প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে বাৰাণসীত অনুষ্ঠিত মহিলা সন্মিলনত অংশগ্ৰহণ কৰাৰ লগতে প্ৰায় ৬,৩৫০ কোটি টকাৰ বিভিন্ন উন্নয়নমূলক প্ৰকল্পৰ উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলা স্থাপন কৰে
দেশৰ নীতি নিৰ্ধাৰণত মহিলাসকলৰ অংশগ্ৰহণ নিশ্চিত কৰাৰ বাবে আমাৰ চৰকাৰ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ: প্ৰধানমন্ত্ৰী
এখন উন্নত ভাৰত গঢ়াৰ অভিযান অদম্যভাৱে চলি আছে; আৰু যেতিয়া মই এখন বিকশিত ভাৰতৰ কথা কওঁ তেতিয়া ইয়াৰ আটাইতকৈ শক্তিশালী স্তম্ভ হ’ল ভাৰতৰ নাৰী শক্তি: প্ৰধানমন্ত্ৰী
কাশীৰ পৰা সংসদ সদস্য হিচাপে আৰু দেশৰ প্ৰধানমন্ত্ৰী হিচাপে জাতীয় স্বাৰ্থত এক উল্লেখযোগ্য লক্ষ্যত উপনীত হ’বলৈ আপোনালোকৰ আশীৰ্বাদ বিচাৰিছো আৰু এই ডাঙৰ লক্ষ্য হৈছে লোকসভা আৰু ৰাজ্যিক বিধানসভাত নাৰীৰ বাবে সংৰক্ষণ কাৰ্যকৰী কৰা: প্ৰধানমন্ত্ৰী
আমাৰ চৰকাৰৰ নীতিয়ে মহিলাৰ কল্যাণক ধাৰাবাহিকভাৱে শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰ দিছে: প্ৰধানমন্ত্ৰী
সুবিধা আৰু নিৰাপত্তা নিশ্চিত কৰাৰ সমান্তৰালভাৱে আমি মহিলাসকলৰ অৰ্থনৈতিক অংশগ্ৰহণ বৃদ্ধিৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছো: প্ৰধানমন্ত্ৰী
28 APR 2026 8:38PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীয়ে আজি বাৰাণসীত অনুষ্ঠিত এক সন্মিলনত মহিলাৰ ব্যাপক সমাৱেশক উদ্দেশ্যি ভাষণ দিয়ে। লগতে তেওঁ হাজাৰ হাজাৰ কোটি টকাৰ উন্নয়নমূলক প্ৰকল্প উদ্বোধন আৰু আধাৰশিলাও স্থাপন কৰে।
এই অনুষ্ঠানৰ তাৎপৰ্য বৰ্ণনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে কাশী হৈছে মাতৃ শৃংগাৰ গৌৰী, মাতৃ অন্নপূৰ্ণা, মাতৃ বিশালাক্ষী, মাতৃ সংকথা, মাতৃ গংগাকে ধৰি ঐশ্বৰিক শক্তিৰ ভূমি। ভগ্নী-কন্যাৰ বিশাল সমাৱেশে অনুষ্ঠানটোক সঁচাকৈয়ে পবিত্ৰ অনুষ্ঠান এটালৈ ৰূপান্তৰিত কৰিছিল। "এই কাশীৰ ভূমিত মই আপোনালোক সকলো কাশীৰ মাতৃ, ভগ্নী, কন্যাক প্ৰণাম জনাইছো," শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে।
এই অনুষ্ঠানত নাৰী শক্তি আৰু উন্নয়ন দুয়োটাকে উদযাপন কৰা বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে কাশী আৰু অযোধ্যাৰ মাজত সংযোগ বৃদ্ধিৰ কামৰ লগতে কাশীৰ প্ৰতিটো উন্নয়নক সামৰি লোৱা প্ৰকল্পসমূহ উদ্বোধন কৰা হৈছে। কাশীৰ পৰা পুনে আৰু অযোধ্যাৰ পৰা মুম্বাইলৈ যোৱা দুখন অমৃত ভাৰত ৰে’লৰ ফ্লেগ অফ কৰা হৈছে, যাৰ ফলত সমগ্ৰ মহাৰাষ্ট্ৰৰ লোকসকলে এই পবিত্ৰ চহৰসমূহলৈ যাবলৈ আধুনিক সংযোগৰ বিকল্প প্ৰদান কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে ইয়াৰ ফলত উত্তৰ প্ৰদেশ আৰু মহাৰাষ্ট্ৰৰ মাজত সংযোগ আৰু অধিক উন্নত হ’ব, যাৰ ফলত মানুহে অযোধ্যা ধাম আৰু কাশী বিশ্বনাথ ধামত উপনীত হোৱাৰ আন এক আধুনিক বিকল্প লাভ কৰিব।
দেশ নিৰ্মাণৰ ক্ষেত্ৰত মহিলাৰ জটিল ভূমিকাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে নাৰী শক্তিক বিকশিত ভাৰতৰ আটাইতকৈ শক্তিশালী স্তম্ভ বুলি অভিহিত কৰে। তেওঁ লোকসভা আৰু বিধানসভাত মহিলাৰ বাবে সংৰক্ষণ কাৰ্যকৰী কৰাৰ বাবে এক বৃহৎ ৰাষ্ট্ৰীয় লক্ষ্যত উপনীত হোৱাৰ অৰ্থে সমাৱেশত আশীৰ্বাদ বিচাৰে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে আপোনালোকৰ সংৰক্ষণৰ অধিকাৰ বাস্তৱত পৰিণত হোৱাটো নিশ্চিত কৰাৰ ক্ষেত্ৰত মই কোনো য'তি নপৰাকৈ কাম কৰিম।
নাৰী সবলীকৰণৰ পৰিৱৰ্তনশীল শক্তিৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে যেতিয়া এগৰাকী নাৰীক ঘৰত সবলীকৰণ কৰা হয় তেতিয়া সমগ্ৰ পৰিয়ালে শক্তি লাভ কৰে, যিয়ে পাছলৈ সমাজ আৰু দেশক শক্তিশালী কৰে। ভাৰতীয় মহিলাসকলে সন্মুখীন হোৱা ঐতিহাসিক বাধাসমূহৰ বিষয়ে মত প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে প্ৰজন্মৰ পিছত প্ৰজন্মৰ ছোৱালীয়ে সহ্য কৰা অৱজ্ঞাসূচক প্ৰশ্ন আৰু আদেশ, সামৰ্থ্য, প্ৰয়োজনীয়তা আৰু যথাৰ্থতাৰ বিষয়ে প্ৰশ্ন কৰে। এনে বৈষম্য কেৱল কাশীতে সীমাবদ্ধ নহয়, সমগ্ৰ দেশতে বিদ্যমান বুলি স্বীকাৰ কৰি তেওঁ লক্ষ্য কৰে যে সমাজে এই অন্যায়ক স্বাভাৱিক হিচাবে গ্ৰহণ কৰিছে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে এই বাধাসমূহক কেৱল প্ৰাকৃতিক ব্যৱস্থা হিচাপে গ্ৰহণ কৰা হৈছে আৰু এয়া সলনি হ’ব লাগিব।
পশ্চাদপসৰণশীল ধাৰণা ভংগ কৰাৰ দায়বদ্ধতাৰ বিষয়ে আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে ২৫ বছৰ পূৰ্বে গুজৰাটৰ মুখ্যমন্ত্ৰী হোৱাৰ সময়ত তেওঁ ছোৱালীৰ বাবে দুখন অগ্ৰণী আঁচনি আৰম্ভ কৰিছিল, শালা প্ৰৱেশোৎসৱ , যাতে অধিক ছোৱালীয়ে উপস্থিত থাকি বিদ্যালয়ৰ শিক্ষা সম্পূৰ্ণ কৰে আৰু মুখ্যমন্ত্ৰী কন্যা কেলাৱনী নিধিয়ে তেওঁলোকৰ মাচুলৰ ক্ষেত্ৰত সহায় কৰিছিল। শ্ৰী মোদীয়ে লক্ষ্য কৰে যে তেতিয়াৰে পৰা আজিলৈকে আমাৰ চৰকাৰৰ নীতিত নাৰী কল্যাণক সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হৈছে।
২০১৪ চনৰ পৰা চলি থকা ব্যাপক কল্যাণমূলক পদক্ষেপসমূহৰ বিশদ বিৱৰণ দি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আলোকপাত কৰে যে ১২ কোটিৰো অধিক শৌচাগাৰ নিৰ্মাণ কৰা হৈছে, ৩০ কোটিতকৈ অধিক ভগ্নীৰ বাবে বেংক একাউণ্ট মুকলি কৰা হৈছে, ২.৫ কোটিতকৈ অধিক ঘৰলৈ বিদ্যুৎ সংযোগ প্ৰদান কৰা হৈছে, আৰু নলৰ পানী ১২ কোটিতকৈ অধিক পৰিয়াললৈ গৈছে। এই পদক্ষেপসমূহে ভগ্নী-কন্যাসকলক ৰাষ্ট্ৰীয় উন্নয়নৰ কেন্দ্ৰবিন্দুত ৰাখিছে, য’ত সুকন্যা সমৃদ্ধি আঁচনি, মুদ্ৰা যোজনা, মাত্ৰু বন্দনা যোজনা, আয়ুষ্মান ভাৰত আদি আঁচনি আদি আছে। শ্ৰী মোদীয়ে লক্ষ্য কৰে যে, "ভগ্নী আৰু কন্যাসকলক প্ৰতিখন ডাঙৰ আঁচনিৰ কেন্দ্ৰবিন্দুত ৰখা হৈছিল, যিয়ে আমাৰ প্ৰকৃত দায়বদ্ধতাক প্ৰতিফলিত কৰিছে।"
কাশীত এক সফল অভিযানৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে স্মৰণ কৰে যে দুবছৰ পূৰ্বে মাত্ৰ এমাহতে ২৭ হাজাৰ ছোৱালীৰ বাবে সুকন্যা সমৃদ্ধি একাউণ্ট খোলা হৈছিল, প্ৰতিটো একাউণ্টলৈ ৩০০ টকা ট্ৰেন্সফাৰ কৰা হৈছিল। মুদ্ৰা যোজনাই তেওঁলোকৰ উপাৰ্জন সুনিশ্চিত কৰাৰ সমান্তৰালকৈ এই আঁচনিখনে ছোৱালীৰ শিক্ষা সুদৃঢ় কৰি তুলিছে, আৰু প্ৰথমবাৰৰ বাবে কোটি কোটি ভগ্নীৰ নামত পি এম আৱাস যোজনাৰ জৰিয়তে সম্পত্তি পঞ্জীয়ন কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে আজি আমাৰ মাতৃ-ভগ্নীসকল সঁচাকৈয়ে নিজৰ ঘৰৰ মালিক হৈ পৰিছে।
সুবিধা আৰু নিৰাপত্তাই সবলীকৰণৰ ভেটি গঠন বুলি গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে কয় যে উত্তৰ প্ৰদেশৰ বৰ্তমানৰ পৰিস্থিতিৰ বিপৰীতে অতীতৰ দিনবোৰত ছোৱালীয়ে ঘৰৰ পৰা ওলাই অহাটোও কঠিন হৈ পৰিছিল। মহিলাৰ বিৰুদ্ধে অপৰাধৰ ক্ষেত্ৰত ক্ষিপ্ৰ সিদ্ধান্তৰ সৈতে ভাৰতীয় ন্যায় সংহিতাই নতুন আত্মবিশ্বাস প্ৰদান কৰাৰ বিপৰীতে মহিলা আৰক্ষী থানা আৰু পৰামৰ্শ কেন্দ্ৰৰ নেটৱৰ্কৰ সম্প্ৰসাৰণ অব্যাহত আছে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে কন্যাৰ প্ৰতি বেয়া উদ্দেশ্য গ্ৰহণ কৰা যিকোনো ব্যক্তিয়ে এতিয়া ভালদৰেই জানে যে তেওঁলোকৰ ভাগ্য কি হ’ব পাৰে।
অর্থনৈতিক সবলীকৰণৰ গুৰুত্বৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰি প্রধানমন্ত্রীয়ে উল্লেখ কৰে যে যেতিয়া মহিলাৰ অর্থনৈতিক শক্তি বাঢ়ি যায়, তেতিয়া ঘৰখনত তেওঁলোকৰ কণ্ঠ সমানেই শক্তিশালী হৈ উঠে৷ বিগত ১১ বছৰত কাশীৰ প্ৰায় ১.২৫ লাখ ভগ্নীকে ধৰি প্ৰায় ১০ কোটি মহিলা আত্মসহায়ক গোটৰ সৈতে সংযুক্ত হৈছে, লাখ লাখ টকাৰ সাহায্যৰ জৰিয়তে তেওঁলোকে স্বতন্ত্ৰভাৱে কাম কৰিবলৈ সক্ষম হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে এনে প্ৰচেষ্টাৰ জৰিয়তে এতিয়ালৈকে ৩ কোটি ভগ্নী লাখপতি দিদি হৈ পৰিছে, য’ত বেনাৰসৰ হাজাৰ হাজাৰ লোকো আছে।
মহিলা সবলীকৰণৰ ক্ষেত্ৰত দুগ্ধ খণ্ডৰ অৱদানৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে আজি বোনাছ হিচাপে পোনপটীয়াকৈ ১০৬ কোটি টকা লাভ কৰা বানাছ ডেইৰীৰ সৈতে জড়িত লাখ লাখ ভগ্নীক অভিনন্দন জনায়। কাশীৰ দুগ্ধ খণ্ডৰ মহিলাসকলক তেওঁলোকৰ কাম-কাজ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে উৎসাহিত কৰি তেওঁ অবিৰত বৃদ্ধিৰ বিষয়ত আস্থা প্ৰকাশ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে এয়া মাত্ৰ আৰম্ভণিহে, বানাৰসৰ বৃদ্ধি হ’ব, বানাছ ডেইৰী বৃদ্ধি পাব, আৰু এই বোনাছও বৃদ্ধি পাই থাকিব।
চৰকাৰে নাৰীক পৰিৱৰ্তনকাৰী হিচাপে কেনেদৰে স্থান দিছে সেই বিষয়ে বৰ্ণনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁলোকক স্বাৱলম্বী কৰি বিকশিত ভাৰত গঢ়াৰ অভিযানৰ নেতৃত্বৰ দায়িত্ব অৰ্পণ কৰাৰ প্ৰচেষ্টাৰ ওপৰত আলোকপাত কৰে। তেওঁ পৰ্যবেক্ষণ কৰে যে বেংকিং সাখীসকলে ডিজিটেল পেমেণ্টক আগুৱাই লৈ গৈছে, বীমা সখীয়ে বীমাৰ পদক্ষেপৰ আগশাৰীৰ, কৃষি সখীয়ে প্ৰাকৃতিক কৃষিৰ প্ৰসাৰ ঘটাইছে, আৰু নমো ড্ৰোন দিদিসকলে কৃষি ড্ৰোন বিপ্লৱৰ নেতৃত্ব দিছে। তদুপৰি সেনা, নৌসেনা, বায়ুসেনা, সৈনিক বিদ্যালয়, আৰু প্ৰতিৰক্ষা একাডেমীত কন্যাসকলৰ বাবে নতুন পথ মুকলি হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে আমাৰ চৰকাৰৰ উদ্দেশ্য হৈছে মহিলা সবলীকৰণ, মহিলাৰ উত্থান, আৰু মহিলাৰ জীৱন সহজ কৰি তোলা।
সকলো ক্ষেত্ৰতে মহিলাসকলৰ উৎকৃষ্টতাৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি নীতি নিৰ্ধাৰণ আৰু ৰাষ্ট্ৰীয় সিদ্ধান্ত গ্ৰহণৰ ক্ষেত্ৰত মহিলাসকলে অধিক ভূমিকা গ্ৰহণ কৰাৰ বিষয়ত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে নতুন সংসদ গঢ়াৰ আঁৰত ভগ্নীসকলৰ অংশগ্ৰহণৰ ধাৰণাটোৱেই আছিল এক প্ৰধান কাৰণ। নতুন সংসদ নিৰ্মাণৰ পিছত প্ৰথম কাম আছিল ২০২৩ চনত নাৰী শক্তি বন্দন আইন গৃহীত কৰা, য’ত ৪০ বছৰ ধৰি পৰি থকাৰ পিছত মহিলাসকলৰ বাবে ৩৩ শতাংশ সংৰক্ষণৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছিল। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এতিয়া এই আইনখন অতি সোনকালে কাৰ্যকৰী কৰাটো প্ৰয়োজনীয়।
শেহতীয়া সংসদীয় কাৰ্য্যবিধিৰ বিষয়ত হতাশা প্ৰকাশ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে অধিকসংখ্যক মহিলাই বিধান সভা আৰু সংসদত উপস্থিত হ’ব পৰাকৈ সাংবিধানিক সংশোধনী অনা হৈছিল, কিন্তু সেয়া গৃহীত কৰিব পৰা নগ’ল। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে অসম, কেৰালা, পুডুচেৰী, বংগ, তামিলনাডুৰ মহিলাৰ অভিলেখ ভোটদানৰ দিশলৈ আঙুলিয়াই দিয়ে আৰু এই বিষয়ত সন্তুষ্টি প্ৰকাশ কৰে।
"নাগাৰিক দেৱো ভৱ" মন্ত্ৰৰে চৰকাৰ গ্ৰহণ কৰা নাগৰিককেন্দ্ৰিক দৃষ্টিভংগীৰ ৰূপৰেখা দাঙি ধৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গুৰুত্ব আৰোপ কৰে যে শিক্ষা, উপাৰ্জন, স্বাস্থ্যসেৱা, জলসিঞ্চন, আৰু অভিযোগ নিৰাময়ৰ বিষয়সমূহ শীৰ্ষ অগ্ৰাধিকাৰৰ বিষয় হৈয়েই আছে। তেওঁ উল্লেখ কৰে যে এই আবেগেৰে কাশীৰ বিকাশ আজি একাধিক উল্লেখযোগ্য প্ৰকল্পৰ সৈতে সম্প্ৰসাৰিত হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে পৰ্যবেক্ষণ কৰে যে গংগাৰ ওপৰত নিৰ্মাণ হৈ থকা ছিগনেছাৰ দলংখনে পূৰ্বাঞ্চলৰ সংযোগ শক্তিশালী কৰিব।
বিগত দশকত উত্তৰ আৰু পূব ভাৰতৰ বাবে কাশীৰ উত্থান ঘটিছে বুলি উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে উল্লেখ কৰে যে ৫০০ বিছনাযুক্ত মাল্টি ছুপাৰ স্পেচিয়েলিটি হাস্পতালে স্বাস্থ্যসেৱাৰ পৰিৱেশ তন্ত্ৰক আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব। ইয়াৰ উপৰি তেওঁ উল্লেখ কৰে যে ১০০খন বিচনাযুক্ত ক্ৰিটিকেল কেয়াৰ ব্লকৰ আধাৰশিলাও স্থাপন কৰা হৈছে। শ্ৰী মোদীয়ে পৰ্যবেক্ষণ কৰে যে ইয়াৰ দ্বাৰা কাশীত গুৰুতৰ ৰোগৰ চিকিৎসাৰ বাবে এক বৃহৎ সুবিধাৰ সংযোজন হ’ব।
কাশীৰ উন্নয়নৰ সৰ্বাংগীন আৰু স্পৰ্শকাতৰ স্বৰূপৰ বিষয়ে বৰ্ণনা কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে গংগা চাফাই, ঘাট উন্নয়ন, শাসন ভৱন নিৰ্মাণ, হৰহুৱা আৰু ভৱানীপুৰৰ কৃষকৰ বাবে ভঁৰালৰ সুবিধা, বৃদ্ধাশ্ৰম, মহিলাৰ হোষ্টেল আদি বিভিন্ন পদক্ষেপৰ তালিকা উল্লেখ কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে মন্তব্য কৰে যে এই সকলোবোৰ প্ৰকল্পই বানাৰসৰ বাসিন্দাসকলক প্ৰত্যক্ষভাৱে উপকৃত কৰিব আৰু এইবোৰে সংবেদনশীল, জনকেন্দ্ৰিক উন্নয়নৰ প্ৰতি আমাৰ দায়বদ্ধতাক প্ৰতিফলিত কৰিছে।
কাশীৰ ঐতিহ্য আৰু উত্তৰাধিকাৰ শক্তিশালী কৰাৰ বাবে চলি থকা নিৰন্তৰ অভিযানত গুৰুত্ব আৰোপ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে এই প্ৰচেষ্টাৰ অবিচ্ছেদ্য অংগ হিচাপে সন্ত কবীৰ স্থলীৰ উন্নয়ন আৰু নাগৱাৰ সন্ত ৰবিদাস উদ্যানৰ পুনৰুদ্ধাৰৰ বিষয়ত আলোকপাত কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে কয় যে এইবোৰ হৈছে আমাৰ ঐতিহ্য সংৰক্ষণ আৰু শক্তিশালী কৰাৰ বাবে চলি থকা অভিযানৰ অংশ।
কাশীৰ চিৰন্তন প্ৰকৃতি আৰু চলি থকা উন্নয়নমূলক অভিযানৰ মাজত সাদৃশ্যৰ কথা উল্লেখ কৰি প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে তেওঁৰ ভাষণৰ সামৰণি মাৰে। প্ৰধানমন্ত্ৰীয়ে সমাৱেশত উপস্থিত থকাসকলৰ আশীৰ্বাদৰ বাবে কৃতজ্ঞতা প্ৰকাশ কৰাৰ লগতে হাতত লোৱা উন্নয়নমূলক কামৰ বাবে শুভেচ্ছা জ্ঞাপন কৰে। শ্ৰী মোদীয়ে দৃঢ়তাৰে কয় যে আমাৰ কাশী অক্ষয় আৰু অবিৰতভাৱে চলি আছে, একেদৰে এই উন্নয়নৰ অভিযানো অবিৰতভাৱে গতিশীল হৈ আছে ।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi participates in Mahila Sammelan in Varanasi, inaugurates and lays the foundation stone of various development projects worth around Rs 6,350 crore
Our government is committed to ensuring women's participation in the country's policy-making: PM
The mission to build a developed India continues relentlessly; and when I talk about a Viksit Bharat its strongest pillar is India's Nari Shakti: PM
As the Member of Parliament from Kashi and as the Prime Minister of the nation, I seek your blessings to achieve a significant goal in the national interest and this major goal is implementing women's reservation in the Lok Sabha and State Legislative Assemblies: PM
Our government's policies have consistently accorded top priority to women's welfare: PM
Alongside ensuring convenience and security, we have laid emphasis on enhancing the economic participation of women: PM
28 APR 2026 8:38PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi, today addressed a massive gathering of women at a convention in Varanasi, where he inaugurated and laid foundation stones for development projects worth thousands of crores of rupees.
Describing the significance of the occasion, the Prime Minister noted that Kashi is the land of divine powers including Mother Shringar Gauri, Mother Annapurna, Mother Vishalakshi, Mother Sankatha, and Mother Ganga. The massive gathering of sisters and daughters had transformed the event into something truly sacred. "On this land of Kashi, I bow to all of you mothers, sisters, and daughters of Kashi," remarked Shri Modi.
Highlighting that the occasion celebrated both Nari Shakti and development, the Prime Minister noted that projects covering every type of development in Kashi had been inaugurated, along with works enhancing connectivity between Kashi and Ayodhya. Two Amrit Bharat trains, from Kashi to Pune and Ayodhya to Mumbai, were flagged off, providing modern connectivity options for people across Maharashtra to reach these holy cities. "This will further improve connectivity between UP and Maharashtra, giving people another modern option to reach Ayodhya Dham and Kashi Vishwanath Dham," stated Shri Modi.
Emphasising the critical role of women in nation-building, the Prime Minister described Nari Shakti as the strongest pillar of Viksit Bharat. He sought the blessings of the gathering for achieving a major national goal, implementing reservation for women in Lok Sabha and Vidhan Sabha. "I assure you that I will leave no stone unturned in ensuring your reservation right becomes reality," affirmed Shri Modi.
Underlining the transformative power of women's empowerment, the Prime Minister noted that when a woman is empowered in the household, the entire family gains strength, which in turn strengthens society and the country. Reflecting on the historical barriers faced by Indian women, the Prime Minister recalled the dismissive questions and commands that generations of girls have endured, questions about capability, necessity, and propriety. Acknowledging that such discrimination was not limited to Kashi but present throughout the entire nation, he noted that society had normalized this injustice. "These obstacles were simply accepted as the natural order, and this must change," asserted Shri Modi.
Recalling his commitment to breaking regressive perceptions, the Prime Minister shared that 25 years ago when he became Chief Minister of Gujarat, he launched two pioneering schemes for girls, Shala Praveshotsav to ensure more girls attend and complete school, and Mukhyamantri Kanya Kelavani Nidhi to help with their fees. "From then until today, women's welfare has been given the highest priority in our government's policies continuously," noted Shri Modi.
Detailing the comprehensive welfare initiatives since 2014, the Prime Minister highlighted that over 12 crore toilets were built, bank accounts were opened for more than 30 crore sisters, electricity connections were provided to more than 2.5 crore homes, and tap water reached more than 12 crore households. These initiatives placed sisters and daughters at the centre of national development, including schemes like Sukanya Samriddhi Yojana, Mudra Yojana, Matru Vandana Yojana, and Ayushman Bharat. "Sisters and daughters were placed at the centre of every major scheme, reflecting our true commitment," noted Shri Modi.
Highlighting a successful campaign in Kashi, the Prime Minister recalled that two years ago, Sukanya Samriddhi accounts were opened for 27,000 girls in just one month, with Rs 300 transferred to each account. The scheme has strengthened girls' education while Mudra Yojana has ensured their earnings, and for the first time, crores of sisters have property registered in their names through PM Awas Yojana. "Today our mothers and sisters are truly becoming the owners of their homes," remarked Shri Modi.
Emphasising that convenience and security form the foundation of empowerment, the Prime Minister contrasted the current situation in UP with the past when it was difficult for girls to even step out of their homes. The Bharatiya Nyaya Sanhita has provided new confidence with quick decisions in crimes against women, while the network of women police stations and counseling centres continues to expand. "Anyone with wrong intentions toward daughters now knows very well what their fate will be," stated Shri Modi.
Underlining the importance of economic empowerment, the Prime Minister noted that when women's economic power increases, their voice in the household becomes equally strong. In the past 11 years, nearly 10 crore women have been connected to Self-Help Groups, including about 1.25 lakh sisters in Kashi, with lakhs of rupees in assistance enabling them to work independently. "Through such efforts, 3 crore sisters so far have become Lakhpati Didis, including thousands from Banaras," affirmed Shri Modi.
Highlighting the dairy sector's contribution to women's empowerment, the Prime Minister congratulated lakhs of sisters associated with Banas Dairy who received Rs 106 crore directly as bonus today. Encouraging women in Kashi's dairy sector to expand their work, he expressed confidence in continued growth. "This is just the beginning, Banaras will grow, Banas Dairy will grow, and this bonus will also keep increasing," affirmed Shri Modi.
Describing how the government is positioning women as change-makers, the Prime Minister highlighted efforts to make them self-reliant and entrust them with the leadership of campaigns to build a Viksit Bharat. He observed that Banking Sakhis are advancing digital payments, Insurance Sakhis are leading insurance initiatives, Krishi Sakhis are promoting natural farming, and Namo Drone Didis are spearheading the agricultural drone revolution. Furthermore, new avenues have opened up for daughters in the Army, Navy, Air Force, Sainik Schools, and defence academies. "Our government means women's empowerment, women's upliftment, and making women's lives easier," asserted Shri Modi.
Emphasising that women deserve greater roles in policy-making and national decision-making given their excellence across all fields, the Prime Minister noted that the idea of sisters' participation was a major reason behind building the new Parliament. The first work after the new Parliament was built was passing the Nari Shakti Vandan Act in 2023, providing 33 percent reservation for women after being stuck for 40 years. "Now it is necessary that this law be implemented as soon as possible," stated Shri Modi.
Expressing disappointment over recent parliamentary proceedings, the Prime Minister noted that a constitutional amendment was brought to enable more women to reach Vidhan Sabha and Parliament, but could not be passed. Expressing satisfaction, the Prime Minister pointed to record voting by women in Assam, Kerala, Puducherry, Bengal, and Tamil Nadu.
Outlining the government's citizen-centric approach with the mantra of "Nagarik Devo Bhava," the Prime Minister emphasised that education, earnings, healthcare, irrigation, and grievance redressal remain the top priorities. He noted that with this sentiment, Kashi's development has been expanded today with multiple significant projects. "The signature bridge being built on the Ganga will strengthen Purvanchal's connectivity," observed Shri Modi.
Pointing out Kashi's emergence as a major health hub for North and Eastern India over the past decade, the Prime Minister stated that the 500-bed multi-super speciality hospital will further strengthen the healthcare ecosystem. Additionally, he mentioned that the foundation stone for a 100-bed critical care block has also been laid. "This will add a massive facility in Kashi for treating serious illnesses," observed Shri Modi.
Describing the comprehensive and sensitive nature of Kashi's development, the Prime Minister listed various initiatives including cleaning of the Ganga, development of ghats, construction of governance buildings, storage facilities for farmers in Harhua and Bhawanipur, old age homes, and women's hostels. "All these projects directly benefit Banaras's residents and reflect our commitment to sensitive, people-centric development," remarked Shri Modi.
Emphasising the continuous campaign to strengthen Kashi's heritage and legacy, the Prime Minister highlighted the development of Sant Kabir Sthali and restoration of Sant Ravidas Park in Nagwa as integral parts of this effort. "These are part of our ongoing campaign to preserve and strengthen our heritage," stated Shri Modi.
Concluding his address by drawing a parallel between Kashi's eternal nature and the ongoing development campaign, the Prime Minister expressed gratitude to the gathering for their blessings while extending best wishes for the development works being undertaken. "Our Kashi is imperishable and runs continuously, similarly, this campaign of development is also continuously dynamic," affirmed Shri Modi.