ସ୍ଵରାଷ୍ଟ୍ର ବ୍ୟାପାର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ବସ୍ତର ଏବେ ନକ୍ସଲ ମୁକ୍ତ : ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ
ସୁରକ୍ଷାରୁ ବିଶ୍ୱାସ, ବିକାଶରୁ ସମୃଦ୍ଧି ଓ ପରିପୂରଣ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଯାତ୍ରା ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷରେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ
ଆଗାମୀ ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷରେ ବସ୍ତରର ଆୟକୁ ଛଅଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟ
ଆଗାମୀ ୬ ମାସରେ ବସ୍ତରରେ ବିଶାଳ ସମବାୟ ଦୁଗ୍ଧଶାଳା ନେଟୱାର୍କ; ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଦିବାସୀ ମହିଳାଙ୍କୁ ମିଳିବ ଗୋଟିଏ ଗାଈ ଓ ଗୋଟିଏ ମଇଁଷି
‘ସେବା ଡେରା’ ମଡେଲରେ ଗାଁରେ ଘରେ ଘରେ ପହଞ୍ଚିବ ସରକାର; ସମସ୍ତ ଯୋଜନାର ଶତପ୍ରତିଶତ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତା ଉପରେ ଜୋର
19 MAY 2026 8:16PM by PIB Bhubaneswar
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହ ତଥା ସମବାୟ ମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ଆଜି ଛତିଶଗଡ଼ର ଜଗଦଲପୁରରେ ଏକ ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଛନ୍ତି।
ସାମ୍ବାଦିକ ସମ୍ମିଳନୀକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଯେତେବେଳେ ଶ୍ରୀ ବିଷ୍ଣୁ ଦେଓ ସାଇଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଛତିଶଗଡ଼ରେ ଆମ ଦଳର ସରକାର ଗଠନ ହୋଇଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଆମ ଦଳର ସରକାର ମଧ୍ୟ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ କେନ୍ଦ୍ରରେ କ୍ଷମତାରେ ଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୧୩ ଡିସେମ୍ବର, ୨୦୨୩ ରେ ଏଠାରେ ଆମ ଦଳର ସରକାର ଗଠନ ହେବାର ତୁରନ୍ତ ପରେ, ଆମେ ବସ୍ତରରେ ଅବଶିଷ୍ଟ ନକ୍ସଲମାନଙ୍କୁ ହଟାଇବା ପାଇଁ ଅଭିଯାନକୁ ପୁନର୍ବାର ଆରମ୍ଭ କଲୁ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ '୨୪ଅଗଷ୍ଟ, ୨୦୨୪' ରେ ସମସ୍ତ ରାଜ୍ୟ ପୁଲିସ ମହାନିର୍ଦ୍ଦେଶକଙ୍କ ବୈଠକ ପରେ ଘୋଷଣା କରାଯାଇଥିଲା ଯେ '୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୬' ସୁଦ୍ଧା ଦେଶକୁ ନକ୍ସଲ ମୁକ୍ତ କରାଯିବ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମ ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀର ବୀରତ୍ୱ, ସାହସ ଏବଂ ବଳିଦାନ କାରଣରୁ '୩୧ ମାର୍ଚ୍ଚ, ୨୦୨୬ ' ର ଧାର୍ଯ୍ୟ ତାରିଖ ପୂର୍ବରୁ ହିଁ ଦେଶରୁ ନକ୍ସଲବାଦର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିଲୋପ ସମ୍ଭବ ହୋଇପାରିଛି।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ୧୯ ମଇ, ୨୦୨୬ ର ତାରିଖ ମଧ୍ୟ ବହୁତ ଗୁରୁତ୍ୱ ବହନ କରେ। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଯେବେଠାରୁ ନକ୍ସଲବାଡିରୁ ନକ୍ସଲବାଦ ବ୍ୟାପିବା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା, ସେବେଠାରୁ ଏହାର ସମର୍ଥକ ବୁଦ୍ଧିଜୀବୀମାନେ ଯୁକ୍ତି କରୁଥିଲେ ଯେ ନକ୍ସଲବାଦ ବିଦ୍ୟମାନ ଥିଲା କାରଣ ବିକାଶ କେତେକ ଅଞ୍ଚଳରେ ପହଞ୍ଚି ନଥିଲା। ସେ ସ୍ପଷ୍ଟ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହା ସତ୍ୟ ନୁହେଁ, କାରଣ ଦେଶର ଅନେକ ଭାଗ ନକ୍ସଲ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳ ତୁଳନାରେ ଅଧିକ ପଛୁଆ ଥିଲା, ତଥାପି ସେଠାରେ ନକ୍ସଲବାଦ ବ୍ୟାପି ନଥିଲା, ଏବଂ ସେହି ସମସ୍ତ ଅଞ୍ଚଳ ଧୀରେ ଧୀରେ ବିକାଶ ଦିଗରେ ଅଗ୍ରସର ହୋଇଥିଲା। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଆମର ବସ୍ତର ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅନେକ ନକ୍ସଲ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳ ବିକାଶ କରିପାରିଲା ନାହିଁ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ୧୯ ମଇ, ୨୦୨୬ ରେ, ସେହି ପୂର୍ବ ନକ୍ସଲ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ବ୍ୟାପକ ବିକାଶର ପରିକଳ୍ପନା ଆରମ୍ଭ କରାଯାଉଛି। ସେ ସୂଚନା ଦେଇଥିଲେ ଯେ ବୀର ସହିଦ ଗୁଣ୍ଡାଧୁର ସେବା ଡେରାର ଉଦଘାଟନ ଗତକାଲି ହୋଇଥିଲା। ବସ୍ତରର ସାତଟି ଜିଲ୍ଲାକୁ ନକ୍ସଲବାଦରୁ ମୁକ୍ତ କରିବା ପାଇଁ ଭାରତ ସରକାରଙ୍କ ସ୍ୱରାଷ୍ଟ୍ର ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏହି ଅଞ୍ଚଳରେ ପ୍ରାୟ ୨୦୦ଟି ସୁରକ୍ଷା ଶିବିର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରିଥିଲା। ସେ କହିଛନ୍ତି ଯେ ବର୍ତ୍ତମାନ ବସ୍ତର ନକ୍ସଲ ମୁକ୍ତ ହୋଇଯାଇଥିବାରୁ ନିଷ୍ପତ୍ତି ନିଆଯାଇଛି ଯେ ପ୍ରଥମ ପର୍ଯ୍ୟାୟରେ ଏହି ୨୦୦ଟି ଶିବିର ମଧ୍ୟରୁ ୭୦ଟିକୁ ବୀର ସହିଦ ଗୁଣ୍ଡାଧୁର ସେବା ଡେରାରେ ପରିଣତ କରାଯିବ। ଏହି ସେବା ଡେରାଗୁଡ଼ିକର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ହେଉଛି ବସ୍ତରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜନଜାତି ଭାଇ-ଭଉଣୀଙ୍କ ଦୁଆର ମୁହଁରେ ସରକାରୀ ସୁବିଧା ଏବଂ ସେବାକୁ ପହଞ୍ଚାଇବା। ପ୍ରତ୍ୟେକ ସେବା ଡେରା ସାଧାରଣ ସେବା କେନ୍ଦ୍ର (ସି. ଏସ୍. ସି.) ଜରିଆରେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ସୁବିଧା, ଆଧାର କାର୍ଡ ସେବା, ସମସ୍ତ ଡିଜିଟାଲ ସେବା ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ତଥା କେନ୍ଦ୍ର ସରକାରଙ୍କ ୩୭୧ଟି ଯୋଜନାର ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବ। ବିକାଶ ସମ୍ବନ୍ଧୀୟ ସମସ୍ତ ସେବା ଗୋଟିଏ ଛାତ ତଳେ ଉପଲବ୍ଧ ହେବ। ୫୦ ବର୍ଷ ଧରି ବିକାଶରୁ ବଞ୍ଚିତ ନାଗରିକମାନେ ଯେପରି ସମସ୍ତ ସରକାରୀ ଯୋଜନାର ୧୦୦% ଲାଭ ପାଇପାରିବେ ତାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଏହାର ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସେବା ଡେରାଗୁଡ଼ିକରେ ଏକ ପ୍ରାଥମିକ କୃଷି କ୍ରେଡିଟ୍ ସୋସାଇଟି (ପାକସ୍‍) ଏବଂ ଏକ ଦୁଗ୍ଧ ସୁବିଧା ମଧ୍ୟ ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯିବ, ଯାହା ପ୍ରତ୍ୟେକ ଜନଜାତି ମହିଳାଙ୍କୁ ତାଙ୍କ ପଶୁମାନଙ୍କଠାରୁ କ୍ଷୀର ଯୋଗାଇବା ପାଇଁ ସକ୍ଷମ କରିବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏହି ସେବା ଡେରା ମାଧ୍ୟମରେ ସରକାର ବସ୍ତରର ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆଦିବାସୀ ପରିବାରକୁ ଗୋଟିଏ ଗାଈ ଏବଂ ଗୋଟିଏ ମଇଁଷି ପ୍ରଦାନ କରିବେ, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ସେମାନେ ସମବାୟ ବ୍ୟବସ୍ଥା ମାଧ୍ୟମରେ ସାରା ଭାରତରେ ସେମାନଙ୍କର କ୍ଷୀର ବିକ୍ରି କରିପାରିବେ। ଆଗାମୀ ଛଅ ମାସ ମଧ୍ୟରେ ବସ୍ତର ଡିଭିଜନରେ ଏକ ବଡ଼ ଦୁଗ୍ଧ ନେଟୱାର୍କ ବିକଶିତ କରାଯାଉଛି।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପୂର୍ବରୁ ଏହି ଅଞ୍ଚଳ ବନ୍ଧୁକ ଏବଂ ବାୟନେଟର ଛାୟାରେ ଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏବେ ବିକାଶ ସେଠାରେ ପହଞ୍ଚିବ। ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳ ନକ୍ସଲବାଦୀମାନଙ୍କ କାରଣରୁ ବିକାଶରୁ ବଞ୍ଚିତ ଥିଲା। ଏଠାକାର ଲୋକଙ୍କୁ ରାସନ କାର୍ଡ ମିଳିନଥିଲା, ନା ମାଗଣା ଖାଦ୍ୟଶସ୍ୟ ଯୋଜନାର ଲାଭ ମିଳିଥିଲା, ନା ୫ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ ବୀମା ମିଳିଥିଲା। ସେମାନଙ୍କ ଉତ୍ପାଦିତ ଧାନ କ୍ୱିଣ୍ଟାଲ ପିଛା ୩,୧୦୦ ଟଙ୍କାରେ କ୍ରୟ କରାଯାଇ ନଥିଲା। ରୋଜଗାରର କୌଣସି ଚିହ୍ନ ନଥିଲା, ଗ୍ରାମରେ ବିଦ୍ୟୁତ୍ ପହଞ୍ଚି ନଥିଲା, ପାଣି ପହଞ୍ଚି ନଥିଲା, ଏବଂ ବିଦ୍ୟାଳୟମାନ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇ ନଥିଲା। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ସେବା ଡେରା ଜରିଆରେ ଆମେ ସମଗ୍ର ବସ୍ତରରେ ଏହି ସମସ୍ତ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବାକୁ ଯାଉଛୁ। ବୀର ସହିଦ ଗୁଣ୍ଡାଧୁର ସେବା ଡେରା ନକ୍ସଲ ପ୍ରଭାବିତ ବସ୍ତରକୁ ଏକ ନକ୍ସଲ ମୁକ୍ତ ଏବଂ ବିକଶିତ ବସ୍ତରରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ବାହନ ହେବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଜଙ୍ଗଲ ଉତ୍ପାଦକୁ ସମବାୟ ସମିତି ମାଧ୍ୟମରେ ପ୍ରକ୍ରିୟାକରଣ କରାଯିବ ଏବଂ ଏହାର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଲାଭ ଜନଜାତି ସମ୍ପ୍ରଦାୟକୁ ଦିଆଯିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ସରକାର ବସ୍ତରର ବିକାଶ ପାଇଁ ଅନେକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ କାର୍ଯ୍ୟ ହାତକୁ ନେଇଛନ୍ତି। ଆମେ ୨୦,୫୫୭ କୋଟି ଟଙ୍କା ବ୍ୟୟରେ ୧୨,୨୧୧ କିଲୋମିଟର ସଡ଼କ ନିର୍ମାଣ କାର୍ଯ୍ୟ ଶେଷ କରିଛୁ। ମୋଟ ୧୩,୦୦୦ ମୋବାଇଲ୍ ଟାୱାର ଯୋଜନା କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରୁ ୫୦୦୦ ଟାୱାର ଦେଶର ନକ୍ସଲ ପ୍ରଭାବିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ସ୍ଥାପନ ହୋଇସାରିଛି। ୧,୮୦୪ଟି ବ୍ୟାଙ୍କ ଶାଖା ଖୋଲାଯାଇଛି, ୧,୩୨୧ଟି ଏଟିଏମ୍ ଲଗାଯାଇଛି ଏବଂ ୮୯୦ଟି ଡାକଘର ଖୋଲିବାର କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ ଶେଷ ହୋଇଛି। ୨୫୯ଟି ଏକଲବ୍ୟ ଆଦର୍ଶ ବିଦ୍ୟାଳୟ ଖୋଲାଯାଇଛି, ୪୬ଟି ଆଇଟିଆଇ ଏବଂ ୪୯ଟି ଦକ୍ଷତା ବିକାଶ କେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରତିଷ୍ଠା କରାଯାଇଛି ଏବଂ ୯୦,୦୦୦ରୁ ଅଧିକ ଯୁବକ ଓ ମହିଳାଙ୍କୁ ଦକ୍ଷତା ତାଲିମ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ଭାରତ ସରକାର ନକ୍ସଲ ମୁକ୍ତ ବସ୍ତର ସମେତ ସାରା ଦେଶର ଜନଜାତି ଅଞ୍ଚଳ ପାଇଁ ଏକ ବ୍ୟାପକ ବିକାଶ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ଯୋଜନା ଅଧୀନରେ ବିକାଶ ଯୋଜନାଗୁଡ଼ିକର ପୂର୍ଣ୍ଣ ପରିପୂର୍ଣ୍ଣତା, ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ସୁରକ୍ଷା ବ୍ୟବସ୍ଥା, ଯୁବ ଓ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଭବିଷ୍ୟତ-ଭିତ୍ତିକ ସଶକ୍ତିକରଣ ପାଇଁ ଏକ ବୈଜ୍ଞାନିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ଏବଂ ସ୍ଥାନୀୟ ଐତିହ୍ୟର ସୁରକ୍ଷା ତଥା ଅଗ୍ରଗତି ସହିତ ଆଦିବାସୀ ସଂସ୍କୃତି ଓ ପରମ୍ପରାର ସଂରକ୍ଷଣ ଓ ପ୍ରୋତ୍ସାହନ ହେବ।
ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ଆମେ ଏଠାରେ ବସ୍ତର ପାଣ୍ଡମ ଆରମ୍ଭ କରିଛୁ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆମକୁ ଆନ୍ତରିକ ପ୍ରୟାସ କରିବା ଏବଂ ଜନଜାତି ସଂସ୍କୃତିର ସଂରକ୍ଷଣ ପାଇଁ ଏକ ଯୋଜନା ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଛନ୍ତି। ବସ୍ତର ପାଣ୍ଡୁମ ଅଧୀନରେ ଆଦିବାସୀ ନୃତ୍ୟ, ଗୀତ, ଭାଷା, ପାରମ୍ପରିକ ପୋଷାକ, ଖାଦ୍ୟ ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ସାଂସ୍କୃତିକ ଉପାଦାନ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ମଞ୍ଚ ପ୍ରଦାନ କରାଯାଇଛି। ଗୋଟିଏ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ, ୪୫,୦୦୦ ଲୋକ ବସ୍ତର ପାଣ୍ଡୁମରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ ଏବଂ ଏହି ସମସ୍ତ କାର୍ଯ୍ୟକଳାପକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବାରେ ଯୋଗଦାନ କରିଥିଲେ। ସେହିଭଳି, ପୂର୍ବରୁ ଦୁଇଟି ବସ୍ତର ଅଲିମ୍ପିକ୍ସ ଆୟୋଜନ ହୋଇସାରିଛି। ପୂର୍ବ ବସ୍ତାର ଅଲିମ୍ପିକ୍ସରେ ୩ ଲକ୍ଷ ୯୪ ହଜାର କ୍ରୀଡ଼ାବିତ୍ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଥିରେ ଆମର ପୂର୍ବତନ ନକ୍ସଲ ଭାଇ-ଭଉଣୀ ସାଥୀଙ୍କ ଏକ ଦଳ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ପୁନର୍ବାସକୁ ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ। ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ କଥା ହେଉଛି, ଏହି ଦଳ ସର୍ବଶ୍ରେଷ୍ଠ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲା। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମୋଦୀ ସମଗ୍ର ନକ୍ସାଲ ମୁକ୍ତ ଅଞ୍ଚଳକୁ ଏକ ସ୍ପଷ୍ଟ ବାର୍ତ୍ତା ଦେବାକୁ ଚାହୁଁଛନ୍ତି ଯେ ହିଂସା କଦାପି କୌଣସି ବିବାଦର ସମାଧାନ ହୋଇପାରିବ ନାହିଁ। ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମୂଲ୍ୟବୋଧ, ପାରସ୍ପରିକ ସହଯୋଗ ଏବଂ ବିକାଶର ବିଚାର କେବଳ ବ୍ୟକ୍ତିବିଶେଷଙ୍କ ପ୍ରଗତିର ମୂଳଦୁଆ ସୃଷ୍ଟି କରିପାରିବ। ହିଂସା ଦ୍ୱାରା କୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି, ଗ୍ରାମ କିମ୍ବା ଅଞ୍ଚଳର ବିକାଶ ସମ୍ଭବ ନୁହେଁ। ଦାରିଦ୍ର୍ୟ କାରଣରୁ ନକ୍ସଲବାଦ ବ୍ୟାପିଥିବା କଳ୍ପନାକୁ ବୀର ସହିଦ ଗୁଣ୍ଡାଧୁର ସେବା ଡେରା ଦ୍ୱାରା ଦୂର କରାଯିବ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଥରେ ଏହି ସମଗ୍ର ଅଞ୍ଚଳ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ବିକଶିତ ହୋଇଗଲେ, ସମଗ୍ର ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ବାର୍ତ୍ତା ଯିବ ଯେ ଏଠାରେ ବିଦ୍ୟାଳୟ ନିର୍ମାଣ ହୋଇପାରିଲା ନାହିଁ କାରଣ ନକ୍ସଲମାନେ ସେଗୁଡିକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିଦେଇଛନ୍ତି, ରାସ୍ତା ନିର୍ମାଣ ହୋଇପାରିଲା ନାହିଁ କାରଣ ନକ୍ସଲମାନେ ବାଧା ସୃଷ୍ଟି କରିଥିଲେ, ଡାକ୍ତରଖାନା କାର୍ଯ୍ୟ କରିପାରିଲେ ନାହିଁ କାରଣ ନକ୍ସଲମାନେ ଡାକ୍ତରଖାନା କର୍ମଚାରୀଙ୍କୁ ହତ୍ୟା କରିଥିଲେ, ଏବଂ ବ୍ୟାଙ୍କଗୁଡ଼ିକ ଆସିଲେ ନାହିଁ କାରଣ ନକ୍ସଲମାନେ ସେମାନଙ୍କୁ ଲୁଟ୍ କରି ବନ୍ଦ କରିବାକୁ ବାଧ୍ୟ କରିଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ଶାହ କହିଥିଲେ ଯେ ବସ୍ତରର ସହିଦ ବୀର ଗୁଣ୍ଡାଧୁର ସେବା ଡେରା ବିକାଶର ଏକ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ମଡେଲ ସାରା ଦେଶରେ ସେହି ସମସ୍ତଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିବ ଯେଉଁମାନେ ବିକାଶର ପଥ ପ୍ରସ୍ତୁତ କରିବା ନାମରେ ଅସ୍ତ୍ର ଉଠାଇଛନ୍ତି।
ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ତରଫରୁ ଶ୍ରୀ ଅମିତ ଶାହ ବସ୍ତରର ସମସ୍ତ ବାସିନ୍ଦାଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଇ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଆଉ ଭୟଭୀତ ହୋଇ ବଞ୍ଚିବାର ଆବଶ୍ୟକତା ନାହିଁ-ଏଠାରେ ଏକ ନୂତନ ସୂର୍ଯ୍ୟୋଦୟ ଆରମ୍ଭ ହୋଇଛି। ସେ କହିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଆଦିବାସୀ ଯୁବକ ଏବଂ ମହିଳାମାନେ ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସର ସହ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବା ଉଚିତ, କାରଣ ଉଭୟ ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ଛତିଶଗଡ଼ ସରକାର ସେମାନଙ୍କ ସହିତ ଦୃଢ ଭାବେ ଛିଡା ହୋଇଛନ୍ତି। ଶ୍ରୀ ଶାହ ଚେତାବନୀ ଦେଇଛନ୍ତି ଯେ ପୂର୍ବରୁ ନକ୍ସଲ ପ୍ରଭାବିତ ବସ୍ତର ଅଞ୍ଚଳ ବର୍ତ୍ତମାନ ଏକ ବିକଶିତ ଅଞ୍ଚଳରେ ପରିଣତ ହେବାକୁ ଯାଉଛି, ତେଣୁ ଲୋକମାନେ ସତର୍କ ରହିବା ଆବଶ୍ୟକ। ଯେଉଁମାନେ ମାଓବାଦୀ ବିଚାରଧାରା ଦ୍ୱାରା ଅନୁପ୍ରାଣିତ ହୋଇଥିଲେ, ଯେଉଁମାନେ ଏକଦା ବନ୍ଧୁକ ଦ୍ୱାରା ବସ୍ତରକୁ ଧ୍ୱଂସ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ, ସେମାନେ ଏବେ ଛଦ୍ମବେଶରେ ଫେରିପାରନ୍ତି। ସେ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କ ପ୍ରଚାର ଦ୍ୱାରା ବିଭ୍ରାନ୍ତ ନହେବାକୁ ଅନୁରୋଧ କରିଥିଲେ। ସେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଉଭୟ ଛତିଶଗଡ଼ ସରକାର ଏବଂ ଭାରତ ସରକାର ଜନସାଧାରଣଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ନିର୍ବାଚିତ ସରକାର ଏବଂ ଗଣତାନ୍ତ୍ରିକ ଉପାୟରେ ବସ୍ତରର ବିକାଶକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବେ।
କେନ୍ଦ୍ର ଗୃହମନ୍ତ୍ରୀ କହିଛନ୍ତି ଯେ, ଭାରତ ସରକାର ଏବଂ ଛତିଶଗଡ଼ ସରକାର ଏହି ଅଞ୍ଚଳକୁ ଦେଶର ସବୁଠାରୁ ବିକଶିତ ଜନଜାତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ କାନ୍ଧରେ କାନ୍ଧ ମିଶାଇ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବାକୁ ପ୍ରତିଶ୍ରୁତିବଦ୍ଧ ଏବଂ ଆସନ୍ତା ପାଞ୍ଚ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ବସ୍ତର ଭାରତର ସମସ୍ତ ଆଦିବାସୀ ଅଞ୍ଚଳ ମଧ୍ୟରେ ସର୍ବାଧିକ ବିକଶିତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ପରିଣତ ହେବ ଏବଂ ବସ୍ତରର ଆୟ ୬ ଗୁଣ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ। ସେ ଆହୁରି ମଧ୍ୟ କହିଛନ୍ତି ଯେ ଏକ ନକ୍ସଲ ମୁକ୍ତ ଭାରତର ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ ଶ୍ରେୟ ଆମର ସୁରକ୍ଷା ବାହିନୀର ଯବାନ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ପରିବାରକୁ ଯାଉଛି ଯେଉଁମାନେ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ବଳିଦାନ ଦେଇଛନ୍ତି ।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation, Shri Amit Shah addresses Press Conference in Jagdalpur, Chhattisgarh
Under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, Bastar has become Naxal-free, Now, the journey—from security to trust, trust to development, development to prosperity, and prosperity to fulfillment—must be completed within the next five years
The goal for the coming five years is to increase Bastar's income by up to six times
Credit for a Naxal-free India goes to jawans of our security forces and their families, who made the supreme sacrifice in this battle; I pay my humble tributes to all of them
Merely becoming Naxal-free is not enough; the objective is to make a developed Bastar by 2031
In 2031, when Bastar will become fully developed, the world will witness that it was Naxalism that had hindered its progress
Union Home Minister emphasized the psychological mapping, skill development and education of surrendered Naxals, says, those who were victims have every right to live with dignity within the society
In next 6 months, Bastar is set to emerge with a vast network of cooperative dairies; every tribal woman will be provided with one cow and one buffalo
To eradicate Naxalism in Bastar, 200 security camps were established; one-third of these camps will now be transformed into "Veer Shaheed Gundadhur Deras"
Preparations are underway to bring the government to the very doorsteps of villages through the "Seva Dera" model; achieving 100% saturation of every government scheme is what will truly create a developed Bastar
In Bastar, the entire profit generated from forest produce and agriculture will now directly benefit the tribal communities
"Bastar Olympics" and "Bastar Pandum" serve as exemplary models for tribal youth engagement and the revival of tribal culture
Following the end of Naxalism, Maoists may re-emerge under new guises and aliases—do not fall prey to anyone's deceptive influence
19 MAY 2026 8:16PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today addressed a press conference in Jagdalpur, Chhattisgarh.
Addressing the press conference, Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah said that when our party’s government was formed in Chhattisgarh under the leadership of Shri Vishnu Deo Sai, at that time our party’s government was also in power at the Centre under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi. He added that immediately after our party’s government was formed here on 13 December 2023, we restarted the campaign to eliminate the remaining Naxals in Bastar. Shri Shah said that after the meeting of all State Directors General of Police on 24 August 2024, it was announced that the country would be made Naxal-free by 31 March 2026. He stated that due to the valour, courage, and sacrifices of our security forces, the complete elimination of Naxalism from the country has been achieved even before the target date of 31 March 2026.
Shri Amit Shah said that the date of 19 May 2026 also holds great significance. He said that ever since Naxalism began spreading from Naxalbari, its supporter intellectuals used to argue that Naxalism existed because development had not reached certain areas. He clarified that this was not the truth, because there were many parts of the country that were even more backward than the Naxal-affected regions, yet Naxalism did not spread there, and all those areas gradually progressed towards development. He added that, however, our Bastar and many other Naxal-affected areas could not develop.
Union Home Minister said that on 19 May 2026, the vision of comprehensive development is being launched in the same previously Naxal-affected area. He informed that the Veer Shaheed Gundadhur Seva Dera was inaugurated just yesterday. To free Bastar’s seven districts from Naxalism, the Ministry of Home Affairs, Government of India, had established nearly 200 security camps in the region. He said that now that Bastar has become Naxal-free, it has been decided that in the first phase, 70 of these 200 camps will be converted into Veer Shaheed Gundadhur Seva Deras. The purpose of these Seva Deras is to take government facilities and services to the doorstep of every tribal brother and sister in Bastar. Each Seva Dera will provide banking facilities, Aadhaar card services, all digital services, and benefits of 371 schemes of the State and Central Governments through the Common Service Centres (CSCs). All development-related services will be available under one roof. The objective is to ensure that citizens deprived of development for 50 years receive 100% benefits of all government schemes. Shri Shah said that a Primary Agricultural Credit Society (PACS) and a dairy facility will also be established in these Seva Deras, enabling every tribal woman to supply milk from her animals. He added that through these Seva Deras, the government will provide one cow and one buffalo to every tribal family in Bastar, so they can market their milk across India through the cooperative system. In the next six months, a large dairy network is being developed across the Bastar division.
Shri Amit Shah said that earlier this area was under the shadow of the guns and bayonets, but now development will reach there. Until now, the entire region remained deprived of development because of Naxalites. People here did not get ration cards, nor the benefit of free foodgrain schemes, nor health insurance of up to ₹5 lakh. Their produce was not procured at ₹3,100 per quintal. There was no trace of employment, electricity did not reach the villages, water did not reach, and schools were not built. He said that through the Seva Deras, we are going to provide all these facilities across Bastar. The Veer Shaheed Gundadhur Seva Dera will become a major vehicle to transform Naxal-affected Bastar into a Naxal-free and developed Bastar. He added that forest produce will be processed through cooperatives and the entire profit from it will be given to the tribal communities.
Union Home Minister said that under the leadership of Prime Minister Shri Narendra Modi, the Government of India has undertaken several major works for the development of Bastar. We have completed the construction of 12,211 kilometres of roads at a cost of ₹20,557 crore. A total of 13,000 mobile towers have been planned, out of which 5,000 towers have already been installed across Naxal-affected areas of the country. 1,804 bank branches have been opened, 1,321 ATMs have been installed, and the work of opening 890 post offices has also been completed. 259 Eklavya Model Schools have been opened, 46 ITIs and 49 Skill Development Centres have been established, and skill training has been provided to more than 90,000 youth and women. Shri Shah said that under the leadership of Prime Minister Modi, the Government of India has prepared a comprehensive development plan for tribal areas across the country, including Naxal-free Bastar. Under this plan, there will be full saturation of development schemes, complete security arrangements, a scientific programme for the future-oriented empowerment of youth and women, and the preservation and promotion of tribal culture and traditions while protecting and advancing the local heritage.
Shri Amit Shah said that we have initiated Bastar Pandum here. He added that Prime Minister Modi had inspired us to make sincere efforts and prepare a plan to preserve tribal culture. Under Bastar Pandum, a major platform has been provided for tribal dance, songs, language, traditional attire, cuisine, and other cultural elements. One year ago, 45,000 people participated in Bastar Pandum and contributed to promoting all these activities. Similarly, two Bastar Olympics have already been organised. In the previous Bastar Olympics, 3 lakh 94 thousand athletes participated, including a team of our former Naxal brother-sister comrades who had accepted rehabilitation. Notably, this team delivered the best performance. Shri Shah said that Prime Minister Modi wants to send a clear message to the entire Naxal-free region that violence can never be a solution to any dispute. Democratic values, mutual cooperation, and the idea of development alone can form the foundation for the progress of individuals. No development - of a person, a village, or a region - is possible through violence. The myth that Naxalism spread because of poverty will be dispelled by the Veer Shaheed Gundadhur Seva Dera.
Union Home Minister said that once this entire region becomes fully developed, a powerful message will go out to the entire world that schools could not be built here because the Naxalites had destroyed them, roads could not be constructed because the Naxalites had created hurdles, hospitals could not function because the Naxalites had killed the hospital staff, and banks did not come because the Naxalites had looted them and forced them to shut down. Shri Shah said that the Shaheed Veer Gundadhur Seva Dera in Bastar will present a democratic model of development before all those across the country who have taken up arms in the name of carving out a path to development.
Shri Amit Shah assured all residents of Bastar on behalf of the Government of India and Prime Minister Shri Narendra Modi, saying that there is no need to live in fear anymore - a new sunrise has dawned here. He said that the tribal youth and women of the region should move forward with full confidence, as both the Government of India and the Chhattisgarh Government stand firmly with them. Shri Shah cautioned that as the previously Naxal-affected region of Bastar is now set to become a developed area, the people must remain vigilant. Those inspired by Maoist ideology who once tried to destroy Bastar with guns may now return in disguise. He urged the people not to be misled by their propaganda. He emphasised that both the Chhattisgarh Government and the Government of India are governments elected by the people and will carry forward the development of Bastar through democratic means.
Union Home Minister and Minister of Cooperation said that the Government of India and the Chhattisgarh Government are committed to working shoulder to shoulder to transform this region into the most developed tribal division in the entire country, and that within the next five years, Bastar will become the most developed tribal division among all tribal regions of India with an increase in income of Bastar by 6 times. He added that the entire credit for a Naxal-free India goes to the jawans of our security forces who made the supreme sacrifice and to their families.