গৃহ মন্ত্ৰালয়
চত্তিছগড়ৰ জগদলপুৰত ছহিদৰ পৰিয়াল, চি এ পি এফৰ জোৱান আৰু নক্সাল হিংসাৰ ভুক্তভোগীক কেন্দ্ৰীয় গৃহ আৰু সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহৰ সাক্ষাৎ
মই শিৰ তুলি ঘোষণা কৰিব পাৰো যে ভাৰত এতিয়া নক্সালমুক্ত
মাত্ৰ ৩-৪ বছৰৰ ভিতৰতে মোদী চৰকাৰে দেশক নক্সালমুক্ত কৰাৰ লক্ষ্যত উপনীত হৈছে- এটা কৃতিত্ব, যিটো এসময়ত সমগ্ৰ জীৱনতো পূৰণ কৰাটো কঠিন যেন লাগিছিল
নক্সালমুক্ত ভাৰতৰ প্ৰতিশ্ৰুতি ২০২৪ৰ ২৪ আগষ্টত লোৱা হৈছিল আৰু এই সংকল্প ২০২৬ৰ ৩১ মাৰ্চৰ বহু আগতেই পূৰণ হৈছে
কাশ্মীৰ, উত্তৰ-পূব আৰু নক্সালবাদ- মোদী চৰকাৰে দেশৰ তিনিটা প্ৰধান আভ্যন্তৰীণ নিৰাপত্তা প্ৰত্যাহ্বান জয় কৰিছে
ভাৰতক নক্সালমুক্ত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত আটাইতকৈ ডাঙৰ অৱদান হৈছে ডি আৰ জিৰ আমাৰ ভাতৃ-ভগ্নী আৰু আমাৰ সাহসী কোব্ৰা কমাণ্ডোসকলৰ
উন্নয়নৰ অভাৱৰ বাবে মাওবাদ বিয়পি পৰা নাছিল, বৰঞ্চ সশস্ত্ৰ নক্সালসকলেহে উন্নয়নত বাধা দিছিল
‘বিকশিত বাষ্টাৰ’ অবিহনে ‘২০৪৭ চনৰ ভিতৰত বিকশিত ভাৰত’ৰ সপোন অসম্পূৰ্ণ
নক্সালবাদে বাষ্টাৰৰ কলা, সংগীত আৰু পৰম্পৰাক দমন কৰিছিল; এতিয়া এক নতুন সূৰ্য উদয় হৈছে
অহা পাঁচ বছৰৰ ভিতৰত দেশৰ সকলো জনজাতীয় অঞ্চলৰ ভিতৰত বাষ্টাৰ আটাইতকৈ উন্নত অঞ্চল হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিবলৈ সাজু হৈছে
মই বাষ্টাৰৰ নেতানাৰ গাঁৱত ৪০০ জন জনজাতীয় লোকৰ সৈতে বাৰ্তালাপ কৰি হেজাৰ হেজাৰ লোকৰ সমাৱেশ সম্বোধন কৰাতকৈ বহু বেছি আত্মসন্তুষ্টি লাভ কৰিছিলো- এনে এক অনুভূতি, যাক শব্দৰে প্ৰকাশ কৰাটো কঠিন
আত্মসমৰ্পণ কৰা প্ৰায় ৩,০০০ নক্সালৰ পুনৰ সংস্থাপনৰ লগতে চৰকাৰে তেওঁলোকক দক্ষতা প্ৰশিক্ষণ প্ৰদানৰ ব্যৱস্থাও কৰি আছে
18 MAY 2026 8:23PM by PIB Guwahati
কেন্দ্ৰীয় গৃহ তথা সমবায় মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে আজি চত্তিছগড়ৰ জগদলপুৰত ছহিদৰ পৰিয়াল, কেন্দ্ৰীয় সশস্ত্ৰ আৰক্ষী বাহিনীৰ (চি এ পি এফ) জোৱান আৰু নক্সাল হিংসাৰ ভুক্তভোগীসকলৰ পৰিয়ালবৰ্গক সাক্ষাৎ আৰু মত বিনিময় কৰে। এই উপলক্ষে চত্তিছগড়ৰ মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বিষ্ণু দেও ছাই, উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী বিজয় শৰ্মা, কেন্দ্ৰীয় গৃহ সচিব শ্ৰী গোবিন্দ মোহন, চোৰাংচোৱা ব্যুৰো (আইবি)ৰ সঞ্চালক শ্ৰী তপন ডেকা, নক্সালমুক্ত ৰাজ্যসমূহৰ আৰক্ষী সঞ্চালকপ্ৰধান আৰু আন কেইবাজনো গণ্য-মান্য ব্যক্তি উপস্থিত আছিল।
সমাৱেশক সম্বোধন কৰি শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয়, আজি মই গৌৰৱেৰে ক’ব পাৰো যে ভাৰত এতিয়া নক্সালবাদৰ পৰা মুক্ত হৈছে। তেওঁ কয় যে এইটো এটা সপোন আছিল, যাৰ বাবে হাজাৰ হাজাৰ নিৰাপত্তাৰক্ষীয়ে সকলো ত্যাগ কৰিছিল। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে ছটা দশক ধৰি দেশখনে ৰক্তপাত, অনুন্নয়ন আৰু নক্সাল-প্ৰভাৱিত অঞ্চলৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে এক অন্ধকাৰ ভৱিষ্যতৰ দ্বাৰা চিহ্নিত এক দুঃস্বপ্নৰ সন্মুখীন হৈছিল। আনকি নক্সালৰ প্ৰভাৱ নথকা ৰাজ্যসমূহত বাস কৰা লোকসকলেও এই অঞ্চলসমূহৰ দুৰ্দশাৰ বিষয়ে গভীৰভাৱে চিন্তিত হৈ আছিল। তেওঁ আনন্দ প্ৰকাশ কৰে যে এসময়ত জীৱনকালত অসম্ভৱ যেন লগা এটা লক্ষ্যত সাহসী নিৰাপত্তা বাহিনীয়ে মাত্ৰ তিনি-চাৰি বছৰৰ ভিতৰতে উপনীত হৈছে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে তিনিটা তাৰিখ ক্ৰমে ২০২৪ৰ ২১ জানুৱাৰী, ২০২৪ৰ ২৪ আগষ্ট আৰু ২০২৬ৰ ৩১ মাৰ্চ- নক্সাল নিৰ্মূলৰ ইতিহাসত সোণালী আখৰত লিখা থাকিব। চত্তিছগড়ত আমাৰ চৰকাৰ গঠন হোৱাৰ পিছত নক্সালবাদ সম্পৰ্কীয় প্ৰথমখন বৈঠক ২০২৪ৰ ২১ জানুৱাৰীত অনুষ্ঠিত হৈছিল; ২০২৬ৰ ৩১ মাৰ্চৰ ভিতৰত নক্সালবাদ নিৰ্মূল কৰাৰ প্ৰতিশ্ৰুতি ২০২৪ৰ ২৪ আগষ্টত লোৱা হৈছিল আৰু এই প্ৰতিশ্ৰুতি পূৰণ ২০২৬ৰ ৩১ মাৰ্চত হৈছিল-এই তিনিটা তাৰিখ ‘নক্সাল-মুক্ত ভাৰত’ অভিযানৰ ইতিহাসত সোণালী আখৰত খোদিত হৈ ৰ’ব। দেৱী দান্তেশ্বৰীৰ অনুগ্ৰহত বাষ্টাৰক নক্সাল-মুক্ত কৰাৰ আমাৰ লক্ষ্য অৱশেষত আজি ২০২৬ৰ ৩১ মাৰ্চত বাস্তৱায়িত হৈছে।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয়, আজি বাষ্টাৰত ছহিদ বীৰ গুণ্ডা ধুৰ সেৱা দেৰা প্ৰকল্পৰ শুভাৰম্ভ কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে চত্তিছগড়ত প্ৰায় ২০০ টা চি এ পি এফ শিবিৰ আছে, যিয়ে এতিয়ালৈকে জনজাতীয় সম্প্ৰদায়, কৃষক, মহিলা আৰু শিশুক নক্সাল হিংসাৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰিছে। ইয়াৰ ভিতৰত ৭০ টা শিবিৰক এতিয়া ছহিদ বীৰ গুণ্ডা ধুৰ সেৱা দেৰা শিবিৰলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা হ’ব আৰু আঞ্চলিক উন্নয়নৰ বাবে আদৰ্শ হিচাপে বিকশিত কৰা হ’ব। তেওঁ কয় যে এই কেন্দ্ৰসমূহে ৩৭০ খন চৰকাৰী আঁচনিৰ অনলাইন প্ৰৱেশাধিকাৰৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব। ৰেচন কাৰ্ড আৰু আধাৰ কাৰ্ড জনসেৱা কেন্দ্ৰত প্ৰস্তুত কৰা হ’ব আৰু ৰাজসাহায্যযুক্ত খাদ্য-শস্যৰ লাভ নকৰা সম্পৰ্কীয় অভিযোগবোৰো তাত পঞ্জীয়ন কৰিব পাৰিব। এই কেন্দ্ৰৰ পৰা বেংক একাউণ্টসমূহো পৰিচালিত হ’ব। স্বাস্থ্য সম্পৰ্কীয় সেৱা উপলব্ধ কৰা হ’ব। ই দুগ্ধজাত গাখীৰ সংগ্ৰহ কেন্দ্ৰ হিচাপেও কাম কৰিব। উন্নত কৃষি পদ্ধতিৰ বাবে কৃষি বিভাগৰ পৰা নিৰ্দেশনা প্ৰদান কৰা হ’ব। ইয়াত এটা দক্ষতা বিকাশ কেন্দ্ৰ গ্ৰাম্য যুৱক-যুৱতীসকলৰ বাবে নিযুক্তিৰ উৎস হৈ পৰিব আৰু প্ৰাপ্তবয়স্ক শিক্ষা কাৰ্যসূচীও আৰম্ভ কৰা হ’ব। তেওঁ কয় যে তিনি মাহৰ ভিতৰত এন আই ডিৰ সহায়ত এই পদক্ষেপৰ এক সম্পূৰ্ণ ৰূপৰেখা প্ৰস্তুত কৰা হ’ব আৰু ‘ছহিদ বীৰ গুণ্ডা ধুৰ সেৱা দেৰা’ নামৰ এক ব্যাপক উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প হিচাপে ৰূপায়ণ কৰা হ’ব। তেওঁ কয় যে ই মাওবাদীক সমৰ্থন কৰা বুদ্ধিজীৱীসকললৈও এক বাৰ্তা প্ৰেৰণ কৰিব। শ্ৰী শ্বাহে কয় যে মাওবাদৰ প্ৰসাৰ কোনো উন্নয়ন নোহোৱাৰ বাবে হোৱা নাছিল, কিন্তু সশস্ত্ৰ নক্সালৰ কাৰ্যকলাপে উন্নয়নত বাধা দিছিল। এতিয়া সশস্ত্ৰ আন্দোলন সমাপ্ত হোৱাৰ লগে লগে অৱশেষত উন্নয়ন আগবাঢ়িব পাৰিব।
কেন্দ্ৰীয় গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে বাষ্টাৰ দেশৰ আটাইতকৈ উন্নত জনজাতীয় অঞ্চল হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিব। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ নেতৃত্বত চৰকাৰে দৰিদ্ৰ, পিছপৰা শ্ৰেণী, দলিত আৰু জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ বাবে বহুতো কল্যাণমূলক আঁচনি আৰম্ভ কৰিছে। তেওঁ কয় যে প্ৰতি কুইণ্টলত ৩,১০০ টকাত ধান ক্ৰয়, প্ৰতি মাহে প্ৰতিজন ব্যক্তিৰ বাবে ৭ কেজি চাউল বিতৰণৰ দৰে আঁচনি থকা সত্বেও কিন্তু আমাৰ চৰকাৰ ক্ষমতালৈ অহাৰ আগতে এই সুবিধাসমূহ জনসাধাৰণৰ ওচৰলৈ যাব পৰা নাছিল। তেওঁ বাষ্টাৰৰ ৰন্ধন প্ৰণালী, কলা, সংগীত, নৃত্য, ক্ৰীড়া আৰু পৰম্পৰাৰ প্ৰশংসা কৰি কয় যে নক্সাল হিংসাৰ ফলত এই সমৃদ্ধ সাংস্কৃতিক দিশবোৰ যথেষ্ট ক্ষতিগ্ৰস্ত হৈছিল। অৱশ্যে বাষ্টাৰে এতিয়া এক নতুন সূৰ্য্যোদয়ৰ সাক্ষী হৈছে আৰু উন্নয়নৰ পথত আগবাঢ়ি আছে। শ্ৰী শ্বাহে নিৰাপত্তাৰক্ষী আৰু নিৰীহ জনজাতীয় নাগৰিককে ধৰি প্ৰিয়জনক হেৰুওৱা পৰিয়ালসমূহে আগবঢ়োৱা ত্যাগক স্বীকাৰ কৰে। তেওঁ লগতে জিলা সংৰক্ষিত গাৰ্ড (ডি আৰ জি)ত যোগদান কৰা আৰু নক্সালবিৰোধী অভিযানৰ সফলতাত অৰিহণা যোগোৱা প্ৰাক্তন নক্সালসকলক প্ৰশংসা কৰে।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে নক্সালবিৰোধী অভিযানৰ সফলতা মূলতঃ ডি আৰ জি জোৱান আৰু কোব্ৰা কমাণ্ডোসকলৰ সাহস আৰু নিষ্ঠাৰ বাবেই হৈছে। তেওঁ নক্সালবাদৰ বিৰুদ্ধে জয়লাভ কৰাৰ বাবে বিভিন্ন ৰাজ্যৰ চিআৰপিএফ, বিএছএফ, আইটিবিপি, এছএছবি, চত্তিছগড় আৰক্ষী, ডিআৰজি, এছটিএফ, বাষ্টাৰৰ যুঁজাৰু আৰু আৰক্ষী বাহিনীৰ সংযুক্ত প্ৰচেষ্টাক কৃতিত্ব দিয়ে। তেওঁ লগতে নক্সালসকলৰ আত্মসমৰ্পণ আৰু পুনৰ সংস্থাপনক উৎসাহিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত নাগৰিক সমাজৰ সদস্য, সাংবাদিক আৰু জনপ্ৰতিনিধিসকলৰ অৱদানক প্ৰশংসা কৰে।
গৃহ মন্ত্ৰীগৰাকীয়ে কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে ২০১৪ চনত কাৰ্যভাৰ গ্ৰহণ কৰাৰ পিছত আভ্যন্তৰীণ আৰু বাহ্যিক উভয় নিৰাপত্তা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে এক ব্যাপক ৰূপৰেখা প্ৰস্তুত কৰিছিল। জম্মু-কাশ্মীৰ, উত্তৰ-পূব আৰু নক্সালবাদ দেশৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ প্ৰত্যাহ্বানসমূহৰ অন্যতম আছিল আৰু আজি ভাৰতে প্ৰধানকৈ এই তিনিওটা প্ৰত্যাহ্বান অতিক্ৰম কৰিছে আৰু উন্নয়নৰ পথত দৃঢ়ভাৱে আগবাঢ়িছে। নেতানাৰ গাঁৱত গুণ্ডা ধুৰ সেৱা দেৰাৰ উদ্বোধনৰ কথা উল্লেখ কৰি শ্ৰী শ্বাহে কয় যে তেওঁ জনজাতীয় বাসিন্দাসকলৰ মুখত আশা আৰু ইতিবাচকতা প্ৰত্যক্ষ কৰিছে। তেওঁ আশ্বাস দিয়ে যে আত্মসমৰ্পণ কৰা নক্সালবাদী আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালক শিক্ষা আৰু দক্ষতা বিকাশৰ জৰিয়তে পুনৰুদ্ধাৰ কৰা হ’ব, যাৰ ফলত তেওঁলোকে মৰ্যাদাৰে সমাজৰ মূলসুঁতিত পুনৰ যোগদান কৰিব পাৰিব। তেওঁ কয় যে আত্মসমৰ্পণ কৰা প্ৰায় ৩,০০০ কৰ্মীৰ বাবে এক বিশদ পুনৰ সংস্থাপনৰ পৰিকল্পনা প্ৰস্তুত কৰা হৈছে, য’ত প্ৰথমে তেওঁলোকৰ দক্ষতা আৰু শিক্ষাৰ বাবে ২০ কোটি টকা আবণ্টন কৰা হৈছে। তেওঁ কয় যে তেওঁলোকে মৰ্যাদা আৰু সন্মানৰে জীয়াই থকাটো মোদী চৰকাৰে নিশ্চিত কৰিব।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে আস্থা প্ৰকাশ কৰে যে বাষ্টাৰৰ জনসাধাৰণে আত্মসমৰ্পণ কৰা ৩,০০০ নক্সালক সহানুভূতিৰে আদৰণি জনাব আৰু তেওঁলোকক মৰ্যাদাৰে জীয়াই থাকিবলৈ সহায় কৰিব। তেওঁ কয় যে প্ৰধানমন্ত্ৰী মোদীৰ ২০৪৭ চনৰ ভিতৰত সম্পূৰ্ণৰূপে বিকশিত ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগী এখন বিকশিত বাষ্টাৰ অবিহনে অসম্পূৰ্ণ হৈ থাকিব। তেওঁ কয় যে যদিও নক্সালবাদৰ অন্ত পৰিছে, চৰকাৰৰ দায়িত্ব হ’ল অহা পাঁচ বছৰৰ ভিতৰত যোৱা ৫০ বছৰৰ ক্ষতি পূৰণ কৰা আৰু বাষ্টাৰক দেশৰ বাকী অংশৰ সমানে আগবঢ়াই লৈ যোৱা। তেওঁ কয় যে গৃহ মন্ত্ৰালয়ে পথ, গ্ৰাম্য উন্নয়ন, বেংকিং, ডাক সেৱা, গেছ যোগান, পৰিষ্কাৰ পানী, বিদ্যুৎ আৰু খাদ্য সুৰক্ষাকে ধৰি সকলো প্ৰয়োজনীয় আন্তঃগাঁথনি আৰু সেৱা নিশ্চিত কৰিব।
সকলো চি এ পি এফ জোৱানলৈ শ্ৰদ্ধাঞ্জলি জ্ঞাপন কৰি গৃহ মন্ত্ৰী শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে অপাৰেচন ব্লেক ফৰেষ্টৰ সময়ত জোৱানসকলে ৪৫ ডিগ্ৰী তাপমাত্ৰা থকা সত্বেও সামগ্ৰীৰ যোগানৰ বিষয়ে চিন্তা কৰা নাছিল আৰু পাহাৰৰ ওপৰলৈ আগবাঢ়ি গৈছিল। তাত হাজাৰ হাজাৰ মাইন পুতি থোৱা আছিল, তথাপিও এই বাহিনীয়ে এই কঠিন ভূখণ্ডসমূহৰ পৰা মাওবাদী শিবিৰসমূহ সফলতাৰে উৎখাত কৰিছিল। তেওঁ কয় যে অপাৰেচন ব্লেক ফৰেষ্ট আৰু সেই পাহাৰৰ শিখৰৰ ঘাটীটো উৎখাত কৰা নহ’লে নক্সালমুক্ত বাষ্টাৰ সম্ভৱ নহ’লহেঁতেন। যেতিয়া মাওবাদীসকলক পাহাৰৰ পৰা নামি আহিবলৈ বাধ্য কৰা হৈছিল, তেওঁলোকে আত্মসমৰ্পণ কৰিবলৈ আৰম্ভ কৰিছিল, সংঘৰ্ষ তীব্ৰতৰ হৈছিল আৰু বহুসংখ্যক মাওবাদীক নিষ্ক্ৰিয় কৰা হৈছিল। তেওঁ কয় যে এই অভিযানৰ সময়ত বহু কৰ্মচাৰীয়ে হাত-ভৰি হেৰুৱাইছিল, পানীৰ অভাৱৰ সন্মুখীন হৈছিল আৰু অপৰিসীম কষ্ট সহ্য কৰিছিল। অপাৰেচন ব্লেক ফৰেষ্ট, অপাৰেচন প্ৰহাৰ, অপাৰেচন অক্টোপাছ বা অপাৰেচন ডাবল বুলেই হওঁক, এই অভিযানসমূহে ঝাৰখণ্ড আৰু বিহাৰৰ পৰা বাষ্টাৰ আৰু তেলেংগানালৈকে বিস্তৃত অঞ্চলসমূহ মুক্ত কৰাৰ লগতে অঞ্চলটোত উন্নয়নৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিছিল। শ্ৰী শ্বাহে এক শান্তিপূৰ্ণ আৰু প্ৰগতিশীল বাষ্টাৰৰ উত্থানৰ বাবে সম্পূৰ্ণৰূপে চি এ পি এফৰ জোৱানসকলক কৃতিত্ব দিয়ে। তেওঁ কয় যে কেইবাবাৰো নক্সালসকলে শ শ জনজাতীয়ৰ ঘৰ জ্বলাই দিছিল। এনে বৃহৎ মাত্ৰাত হিংসা আৰু গণহত্যা সত্বেও নিৰাপত্তা বাহিনীয়ে সাহসৰে যুঁজ দিছিল আৰু অগণন নিৰীহ লোকক ৰক্ষা কৰিবলৈ নিজৰ জীৱনৰ চিন্তা নকৰাকৈ সকলো ত্যাগ কৰিছিল। তেওঁ বিভিন্ন জনজাতীয় সম্প্ৰদায়ৰ নেতাসকলৰ অৱদানক প্ৰশংসা কৰি কয় যে বাষ্টাৰক সুৰক্ষিত কৰা আৰু কঠিন সময়ত সমাজক সাহস আৰু আত্মবিশ্বাস প্ৰদান কৰাৰ বাবে তেওঁলোক স্বীকৃতিৰ যোগ্য।
শ্ৰী অমিত শ্বাহে কয় যে কোনো নিৰীহ জনজাতীয় লোকৰ আৰু ক্ষতি নহ’ব, বিদ্যালয় খোলা থাকিব, বিদ্যুৎ ব্যাহত নহ’ব আৰু কৃষকসকলে পোনপটীয়াকৈ তেওঁলোকৰ বেংক একাউণ্টত সম্পূৰ্ণ সুবিধা লাভ কৰিব। তেওঁ কয় যে বাষ্টাৰ অলিম্পিক আৰু বাষ্টাৰ পাণ্ডুমৰ দৰে পদক্ষেপৰ লক্ষ্য হৈছে অঞ্চলটোৰ সাংস্কৃতিক ঐতিহ্য পুনৰুজ্জীৱিত কৰা।

Ministry of Home Affairs
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah meets families of martyrs, CAPFs personnel and victims of naxal violence in Jagdalpur, Chhattisgarh
I can declare with my head held high that India is now Naxal-free
In just 3–4 years, Modi government achieved the goal of making the country Naxal-free—a feat that once seemed daunting to accomplish even over a lifetime
The pledge to create a Naxal-free India was taken on August 24, 2024, and this resolve was fulfilled well before March 31, 2026.
Kashmir, the Northeast, and Naxalism—the Modi government has triumphed over the country's three major internal security challenges
The greatest contribution to making India Naxal-free comes from our brothers and sisters in the DRG and our brave COBRA commandos
Maoism did not spread due to a lack of development; rather, it was the armed Naxals themselves who obstructed development
The dream of a 'Developed India by 2047' remains incomplete without a 'Developed Bastar'
Naxalism had suppressed the art, music, and traditions of Bastar; now, a new dawn is breaking
Over the next five years, Bastar is set to emerge as the most developed region among all the tribal belts of the country
I derived far greater inner satisfaction from interacting with 400 tribal people in Netanar village in Bastar than addressing rallies of hundreds of thousands—a feeling that is difficult to express in words
Alongside the rehabilitation of nearly 3,000 surrendered Naxals, the government is also making arrangements to provide them with skill training
18 MAY 2026 8:23PM by PIB Delhi
Union Home Minister and Minister of Cooperation Shri Amit Shah today met and interacted with the families of martyrs, personnel of Central Armed Police Forces (CAPFs), and victims of Naxal violence in Jagdalpur, Chhattisgarh. On this occasion, Chhattisgarh Chief Minister Shri Vishnu Deo Sai, Deputy Chief Minister Shri Vijay Sharma, Union Home Secretary Shri Govind Mohan, Director of Intelligence Bureau (IB) Shri Tapan Deka, Directors General of Police from Naxal-free States, and several other dignitaries were present.
Addressing the gathering, Shri Amit Shah said that today I can proudly say that India has now become free from Naxalism. He said this was a dream for which thousands of security personnel sacrificed everything. Shri Shah said that for 6 decades, country had suffered through a nightmare marked by bloodshed, underdevelopment, and a bleak future for the youth in Naxal-affected regions. Even people living in non-Naxal-affected states remained deeply concerned about the suffering in these areas. He expressed happiness that a goal which once seemed impossible within a lifetime had been achieved by the brave security forces within just three to four years.
Shri Amit Shah stated that the three dates—January 21, 2024; August 24, 2024; and March 31, 2026—will be written in golden letters in the history of Naxal eradication. Following the formation of our government in Chhattisgarh, the first meeting regarding Naxalism was held on January 21, 2024; a pledge to eradicate Naxalism by March 31, 2026, was taken on August 24, 2024; and the fulfillment of this pledge occurred on March 31, 2026—these three dates will be etched in golden letters in the history of the 'Naxal-Free India' campaign. By the grace of Goddess Danteshwari, our goal of making Bastar Naxal-free has finally been realized today, March 31, 2026.
Union Home Minister said that the Shaheed Veer Gunda Dhur Seva Dera Project was launched in Bastar today. He said that there are nearly 200 CAPF camps in Chhattisgarh which have so far protected tribal communities, farmers, women, and children from Naxal violence. Out of these, 70 camps will now be transformed into Shaheed Veer Gunda Dhur Seva Dera camps and developed as models for regional development. He said these centres would facilitate online access to 370 government schemes. Ration cards and Aadhaar cards will be made at the Jan Seva Kendra, and complaints regarding non-availability of subsidised food grains can also be registered there. Bank accounts will also be operated from this centre. Health-related services will be made available. It will also function as a dairy milk collection centre. Guidance from the Agriculture Department will be provided for better farming practices. Here, a skill development centre will become a source of employment for rural youth, and adult education programmes will also be initiated. He said that within three months, with the assistance of NID, a complete blueprint of this initiative will be prepared and implemented on the ground as a comprehensive development project named 'Shaheed Veer Gunda Dhur Seva Dera.' He said that this will also send a message to intellectuals supporting Maoists. Shri Shah said that Maoism did not spread because there was no development, but because armed Naxal activities obstructed development. Now that the armed movement has ended, development can finally move forward.
Union Home Minister expressed confidence that Bastar would emerge as the most developed tribal division in the country. He said the government led by Prime Minister Shri Narendra Modi has introduced numerous welfare schemes for the poor, backward classes, Dalits, and tribal communities. He said that despite schemes such as procurement of paddy at ₹3100 per quintal, distribution of 7 kg rice per person per month, but these benefits could not reach the people earlier before our government came to power. He praised Bastar’s cuisine, art, music, dance, sports, and traditions, stating that these rich cultural aspects had suffered greatly due to Naxal violence. However, Bastar is now witnessing a new dawn and moving forward on the path of development. Shri Shah acknowledged the sacrifices made by families who lost loved ones, including security personnel and innocent tribal citizens. He also appreciated those former Naxals who joined the District Reserve Guard (DRG) and contributed to the success of the anti-Naxal campaign.
Shri Amit Shah said the success of the anti-Naxal operations was largely due to the courage and dedication of DRG personnel and CoBRA commandos. He credited the combined efforts of CRPF, BSF, ITBP, SSB, Chhattisgarh Police, DRG, STF, Bastar Fighters, and police forces from various states for achieving victory over Naxalism. He also appreciated the contributions of civil society members, journalists, and public representatives in encouraging the surrender and rehabilitation of Naxals.
Home Minister said Prime Minister Shri Narendra Modi, after assuming office in 2014, had prepared a comprehensive roadmap to strengthen both internal and external security. Jammu & Kashmir, Northeast, and Naxalism were among the country’s biggest challenges, and today India has largely overcome all three and moved firmly on the path of development. Referring to the inauguration of Gunda Dhur Seva Dera in Netanar village, Shri Shah said he could see hope and optimism on the faces of tribal residents. He assured that surrendered Naxalites and their families will be rehabilitated with education and skill development, enabling them to rejoin mainstream society with dignity. He said that a detailed rehabilitation plan has been prepared for around 3,000 surrendered cadres, with ₹20 crore allocated initially for their skilling and education. He said that the Modi Government will ensure that they live with dignity and respect.
Shri Amit Shah expressed confidence that the people of Bastar would welcome 3000 surrendered Naxals with compassion and help them live with dignity. He said that Prime Minister Modi’s vision of a fully developed India by 2047 would remain incomplete without a developed Bastar. He said that while Naxalism has ended, the responsibility of the government is to compensate for the losses of the last 50 years within the next five years and bring Bastar at par with the rest of the country. He said that the Ministry of Home Affairs will ensure all necessary infrastructure and services including roads, rural development, banking, postal services, gas supply, clean water, electricity and food security.
Paying tribute to all CAPF personnel, Home Minister Shri Amit Shah said that during Operation Black Forest, jawans did not worry about supplies despite the 45-degree temperature and advanced up the hills. Thousands of mines had been planted there, yet the forces successfully cleared Maoist camps from these difficult terrains. He said that without Operation Black Forest and the evacuation of that hilltop stronghold, a Naxal-free Bastar would not have been possible. Once the Maoists were forced to descend from the hills, they began surrendering, encounters intensified, and many Maoists were neutralised. He said that during this campaign, many personnel lost their limbs, suffered dehydration, and endured immense hardships. Whether it was Operation Black Forest, Operation Prahar, Operation Octopus, or Operation Double Bull, these operations cleared vast areas stretching from Jharkhand and Bihar to Bastar and Telangana, while also paving the way for development in the region. Shri Shah credited the CAPF personnel entirely for the emergence of a peaceful and progressive Bastar. He said hundreds of tribal homes were burned down by naxals on several occasions. Despite such large-scale violence and massacres, the security forces fought courageously and sacrificed everything, without concern for their own lives, to save countless innocent people. He appreciated the contribution of leaders from various tribal communities, stating that they deserve recognition for protecting Bastar and giving courage and confidence to society during difficult times.
Shri Amit Shah said that no innocent tribal will be harmed anymore, schools will remain open, electricity will not be disrupted, and farmers will receive full benefits directly in their bank accounts. He said that initiatives like Bastar Olympics and Bastar Pandum aim to revive the region’s cultural heritage.