Prime Minister's Office
Prime Minister Shri Narendra Modi participates in Mahila Sammelan in Varanasi, inaugurates and lays the foundation stone of various development projects worth around Rs 6,350 crore
Our government is committed to ensuring women's participation in the country's policy-making: PM
The mission to build a developed India continues relentlessly; and when I talk about a Viksit Bharat its strongest pillar is India's Nari Shakti: PM
As the Member of Parliament from Kashi and as the Prime Minister of the nation, I seek your blessings to achieve a significant goal in the national interest and this major goal is implementing women's reservation in the Lok Sabha and State Legislative Assemblies: PM
Our government's policies have consistently accorded top priority to women's welfare: PM
Alongside ensuring convenience and security, we have laid emphasis on enhancing the economic participation of women: PM
28 APR 2026 8:38PM by PIB Delhi
Prime Minister Shri Narendra Modi, today addressed a massive gathering of women at a convention in Varanasi, where he inaugurated and laid foundation stones for development projects worth thousands of crores of rupees.
Describing the significance of the occasion, the Prime Minister noted that Kashi is the land of divine powers including Mother Shringar Gauri, Mother Annapurna, Mother Vishalakshi, Mother Sankatha, and Mother Ganga. The massive gathering of sisters and daughters had transformed the event into something truly sacred. "On this land of Kashi, I bow to all of you mothers, sisters, and daughters of Kashi," remarked Shri Modi.
Highlighting that the occasion celebrated both Nari Shakti and development, the Prime Minister noted that projects covering every type of development in Kashi had been inaugurated, along with works enhancing connectivity between Kashi and Ayodhya. Two Amrit Bharat trains, from Kashi to Pune and Ayodhya to Mumbai, were flagged off, providing modern connectivity options for people across Maharashtra to reach these holy cities. "This will further improve connectivity between UP and Maharashtra, giving people another modern option to reach Ayodhya Dham and Kashi Vishwanath Dham," stated Shri Modi.
Emphasising the critical role of women in nation-building, the Prime Minister described Nari Shakti as the strongest pillar of Viksit Bharat. He sought the blessings of the gathering for achieving a major national goal, implementing reservation for women in Lok Sabha and Vidhan Sabha. "I assure you that I will leave no stone unturned in ensuring your reservation right becomes reality," affirmed Shri Modi.
Underlining the transformative power of women's empowerment, the Prime Minister noted that when a woman is empowered in the household, the entire family gains strength, which in turn strengthens society and the country. Reflecting on the historical barriers faced by Indian women, the Prime Minister recalled the dismissive questions and commands that generations of girls have endured, questions about capability, necessity, and propriety. Acknowledging that such discrimination was not limited to Kashi but present throughout the entire nation, he noted that society had normalized this injustice. "These obstacles were simply accepted as the natural order, and this must change," asserted Shri Modi.
Recalling his commitment to breaking regressive perceptions, the Prime Minister shared that 25 years ago when he became Chief Minister of Gujarat, he launched two pioneering schemes for girls, Shala Praveshotsav to ensure more girls attend and complete school, and Mukhyamantri Kanya Kelavani Nidhi to help with their fees. "From then until today, women's welfare has been given the highest priority in our government's policies continuously," noted Shri Modi.
Detailing the comprehensive welfare initiatives since 2014, the Prime Minister highlighted that over 12 crore toilets were built, bank accounts were opened for more than 30 crore sisters, electricity connections were provided to more than 2.5 crore homes, and tap water reached more than 12 crore households. These initiatives placed sisters and daughters at the centre of national development, including schemes like Sukanya Samriddhi Yojana, Mudra Yojana, Matru Vandana Yojana, and Ayushman Bharat. "Sisters and daughters were placed at the centre of every major scheme, reflecting our true commitment," noted Shri Modi.
Highlighting a successful campaign in Kashi, the Prime Minister recalled that two years ago, Sukanya Samriddhi accounts were opened for 27,000 girls in just one month, with Rs 300 transferred to each account. The scheme has strengthened girls' education while Mudra Yojana has ensured their earnings, and for the first time, crores of sisters have property registered in their names through PM Awas Yojana. "Today our mothers and sisters are truly becoming the owners of their homes," remarked Shri Modi.
Emphasising that convenience and security form the foundation of empowerment, the Prime Minister contrasted the current situation in UP with the past when it was difficult for girls to even step out of their homes. The Bharatiya Nyaya Sanhita has provided new confidence with quick decisions in crimes against women, while the network of women police stations and counseling centres continues to expand. "Anyone with wrong intentions toward daughters now knows very well what their fate will be," stated Shri Modi.
Underlining the importance of economic empowerment, the Prime Minister noted that when women's economic power increases, their voice in the household becomes equally strong. In the past 11 years, nearly 10 crore women have been connected to Self-Help Groups, including about 1.25 lakh sisters in Kashi, with lakhs of rupees in assistance enabling them to work independently. "Through such efforts, 3 crore sisters so far have become Lakhpati Didis, including thousands from Banaras," affirmed Shri Modi.
Highlighting the dairy sector's contribution to women's empowerment, the Prime Minister congratulated lakhs of sisters associated with Banas Dairy who received Rs 106 crore directly as bonus today. Encouraging women in Kashi's dairy sector to expand their work, he expressed confidence in continued growth. "This is just the beginning, Banaras will grow, Banas Dairy will grow, and this bonus will also keep increasing," affirmed Shri Modi.
Describing how the government is positioning women as change-makers, the Prime Minister highlighted efforts to make them self-reliant and entrust them with the leadership of campaigns to build a Viksit Bharat. He observed that Banking Sakhis are advancing digital payments, Insurance Sakhis are leading insurance initiatives, Krishi Sakhis are promoting natural farming, and Namo Drone Didis are spearheading the agricultural drone revolution. Furthermore, new avenues have opened up for daughters in the Army, Navy, Air Force, Sainik Schools, and defence academies. "Our government means women's empowerment, women's upliftment, and making women's lives easier," asserted Shri Modi.
Emphasising that women deserve greater roles in policy-making and national decision-making given their excellence across all fields, the Prime Minister noted that the idea of sisters' participation was a major reason behind building the new Parliament. The first work after the new Parliament was built was passing the Nari Shakti Vandan Act in 2023, providing 33 percent reservation for women after being stuck for 40 years. "Now it is necessary that this law be implemented as soon as possible," stated Shri Modi.
Expressing disappointment over recent parliamentary proceedings, the Prime Minister noted that a constitutional amendment was brought to enable more women to reach Vidhan Sabha and Parliament, but could not be passed. Expressing satisfaction, the Prime Minister pointed to record voting by women in Assam, Kerala, Puducherry, Bengal, and Tamil Nadu.
Outlining the government's citizen-centric approach with the mantra of "Nagarik Devo Bhava," the Prime Minister emphasised that education, earnings, healthcare, irrigation, and grievance redressal remain the top priorities. He noted that with this sentiment, Kashi's development has been expanded today with multiple significant projects. "The signature bridge being built on the Ganga will strengthen Purvanchal's connectivity," observed Shri Modi.
Pointing out Kashi's emergence as a major health hub for North and Eastern India over the past decade, the Prime Minister stated that the 500-bed multi-super speciality hospital will further strengthen the healthcare ecosystem. Additionally, he mentioned that the foundation stone for a 100-bed critical care block has also been laid. "This will add a massive facility in Kashi for treating serious illnesses," observed Shri Modi.
Describing the comprehensive and sensitive nature of Kashi's development, the Prime Minister listed various initiatives including cleaning of the Ganga, development of ghats, construction of governance buildings, storage facilities for farmers in Harhua and Bhawanipur, old age homes, and women's hostels. "All these projects directly benefit Banaras's residents and reflect our commitment to sensitive, people-centric development," remarked Shri Modi.
Emphasising the continuous campaign to strengthen Kashi's heritage and legacy, the Prime Minister highlighted the development of Sant Kabir Sthali and restoration of Sant Ravidas Park in Nagwa as integral parts of this effort. "These are part of our ongoing campaign to preserve and strengthen our heritage," stated Shri Modi.
Concluding his address by drawing a parallel between Kashi's eternal nature and the ongoing development campaign, the Prime Minister expressed gratitude to the gathering for their blessings while extending best wishes for the development works being undertaken. "Our Kashi is imperishable and runs continuously, similarly, this campaign of development is also continuously dynamic," affirmed Shri Modi.

ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ବାରଣାସୀରେ ମହିଳା ସମ୍ମିଳନୀରେ ଯୋଗ ଦେଲେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
28 APR 2026 8:38PM by PIB Bhubaneswar
- ପ୍ରାୟ ୬୩୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ବିଭିନ୍ନ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ
- ଦେଶର ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଆମ ସରକାର ପ୍ରତିବଦ୍ଧ: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
- ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣର ମିଶନ ନିରନ୍ତର ଜାରି ରହିଛି; ଏବଂ ଯେତେବେଳେ ମୁଁ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ବିଷୟରେ କୁହେ, ଏହାର ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସ୍ତମ୍ଭ ହେଉଛି ଭାରତର ନାରୀ ଶକ୍ତି: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
- କାଶୀର ସାଂସଦ ଏବଂ ଦେଶର ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଭାବରେ, ମୁଁ ଜାତୀୟ ସ୍ୱାର୍ଥରେ ଏକ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଆପଣଙ୍କ ଆଶୀର୍ବାଦ ଚାହୁଁଛି ଏବଂ ଏହି ପ୍ରମୁଖ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହେଉଛି ଲୋକସଭା ଏବଂ ରାଜ୍ୟ ବିଧାନସଭାରେ ମହିଳା ସଂରକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରିବା: ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ
- ଆମ ସରକାରଙ୍କ ନୀତିଗୁଡ଼ିକ ମହିଳା କଲ୍ୟାଣକୁ ନିରନ୍ତର ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରାଥମିକତା ଦେଇଛି
- ସୁବିଧା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ସହିତ, ଆମେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଆର୍ଥିକ ଅଂଶଗ୍ରହଣ ବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇଛୁ
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀ ଆଜି ବାରଣାସୀରେ ଏକ ସମ୍ମିଳନୀରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଏକ ବିଶାଳ ସମାବେଶକୁ ସମ୍ବୋଧିତ କରିଥିଲେ, ଯେଉଁଠାରେ ସେ ଅନେକ ବିକାଶ ପ୍ରକଳ୍ପର ଉଦଘାଟନ ଏବଂ ଶିଳାନ୍ୟାସ କରିଥିଲେ।
ଏହି ଉତ୍ସବର ଗୁରୁତ୍ୱ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ କାଶୀ ହେଉଛି ମାତା ଶୃଙ୍ଗାର ଗୌରୀ, ମାତା ଅନ୍ନପୂର୍ଣ୍ଣା, ମାତା ବିଶାଳାକ୍ଷୀ, ମାତା ସଙ୍କଟା ଏବଂ ମାତା ଗଙ୍ଗାଙ୍କ ସମେତ ଦିବ୍ୟ ଶକ୍ତିର ଭୂମି। ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କର ବିଶାଳ ସମାବେଶ ଏହି କାର୍ଯ୍ୟକ୍ରମକୁ ପ୍ରକୃତରେ ପବିତ୍ର କରିଦେଇଛି। "କାଶୀର ଏହି ଭୂମିରେ, ମୁଁ ସମସ୍ତ ମାତା, ଭଉଣୀ ଏବଂ କାଶୀର ଝିଅମାନଙ୍କୁ ପ୍ରଣାମ କରୁଛି," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।
ଏହି ଅବସରରେ ନାରୀ ଶକ୍ତି ଏବଂ ବିକାଶ ଉଭୟକୁ ପାଳନ କରାଯାଇଥିବା ଉଲ୍ଲେଖ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ କାଶୀରେ ପ୍ରତ୍ୟେକ ପ୍ରକାରର ବିକାଶକୁ ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ କରୁଥିବା ପ୍ରକଳ୍ପଗୁଡ଼ିକର ଉଦଘାଟନ କରାଯାଇଛି। ଏହା ସହିତ କାଶୀ ଏବଂ ଅଯୋଧ୍ୟା ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା କାର୍ଯ୍ୟ ମଧ୍ୟ କରାଯାଇଛି। କାଶୀରୁ ପୁନେ ଏବଂ ଅଯୋଧ୍ୟାରୁ ମୁମ୍ବାଇ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ଦୁଇଟି ଅମୃତ ଭାରତ ଟ୍ରେନକୁ ପତାକା ଦେଖାଇ ଶୁଭାରମ୍ଭ କରାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ମହାରାଷ୍ଟ୍ରର ଲୋକମାନଙ୍କୁ ଏହି ପବିତ୍ର ସହରଗୁଡ଼ିକରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଆଧୁନିକ ସଂଯୋଗ ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରିବ। "ଏହା ଉତ୍ତର ପ୍ରଦେଶ ଏବଂ ମହାରାଷ୍ଟ୍ର ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗକୁ ଆହୁରି ଉନ୍ନତ କରିବ, ଲୋକଙ୍କୁ ଅଯୋଧ୍ୟା ଧାମ ଏବଂ କାଶୀ ବିଶ୍ୱନାଥ ଧାମରେ ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଆଉ ଏକ ଆଧୁନିକ ବିକଳ୍ପ ଦେବ," ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ଦେଶ ନିର୍ମାଣରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ଭୂମିକା ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ନାରୀ ଶକ୍ତିକୁ ବିକଶିତ ଭାରତର ସବୁଠାରୁ ଶକ୍ତିଶାଳୀ ସ୍ତମ୍ଭ ଭାବରେ ବର୍ଣ୍ଣନା କରିଥିଲେ। ଲୋକସଭା ଏବଂ ବିଧାନସଭାରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସଂରକ୍ଷଣ କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ କରି ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଜାତୀୟ ଲକ୍ଷ୍ୟ ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ସେ ସମାବେଶର ଆଶୀର୍ବାଦ ଲୋଡ଼ିଥିଲେ। "ମୁଁ ଆପଣଙ୍କୁ ଆଶ୍ୱାସନା ଦେଉଛି ଯେ ଆପଣଙ୍କ ସଂରକ୍ଷଣ ଅଧିକାରକୁ ବାସ୍ତବତାରେ ପରିଣତ କରିବା ପାଇଁ ମୁଁ ସମସ୍ତ ପ୍ରକାର ଚେଷ୍ଟା କରିବି," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ।
ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣର ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଶକ୍ତିକୁ ରେଖାଙ୍କିତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ଜଣେ ମହିଳା ପରିବାରରେ ସଶକ୍ତ ହୁଅନ୍ତି, ସେତେବେଳେ ସମଗ୍ର ପରିବାର ଶକ୍ତି ଲାଭ କରେ, ଯାହା ଫଳରେ ସମାଜ ଏବଂ ଦେଶ ମଜବୁତ ହୋଇଥାଏ। ଭାରତୀୟ ମହିଳାମାନେ ସମ୍ମୁଖୀନ ହେଉଥିବା ଭେଦଭାବ ତଥା ପ୍ରତିବନ୍ଧକଗୁଡ଼ିକ ବିଷୟରେ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ। ଏପରି ଭେଦଭାବ କେବଳ କାଶୀ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ସୀମିତ ନୁହେଁ ବରଂ ସମଗ୍ର ଦେଶରେ ଉପସ୍ଥିତ ଥିଲା ବୋଲି ସ୍ୱୀକାର କରିଥିଲେ। "ଏହି ବାଧାଗୁଡ଼ିକୁ ସ୍ବାଭାବିକ ଭାବରେ ଦେଖା ଯାଉଥିଲା, ଏବଂ ଏହା ପରିବର୍ତ୍ତନ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ ଭାବରେ କହିଥିଲେ।
ଏହି ଧାରଣା ଭାଙ୍ଗିବା ପାଇଁ ତାଙ୍କର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ମନେ ପକାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୨୫ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ଯେତେବେଳେ ସେ ଗୁଜରାଟର ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ ହୋଇଥିଲେ, ସେ ବାଳିକାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ଦୁଇଟି ଅଗ୍ରଣୀ ଯୋଜନା, ବିଦ୍ୟାଳୟ ପ୍ରବେଶୋତ୍ସବ ଏବଂ ସେମାନଙ୍କ ଫିସ୍ ଯୋଗାଡ଼ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବା ପାଇଁ ମୁଖ୍ୟମନ୍ତ୍ରୀ କନ୍ୟା କେଲଭାନି ନିଧି ଆରମ୍ଭ କରିଥିଲେ। "ସେବେଠାରୁ ଆଜି ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ, ଆମ ସରକାରଙ୍କ ନୀତିରେ ନିରନ୍ତର ମହିଳା କଲ୍ୟାଣକୁ ସର୍ବୋଚ୍ଚ ପ୍ରାଥମିକତା ଦିଆଯାଇଛି," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
୨୦୧୪ ପରଠାରୁ ବ୍ୟାପକ କଲ୍ୟାଣମୂଳକ ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକର ବିସ୍ତୃତ ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ ଯେ ୧୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଶୌଚାଳୟ ନିର୍ମାଣ କରାଯାଇଛି, ୩୦ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଭଉଣୀଙ୍କ ପାଇଁ ବ୍ୟାଙ୍କ ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲାଯାଇଛି, ୨.୫ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ଘରକୁ ବିଦ୍ୟୁତ ସଂଯୋଗ ଦିଆଯାଇଛି ଏବଂ ୧୨ କୋଟିରୁ ଅଧିକ ପରିବାରରେ ନଳକୂପ ପାଣି ପହଞ୍ଚିଛି। ଏହି ପଦକ୍ଷେପଗୁଡ଼ିକ ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି ଯୋଜନା, ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା, ମାତୃ ବନ୍ଦନା ଯୋଜନା ଏବଂ ଆୟୁଷ୍ମାନ ଭାରତ ଭଳି ଯୋଜନା ସମେତ ଜାତୀୟ ବିକାଶର କେନ୍ଦ୍ରରେ ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ରଖାଯାଇଥିଲା। "ପ୍ରତିଟି ପ୍ରମୁଖ ଯୋଜନାର କେନ୍ଦ୍ରରେ ଭଉଣୀ ଏବଂ ଝିଅମାନଙ୍କୁ ରଖାଯାଇଥିଲା, ଯାହା ଆମର ପ୍ରକୃତ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ।
କାଶୀରେ ଏକ ସଫଳ ଅଭିଯାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସ୍ମରଣ କରିଥିଲେ ଯେ ଦୁଇ ବର୍ଷ ପୂର୍ବେ ମାତ୍ର ଗୋଟିଏ ମାସରେ ୨୭,୦୦୦ ଝିଅଙ୍କ ପାଇଁ ସୁକନ୍ୟା ସମୃଦ୍ଧି ଆକାଉଣ୍ଟ ଖୋଲାଯାଇଥିଲା, ପ୍ରତ୍ୟେକ ଆକାଉଣ୍ଟକୁ ୩୦୦ ଟଙ୍କା ସ୍ଥାନାନ୍ତର କରାଯାଇଥିଲା। ଏହି ଯୋଜନା ବାଳିକା ଶିକ୍ଷାକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିଛି ଯେତେବେଳେ ମୁଦ୍ରା ଯୋଜନା ସେମାନଙ୍କର ରୋଜଗାର ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଛି, ଏବଂ ପ୍ରଥମ ଥର ପାଇଁ, ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଆବାସ ଯୋଜନା ମାଧ୍ୟମରେ କୋଟି କୋଟି ଭଉଣୀଙ୍କ ନାମରେ ସମ୍ପତ୍ତି ପଞ୍ଜୀକୃତ ହୋଇଛି। "ଆଜି ଆମର ମା' ଏବଂ ଭଉଣୀମାନେ ପ୍ରକୃତରେ ସେମାନଙ୍କ ଘରର ମାଲିକାଣୀ ହେଉଛନ୍ତି," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ସୁବିଧା ଏବଂ ସୁରକ୍ଷା ସଶକ୍ତିକରଣର ମୂଳଦୁଆ ବୋଲି ଗୁରୁତ୍ୱ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ୟୁପିର ବର୍ତ୍ତମାନର ପରିସ୍ଥିତିକୁ ଅତୀତ ସହିତ ତୁଳନା କରିଥିଲେ ଯେତେବେଳେ ଝିଅମାନେ ଘରୁ ବାହାରକୁ ବାହାରିବା ମଧ୍ୟ କଷ୍ଟକର ଥିଲା। ଭାରତୀୟ ନ୍ୟାୟ ସଂହିତା ମହିଳା ବିରୋଧୀ ଅପରାଧରେ ଶୀଘ୍ର ନିଷ୍ପତ୍ତି ନେଇ ନୂତନ ଆତ୍ମବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରଦାନ କରିଛି, ଯେତେବେଳେ ମହିଳା ପୋଲିସ ଷ୍ଟେସନ ଏବଂ ପରାମର୍ଶ କେନ୍ଦ୍ରର ନେଟୱାର୍କ ବିସ୍ତାରିତ ହେଉଛି। "ଝିଅମାନଙ୍କ ପ୍ରତି ଭୁଲ ଉଦ୍ଦେଶ୍ୟ ଥିବା ଯେକୌଣସି ବ୍ୟକ୍ତି ଏବେ ଭଲ ଭାବରେ ଜାଣନ୍ତି ଯେ ସେମାନଙ୍କର ଭାଗ୍ୟ କ'ଣ ହେବ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ଆର୍ଥିକ ସଶକ୍ତିକରଣର ଗୁରୁତ୍ୱ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଯେତେବେଳେ ମହିଳାମାନଙ୍କର ଆର୍ଥିକ ଶକ୍ତି ବୃଦ୍ଧି ପାଏ, ସେତେବେଳେ ପରିବାରରେ ସେମାନଙ୍କର ସ୍ୱର ସମାନ ଭାବରେ ଦୃଢ଼ ହୋଇଯାଏ। ଗତ ୧୧ ବର୍ଷ ମଧ୍ୟରେ, ପ୍ରାୟ ୧୦ କୋଟି ମହିଳା ସ୍ୱୟଂ ସହାୟକ ଗୋଷ୍ଠୀ ସହିତ ଯୋଡ଼ି ହୋଇଛନ୍ତି, ଯେଉଁଥିରେ କାଶୀର ପ୍ରାୟ ୧.୨୫ ଲକ୍ଷ ଭଉଣୀ ମଧ୍ୟ ସାମିଲ ଅଛନ୍ତି। ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଟଙ୍କା ସହାୟତା ସହିତ ସେମାନେ ସ୍ୱାଧୀନ ଭାବରେ କାମ କରିପାରୁଛନ୍ତି। "ଏପରି ପ୍ରୟାସ ମାଧ୍ୟମରେ, ଏପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ୩ କୋଟି ଭଉଣୀ ଲକ୍ଷପତି ଦିଦି ହୋଇଛନ୍ତି, ବନାରସର ହଜାର ହଜାର ଭଉଣୀ ମଧ୍ୟ ଏଥିରେ ରହିଛନ୍ତି," ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣରେ ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରର ଅବଦାନ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ବନାସ ଡେରୀ ସହିତ ଜଡିତ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଭଉଣୀଙ୍କୁ ଅଭିନନ୍ଦନ ଜଣାଇଥିଲେ ଯେଉଁମାନେ ଆଜି ସିଧାସଳଖ ୧୦୬ କୋଟି ଟଙ୍କା ବୋନସ୍ ପାଇଛନ୍ତି। କାଶୀର ଦୁଗ୍ଧ କ୍ଷେତ୍ରର ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ସେମାନଙ୍କର କାର୍ଯ୍ୟ ବିସ୍ତାର କରିବାକୁ ଉତ୍ସାହିତ କରି ସେ ନିରନ୍ତର ଅଭିବୃଦ୍ଧି ଉପରେ ବିଶ୍ୱାସ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ। "ଏହା କେବଳ ଆରମ୍ଭ, ବନାରସ ବିକଶିତ ହେବ, ବନାସ ଡେରୀ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ, ଏବଂ ଏହି ବୋନସ ମଧ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇବ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ ।
ସରକାର କିପରି ମହିଳାମାନଙ୍କୁ ପରିବର୍ତ୍ତନକାରୀ ଭାବରେ ସ୍ଥାନିତ କରୁଛି ତାହା ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସେମାନଙ୍କୁ ସ୍ୱାବଲମ୍ବୀ କରିବା ଏବଂ ଏକ ବିକଶିତ ଭାରତ ନିର୍ମାଣ ଅଭିଯାନର ନେତୃତ୍ୱ ନେବା ପାଇଁ ପ୍ରୟାସ ଉପରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। ସେ ଲକ୍ଷ୍ୟ କରିଥିଲେ ଯେ ବ୍ୟାଙ୍କିଙ୍ଗ ସଖୀମାନେ ଡିଜିଟାଲ୍ ପେମେଣ୍ଟକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଉଛନ୍ତି, ବୀମା ସଖୀମାନେ ବୀମା ପଦକ୍ଷେପର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି, କୃଷି ସଖୀମାନେ ପ୍ରାକୃତିକ କୃଷିକୁ ପ୍ରୋତ୍ସାହିତ କରୁଛନ୍ତି, ଏବଂ ନମୋ ଡ୍ରୋନ୍ ଦିଦିମାନେ କୃଷି ଡ୍ରୋନ୍ ବିପ୍ଳବର ନେତୃତ୍ୱ ନେଉଛନ୍ତି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ସେନା, ନୌସେନା, ବାୟୁସେନା, ସୈନିକ ସ୍କୁଲ ଏବଂ ପ୍ରତିରକ୍ଷା ଏକାଡେମୀରେ ଝିଅମାନଙ୍କ ପାଇଁ ନୂତନ ରାସ୍ତା ଖୋଲିଛି। "ଆମ ସରକାର ମହିଳା ସଶକ୍ତିକରଣ, ମହିଳା ଉତ୍ଥାନ ସହିତ ମହିଳା ଜୀବନକୁ ସହଜ କରୁଛନ୍ତି" ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
ନୀତି ନିର୍ଦ୍ଧାରଣ ଏବଂ ଜାତୀୟ ନିଷ୍ପତ୍ତି ଗ୍ରହଣରେ ମହିଳାମାନେ ସମସ୍ତ କ୍ଷେତ୍ରରେ ଉତ୍କର୍ଷତା ହାସଲ କରିବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଭଉଣୀମାନଙ୍କ ଅଂଶଗ୍ରହଣର ଧାରଣା ନୂତନ ସଂସଦ ଗଠନ ପଛରେ ଏକ ପ୍ରମୁଖ କାରଣ ଥିଲା। ନୂତନ ସଂସଦ ଗଠନ ପରେ ପ୍ରଥମ କାର୍ଯ୍ୟ ଥିଲା ୨୦୨୩ ରେ ନାରୀ ଶକ୍ତି ବନ୍ଦନ ଆଇନ ପାସ୍ କରିବା, ଯାହା ୪୦ ବର୍ଷ ଧରି ଅଟକି ରହିବା ପରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ପାଇଁ ୩୩ ପ୍ରତିଶତ ସଂରକ୍ଷଣ ପ୍ରଦାନ କରିଥିଲା। "ଏବେ ଏହି ଆଇନ ଯଥାଶୀଘ୍ର କାର୍ଯ୍ୟକାରୀ ହେବା ଆବଶ୍ୟକ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ସାମ୍ପ୍ରତିକ ସଂସଦୀୟ କାର୍ଯ୍ୟପନ୍ଥା ଉପରେ ନିରାଶା ପ୍ରକାଶ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ବିଧାନସଭା ଏବଂ ସଂସଦରେ ଅଧିକ ମହିଳା ପହଞ୍ଚିବା ପାଇଁ ଏକ ସାମ୍ବିଧାନିକ ସଂଶୋଧନ ଅଣାଯାଇଥିଲା, କିନ୍ତୁ ଏହା ପାରିତ ହୋଇପାରିଲା ନାହିଁ। କିନ୍ତୁ ଆସାମ, କେରଳ, ପୁଡୁଚେରୀ, ବଙ୍ଗଳା ଏବଂ ତାମିଲନାଡୁରେ ମହିଳାମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ରେକର୍ଡ ଭୋଟଦାନ ହୋଇଥିବାରୁ ସେ ସନ୍ତୋଷ ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।
"ନାଗରିକ ଦେବୋ ଭାବ" ମନ୍ତ୍ର ସହିତ ସରକାରଙ୍କ ନାଗରିକ-କୈନ୍ଦ୍ରିକ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ରୂପରେଖ ଦେଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରିଥିଲେ ଯେ ଶିକ୍ଷା, ରୋଜଗାର, ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା, ଜଳସେଚନ ଏବଂ ଅଭିଯୋଗ ସମାଧାନ ସର୍ବାଧିକ ପ୍ରାଥମିକତା ରହିଛି। ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ଏହି ଭାବନା ସହିତ, ଆଜି କାଶୀର ବିକାଶକୁ ବହୁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପ୍ରକଳ୍ପ ସହିତ ବିସ୍ତାର କରାଯାଇଛି। "ଗଙ୍ଗା ଉପରେ ନିର୍ମିତ ସିଗ୍ନେଚର ସେତୁ ପୂର୍ବାଞ୍ଚଳର ସଂଯୋଗୀକରଣକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବ," ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ଗତ ଦଶନ୍ଧି ମଧ୍ୟରେ ଉତ୍ତର ଏବଂ ପୂର୍ବ ଭାରତ ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟ କେନ୍ଦ୍ର ଭାବରେ କାଶୀର ଉଦୟକୁ ସୂଚାଇ ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ କହିଥିଲେ ଯେ ୫୦୦ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ ମଲ୍ଟି-ସୁପର ସ୍ପେଶାଲିଟି ହସ୍ପିଟାଲ ସ୍ୱାସ୍ଥ୍ୟସେବା ଇକୋସିଷ୍ଟମକୁ ଆହୁରି ସୁଦୃଢ଼ କରିବ। ଏହା ସହିତ, ସେ ଉଲ୍ଲେଖ କରିଥିଲେ ଯେ ୧୦୦ ଶଯ୍ୟା ବିଶିଷ୍ଟ କ୍ରିଟିକାଲ୍ କେୟାର ବ୍ଲକ୍ ପାଇଁ ମଧ୍ୟ ଭିତ୍ତିପ୍ରସ୍ତର ସ୍ଥାପନ କରାଯାଇଛି। "ଏହା କାଶୀର ଗମ୍ଭୀର ରୋଗର ଚିକିତ୍ସା ପାଇଁ ଏକ ବିଶାଳ ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
କାଶୀର ବିକାଶର ବ୍ୟାପକ ଏବଂ ସମ୍ବେଦନଶୀଳ ପ୍ରକୃତି ବର୍ଣ୍ଣନା କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଗଙ୍ଗା ସଫେଇ, ଘାଟ ବିକାଶ, ପ୍ରଶାସନିକ ଭବନ ନିର୍ମାଣ, ହରହୁଆ ଏବଂ ଭବାନୀପୁରରେ ଚାଷୀଙ୍କ ପାଇଁ ସଂରକ୍ଷଣ ସୁବିଧା, ବୃଦ୍ଧାଶ୍ରମ ଏବଂ ମହିଳା ଛାତ୍ରାବାସ ସମେତ ବିଭିନ୍ନ ପଦକ୍ଷେପ ତାଲିକାଭୁକ୍ତ କରିଛନ୍ତି। "ଏହି ସମସ୍ତ ପ୍ରକଳ୍ପ ସିଧାସଳଖ ବନାରସର ବାସିନ୍ଦାଙ୍କୁ ଲାଭ ପ୍ରଦାନ କରିବ ଯାହା ସମ୍ବେଦନଶୀଳ, ଲୋକକୈନ୍ଦ୍ରିକ ବିକାଶ ପ୍ରତି ଆମର ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରେ," ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ମନ୍ତବ୍ୟ ଦେଇଛନ୍ତି।
କାଶୀର ଐତିହ୍ୟକୁ ସୁଦୃଢ଼ କରିବା ପାଇଁ ନିରନ୍ତର ଅଭିଯାନ ଉପରେ ଗୁରୁତ୍ୱାରୋପ କରି ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସନ୍ଥ କବୀର ସ୍ଥଳୀର ବିକାଶ ଏବଂ ନାଗୱାରେ ସନ୍ଥ ରବିଦାସ ପାର୍କର ପୁନରୁଦ୍ଧାରକୁ ଏହି ପ୍ରୟାସର ଅବିଚ୍ଛେଦ୍ୟ ଅଂଶ ଭାବରେ ଆଲୋକପାତ କରିଥିଲେ। "ଏଗୁଡ଼ିକ ଆମର ଐତିହ୍ୟକୁ ସଂରକ୍ଷଣ ଏବଂ ମଜବୁତ କରିବା ପାଇଁ ଆମର ଜାରି ଅଭିଯାନର ଏକ ଅଂଶ," ବୋଲି ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ କହିଥିଲେ।
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ସମାବେଶକୁ ସେମାନଙ୍କର ଆଶୀର୍ବାଦ ପାଇଁ କୃତଜ୍ଞତା ପ୍ରକାଶ କରିବା ସହିତ ଚାଲିଥିବା ବିକାଶ କାର୍ଯ୍ୟ ପାଇଁ ଶୁଭେଚ୍ଛା ଜଣାଇଥିଲେ। "ଆମର କାଶୀ ଅବିନାଶୀ ଏବଂ ନିରନ୍ତର ଆଗକୁ ବଢ଼ୁଛି, ସେହିପରି, ବିକାଶର ଏହି ଅଭିଯାନ ମଧ୍ୟ ନିରନ୍ତର ଗତିଶୀଳ," ଶ୍ରୀ ମୋଦୀ ଦୃଢ଼ୋକ୍ତି ପ୍ରକାଶ କରିଥିଲେ।