প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদী বারানসীদা মহিলা সম্মেলন শরুক য়াখ্রে, লুপা করোর ৬,৩৫০ রোমগী তোঙান তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে
লৈবাক অসিগী থৌশিল শেম্বদা নুপীশিং শরুক য়াহন্নবা ঐখোয়গী সরকারনা থবক পায়খৎলে: প্রধান মন্ত্রী
বিকসিত ভারত অমা শেমগৎনবা থবক মখা তানা লেপ্তনা চঙশিল্লি; অমসুং ঐনা বিকসিত ভারত অমগী ৱা ঙাংবা মতমদা মসিগী খ্বাইদগী মপাঙ্গল কনবা য়ুম্বীদি ভারতকী নারী শক্তিনি: প্রধান মন্ত্রী
কাসিগী এম.পি ওইনা অমসুং লৈবাক অসিগী প্রধান মন্ত্রী ওইনা, লৈবাক্কী য়াইফনবা মরুওইবা পান্দম অমা ফংনবা ঐনা অদোমগী বর নিজরি অমসুং মসিগী মরুওইবা পান্দমদি লোক সভা অমসুং ষ্টেৎ লেজিসলেতিপ এশেমব্লিশিংদা নুপীশিংগী সিত খাকপা থবক ওইনা পাংথোকপনি: প্রধান মন্ত্রী
ঐখোয়গী সরকারগী থৌশিলশিংনা নুপীশিংগী য়াইফনবা খ্বাইদগী মরুওইনা লৌরে: প্রধান মন্ত্রী
নুংঙাইহনবা অমসুং অশোই-অঙাম থোকহন্দবগা লোয়ননা, শেন-থুমগী থবকশিংদা নুপীশিং শরুক য়াবা হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না থবক পায়খৎলে: প্রধান মন্ত্রী
28 APR 2026 8:38PM by PIB Imphal
ঙসি প্রধান মন্ত্রী শ্রী নরেন্দ্র মোদীনা বারানসীদা মীফম অমদা মশিং য়াম্লবা নুপীশিংদা ৱা ঙাংখ্রে, মফম অদুদা মহাক্না লুপা করোর লিশিং কয়াগী তোঙান তোঙানবা চাউখৎ-থৌরাংগী প্রোজেকশিং শঙ্গাখ্রে অমসুং উরেপ-উয়ুং তমখ্রে।
থৌরম অদুদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি থৌরম অসি য়াম্না মরুওই। কাসি অসি মা শ্রিংগার গৌরী, মা অন্নপূর্ণা, মা বিশালাক্ষী, মা সংকথা, মা গঙ্গা য়াওনা ঈশ্বরগী শক্তিশিংগী মফম অমনি। মশিং য়াম্লবা নুপীশিং শরুক য়াবা অসিআন থৌরম অসি তশেংনা অশেংবা অমা ওইহল্লে। কাসিগী লমদম অসিদগী ঐনা কাসিগী ইমাশিং, ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিংদা কোক নোঞ্জরি।
নারী শক্তি অমসুং চাউখৎপা অনিমক হরাওবা ফোঙদোকপা থৌরম অমনি হায়না ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কাসি অমসুং অয়োধ্যাগী মরক্ত লম্বী-থোঙ ফগৎহনবগা লোয়ননা কাসিদা মখল খুদিংমক্কী চাউখৎ-থৌরাং কোনশিনবা প্রোজেকশিং শঙ্গারে। কাসিদগী পুনে অমসুং অয়োধ্যাদগী মুম্বাই য়ৌবা অমৃত ভারত ত্রেন অনি লমথাখ্রে, মহারাষ্ট্রাগী মীয়াম শেংলবা সহর অনি অসিদা য়ৌনবা অনৌবা খুদোংচাবশিং পীরে। মসিনা মখা তানা উত্তর প্রদেস অমসুং মহারাষ্ট্রাগী মরক্ত চৎথোক-চৎশিন ফগৎহনগনি, অয়োধ্যা ধাম অমসুং কাসি বিশ্বনাথ ধাম য়ৌনবা মীয়ামদা অতোপ্পা অনৌবা খুদোংচাবা অমা পীরগনি।
লৈবাক শেমগৎপদা নুপীশিংগী মরুওইবা থৌদাং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নারী শক্তি অসি বিকসিত ভারতকী খ্বাইদগী কনবা য়ুম্বীনি। লৈবাক্কী য়াইফনবা মরুওইবা পান্দম অমা ফংনবা ঐনা অদোমগী বর নিজরি অমসুং মসিগী মরুওইবা পান্দমদি লোক সভা অমসুং ষ্টেৎ লেজিসলেতিপ এশেমব্লিশিংদা নুপীশিংগী সিত খাকপা থবক ওইনা পাংথোকপনি। অদোমগী সিত খাকপগী হক থবক ওইনা পাংথোক্নবা ঐনা পাংথোকপা য়াবা থবক খুদিংমক পাংথোক্তনা তোক্লোই হায়না ঐনা অদোমগী মফমদা থাজবা পীরি।
নুপীশিংদা শক্তি পীবগী মতাংদা প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ইমুংদা নুপী অমা শক্তি পীবা মতমদা, অপুনবা ইমুং অসি ফগৎলকই, মসিনা খুন্নাই অমসুং লৈবাক মপাঙ্গল কনখৎহল্লি। ভারতকী নুপীশিং পুৱারিগী ওইবা অথিংবা কয়া মায়োক্নখি। মীরোল কয়াগী নুপীমচাশিংদা তৌবা ঙম্বা, দরকার ওইবা অমসুং লমচৎ-শাজৎকী মতাংদা ৱাহংশিং হংখি। অসিগুম্বা তাথি-তাওইনা তৌবা অসি কাসি খক্তগী নত্তে লৈবাক শীনবা থুংবগীনি। মসিগী অরানবা অসি খুন্নাইনা চৎনবী ওইহল্লে। হায়রিবা খুরৌ থাংবশিং অসি মশাগী ওইফম থোকপনি হায়না য়ানরি অমসুং মসি হোংদোক্কদবনি।
অরানবা মীৎয়েংশিং চুথোক্নবা মহাক্না হোৎনখিবা অদু নিংশিংলদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চহি ২৫ গী মমাঙদা মহাক্না গুজরাতকী চীফ মিনিষ্টর ওইরিঙৈদা, নুপীমচাশিংগী মরুওইবা স্কিম অনি মহাক্না হৌদোকখি, নুপীমচাশিং স্কুল কানবা অমসুং লোইশিন্নবা সালা প্রভেসোতসব অমসুং মখোয়গী ফিসগী মতেং পাংনবা মুখ্যমন্ত্রী কন্য কেলাবানি। মতম অদুদগী ঙসি ফাওবা, ঐখোয়গী সরকারগী থৌশিলশিংনা নুপীশিংগী য়াইফনবা খ্বাইদগী মরুওইনা লৌরি।
২০১৪ দগী পায়খৎলকখিবা অপুনবা য়াইফ-থৌরাংগী থবকশিং মচা খায়না পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি তোইলেত করোর ১২ হেন্না শাখ্রে, ইচল করোর ৩০ হেনবগী বেঙ্ক একাউন্তশিং হাংদোকখ্রে, ইমুং করোর ২.৫ হেনবদা মৈ ফংহনখ্রে অমসুং ইমুং করোর ১২ হেনবদা তোতি ঈশিং ফংহনখ্রে। সুকন্যা সমৃদ্ধি যোজনা, মুদ্রা যোজনা, মাতৃ বন্দনা যোজনা, অমসুং আয়ুস্মান ভারতগুম্বা স্কিমশিং য়াওনা লৈবাক্কী চাউখৎ-থৌরাংগী ময়াইদা ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিং লৈরি। মরুওইবা স্কিম খুদিংমক্কী ময়াইদা ইচলশিং অমসুং ইচানুপীশিং থম্লে, ঐখোয়গী অশেংবা থবক্কী মমি তারে।
কাসিদা পায়খৎখিবা মাইপাক্লবা খোঙজং অমা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি চহি অনিগী মমাঙদা, থা অমা খক্তদা নুপীমচা ২৭,০০০ গী সুকন্যা সমৃদ্ধি একাউন্তশিং হাংদোকখি, লোয়ননা একাউন্ত অমমমদা লুপা ৩০০ হাপচিনখি। স্কিম অসিনা নুপীমচাশিংগী লাইরিক তম্বা ফগৎহল্লে লোয়ননা মুদ্রা য়োজননা মখোয়গী শেন্থোক লৈহল্লে অমসুং অহানবা ওইনা, পি.এম অৱাস য়োজনাগী খুৎথাংদা ইচল করোর কয়া মখোয়গী মিংদা লম রেজিষ্টার তৌখ্রে। ঙসিদিগী ঐখোয়গী ইমাশিং অমসুং ইচলশিং মখোয়গী য়ুমশিংগী মপু ওইরে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নুংঙাইহনবা অমসুং অশোই-অঙাম থোকহন্দবা অসিনা শক্তি পীবগী য়ুম্ফমনি। মমাঙদা উত্তর প্রদেসতা নুপীমচাশিং মখোয়গী য়ুমশিংদগী মপান থোকপা ফাওবা য়াম্না খুদোংথিনিঙাই ওইখি। নুপীশিংগী মথক্ত চৎথবা অরানবা থবকশিংদা অথুবা মতমদা ৱারেপশিং লৌদুনা, লোয়ননা নুপীশিংগী পুলিস ষ্টেসনশিং অমসুং কাউন্সেল্লিং সেন্তরশিং মখা তানা হেনগৎহন্দুনা ভারতীয় ন্যায় সংহিতানা অনৌবা থাজবা পীরে। ইচানুপীশিংদা অরানবা মীৎয়েং য়েংবা কনাগুম্বা অমা হৌজিক মখোয়গী মরাইবক করি ওইগনি হায়বা ফজনা খঙলে।
শেন-থুমগী শক্তি পীবগী মরুওইবা পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নুপীশিংগী শেন-থুম ফগৎহনবা মতমদা, ইমুংদা মখোয়গী খোঞ্জেল চপ মান্ননা মপাঙ্গল কল্লি। হৌখিবা চহি ১১ দা, নুপী করোর ১০ রোম সেল্ফ-হেল্প গ্রুপশিংগা শম্নখ্রে, মসিগী মনুংদা কাসিগী নুপী লাখ ১.২৫ রোম য়াওরি, লোয়ননা মনিংতম্না থবক তৌনবা লুপা লাখ কয়াগী মতেং পাংখ্রে। অসিগুম্বা থবকশিংনা, হৌজিক ফাওবদা নুপী করোর ৩ রোম লাখপতি দিদিশিং ওইখ্রে, মসিগী মনুংদা বারানসীদগী নুপী লিশিং কয়া য়াওরি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নুপীশিংগী ফিবম ফগৎহনবদা দাইরি সেক্তরনা অচৌবা থৌদাং লৌরি। বনাস দাইরিদা থবক তৌবা ইচল লাখ কয়া ঙসি বোনস ওইনা লুপা করোর ১০৬ ফংবদা থাগৎপা ফোঙদোকচরি। মখোয়গী থবক পাকথোক-চাউথোকহন্দুনা নুপীশিংগী কাসিগী দাইরিগী থবক হেনগৎহনগনি হায়বগী থাজবা থম্লি। মসি হৌবগা ঙাইরি, বারানসী চাউখৎলক্কনি, বনাস দাইরি চাউখৎকনি অমসুং মসিগী বোসনসু হেনগৎলক্কনি।
কমদৌনা সরকারনা নুপীশিং অহোংবা পুরকপা মীওইশিং ওইনা থম্লিবগে হায়বা ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি মখোয় মশা-মরোমদোম লেপচবা ঙম্নবা অমসুং বিকসিত ভারত অমা শেমগৎনবা মখোয়গী লুচিংবা ওইনবা খোঙজংশিংগা লোয়ননা থবক কয়া পায়খৎলে। বেঙ্ক শখিশিংনা দিজিতেল পেমেন্তশিংগী থবক ফগৎহল্লে, ইন্সুরেন্স শখিশিংনা ইন্সুরেন্সকী থবকশিংদা মাংজিল থারি, কৃষি শখিশিংনা নেচরেল ফার্মিং য়োকখৎলি অমসুং নমো দ্রোন দিদিশিংনা লৌউ-শিংউদা দ্রোন শীজিন্নবগী থবক্ত মাঙজিল থারি। মখা তানা, লান্মী, নেভি, এয়র ফোর্স, সাইনিক স্কুলশিং অমসুং দিফেন্স একাদেমীশিংদা ইচানুপীশিংগী অনৌবা খুজোংচাবশিং লৈরে। নুপীশিংদা শক্তি পীবা হায়বসি ঐখোয়গী সরকারগী ওইনা, নুপীশিংগী ফিবম ফগৎহনবা অমসুং নুপীশিং হিংবদা লাইহনবনি।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি থৌশিল শেম্বা অমসুং লৈবাক্কী ওইবা ৱারেপ লৌবদা নুপীশিংগী অচৌবা থৌদাং লৈরি। নুপীশিং শরুক য়াবগী ৱাখলদা অনৌবা পর্লিয়ামেন্ত বিল্দিং শাখিবগী অচৌবা মরম অমনি। অনৌবা সংসদকী শঙলেন শারবা মতমদা অহানবা পায়খৎখিবা থবক ২০২৩ দা নারী শক্তি বন্দন এক্ত পাস তৌবনা ওইখি, চহি ৪০ গী মতুংদা নুপীশিংগী সিত চাদা ৩৩ খাকখি। অথুবা মতমদা আইন অসি চৎনহনবা হৌজিক মথৌ তারে।
হন্দক পাংথোকখিবা সংসদকী থবকশিংদা নিংবা কায়বা ফোঙদোক্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি নুপীশিং বিধান সভা অমসুং সংসদ য়ৌবা ঙম্নবা সংবিধানগী এমেন্দমেন্ত অমা পুখৎখি, অদুবু মদু পাস তৌবা ঙমখিদে। অসাম, কেরলা, পুদুচেরি, বেঙ্গল অমসুং তামিল নাদুদা নুপীশিং মশিং য়াম্না ভোৎ থাদবদা অপেনবা ফাওই।
“নাগরিক দেবো ভবা”গী লাইৱাগা লোয়ননা মীয়ামগী য়াইফনবা সরকারনা পায়খৎলিবা থবকশিং পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি লাইরিক-লাইশু, শেন তানবগী থবকশিং, অনা-লাইয়েং, ইথৈ পীবা অমসুং খুদোংচাদবশিং কোকহনবা অসি য়াম্না মরুওইবশিংনি। মসিগী ৱাখল্লোনগা লোয়ননা, মরুওইবা প্রোজেক কয়াগা লোয়ননা ঙসি কাসিগী চাউখৎ-থৌরাং পাকথোক-চাউথোক্লে। গঙ্গা মথক্ত শারিবা থোঙ অসিনা পুর্বাঞ্চলগী লম্বী-থোঙ ফগৎহনগনি।
হৌখিবা চহি ১০ দা কাসিনা অৱাং অমসুং নোংপোক ভারত্ত মরুওইবা হকশেলগী মফম অমা ওইরক্লিবা অসি পল্লদুনা, প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ফমুং ৫০০ লৈবা মল্তি-সুপর স্পিসিএলিতি হোস্পিতাল অসিনা মখা তানা অনা-লাইয়েংগী থবক ফগৎহনগনি। ফমুং ১০০ গী ক্রিতিকেল কিয়ার ব্লোক অমগীসু উরেপ-উয়ুং তম্লে। মসিনা কাসিদা অরুবা অনাবশিং লাইয়েংনবা অচৌবা খুদোংচাবা অমা হেনগৎহল্লগনি।
প্রধান মন্ত্রীনা মখা তানা হায়খি মদুদি গঙ্গা শেংদোকপা, ঘাতশিং শেমগৎপা, সরকারগী বিল্দিংশিং শাবা, হারহুৱা অমসুং ভাৱানিপুরদা লৌমীশিংগী মহৈ-মরোং থম্ফমশিং শাবা, অহলশিংগী লৈফম অমসুং নুপীশিংগী হোষ্টেল শাবা য়াওনা থবক কয়া পায়খৎলে। প্রোজেকশিং অসিনা বারানসীগী মীয়ামদা হকথেংননা কান্নবশিং পীগনি অমসুং মীয়ামগী খনবা অমসুং মীয়াম য়াইফনবা চাউখৎ-থৌরাংগী ঐখোয়গী থবকশিংগী মমি তারে।
প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি কাসিগী হেরিতেচ অমসুং পুৱারি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা মখা তানা খোঙজং কয়া পায়খৎলি। সান্ত কবির স্থাল শেমগৎপা অমসুং নাগৱাদা সান্ত রবিদাস পার্ক অমুক হন্না শেমজিনবা অসি থবক অসিগী শরুকশিংনি। মসি ঐখোয়গী হেরিতেচ ঙাক-শেন্নবা অমসুং মপাঙ্গল কনখৎহন্নবা হৌজিক চৎথরিবা ঐখোয়গী খোঙজংগী শরুক্নি।
মহাক্কী ৱারোল লোইশিল্লকপদা, প্রধান মন্ত্রীনা কাসিগী মুৎপা নাইদ্রবা ফিবম অমসুং হৌজিক পায়খৎলিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংগী মরক্ত লৈরিবা মান্নবা অদু উৎখি। পায়খৎলিবা চাউখৎ-থৌরাংগী থবকশিংগীদমক য়াইফ পাউজেল পীবগা লোননা মখোয়না বর পীরকপগীদমক প্রধান মন্ত্রীনা তৌবীমল খঙবা উৎখি। প্রধান মন্ত্রীনা হায়খি মদুদি ঐখোয়গী কাসি মাঙহনবা ঙম্লোই অমসুং মখা তানা হিংলি, চাউখৎ-থৌরাংগী খোঙজং অসিসু মখা তানা ফজনা চৎথরি।

Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi participates in Mahila Sammelan in Varanasi, inaugurates and lays the foundation stone of various development projects worth around Rs 6,350 crore
Our government is committed to ensuring women's participation in the country's policy-making: PM
The mission to build a developed India continues relentlessly; and when I talk about a Viksit Bharat its strongest pillar is India's Nari Shakti: PM
As the Member of Parliament from Kashi and as the Prime Minister of the nation, I seek your blessings to achieve a significant goal in the national interest and this major goal is implementing women's reservation in the Lok Sabha and State Legislative Assemblies: PM
Our government's policies have consistently accorded top priority to women's welfare: PM
Alongside ensuring convenience and security, we have laid emphasis on enhancing the economic participation of women: PM
28 APR 2026 8:38PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi, today addressed a massive gathering of women at a convention in Varanasi, where he inaugurated and laid foundation stones for development projects worth thousands of crores of rupees.
Describing the significance of the occasion, the Prime Minister noted that Kashi is the land of divine powers including Mother Shringar Gauri, Mother Annapurna, Mother Vishalakshi, Mother Sankatha, and Mother Ganga. The massive gathering of sisters and daughters had transformed the event into something truly sacred. "On this land of Kashi, I bow to all of you mothers, sisters, and daughters of Kashi," remarked Shri Modi.
Highlighting that the occasion celebrated both Nari Shakti and development, the Prime Minister noted that projects covering every type of development in Kashi had been inaugurated, along with works enhancing connectivity between Kashi and Ayodhya. Two Amrit Bharat trains, from Kashi to Pune and Ayodhya to Mumbai, were flagged off, providing modern connectivity options for people across Maharashtra to reach these holy cities. "This will further improve connectivity between UP and Maharashtra, giving people another modern option to reach Ayodhya Dham and Kashi Vishwanath Dham," stated Shri Modi.
Emphasising the critical role of women in nation-building, the Prime Minister described Nari Shakti as the strongest pillar of Viksit Bharat. He sought the blessings of the gathering for achieving a major national goal, implementing reservation for women in Lok Sabha and Vidhan Sabha. "I assure you that I will leave no stone unturned in ensuring your reservation right becomes reality," affirmed Shri Modi.
Underlining the transformative power of women's empowerment, the Prime Minister noted that when a woman is empowered in the household, the entire family gains strength, which in turn strengthens society and the country. Reflecting on the historical barriers faced by Indian women, the Prime Minister recalled the dismissive questions and commands that generations of girls have endured, questions about capability, necessity, and propriety. Acknowledging that such discrimination was not limited to Kashi but present throughout the entire nation, he noted that society had normalized this injustice. "These obstacles were simply accepted as the natural order, and this must change," asserted Shri Modi.
Recalling his commitment to breaking regressive perceptions, the Prime Minister shared that 25 years ago when he became Chief Minister of Gujarat, he launched two pioneering schemes for girls, Shala Praveshotsav to ensure more girls attend and complete school, and Mukhyamantri Kanya Kelavani Nidhi to help with their fees. "From then until today, women's welfare has been given the highest priority in our government's policies continuously," noted Shri Modi.
Detailing the comprehensive welfare initiatives since 2014, the Prime Minister highlighted that over 12 crore toilets were built, bank accounts were opened for more than 30 crore sisters, electricity connections were provided to more than 2.5 crore homes, and tap water reached more than 12 crore households. These initiatives placed sisters and daughters at the centre of national development, including schemes like Sukanya Samriddhi Yojana, Mudra Yojana, Matru Vandana Yojana, and Ayushman Bharat. "Sisters and daughters were placed at the centre of every major scheme, reflecting our true commitment," noted Shri Modi.
Highlighting a successful campaign in Kashi, the Prime Minister recalled that two years ago, Sukanya Samriddhi accounts were opened for 27,000 girls in just one month, with Rs 300 transferred to each account. The scheme has strengthened girls' education while Mudra Yojana has ensured their earnings, and for the first time, crores of sisters have property registered in their names through PM Awas Yojana. "Today our mothers and sisters are truly becoming the owners of their homes," remarked Shri Modi.
Emphasising that convenience and security form the foundation of empowerment, the Prime Minister contrasted the current situation in UP with the past when it was difficult for girls to even step out of their homes. The Bharatiya Nyaya Sanhita has provided new confidence with quick decisions in crimes against women, while the network of women police stations and counseling centres continues to expand. "Anyone with wrong intentions toward daughters now knows very well what their fate will be," stated Shri Modi.
Underlining the importance of economic empowerment, the Prime Minister noted that when women's economic power increases, their voice in the household becomes equally strong. In the past 11 years, nearly 10 crore women have been connected to Self-Help Groups, including about 1.25 lakh sisters in Kashi, with lakhs of rupees in assistance enabling them to work independently. "Through such efforts, 3 crore sisters so far have become Lakhpati Didis, including thousands from Banaras," affirmed Shri Modi.
Highlighting the dairy sector's contribution to women's empowerment, the Prime Minister congratulated lakhs of sisters associated with Banas Dairy who received Rs 106 crore directly as bonus today. Encouraging women in Kashi's dairy sector to expand their work, he expressed confidence in continued growth. "This is just the beginning, Banaras will grow, Banas Dairy will grow, and this bonus will also keep increasing," affirmed Shri Modi.
Describing how the government is positioning women as change-makers, the Prime Minister highlighted efforts to make them self-reliant and entrust them with the leadership of campaigns to build a Viksit Bharat. He observed that Banking Sakhis are advancing digital payments, Insurance Sakhis are leading insurance initiatives, Krishi Sakhis are promoting natural farming, and Namo Drone Didis are spearheading the agricultural drone revolution. Furthermore, new avenues have opened up for daughters in the Army, Navy, Air Force, Sainik Schools, and defence academies. "Our government means women's empowerment, women's upliftment, and making women's lives easier," asserted Shri Modi.
Emphasising that women deserve greater roles in policy-making and national decision-making given their excellence across all fields, the Prime Minister noted that the idea of sisters' participation was a major reason behind building the new Parliament. The first work after the new Parliament was built was passing the Nari Shakti Vandan Act in 2023, providing 33 percent reservation for women after being stuck for 40 years. "Now it is necessary that this law be implemented as soon as possible," stated Shri Modi.
Expressing disappointment over recent parliamentary proceedings, the Prime Minister noted that a constitutional amendment was brought to enable more women to reach Vidhan Sabha and Parliament, but could not be passed. Expressing satisfaction, the Prime Minister pointed to record voting by women in Assam, Kerala, Puducherry, Bengal, and Tamil Nadu.
Outlining the government's citizen-centric approach with the mantra of "Nagarik Devo Bhava," the Prime Minister emphasised that education, earnings, healthcare, irrigation, and grievance redressal remain the top priorities. He noted that with this sentiment, Kashi's development has been expanded today with multiple significant projects. "The signature bridge being built on the Ganga will strengthen Purvanchal's connectivity," observed Shri Modi.
Pointing out Kashi's emergence as a major health hub for North and Eastern India over the past decade, the Prime Minister stated that the 500-bed multi-super speciality hospital will further strengthen the healthcare ecosystem. Additionally, he mentioned that the foundation stone for a 100-bed critical care block has also been laid. "This will add a massive facility in Kashi for treating serious illnesses," observed Shri Modi.
Describing the comprehensive and sensitive nature of Kashi's development, the Prime Minister listed various initiatives including cleaning of the Ganga, development of ghats, construction of governance buildings, storage facilities for farmers in Harhua and Bhawanipur, old age homes, and women's hostels. "All these projects directly benefit Banaras's residents and reflect our commitment to sensitive, people-centric development," remarked Shri Modi.
Emphasising the continuous campaign to strengthen Kashi's heritage and legacy, the Prime Minister highlighted the development of Sant Kabir Sthali and restoration of Sant Ravidas Park in Nagwa as integral parts of this effort. "These are part of our ongoing campaign to preserve and strengthen our heritage," stated Shri Modi.
Concluding his address by drawing a parallel between Kashi's eternal nature and the ongoing development campaign, the Prime Minister expressed gratitude to the gathering for their blessings while extending best wishes for the development works being undertaken. "Our Kashi is imperishable and runs continuously, similarly, this campaign of development is also continuously dynamic," affirmed Shri Modi.