E. Mr. Nikos Christodoulides, President of the Republic of Cyprus at Rashtrapati Bhavan today (May 22, 2026). She also hosted a banquet in his honour.
Welcoming President Nikos Christodoulides and his delegation to India, the President said that India and Cyprus share close relations based on trust and goodwill. Our bilateral relations have been elevated to the level of a Strategic Partnership, which reflects the growing maturity, depth and mutual trust in the India-Cyprus relationship.
The President was happy to note that India-Cyprus relations are entering a new phase, with expanding cooperation in priority sectors such as defence and security, technology, financial services, connectivity, and maritime cooperation.
The President said that Cyprus continues to be among the major sources of Foreign Direct Investment in India. Companies from Cyprus are showing increasing interest in expanding trade and investment ties with India. India’s vast market, digital transformation, infrastructure, and manufacturing capabilities provide immense opportunities for Cypriot companies and investors.
The President said that technology and innovation have emerged as some of the most forward-looking areas of the India-Cyprus relationship. India’s young talent, technological capabilities, and start-up ecosystem can complement Cyprus’ innovation ecosystem. She underlined that there is tremendous potential for cooperation in new sectors such as semiconductors, renewable energy, green energy, space, sustainable development and Artificial Intelligence.
The President said that during its Presidency of the European Union Council, Cyprus can play an important role in further expanding economic cooperation between India and Europe, particularly after the conclusion of the India–EU Free Trade Agreement.
The President appreciated Cyprus’ support on important issues such as cross-border terrorism and reform of multilateral institutions. She reiterated India’s unwavering support for the sovereignty, unity and territorial integrity of Cyprus.
The two leaders agreed that the close cooperation between India and Cyprus can bring immense benefits to our peoples.
Please click here to see the President's Speech-