প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
গুজরাতকী নৌনা শেমজিল্লবা সোমনাথ লাইশঙগী উরেপ উয়ুং তম্বগী চহি ৭৫ মপুং ফারকপগা ইরোইননা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা গুজরাতকী সোমনাথ অম্রুত মহোতসবতা শরুক য়াখ্রে
সোমনাথ লাইশঙ অসি থাজবা, লাইনিং লাইশোন অমসুং ভারতকী অশেংবা থম্মোয়গী খুদম অমা ওইনা লেপ্লি: প্রধান মন্ত্রী
চহী ৭৫গী মমাংদা ঙসিগী নুমিৎ অসিমক্তদা সোমনাথ লাইশঙ অমুক হন্না শঙ্গাখিবা অসি অচম্বা থৌরম অমা নত্তে; ভারতনা ১৯৪৭তা নীংতম্বা ফংলবদি, ১৯৫১দা সোমনাথ লাইশঙ শঙ্গাবা অসিনা ভারতকী নীংতম্বগী ৱাখল্লোন অদু ফোঙদোক্লি: প্রধান মন্ত্রী
সোমনাথ অমৃত মহোতসব অসিনা লাক্কদৌরিবা চহী লিশিং কয়া অসিদা ভারতকী লমজিং-লমতাকপীগী থৌদাং লৌগনি: প্রধান মন্ত্রী
লুতরশিংনা সোমনাথ লাইশঙগী ফজবা অদু মাংহন্নবা হোৎনখি; সোমনাথ অসি পোৎশক অমা খক্তমক ওই হায়না খল্লদুনা মখোয়না মসিবু মাঙহনখি; লাইশঙ অসি কয়ারক হন্না থুগাইখি, অদুবু মদু অমুক হন্না শাগৎখি, অমসুং কিন্থজরবসু তুংদা অমুক হন্না শেমগৎখি: প্রধান মন্ত্রী
সোমনাথ লাইশং অসি নৌনা শেমগৎপা খক্তা নত্তনা লৈবাক অসিনা চহি চা কয়াগী অশোয়বা কয়াসু মুত্থৎখ্রে: প্রধান মন্ত্রী
লৈবাক অমনা মতমগী মতুং ইন্না মপাঙ্গল কনখৎহনবা ঙম্বগীদমক্তা মদুগী হৌরকফমগা শম্নদুনা লৈরবদি অমত্তা ঙাইরবা লৈবাক অমা ওইগনি হায়বসি সোমনাথনা ঐখোয়দা নিংশিংহল্লি: প্রধান মন্ত্রী
11 MAY 2026 3:52PM by PIB Imphal
গুজরাতকী সোমনাথ লাইশঙগী নৌনা শেমজিন-শাজিন তৌরবা মফম অদুগী উরেপ উয়ুং তম্বগী চহি ৭৫ মপুং ফারকপগা ইরোইননা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা ঙসি গুজরাতকী সোমনাথ অম্রুত মহোৎসবতা শরুক য়াখ্রে।
৭৫শুবা চহীগী থৌরমদা সোমনাথ লাইশঙগী কমপ্লেক্স তিনখিবা মীয়ামদা ৱা ঙাংলদুনা প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা থৌরম অসি ইচম চম্বা থৌরম অমা নত্তে, মসি ভারতকী মতম চুপ্পগী ওইবা ৱাখল্লোন অমসুং সিভিলাইজেসনেল রেজিলিয়েন্সকী দিক্লারেসন অমনি হায়না শিংথাখি। য়াম্না মরুওইবা মীফম অদুদা ইকায় খুম্নবা অমসুং লৈবাক অসিগী চাউথোকচবা কয়াগা লোইননা বেদগী ঈশৈশিং, কলচরেল পর্ফোমেন্স অমসুং সমুদ্রগী ঈচেলনা অশেংবা মফম অদু অমুক হন্না শেমগৎলকপগী থৌরম পাংথোকখি।
অরিবা মতমগী লাইরিক লাইশুগী লৌশিংবু শীজিন্নদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি করম্না মসিগী ক্রিএসন অসি ঈশ্বরদগী হৌরকই অমসুং ঈশ্বরদা অমুক হন্না পুনশিল্লি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "য়তো জয়তে পল্যতে য়নে বিশ্ৱম, তমিশাম ভজে ল্যতে যাত্রা বিশ্ৱম, ঙসি ঐখোয়না মহাক্কী লৈফম নৌনা শেমগৎপগী কুমহৈ পাংথোক্লি।" প্রধান মন্ত্রীনা মহাক্কী মশাগী ভক্তিগী পল্লদুনা, দাদা সোমনাথকী অচেৎপা ভক্ত অমা ওইনা মহাক্না লাইশঙ অসিদা চৎখিবা মশিং য়াম্লবা মতমশিং অদু নৌহৌনা নীংশিংখি। "ঐহাক্না মহাক্কী মফমদা ইকোক কয়ারক হন্না নোঞ্জখ্রে, অদুবু ঙসি ঐহাক মফম অসিদা লাকপা মতমদা খোঙচৎ অসিনা ঐহাকপু নুংঙাইবা ফাওহল্লে।" হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি।
থা খরগী মমাংদা মহাক্না সোমনাথ স্ববিমান পর্ৱকী থৌরমদা চৎখিবা অদু নীংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা থৌরম অনি অসি অমগা অমগা নক্না পাঙথোকপগী তোপ তোপ্পা তাঞ্জা অদু ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "সোমনাথকী চাউথোকচবা অসি অহানবা মাংখ্রবা মতুং চহি ১০০০গী মতুংদসু মাংহন্দবা ঙমদে, অমসুং ঙসি অনৌবা মওং অসিদা প্রনপ্রতিষ্ঠাগী চহি ৭৫ মপুং ফারকপদা, ঐখোয়না চহি লিশিং অমা মুৎনাইদনা লৈরকপগী খোঙচৎ অসি থেংনবগী খুদোংচাবা ফংলে।"
১৯৫১গী কনসক্রেতসন্না পুৱারী ওইবগী মরুওইবা অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মসি মহৌশাগী ইচম চম্বা থৌরম অমা নত্তে। শ্রী মোদীনা হায়খি, "ভারত অসি ১৯৪৭দা নীংতম্বা ফংলবদি, ১৯৫১দা সোমনাথকী প্রান প্রতীসতানা ভারতকী নীংতম্বগী ৱাখল্লোন ফোংদোকখি।"
ভারতনা নীংতম্বা ফংলবা মতুং চহি মরি মখায়রোমগী মতুংদা ইং ১৯৫১দা লাইশঙ অসি অমুক হন্না শাগৎপগী মরুওইবা অদু পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা সরদার বল্লভভাই পতেলগী লুচিংবা নিংথৌ পানবা লৈবাক ৫০০ গী রাজনিতীগী ওইবা পুনশিন্নবা অমসুং সোমনাথ অমুক হন্না শাগৎনবা মহাক্কী ৱারেপকী মরক্তা মশক থোকপা মান্নবা অমা পনখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "জাতি অসিনা মপান লৈবাক্কী চিংনবশিংদগী মশা মশাগী মনুং চল্লকপা মতমদা, সোমনাথ অমুক হন্না শেমগৎপা অসিনা মালেমদা ভারত অসি নীংতম্বা খক্তা নত্তে, মসিনা হান্নগী মগুন অদু অমুক হন্না ফংবা ঙম্লে হায়না ফোঙদোকখি।"
থৌরম অসিগী মল্তিলেয়র ওইবা মরুওইবা অদু ফোংদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মহাক্না চহি ৭৫গী রিত্রোস্পেক্তিব অমা উবা ফংলি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "ঐহাক্না মফম অসিদা সোমনাথনা মপুং ফাহনখিবা, থুগাইবা হায়বসিনা নৌনা শেমগৎপগী নুংদা চেল্লিবা ঈচেল অদু উরি।" মহাক্না হায়খি মদুদি মহাক্না অশেংবা মফমশিং অসিদা অরানবদুগী মথক্তা অচুম্বনা মতম চুপ্পগী ওইনা মায়থীবা পীবদু উখি।
প্রধান মন্ত্রীনা য়ুনিবর্সেল ৱেলফেয়রগী পাউতাকশিং পীরিবা চহি লিশিং কয়াগী স্পিরিচুএল কন্সনেসন্স অসি উবা ফংলবা অদুগী মতাংদা পনখি। মহাক্না সোমনাথকী রেসিলিয়েন্সতা য়াওরিবা ভারতকী ইন্দষ্ট্রকচরেল ইসেন্সকী মহাক্কী ভিজন অদু ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "ঐহাক্না মসিদা উরি মদুদি চহী চা কয়াগী অকিবা লৈতনা হোৎনরকপদগী ভারতকী শক্তম অদু মাঙহনবা ঙমখিদে।"
থৌরম অসিগী তুংলমচৎকী মায়কৈদা মীৎয়েং থম্বগী মতাংদা পল্লদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি সোমনাথ অমৃত মহোৎসব অসি নিংশিংবা খক্তদগী হেন্দোকপনি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "মসি মমাংগী কুমহৈ খক্তা নত্তে, মসি মথংগী চহি লিশিং অমগী ভারতকী ইথিলসু ওইরি।" মরুওইবা থৌরম অসিদা প্রধান মন্ত্রীনা লৈবাক মীয়াম অমসুং লোর্দ সোমনাথকী ভক্ত কোতি কয়াদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
নুমিৎ অসিবু নেস্নেল হিস্তরীগী অতোপ্পা মশক থোকপা মীকুপ অমগা শম্নহন্দুনা মহাক্না মীফম অদুদা নীংশিংখি মদুদি মে ১১ অসি ভারতনা ১৯৯৮দা পোখরান ন্যুক্লিয়র তেস্ত তৌখিবগী কুমওনসু ওইরি। লৈবাক অসিনা মে ১১দা ন্যুক্লিয়র তেস্ত অহুম করম্না পাংথোকখিবগে, ভারতকী সাইন্তিস্তশিংগী তৌবা ঙম্বগী মতিক অদু করম্না উৎখিবগে হায়বদু মহাক্না শন্দোক্না তাকখি। মহাক্না মে ১৩দা পাংথোকখিবা মখা তাবা তেস্তশিং অদু ভারতকী অচেৎপা রাজনিতীগী ৱারেপ অদুগী খুদম অমনি হায়না ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি মদুদি মতম অদুদা মালেম পুম্বনা ভারতকী মথক্তা প্রেসর পীখি, অদুবু অতলজীগী লুচিং মখাদা, মতম অদুগী সরকারনা উৎখি মদুদি ঐখোয়গীদমক্তা, লৈবাক অসি খ্বাইদগী মরু ওই, মালেমগী শক্তি অমত্তনা ভারতপু নমথবা ঙম্লোই অমসুং প্রেসর পীবা ঙম্লোই।"
ওপরেসন অসিগী মমিংগী মরুওইবা অদু শন্দোক্না তাক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি পোখরান ন্যুক্লিয়র তেস্ত অসি কলচরেল ওইবা মরমশিংগীদমক ওপরেসন শক্তি হায়না কৌখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, " মরমদি শক্তিগা শিবগা লোয়ননা ইরাৎপা অসি ঐখোয়গী চৎনবীনি।" হিন্দু আইকোনোগ্রাফীদা য়ুম্ফম ওইদুনা মহাক্না শন্দোক্না হায়খি মদুদি অর্ধনরিশ্বর শিবনা শিবা অমসুং শক্তিগী খেন্নবা লৈতবদু উৎলি। প্রধান মন্ত্রীনা নিংশিংখি মদুদি ভারতকী মিসন চন্দ্রয়াননা থাদা মায় পাক্না লেন্দ তৌরকপা মতমদা, লেন্দিং সাইত অসি হায়রিবা ফিলোসোফী অসিগা চুনবা মওংদা মমিং থোনখি। এতিমোলোজিকেল কন্নেক্সন অদু ফোংদোক্লদুনা মহাক্না অরিবা মতমগী লৌশিং অমসুং মোদর্ন এচিবমেন্তকী মরী অসিদা নুংঙাইবা ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "জ্যোতির্লিঙ্গ অসি চন্দ্রগী মমিং (সোমা) গী মতুং ইন্না সোমনাথ কৌবা অসি য়াম্না লেমজনিংঙাই ওইবা অমনি।"
প্রধান মন্ত্রীনা শিব অমসুং শক্তিবু পুন্না ইকায় খুম্নবগী ফিলোসোফী অসিনা হৌজিক ভারতকী সাইন্তিফিক এদভান্সকীদমক মতৌ করম্না ইথিল পীবগে হায়বদু শন্দোক্না তাকখি। ঙসিদি ঐখোয়না মসিগী ৱারেপ অসি মঙফাওনরকপা উবা ফংলে। ঐখোয়গী শিবা অমসুং শক্তিগী লাইশোল অসি লৈবাক অসিগী সাইন্তিফিক প্রোগ্রেসকী ইন্সপিরেশনসু ওইগদবনি হায়না শ্রী মোদীনা ফোংদোকখি। ওপরেসন শক্তিগী কুমওন লাকপদা মহাক্না লৈবাক মীয়াম পুম্নমকপু নুংঙাইবা ফোংদোকখি।
লাইশং অসিগী চহি লিশিং অমগী থুগাইবা অমসুং অমুক হন্না শেমগৎপগী ৱারী শানদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা পুৱারী অসিবু পুক্নিং থৌগৎলিবা অচেৎপা ৱাখল্লোন অদু ফোংদোকখি। গজনিগী মাহমুদ অমসুং অলাউদ্দিন খিলজীগুম্বা লান্দারকপশিংনা মথং-মনাও নাইনা লান্দারক্লবসু, লাইশং অসি নিংথৌরেল রাজা ভোজ, ভীমদেব I, কুমারপাল, মহিপাল I, অমসুং রাও খঙ্গারনা কয়ারক হন্না নৌহৌননা শেমগৎখি, মখোয় খুদিংমক্না থোইদোক হেন্দোকপা স্পিরিচুএল কোলগী পাউখুম পীখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "নুং-নুংঙাইনা থুগাইবশিংনা নুঙ অমসুং মোর্তরখক্তমক উখি, অদুবু মখোয়না ঐখোয়গী সিভিলাইজেসনগী ইন্তেলেকচুএল অমসুং স্পিরিচুএল পাৱর অদু খঙখিদে।"
লৈবাক অসিগী কলচরেল রিকভরিদা মীৎয়েং থম্লদুনা, লমদম অসিগী লাইনিংথৌগী হেরিতেজ অসি ঙাক-শেন্দুনা থম্লিবা লাকুলিশা অমসুং সোমা শর্মাগুম্বা শক্নাইরবা মীওইশিংগী থৌদাং অদু প্রধান মন্ত্রীনা থাগৎখি। মহাক্না ভভা ব্রিহাসপতী, পশুপতাচার্য অমসুং লমদম অসিগী স্পিরিচুএল ত্রেদিসনশিং ঙাক-শেন্দুনা থম্লিবা স্কোলর কয়াগী স্কোলারসিপ কন্ত্রিব্যুসনশিংবু শকখঙখি। প্রধান মন্ত্রী মোদীনা লমদম অসিগী ৱাখল্লোনবু ঙাক-শেন্দুনা থম্লিবা বিশালদেব অমসুং ত্রিপুরান্তকগুম্বা ইন্তলেকচুএল পর্সোনিএলিতীশিংবু শকখঙখি। ইকায় খুম্নবা অদু পাকথোক চাউথোকহল্লদুনা মহাক্না সোমনাথকী সেবাদা মশাবু কত্থোকখিবা বীর হমিরজী গোহিল, বীর ভেগদাজী ভিল, পুন্যশ্লোক অহিলয়াবাই হোলকরজী, বরোদকী গেকৱাদস, জাম সাহেব মহারাজা দিগ্বিজয় সিংহজীগুম্বা অতোপ্পা অথোইবা মীওই কয়াগী মমিং পনখি। মহাক্না সোমনাথকী নৌহৌননা শেমগৎপগী মোদর্ন আর্কিতেক্তশিং হায়বদি সরদার পতেল, দোক্তর মোদী, শ্রী নরেন্দ্র মোদী অমসুং শ্রী নরেন্দ্র মোদীবু থাগৎপা ফোংদোকখি। রাজেন্দ্র প্রসাদ, কে.এম.মুনশিজী অমসুং অসিগুম্বা লাইগী থম্মোয় পুম্নমকপু থাগৎচরি। মহাক্না মখোয়গী লেগেসতগী মতমসিগী থৌদাং লৌবগী ইথিল লৌখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "মখোয়গী নিংশিংবনা ঐখোয়দা ঐখোয়গী কলচরেল হেরিতেজ অসিবু মাংলোমদা পুখৎপা খক্তা নত্তনা মসিগী থৌদাং অসি লাক্কদৌরিবা মীরোলশিংগী খুৎতা পীশিনবা মথৌ তাবগী ইথিল পীরি।"
ভারতকী চাওরবা কলচরেল হেরিতেজ অদুগী মতাংদা পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কলচরেল সাইতশিং অসি চহি লিশিং কয়াদগী লৈবাক অসিগী মশক ওইদুনা লাক্লি। অদুম ওইনমক মহাক্না ভারতকী নীংতম্লবা মতুংগী মতমগী নুংঙাইতবা মশক অমা পনখি। মালেমগী তোঙান তোঙানবা মফমশিংগা চাংদম্নদুনা মহাক্না হায়খি মদুদি মালেমগী মফম কয়াদা, লান্দারকপশিংনা মাংখিবা হেরিতেজ অদু অমুক হন্না শেমগৎনবা লৈবাকশিংনা অমত্তা ওইনা পুনশিনখি। প্রধান মন্ত্রীনা পান্দম অসিগী মায়কৈদা লিংখৎপা লুচিংবশিংনা হোৎনখিবা অদুগীদমক থাগৎপা ফোংদোকখি। অদুম ওইনমক, লুচিংবশিংগী মরক্তগী মখোয়না থেংনখিবা নুংঙাইতবা মায়োক্নবশিং অদুগী মতাংদসু মহাক্না পনখি। অদুম ওইনমক সর্দার সাহেবকী অচেৎপা ৱারেপ্না লৈবাক অসিনা চহি চা কয়াগী ওইবা লাজবা অদু মুত্থৎপা ঙমখি।"
হৌজিক্কী মতমগী শিংনবশিংগী মতাংদা শিংনবা ফোঙদোক্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি খেন্নবা পুরক্লিবা ফোর্সশিং অসি ঙসিসু ইথিল লৈরি। মহাক্না নেস্নেল ওইনা মরু ওইবা কলচরেল প্রোজেক্তশিংদা মায়োক্নবা হৌখিবা মতমগী খুদমশিং পনখি। প্রধান মন্ত্রীনা অসিগুম্বা খেন্নবগী ৱাখল্লোনগী মায়োক্তা চেকশিন্না লৈনবা হায়খি। মহাক্না নেস্নেল দিবেলপমেন্তকী মায়কৈ অনিমকপু ইকায় খুম্নবা ইথিল পীদুনা তংদু লৈতাবা খুমাং চাওশিনবগী ভিজন অমা ফোংদোকখি। শ্রী মোদীনা হায়খি, "ঐখোয়না চাউখৎপা অমসুং হেরিতেজপু পুন্না লৌদুনা মাংলোমদা চংশিনবা তাই।"
ইকোনোমিক ত্রান্সফোর্মেসনদা তেম্পল ত্রস্তকী থৌদাং অদু শকখঙলদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি সোমনাথ অসি মতৌ করম্না ইন্তিগ্রেতেদ দিবেলপমেন্তকী লাইওন অমা ওইরকপগে, অমগা অমগা লোয়ননা স্পিরিচুএল সেন্তর অমা ওইরকপগে অমসুং ইকোনোমিক ইঞ্জিন অমা ওইরকপগে হায়বসিনি। মসিনা ইমুং চাম্মরোম অমসুং মীওই লিশিং কয়াগী হিংনবগী লম্বীদা কান্নবা ফংহল্লি। মহাক্না হায়খি, "মসিগী লাইশঙ অসিনা মালেমগী মফম কয়াদগী মীওই কয়াবু চিংশিল্লি, অমসুং মখোয়গী খোঙচৎ অসিনা লমদম পুম্বদা চাউখৎপা পুরক্লি।"
ভারতকী লাইনিং লাইশোনগী লমদা মহাক্কী মীৎয়েং পাকথোক চাউথোকহন্দুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হৌখিবা চহিশিংদা লৈবাক শীনবা থুংনা পায়খৎলিবা অহোংবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিং, কেদর্নাথ অমুক হন্না শাগৎপা, কাশীগী বিশ্বনাথ ধাম, উজ্জয়িনগী মহাকল মহোলোক, চর্ধাম হাইৱে প্রোজেক্ত, গোবিন্দঘাটতগী হেমকুন্দ সাহিব ফাওবা রোপৱে প্রোজেক্ত, করতারপুর কোরিদোর অমসুং বৌদ্ধ সর্কিৎকী মতাংদা পনখি। "মসি পুম্নমক অসি চহী ১০-১২গী মনুংদা থোকখ্রে, মসিনা উৎলি মদুদি কলচরেল সাইতশিং অসি চাউখৎপগী থিংনবা নত্তে, অদুবু তশেংনা মখোয় অসি ভারতকী স্পিরিচুএল-সোসিএল সিস্তেমগী সেন্তরশিংনি, অমসুং লৈবাক অসিগী ইকোনোমিক প্রোগ্রেসকী সোর্স অমসুং অশেংবা চাউখৎপগী থোঙজেলশিংনি।"
থৌরাং অসিগী ফিলোসোফিকেল ওইবা য়ুম্ফম অমা থম্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা উপনিশাদকী ৱারোল "সার্বম খলভিদম ব্রহ্মা", পুম্নমক অসি ব্রাহ্মননি হায়না পনখি। মসিগী ৱাখল্লোন অসিনা তুরেলশিং, উমংশিং, চীংশিং অমসুং মহৌশাগী পোৎলম পুম্নমক অসি অশেংবা মওং ওইনা লৌই হায়না মহাক্না ফোংদোকখি। মালেম অসিনা মহৌশাগী পুন্সি মহিংদা ওন্থোকপা মতমদা, ঐখোয়না মসিগী অরিবা মতমগী লৌশিং অসিবু মশক খঙগদবনি অমসুং শেয়র তৌগদবনি। ঐখোয়না ঐখোয়গী লাইনিংথৌগী মফমশিং অসি মালেম পুম্বগী ওইনা অপুনবা চাউখৎপগী খুদম অমা ওইহল্লসি।"
লৈবাক অমগী মপাঙ্গলদা কলচরগী কন্তিন্যুএন্সকী থৌদাং অদু পল্লদুনা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি অনৌবা জেনরেসনশিংনা মখোয়গী পুৱারী, থাজবা অমসুং মগুনশিংগা অমুক্কা হন্না শম্নরকপা মতমদা, লৈবাক অসিগী মনুংগী মপাঙ্গল অসি মপুং ফানা হেনগৎলক্কনি। ঙসি ভারতনা মাংলোমদা চংশিল্লিবা মশা-মশানা থাজবা অসি মসিগী কলচরেল কন্তিন্যুএন্সী অসিদা য়াম্না চাউনা তঙাইফদে হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি।
তুংগী মীরোলশিংবু থাগৎলদুনা লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা মীফম অদুদা নীংশিংখি মদুদি চহী ৭৫গী মমাংদা, সোমনাথ নৌনা শঙ্গাবনা অহোংবা পুরকপগী খোঙচৎ অমা হৌখি। ঙসিদি, খোঙচৎ অসি ঐখোয়গী মাংদা হেন্না পাক-চাউবা মওংদা লৈরি। ঐখোয়না ঐখোয়গী চৎনবীশিংদা য়ুম্ফম ওইদুনা হেন্না ৱাংবা থাক্তা পুখৎকদবনি, মসি ঐখোয়গী মতমগী মেনদেৎনি।" হায়না শ্রী মোদীনা হায়খি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi participates in Somnath Amrut Mahotsav, marking 75 years since the inauguration of the restored Somnath Temple, Gujarat
The Somnath Temple stands as a beacon of unwavering faith, divinity and a sacred symbol of India’s eternal soul: PM
The restoration of the Somnath Temple on this exact day 75 years ago was no ordinary occasion; If India attained independence in 1947, then the consecration of Somnath in 1951 proclaimed the independent spirit of India: PM
The Somnath Amrit Mahotsav will serve as India's guiding inspiration for the next thousand years: PM
Looters tried to destroy the magnificence of the Somnath temple;Thinking of Somnath as nothing but a physical edifice, they kept striking against it; The temple was broken repeatedly, yet it was rebuilt time and again, standing tall after every fall: PM
Not only was the Somnath temple reconstructed, but the country also washed away the blemish of centuries: PM
Somnath serves as a reminder that a nation can sustain its strength over time only if it remains connected to its roots: PM
11 MAY 2026 3:52PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today participated in Somnath Amrut Mahotsav, marking 75 years since the inauguration of the restored Somnath Temple, Gujarat.
Addressing a grand gathering at the Somnath Temple complex on the occasion of its 75th consecration anniversary, Prime Minister Shri Narendra Modi hailed the event as far more than a ceremonial occasion, but rather a declaration of India's eternal consciousness and civilizational resilience. The momentous gathering witnessed celestial devotion interwoven with national pride as vedic chants, cultural performances, and the roar of ocean waves converged to celebrate the sacred site's restoration.
Invoking ancient scriptural wisdom,The Prime Minister described how this creation springs from the divine and merges back into it. "Yato jayate palyate yena vishwam, tamīsham bhaje līyate yatra vishwam, today we are celebrating the festival of reconstruction of His abode," asserted Shri Modi.Sharing his personal devotion, the Prime Minister recalled his countless visits to the temple as an ardent devotee of Dada Somnath. "I have bowed before Him countless times, but today when I was coming here, this journey through time was giving me a delightful experience," remarked Shri Modi.
Recalling his recent visit just a few months ago during the Somnath Swabhiman Parv, the Prime Minister highlighted the unique significance of witnessing both commemorations in close succession. "The pride of Somnath being indestructible even 1000 years after the first destruction, and today 75 years of the Pran Pratishtha of this modern form, we have got the opportunity to experience the immortal journey of a thousand years," affirmed Shri Modi.
Emphasizing the historical importance of the 1951 consecration, the Prime Minister stated that it was no ordinary occasion. "If India became independent in 1947, then in 1951, the Pran Pratishtha of Somnath proclaimed the independent consciousness of India," asserted Shri Modi.
Reflecting on the profound significance of the Temple's reconstruction in 1951, just four years after India's independence, the Prime Minister drew a remarkable parallel between Sardar Vallabhbhai Patel's political unification of 500 princely states and his determination to rebuild Somnath. "When the nation freed itself from foreign shackles, Somnath's restoration simultaneously declared to the world that India was not merely independent, it was already reclaiming its ancient glory," Shri Modi observed.
Articulating the multilayered significance of the occasion, the Prime Minister stated he is not merely witnessing a 75-year retrospective. "I am seeing here the resolve of creation in destruction, which Somnath has fulfilled," observed Shri Modi. He described perceiving the eternal victory of truth over falsehood in the sacred precincts.
The Prime Minister spoke of witnessing millennia of spiritual consciousness that has imparted lessons of universal welfare. He articulated his vision of India's indestructible essence embodied in Somnath's resilience. "I am seeing here that the indestructible form of India which could not be erased by centuries of vicious attempts, could not be defeated," asserted Shri Modi.
Emphasizing the forward-looking dimension of the celebration, he stated that the Somnath Amrit Mahotsav transcends mere commemoration. "This is not just a celebration of the past, this is also India's inspiration for the next one thousand years," affirmed Shri Modi. The Prime Minister extended his congratulations to all countrymen and crores of devotees of Lord Somnath on this momentous occasion.
Connecting the day to another landmark in national history, he reminded the gathering that May 11 also marks the anniversary of India's Pokhran nuclear tests in 1998. He detailed how the country conducted three nuclear tests on May 11, demonstrating the capability of Indian scientists. He highlighted the subsequent tests on May 13 as proof of India's unwavering political resolve. "At that time the entire world's pressure was on India, but under the leadership of Atal ji, the then government demonstrated that for us, nation comes first,no power in the world can make India bow or bring it under pressure," asserted Shri Modi.
Explaining the significance of the operation's name, the Prime Minister noted that the Pokhran nuclear test was called Operation Shakti for profound cultural reasons. "Because the worship of Shakti along with Shiva has been our tradition," remarked Shri Modi. Drawing on Hindu iconography, he explained that Ardhanarishwara Shiva demonstrates the inseparability of Shiva and Shakti. The Prime Minister recalled that when India's Mission Chandrayaan successfully landed on the moon, the landing site was named in accordance with this same philosophy.Highlighting the etymological connection, he expressed delight at the confluence of ancient wisdom and modern achievement. "How delightful it is that this Jyotirlinga is called Somnath after the name of the moon (Soma)," remarked Shri Modi.
The Prime Minister articulated how the philosophy of worshiping Shiva and Shakti together now inspires India's scientific advancement. "Today we are seeing this resolve being realized,that our worship of Shiva and Shakti should also become inspiration for the country's scientific progress," asserted Shri Modi. He extended congratulations to all countrymen on the anniversary of Operation Shakti.
Tracing the temple's thousand-year saga of destruction and revival, the Prime Minister illuminated the indomitable spirit that animated this history. Despite successive assaults by invaders like Mahmud of Ghazni and Alauddin Khilji, the temple was reconstructed repeatedly by devoted rulers,Raja Bhoj, Bhimdev I, Kumarapala, Mahipala I, and Rao Khangar, each answering an irresistible spiritual call. "Those who destroyed saw only stone and mortar, but they never understood the intellectual and spiritual power of our civilization," asserted Shri Modi.
Drawing the nation's cultural recovery into focus, the Prime Minister acknowledged the contributions of luminaries like sages Lakulisha and Soma Sharma who preserved the region's sacred heritage. He acknowledged the scholarly contributions of Bhava Brihaspati, Pashupatacharyas and many scholars that sustained the area's spiritual traditions. PM Modi recognized intellectual Personalities like Vishaldev and Tripurantak who safeguarded the region's consciousness. Expanding the circle of reverence, he named numerous other great personalities like Veer Hamirji Gohil, Veer Vegdaji Bhil, Punyashloka Ahilyabai Holkar ji, Gaekwads of Baroda, Jam Saheb Maharaja Digvijay Singh ji who dedicated themselves to Somnath's service. He specifically bowed to the modern architects of Somnath's restoration like Sardar Patel, Dr. Rajendra Prasad, K M Munshi ji and all such divine souls. He drew inspiration from their legacy for contemporary responsibility. "Their remembrance inspires us that we not only have to carry forward our cultural heritage but also have to pass on this responsibility into the hands of coming generations," affirmed Shri Modi.
Reflecting on India's vast cultural inheritance, the Prime Minister noted that cultural sites have been the nation's identity for thousands of years. Yet he pointed to a painful irony in post-independence India. Drawing international comparisons, he noted that elsewhere in the world, nations whose heritage was destroyed by invaders later came together to restore it. The Prime Minister acknowledged the tremendous efforts made by the founding leaders toward this goal.However, he also referenced the unfortunate opposition they faced from within the leadership. "Yet Sardar Sahab's unwavering resolve ensured that the nation washed away centuries of shame," remarked Shri Modi.
Expressing concern about contemporary challenges, the Prime Minister stated that divisive forces remain influential even today. He cited recent examples of opposition to nationally significant cultural projects. The Prime Minister called for vigilance against such divisive thinking. He articulated a vision of balanced progress that honors both dimensions of national development. "We have to move forward taking development and heritage together," affirmed Shri Modi.
Acknowledging the Temple Trust's role in economic transformation, the Prime Minister highlighted how Somnath has become a beacon of integrated development, simultaneously a spiritual center and an economic engine benefiting hundreds of families and thousands of livelihoods. "This temple draws people from every corner of the world, and their visits generate prosperity across the entire region," he observed.
Expanding his vision to India's sacred pilgrimage network, the Prime Minister catalogued the transformative development undertaken across the country in recent years, the reconstruction of Kedarnath, the beautification of Kashi's Vishwanath Dham, Ujjain's Mahakal Mahalok, the Chardham highway project, the ropeway project from Govindghat to Hemkund Sahib the Kartarpur Corridor, and the Buddhist Circuit. "All of this has occurred within 10-12 years, demonstrating that cultural sites are not obstacles to progress, but are indeed centers of India's spiritual-social system, and have also been sources of the country's economic progress and gateways to genuine development," asserted Shri Modi.
Articulating a philosophical foundation for this endeavor, the Prime Minister invoked the Upanishadic declaration "Sarvam Khalvidam Brahma", all of this is Brahman, explaining that this vision encompasses rivers, forests, mountains, and all of nature as sacred manifestations. "When the world turns toward natural living, we must recognize and share this ancient wisdom. Let us make our sacred places examples of harmonious development for the entire world," urged Shri Modi.
Emphasizing the role of cultural continuity in national strength, the Prime Minister asserted that when new generations reconnect with their history, faith, and values, the nation's inner strength deepens immeasurably. "The self-confidence with which India advances today owes immensely to this cultural continuity," noted Shri Modi.
Concluding with a call to future generations, the Prime Minister reminded the assembly that seventy-five years ago, Somnath's consecration began a transformative journey. "Today, that journey stands before us in even more expansive form. We must carry it to greater heights while remaining rooted in our traditions, this is the mandate of our times," asserted Shri Modi.