পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
পশ্চিম এছিয়াৰ সাম্প্ৰতিক পৰিস্থিতিৰ সন্দৰ্ভত আন্তঃমন্ত্ৰালয়ৰ সংবাদমেল
কালি ৫০.৮ লাখতকৈও অধিক ঘৰুৱা এলপিজি চিলিণ্ডাৰ আৰু ৭৩,০০০তকৈও অধিক ৫ কিলোগ্ৰাম এফটিএল চিলিণ্ডাৰ বিতৰণ
এপ্ৰিল মাহত পিএছইউ অ'এমচিৰ দ্বাৰা গড় অটো এলপিজিৰ বিক্ৰী বৰ্তমানলৈ ৩৫৩ মেট্ৰিক টন/দিনৰ বিপৰীতে জানুৱাৰী-২৬ আৰু ফেব্ৰুৱাৰী-২৬ত প্ৰায় ১৭৭ মেট্ৰিক টন/দিনলৈ বৃদ্ধি
পেট্ৰ'ল আৰু ডিজেলৰ খুচুৰা মূল্য অপৰিৱৰ্তিত; দেশৰ সকলো পেট্ৰ'ল পাম্পত পেট্ৰ'ল আৰু ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত মজুত উপলব্ধ
বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ মন্ত্ৰীয়ে সমুদ্ৰ পৰিবহণৰ জৰিয়তে ৰপ্তানি-আমদানিৰ সুচলতা নিশ্চিত কৰিবলৈ গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপৰ ওপৰত পৰ্যালোচনা
তেহৰাণত থকা ভাৰতীয়ক ইৰানৰ পৰা ২৪৬৪ গৰাকী ভাৰতীয় নাগৰিকৰ ভুমি সীমান্তৰ মাজেৰে বাহিৰলৈ যোৱাত সহায় কৰিছে দূতাবাসে
29 APR 2026 5:42PM by PIB Guwahati
পশ্চিম এছিয়াৰ পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে সংবাদ মাধ্যমক নিয়মীয়াকৈ অৱগত কৰাৰ বাবে চৰকাৰে অব্যাহত ৰখা প্ৰচেষ্টাৰ অংশ হিচাপে আজি নেচনেল মিডিয়া চেণ্টাৰত আন এক আন্তঃমন্ত্ৰালয়ৰ সংবাদ মেল অনুষ্ঠিত হয়। পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ; বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ; বৈদেশিক পৰিক্ৰমা আৰু তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলে ইন্ধন যোগান, সামুদ্ৰিক কাৰ্যকলাপ আৰু অঞ্চলটোৰ ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক প্ৰদান কৰা সাহায্যকে ধৰি গুৰুত্বপূৰ্ণ ক্ষেত্ৰসমূহৰ শেহতীয়া তথ্য প্ৰদান কৰে।
ইন্ধন যোগান আৰু উপলব্ধতা
হৰমুজ প্ৰণালী বন্ধ হোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত পেট্ৰলিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ক ইন্ধন যোগানৰ পৰিস্থিতি আৰু পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী আৰু এল পি জিৰ অবিৰত উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা পদক্ষেপসমূহৰ বিষয়ে অৱগত কৰা হয়। মন্ত্ৰালয়ে এইদৰে কয়ঃ
জনসাধাৰণৰ বাবে পৰামৰ্শ
- পেট্ৰ’ল, ডিজেল আৰু এল পি জিৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে চৰকাৰে সকলো প্ৰচেষ্টা চলাই থকাৰ বাবে নাগৰিকসকলক আতংকিত হৈ পেট্ৰ’ল, ডিজেল আৰু এল পি জি ক্ৰয় নকৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
- উৰাবাতৰিৰ পৰা সাৱধান হওক আৰু সঠিক তথ্যৰ বাবে চৰকাৰী উৎসৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰক।
- এল পি জি গ্ৰাহকসকলক ডিজিটেল বুকিং প্লেটফৰ্ম ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আৰু বিতৰকসকলৰ ওচৰলৈ যোৱাৰ পৰা বিৰত থাকিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
- নাগৰিকসকলক বিকল্প ইন্ধন যেনে পিএনজি আৰু বৈদ্যুতিক বা ইণ্ডাকচন কুকটপ ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হয়।
- সাম্প্ৰতিক পৰিস্থিতিৰ সময়ত দৈনন্দিন ব্যৱহাৰত শক্তি সংৰক্ষণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় প্ৰচেষ্টা চলাবলৈ সকলো নাগৰিককে অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।।
চৰকাৰী প্ৰস্তুতি আৰু যোগান ব্যৱস্থাপনা ব্যৱস্থা
- চলিত ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিস্থিতিৰ মাজতো চৰকাৰে নিশ্চিত কৰিছে যে ঘৰুৱা এল পি জি, ঘৰুৱা পি এন জি আৰু চি এন জি (পৰিবহন)লৈ ১০০% যোগান ধৰা হৈছে।
- বাণিজ্যিক এল পি জিৰ বাবে চিকিৎসালয়, শিক্ষানুষ্ঠানক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। তদুপৰি, ফাৰ্মা, তীখা, অটোম’বাইল, বীজ, কৃষি আদিকো অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে। ২০২৬ চনৰ ২ আৰু ৩ মাৰ্চত গড় দৈনিক যোগানৰ ভিত্তিত প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকক ৫ কিলোগ্ৰাম এফটিএলৰ যোগানো দুগুণ কৰা হৈছে।
- চৰকাৰে ইতিমধ্যে যোগান আৰু চাহিদা দুয়োটা দিশতে কেইবাটাও যুক্তিসংগতকৰণ ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰিছে, য’ত শোধনাগাৰৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা, চহৰাঞ্চলত বুকিঙৰ ব্যৱধান ২১ দিনৰ পৰা ২৫ দিনলৈ আৰু গ্ৰামাঞ্চলত ৪৫ দিনলৈ বৃদ্ধি কৰা আৰু যোগানৰ বাবে খণ্ডসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া আদিও আছে।
- এল পি জিৰ চাহিদাৰ চাপ কমোৱাৰ বাবে কেৰাচিন আৰু কয়লাৰ দৰে বিকল্প ইন্ধন উপলব্ধ কৰা হৈছে।
- কয়লা মন্ত্ৰালয়ে কয়লা ইণ্ডিয়া আৰু চিংগাৰেনী কলিয়াৰীক ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া গ্ৰাহকক বিতৰণৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক অতিৰিক্ত কয়লা যোগান ধৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে।
- ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক গ্ৰাহকৰ বাবে নতুন পিএনজি সংযোগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ ৰাজ্যসমূহক পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত প্ৰদেশসমূহ আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থাসমূহৰ সৈতে সমন্বিত প্ৰচেষ্টা
অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন, ১৯৫৫ আৰু এলপিজি নিয়ন্ত্ৰণ আদেশ, ২০০০ৰ অধীনত ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক যোগান নিৰীক্ষণ কৰিবলৈ আৰু হৰ্ডিং আৰু ক'লা বিপণনৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিবলৈ ক্ষমতা প্ৰদান কৰা হৈছে।
- পেট্ৰ'ল, ডিজেল আৰু এলপিজিকে ধৰি অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰীৰ যোগানৰ পৰিস্থিতি নিৰীক্ষণ আৰু নিয়ন্ত্ৰণত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে প্ৰাথমিক ভূমিকা পালন কৰিব লাগিব। ভাৰত চৰকাৰে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চললৈ একাধিক পত্ৰ আৰু ভিচিৰ জৰিয়তে এই কথা পুনৰ দোহাৰে।
- ২৭.০৩.২০২৬ আৰু ২.০৪.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰযোগে ভাৰত চৰকাৰে নাগৰিকসকলক পৰ্যাপ্ত ইন্ধনৰ উপলব্ধতাৰ বিষয়ে আশ্বস্ত কৰিবলৈ সক্ৰিয় জনসংযোগৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত প্ৰদেশসমূহৰ সৈতে নিয়মীয়াকৈ পৰ্যালোচনা বৈঠক অনুষ্ঠিত হৈ আছে। এই পৰিপ্ৰেক্ষিতত ২.০৪.২০২৬ তাৰিখে (মহামান্য সচিবৰ অধ্যক্ষতাত) আৰু ০৬.০৪.২০২৬ তাৰিখে (মহামান্য সচিবৰ অধ্যক্ষতাত) আই এণ্ড বি আৰু গ্ৰাহক পৰিক্ৰমা বিভাগৰ সচিবৰ সৈতে বৈঠক অনুষ্ঠিত হয়। বৈঠকত নিম্নলিখিত বিষয়সমূহত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হয়ঃ
- দৈনিক সংবাদমেল আৰু নিয়মীয়াকৈ জনসাধাৰণক পৰামৰ্শ প্ৰদান।
- সামাজিক মাধ্যমত ভুৱা বাতৰি/মিছা তথ্যৰ ওপৰত সক্ৰিয়ভাৱে নিৰীক্ষণ আৰু প্ৰতিৰোধ কৰা।
- জিলা প্ৰশাসনৰ দ্বাৰা দৈনিক তালাচী অভিযান তীব্ৰতৰ কৰা আৰু ওএমচিৰ সৈতে সমন্বয় সাধন কৰি অভিযান আৰু পৰিদৰ্শন অব্যাহত ৰখা।
- নিজৰ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ ভিতৰত বাণিজ্যিক এলপিজি আৱণ্টন আদেশ জাৰি কৰা
- ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত প্ৰদেশসমূহক অতিৰিক্ত এছকেঅ' প্ৰদানৰ বাবে এছকেঅ' আৱণ্টন আদেশ জাৰি কৰা।
- পিএনজি আৰু বিকল্প ইন্ধন ব্যৱহাৰৰ প্ৰচাৰ কৰা।
- বিশেষকৈ ঘৰুৱা প্ৰয়োজনৰ বাবে এলপিজি যোগানত অগ্ৰাধিকাৰ প্ৰদান কৰা আৰু যোগানৰ স্থায়িত্ব সুনিশ্চিত কৰিবলৈ ৫ কিলোগ্ৰাম এফটিএল চিলিণ্ডাৰৰ লক্ষ্য বিতৰণ কৰা।
- সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত প্ৰদেশে ক'লা বজাৰৰ বিৰুদ্ধে অভিযান চলাবলৈ নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ আৰু জিলা নিৰীক্ষণ সমিতি গঠন কৰিছে।
- বহু ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয়শাসিত অঞ্চলে সংবাদমেল আয়োজন/কাৰ্যকৰী কৰিছে।
আইনী আৰু নিৰীক্ষণ কাৰ্য্য
• এল পি জিৰ জমা আৰু ক’লা বজাৰ ৰোধৰ বাবে সমগ্ৰ দেশতে তালাচী ব্যৱস্থা অব্যাহত আছে। কালি সমগ্ৰ দেশত ২২০০ৰো অধিক অভিযান চলোৱা হয়।
• পিএছইউৰ অ’এমচিসমূহে আচৰিত ধৰণৰ পৰিদৰ্শন শক্তিশালী আৰু অব্যাহত ৰাখিছে আৰু ৩২৫টা এলপিজি বিতৰকত জৰিমনা বিহা হৈছে আৰু ৭২টা এলপিজি বিতৰক কালিলৈকে স্থগিত ৰখা হৈছে।
• কালি ৫৪টা এলপিজি বিতৰণকাৰীৰ বিৰুদ্ধে কাৰণ দৰ্শোৱাৰ জাননী জাৰি কৰা হয় আৰু ৯টা বিতৰণকাৰীৰ বিৰুদ্ধে জৰিমনা বিহা হয়।
এল পি জি যোগান
ঘৰুৱা এল পি জি যোগানৰ অৱস্থা:
• প্ৰচলিত ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিস্থিতিৰ ফলত এল পি জি যোগানৰ প্ৰভাৱ অব্যাহত আছে।
• ঘৰুৱা পৰিয়াললৈ এল পি জি যোগানক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে।
• এল পি জি বিতৰকত কোনো ধৰণৰ নাটনি হোৱাৰ খবৰ পোৱা নাই।
• কালি উদ্যোগৰ ভিত্তিত অনলাইন এল পি জি চিলিণ্ডাৰ বুকিং ৯৮% লৈ বৃদ্ধি পাইছে।
• ডাইভাৰচন ৰোধ কৰিবলৈ ডেলিভাৰী প্ৰমাণীকৰণ ক’ড (ডিএচি) ভিত্তিক ডেলিভাৰী প্ৰায় ৯৪% লৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে। গ্ৰাহকৰ পঞ্জীয়নভুক্ত মোবাইল নম্বৰত ডিএচি লাভ কৰা হয়।
• ২৮.০৪.২০২৬ তাৰিখে ৫০.৮ লাখৰো অধিক ঘৰুৱা এলপিজি চিলিণ্ডাৰ বিতৰণ কৰা হৈছে।
বাণিজ্যিক এল পি জি যোগান আৰু আবণ্টনৰ ব্যৱস্থা:
• মুঠ বাণিজ্যিক এল পি জি আবণ্টন সংকটৰ পূৰ্বৰ স্তৰৰ প্ৰায় ৭০% লৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে, য’ত ১০% সংস্কাৰ-সংলগ্ন আবণ্টনো আছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ০৬.০৪.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ জৰিয়তে জনাইছে যে প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকসকলক প্ৰদানৰ বাবে উপলব্ধ প্ৰতিখন ৰাজ্যত দৈনিক ৫ কিলোগ্ৰাম এফটিএল চিলিণ্ডাৰৰ পৰিমাণ ২০২৬ চনৰ ২-৩ মাৰ্চৰ ভিতৰত প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকসকলক গড় দৈনিক যোগান (চিলিণ্ডাৰৰ সংখ্যা)ৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি ২১.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰযোগে দুগুণ কৰা হৈছে। এই ৫ কেজি এফটিএল চিলিণ্ডাৰসমূহ তেল বিপণন কোম্পানী (অ’এমচি)ৰ সহায়ত তেওঁলোকৰ ৰাজ্যৰ প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকসকলকহে যোগান ধৰাৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰৰ নিষ্পত্তিত আছে।
- ২৬ ফেব্ৰুৱাৰী মাহত বিক্ৰী হোৱা ৫ কিলোগ্ৰাম এফটিএল চিলিণ্ডাৰৰ সংখ্যা হৈছে ২১.৭ লাখ। অৱশ্যে, ১ এপ্ৰিল ২০২৬ৰ পৰা প্ৰায় ২১.০৫ লাখ ৫ কিলোগ্ৰাম এফটিএল চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী কৰা হৈছে।
- কালি ৭৩,০০০ তকৈও অধিক ৫ কিলোগ্ৰাম এফটিএল চিলিণ্ডাৰ বিতৰণ কৰা হয়।
- ৩ এপ্ৰিল, ২০২৬ৰ পৰা পিএছইউ অ'এমচিয়ে ৫ কিলোগ্ৰাম এফটিএল চিলিণ্ডাৰৰ বাবে ৯৫৫০তকৈ অধিক সজাগতা শিবিৰ আয়োজন কৰিছে, য'ত ১,৫৯,০০০ ৰো অধিক এফটিএল চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী কৰা হৈছে।
- কালি প্ৰায় ১৭৫টা শিবিৰৰ জৰিয়তে ২৭৫৯টাকৈ ৫ কিলোগ্ৰাম এফটিএল বিক্ৰী কৰা হয়।
- আইঅ'চিএল, এইচপিচিএল আৰু বিপিচিএলৰ কাৰ্যবাহী সঞ্চালকৰ এখন তিনিজনীয়া কমিটীয়ে ৰাজ্য আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত বাণিজ্যিক এলপিজি বিতৰণৰ পৰিকল্পনা কৰিবলৈ ৰাজ্যিক কৰ্তৃপক্ষ আৰু উদ্যোগিক সংস্থাৰ সৈতে সমন্বয় কৰিছে।
- ২৬ এপ্ৰিলৰ পৰা ২৮ এপ্ৰিললৈ মুঠ ১,৮৪,০৪৩ মেট্ৰিক টন (১৯ কেজি এলপিজি চিলিণ্ডাৰৰ ৯৬.৮৬ লাখতকৈ অধিক সমতুল্য) বাণিজ্যিক এলপিজি বিক্ৰী কৰা হৈছে।
- ২৮.০৪.২০২৬ তাৰিখে ৮৮৩৮ মেট্ৰিক টন বাণিজ্যিক এলপিজি (৪.৬৫ লাখতকৈ অধিক-১৯ কিলোগ্ৰাম চিলিণ্ডাৰৰ সমতুল্য) বিক্ৰী কৰা হয়।
- ২৬ এপ্ৰিলৰ পৰা ২৮ এপ্ৰিল, ২০২৬ লৈকে অটো এলপিজিৰ বিক্ৰীৰ পৰিমাণ ৯৮৮০ মেট্ৰিক টনতকৈও অধিক হৈছে। ফেব্ৰুৱাৰী-২৬ত এই পৰিমাণ আছিল প্ৰায় ৫০০০ মেট্ৰিক টন।
- ২৬ এপ্ৰিলৰ পৰা ২৮ এপ্ৰিললৈ গড়ে পিএছইউ অ'এমচিসমূহৰ দ্বাৰা অটো এলপিজিৰ বিক্ৰী দৈনিক প্ৰায় ৩৫৩ মেট্ৰিক টন হৈছে, যিটো ২৬ জানুৱাৰী আৰু ২৬ ফেব্ৰুৱাৰীলৈ দৈনিক ১৭৭ মেট্ৰিক টনৰ আছিল। ইয়াৰ ফলত পিএছইউ অ'এমচিৰ অটো এলপিজি বিক্ৰীৰ পৰিমাণ প্ৰায় ১০০% বৃদ্ধি পাইছে।
প্ৰাকৃতিক গেছ যোগান আৰু পিএনজি সম্প্ৰসাৰণৰ পদক্ষেপ
• ডি-পিএনজি আৰু চিএনজি-ট্ৰেন্সপ’ৰ্টলৈ ১০০% যোগানৰ জৰিয়তে গ্ৰাহকক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে।
• সাৰ উদ্যোগসমূহলৈ সামগ্ৰিকভাৱে গেছৰ আবণ্টন ছমাহৰ গড় ব্যৱহাৰৰ প্ৰায় ৯৫%লৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• তদুপৰি চিটি গেছ বিতৰণ (চিজিডি) নেটৱৰ্কৰ জৰিয়তে যোগানকে ধৰি অন্যান্য ঔদ্যোগিক আৰু বাণিজ্যিক খণ্ডলৈ গেছ যোগান ৮০% পৰ্যন্ত বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• চিজিডি সত্তাসমূহক তেওঁলোকৰ সকলো ভৌগোলিক অঞ্চল (জিএ)ত হোটেল, ৰেষ্টুৰেণ্ট আৰু কেণ্টিনৰ দৰে বাণিজ্যিক প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ বাবে পিএনজি সংযোগক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে, যাতে বাণিজ্যিক এলপিজিৰ উপলব্ধতাৰ সম্পৰ্কে উদ্বেগসমূহ সমাধান কৰিব পৰা যায়।
• আইজিএল, এমজিএল, গেইল গেছ আৰু বিপিচিএলকে ধৰি চিজিডি কোম্পানীসমূহে ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক পিএনজি সংযোগৰ বাবে উদগনি আগবঢ়াইছে।
• ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়সমূহক চিজিডি নেটৱৰ্ক সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় অনুমোদন ক্ষিপ্ৰতাৰে কৰিবলৈ অনুৰোধ কৰা হৈছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ১৮.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ ভিত্তিত সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলক ৰাজ্যসমূহলৈ অতিৰিক্ত ১০% বাণিজ্যিক এল পি জি আবণ্টনৰ প্ৰস্তাৱ দিছে যদিহে তেওঁলোকে এল পি জিৰ পৰা পি এন জিলৈ দীৰ্ঘম্যাদী পৰিৱৰ্তনত সহায় কৰিব পাৰে।
• ২২খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে পিএনজি সম্প্ৰসাৰণ সংস্কাৰৰ সৈতে জড়িত অতিৰিক্ত বাণিজ্যিক এলপিজি আবণ্টন লাভ কৰি আছে।
• পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়ে ২৪.০৩.২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ ভিত্তিত চিজিডি আন্তঃগাঁথনিৰ সৈতে জড়িত আবেদনসমূহ অগ্ৰাধিকাৰ ভিত্তিত প্ৰক্ৰিয়াকৰণৰ বাবে ৩ মাহৰ বাবে বিশেষ হিচাপে ‘হ্ৰাস সময়সীমাৰ সৈতে চিজিডি আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে ত্বৰান্বিত অনুমোদন কাঠামো’ গ্ৰহণ কৰিছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ২৪.০৩.২০২৬ তাৰিখৰ গেজেট অনুসৰি প্ৰাকৃতিক গেছ আৰু পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী বিতৰণ (পাইপলাইন আৰু অন্যান্য সুবিধাসমূহ বিস্তাৰ, নিৰ্মাণ, পৰিচালনা আৰু সম্প্ৰসাৰণৰ জৰিয়তে) আদেশ, ২০২৬ অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন, ১৯৫৫ৰ অধীনত অৱগত কৰিছে দেশত, অনুমোদন আৰু ভূমিৰ প্ৰৱেশৰ পলমৰ সৈতে মোকাবিলা কৰা আৰু আৱাসিক অঞ্চলকে ধৰি প্ৰাকৃতিক গেছৰ আন্তঃগাঁথনিৰ দ্ৰুত উন্নয়ন সক্ষম কৰা। ইয়াৰ দ্বাৰা পিএনজি নেটৱৰ্ক বৃদ্ধি ত্বৰান্বিত হ’ব, শেষ মাইলৰ সংযোগ বৃদ্ধি হ’ব আৰু পৰিষ্কাৰ ইন্ধনলৈ পৰিৱৰ্তনত সহায় হ’ব যাৰ ফলত শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালী হ’ব আৰু ভাৰতৰ গেছ ভিত্তিক অৰ্থনীতি আগুৱাই নিব।
• পিএনজিআৰবিয়ে চিজিডি সত্তাসমূহক ডি-পিএনজি সংযোগ ক্ষিপ্ৰ কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে। লগতে পিএনজি সম্প্ৰসাৰণৰ গতি বজাই ৰাখিবলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় পিএনজি ড্ৰাইভ ২.০ ৩০.০৬.২০২৬ লৈকে বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• স্বচ্ছ, অধিক সুৰক্ষিত আৰু স্বাৱলম্বী শক্তিৰ ভৱিষ্যতক উৎসাহিত কৰিবলৈ ভাৰত চৰকাৰে ৰাজ্যিক চিবিজি নীতিৰ আৰ্হি খচৰা প্ৰস্তুত কৰিছে। আৰ্হি নীতিৰ উদ্দেশ্য হৈছে ৰাজ্যসমূহে চিবিজি উন্নয়নৰ বাবে নিজাকৈ বিনিয়োগকাৰী-বন্ধুত্বপূৰ্ণ আৰু ৰূপায়ণমুখী পৰিস্থিতিতন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰিবলৈ সক্ষম কৰিবলৈ এক বিস্তৃত নমনীয় পথ প্ৰদৰ্শক কাঠামো হিচাপে কাম কৰা। যিবোৰ ৰাজ্যই ইয়াক বাছি লয়, সেইবোৰক বাণিজ্যিক এল পি জিৰ অতিৰিক্ত আবণ্টনৰ পৰৱৰ্তী শাখাৰ বাবে অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হ’ব।
• ০৭.০৪.২০২৬ তাৰিখৰ আদেশৰ জৰিয়তে চিপিচিবিক চিজিডি নেটৱৰ্ক/আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে ১৫ দিনৰ ভিতৰত স্থাপন কৰিবলৈ সন্মতি বা চলাবলৈ সন্মতি প্ৰদান কৰাৰ বাবে এছপিচিবি/পিচিচিসমূহক প্ৰয়োজনীয় নিৰ্দেশনা জাৰি কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে।
• ২০২৬ চনৰ মাৰ্চ মাহৰ পৰা প্ৰায় ৫.৬৯ লাখ পিএনজি সংযোগ গেছীকৰণ কৰা হৈছে আৰু অতিৰিক্ত ২.৬৫ লাখ সংযোগৰ বাবে আন্তঃগাঁথনি সৃষ্টি কৰা হৈছে, যাৰ ফলত মুঠ সংযোগ হৈছে ৭.৯৭ লাখ। তদুপৰি নতুন সংযোগৰ বাবে প্ৰায় ৬.৩৭ লাখ গ্ৰাহক পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে।
• ২৮.০৪.২০২৬ তাৰিখলৈকে ৪২,৯৫০ৰো অধিক পিএনজি গ্ৰাহকে MYPNGD.in ৱেবছাইটৰ জৰিয়তে নিজৰ এলপিজি সংযোগ ত্যাগ কৰিছে।
খাৰুৱা তেলৰ অৱস্থান আৰু শোধনাগাৰৰ কাৰ্য্যকলাপ
• সকলো শোধনাগাৰে পৰ্যাপ্ত খাৰুৱা তেলৰ তথ্যৰে উচ্চ ক্ষমতাৰে কাম কৰি আছে, আনহাতে পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত মজুত ৰখা হৈছে।
• ঘৰুৱা ব্যৱহাৰক সহায় কৰিবলৈ শোধনাগাৰৰ পৰা ঘৰুৱা এল পি জি উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• ঘৰুৱা বজাৰৰ বাবে পেট্ৰ’কেমিকেল ফিডষ্টক যোগানৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰিবলৈ আন্তঃমন্ত্ৰালয়ৰ যৌথ কৰ্মগোট (জে ডব্লিউ জি) গঠন কৰা হৈছে। ইয়াৰ পিছত ভাৰত চৰকাৰে ০১.০৪.২০২৬ তাৰিখৰ আদেশ অনুসৰি পেট্ৰ’কেমিকেল কমপ্লেক্সকে ধৰি তেল শোধনাগাৰ কোম্পানীসমূহক চেণ্টাৰ ফৰ হাই টেকন’লজি (চি এইচ টি)ৰ দ্বাৰা নিৰ্ধাৰিত জটিল খণ্ডসমূহৰ বাবে কিছুমান নূন্যতম পৰিমাণৰ চি ৩ আৰু চি ৪ ষ্ট্ৰিম উপলব্ধ কৰাৰ অনুমতি প্ৰদান কৰিছে।
• ফাৰ্মাচিউটিকেল বিভাগ, ৰাসায়নিক আৰু পেট্ৰ’ ৰাসায়নিক বিভাগ (ডিচিপিচি), উদ্যোগ আৰু আভ্যন্তৰীণ বাণিজ্য প্ৰসাৰ বিভাগ (ডিপিআইআইটি)ৰ পৰা পোৱা অনুৰোধৰ ভিত্তিত ফাৰ্মা আৰু ৰাসায়নিক খণ্ডৰ কোম্পানীসমূহৰ বাবে এলপিজি পুলৰ পৰা ১০০০ মেট্ৰিক টন/দিনৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
• ৯ এপ্ৰিল, ২০২৬ৰ পৰা মুম্বাই, কোচি, বিজাগ, চেন্নাই আৰু মথুৰা শোধনাগাৰসমূহে কেমিকেল, ফাৰ্মা আৰু পেইন্ট উদ্যোগসমূহক ৮৯০০ মেট্ৰিক টনতকৈও অধিক প্ৰ'পিলিন আৰু ৯৫০ মেট্ৰিক টনতকৈও অধিক বুটাইল এক্ৰাইলাইট বিক্ৰী কৰিছে।
খুচুৰা ইন্ধনৰ উপলব্ধতা আৰু মূল্য নিৰ্ধাৰণৰ ব্যৱস্থা
• সমগ্ৰ দেশতে খুচুৰা বিপণীসমূহ স্বাভাৱিকভাৱে চলি আছে।
• মধ্যপ্ৰাচ্যৰ সংকটৰ ফলত খাৰুৱা তেলৰ মূল্য অস্বাভাৱিকভাৱে বৃদ্ধি পাইছে; কিন্তু গ্ৰাহকক সুৰক্ষা দিবলৈ ভাৰত চৰকাৰে পেট্ৰল আৰু ডিজেলৰ ওপৰত আবকাৰী শুল্ক প্ৰতি লিটাৰত ১০ টকা হ্ৰাস কৰিছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ১১.০৪.২০২৬ তাৰিখৰ গেজেট অধিসূচনা অনুসৰি ডিজেলৰ ওপৰত ৰপ্তানি লেভি ৫০ লাখ টকালৈ বৃদ্ধি কৰিছে। ৫৫.৫০ টকা আৰু এটিএফত ৫৫.৫০ টকা। ৪২টকা প্ৰতি লিটাৰত, ঘৰুৱা বজাৰত এই সামগ্ৰীসমূহৰ উপলব্ধতা নিশ্চিত কৰিবলৈ।
• পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ নিয়মীয়া খুচুৰা মূল্য অপৰিৱৰ্তিত আৰু পিএছইউ অ’এমচিৰ খুচুৰা বিপণীত কোনো মূল্য বৃদ্ধি হোৱা নাই।
কেৰাচিনৰ উপলব্ধতা আৰু বিতৰণৰ ব্যৱস্থা
• নিয়মীয়া আবণ্টনৰ ওপৰত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক ৪৮,০০০ কিলোলিটাৰ কেৰাচিনৰ অতিৰিক্ত আবণ্টন প্ৰদান কৰা হৈছে।
• ১৮খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলে এছ কে অ’ আবণ্টনৰ আদেশ জাৰি কৰিছে, আনহাতে হিমাচল প্ৰদেশ আৰু লাডাখে কোনো প্ৰয়োজনীয়তাৰ ইংগিত দিছে।
সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু জাহাজ চলোৱাৰ কাৰ্য্যকলাপ
পাৰস্য উপসাগৰৰ প্ৰচলিত সামুদ্ৰিক পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে এটা আপডেট বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে শ্বেয়াৰ কৰিছে। মন্ত্ৰালয়ে এইদৰে কয়-
• বন্দৰ, জাহাজ আৰু জলপথ মন্ত্ৰালয়ে বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়, ভাৰতীয় মিছন আৰু সামুদ্ৰিক অংশীদাৰসকলৰ সৈতে সমন্বয় অব্যাহত ৰাখিছে যাতে নাৱিকৰ কল্যাণ আৰু নিৰৱচ্ছিন্ন সামুদ্ৰিক কাৰ্য্যকলাপ নিশ্চিত হয়।
• অঞ্চলটোৰ সকলো ভাৰতীয় নাৱিক নিৰাপদ আৰু বিগত ২৪ ঘণ্টাত ভাৰতীয় জাহাজৰ সৈতে জড়িত কোনো ঘটনা সংঘটিত হোৱা নাই।
• ডিজি শ্বিপিং কণ্ট্ৰল ৰুম ২৪×৭ কাৰ্যক্ষম হৈ আছে আৰু সক্ৰিয় হোৱাৰ পিছত ৮,০৩৪টা কল আৰু ১৭,১১৪টাতকৈও অধিক ই-মেইলৰ উত্তৰ দিছে, য’ত যোৱা ২৪ ঘণ্টাত ১১৪টা কল আৰু ২৭৬টা ই-মেইল আছে।
• সমগ্ৰ উপসাগৰীয় অঞ্চলৰ বিভিন্ন স্থানৰ পৰা যোৱা ২৪ ঘণ্টাত ৪৯জনকে ধৰি এতিয়ালৈকে ২,৮২৯জনতকৈ অধিক ভাৰতীয় নাৱিকক নিৰাপদে প্ৰত্যাৱৰ্তনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে জাহাজ পৰিবহণ সঞ্চালকালয়ে। বিগত ২৪ ঘণ্টাত পাৰস্য অঞ্চলৰ পৰা ২৯জন লোকক সুকলমে উদ্ধাৰ কৰা হৈছে।
• সমগ্ৰ ভাৰতবৰ্ষত বন্দৰৰ কাম-কাজ স্বাভাৱিক হৈয়েই আছে, কোনো ধৰণৰ যানজঁটৰ বাতৰি পোৱা নাই।
অঞ্চলটোত ভাৰতীয় নাগৰিকৰ সুৰক্ষা
বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে উপসাগৰ আৰু পশ্চিম এছিয়া অঞ্চলৰ শেহতীয়া পৰিস্থিতিৰ সৈতে সক্ৰিয়ভাৱে জড়িত হৈ আছে, তাত বাস কৰা ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ মংগল, সুৰক্ষা আৰু সমৰ্থনক অগ্ৰাধিকাৰ দি আছে। মন্ত্ৰালয়ে জনোৱা মতে:-
- ভাৰতীয় নাগৰিক আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালৰ প্ৰশ্নৰ উত্তৰ দিবলৈ মন্ত্ৰালয়ৰ এটা বিশেষ নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ কাৰ্যক্ষম হৈ আছে।
- তথ্যৰ বিনিময় আৰু প্ৰচেষ্টাৰ উত্তম সমন্বয় সাধনৰ বাবে বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ সৈতে নিয়মীয়াকৈ যোগাযোগ কৰি আছে।
- ভাৰতীয় দূতাবাস আৰু বাণিজ্য দূতাবাসসমূহে সময়মতে সাহায্য প্ৰদানৰ বাবে ২৪ ঘণ্টাই হেল্পলাইন সেৱা অব্যাহত ৰাখিছে আৰু আমাৰ নাগৰিকসকলক সক্ৰিয়ভাৱে সহায় কৰি আছে। তেওঁলোকে স্থানীয় চৰকাৰৰ সৈতেও ঘনিষ্ঠ যোগাযোগ ৰক্ষা কৰি আছে।
- স্থানীয় চৰকাৰৰ নীতি-নিৰ্দেশনা, বিমান আৰু ভ্ৰমণৰ পৰিস্থিতি, কনছুলাৰ সেৱা আৰু সম্প্ৰদায়ৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা বিভিন্ন কল্যাণমূলক পদক্ষেপৰ সৈতে সম্পৰ্কিত তথ্যৰ সৈতে আপডেট কৰা পৰামৰ্শৱলী জাৰি কৰা হৈছে।
- ভাৰতীয় মিছনসমূহে প্ৰৱাসী ভাৰতীয় সমুদায়ৰ সৈতে সক্ৰিয়ভাৱে জড়িত হৈ আছে। তেওঁলোকে তেওঁলোকৰ সমস্যাসমূহ সমাধানৰ বাবে ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সংস্থা, সংগঠন, পেছাদাৰী গোট আৰু ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহৰ সৈতে নিয়মীয়াকৈ মত বিনিময় কৰি আছে।
- অঞ্চলটোৰ ভাৰতীয় নাৱিকসকলৰ কল্যাণক চৰকাৰে অগ্ৰাধিকাৰ দিছে। ভাৰতীয় মিছনে তেওঁলোকক স্থানীয় কৰ্তৃপক্ষ আৰু সংস্থাসমূহৰ সৈতে সমন্বয় সাধন, কনছুলাৰ সহযোগিতা প্ৰদান আৰু ভাৰতলৈ উভতি যোৱাৰ অনুৰোধৰ ক্ষেত্ৰত সহায় সহ সকলো ধৰণৰ সহযোগিতা আগবঢ়াই আছে।
- অঞ্চলটোৰ পৰা ভাৰতৰ বিভিন্ন গন্তব্যস্থানলৈ অতিৰিক্ত বিমানৰ চলাচলৰ জৰিয়তে সামগ্ৰিক বিমান পৰিবহণৰ পৰিস্থিতিৰ উন্নতি অব্যাহত আছে।
- সংযুক্ত আৰৱ আমীৰশ্বাহী (ইউএই)ত বিমান পৰিবহণ কোম্পানীসমূহে সংযুক্ত আৰৱ এমিৰেটছ আৰু ভাৰতৰ মাজত সীমিত বাণিজ্যিক বিমান চলাচল অব্যাহত ৰাখিছে।
- ছৌদি আৰৱ আৰু ওমানৰ বিভিন্ন বিমান বন্দৰৰ পৰা ভাৰতৰ বিভিন্ন স্থানলৈ বিমান সেৱা অব্যাহত আছে।
- কাটাৰৰ আকাশমাৰ্গ আংশিকভাৱে মুকলি হোৱাৰ ফলত কাটাৰ এয়াৰৱেজে ভাৰতৰ বিভিন্ন স্থানলৈ বিমান সেৱা আগবঢ়াই আছে। এয়াৰ ইণ্ডিয়া আৰু ইণ্ডিগ'য়েও শীঘ্ৰে কাটাৰৰ পৰা ভাৰতলৈ বিমান সেৱা পুনৰ আৰম্ভ কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে।
- কুৱেটৰ আকাশমাৰ্গ মুকলি হৈছে। জাজিৰা এয়াৰৱেজ আৰু কুৱেট এয়াৰৱেজে কুৱেটৰ পৰা ভাৰতলৈ সীমিত বিমান চলাচল পুনৰ আৰম্ভ কৰিছে।
- বাহৰেইনৰ আকাশমাৰ্গ মুকলি হৈছে। গাফ এয়াৰ বাহৰেইনৰ পৰা ভাৰতৰ বিভিন্ন স্থানলৈ বিমান সেৱা আগবঢ়াই আছে। এয়াৰ ইণ্ডিয়া এক্সপ্ৰেছ আৰু ইণ্ডিগ'য়েও শীঘ্ৰে বাহৰেইনৰ পৰা ভাৰতলৈ বিমান সেৱা পুনৰ আৰম্ভ কৰাৰ পৰিকল্পনা কৰিছে।
- ইৰাকৰ আকাশমাৰ্গ মুকলি কৰি দিয়া হৈছে আৰু সীমিত সংখ্যক বিমান এই অঞ্চলৰ বিভিন্ন স্থানলৈ উৰা মাৰিছে।
- ইৰানৰ আকাশমাৰ্গ মালবাহী আৰু চাৰ্টাৰ্ড বিমানৰ বাবে আংশিকভাৱে মুকলি কৰা হৈছে। ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক ইৰানলৈ যাত্ৰা নকৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে আৰু ইতিমধ্যে ইৰানত থকা লোকসকলক ভাৰতীয় দূতাবাসৰ সহায়ত স্থল সীমান্ত পথৰ জৰিয়তে দেশ এৰি যাবলৈ আহ্বান জনোৱা হৈছে। তেহৰাণত থকা ভাৰতীয় দূতাবাসৰ তৰফৰ পৰা এতিয়ালৈকে ২৪৬৪ গৰাকী ভাৰতীয় নাগৰিকক ইৰানৰ পৰা বাহিৰলৈ যাবলৈ সুবিধা প্ৰদান কৰা হৈছে।
- ইজৰাইলৰ আকাশমাৰ্গ মুকলি হৈ আছে আৰু সীমিত সংখ্যক বিমানৰ চলাচল পুনৰ আৰম্ভ হৈছে।