ରେଳ ମନ୍ତ୍ରଣାଳୟ
ତିନି ମାସ ମଧ୍ୟରେ ୧୮,୨୬୨ଟି ଗ୍ରୀଷ୍ମକାଳୀନ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ଟ୍ରିପ
20 APR 2026 3:39PM by PIB Bhubaneswar
• ସମୟୋଚିତ ଯାତ୍ରା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ୧୧,୨୯୪ଟି ଟ୍ରେନ ଟ୍ରିପ ପୂର୍ବରୁ ସୂଚିତ ହୋଇସାରିଛି
• କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରେଳବାଇ (୩୦୮୨ ଟ୍ରିପସ୍‍), ପୂର୍ବ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରେଳବାଇ (୨୭୧୧ ଟ୍ରିପସ୍‍) ଏବଂ ଉତ୍ତର ପଶ୍ଚିମ ରେଳବାଇ (୨୨୪୫ ଟ୍ରିପସ୍‍) ସର୍ବାଧିକ ଗ୍ରୀଷ୍ମକାଳୀନ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ ଚଳାଚଳ ସହିତ ଶୀର୍ଷ ଜୋନ୍ ଭାବରେ ଉଭା ହୋଇଛନ୍ତି
• ଗ୍ରୀଷ୍ମକାଳୀନ ଭିଡ଼ ସମୟରେ ଅଧିକ ଯାତ୍ରା ସୁବିଧା ପ୍ରଦାନ କରିବା, ଅପେକ୍ଷା ତାଲିକା ହ୍ରାସ କରିବା ଏବଂ ଲକ୍ଷ ଲକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ପାଇଁ ସୁଗମ ଯାତ୍ରା ପ୍ରଦାନ କରିବା ଲାଗି ଗ୍ରୀଷ୍ମକାଳୀନ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକର ସଂଖ୍ୟା ବୃଦ୍ଧି
ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ୨୦୨୬ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ଚଳାଉଛି ଯାହା ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଚାହିଦାରେ ଅପ୍ରତ୍ୟାଶିତ ବୃଦ୍ଧିକୁ ସମାଧାନ କରିବ ଏବଂ ଏକ ସହଜ ଏବଂ ସୁବିଧାଜନକ ଯାତ୍ରା ଅନୁଭୂତି ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବ। ସାରା ଦେଶରେ ବହୁ ସଂଖ୍ୟକ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ସେବାକୁ ଅନୁମୋଦନ କରି ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ପାଇଁ ସହଜ ଏବଂ ଆରାମଦାୟକ ଯାତ୍ରା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ରେଳବାଇ ଗୁରୁତ୍ୱପୂର୍ଣ୍ଣ ପଦକ୍ଷେପ ନେଇଛି। ୧୫ ଏପ୍ରିଲ ୨୦୨୬ ରୁ ୧୫ ଜୁଲାଇ ୨୦୨୬ ପର୍ଯ୍ୟନ୍ତ ମୋଟ ୯୦୮ ଟି ଗ୍ରୀଷ୍ମକାଳୀନ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ଅନୁମୋଦିତ ହୋଇଛି, ଯାହା ବର୍ଦ୍ଧିତ ଯାତ୍ରା ଚାହିଦାକୁ ପୂରଣ କରିବା ପାଇଁ ୧୮,୬୮୨ ଥର ଯାତ୍ରା କରିବ।
ଏଥିମଧ୍ୟରୁ ୬୬୦ଟି ଟ୍ରେନକୁ ପୂର୍ବରୁ ଅଧିସୂଚିତ କରାଯାଇଛି, ଯେଉଁଥିରେ ୧୧,୨୯୪ଟି ଯାତ୍ରା ରହିଛି, ଯାହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି ଯେ ଯୋଜନାବଦ୍ଧ ସେବାର ଏକ ବଡ଼ ଅଂଶ ଯାତ୍ରୀ ବୁକିଂ ଏବଂ ଯାତ୍ରା ଯୋଜନା ପାଇଁ ଆଗୁଆ ଉପଲବ୍ଧ ରହିଛି।
ବିଶେଷ କରି ଛୁଟିଦିନ, ପର୍ବପର୍ବାଣୀ ଏବଂ ବ୍ୟସ୍ତବହୁଳ ଯାତ୍ରା ସମୟରେ ଋତୁକାଳୀନ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଭିଡ଼ ପରିଚାଳନା ପ୍ରତି ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ସକ୍ରିୟ ଆଭିମୁଖ୍ୟକୁ ଏହି ବ୍ୟାପକ ଯୋଜନା ପ୍ରତିଫଳିତ କରୁଛି।
ଜୋନ୍-ୱାରି ବିବରଣୀ
ଗ୍ରୀଷ୍ମକାଳୀନ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକର ପରିଚାଳନା ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇର ସମସ୍ତ ପ୍ରମୁଖ ଜୋନରେ ରହିଛି, ଯାହା ଆଞ୍ଚଳିକ ସଂଯୋଗ ଏବଂ ଦକ୍ଷ ଯାତ୍ରୀ ପରିଚାଳନାକୁ ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିଥାଏ ।
ଦକ୍ଷିଣ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରେଳବାଇ ୧୨୪ଟି ଟ୍ରେନ୍ (୧୧୮୪ଟି ଯାତ୍ରା) ଅନୁମୋଦିତ ଏବଂ ୭୬ଟି ଟ୍ରେନ୍ (୩୨୪ଟି ଯାତ୍ରା) ଅଧିସୂଚିତ କରିଛି।
ପଶ୍ଚିମ ରେଳବାଇ ୧୦୬ଟି ଟ୍ରେନ୍ (୨୦୭୮ଟି ଯାତ୍ରା) ଅନୁମୋଦନ ସହିତ ୯୨ଟି ଟ୍ରେନ୍ (୧୬୬୭ଟି ଯାତ୍ରା) କୁ ଅଧିସୂଚିତ କରିଛି।
ଉତ୍ତର-ପଶ୍ଚିମ ରେଳବାଇ ୭୬ଟି ଟ୍ରେନ୍ (୨୨୪୫ଟି ଯାତ୍ରା) ଅନୁମୋଦନ ସହିତ ଏବଂ ୬୨ଟି ଟ୍ରେନ୍ (୧୮୭୮ଟି ଯାତ୍ରା) କୁ ଅଧିସୂଚିତ କରିଛି।
ଉତ୍ତର ରେଳବାଇ ୭୬ଟି ଟ୍ରେନ୍ (୨୦୯୦ଟି ଟ୍ରିପସ୍‍)କୁ ଅନୁମୋଦନ ସହିତ ୫୬ଟି ଟ୍ରେନ୍ (୧୫୩୫ଟି ଯାତ୍ରା) କୁ ଅଧିସୂଚିତ କରିଛି।
କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରେଳବାଇ ୭୪ଟି ଟ୍ରେନ୍ (୩୦୮୨ଟି ଯାତ୍ରା)କୁ ଅନୁମୋଦନ ସହିତ ୭୦ଟି ଟ୍ରେନ୍ (୨୨୩୮ଟି ଯାତ୍ରା) କୁ ଅଧିସୂଚିତ କରିଛି।
ଦକ୍ଷିଣ ରେଳବାଇ ୭୨ଟି ଟ୍ରେନ୍ (୫୫୮ଟି ଯାତ୍ରା)କୁ ଅନୁମୋଦନ ସହିତ ୩୮ଟି ଟ୍ରେନ୍ (୧୩୩ଟି ଯାତ୍ରା) କୁ ଅଧିସୂଚିତ କରିଛି।
ପୂର୍ବ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରେଳବାଇ ୬୪ଟି ଟ୍ରେନ୍ (୨୭୧୧ଟି ଯାତ୍ରା)କୁ ଅନୁମୋଦନ ସହିତ ୩୮ଟି ଟ୍ରେନ୍ (୧୦୬୦ଟି ଯାତ୍ରା) କୁ ଅଧିସୂଚିତ କରିଛି।
ଉତ୍ତର କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରେଳବାଇ ୫୪ଟି ଟ୍ରେନ୍ (୧୧୬୩ ଯାତ୍ରା)କୁ ଅନୁମୋଦନ ସହିତ ୪୬ଟି ଟ୍ରେନ୍ (୬୮୮ ଯାତ୍ରା)କୁ ଅଧିସୂଚିତ କରିଛି।
ଉତ୍ତର ପୂର୍ବ ରେଳବାଇ ୫୨ଟି ଟ୍ରେନ (୮୧୪ ଟି ଯାତ୍ରା)କୁ ଅନୁମୋଦନ ସହିତ ୩୪ଟି ଟ୍ରେନ (୪୭୭ ଟି ଯାତ୍ରା)କୁ ଅଧିସୂଚିତ କରିଛି।
ପୂର୍ବତଟ ରେଳବାଇ ୨୮ଟି ଟ୍ରେନ୍ (୪୧୦ ଟି ଯାତ୍ରା)କୁ ଅନୁମୋଦନ ସହିତ ୧୮ଟି ଟ୍ରେନ୍ (୮୮ ଟି ଯାତ୍ରା)କୁ ଅଧିସୂଚିତ କରାଯାଇଛି।
ପଶ୍ଚିମ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରେଳବାଇ ୨୮ଟି ଟ୍ରେନ୍ (୪୦୮ ଯାତ୍ରା)କୁ ଅନୁମୋଦନ ସହିତ ୧୮ଟି ଟ୍ରେନ୍ (୧୯୨ ଯାତ୍ରା)କୁ ଅଧିସୂଚିତ କରିଛି।
ପୂର୍ବ ରେଳବାଇ ୨୪ଟି ଟ୍ରେନ୍ (୩୯୨ଟି ଯାତ୍ରା)କୁ ଅନୁମୋଦନ ସହିତ ୧୦ଟି ଟ୍ରେନ୍ (୨୭୬ଟି ଯାତ୍ରା)କୁ ଅଧିସୂଚିତ କରିଛି।
ନର୍ଥ ଫ୍ରଣ୍ଟିୟର୍ ରେଳବାଇ ୨୪ଟି ଟ୍ରେନ୍ (୨୨୦ ଯାତ୍ରା)କୁ ଅନୁମୋଦନ ସହିତ ୨୦ଟି ଟ୍ରେନ୍ (୧୪୧ ଯାତ୍ରା)କୁ ଅଧିସୂଚିତ କରିଛି।
ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ ରେଳବାଇ ୨୦ଟି ଟ୍ରେନ (୨୭୬ ଯାତ୍ରା)କୁ ଅନୁମୋଦନ ସହିତ ୧୮ଟି ଟ୍ରେନ (୨୫୦ ଯାତ୍ରା)କୁ ଅଧିସୂଚିତ କରିଛି।
ଦକ୍ଷିଣ ପୂର୍ବ କେନ୍ଦ୍ରୀୟ ରେଳବାଇ ୧୦ଟି ଟ୍ରେନ (୧୨୨ଟି ଯାତ୍ରା)କୁ ଅନୁମୋଦନ ସହିତ ୮ଟି ଟ୍ରେନ (୭୦ଟି ଯାତ୍ରା)କୁ ଅଧିସୂଚିତ କରିଛି।
ଦକ୍ଷିଣ ପଶ୍ଚିମ ରେଳବାଇ ୭୬ଟି ଟ୍ରେନ୍ (୫୦୯ ଯାତ୍ରା)କୁ ଅନୁମୋଦନ ସହିତ ୫୬ଟି ଟ୍ରେନ୍ (୨୭୭ ଯାତ୍ରା)କୁ ଅଧିସୂଚିତ କରିଛି।
ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କ ଲାଭ:
ଗ୍ରୀଷ୍ମକାଳୀନ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନଗୁଡ଼ିକର ବଡ଼ ଧରଣର ଚଳାଚଳ ଯାତ୍ରୀମାନଙ୍କୁ ନିମ୍ନଲିଖିତ କାରଣରୁ ଯଥେଷ୍ଟ ଲାଭ ଦେବ ବୋଲି ଆଶା କରାଯାଉଛି:
ଯାତ୍ରା ଋତୁରେ ଅପେକ୍ଷା ତାଲିକାକୁ ହ୍ରାସ କରିବା।
ଅତିରିକ୍ତ ବର୍ଥ ଏବଂ ନିଶ୍ଚିତ ଯାତ୍ରା ବିକଳ୍ପ ପ୍ରଦାନ କରିବା।
ପ୍ରମୁଖ ସହର ଏବଂ ଅଞ୍ଚଳଗୁଡ଼ିକ ମଧ୍ୟରେ ସଂଯୋଗ ବୃଦ୍ଧି କରିବା।
ସୁଗମ ଏବଂ ଅଧିକ ଆରାମଦାୟକ ଯାତ୍ରା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା।
ଅଧିକ ଚାହିଦା ଥିବା ମାର୍ଗରେ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ନିୟୋଜିତ କରି ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଏହା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରୁଛି ଯେ ଗ୍ରୀଷ୍ମକାଳୀନ ଭିଡ଼ ସମୟରେ ଯାତ୍ରୀମାନେ ଯେପରି ସର୍ବନିମ୍ନ ଅସୁବିଧାର ସମ୍ମୁଖୀନ ହୁଅନ୍ତି।
ସମୟୋଚିତ ଯୋଜନା ଏବଂ ସ୍ୱତନ୍ତ୍ର ଟ୍ରେନ୍ ସେବାଗୁଡିକର ବୃହତ ସ୍ତରରେ ନିୟୋଜନ ସହିତ, ଭାରତୀୟ ରେଳବାଇ ଯାତ୍ରୀ ସୁବିଧା ଏବଂ ଯାତ୍ରା ଆରାମକୁ ପ୍ରାଥମିକତା ଜାରି ରଖିଛି। ଜୋନଗୁଡିକରେ ବ୍ୟାପକ ରେଳ ଚଳାଚଳ ଏବଂ ଅଧିକ ସଂଖ୍ୟକ ସୂଚିତ ଟ୍ରେନ୍ ଯାତ୍ରୀଙ୍କ ଚାହିଦାକୁ ଦକ୍ଷତାର ସହ ପୂରଣ କରିବା ଏବଂ ଗ୍ରୀଷ୍ମ ଋତୁରେ ଏକ ବାଧାମୁକ୍ତ ଯାତ୍ରା ଅଭିଜ୍ଞତା ସୁନିଶ୍ଚିତ କରିବା ପାଇଁ ଏକ ଦୃଢ ପ୍ରତିବଦ୍ଧତାକୁ ପ୍ରତିଫଳିତ କରିଥାଏ ।

Ministry of Railways
Indian Railways to Operate 18,262 Summer Special Train Trips Nationwide Over Three Months; 11,294 Trips Already Notified to Ensure Wider Connectivity and Timely Relief During Peak Travel Season
Central Railway (3,082 Trips), East Central Railway (2,711 Trips) and North Western Railway (2,245 Trips) Emerge as Top Zones With Maximum Summer Special Train Trips
Enhanced Availability of Summer Special Trains to Provide Greater Travel Convenience, Reduce Waitlists, and Deliver Smooth Journeys for Millions of Passengers During Summer Rush
20 APR 2026 3:39PM by PIB Delhi
Indian Railways is operating special trains during the Summer Season 2026 to address the anticipated rise in passenger demand and ensure a smooth and convenient travel experience. Railways has taken significant steps to ensure smooth and comfortable travel for passengers during the peak summer season by approving a large number of special train services across the country. For the period from 15 April 2026 to 15 July 2026, a total of 908 summer special trains have been approved, which will operate 18,262 trips to cater to the increased travel demand.
Out of these, 660 trains have already been notified, accounting for 11,294 trips, ensuring that a substantial portion of the planned services is already available for passenger booking and travel planning well in advance.
This extensive planning reflects Indian Railways’ proactive approach to managing seasonal passenger rush, especially during vacations, festivals, and peak travel months.
Zone-Wise Details
The operation of summer special trains spans across all major zones of Indian Railways, ensuring balanced regional connectivity and efficient passenger handling:
• South Central Railway leads with 124 trains (1,184 trips) approved and 76 trains (324 trips) notified.
• Western Railway has approved 106 trains (2,078 trips) with 92 trains (1,667 trips) notified.
• North Western Railway has approved 76 trains (2,245 trips) and with 62 trains (1,878 trips) notified.
• Northern Railway has approved 76 trains (2,090 trips) with 56 trains (1,535 trips) notified.
• Central Railway has approved 74 trains (3,082 trips) with 70 trains (2,238 trips) notified.
• Southern Railway has approved 72 trains (558 trips) with 38 trains (133 trips) notified.
• East Central Railway has approved 64 trains (2,711 trips) with 38 trains (1,060 trips) notified.
• North Central Railway has approved 54 trains (1,163 trips) with 46 trains (688 trips) notified.
• North Eastern Railway has approved 52 trains (814 trips) with 34 trains (477 trips) notified.
• East Coast Railway has approved 28 trains (410 trips) with 18 trains (88 trips) notified.
• West Central Railway has approved 28 trains (408 trips) with 18 trains (192 trips) notified.
• Eastern Railway has approved 24 trains (392 trips) with 10 trains (276 trips) notified.
• North Frontier Railway has approved 24 trains (220 trips) with 20 trains (141 trips) notified.
• South Eastern Railway has approved 20 trains (276 trips) with 18 trains (250 trips) notified.
• South East Central Railway has approved 10 trains (122 trips) with 8 trains (70 trips) notified.
• South Western Railway has approved 76 trains (509 trips) with 56 trains (277 trips) notified.
Passenger Benefits:
The large-scale introduction of summer special trains is expected to significantly benefit passengers by:
• Reducing waiting lists during peak travel season.
• Providing additional berths and confirmed travel options.
• Enhancing connectivity between major cities and regions.
• Ensuring smoother and more comfortable journeys.
By deploying special trains across high-demand routes, Indian Railways is ensuring that passengers experience minimal inconvenience during the summer rush.
With timely planning and large-scale deployment of special train services, Indian Railways continues to prioritise passenger convenience and travel comfort. The extensive coverage across zones and the high number of notified trains reflect a strong commitment to meeting passenger demand efficiently and ensuring a hassle-free travel experience during the summer season.