কেবিনেট
ধাৰাবাহিক সামুদ্ৰিক বীমা কভাৰেজৰ সুবিধাৰ বাবে ১২,৯৮০ কোটি টকাৰ নিশ্চয়তাৰে ‘ভাৰত সামুদ্ৰিক বীমা পুল’ (বিএমআই পুল) সৃষ্টিৰ প্ৰস্তাৱত অনুমোদন জনালে কেবিনেটে
ঘৰুৱা বীমা পুলে বিশ্বৰ অস্থিৰতা, ভূ-ৰাজনৈতিক অস্থিৰতাক মোকাবিলা কৰিব আৰু ভাৰতীয় জাহাজৰ বাহ্যিক বীমা নিৰ্ভৰশীলতা হ্ৰাস কৰিব
এই পুলে হাল এণ্ড মেচিনেৰী, কাৰ্গো, পি এণ্ড আই আৰু ৱাৰ ৰিস্কৰ দৰে সকলো সামুদ্ৰিক বিপদ সামৰি লয়, যিকোনো আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় উৎপত্তিৰ পৰা ভাৰতীয় বন্দৰলৈ মাল কঢ়িয়াই নিয়া জাহাজ আৰু বিপৰীতভাৱে, আনকি অস্থিৰ সামুদ্ৰিক কৰিডৰত ট্ৰেনজিট কৰাৰ সময়তো সামৰি লয়
18 APR 2026 3:10PM by PIB Guwahati
প্ৰধানমন্ত্ৰী শ্ৰী নৰেন্দ্ৰ মোদীৰ অধ্যক্ষতাত অনুষ্ঠিত কেন্দ্ৰীয় কেবিনেটে আজি ধাৰাবাহিক সামুদ্ৰিক বীমা কভাৰেজৰ সুবিধাৰ বাবে ১২,৯৮০ কোটি টকাৰ নিশ্চয়তাৰে ঘৰুৱা বীমা পুল অৰ্থাৎ ‘ভাৰত সামুদ্ৰিক বীমা পুল’ (বিএমআই পুল) সৃষ্টিৰ প্ৰস্তাৱত অনুমোদন জনায়। এই পুলে নিশ্চিত কৰে যে ভাৰতীয় বাণিজ্যই যিকোনো আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় উৎপত্তিৰ পৰা ভাৰতীয় বন্দৰলৈ মাল কঢ়িয়াই নিয়া জাহাজসমূহৰ বাবে সুলভ মূল্যৰ বীমাৰ সুবিধা অব্যাহত ৰাখিব আৰু অস্থিৰ সামুদ্ৰিক কৰিডৰত ট্ৰেনজিট কৰাৰ সময়তো সহায় কৰিব।
বিশ্বৰ অস্থিৰতা আৰু ভূ-ৰাজনৈতিক অস্থিৰতা বৃদ্ধিৰ লগে লগে সামুদ্ৰিক বাণিজ্যত প্ৰভাৱ পৰিছে আৰু ইয়াৰ ফলত মালবাহী আৰু জাহাজৰ লোকচানৰ আশংকা বৃদ্ধি পাইছে যাৰ ফলত বীমাৰ খৰচ বৃদ্ধি পাইছে তথা বীমাৰ নিৰন্তৰ উপলব্ধতাত অনিশ্চয়তাৰ সৃষ্টি হৈছে। ইয়াৰ উপৰি ভাৰতীয় জাহাজসমূহৰ পি এণ্ড আই বীমাৰ বাবে আন্তঃৰাষ্ট্ৰীয় সুৰক্ষা আৰু ক্ষতিপূৰণ গোট (আই জি পি এণ্ড আই) ক্লাবৰ ওপৰত অধিক নিৰ্ভৰশীলতা আছে যিয়ে তৃতীয় পক্ষৰ দায়বদ্ধতা যেনে তেল প্ৰদূষণৰ দায়বদ্ধতা, ধ্বংসাৱশেষ আঁতৰোৱা, কাৰ্গোৰ ক্ষতি, ক্ৰুৰ আঘাত আৰু প্ৰত্যাৱৰ্তন, সংঘৰ্ষৰ দায়বদ্ধতা ইত্যাদি সামৰি লয়। সেই অনুসৰি নিষেধাজ্ঞাৰ বাবে বা ভূ-ৰাজনৈতিক উত্তেজনাৰ বাবে কভাৰেজ প্ৰত্যাহাৰ কৰাৰ সময়ত সাৰ্বভৌমত্ব আৰু বাণিজ্যৰ ধাৰাবাহিকতা বজাই ৰাখিবলৈ ঘৰুৱা সামুদ্ৰিক বিপদ সামৰি লোৱা পুলৰ প্ৰয়োজন আছিল।
এনে পটভূমিত চৰকাৰে ভাৰতলৈ যোৱা বা ভাৰতৰ পৰা আৰম্ভ হোৱা ভাৰতীয় পতাকাযুক্ত বা নিয়ন্ত্ৰিত জাহাজ বা জাহাজৰ বাবে ‘ভাৰত সামুদ্ৰিক বীমা পুল’ (বিএমআই পুল) গঠনত অনুমোদন জনাইছে, যাৰ সমৰ্থনত সাৰ্বভৌম নিশ্চয়তা প্ৰদান কৰা হৈছে। এই পুলে হাল এণ্ড মেচিনেৰী, কাৰ্গো, পি এণ্ড আই আৰু ৱাৰ ৰিস্কৰ দৰে সকলো সামুদ্ৰিক বিপদ সামৰি ল’ব। পুলৰ সদস্য হোৱা বীমা কোম্পানীসমূহে পুলৰ সংযুক্ত আণ্ডাৰৰাইটিং ক্ষমতা ব্যৱহাৰ কৰি এই পলিচিসমূহ জাৰি কৰিব, যিটো প্ৰায় ৯৫০ কোটি টকা হ’ব। এই পুলে ভাৰতীয় জাহাজ চলোৱাৰ চৰ্ত আৰু নিয়ন্ত্ৰণৰ প্ৰয়োজনীয়তা অনুসৰি স্থানীয়ভাৱে দায়বদ্ধতা বীমা পৰিচালনা কৰাত সহায় কৰিব, বিশেষ মেৰিন আণ্ডাৰৰাইটিং, দাবী ব্যৱস্থাপনা আৰু ভাৰতৰ ভিতৰত আইনী বিশেষজ্ঞতাৰ বিকাশ সাধন কৰিব।
ইয়াৰ উপৰি এই পুলৰ বাবে গঠন কৰা এটা শাসকীয় সংস্থাই পুলটোৰ গঠন আৰু কাৰ্য্যকলাপৰ তদাৰক কৰিব। প্ৰস্তাৱিত ঘৰুৱা বীমা সত্তাটোক সাৰ্বভৌম নিশ্চয়তা প্ৰদানৰ যুক্তি আত্মনিৰ্ভৰশীলতা শক্তিশালী কৰা, নিষেধাজ্ঞাৰ স্থিতিস্থাপকতা আৰু অধিক সাৰ্বভৌম নিয়ন্ত্ৰণ নিশ্চিত কৰিব।

Cabinet
Cabinet approves proposal for creation of ‘Bharat Maritime Insurance Pool’ (BMI pool) with a sovereign guarantee of Rs 12,980 crore to facilitate continuous maritime insurance coverages
The Domestic Insurance Pool addresses global volatility, geopolitical instability and reduces external Insurance dependency of Indian vessels
The pool covers all maritime risks like Hull and Machinery, Cargo, P&I and War risk, Covers vessels carrying cargo from any international origin to Indian ports and vice-versa, even when transiting volatile maritime corridors
18 APR 2026 3:10PM by PIB Delhi
The Union Cabinet chaired by the Prime Minister Shri Narendra Modi today has approved the proposal for creation of a domestic insurance pool, namely ‘Bharat Maritime Insurance Pool’ (BMI pool) with a sovereign guarantee of Rs.12,980 crores to facilitate continuous maritime insurance coverages. The pool ensures that Indian trade continues to have access to affordable insurance for vessels carrying cargo from any international origin to Indian ports and vice-versa, even when transiting volatile maritime corridors.
With increased global volatility and geopolitical instability, maritime trade has been impacted with increased risk of losses for cargo and vessels resulting in increased insurance costs and uncertainty in continuous availability of insurance. Further, there is high dependence of Indian vessels on International Group of Protection and Indemnity (IGP&I) Club for P&I insurance covering third-party liabilities like Oil pollution liability, Wreck removal, Cargo damage, Crew injury and repatriation, Collision liabilities and so on. Accordingly, there was a need for a domestic maritime risk covering pool to maintain sovereignty and continuity of trade in face of withdrawal of coverage due to sanctions or due to geopolitical tensions.
In the above backdrop, the Government has approved formation of ‘Bharat Maritime Insurance Pool’ (BMI pool) for Indian flagged or controlled vessels or vessels destined to or starting from India, backed by a sovereign guarantee. The pool would cover all maritime risks like Hull and Machinery, Cargo, P&I and War risk. The policies will be issued by insurers that are Pool members, using the combined underwriting capacity of the Pool, which would be around Rs.950 crore. The Pool will help to manage liability insurance locally, tailored to Indian Shipping conditions and regulatory requirements, develop specialized Marine underwriting, claims management and legal expertise within India.
Further, a Governing Body Constituted for this pool would oversee the formation and functioning of the pool. The rationale for providing a sovereign guarantee to the proposed domestic insurance entity is rooted in the objectives of strengthening self-reliance, sanctions resilience and ensuring greater sovereign control.