প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
গুজৰাটৰ বদোদৰাত চৰ্দাৰধাম শিক্ষাৰ্থী নিবাস উদ্বোধনৰ সময়ত প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে দিয়া ভাষণৰ ভাষান্তৰ
11 MAY 2026 10:09PM by PIB Guwahati
ভাৰত মাতা কি জয়।
ভাৰত মাতা কি জয়।
গুজৰাটৰ জনপ্ৰিয় মুখ্যমন্ত্ৰী শ্ৰী ভূপেন্দ্র ভাই পেটেল, উপ-মুখ্যমন্ত্ৰী হৰ্ষ সংঘৱী জী, কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰী আৰু প্ৰতিষ্ঠাপক ন্যাসৰক্ষী মনসুখ ভাই মাণ্ডৱিয়া, চৰ্দাৰ ধামৰ সভাপতি গাগজি ভাই সুতাৰিয়া জী, দুষ্যন্ত ভাই পেটেল, পংকজ ভাই পেটেল, ৰাজ্যিক বিজেপি সভাপতি জগদীশ বিশ্বকৰ্মা জী, মঞ্চত উপস্থিত গুজৰাট চৰকাৰৰ মন্ত্ৰীবৰ্গ, সকলো দাতা, ন্যাসৰক্ষী, বিশিষ্ট অতিথি আৰু গুজৰাটৰ প্ৰতিটো প্ৰান্তৰ পৰা ইয়ালৈ অহা মোৰ মৰমৰ ভাই-ভনীসকল।
আজি কোনো পবিত্ৰ উৎসৱতকৈ কম নহয়। ইয়ালৈ অহাৰ আগতে মই সোমনাথ মন্দিৰত আছিলো। সোমনাথ মন্দিৰৰ অভিষেকৰ ৭৫ বছৰ সম্পূৰ্ণ হৈছে। চৰ্দাৰ পেটেলৰ সংকল্পৰ জৰিয়তে সোমনাথ মন্দিৰৰ পুনৰুদ্ধাৰ সম্পূৰ্ণ হৈছিল। এই উপলক্ষে প্ৰভাস পাটানত সোমনাথ অমৃত মহোৎসৱ উদযাপন কৰা হৈছে। আৰু সেই দিনটোতে বদোদৰাত চৰ্দাৰ ধামৰ সৈতে জড়িত কেইবাটাও গুৰুত্বপূৰ্ণ প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে। ড দুষ্যন্ত আৰু দক্ষ পেটেল কমপ্লেক্সৰ উদ্বোধন, শৈক্ষিক সাহায্য আঁচনিৰ শুভাৰম্ভ আৰু নতুন প্ৰকল্পৰ আধাৰশিলা স্থাপন-এই সকলোবোৰ পদক্ষেপ ভৱিষ্যতে ৰাষ্ট্ৰ নিৰ্মাণৰ ফলপ্ৰসূ সঁজুলি হৈ উঠিব। এক প্ৰকাৰে, এই প্ৰতিষ্ঠানসমূহে আমাৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ ভৱিষ্যতৰ কেৰিয়াৰৰ বাবে ইতিবাচক দিশ হিচাপে কাম কৰিব। মই আপোনালোক সকলোকে আৰু সমাজৰ প্ৰতিজন সদস্যক এই মহৎ কামৰ বাবে অভিনন্দন জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আজি আপোনালোকৰ মাজলৈ অহাটোৱেও মোৰ বাবে আন এক আনন্দ কঢ়িয়াই আনিছে। বংগ, অসম আৰু পুডুচেৰীৰ নিৰ্বাচনৰ ফলাফলে সমগ্ৰ দেশতে উৎসাহৰ পৰিবেশৰ সৃষ্টি কৰিছে। ইয়াৰ লগতে আপোনালোক সকলোৱে একেলগে ইতিহাস ৰচনা কৰিছে-গুজৰাট পৌৰসভা আৰু পঞ্চায়ত নিৰ্বাচনৰ ফলাফলো উল্লেখযোগ্য আৰু এয়া সমগ্ৰ দেশতে চৰ্চাৰ বিষয় হৈ উঠিছে।
বন্ধুসকল,
গুজৰাটৰ জনসাধাৰণে সদায়ে ৰাজনৈতিক সুস্থিৰতাক মূল্য দিছে। ই তেওঁলোকৰ ৰাজনৈতিক দূৰদৰ্শিতাক প্ৰতিফলিত কৰে। তেওঁলোকে ৰাজনৈতিক সুস্থিৰতাৰ গুৰুত্ব বুজি পায়, কিয়নো ৰাজনৈতিক সুস্থিৰতা থাকিলেহে অৰ্থনৈতিক বিকাশ ত্বৰান্বিত হয়। গুজৰাটে এই কথা বহু আগতেই বুজি পাইছিল। আজি গুজৰাটৰ বিকাশৰ লগতে এটাৰ পাছত আনটো নিৰ্বাচনৰ ফলাফলত দৃশ্যমান হৈছে।
বন্ধুসকল,
আপোনালোকৰ মাজলৈ অহা আৰু আপোনালোকৰ কাৰ্যসূচীৰ অংশ হোৱাটো মোৰ বাবে সদায় এক আনন্দদায়ক অভিজ্ঞতা; মই ঘৰলৈ অহাৰ দৰে অনুভৱ কৰো। কিয়নো আপোনালোকৰ মাজত সমাজৰ শক্তি অনুভৱ কৰিব পাৰি। আমি সকলোৱে জানো যে যেতিয়াই প্ৰকৃত পৰিবৰ্তন ঘটে, ইয়াক সমাজৰ সামূহিক শক্তিৰ জৰিয়তে প্ৰাপ্ত কৰা হয়। বিশেষকৈ যিবোৰ সম্প্ৰদায়ে শিক্ষাক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে আৰু শিক্ষাত সমান অংশগ্ৰহণ কৰাটো তেওঁলোকৰ লক্ষ্য, সেইসমূহে সদায় অগ্ৰগতি লাভ কৰিছে তথা নতুন উচ্চতাত উপনীত হৈছে।
সেয়েহে, ভাই-ভনীসকল,
চৰ্দাৰ ধামৰ প্ৰতিটো প্ৰচেষ্টাত, যেতিয়াই মই সুযোগ পাওঁ, মই সদায় আপোনালোকৰ সৈতে থিয় দিবলৈ চেষ্টা কৰো। গাগজি ভাইয়ে এইমাত্ৰ বিশদভাৱে বৰ্ণনা কৰাৰ দৰে ২০২১ চনত মই আহমেদাবাদত চৰ্দাৰ ধামৰ এটা কাৰ্যসূচীত অংশগ্ৰহণ কৰিছিলো, য’ত ছাত্ৰী নিবাসৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছিল। যোৱা বছৰ ইয়াক উদ্বোধন কৰা হৈছিল। আজি হাজাৰ হাজাৰ কন্যাই তাত শিক্ষা লাভ কৰিছে আৰু তেওঁলোকৰ সপোনক নতুন দিশ প্ৰদান কৰিছে। চুৰাট, ৰাজকোট, ভুজ, মেহছানা আৰু দিল্লীত চৰ্দাৰ ধামৰ এনে বহুতো প্ৰতিষ্ঠানে যুৱক-যুৱতীৰ ভৱিষ্যত গঢ় দি আছে। আজিও আহমেদাবাদৰ নিকলত এহাজাৰ ছোৱালীৰ বাবে এটা নতুন আবাসৰ আধাৰশিলা স্থাপন কৰা হৈছে।
বন্ধুসকল,
পৰিৱৰ্তন ব্যাপক হ’বলৈ হ’লে আৰু ইয়াৰ ফলাফল স্থায়ী হ’বলৈ হ’লে সমাজ আৰু চৰকাৰে একেলগে কাম কৰিব লাগিব। সেয়েহে এতিয়া বাস্তৱিকতাৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি শিক্ষাৰ ক্ষেত্ৰত কাম কৰা হৈছে। ৰাষ্ট্ৰীয় শিক্ষা নীতি ইয়াৰ এক প্ৰধান উদাহৰণ। আজি যুৱপ্ৰজন্মৰ পথৰ পৰা বাধা দূৰ কৰা হৈছে। ভাষাৰ ওপৰত আধাৰিত বৈষম্যৰ অন্ত পৰিছে। এতিয়া কেৱল কিতাপ আৰু ডিগ্ৰীৰ ওপৰত গুৰুত্ব দিয়া নহয়। দক্ষতা বিকাশ আৰু উদ্ভাৱনক শিক্ষাৰ অংশ কৰা হৈছে। গৱেষণাৰ প্ৰতি আগ্ৰহী যুৱক-যুৱতীসকলক সঠিক পৰিবেশ প্ৰদান কৰা হৈছে। যুৱক-যুৱতীসকলে যাতে ডিগ্ৰী সম্পূৰ্ণ কৰাৰ পিছত অভিজ্ঞতা অবিহনে ঘূৰি ফুৰিব নোৱাৰে তাৰ বাবে শিক্ষানবিশৰ সুযোগ প্ৰদান কৰা হৈছে। কল্পনা কৰক যে ভৱিষ্যতে দেশখনত কিমান বৃহৎ দক্ষ কৰ্মচাৰী থাকিব। ইয়াৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ লাভ হ’ব ভাৰতৰ উৎপাদন খণ্ডত।
বন্ধুসকল,
গুজৰাটৰ যুৱক-যুৱতীসকলৰ স্বাভাৱিকভাৱেই উদ্যোগশীলতাৰ শক্তি আছে। আজি ষ্টাৰ্টআপ ইণ্ডিয়া মিছনে তেওঁলোকৰ সপোন পূৰ কৰাত সহায় কৰিছে। সৰু চহৰৰ যুৱক-যুৱতীসকলেও উদ্যোগী হৈ উঠিছে। সৰু চহৰৰ পৰা ডাঙৰ ডাঙৰ ষ্টাৰ্টআপৰ উদ্ভৱ হৈছে। ষ্টাৰ্টআপত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ নিৰন্তৰ বৃদ্ধি হৈ আছে। এসময়ত বিপজ্জনক বুলি গণ্য কৰা খণ্ডবোৰ এতিয়া যুৱক-যুৱতীসকলৰ প্ৰথম পছন্দ হৈ উঠিছে। ক্ৰীড়াৰ পৰা মহাকাশ প্ৰযুক্তিলৈকে যোৱা ১০-১২ বছৰত দেশৰ সাফল্য ইয়াৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ প্ৰমাণ। আৰু আমাৰ গুজৰাটৰ পুত্ৰ-কন্যাসকলে ইয়াৰ পৰা যথেষ্ট লাভান্বিত হৈছে।
বন্ধুসকল,
সমাজত প্ৰগতিৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ ভেটি হৈছে সমাজৰ আধা অংশস্বৰূপ মহিলাসকলৰ অংশগ্ৰহণ। গুজৰাটে এইটো দুটা দশকৰ আগতে বুজি পাইছিল আৰু এই দিশত শক্তিশালী পদক্ষেপ লৈছিল।
বন্ধুসকল,
আজি গুজৰাট মডেলৰ একেই সফলতা সমগ্ৰ দেশতে পুনৰাবৃত্তি কৰা হৈছে। কোটি কোটি মহিলাক বেংক একাউণ্ট দিয়া হৈছে। শৌচাগাৰ, নলৰ পানীৰ সংযোগ আৰু গেছ সংযোগৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে। মুদ্ৰা যোজনাৰ জৰিয়তে মহিলাসকলে আত্মনিৰ্ভৰশীল হৈ উঠিছে। আয়ুষ্মান ভাৰত আৰু মাতৃ বন্দনৰ দৰে আঁচনিসমূহে পৰিয়ালৰ ভিতৰত মহিলাসকল সুস্থ হৈ থকাটো নিশ্চিত কৰিবলৈ সুৰক্ষামূলক ঢাল হিচাপে কাম কৰি আছে।
বন্ধুসকল,
ইয়াৰ পূৰ্বে বহু ক্ষেত্ৰৰ দুৱাৰ কন্যাৰ বাবে বন্ধ আছিল। আজি, মহিলাসকলে সেই ক্ষেত্ৰবোৰত নেতা হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। মহিলা কেডেটসকলে এতিয়া ৰাষ্ট্ৰীয় প্ৰতিৰক্ষা একাডেমীত প্ৰশিক্ষণ লৈ আছে। আমাৰ কন্যাসকল যুঁজাৰু পাইলট হৈ উঠিছে। ৰাজনীতিত মহিলাৰ অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিৰ বাবেও নিৰন্তৰ প্ৰচেষ্টা চলাই থকা হৈছে। নাৰী শক্তি বন্দন সংশোধনীৰ জৰিয়তে আমি এই দিশত আন এক প্ৰচেষ্টা কৰিছিলো। ৰাজনৈতিক কাৰণত এইটো সম্ভৱ হৈ নুঠিল, কিন্তু মই আপোনালোকক আৰু সমগ্ৰ দেশৰ মহিলাসকলক আশ্বাস দিছো যে আমি এই দিশত চেষ্টা অব্যাহত ৰাখিম।
বন্ধুসকল,
প্ৰতিটো ক্ষেত্ৰতে মহিলাসকলৰ বাবে সুযোগৰ দুৱাৰ মুকলি কৰাটো কেৱল চৰকাৰৰ দায়িত্ব নহয়, সমাজৰো দায়িত্ব। মই সুখী যে চৰ্দাৰ ধামে এই দায়িত্ব সম্পূৰ্ণ নিষ্ঠাৰে পালন কৰিছে। এই প্ৰচেষ্টাৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোকে বিশেষভাৱে অভিনন্দন আৰু ধন্যবাদ জনাইছো।
বন্ধুসকল,
গুজৰাটৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তিবোৰৰ ভিতৰত এটা সদায়েই হৈছে যে ইয়াৰ সমাজে সময়ৰ দিশটো দ্ৰুতভাৱে চিনাক্ত কৰে। পৰিবৰ্তনক সুযোগলৈ ৰূপান্তৰিত কৰা, নতুন সম্ভাৱনা গ্ৰহণ কৰা আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে সোনকালে প্ৰস্তুতি কৰাটো সদায়ে গুজৰাটৰ কৰ্ম সংস্কৃতিৰ অংশ হৈ আহিছে। আজি বিশ্বই ভৱিষ্যতৰ প্ৰযুক্তিৰ দিশে আগবাঢ়ি যোৱাৰ লগে লগে গুজৰাটেও নতুন গতিৰে আগবাঢ়িছে। ছেমিকণ্ডাক্টৰ নিৰ্মাণ, এৰ’স্পেচ, উন্নত অভিযান্ত্ৰিক, সেউজ শক্তি আৰু বিত্তীয় সেৱাৰ ক্ষেত্ৰত গুজৰাটে এক নতুন পৰিচয় গঢ়ি তুলিছে। সানন্দত ভাৰতত নিৰ্মিত ছেমিকণ্ডাক্টৰ উৎপাদন কৰা হৈছে। কেইন্স ছেমিকণ্ডাক্টৰ প্ৰকল্পতো উৎপাদন আৰম্ভ হৈছে। ধলেৰা আৰু চুৰাটতো নতুন ছেমিকণ্ডাক্টৰ প্ৰকল্পবোৰৰ কাম-কাজৰ অগ্ৰগতি হৈছে।
বন্ধুসকল,
আমি ভাৰত আৰু গুজৰাটক বিশ্বৰ যোগান শৃংখলৰ মুখ্য কেন্দ্ৰ হিচাপে গঢ়ি তোলাৰ বাবে নিৰন্তৰভাৱে কাম কৰি আছো। আগন্তুক বছৰবোৰত বদোদৰায়ো ইয়াত এক গুৰুত্বপূৰ্ণ ভূমিকা পালন কৰিব। ইয়াত নিৰ্মিত মেট্ৰ’ কোচসমূহ আন দেশলৈ ৰপ্তানি কৰা হৈছে। সাৱলীত আধুনিক ৰে’ল ব্যৱস্থা আৰু কোচ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে। অভিযান্ত্ৰিক, গধুৰ যন্ত্ৰপাতি, ৰাসায়নিক আৰু ফাৰ্মাচিউটিকেলছ, শক্তি সঁজুলি, আৰু এমএছএমইৰ ক্ষেত্ৰত বদোদৰা এক শক্তিশালী উৎপাদন কেন্দ্ৰত পৰিণত হৈছে। ইয়াৰ গতি শক্তি বিশ্ববিদ্যালয়ে পৰিবহণ আৰু লজিষ্টিকৰ ক্ষেত্ৰত পেছাদাৰীসকলক প্ৰস্তুত কৰি আছে। এতিয়া বদোদৰাও এৰ’স্পেচ খণ্ডত এক নতুন পৰিচয়ৰ দিশে আগবাঢ়িছে। ইয়াত বিমান নিৰ্মাণ প্ৰকল্পটো দ্ৰুতগতিত আগবাঢ়িছে।
বন্ধুসকল,
গুজৰাট আৰু দেশৰ এই সকলো উন্নয়নমূলক প্ৰচেষ্টাৰ মাজতে, আন এটা বিষয় ক্ৰমান্বয়ে স্পৰ্শকাতৰ হৈ উঠিছে। বিগত কেইবছৰমান ধৰি বিশ্বই অস্থিৰ পৰিস্থিতিৰ মাজেৰে পাৰ হৈছে। প্ৰথমে আহিছিল কোৰোনা সংকট, তাৰ পিছত বিশ্বৰ অৰ্থনৈতিক প্ৰত্যাহ্বান আৰু এতিয়া পশ্চিম এছিয়াত বৃদ্ধি পোৱা উত্তেজনা। এই পৰিস্থিতিয়ে সমগ্ৰ বিশ্বক নিৰন্তৰভাৱে প্ৰভাৱিত কৰি আছে আৰু ভাৰতো ইয়াৰ ব্যতিক্ৰম নহয়। যদি কোৰোনা মহামাৰী এই শতিকাৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ সংকট আছিল, তেন্তে পশ্চিম এছিয়াত যুদ্ধৰ ফলত সৃষ্টি হোৱা পৰিস্থিতি এই দশকৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ সংকটসমূহৰ ভিতৰত অন্যতম। যেনেকৈ আমি একেলগে মহামাৰীটো অতিক্ৰম কৰিছিলো, আমি এই সংকটকো অতিক্ৰম কৰিম।
চৰকাৰে নিৰন্তৰভাৱে চেষ্টা চলাই আছে যাতে এই প্ৰতিকূল পৰিস্থিতিয়ে সাধাৰণ নাগৰিকৰ ওপৰত যিমান সম্ভৱ কম প্ৰভাৱ পেলায়। কিন্তু এনে সময়ত দেশক জনসাধাৰণৰ অংশগ্ৰহণৰ শক্তিৰ অতি প্ৰয়োজন। ভাৰতৰ নাগৰিক হিচাপে আমি আমাৰ কৰ্তব্যক অগ্ৰাধিকাৰ দিব লাগিব। আগৰ দশকবোৰতো যেতিয়াই দেশখনে যুদ্ধ বা ডাঙৰ সংকটৰ সন্মুখীন হৈছিল, নাগৰিকসকলে চৰকাৰৰ আহ্বানৰ প্ৰতি সঁহাৰি জনাই তেওঁলোকৰ দায়িত্ব পালন কৰিছিল। আজিও আমি দেশৰ সম্পদৰ ওপৰত বোজা হ্ৰাস কৰিবলৈ একেলগে কাম কৰিব লাগিব। ভাৰতে বহু সামগ্ৰী আমদানি কৰি বিদেশী মুদ্ৰাত লাখ লাখ কোটি টকা ব্যয় কৰে। একে সময়তে, আমদানি কৰা সামগ্ৰীৰ মূল্য বৃদ্ধি পাইছে আৰু যোগান শৃংখলাত বেয়াকৈ ব্যাঘাত ঘটিছে। সেয়েহে, দেশখনে দ্বৈত প্ৰত্যাহ্বানৰ সন্মুখীন হৈছে।
যেনেকৈ টোপাল টোপালকৈ এটা পাত্ৰ ভৰে, আমিও প্ৰতিটো সৰু প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে আমদানি কৰা সামগ্ৰীৰ ব্যৱহাৰ হ্ৰাস কৰিব লাগিব আৰু ব্যক্তিগত কাৰ্যকলাপ পৰিহাৰ কৰিব লাগিব যাৰ ফলত অপ্ৰয়োজনীয় বিদেশী মুদ্ৰা ব্যয় হয়।
বন্ধুসকল,
ভাৰতৰ আমদানিৰ এক বৃহৎ অংশ হৈছে খাৰুৱা তেল। দুৰ্ভাগ্যজনকভাৱে, বিশ্বৰ বেছিভাগ তেল যোগান ধৰা অঞ্চল বৰ্তমান সংঘাত আৰু যুদ্ধত লিপ্ত হৈছে। সেয়েহে পৰিস্থিতি স্বাভাৱিক নোহোৱালৈকে আমি সকলোৱে একেলগে সৰু সৰু প্ৰতিশ্ৰুতি ল’ব লাগিব। মই কালি কৰ্ণাটক আৰু তেলেংগানাত এই বিষয়ে কৈছিলো, আৰু আজি মই গুজৰাটত পুনৰ ইয়াৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো। আৰু যিহেতু আপোনালোকৰ ওপৰত মোৰ অধিক অধিকাৰ আছে, সেয়েহে মই মৰমেৰে কওঁঃ য’তেই সম্ভৱ পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ ব্যৱহাৰ হ্ৰাস কৰক। মেট্ৰ’ সেৱা, বৈদ্যুতিক বাছ আৰু ৰাজহুৱা পৰিবহণ অধিক ব্যৱহাৰ কৰক। কাৰ্পুলিঙৰ প্ৰচাৰ কৰক। যিসকলৰ গাড়ী আছে তেওঁলোকে অধিক লোকৰ সৈতে একেলগে ভ্ৰমণ কৰা উচিত। যিসকলৰ বৈদ্যুতিক বাহন আছে তেওঁলোকেও আনক সহায় কৰিবলৈ আগবাঢ়ি আহিব লাগে।
বন্ধুসকল,
ডিজিটেল প্ৰযুক্তিয়ে বহুতো কাম সহজ কৰি তুলিছে। প্ৰযুক্তিয়ে আমাক যথেষ্ট উপকৃত কৰিব পাৰে। চৰকাৰী আৰু ব্যক্তিগত কাৰ্যালয় দুয়োটাই ভাৰ্চুৱেল বৈঠক আৰু ঘৰৰ পৰা কাম কৰাৰ ব্যৱস্থাক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়াটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। মই কিছুমান বিদ্যালয়ক কিছু সময়ৰ বাবে অনলাইন শ্ৰেণীৰ ব্যৱস্থাৰ ওপৰত কাম কৰিবলৈ অনুৰোধ কৰিম।
বন্ধুসকল,
কেৱল ইন্ধন নহয়, খাদ্য তেল আমদানি কৰিলেও বৃহৎ পৰিমাণৰ বৈদেশিক মুদ্ৰা খৰচ হয়। যদি আমি সংযম অৱলম্বন কৰো আৰু ৰন্ধন তেলৰ ব্যৱহাৰ হ্ৰাস কৰো, তেন্তে দেশ আৰু আমাৰ স্বাস্থ্য দুয়োটাই লাভান্বিত হ’ব। আৰু মই বিশেষভাৱে চুৰাটৰ জনসাধাৰণক এই কথা কৈছো।
একেদৰে, আপোনাৰ পৰিয়ালৰ এজন সদস্য হিচাপে মই সকলো ভাই-ভনীলৈ আহ্বান জনাইছোঃ সোণৰ আমদানিৰ ফলত বৃহৎ পৰিমাণৰ বৈদেশিক মুদ্ৰাৰ প্ৰবাহ হয়। মই সকলো দেশবাসীক অনুৰোধ জনাইছো যে পৰিস্থিতি স্বাভাৱিক নোহোৱালৈকে আমি সোণ ক্ৰয় স্থগিত ৰাখিব লাগে। এই মুহূৰ্তত সোণৰ কোনো প্ৰয়োজন নাই।
বন্ধুসকল,
আজি সময়ৰ প্ৰয়োজন হৈছে ‘ভোকেল ফৰ লোকেল’ক জনসাধাৰণৰ আন্দোলন হিচাপে গঢ়ি তোলা। বিদেশী সামগ্ৰীৰ সলনি স্থানীয় সামগ্ৰী ব্যৱহাৰ কৰক। আপোনাৰ গাঁও, চহৰ আৰু দেশৰ উদ্যোগীসকলক শক্তিশালী কৰক। ইয়াত বহি থকা বহু লোকে উৎকৃষ্ট আৰু বিশ্বমানৰ সামগ্ৰী উৎপাদন কৰে।
বন্ধুসকল,
আমাৰ অধিকাংশই কৃষি পটভূমিৰ পৰা আহিছে। কৃষিৰ ক্ষেত্ৰত আমি থলুৱা সাৰ আৰু প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ প্ৰচাৰ কৰা উচিত। সৌৰ পাম্পসমূহে ডিজেল পাম্পৰ সলনি ব্যৱহাৰ কৰিব লাগে। আমি কৃষকসকলৰ পুত্ৰ-কন্যা; আমি প্ৰথমে আমাৰ পথাৰ আৰু পৃথিৱী মাতৃক ৰক্ষা কৰিব লাগিব। আমি ৰাসায়নিক সাৰৰ জৰিয়তে আমাৰ মাটি ধ্বংস কৰা উচিত নহয়। সেয়েহে, মই আপোনালোক সকলোকে আপোনাৰ গাঁৱৰ প্ৰতিজন কৃষকক ৰাসায়নিক সাৰৰ পৰা মুক্তি আৰু প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ দিশত পথ প্ৰদৰ্শন কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছো।
বন্ধুসকল,
আন এটা গুৰুত্বপূৰ্ণ বিষয় আছে যি আপোনালোকৰ বহুতৰে ক্ষেত্ৰত প্ৰযোজ্য-অনুগ্ৰহ কৰি আপত্তি নকৰিব। ছুটী আৰম্ভ হোৱাৰ লগে লগে শিশুসকলক বিদেশলৈ যোৱাৰ টিকট প্ৰদান কৰাটো ফেশ্বন হৈ পৰিছে। মানুহে বিদেশত ছুটি কটায়। গ্ৰীষ্মকালীন বন্ধৰ দিন ওচৰ চাপি আহিছে। আজিকালি বিদেশ ভ্ৰমণ আৰু গন্তব্যস্থলীত আয়োজিত বিবাহ এক বৰ্ধিত প্ৰৱণতা হৈ পৰিছে। আগতে, মানুহে মোক আমন্ত্ৰণ জনাইছিল; এতিয়া তেওঁলোকে নকৰে, কিয়নো বিবাহ বিদেশত অনুষ্ঠিত হৈ আছে। কিন্তু ইয়াৰ ফলত বৃহৎ পৰিমাণৰ বৈদেশিক মুদ্ৰা ব্যয় হয়।
বন্ধুসকল,
এই বিষয়ে চিন্তা কৰক-ভাৰতত এনে কোনো সুন্দৰ ঠাই নাইনে য’ত আমি আমাৰ ছুটীবোৰ কটাব পাৰো? আহক আমি আমাৰ সন্তানক আমাৰ ইতিহাস শিকাও আৰু আমাৰ নিজৰ স্থানৰ বাবে গৌৰৱবোধ কৰো। আমি ভাৰতৰ ভিতৰতে ছুটি কটোৱাটো গুৰুত্বপূৰ্ণ। আৰু বিবাহৰ ক্ষেত্ৰতো, মই বিশ্বাস নকৰো যে ভাৰততকৈ অধিক পবিত্ৰ স্থান থাকিব পাৰে। যেতিয়া ইয়াত বিবাহ অনুষ্ঠিত হয়, আনকি আমাৰ পূৰ্বপুৰুষৰ মাটিয়েও আমাক আশীৰ্বাদ দিয়ে।
বিবাহৰ বাবেও ভাৰতত বহুতো সুন্দৰ স্থান আছে আৰু আমি সেইবোৰ বাছনি কৰা উচিত। গুজৰাটতে অগণিত সুন্দৰ ঠাই আছে। মই বিশেষকৈ মোৰ পাটিদাৰ ভাতৃসকলক কওঁ যে এতিয়া আপোনালোকে ষ্টেচু অৱ ইউনিটীত বিবাহৰ আয়োজন কৰা উচিত, য’ত চৰ্দাৰ চাহেবে নিজেই প্ৰতিটো বিবাহক আশীৰ্বাদ দিব। যেনেকৈ হৰিদ্বাৰ আৰু ঋষিকেশত শান্তি আৰু আধ্যাত্মিকতাৰ বাবে ব্যৱস্থা কৰা হৈছে, ঠিক তেনেদৰে বিবাহৰ বাবে ষ্টেচু অৱ ইউনিটীত একেধৰণৰ সুবিধা বিকশিত কৰা উচিত।
শেহতীয়া বছৰবোৰত ষ্টেচু অৱ ইউনিটি আৰু একতা নগৰ প্ৰধান পৰ্যটন কেন্দ্ৰ হিচাপে আত্মপ্ৰকাশ কৰিছে। আমি ষ্টেচু অৱ ইউনিটি দৰ্শন কৰিবলৈ যিমান পাৰি সিমান লোকক উৎসাহিত কৰাৰ সংকল্প ল’ব পাৰিমনে? বহু ভাৰতীয় বিদেশত বাস কৰে; মই তেওঁলোকক কওঁ যে বিদেশী পৰিয়ালক ভাৰত চাবলৈ অনাটো তেওঁলোকৰ দায়িত্ব। ভাৰত বা বিদেশত থকা আপোনাৰ পৰিচিত প্ৰতিটো পৰিয়ালক, যিসকলে এতিয়ালৈকে ষ্টেচু অৱ ইউনিটি পৰিদৰ্শন কৰা নাই, তাত কমেও এবাৰ ভ্ৰমণ কৰিবলৈ অনুপ্ৰাণিত কৰক। একতা নগৰো বিবাহৰ বাবে এক সুন্দৰ গন্তব্যস্থান হ’ব পাৰে। ষ্টেচু অৱ ইউনিটিৰ সুবিধাসমূহ উৎকৃষ্ট আৰু আমি সকলোৱে গৌৰৱ অনুভৱ কৰো যে বিশ্বৰ আটাইতকৈ ওখ প্ৰতিমূৰ্তিটো হৈছে চৰ্দাৰ বল্লভভাই পেটেলৰ। এই দেশৰ কোনো নাগৰিকে ইয়াক লৈ গৌৰৱ অনুভৱ কৰাত ব্যৰ্থ হ’ব নোৱাৰে।
বন্ধুসকল,
মই উল্লেখ কৰা সকলো প্ৰচেষ্টা সৰু সৰু প্ৰচেষ্টা; মই আপোনাক কোনো কঠিন কাম কৰিবলৈ কোৱা নাই। কিন্তু মনত ৰাখিব, সৰু সৰু প্ৰচেষ্টাও দেশৰ আটাইতকৈ ডাঙৰ শক্তি হৈ পৰে, যেতিয়া ১৪০ কোটি ভাৰতীয়ই একেলগে এটা সংকল্প লৈ আগবাঢ়ি যায়। যেতিয়া ১৪০ কোটি লোকে এখোজ আগুৱাই যায়, তেতিয়া দেশ ১৪০ কোটি খোজ আগুৱাই যায়।
সেয়েহে, আমি আকৌ এবাৰ একত্ৰিত হ’ব লাগিব যাতে কোনো সংকটে আমাৰ প্ৰগতি আৰু উন্নয়নত বাধা দিব নোৱাৰে। মই আত্মবিশ্বাসী যে আমি একেলগে এই সংকল্পবোৰ পূৰণ কৰিম আৰু দেশক শক্তিশালী কৰিম।
আৰু মই গাগজি ভাইকো এটা কথা ক’ব বিচাৰো। আপোনালোকে মোক চৰ্দাৰ গৌৰৱ ৰত্ন বঁটাৰে সন্মানিত কৰিলে। যেতিয়া পুৰস্কাৰত চৰ্দাৰ চাহেবৰ নাম থাকে, তেতিয়া দায়িত্ব বহু পৰিমাণে বৃদ্ধি পায়। একপ্ৰকাৰে গাগজি ভাইয়ে মোক চাতুর্যৰে বান্ধি ৰাখিছে আৰু মোক পিছুৱাই নাযাবলৈ কৈছে। সম্ভৱতঃ মোৰ ভাগ্যত লিখা আছে যে চৰ্দাৰ চাহেবৰ সকলো সপোন আৰু অসমাপ্ত কাম মোৰ দ্বাৰা সম্পূৰ্ণ হ’ব।
আজি এই সন্মান আৰু বঁটা লাভ কৰাৰ পাছত মই আপোনালোকক আশ্বাস দিছো যে আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদত, গুজৰাটৰ মাটিৰ পৰা মই লাভ কৰা শক্তি আৰু মূল্যবোৰে নিশ্চিত কৰিব যে মই চৰ্দাৰ চাহেবৰ সপোন পূৰণৰ বাবে কাম কৰাৰ পৰা কেতিয়াও পিছুৱাই নাযাওঁ। গুজৰাটে মোৰ প্ৰকৃতি ভালদৰে জানে-পিছুৱাই যোৱাটো মই কেনেকৈ কৰিব লাগে তাক নাজানো।
এই সন্মান মোৰ বাবে বহুত গুৰুত্বপূৰ্ণ। মই এবাৰ জেনেৰেল কৰিয়াপ্পাৰ বিষয়ে এটা কাহিনী পঢ়িছিলো। তেওঁক সন্মান জনোৱাৰ বাবে তেওঁৰ গাঁৱত এটা অনুষ্ঠান অনুষ্ঠিত হ’বলৈ গৈ আছিল আৰু তেওঁ অত্যন্ত সুখী হৈছিল। যেতিয়া মানুহে কিয় বুলি সুধিছিল, তেওঁ কৈছিল যে সমগ্ৰ বিশ্বতে তেওঁ সামৰিক পৰম্পৰা অনুসৰি অভিবাদন আৰু সন্মান লাভ কৰিছিল, কিন্তু ঘৰত সন্মান লাভ কৰাৰ আনন্দ সম্পূৰ্ণ পৃথক।
আজি ভাৰতৰ প্ৰধানমন্ত্ৰীক সমগ্ৰ বিশ্বতে সন্মান জনোৱা হয়, কিয়নো ভাৰত শক্তিশালী হৈ উঠিছে। কিন্তু যেতিয়া কোনোৱে নিজৰ মানুহৰ পৰা, নিজৰ পৰিয়ালৰ পৰা আশীৰ্বাদ লাভ কৰে, ই কাম কৰাৰ শক্তি যথেষ্ট বৃদ্ধি কৰে।
এই চৰ্দাৰ ৰত্ন বঁটাৰ ৰূপত আপোনালোকে মোক যি আশীৰ্বাদ দিছে, তাৰ বাবে মই আপোনালোক সকলোৰে ওচৰত গভীৰভাৱে কৃতজ্ঞ আৰু মই এই ঋণ বিনম্রতাৰে গ্ৰহণ কৰিছো।
আকৌ এবাৰ, ঈশ্বৰে আপোনালোকক যি সপোন আৰু সংকল্পৰ সৈতে আগবাঢ়ি আছে সেইবোৰ পূৰণ কৰিবলৈ শক্তি দিয়ক। চৰ্দাৰ চাহেবৰ আশীৰ্বাদ আপোনাৰ ওপৰত সদায় থাকক, আৰু আপোনাৰ পংকজ ভাইৰ দৰে সংগী অব্যাহত থাকক। ইয়াত বহি থকা আমাৰ তিনিজনৰ মাজত এক বিশেষ সম্পৰ্ক আছে-পংকজ ভাই, নৰহাৰী আমিন, আৰু মই-আমি সকলো নৱনিৰ্মাণ আন্দোলনৰ সন্তান। মই সুখী যে আজি পংকজ ভায়েও এটা ডাঙৰ দায়িত্ব গ্ৰহণ কৰিছে।
আপোনালোক সকলোকে বহুত ধন্যবাদ।
নমস্কাৰ চৰ্দাৰ! নমস্কাৰ চৰ্দাৰ! ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰিলো। ধন্যবাদ জ্ঞাপন কৰিলো।

Prime Minister's Office
English rendering of PM’s address during inauguration of Sardardham Hostel in Vadodara, Gujarat
11 MAY 2026 10:09PM by PIB Delhi
Victory to Mother India.
Victory to Mother India.
Popular Chief Minister of Gujarat Shri Bhupendra Bhai Patel, Deputy Chief Minister Harsh Sanghavi Ji, Union Minister and founding trustee Mansukh Bhai Mandaviya, President of Sardar Dham Gagji Bhai Sutariya Ji, Dushyant Bhai Patel, Pankaj Bhai Patel, State BJP President Jagdish Vishwakarma Ji, all ministers of the Gujarat Government present on the stage, all donors, trustees, distinguished guests, and my dear brothers and sisters who have come here from every corner of Gujarat.
Today is no less than a sacred festival. Before coming here, I was at the Somnath Temple. Seventy-five years of the consecration of Somnath Temple have been completed. The restoration of Somnath Temple was fulfilled through the resolve of Sardar Patel. On this occasion, the Somnath Amrit Mahotsav is being celebrated at Prabhas Patan. And on the same day, in Vadodara, the inauguration and foundation-laying of several important projects associated with Sardar Dham are taking place. The inauguration of the Dr. Dushyant and Daksha Patel Complex, the launch of the Educational Assistance Scheme, and the groundbreaking of new projects — all these initiatives will become effective instruments of nation-building in the future. In a way, these institutions will serve as launching pads for the future careers of our youth. I congratulate all of you and every member of society for this noble work.
Friends,
Coming among you today also brings me another joy. The election results in Bengal, Assam, and Puducherry have created an atmosphere of enthusiasm across the country. Along with that, all of you together have created history — the results of the Gujarat municipal and panchayat elections have also been remarkable, and they are being discussed throughout the nation.
Friends,
The people of Gujarat have always valued political stability. This reflects their political foresight. They understand the importance of political stability, because wherever there is political stability, economic growth accelerates. Gujarat understood this long ago. The results are visible today in Gujarat’s growth and in one election result after another.
Friends,
Coming among you and being part of your programs is always a joyful experience for me; it feels like coming home. Because among you, one experiences the strength of society. We all know that whenever real transformation happens, it is achieved through the collective strength of society. Especially those communities that have prioritized education and made equal participation in education their goal have always progressed and reached new heights.
That is why, brothers and sisters,
In every effort of Sardar Dham, whenever I get the opportunity, I always try to stand with you. As Gagji Bhai just explained in detail, in 2021 I had attended a Sardar Dham program in Ahmedabad where the foundation stone for a girls’ hostel was laid. Last year, it was inaugurated. Today, thousands of daughters are receiving education there and giving new direction to their dreams. In Surat, Rajkot, Bhuj, Mehsana, and Delhi, many such institutions of Sardar Dham are shaping the future of youth. Even today, the foundation stone was laid in Nikol, Ahmedabad, for a new hostel for one thousand girls.
Friends,
For change to be widespread and its results lasting, society and government must work together. That is why work is now being done in the field of education based on ground realities. The National Education Policy is a major example of this. Today, obstacles are being removed from the path of youth. Discrimination based on language is ending. The focus is no longer only on books and degrees. Skill development and innovation have been made part of education. Young people interested in research are being provided with the right environment. To ensure that youth do not wander without experience after completing their degrees, apprenticeship opportunities are being provided. Just imagine how large a skilled workforce the country will have in the future. The biggest benefit of this will go to India’s manufacturing sector.
Friends,
The youth of Gujarat naturally possess entrepreneurial strength. Today, the Startup India mission is helping fulfill their dreams. Youth from small towns are also becoming entrepreneurs. Big startups are emerging from small cities. Women’s participation in startups is continuously increasing. Sectors once considered risky are now becoming the first choice of youth. The country’s achievements over the last 10–12 years, from sports to space technology, are the biggest proof of this. And our sons and daughters of Gujarat are benefiting greatly from it.
Friends,
The greatest foundation of progress in society is the participation of its women — its other half. Gujarat understood this two decades ago and took strong steps in this direction.
Friends,
Today, the same success of the Gujarat model is being repeated across the country. Crores of women have been given bank accounts. Toilets, tap water connections, and gas connections have been provided. Through the Mudra Yojana, women are becoming self-reliant. Schemes such as Ayushman Bharat and Matru Vandan are working as protective shields to ensure women remain healthy within the family.
Friends,
Earlier, the doors to many fields were closed to daughters. Today, women are emerging as leaders in those very sectors. Women cadets are now training in the National Defence Academy. Our daughters are becoming fighter pilots. Continuous efforts are also being made to increase women’s participation in politics. Through the Nari Shakti Vandan Amendment, we made another attempt in this direction. It could not pass due to political reasons, but I assure you and women across the country that we will continue striving in this direction.
Friends,
Opening doors of opportunity for women in every field is not only the responsibility of the government, but also of society. I am happy that Sardar Dham is fulfilling this responsibility with full dedication. I especially congratulate and thank all of you for these efforts.
Friends,
One of Gujarat’s greatest strengths has always been that society here quickly recognizes the direction of time. Turning change into opportunity, embracing new possibilities, and preparing early for the future have always been part of Gujarat’s work culture. Today, as the world moves toward future technologies, Gujarat too is advancing with new momentum. In semiconductor manufacturing, aerospace, advanced engineering, green energy, and financial services, Gujarat is building a new identity. Made-in-India semiconductors are being produced in Sanand. Production has also started at the Kaynes semiconductor plant. New semiconductor projects are moving ahead in Dholera and Surat as well.
Friends,
We are continuously working to make India and Gujarat major centers of the global supply chain. In the coming years, Vadodara too will play an important role in this. Metro coaches manufactured here are being exported to other countries. Modern rail systems and coaches are being manufactured in Savli. In engineering, heavy machinery, chemicals and pharmaceuticals, power equipment, and MSMEs, Vadodara has become a strong manufacturing hub. The Gati Shakti University here is preparing professionals in transport and logistics. Now Vadodara is also moving toward a new identity in the aerospace sector. The aircraft manufacturing project here is progressing rapidly.
Friends,
Amid all these development efforts in Gujarat and the country, another issue is becoming increasingly sensitive. Over the past few years, the world has been passing through unstable conditions. First came the Corona crisis, then global economic challenges, and now rising tensions in West Asia. These situations are continuously affecting the entire world, and India is not untouched by them. If the Corona pandemic was the biggest crisis of this century, then the conditions created by war in West Asia are among the biggest crises of this decade. Just as we together overcame the pandemic, we will overcome this crisis too.
The government is continuously trying to ensure that these adverse circumstances have the least possible impact on ordinary citizens. But at such a time, the country greatly needs the power of public participation. As citizens of India, we must prioritize our duties. In earlier decades too, whenever the country faced war or major crises, citizens fulfilled their responsibilities in response to the government’s call. Even today, we must all work together to reduce the burden on the country’s resources. India spends lakhs of crores of rupees in foreign exchange importing many products. At the same time, the prices of imported goods are soaring and supply chains have been badly disrupted. Therefore, the country is facing a double challenge.
Just as a pot fills drop by drop, we too must reduce the use of imported products through every small effort, and avoid personal activities that lead to unnecessary foreign exchange expenditure.
Friends,
A major portion of India’s imports is crude oil. Unfortunately, the region that supplies much of the world’s oil is currently caught in conflict and war. Therefore, until conditions normalize, we must all take small pledges together. I spoke about this yesterday in Karnataka and Telangana, and today I am emphasizing it again in Gujarat. And since I have a greater right over you, I will say this affectionately: wherever possible, reduce the use of petrol and diesel. Use metro services, electric buses, and public transport more. Promote carpooling. Those who own cars should travel with more people together. Those who own electric vehicles should also come forward to help others.
Friends,
Digital technology has made many things easier. Technology can greatly benefit us. It is important that both government and private offices prioritize virtual meetings and work-from-home arrangements. I would also request some schools to work on arrangements for online classes for some time.
Friends,
Not only fuel, but also edible oil imports consume a large amount of foreign exchange. If we exercise restraint and reduce the consumption of cooking oil, both the country and our health will benefit. And I especially say this to the people of Surat.
Similarly, as a member of your family, I appeal to all brothers and sisters: the import of gold also causes huge foreign exchange outflow. I urge all countrymen that until conditions normalize, we should postpone purchasing gold. There is no need for gold right now.
Friends,
Today, the need of the hour is to make “Vocal for Local” a people’s movement. Replace foreign goods with local products. Strengthen entrepreneurs from your villages, cities, and country. Many people sitting here produce excellent and world-class goods.
Friends,
Most of us come from farming backgrounds. In agriculture, we should promote indigenous fertilizers and natural farming. Solar pumps should replace diesel pumps. We are sons and daughters of farmers; we must first save our fields and Mother Earth. We should not destroy our soil through chemical fertilizers. Therefore, I urge all of you to guide every farmer in your village toward freedom from chemical fertilizers and toward natural farming.
Friends,
There is another important issue that applies to many among you — please do not mind. It has become fashionable that as soon as vacations begin, children are handed tickets to foreign countries. People spend vacations abroad. Summer holidays are approaching. Nowadays foreign travel and destination weddings abroad have become a growing trend. Earlier, people used to send me invitations; now they do not, because weddings are being held abroad. But this also results in huge foreign exchange expenditure.
Friends,
Think about it — are there no beautiful places in India where we can spend our vacations? Let us teach our children our history and take pride in our own places. It is important that we vacation within India. And for weddings too, I do not believe there can be a more sacred place than India. When weddings take place here, even the soil of our ancestors blesses us.
For weddings too, India has many wonderful locations, and we should choose them. In Gujarat itself, there are countless beautiful places. I especially tell my Patidar brothers that now you should organize weddings at the Statue of Unity, where Sardar Saheb himself will bless every marriage. Just as arrangements are being made in Haridwar and Rishikesh for peace and spirituality, similar facilities should be developed at the Statue of Unity for weddings.
In recent years, the Statue of Unity and Ekta Nagar have emerged as major tourism centers. Can we resolve to encourage as many people as possible to visit the Statue of Unity? Many Indians live abroad; I tell them that it is their responsibility to bring foreign families to see India. Motivate every family you know, in India or abroad, who has not yet visited the Statue of Unity, to make at least one trip there. Ekta Nagar can also become a wonderful destination for weddings. The facilities at the Statue of Unity are excellent, and we all feel proud that the world’s tallest statue is of Sardar Vallabhbhai Patel. No citizen of this country can fail to feel pride in this.
Friends,
The efforts I have mentioned are all small efforts; I have not asked you to do anything difficult. But remember, even small efforts become the nation’s greatest strength when 140 crore Indians move together with one resolve. When 140 crore people take one step forward, the country moves forward by 140 crore steps.
Therefore, once again, we must unite so that no crisis can hinder our progress and development. I am confident that together we will fulfill these resolutions and strengthen the country.
And I also want to say one thing to Gagji Bhai. You honored me with the Sardar Gaurav Ratna award. When an award carries the name of Sardar Saheb, responsibility increases greatly. In a way, Gagji Bhai has cleverly tied me down and told me not to step back. Perhaps it is written in my destiny that all the dreams and unfinished works of Sardar Saheb are to be completed by me.
Today, after receiving this honor and award, I assure you that with your blessings, the strength and values I have received from the soil of Gujarat will ensure that I never step back from working to fulfill Sardar Saheb’s dreams. Gujarat knows my nature very well — stepping back is not something I know how to do.
This honor means a lot to me. I once read an anecdote about General Cariappa. There was going to be a ceremony in his village to honor him, and he was extremely happy. When people asked why, he said that all over the world he received salutes and honors according to military traditions, but the joy of receiving honor at home is entirely different.
Today, the Prime Minister of India is respected across the world because India is becoming powerful. But when one receives blessings from one’s own people, from one’s own family, it greatly increases the strength to work.
I am deeply grateful to all of you for the blessings you have given me in the form of this Sardar Ratna award, and I accept this debt with humility.
Once again, may God give you strength to fulfill the dreams and resolutions with which you are moving forward. May the blessings of Sardar Saheb always remain upon you, and may you continue to have companions like Pankaj Bhai. Three of us sitting here share a special connection — Pankaj Bhai, Narhari Amin, and I — we are all children of the Navnirman movement. I am happy that today Pankaj Bhai has also taken on a major responsibility.
Thank you all very much.
Hail Sardar! Hail Sardar! Thank you. Thank you.
DISCLAIMER: This is the approximate translation of the PM's speech. The original speech was delivered in Hindi.