প্ৰধানমন্ত্ৰীৰ কাৰ্যালয়
ভাৰত- কোৰিয়া গণৰাজ্যৰ শক্তি সম্পদ সুৰক্ষা সম্পৰ্কীয় যুটীয়া বিবৃতি
20 APR 2026 10:56PM by PIB Guwahati
১) ভাৰত আৰু কোৰিয়া গণৰাজ্য এক মুক্ত, সৰ্বাংগীন আৰু সমৃদ্ধিশালী ভাৰত-প্ৰশান্ত মহাসাগৰীয় অঞ্চলৰ বাবে উমৈহতীয়া দৃষ্টিভংগীৰে বিশেষ কৌশলগত অংশীদাৰ হৈ ৰৈছে।
২) আমাৰ বিশেষ কৌশলগত অংশীদাৰিত্বৰ কেন্দ্ৰীয় স্তম্ভ হৈছে মুক্ত বজাৰ আৰু নিয়মভিত্তিক বাণিজ্যৰ প্ৰতি এক ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা প্ৰতিশ্ৰুতিৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি গঢ়ি উঠা এক দীঘলীয়া তথা বিশ্বাসযোগ্য অৰ্থনৈতিক আৰু শক্তি সম্পদৰ অংশীদাৰিত্ব। যি আমাৰ সমৃদ্ধি আৰু অৰ্থনৈতিক নিৰাপত্তাৰ আধাৰ হিচাবে পৰিগণিত হৈছে । এই ভাগ-বাটোৱাৰা কৰা নীতিসমূহক পুনৰ দৃঢ় কৰা আৰু উদ্যোগ তথা বজাৰত বৰ্তমানৰ পৰিস্থিতিৰ প্ৰভাৱ বুজি পোৱাটো এই সময়ত অতি প্ৰয়োজনীয় কথা হৈ পৰিছে।
৩) ভাৰত-কোৰিয়া গণৰাজ্যৰ বিস্তৃত অৰ্থনৈতিক অংশীদাৰিত্ব চুক্তি (চি ই পি এ) আৰু প্ৰাসংগিক দ্বিপাক্ষিক কাঠামোৰ জৰিয়তে আমাৰ শক্তি সম্পদৰ বাণিজ্য আৰু বিনিয়োগ সহযোগিতাক আগুৱাই নিয়াৰ বাবে আমি প্ৰয়াস চলাইছো। ভাৰত নাফ্থা আৰু অন্যান্য পেট্ৰলিয়াম ফিডষ্টক কোৰিয়া গণৰাজ্যলৈ মূল যোগানকাৰী, আনহাতে কোৰিয়া গণৰাজ্যই ভাৰতলৈ পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰী আৰু লুব্ৰিকেণ্ট বেছ অইলৰ আগশাৰীৰ যোগান ধৰি আহিছে।
৪) আঞ্চলিক সহযোগিতা গভীৰ কৰা, শক্তিৰ পৰিৱৰ্তনক ত্বৰান্বিত কৰা আৰু শক্তি সম্পদৰ বাবে মুক্ত বাণিজ্যিক ব্যৱস্থাক সমৰ্থন কৰাকে ধৰি শক্তি সম্পদ যোগান শৃংখলৰ স্থিতিস্থাপকতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে আমি একেলগে কাম কৰিবলৈ প্ৰতিশ্ৰুতিবদ্ধ। বজাৰৰ স্থিতিশীলতা, স্বচ্ছতা বৃদ্ধি আৰু ক্ৰেতাৰ দৃষ্টিভংগীক ভালদৰে প্ৰতিফলিত কৰিবলৈ প্ৰধান এল এন জি গ্ৰাহক হিচাপে ঘনিষ্ঠ সহযোগিতা অন্বেষণ কৰাৰ প্ৰয়োজনীয়তা আমি স্বীকাৰ কৰিছো।
৫/ শক্তিৰ স্থিতিস্থাপক বাণিজ্যৰ প্ৰতি আমাৰ ভাগ-বতৰা দায়বদ্ধতাক আমি স্বীকাৰ কৰোঁ। আমি স্বীকাৰ কৰোঁ যে দুয়োখন দেশৰ শক্তি সুৰক্ষা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে জাহাজ নিৰ্মাণকে ধৰি স্থিতিস্থাপক সামুদ্ৰিক আন্তঃগাঁথনি অতি গুৰুত্বপূৰ্ণ। শক্তি সম্পদৰ নিৰাপদ, নিৰ্ভৰযোগ্য আৰু কাৰ্যক্ষম পৰিবহণক সমৰ্থন কৰাত আমি এক শক্তিশালী আৰু বৈচিত্ৰ্যপূৰ্ণ জাহাজ নিৰ্মাণ পৰিৱেশ তন্ত্ৰৰ গুৰুত্ব স্বীকাৰ কৰোঁ।
৬) এই পটভূমিত ভাৰত আৰু কোৰিয়া গণৰাজ্যই নিম্নোক্ত বিষয়সমূহৰ বাবে চেষ্টা কৰিছে:
- নাফ্থা আৰু অন্যান্য পেট্ৰলিয়াম সামগ্ৰীৰ মুক্ত বাণিজ্য বজাই ৰখাৰ বাবে দুয়োখন দেশৰ প্ৰচেষ্টাকে ধৰি ইখন দেশে সিখন দেশক শক্তি সম্পদৰ সুস্থিৰ, সুৰক্ষিত আৰু নিৰ্ভৰযোগ্য যোগান বজাই ৰখা আৰু সমগ্ৰ শক্তি মূল্য শৃংখলত সহযোগিতা আগবঢ়াব।
- এল এন জি ব্যৱহাৰ কৰা দেশসমূহৰ মাজত ঘনিষ্ঠ সহযোগিতাৰ সন্ধান কৰা
- যদিও বিষয়টো ইয়াৰ অন্তৰ্গত নহয় তথাপি ভাৰতত জাহাজ নিৰ্মাণ কাৰখানা স্থাপন, জাহাজ নিৰ্মাণ খণ্ডৰ আধুনিকীকৰণ, মানৱ সম্পদ উন্নয়ন আৰু প্ৰযুক্তিৰ অংশীদাৰিত্ব বজাই ৰখাৰ প্ৰয়াস চলোৱা হৈছে ।
৭) ভাৰত আৰু কোৰিয়া গণৰাজ্যই আঞ্চলিক অংশীদাৰসকলক বিশ্ব শক্তি সম্পদ যোগান শৃংখলসমূহ মুকলি কৰি ৰখাটো নিশ্চিত কৰাত যোগদান কৰিবলৈ আহ্বান জনাইছে, আমাৰ জনসাধাৰণৰ নিৰাপত্তা আৰু সমৃদ্ধিৰ সুবিধাৰ্থে এনে আহ্বান জনোৱা হৈছে। ।

Prime Minister's Office
India- Republic of Korea Joint Statement on Energy Resource Security
20 APR 2026 10:56PM by PIB Delhi
1. India and the Republic of Korea are Special Strategic Partners with a common vision for an open, inclusive and prosperous Indo-Pacific region.
2. The central pillar of our Special Strategic Partnership is a long and trusted economic and energy resource partnership, grounded in a shared commitment to open markets and rules-based trade, which underpins our prosperity and economic security. Reaffirming these shared principles and understanding the impact of current situation on industries and markets is essential at this time.
3. We endeavour to advance our energy resource trade and investment cooperation through the India-ROK Comprehensive Economic Partnership Agreement (CEPA) and relevant bilateral frameworks. India is a key supplier to the ROK of naphtha and other petroleum feedstocks, while the ROK is a leading supplier to India of petroleum products and lubricant base oils.
4. We are committed to working together to strengthen energy resource supply chain resilience, including through deepening regional cooperation, accelerating energy transition and supporting open trade arrangements for energy resources. We recognized the need to explore closer collaboration as major LNG consumer to enhance market stability, transparency, and better reflect buyers’ perspectives.
5. We recognize our shared commitment to resilient trade in energy. We recognize that resilient maritime infrastructure, including shipbuilding, is critical to ensuring the energy security of both countries. We acknowledge the importance of a robust and diversified shipbuilding ecosystem, in supporting the safe, reliable and efficient transportation of energy resources.
6. Against this backdrop, India and the ROK endeavour to:
- maintain a stable, secure and reliable supply of energy resources to each other, including efforts by both countries to maintain open trade in naphtha and other petroleum products; and cooperation in entire energy value chain.
- explore closer collaboration among LNG-consuming countries
- strengthen cooperation in the shipbuilding sector, including though not limited to, setting up shipyards in India, shipyard modernization, human resource development, and technology partnership.
7. India and the ROK call on regional partners to join in ensuring global energy resource supply chains are kept open, for the benefit of the security and prosperity of our peoples.