ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
୫୭ତମ ଭାରତୀୟ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମହୋତ୍ସବ ଲାଗି ଶ୍ରୀ ଆଶୁତୋଷ ଗୋଓ୍ବାରିକର ମହୋତ୍ସବ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ନିଯୁକ୍ତ
01 MAY 2026 1:05PM by PIB Bhubaneswar
ଗୋଆରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ୫୭ତମ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଭାରତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମହୋତ୍ସବ (ଆଇଏଫଏଫଆଇ) ଲାଗି କେନ୍ଦ୍ର ସୂଚନା ଓ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ପ୍ରଖ୍ୟାତ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାତା ଶ୍ରୀ ଆଶୁତୋଷ ଗୋଓ୍ବାରିକରଙ୍କୁ ମହୋତ୍ସବ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ନିଯୁକ୍ତ କରିଛି।
ଶ୍ରୀ ଗୋୱାରିକର ଜଣେ ପ୍ରସିଦ୍ଧ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ମାତା ଯିଏ ଭାରତୀୟ ସିନେମା ପ୍ରତି ଉଲ୍ଲେଖନୀୟ ଅବଦାନ ରଖିଛନ୍ତି। ବିଗତ କିଛି ଦଶନ୍ଧି ଧରି ଆଇଏଫଏଫଆଇ ସହିତ ତାଙ୍କର ସମ୍ପର୍କ ରହିଛି, ଯାହା ସିନେମା କଳା ଏବଂ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ସଂସ୍କୃତିର ବିକାଶ ପ୍ରତି ତାଙ୍କର ଗଭୀର ଆଗ୍ରହକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ।
ଏହି ନିଯୁକ୍ତି ବିଷୟରେ ମତ ପ୍ରକାଶ କରି ଶ୍ରୀ ଗୋୱାରିକର କହିଛନ୍ତି, “ଗୋଆରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ୫୭ତମ ଭାରତୀୟ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମହୋତ୍ସବ ଲାଗି ମହୋତ୍ସବ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ମୋ ପାଇଁ ଅତ୍ୟନ୍ତ ଗର୍ବ ଏବଂ ଆନନ୍ଦର ବିଷୟ। ଅତ୍ୟନ୍ତ ସୌଭାଗ୍ୟର କଥା ଯେ ମୁଁ ଏହି ମହୋତ୍ସବର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଦେଖିଛି। ୧୯୮୪ ମସିହାରେ ଏଥିରେ ଅଂଶଗ୍ରହଣ କରିବା ଠାରୁ ୨୦୨୪ରେ ଏହାର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସିନେମାର ଜୁରି ଅଧ୍ୟକ୍ଷ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରିବା ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ , ଏହି ମହୋତ୍ସବ ସହିତ ନିୟମିତଭାବେ ଜଡିତ ହେବା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ସ୍ମରଣୀୟ ଅଭିଜ୍ଞତା ହୋଇଛି।”
“୧୯୫୨ ମସିହାରୁ ବର୍ଷ ବର୍ଷ ଧରି ଅନେକ ମହୋତ୍ସବ ଦଳ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ, ପରିଚାଳିତ ଏବଂ ସଂପ୍ରସାରିତ ପରମ୍ପରାକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବା ଏହା ମୋ ପାଇଁ ଏକ ବଡ଼ ସମ୍ମାନ; ଏହି ସମ୍ମାନ ସହ ଏକ ଗୁରୁ ଦାୟିତ୍ବ ବି ଆସିଛି। ମୁଁ ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଏବଂ ଗୋଆ ସରକାରଙ୍କ ସହିତ ଘନିଷ୍ଠ ଭାବରେ କାମ କରିବାକୁ ଅପେକ୍ଷା କରିଛି।”
୧୯୫୨ ମସିହାରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ, ଭାରତର ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମହୋତ୍ସବ ହେଉଛି ଏସିଆର ପ୍ରମୁଖ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମହୋତ୍ସବ ମଧ୍ୟରୁ ଗୋଟିଏ, ଯାହା ସାଂସ୍କୃତିକ ଆଦାନପ୍ରଦାନକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରିବା ସହିତ ବିଶ୍ୱ ସିନେମାରେ ଉତ୍କର୍ଷତା ପ୍ରଦର୍ଶନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ଭାବରେ କାର୍ଯ୍ୟ କରେ।
ଆଇଏଫଆଫଆଇ ସଂପର୍କରେ
୧୯୫୨ ମସିହାରେ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ, ଭାରତୀୟ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମହୋତ୍ସବ (ଆଇଏଫଆଫଆଇ) ଦକ୍ଷିଣ ଏସିଆର ସବୁଠାରୁ ପୁରୁଣା ଏବଂ ସବୁଠାରୁ ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ମହୋତ୍ସବଭାବରେ ପରିଚିତ। ସୂଚନା ଏବଂ ପ୍ରସାରଣ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ ଅଧୀନସ୍ଥ ଭାରତର ଜାତୀୟ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ବିକାଶ ନିଗମ (ଏନଏଫଡିସି) ଏବଂ ଗୋଆ ସରକାରଙ୍କ ମନୋରଞ୍ଜନ ସମାଜ ଦ୍ୱାରା ମିଳିତ ଭାବରେ ଆୟୋଜନ କରାଯାଉଥିବା ଏହି ମହୋତ୍ସବ ବିଶ୍ବ ସିନେମାର ଏକ ମିଳନସ୍ଥଳୀରେ ପରିଣତ ହୋଇଛି। ଏଠାରେ ସଯତ୍ନ ସଂରକ୍ଷିତ ପୁରୁଣା କ୍ଲାସିକ ସିନେମା ସମେତ ନୂଆ ଚିନ୍ତାଧାରାର ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ପ୍ରଦର୍ଶନ ହୁଏ, ପ୍ରତିଷ୍ଠିତ ଚଳଚ୍ଚିତ୍ର ନିର୍ଦ୍ଦେଶକମାନଙ୍କ ସହ ନବୀନ ନିର୍ଦ୍ଦେଶକମାନେ ଏକାଠି ହୁଅନ୍ତି।
ଆଇଏଫଆଫଆଇର ଅନନ୍ୟ ଶକ୍ତି ଏହାର ବିବିଧତାରୁ ଆସିଥାଏ। ଏଥିରେ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ରହିଛି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ପ୍ରତିଯୋଗିତା, ଦେଶ-କେନ୍ଦ୍ରିତ କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମ, ମାଷ୍ଟରକ୍ଲାସ୍, ଶ୍ରଦ୍ଧାଞ୍ଜଳି ସମାରୋହ ଏବଂ ସ୍ପନ୍ଦନଶୀଳ 'ଓ୍ବେଭ୍ସ' ଫିଲ୍ମ ବଜାର, ଯେଉଁଠାରେ ଚିନ୍ତାଧାରା, ସହଯୋଗ ଏବଂ ସୃଜନଶୀଳ ସହଭାଗୀତା ସାକାର ରୂପ ନିଏ। ନଭେମ୍ବର ୨୦୨୬ରେ ଗୋଆର ଚମତ୍କାର ବେଳାଭୂମି ପରିବେଶ ମଧ୍ୟରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ ହେବାକୁ ଥିବା ଆଇଏଫଏଫଆଇର ୫୭ତମ ସଂସ୍କରଣ ଏକ ଆହୁରି ବିସ୍ତୃତ ପ୍ଲାଟଫର୍ମ ପ୍ରଦାନ କରିବାର ପ୍ରତିଶ୍ରୁତି ଦେଇଛି। ଏହା ଅନେକ ଭାଷା, ଧାରା, ପ୍ରଯୁକ୍ତି ଓ କାହାଣୀ ପରମ୍ପରାକୁ ଏକାଠି କରିବ।

Ministry of Information & Broadcasting
Shri Ashutosh Gowariker Appointed as Festival Director for 57th International Film Festival of India
01 MAY 2026 1:05PM by PIB Delhi
The Ministry of Information & Broadcasting has appointed noted filmmaker Shri Ashutosh Gowariker as the Festival Director for the 57th edition of the International Film Festival of India (IFFI), to be held in Goa.
Shri Gowariker is an acclaimed filmmaker with a distinguished contribution to Indian cinema. His association with IFFI spans several decades, reflecting his deep engagement with the evolution of cinematic arts and international film culture.
Expressing his views on the appointment, Shri Gowariker stated, “It gives me immense pride and joy to serve as the Festival Director for the prestigious 57th International Film Festival of India, Goa. I feel privileged to have witnessed the evolution of this festival. From attending it in 1984 to continuing my association over the years, right up to 2024, when I served as the Jury President for International Cinema.”
He further added, “To carry forward the legacy that has been created, nurtured, and expanded over the decades since 1952 by innumerable festival teams, is a great honour, accompanied by a renewed sense of responsibility. I look forward to working closely with the Ministry of Information & Broadcasting and the Government of Goa.”
The International Film Festival of India, established in 1952, is one of Asia’s premier film festivals and serves as a significant platform for showcasing excellence in global cinema while promoting cultural exchange.
About IFFI
Born in 1952, the International Film Festival of India (IFFI) stands tall as South Asia’s oldest and most enduring celebration of cinema. Jointly hosted by the National Film Development Corporation (NFDC) of India under the Ministry of Information and Broadcasting, along with the Entertainment Society of Goa, Government of Goa, the festival has evolved into a global cinematic crossroads. Here, restored classics converse with daring new voices, and legendary auteurs share space with fearless debutants.
What gives IFFI its distinctive energy is its dynamic blend. This includes international competitions, curated country focuses, masterclasses, tributes, and the vibrant WAVES Film Bazaar, where ideas, collaborations, and creative partnerships take shape. Set against Goa’s luminous coastal backdrop, the 57th edition of IFFI, to be held in November 2026, promises an even more expansive canvas. It will bring together a rich spectrum of languages, forms, technologies, and storytelling traditions.