ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ସୋମନାଥ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ
11 MAY 2026 3:52PM by PIB Bhubaneswar
• ଗୁଜରାଟସ୍ଥିତ ଶ୍ରୀସୋମନାଥ ମନ୍ଦିର ପୁନରୁଦ୍ଧାରର ୭୫ତମ ବର୍ଷପୂର୍ତ୍ତି ପାଳନ ଉପଲକ୍ଷେ ଆୟୋଜିତ ହେଲା ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ
• ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିର ଅଟଳ ବିଶ୍ୱାସ, ଦିବ୍ୟତା ଏବଂ ଭାରତର ଶାଶ୍ୱତ ଆତ୍ମାର ଏକ ପବିତ୍ର ପ୍ରତୀକ ଭାବରେ ଠିଆ ହୋଇଛି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଠିକ୍ ୭୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଆଜିର ଦିନରେ ଶ୍ରୀସୋମନାଥ ମନ୍ଦିରର ପୁନରୁଦ୍ଧାର କୌଣସି ସାଧାରଣ ଘଟଣା ନଥିଲା; ଯଦି ଭାରତ ୧୯୪୭ରେ ସ୍ୱାଧୀନତା ପାଇଥିଲା, ତେବେ ୧୯୫୧ରେ ସୋମନାଥର ପ୍ରାଣପ୍ରତିଷ୍ଠା ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନ ଚେତନାର ଉଦଘୋଷ କରିଥିଲା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ସୋମନାଥ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ ଆଗାମୀ ଏକ ହଜାର ବର୍ଷ ପାଇଁ ଭାରତର ପ୍ରେରଣା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଲୁଟେରାମାନେ ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିରର ଶୋଭାକୁ ନଷ୍ଟ କରିବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରିଥିଲେ; ସେମାନେ ଏହାକୁ କେବଳ ଏକ ଭୌତିକ ଢାଞ୍ଚା ବୋଲି ଭାବି ଏହା ଉପରେ ବାରମ୍ବାର ଆକ୍ରମଣ କରିଥିଲେ; ମନ୍ଦିରକୁ ବାରମ୍ବାର ଭଙ୍ଗା ଯାଇଥିଲା ଏବଂ ଏହାକୁ ବାରମ୍ବାର ପୁନଃନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଥର ଏହା ମୁଣ୍ଡ ଟେକି ଉଠିଥିଲା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ଶ୍ରୀ ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିରର ମଧ୍ୟ ପୁନଃନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଥିଲା, ଏବଂ ଦେଶ ଶହ ଶହ ବର୍ଷର କଳଙ୍କକୁ ମଧ୍ୟ ଧୋଇ ଦେଇଥିଲା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• କୌଣସି ଦେଶ ନିଜର ମୂଳ ସହିତ ଜଡିତ ରହିଲେ ହିଁ ଦୀର୍ଘ ସମୟ ପାଇଁ ମଜବୁତ ରହିପାରିବ ବୋଲି ସୋମନାଥ ଆମକୁ ସ୍ମରଣ କରାଇ ଦେଇଥାଏ : ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
• ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ଗୁଜରାଟର ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିର ପୁନରୁଦ୍ଧାରର ୭୫ତମ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଉପଲକ୍ଷେ ଆୟୋଜିତ ସୋମନାଥ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବରେ ଯୋଗ ଦେଇଛନ୍ତି ।
ଶ୍ରୀ ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିର ପୁନରୁଦ୍ଧାରର ୭୫ତମ ବର୍ଷ ପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ସୋମନାଥ ମନ୍ଦିର ପରିସରରେ ଏକ ବିଶାଳ ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ କେବଳ ଏକ ଆନୁଷ୍ଠାନିକ ଉତ୍ସବ ନୁହେଁ, ବରଂ ଭାରତର ଶାଶ୍ୱତ ଚେତନା ଏବଂ ସଭ୍ୟତାଗତ ଶକ୍ତି ଭାବେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ଏହି ଐତିହାସିକ ସମାବେଶରେ ଦିବ୍ୟ ଭକ୍ତି ଏବଂ ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଗୌରବର ଏକ ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ସଙ୍ଗମ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା । ବୈଦିକ ମନ୍ତ୍ର, ସାଂସ୍କୃତିକ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ ପ୍ରଦର୍ଶନ ଏବଂ ସମୁଦ୍ର ଲହଡ଼ିର ଗର୍ଜନ ସହିତ ଏହି ପବିତ୍ର ସ୍ଥାନର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ଉତ୍ସବକୁ ଭବ୍ୟ ଆକାରରେ ପାଳନ କରାଯାଇଥିଲା ।
ପ୍ରାଚୀନ ଶାସ୍ତ୍ର ଜ୍ଞାନର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ବ୍ରହ୍ମାଣ୍ଡ ଈଶ୍ୱରଙ୍କଠାରୁ ଉତ୍ପନ୍ନ ହୁଏ ଏବଂ ତାଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଲୀନ ହୁଏ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ‘‘ଯତୋ ଜାୟତେ ପାଲ୍ୟତେ ୟେନ ବିଶ୍ୱମ୍, ତମିଷମ୍ ଭଜେ ଲିୟତେ ୟତ୍ର ବିଶ୍ୱମ୍’’,-ଆଜି ଆମେ ଈଶ୍ୱରଙ୍କ ନିବାସସ୍ଥଳୀ ପୁନଃନିର୍ମାଣର ଉତ୍ସବ ପାଳନ କରୁଛୁ। ନିଜର ବ୍ୟକ୍ତିଗତ ଭକ୍ତି ବିଷୟରେ ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନିଜକୁ ଦାଦା ସୋମନାଥଙ୍କ ଜଣେ ପରମ ଭକ୍ତ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ । ଏହି ମନ୍ଦିରକୁ ଅନେକ ଥର ଆସିଥିବା ମନେ ପକାଇଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ମୁଁ ତାଙ୍କ ସମ୍ମୁଖରେ ଅଗଣିତ ଥର ପ୍ରଣାମ କରିଛି, କିନ୍ତୁ ଆଜି ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏଠାକୁ ଆସୁଥିଲି, ସେତେବେଳେ ସମୟର ଏହି ଯାତ୍ରା ମୋତେ ଏକ ସୁଖଦ ଅନୁଭୂତି ଦେଇଥିଲା।’’
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ସୋମନାଥ ସ୍ୱାଭିମାନ ପର୍ବ ଉପଲକ୍ଷେ କିଛି ମାସ ପୂର୍ବରୁ ଏହି ମନ୍ଦିରକୁ ତାଙ୍କର ଯାତ୍ରା ବିଷୟରେ ମନେ ପକାଇଥିଲେ । ଦୁଇଟି ସମାରୋହ ଏକସଙ୍ଗେ ସମ୍ପନ୍ନ ହେବାର ଅଭିନବ ମହତ୍ୱ ଉପରେ ସେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ‘‘ପ୍ରଥମ ବିଧ୍ୱଂସର ୧୦୦୦ ବର୍ଷ ପରେ ମଧ୍ୟ ସୋମନାଥ ଅବିନାଶୀ ରହିବା ଏବଂ ଆଜି ଏହି ଆଧୁନିକ ସ୍ୱରୂପର ପ୍ରାଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠାକୁ ୭୫ ବର୍ଷ ପୂରଣ ହେବା ଅବସରରେ ଆମକୁ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷର ଅମର ଯାତ୍ରାକୁ ଅନୁଭବ କରିବାର ସୁଯୋଗ ମିଳିଛି ।’’
୧୯୫୧ରେ ଏହି ଐତିହାସିକ ପ୍ରାଣ ପ୍ରତିଷ୍ଠା ସମାରୋହର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଏହା କୌଣସି ସାଧାରଣ ଅବସର ନୁହେଁ। ଯଦି ଭାରତ ୧୯୪୭ରେ ସ୍ୱାଧୀନ ହୋଇଥିଲା, ତେବେ ୧୯୫୧ରେ ସୋମନାଥର ପ୍ରାଣ-ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଭାରତର ସ୍ୱାଧୀନ ଚେତନାକୁ ଉଦଘୋଷ କରିଥିଲା ।
ଭାରତ ସ୍ୱାଧୀନ ହେବାର ମାତ୍ର ଚାରି ବର୍ଷ ପରେ, ୧୯୫୧ ମସିହାରେ ମନ୍ଦିରର ପୁନଃନିର୍ମାଣର ଗଭୀର ମହତ୍ୱ ଉପରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ । ସେ କହିଥିଲେ, ସର୍ଦ୍ଦାର ବଲ୍ଲଭଭାଇ ପଟେଲ ୫୦୦ ଗଡ଼ଜାତ ରାଜ୍ୟର ରାଜନୈତିକ ଏକୀକରଣ ଏବଂ ସୋମନାଥକୁ ପୁନଃନିର୍ମାଣ କରିବା ଜରିଆରେ ନିଜ ଦୃଢ଼ ସଂକଳ୍ପର ପରିଚୟ ଦେଇଥିଲେ । ଯେତେବେଳେ ଭାରତ ବିଦେଶୀ ଗୋଲାମିରୁ ମୁକ୍ତ ହୋଇଥିଲା, ସୋମନାଥର ପୁନଃନିର୍ମାଣ ସମକାଳୀନ ବିଶ୍ୱକୁ ଏକ ବାର୍ତ୍ତା ଦେଇଥିଲା ଯେ ଭାରତ କେବଳ ସ୍ୱାଧୀନ ହେଉ ନାହିଁ, ବରଂ ଏହାର ପ୍ରାଚୀନ ଗୌରବକୁ ମଧ୍ୟ ଫେରି ପାଉଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ଏହି ସମାରୋହର ବହୁମୁଖି ମହତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ସେ କେବଳ ୭୫ ବର୍ଷର ପୁନରାବଲୋକନକୁ ଦେଖୁନାହାନ୍ତି । ଏଠାରେ ସେ ସୃଜନ ଏବଂ ବିଧ୍ୱଂସର ସେହି ସଂକଳ୍ପକୁ ଦେଖୁଛନ୍ତି ଯାହାକୁ ସୋମନାଥ ପୂରଣ କରିଛି । ଏହି ପବିତ୍ର ପରିସରରେ ଅସତ୍ୟ ଉପରେ ସତ୍ୟର ଶାଶ୍ୱତ ବିଜୟକୁ ପ୍ରତ୍ୟକ୍ଷ ରୂପେ ଦେଖୁଥିବା ସେ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶହ ଶହ ବର୍ଷ ଧରି ଚାଲି ଆସିଥିବା ଏକ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଚେତନାକୁ ଦେଖିବା ବିଷୟରେ କହିଥିଲେ, ଯାହା ସାର୍ବଜନୀନ କଲ୍ୟାଣ ପାଇଁ ଶିକ୍ଷା ପ୍ରଦାନ କରିଥାଏ। ସେ ସୋମନାଥର ଦୃଢ଼ତାରେ ନିହିତ ଭାରତର ଅବିନାଶୀ ସାରତତ୍ତ୍ୱ ବିଷୟରେ ତାଙ୍କର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। ‘‘ମୁଁ ଏଠାରେ ଭାରତର ଅବିନାଶୀ ସାରତତ୍ତ୍ୱକୁ ଦେଖୁଛି, ଯାହାକୁ ଶହ ଶହ ବର୍ଷର କଠୋର ପ୍ରୟାସ ଦ୍ୱାରା ଲିଭାଇ ଦିଆଯାଇପାରିବ ନାହିଁ, ପରାଜିତ କରାଯାଇପାରିବ ନାହିଁ,’’ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ଏହି ଉତ୍ସବର ଦୂରଦର୍ଶୀ ଦିଗ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ସେ କହିଥିଲେ, ସୋମନାଥ ଅମୃତ ମହୋତ୍ସବ କେବଳ ଏକ ସ୍ମୃତିଚାରଣ ଉତ୍ସବ ନୁହେଁ। ଏହା କେବଳ ଅତୀତର ଏକ ଉତ୍ସବ ନୁହେଁ, ବରଂ ଆଗାମୀ ଏକ ହଜାର ବର୍ଷ ଲାଗି ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରେରଣା। ଏହି ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଅବସରରେ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀ ଏବଂ ଭଗବାନ ସୋମନାଥଙ୍କ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭକ୍ତଙ୍କୁ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ହାର୍ଦ୍ଦିକ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଦିନକୁ ଜାତୀୟ ଇତିହାସର ଆଉ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ମାଇଲଖୁଣ୍ଟ ସହିତ ଯୋଡିଥିଲେ । ସମାରୋହରେ ସେ କହିଥିଲେ, ୧୯୯୮ ମସିହା ମେ ୧୧ ତାରିଖରେ ପୋଖରଣରେ ପରମାଣୁ ପରୀକ୍ଷଣ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଥିଲା । ମେ ୧୧ ତାରିଖରେ ଭାରତ ତିନୋଟି ପରମାଣୁ ପରୀକ୍ଷଣ କରିଥିଲା, ଯାହା ଭାରତୀୟ ବୈଜ୍ଞାନିକଙ୍କ ଦକ୍ଷତାକୁ ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲା ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ । ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ମେ ୧୩ ତାରିଖରେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ପରୀକ୍ଷଣକୁ ଭାରତର ଅଟଳ ରାଜନୈତିକ ସଂକଳ୍ପର ପ୍ରମାଣ ଭାବରେ ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ସେତେବେଳେ ଭାରତ ଉପରେ ସାରା ବିଶ୍ୱର ଚାପ ରହିଥିଲା । କିନ୍ତୁ ଅଟଳ ଜୀଙ୍କ ନେତୃତ୍ୱରେ ତତ୍କାଳୀନ ସରକାର ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିଥିଲେ ଯେ ଦେଶ ଆମ ପାଇଁ ସର୍ବୋପରି । ବିଶ୍ୱର କୌଣସି ଶକ୍ତି ଭାରତକୁ ନୁଆଁଇଁ ପାରିବ ନାହିଁ କିମ୍ବା ଚାପ ପକାଇପାରିବ ନାହିଁ ।
ଏହି ଅପରେସନର ନାମକରଣ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ପୋଖରଣ ପରମାଣୁ ପରୀକ୍ଷଣକୁ ‘ଅପରେସନ ଶକ୍ତି’ ନାଁ ଦିଆଯାଇଥିଲା । ଏହା ପଛରେ ଏକ ଗଭୀର ସାଂସ୍କୃତିକ କାରଣ ମଧ୍ୟ ରହିଛି । କାରଣ ଶିବଙ୍କ ସହିତ ଶକ୍ତିଙ୍କୁ ପୂଜା କରିବାର ପରମ୍ପରା ଆମ ଦେଶରେ ରହିଛି । ହିନ୍ଦୁ ପ୍ରତିମା ବିଜ୍ଞାନର ଉଦାହରଣ ଦେଇ ସେ କହିଥିଲେ, ଅର୍ଦ୍ଧନାରୀଶ୍ୱର ଶିବ, ଶିବ ଓ ଶକ୍ତିଙ୍କ ଅଭିଭାଜ୍ୟ ପ୍ରକୃତିକୁ ଦର୍ଶାଇଥାଏ । ଭାରତର ଚନ୍ଦ୍ରଯାନ ମିଶନ ଯେତେବେଳେ ସଫଳତାର ସହ ଚନ୍ଦ୍ରରେ ଅବତରଣ କରିଥିଲା, ସେତେବେଳେ ଏହି ଦର୍ଶନ ଅନୁସାରେ ଅବତରଣ ସ୍ଥାନର ନାମକରଣ କରାଯାଇଥିଲା। ବ୍ୟୁତ୍ପତ୍ତି ସହ ସମ୍ପର୍କ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି, ସେ ପ୍ରାଚୀନ ଜ୍ଞାନ ଏବଂ ଆଧୁନିକ ସଫଳତାର ସଙ୍ଗମକୁ ନେଇ ଖୁସି ବ୍ୟକ୍ତ କରିଥିଲେ । ଏହି ଜ୍ୟୋତିର୍ଲିଙ୍ଗକକୁ ଚନ୍ଦ୍ର (ସୋମ)ଙ୍କ ନାମାନୁସାରେ ସେମନାଥ ରୂପେ ପୂଜା କରାଯିବା ଅତି ଖୁସିର ବିଷୟ ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଶିବ ଏବଂ ଶକ୍ତିଙ୍କୁ ଏକାଠି ପୂଜା କରିବାର ଦର୍ଶନ ଏବେ ଭାରତର ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରଗତିକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଉଛି। ଶିବ ଏବଂ ଶକ୍ତିଙ୍କ ପୂଜା ଦେଶର ବୈଜ୍ଞାନିକ ପ୍ରଗତି ପାଇଁ ପ୍ରେରଣା ହେବା ଉଚିତ ବୋଲି ଆମର ସଂକଳ୍ପ ସାକାର ହେଉଥିବା ଆମେ ଦେଖୁଛୁ । ଅପରେସନ ଶକ୍ତିର ବର୍ଷପୂର୍ତ୍ତି ଅବସରରେ ସେ ସମସ୍ତ ଦେଶବାସୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ।
ମନ୍ଦିରର ହଜାର ବର୍ଷର ବିନାଶ ଏବଂ ପୁନଃନିର୍ମାଣ ବିଷୟରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି ଇତିହାସକୁ ଜୀବନ୍ତ କରୁଥିବା ଅଦମ୍ୟ ଇଚ୍ଛାଶକ୍ତି ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ କହିଥିଲେ, ମେହମୁଦ ଗଜନୀ ଏବଂ ଆଲ୍ଲାଉଦ୍ଦିନ୍ ଖିଲଜୀଙ୍କ ଭଳି ଆକ୍ରମଣକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ବାରମ୍ବାର ଆକ୍ରମଣର ଶିକାର ହେବା ସତ୍ତ୍ୱେ, ରାଜା ଭୋଜ, ଭୀମଦେବ ପ୍ରଥମ, କୁମାରପାଳ, ମହୀପାଳ ପ୍ରଥମ ଏବଂ ରାଓ ଖଙ୍ଗରଙ୍କ ପରି ଉତ୍ସର୍ଗୀକୃତ ଶାସକମାନେ ମନ୍ଦିରକୁ ବାରମ୍ବାର ପୁନର୍ବାର ନିର୍ମାଣ କରିଥିଲେ । ଏମାନେ ସମେସ୍ତ ଏକ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଆହ୍ୱାନର ଜବାବ ଦେଇଥିଲେ। ଯେଉଁମାନେ ବିନାଶ ଘଟାଇଥିଲେ ସେମାନେ କେବଳ ପଥର ଓ କାଦୁଅ ଦେଖିଥିଲେ, କିନ୍ତୁ ସେମାନେ ଆମ ସଭ୍ୟତାର ବୌଦ୍ଧିକ ଏବଂ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ଶକ୍ତିକୁ କେବେ ବି ବୁଝିପାରିନଥିଲେ ।
ଦେଶର ସାଂସ୍କୃତିକ ପୁନରୁଦ୍ଧାର ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏହି କ୍ଷେତ୍ରର ପବିତ୍ର ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ କରିଥିବା ସନ୍ଥ ଲକୁଲିଶ ଏବଂ ସୋମ ଶର୍ମାଙ୍କ ଭଳି ବିଶିଷ୍ଟ ବିଦ୍ୱାନଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ସେ ଭବ ବୃହସ୍ପତି, ପଶୁପତାଚାର୍ଯ୍ୟ ଏବଂ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ ପରମ୍ପରାକୁ ଜୀବନ୍ତ ରଖିଥିବା ଅନେକ ବିଦ୍ୱାନଙ୍କ ଅବଦାନକୁ ମଧ୍ୟ ଉଚ୍ଚପ୍ରଶଂସା କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଏହି ଅଞ୍ଚଳର ଚେତନା ରକ୍ଷା କରିଥିବା ବିଶାଲଦେବ ଏବଂ ତ୍ରିପୁରାନ୍ତକଙ୍କ ଭଳି ବୁଦ୍ଧିଜୀବୀଙ୍କୁ ମଧ୍ୟ ସସମ୍ମାନେ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ। ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବୀର ହମିରଜୀ ଗୋହିଲ, ବୀର ଭେଗଦାଜୀ ଭିଲ, ପୁଣ୍ୟଶ୍ଲୋକ ଅହଲ୍ୟାବାଇ ହୋଲକର, ବଡ଼ୋଦାର ଗାଏକୱାଡ ଏବଂ ଜାମ ସାହେବ ମହାରାଜା ଦିଗବିଜୟ ସିଂହଙ୍କ ଭଳି ଅନେକ ମହାନ ବ୍ୟକ୍ତିତ୍ୱଙ୍କ ପ୍ରତି ମଧ୍ୟ ସମ୍ମାନ ଜଣାଇଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ସୋମନାଥଙ୍କ ସେବାରେ ନିଜ ଜୀବନ ଉତ୍ସର୍ଗ କରିଥିଲେ। ସେ ବିଶେଷ ଭାବରେ ସୋମନାଥ ପୁନରୁଦ୍ଧାରର ଆଧୁନିକ ସ୍ଥପତି ସର୍ଦ୍ଦାର ପଟେଲ, ଡକ୍ଟର ରାଜେନ୍ଦ୍ର ପ୍ରସାଦ, କେ.ଏମ୍. ମୁନସି ଏବଂ ଏପରି ସମସ୍ତ ମହାପୁରୁଷଙ୍କୁ ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ଅର୍ପଣ କରିଥିଲେ। ସେ ସମସାମୟିକ ଦାୟିତ୍ୱ ପାଇଁ ସେମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ସ୍ଥାପିତ ପରମ୍ପରାରୁ ପ୍ରେରଣା ନେଇଥିଲେ। ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ଏମାନଙ୍କର ସ୍ମୃତି ଆମକୁ କେବଳ ଆମର ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାକୁ ନୁହେଁ ବରଂ ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିକୁ ଏହି ଦାୟିତ୍ୱ ହସ୍ତାନ୍ତର କରିବାକୁ ପ୍ରେରଣା ଦେଇଥାଏ ।
ଭାରତର ବିଶାଳ ସାଂସ୍କୃତିକ ଐତିହ୍ୟ ଉପରେ ପ୍ରତିଫଳନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ହଜାର ହଜାର ବର୍ଷ ଧରି ସାଂସ୍କୃତିକ ସ୍ଥଳୀଗୁଡ଼ିକ ଦେଶର ପରିଚୟ ହୋଇଆସିଛି। ତଥାପି, ସ୍ୱାଧୀନତା ପରବର୍ତ୍ତୀ ଭାରତରେ ଏକ ଦୁଃଖଦ ବିଡ଼ମ୍ବନା ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଥିଲା । ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସ୍ଥିତି ସହ ତୁଳନା କରି ସେ କହିଥିଲେ, ବିଶ୍ୱର ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ଅଂଶରେ ଆକ୍ରମଣକାରୀଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଯେଉଁ ରାଷ୍ଟ୍ରଗୁଡ଼ିକର ଐତିହ୍ୟ ଧ୍ୱଂସ ପାଇଥିଲା ସେମାନେ ପରବର୍ତ୍ତୀ ସମୟରେ ଏକତ୍ରିତ ହୋଇ ଏହାକୁ ପୁନଃନିର୍ମାଣ କରିବାରେ ସଫଳ ହୋଇଥିଲେ। ଏହି ଲକ୍ଷ୍ୟ ପାଇଁ ପ୍ରତିଷ୍ଠାତା ନେତାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ଅକ୍ଳାନ୍ତ ପ୍ରୟାସ କରାଯାଇଥିଲା । ତଥାପି ନେତୃତ୍ୱ ଭିତରୁ ହିଁ ସେମାନେ ଦୁର୍ଭାଗ୍ୟଜନକ ବିରୋଧର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୋଇଥିଲେ । କିନ୍ତୁ ସର୍ଦ୍ଦାର ସାହେବଙ୍କ ଅଟଳ ସଂକଳ୍ପ କାରଣରୁ ଦେଶ ଶହ ଶହ ବର୍ଷର କଳଙ୍କକୁ ଲିଭାଇବାରେ ସକ୍ଷମ ହୋଇଥିଲା ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।
ସମକାଳୀନ ଆହ୍ୱାନ ଉପରେ ଚିନ୍ତାବ୍ୟକ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ବିଭାଜନକାରୀ ଶକ୍ତି ଆଜି ମଧ୍ୟ ପ୍ରଭାବଶାଳୀ ରହିଛି । ଜାତୀୟ ମହତ୍ୱ ବହନ କରୁଥିବା ସାଂସ୍କୃତିକ ପ୍ରକଳ୍ପକୁ ବିରୋଧର ସଦ୍ୟତମ ଉଦାହରଣ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଏପରି ବିଭାଜନକାରୀ ଚିନ୍ତାଧାରା ପ୍ରତି ଦେଶକୁ ସତର୍କ ରହିବା ଲାଗି ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ । ସେ ଜାତୀୟ ବିକାଶର ଉଭୟ ଦିଗକୁ ସମ୍ମାନ ଦେଉଥିବା ସନ୍ତୁଳିତ ପ୍ରଗତିର ପରିକଳ୍ପନା ଉପସ୍ଥାପନ କରିଥିଲେ । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ‘‘ଆମକୁ ବିକାଶ ଏବଂ ଐତିହ୍ୟକୁ ଉଭୟକୁ ସାଥୀରେ ନେଇ ଆଗକୁ ବଢ଼ିବାକୁ ହେବ ।’’
ଆର୍ଥିକ ପରିବର୍ତ୍ତନରେ ମନ୍ଦିର ଟ୍ରଷ୍ଟର ଭୂମିକାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ସୋମନାଥ ଆଜି ଏକୀକୃତ ବିକାଶର ପ୍ରତୀକ ପାଲଟିଛି । ଏହା ଏକ ସଙ୍ଗେ ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ କେନ୍ଦ୍ର ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ବିକାଶ ଇଞ୍ଜିନ ପାଲଟିଛି । ଏହାଦ୍ୱାରା ଶହ ଶହ ପରିବାର ଏବଂ ହଜାର ହଜାର ଲୋକଙ୍କୁ ଜୀବିକାର ଲାଭ ମିଳୁଛି । ସେ କହିଥିଲେ, ‘‘ଏହି ମନ୍ଦିର ବିଶ୍ୱର କୋଣଅନୁକୋଣରୁ ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଆକର୍ଷିତ କରୁଛି ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଦର୍ଶନ ଦ୍ୱାରା ସମ୍ପୂର୍ଣ୍ଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସମୃଦ୍ଧି ଉତ୍ପନ୍ନ ହେଉଛି ।’’
ଭାରତର ପବିତ୍ର ତୀର୍ଥଯାତ୍ରା ନେଟୱର୍କ ଉପରେ ନିଜର ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ବ୍ୟକ୍ତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, କିଛି ବର୍ଷ ହେବ ସାରା ଦେଶରେ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ଦେଖିବାକୁ ମିଳିଛି । କେଦାରନାଥ ମନ୍ଦିରର ପୁନଃନିର୍ମାଣ, କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମର ସୌନ୍ଦର୍ଯ୍ୟକରଣ, ଉଜ୍ଜୈନୀ ମହାକାଳ ମହାଲୋକ, ଚାରଧାମ ରାଜମାର୍ଗ ପ୍ରକଳ୍ପ, ଗୋବିନ୍ଦଘାଟରୁ ହେମକୁଣ୍ଡ ସାହିବ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ରୋପୱେ ପ୍ରକଳ୍ପ, କର୍ତ୍ତାରପୁର କରିଡର ଏବଂ ବୌଦ୍ଧ ସର୍କିଟ ସାମିଲ ରହିଛି । ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ, ‘‘ଏସବୁ ୧୦-୧୨ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ ହୋଇଛି, ଯାହା ଦର୍ଶାଇଥାଏ ଯେ ସାଂସ୍କୃତିକ ସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକ ପ୍ରଗତିରେ ବାଧା ନୁହେଁ, ବରଂ ବାସ୍ତବରେ ଭାରତର ଆଧ୍ୟାତ୍ମିକ-ସାମାଜିକ ବ୍ୟବସ୍ଥାର କେନ୍ଦ୍ର ଅଟେ । ଦେଶର ଆର୍ଥିକ ପ୍ରଗତି ଉତ୍ସ ଏବଂ ବାସ୍ତବିକ ବିକାଶ ଦ୍ୱାର ମଧ୍ୟ ପାଲଟିଛି ।’’
ଏହି ପ୍ରୟାସର ଦାର୍ଶନିକ ଆଧାର ଉପସ୍ଥାପନ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉପନିଷଦର କଥନ ‘‘ସର୍ବମ୍ ଖଲ୍ୱିଦଂ ବ୍ରହ୍ମ’’ର ଉଦାହରଣ ଦେଇଥିଲେ । ଅର୍ଥାତ୍‌- ‘‘ସବୁକିଛି ବ୍ରହ୍ମ ଅଟେ’’। ସେ କହିଥିଲେ, ଏହି ଦୃଷ୍ଟିକୋଣରୁ ଦେଖିଲେ, ନଦୀ, ଜଙ୍ଗଲ, ପର୍ବତ ଏବଂ ସମସ୍ତ ପ୍ରକୃତି ପବିତ୍ର ଅଭିବ୍ୟକ୍ତି ମଧ୍ୟରେ ସମାହିତ । ବିଶ୍ୱ ପ୍ରାକୃତିକ ଜୀବନ ଆଡକୁ ଗତି କରୁଛି, ଆମେ ଏହି ପ୍ରାଚୀନ ଜ୍ଞାନକୁ ଚିହ୍ନିବା ଏବଂ ବାଣ୍ଟିବା ଉଚିତ । ଆସନ୍ତୁ ଆମେ ଆମର ପବିତ୍ର ସ୍ଥଳଗୁଡ଼ିକୁ ବିଶ୍ୱ ପାଇଁ ସମନ୍ୱିତ ବିକାଶର ଉଦାହରଣ କରିବା ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଆହ୍ୱାନ କରିଥିଲେ ।
ରାଷ୍ଟ୍ରୀୟ ଶକ୍ତିରେ ସାଂସ୍କୃତିକ ନିରନ୍ତରତାର ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ଯେତେବେଳେ ନୂଆ ପିଢ଼ି ସେମାନଙ୍କର ଇତିହାସ, ବିଶ୍ୱାସ ଏବଂ ମୂଲ୍ୟବୋଧ ସହିତ ପୁନଃସମ୍ପର୍କ ସ୍ଥାପନ କରନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ଦେଶର ଆଭ୍ୟନ୍ତରୀଣ ଶକ୍ତି ଅସୀମ ଗଭୀର ହୋଇଯାଏ। ଆଜି ଭାରତ ଯେଉଁ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ସହିତ ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି ତାହା ଏହି ସାଂସ୍କୃତିକ ନିରନ୍ତରତା ପାଇଁ ସମ୍ଭବ ହୋଇଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।
ଭବିଷ୍ୟତ ପିଢ଼ିଙ୍କ ପ୍ରତି ଏକ ଆହ୍ୱାନ ସହିତ ନିଜର ବକ୍ତବ୍ୟ ଶେଷ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ, ପଞ୍ଚସ୍ତରି ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ସୋମନାଥର ପ୍ରାଣ-ପ୍ରତିଷ୍ଠା ଏକ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଯାତ୍ରା ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲା। ଆଜି, ସେହି ଯାତ୍ରା ଆହୁରି ବ୍ୟାପକ ରୂପରେ ଆମ ସମ୍ମୁଖରେ ଅଛି ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ। ଆମ ପରମ୍ପରା ସହ ଜଡ଼ିତ ରହି ଏହାକୁ ଆହୁରି ଉଚ୍ଚତାକୁ ନେଇଯିବା ଉଚିତ; ଏହା ଆମ ସମୟର ଦାୟିତ୍ୱ ବୋଲି ସେ କହିଥିଲେ ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi participates in Somnath Amrut Mahotsav, marking 75 years since the inauguration of the restored Somnath Temple, Gujarat
The Somnath Temple stands as a beacon of unwavering faith, divinity and a sacred symbol of India’s eternal soul: PM
The restoration of the Somnath Temple on this exact day 75 years ago was no ordinary occasion; If India attained independence in 1947, then the consecration of Somnath in 1951 proclaimed the independent spirit of India: PM
The Somnath Amrit Mahotsav will serve as India's guiding inspiration for the next thousand years: PM
Looters tried to destroy the magnificence of the Somnath temple;Thinking of Somnath as nothing but a physical edifice, they kept striking against it; The temple was broken repeatedly, yet it was rebuilt time and again, standing tall after every fall: PM
Not only was the Somnath temple reconstructed, but the country also washed away the blemish of centuries: PM
Somnath serves as a reminder that a nation can sustain its strength over time only if it remains connected to its roots: PM
11 MAY 2026 3:52PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi today participated in Somnath Amrut Mahotsav, marking 75 years since the inauguration of the restored Somnath Temple, Gujarat.
Addressing a grand gathering at the Somnath Temple complex on the occasion of its 75th consecration anniversary, Prime Minister Shri Narendra Modi hailed the event as far more than a ceremonial occasion, but rather a declaration of India's eternal consciousness and civilizational resilience. The momentous gathering witnessed celestial devotion interwoven with national pride as vedic chants, cultural performances, and the roar of ocean waves converged to celebrate the sacred site's restoration.
Invoking ancient scriptural wisdom,The Prime Minister described how this creation springs from the divine and merges back into it. "Yato jayate palyate yena vishwam, tamīsham bhaje līyate yatra vishwam, today we are celebrating the festival of reconstruction of His abode," asserted Shri Modi.Sharing his personal devotion, the Prime Minister recalled his countless visits to the temple as an ardent devotee of Dada Somnath. "I have bowed before Him countless times, but today when I was coming here, this journey through time was giving me a delightful experience," remarked Shri Modi.
Recalling his recent visit just a few months ago during the Somnath Swabhiman Parv, the Prime Minister highlighted the unique significance of witnessing both commemorations in close succession. "The pride of Somnath being indestructible even 1000 years after the first destruction, and today 75 years of the Pran Pratishtha of this modern form, we have got the opportunity to experience the immortal journey of a thousand years," affirmed Shri Modi.
Emphasizing the historical importance of the 1951 consecration, the Prime Minister stated that it was no ordinary occasion. "If India became independent in 1947, then in 1951, the Pran Pratishtha of Somnath proclaimed the independent consciousness of India," asserted Shri Modi.
Reflecting on the profound significance of the Temple's reconstruction in 1951, just four years after India's independence, the Prime Minister drew a remarkable parallel between Sardar Vallabhbhai Patel's political unification of 500 princely states and his determination to rebuild Somnath. "When the nation freed itself from foreign shackles, Somnath's restoration simultaneously declared to the world that India was not merely independent, it was already reclaiming its ancient glory," Shri Modi observed.
Articulating the multilayered significance of the occasion, the Prime Minister stated he is not merely witnessing a 75-year retrospective. "I am seeing here the resolve of creation in destruction, which Somnath has fulfilled," observed Shri Modi. He described perceiving the eternal victory of truth over falsehood in the sacred precincts.
The Prime Minister spoke of witnessing millennia of spiritual consciousness that has imparted lessons of universal welfare. He articulated his vision of India's indestructible essence embodied in Somnath's resilience. "I am seeing here that the indestructible form of India which could not be erased by centuries of vicious attempts, could not be defeated," asserted Shri Modi.
Emphasizing the forward-looking dimension of the celebration, he stated that the Somnath Amrit Mahotsav transcends mere commemoration. "This is not just a celebration of the past, this is also India's inspiration for the next one thousand years," affirmed Shri Modi. The Prime Minister extended his congratulations to all countrymen and crores of devotees of Lord Somnath on this momentous occasion.
Connecting the day to another landmark in national history, he reminded the gathering that May 11 also marks the anniversary of India's Pokhran nuclear tests in 1998. He detailed how the country conducted three nuclear tests on May 11, demonstrating the capability of Indian scientists. He highlighted the subsequent tests on May 13 as proof of India's unwavering political resolve. "At that time the entire world's pressure was on India, but under the leadership of Atal ji, the then government demonstrated that for us, nation comes first,no power in the world can make India bow or bring it under pressure," asserted Shri Modi.
Explaining the significance of the operation's name, the Prime Minister noted that the Pokhran nuclear test was called Operation Shakti for profound cultural reasons. "Because the worship of Shakti along with Shiva has been our tradition," remarked Shri Modi. Drawing on Hindu iconography, he explained that Ardhanarishwara Shiva demonstrates the inseparability of Shiva and Shakti. The Prime Minister recalled that when India's Mission Chandrayaan successfully landed on the moon, the landing site was named in accordance with this same philosophy.Highlighting the etymological connection, he expressed delight at the confluence of ancient wisdom and modern achievement. "How delightful it is that this Jyotirlinga is called Somnath after the name of the moon (Soma)," remarked Shri Modi.
The Prime Minister articulated how the philosophy of worshiping Shiva and Shakti together now inspires India's scientific advancement. "Today we are seeing this resolve being realized,that our worship of Shiva and Shakti should also become inspiration for the country's scientific progress," asserted Shri Modi. He extended congratulations to all countrymen on the anniversary of Operation Shakti.
Tracing the temple's thousand-year saga of destruction and revival, the Prime Minister illuminated the indomitable spirit that animated this history. Despite successive assaults by invaders like Mahmud of Ghazni and Alauddin Khilji, the temple was reconstructed repeatedly by devoted rulers,Raja Bhoj, Bhimdev I, Kumarapala, Mahipala I, and Rao Khangar, each answering an irresistible spiritual call. "Those who destroyed saw only stone and mortar, but they never understood the intellectual and spiritual power of our civilization," asserted Shri Modi.
Drawing the nation's cultural recovery into focus, the Prime Minister acknowledged the contributions of luminaries like sages Lakulisha and Soma Sharma who preserved the region's sacred heritage. He acknowledged the scholarly contributions of Bhava Brihaspati, Pashupatacharyas and many scholars that sustained the area's spiritual traditions. PM Modi recognized intellectual Personalities like Vishaldev and Tripurantak who safeguarded the region's consciousness. Expanding the circle of reverence, he named numerous other great personalities like Veer Hamirji Gohil, Veer Vegdaji Bhil, Punyashloka Ahilyabai Holkar ji, Gaekwads of Baroda, Jam Saheb Maharaja Digvijay Singh ji who dedicated themselves to Somnath's service. He specifically bowed to the modern architects of Somnath's restoration like Sardar Patel, Dr. Rajendra Prasad, K M Munshi ji and all such divine souls. He drew inspiration from their legacy for contemporary responsibility. "Their remembrance inspires us that we not only have to carry forward our cultural heritage but also have to pass on this responsibility into the hands of coming generations," affirmed Shri Modi.
Reflecting on India's vast cultural inheritance, the Prime Minister noted that cultural sites have been the nation's identity for thousands of years. Yet he pointed to a painful irony in post-independence India. Drawing international comparisons, he noted that elsewhere in the world, nations whose heritage was destroyed by invaders later came together to restore it. The Prime Minister acknowledged the tremendous efforts made by the founding leaders toward this goal.However, he also referenced the unfortunate opposition they faced from within the leadership. "Yet Sardar Sahab's unwavering resolve ensured that the nation washed away centuries of shame," remarked Shri Modi.
Expressing concern about contemporary challenges, the Prime Minister stated that divisive forces remain influential even today. He cited recent examples of opposition to nationally significant cultural projects. The Prime Minister called for vigilance against such divisive thinking. He articulated a vision of balanced progress that honors both dimensions of national development. "We have to move forward taking development and heritage together," affirmed Shri Modi.
Acknowledging the Temple Trust's role in economic transformation, the Prime Minister highlighted how Somnath has become a beacon of integrated development, simultaneously a spiritual center and an economic engine benefiting hundreds of families and thousands of livelihoods. "This temple draws people from every corner of the world, and their visits generate prosperity across the entire region," he observed.
Expanding his vision to India's sacred pilgrimage network, the Prime Minister catalogued the transformative development undertaken across the country in recent years, the reconstruction of Kedarnath, the beautification of Kashi's Vishwanath Dham, Ujjain's Mahakal Mahalok, the Chardham highway project, the ropeway project from Govindghat to Hemkund Sahib the Kartarpur Corridor, and the Buddhist Circuit. "All of this has occurred within 10-12 years, demonstrating that cultural sites are not obstacles to progress, but are indeed centers of India's spiritual-social system, and have also been sources of the country's economic progress and gateways to genuine development," asserted Shri Modi.
Articulating a philosophical foundation for this endeavor, the Prime Minister invoked the Upanishadic declaration "Sarvam Khalvidam Brahma", all of this is Brahman, explaining that this vision encompasses rivers, forests, mountains, and all of nature as sacred manifestations. "When the world turns toward natural living, we must recognize and share this ancient wisdom. Let us make our sacred places examples of harmonious development for the entire world," urged Shri Modi.
Emphasizing the role of cultural continuity in national strength, the Prime Minister asserted that when new generations reconnect with their history, faith, and values, the nation's inner strength deepens immeasurably. "The self-confidence with which India advances today owes immensely to this cultural continuity," noted Shri Modi.
Concluding with a call to future generations, the Prime Minister reminded the assembly that seventy-five years ago, Somnath's consecration began a transformative journey. "Today, that journey stands before us in even more expansive form. We must carry it to greater heights while remaining rooted in our traditions, this is the mandate of our times," asserted Shri Modi.