ପ୍ରଧାନମନ୍ତ୍ରୀଙ୍କ କାର୍ଯ୍ୟାଳୟ
ଶକ୍ତି ସମ୍ବଳ ସୁରକ୍ଷା ଉପରେ ଭାରତ-କୋରିଆ ଯୁକ୍ତରାଜ୍ୟ ମିଳିତ ବିବୃତ୍ତି
20 APR 2026 10:56PM by PIB Bhubaneswar
1. ଭାରତ ଏବଂ କୋରିଆ ଯୁକ୍ତରାଜ୍ୟ ଏକ ଉନ୍ମୁକ୍ତ, ଅନ୍ତର୍ଭୁକ୍ତ ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧ ଭାରତ-ପ୍ରଶାନ୍ତ ମହାସାଗରୀୟ କ୍ଷେତ୍ର ପାଇଁ ଏକ ସାଧାରଣ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣ ସହିତ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରଣନୈତିକ ଅଂଶୀଦାର।
2. ଆମର ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ରଣନୈତିକ ସହଭାଗୀତାର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ସ୍ତମ୍ଭ ହେଉଛି ଏକ ଦୀର୍ଘ ଓ ବିଶ୍ୱସ୍ତ ଅର୍ଥନୈତିକ ଏବଂ ଶକ୍ତି ସମ୍ବଳ ସହଭାଗୀତା, ଯାହା ଖୋଲା ବଜାର ଏବଂ ନିୟମ-ଭିତ୍ତିକ ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରତି ଏକ ସହଭାଗୀ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତା ଉପରେ ଆଧାରିତ, ଯାହା ଆମର ସମୃଦ୍ଧି ଏବଂ ଆର୍ଥିକ ସୁରକ୍ଷାକୁ ଭିତ୍ତି କରେ। ଏହି ସହଭାଗୀ ନୀତିଗୁଡ଼ିକୁ ପୁନଃ ଦୃଢ଼ କରିବା ଏବଂ ଶିଳ୍ପ ଏବଂ ବଜାର ଉପରେ ବର୍ତ୍ତମାନର ପରିସ୍ଥିତିର ପ୍ରଭାବକୁ ବୁଝିବା ଏହି ସମୟରେ ଜରୁରୀ।
3. ଆମେ ଭାରତ-ଋଷ କୋରିଆ ବ୍ୟାପକ ଆର୍ଥିକ ସହଭାଗୀତା ଚୁକ୍ତିନାମା (ସିଇପିଏ) ଏବଂ ପ୍ରାସଙ୍ଗିକ ଦ୍ୱିପାକ୍ଷିକ ଢାଞ୍ଚା ମାଧ୍ୟମରେ ଆମର ଶକ୍ତି ସମ୍ବଳ ବାଣିଜ୍ୟ ଏବଂ ନିବେଶ ସହଯୋଗକୁ ଆଗକୁ ବଢ଼ାଇବାକୁ ଚେଷ୍ଟା କରୁ। ଭାରତ ନାପ୍‌ଥା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଫିଡଷ୍ଟକ୍ ପାଇଁ ROKର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଗାଣକାରୀ, ଯେତେବେଳେ ROK ଭାରତକୁ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ୍ ଉତ୍ପାଦ ଏବଂ ଲୁବ୍ରିକାଣ୍ଟ ବେସ୍ ତେଲର ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଯୋଗାଣକାରୀ।
4. ଆମେ ଆଞ୍ଚଳିକ ସହଯୋଗକୁ ଗଭୀର କରିବା, ଶକ୍ତି ପରିବର୍ତ୍ତନକୁ ତ୍ୱରାନ୍ୱିତ କରିବା ଏବଂ ଶକ୍ତି ସମ୍ବଳ ପାଇଁ ଖୋଲା ବାଣିଜ୍ୟ ବ୍ୟବସ୍ଥାକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ସମେତ ଶକ୍ତି ସମ୍ବଳ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ସ୍ଥିରତାକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା ପାଇଁ ଏକାଠି କାମ କରିବାକୁ ପ୍ରତିବଦ୍ଧ। ବଜାର ସ୍ଥିରତା, ସ୍ୱଚ୍ଛତା ବୃଦ୍ଧି କରିବା ଏବଂ କ୍ରେତାଙ୍କ ଦୃଷ୍ଟିକୋଣକୁ ଭଲ ଭାବରେ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ପ୍ରମୁଖ ଏଲ୍‌ଏନ୍‌ଜି ଗ୍ରାହକ ଭାବରେ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରିବାର ଆବଶ୍ୟକତାକୁ ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରିଛୁ।
5. ଆମେ ଶକ୍ତି କ୍ଷେତ୍ରରେ ସ୍ଥିର ବାଣିଜ୍ୟ ପ୍ରତି ଆମର ସହଭାଗୀ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ। ଆମେ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ ଯେ, ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ସମେତ ସ୍ଥିର ସାମୁଦ୍ରିକ ଭିତ୍ତିଭୂମି, ଉଭୟ ଦେଶର ଶକ୍ତି ସୁରକ୍ଷା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ। ଆମେ ଶକ୍ତି ସମ୍ପଦର ନିରାପଦ, ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ପରିବହନକୁ ସମର୍ଥନ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ଼ ଏବଂ ବିବିଧ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ ଇକୋସିଷ୍ଟମର ଗୁରୁତ୍ୱକୁ ସ୍ୱୀକାର କରୁଛୁ।
6. ଏହି ପୃଷ୍ଠଭୂମି ବିରୁଦ୍ଧରେ, ଭାରତ ଏବଂ ROK ପ୍ରୟାସ କରନ୍ତି:
- ନାପ୍‌ଥା ଏବଂ ଅନ୍ୟାନ୍ୟ ପେଟ୍ରୋଲିୟମ ଉତ୍ପାଦରେ ଖୋଲା ବାଣିଜ୍ୟ ବଜାୟ ରଖିବା ପାଇଁ ଉଭୟ ଦେଶ ଦ୍ୱାରା ପ୍ରୟାସ ସମେତ ପରସ୍ପରକୁ ଶକ୍ତି ସମ୍ପଦର ଏକ ସ୍ଥିର, ସୁରକ୍ଷିତ ଏବଂ ନିର୍ଭରଯୋଗ୍ୟ ଯୋଗାଣ ବଜାୟ ରଖିବା; ଏବଂ ସମଗ୍ର ଶକ୍ତି ମୂଲ୍ୟ ଶୃଙ୍ଖଳରେ ସହଯୋଗ।
- ଏଲ୍‌ଏନ୍‌ଜି ବ୍ୟବହାରକାରୀ ଦେଶମାନଙ୍କ ମଧ୍ୟରେ ଘନିଷ୍ଠ ସହଯୋଗ ଅନୁସନ୍ଧାନ କରନ୍ତୁ
- ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ କ୍ଷେତ୍ରରେ ସହଯୋଗକୁ ସୁଦୃଢ଼ ​​କରିବା, ଯେଉଁଥିରେ ଭାରତରେ ଜାହାଜ ନିର୍ମାଣ, ଜାହାଜ ୟାର୍ଡ ଆଧୁନିକୀକରଣ, ମାନବ ସମ୍ବଳ ବିକାଶ ଏବଂ ପ୍ରଯୁକ୍ତିବିଦ୍ୟା ସହଭାଗୀତା ସୀମିତ ନୁହେଁ।
7. ଭାରତ ଏବଂ ROK ଆଞ୍ଚଳିକ ଅଂଶୀଦାରମାନଙ୍କୁ ଆମ ଲୋକଙ୍କ ସୁରକ୍ଷା ଏବଂ ସମୃଦ୍ଧି ପାଇଁ ବିଶ୍ୱ ଶକ୍ତି ସମ୍ବଳ ଯୋଗାଣ ଶୃଙ୍ଖଳ ଖୋଲା ରଖିବା ନିଶ୍ଚିତ କରିବାରେ ଯୋଗଦାନ କରିବାକୁ ଆହ୍ୱାନ କରୁଛନ୍ତି।

Prime Minister's Office
India- Republic of Korea Joint Statement on Energy Resource Security
20 APR 2026 10:56PM by PIB Delhi
1. India and the Republic of Korea are Special Strategic Partners with a common vision for an open, inclusive and prosperous Indo-Pacific region.
2. The central pillar of our Special Strategic Partnership is a long and trusted economic and energy resource partnership, grounded in a shared commitment to open markets and rules-based trade, which underpins our prosperity and economic security. Reaffirming these shared principles and understanding the impact of current situation on industries and markets is essential at this time.
3. We endeavour to advance our energy resource trade and investment cooperation through the India-ROK Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA) and relevant bilateral frameworks. India is a key supplier to the ROK of naphtha and other petroleum feedstocks, while the ROK is a leading supplier to India of petroleum products and lubricant base oils.
4. We are committed to working together to strengthen energy resource supply chain resilience, including through deepening regional cooperation, accelerating energy transition and supporting open trade arrangements for energy resources. We recognized the need to explore closer collaboration as major LNG consumer to enhance market stability, transparency, and better reflect buyers’ perspectives.
5. We recognize our shared commitment to resilient trade in energy. We recognize that resilient maritime infrastructure, including shipbuilding, is critical to ensuring the energy security of both countries. We acknowledge the importance of a robust and diversified shipbuilding ecosystem, in supporting the safe, reliable and efficient transportation of energy resources.
6. Against this backdrop, India and the ROK endeavour to:
- maintain a stable, secure and reliable supply of energy resources to each other, including efforts by both countries to maintain open trade in naphtha and other petroleum products; and cooperation in entire energy value chain.
- explore closer collaboration among LNG-consuming countries
- strengthen cooperation in the shipbuilding sector, including though not limited to, setting up shipyards in India, shipyard modernization, human resource development, and technology partnership.
7. India and the ROK call on regional partners to join in ensuring global energy resource supply chains are kept open, for the benefit of the security and prosperity of our peoples.