କ୍ୟାବିନେଟ
ନିରନ୍ତର ସାମୁଦ୍ରିକ ବୀମା କଭରେଜକୁ ସୁଗମ କରିବା ପାଇଁ ୧୨,୯୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କାର ସାର୍ବଭୌମ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ସହିତ 'ଭାରତ ସାମୁଦ୍ରିକ ବୀମା ପୁଲ୍' (ବିଏମଆଇ ପୁଲ୍) ସୃଷ୍ଟି ପ୍ରସ୍ତାବକୁ କ୍ୟାବିନେଟ ମଞ୍ଜୁରୀ
ଘରୋଇ ବୀମା ପୁଲ୍ ବିଶ୍ୱସ୍ତରୀୟ ଅସ୍ଥିରତା, ଭୂରାଜନୈତିକ ଅସ୍ଥିରତାକୁ ସମାଧାନ କରେ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜର ବାହ୍ୟ ବୀମା ନିର୍ଭରଶୀଳତାକୁ ହ୍ରାସ କରେ
ଏହି ପୁଲ୍ ହଲ୍ ଏବଂ ମେସିନାରୀ, କାର୍ଗୋ, ପି ଆଣ୍ଡ ଆଇ ଏବଂ ଯୁଦ୍ଧ ବିପଦ ଭଳି ସମସ୍ତ ସାମୁଦ୍ରିକ ବିପଦକୁ ପରିସରଭୁକ୍ତ କରେ। ଏହା ଯେକୌଣସି ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଉତ୍ସରୁ ଭାରତୀୟ ବନ୍ଦରକୁ ଏବଂ ଭାରତୀୟ ବନ୍ଦରରୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଉତ୍ସକୁ ମାଲ ପରିବହନ କରୁଥିବା ଜାହାଜକୁ ପରିସରଭୁକ୍ତ କରେ, ଅସ୍ଥିର ସାମୁଦ୍ରିକ କରିଡର ପରିବହନ କରିବା ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଏହା ସେବା ପ୍ରଦାନ କରେ
18 APR 2026 3:10PM by PIB Bhubaneswar
ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀ ଶ୍ରୀ ନରେନ୍ଦ୍ର ମୋଦୀଙ୍କ ଅଧ୍ୟକ୍ଷତାରେ ଅନୁଷ୍ଠିତ କେନ୍ଦ୍ର କ୍ୟାବିନେଟ ଆଜି ଏକ ଘରୋଇ ବୀମା ପୁଲ, 'ଭାରତ ସାମୁଦ୍ରିକ ବୀମା ପୁଲ' (ବିଏମଆଇ ପୁଲ) ସୃଷ୍ଟି କରିବା ପ୍ରସ୍ତାବକୁ ମଞ୍ଜୁରୀ ଦେଇଛନ୍ତି, ଯାହାର ସାର୍ବଭୌମ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ୧୨,୯୮୦ କୋଟି ଟଙ୍କା, ଯାହା ଦ୍ୱାରା ନିରନ୍ତର ସାମୁଦ୍ରିକ ବୀମା କଭରେଜକୁ ସୁଗମ କରାଯାଇପାରିବ। ଏହି ପୁଲ ନିଶ୍ଚିତ କରେ ଯେ ଭାରତୀୟ ବାଣିଜ୍ୟ ଯେକୌଣସି ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଉତ୍ସରୁ ଭାରତୀୟ ବନ୍ଦରକୁ ମାଲ ପରିବହନ କରୁଥିବା ଏବଂ ଭାରତୀୟ ବନ୍ଦରରୁ ଅନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ଉତ୍ସକୁ ମାଲ ପରିବହନ କରୁଥିବା ଜାହାଜ ପାଇଁ ସୁଲଭ ବୀମା ପାଇପାରିବ ଏବଂ ଅସ୍ଥିର ସାମୁଦ୍ରିକ କରିଡର ପରିବହନ କରିବା ସମୟରେ ମଧ୍ୟ ଏହି ସେବା ପ୍ରଦାନ କରାଯିବ।
ବର୍ଦ୍ଧିତ ବିଶ୍ୱ ଅସ୍ଥିରତା ଏବଂ ଭୂରାଜନୈତିକ ଅସ୍ଥିରତା ସହିତ, ସାମୁଦ୍ରିକ ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରଭାବିତ ହୋଇଛି ଏବଂ କାର୍ଗୋ ଏବଂ ଜାହାଜ ପାଇଁ କ୍ଷତିର ବିପଦ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଯାହା ଫଳରେ ବୀମା ମୂଲ୍ୟ ବୃଦ୍ଧି ପାଇଛି ଏବଂ ବୀମାର ନିରନ୍ତର ଉପଲବ୍ଧତାରେ ଅନିଶ୍ଚିତତା ଦେଖାଦେଇଛି। ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ତୈଳ ପ୍ରଦୂଷଣ ଦାୟିତ୍ବ, ଭଗ୍ନାବଶେଷ ଅପସାରଣ, କାର୍ଗୋ କ୍ଷତି, କ୍ରୁ ଆଘାତ ଏବଂ ପ୍ରତ୍ୟାବର୍ତ୍ତନ, ଧକ୍କା ଭଳି ସମସ୍ୟା ଇତ୍ୟାଦି ତୃତୀୟ-ପକ୍ଷ ଦାୟିତ୍ବକୁ ପରିସରଭୁକ୍ତ କରୁଥିବା ପି ଆଣ୍ଡ ଆଇ ବୀମା ପାଇଁ ଆନ୍ତର୍ଜାତୀୟ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ କ୍ଷତିପୂରଣ ଗୋଷ୍ଠୀ (ଆଇଜିପି ଆଣ୍ଡ ଆଇ) କ୍ଲବ ଉପରେ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜଗୁଡ଼ିକର ଉଚ୍ଚ ନିର୍ଭରଶୀଳତା ରହିଛି। ତେଣୁ, ପ୍ରତିବନ୍ଧକ କିମ୍ବା ଭୂରାଜନୈତିକ ଉତ୍ତେଜନା ଯୋଗୁଁ କଭରେଜ ପ୍ରତ୍ୟାହାର ହେବା ସମୟରେ ସାର୍ବଭୌମତ୍ୱ ଏବଂ ବାଣିଜ୍ୟର ନିରନ୍ତରତା ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଏକ ଘରୋଇ ସାମୁଦ୍ରିକ ବିପଦ କଭର ପୁଲର ଆବଶ୍ୟକତା ଥିଲା।
ଉପରୋକ୍ତ ପୃଷ୍ଠଭୂମିରେ, ସରକାର ଏକ ସାର୍ବଭୌମ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ଦ୍ୱାରା ସମର୍ଥିତ ଭାରତୀୟ ପତାକାଯୁକ୍ତ କିମ୍ବା ନିୟନ୍ତ୍ରିତ ଜାହାଜ କିମ୍ବା ଭାରତ ଅଭିମୁଖେ କିମ୍ବା ଭାରତରୁ ବାହାରକୁ ଯାଉଥିବା ଜାହାଜ ପାଇଁ 'ଭାରତ ସାମୁଦ୍ରିକ ବୀମା ପୁଲ୍' (ବିଏମଆଇ ପୁଲ୍) ଗଠନକୁ ଅନୁମୋଦନ କରିଛନ୍ତି। ଏହି ପୁଲ୍ ହଲ୍ ଏବଂ ମେସିନାରୀ, କାର୍ଗୋ, ପି ଆଣ୍ଡ ଆଇ ଏବଂ ଯୁଦ୍ଧ ବିପଦ ଭଳି ସମସ୍ତ ସାମୁଦ୍ରିକ ବିପଦକୁ ପରିସରଭୁକ୍ତ କରିବ। ପୁଲ୍ ର ମିଳିତ ଅଣ୍ଡରରାଇଟିଂ କ୍ଷମତା ବ୍ୟବହାର କରି ପୁଲ୍ ସଦସ୍ୟ ଥିବା ବୀମାକାରୀମାନଙ୍କ ଦ୍ୱାରା ପଲିସିଗୁଡ଼ିକ ଜାରି କରାଯିବ, ଯାହା ପ୍ରାୟ ୯୫୦ କୋଟି ଟଙ୍କା ହେବ। ପୁଲ୍ ଭାରତୀୟ ଜାହାଜ ଚଳାଚଳ ପରିସ୍ଥିତି ଏବଂ ନିୟାମକ ଆବଶ୍ୟକତା ଅନୁଯାୟୀ ସ୍ଥାନୀୟ ଭାବରେ ଦାୟିତ୍ବ ବୀମା ପରିଚାଳନା କରିବାରେ, ଭାରତ ମଧ୍ୟରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ସାମୁଦ୍ରିକ ଅଣ୍ଡରରାଇଟିଂ, ଦାବି ପରିଚାଳନା ଏବଂ ଆଇନଗତ ବିଶେଷଜ୍ଞତା ବିକଶିତ କରିବାରେ ସାହାଯ୍ୟ କରିବ।
ଏହା ବ୍ୟତୀତ, ଏହି ପୁଲ୍ ପାଇଁ ଗଠିତ ଏକ ପରିଚାଳନା ସଂସ୍ଥା ଏହାର ଗଠନ ଏବଂ କାର୍ଯ୍ୟକାରିତା ତଦାରଖ କରିବ। ପ୍ରସ୍ତାବିତ ଘରୋଇ ବୀମା ସଂସ୍ଥାକୁ ଏକ ସାର୍ବଭୌମ ଗ୍ୟାରେଣ୍ଟି ବିସ୍ତାର କରିବାର ଯୁକ୍ତି ସ୍ୱାବଲମ୍ବନକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା, ପ୍ରତିବନ୍ଧକ ବିରୁଦ୍ଧରେ ସ୍ଥିରତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ ଅଧିକ ସାର୍ବଭୌମ ନିୟନ୍ତ୍ରଣ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ଲକ୍ଷ୍ୟରେ ରହିଛି।

Cabinet
Cabinet approves proposal for creation of ‘Bharat Maritime Insurance Pool’ (BMI pool) with a sovereign guarantee of Rs 12,980 crore to facilitate continuous maritime insurance coverages
The Domestic Insurance Pool addresses global volatility, geopolitical instability and reduces external Insurance dependency of Indian vessels
The pool covers all maritime risks like Hull and Machinery, Cargo, P&I and War risk, Covers vessels carrying cargo from any international origin to Indian ports and vice-versa, even when transiting volatile maritime corridors
18 APR 2026 3:10PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi today has approved the proposal for creation of a domestic insurance pool, namely ‘Bharat Maritime Insurance Pool’ (BMI pool) with a sovereign guarantee of Rs.12,980 crores to facilitate continuous maritime insurance coverages. The pool ensures that Indian trade continues to have access to affordable insurance for vessels carrying cargo from any international origin to Indian ports and vice-versa, even when transiting volatile maritime corridors.
With increased global volatility and geopolitical instability, maritime trade has been impacted with increased risk of losses for cargo and vessels resulting in increased insurance costs and uncertainty in continuous availability of insurance. Further, there is high dependence of Indian vessels on International Group of Protection and Indemnity (IGP&I) Club for P&I insurance covering third-party liabilities like Oil pollution liability, Wreck removal, Cargo damage, Crew injury and repatriation, Collision liabilities and so on. Accordingly, there was a need for a domestic maritime risk covering pool to maintain sovereignty and continuity of trade in face of withdrawal of coverage due to sanctions or due to geopolitical tensions.
In the above backdrop, the Government has approved formation of ‘Bharat Maritime Insurance Pool’ (BMI pool) for Indian flagged or controlled vessels or vessels destined to or starting from India, backed by a sovereign guarantee. The pool would cover all maritime risks like Hull and Machinery, Cargo, P&I and War risk. The policies will be issued by insurers that are Pool members, using the combined underwriting capacity of the Pool, which would be around Rs.950 crore. The Pool will help to manage liability insurance locally, tailored to Indian Shipping conditions and regulatory requirements, develop specialized Marine underwriting, claims management and legal expertise within India.
Further, a Governing Body Constituted for this pool would oversee the formation and functioning of the pool. The rationale for providing a sovereign guarantee to the proposed domestic insurance entity is rooted in the objectives of strengthening self-reliance, sanctions resilience and ensuring greater sovereign control.