প্রধানমন্ত্রীগী লোইশঙ
রিপব্লিক ওফ কোরিয়াগী প্রেসিদেন্তকা লোয়ননা পুন্না পাঙথোকপা প্রেস স্তেতমেন্ততা প্রধান মন্ত্রীনা পীখিবা প্রেস স্তেতমেন্ত
20 APR 2026 6:54PM by PIB Imphal
য়োর এক্সেলেন্সী, প্রসিদেন্ত লী,
লৈবাক অনিমক্কী দেলিগেতশিং,
মেদিয়াগী মরুপশিং,
খুরুমজরি!
মহাক্কী অহানবা ভারত খোঙচৎতা প্রসিদেন্ত লীবু তরাম্না ওকপদা ঐহাক নুংঙাইবা ফাওই। প্রসিদেন্ত লীগী পুন্সি অসি লান্থেংনবা, মীয়ামগী থৌগল অমসুং কত্থোকপগী পুক্নিং থৌগৎনিংঙাই ওইবা খুদম অমনি। শিংনবা খুদিংমক্না মহাক্কী মীয়ামগী থৌগল তৌনবগী ফিরেপ অদু হেন্না মপাঙ্গল কনখৎহনখি। মসি মহাক্কী অহানবা ভারত খোঙচৎ ওইরবসু, ভারতকীদমক মহাক্কী মফমদা লৈরিবা নুংশিবদি ঐখোয় অহানবা উনবদগী হৌনা উবা ফংলে।
মরূপশিং,
চহি নিপানগী মতুংদা কোরিয়াগী প্রেসিদেন্তনা ভারততা লাক্লিবা খোঙচৎ অসি য়াম্না মরুওই। দেমোক্রেতিক ভেল্যুশিং, মার্কেৎ ইকোনোমী অমসুং কাঙলোন পরমবু ইকায়খুম্নবা হায়বসি ঐখোয় লৈবাক অনিমক্কী DNA দা য়াওরে। ইন্দো-পেসিফিক লমদমদসু ঐখোয়গী মান্নবা মীৎয়েং লৈ। মসি পুম্নমক্কী য়ুম্ফমদা, হৌখিবা চহি তরা অসিদা ঐখোয়গী মরী অসি হেন্না খোঙজেল য়াঙখৎলে অমসুং পাকথোক চাউথোরক্লে।
অদুগা ঙসি, প্রসিদেন্ত লীগী খোঙচৎ অসিনা, থাজবগী পার্তনরসিব অসিবু ঐখোয়না তুংগী ওইবা পার্তনরসিপ অমদা ওন্থোক্লগনি। ঐখোয়না চিপ্সতগী হৌরগা জহাজ ফাওবদা, হৈশিংবদগী হৌরগা তেক্নোলোজী ফাওবদা, অকোয়বগী ফীভমদগী হৌরগা ইনর্জী ফাওবদা, লম খুদিংমক্তা তেংবাংনবগী অনৌবা খুদোংচাবশিং অদু মঙফাওনহনগনি। অমসুং পুন্না চৎমিন্নদুনা লৈবাক অনিমক্কী চাওখৎপা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবা পুরক্কনি।
মরূপশিং,
ভারত অমসুং কোরিয়াগী নাকল অনিগী ওইবা ললোন-ইতিক অসি ঙসি বিলিয়ন দোলর ২৭ য়ৌরে। ২০৩০ ফাওবদা মসিবু বিলিয়ন দোলর ৫০ য়ৌহন্নবগীদমক ঙসি ঐখোয়না মরুওইবা ফিরেপ কয়া লৌরে।
লৈবাক অনিগী মরক্তা শেল-থুমগী ঈচেল হেনগৎহন্নবা ঐখোয়না ভারত-কোরিয়া ফাইনেন্সিয়েল ফোরম হৌদোক্লে। বিজিনেসতা তেংবাংনবা মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক, ঐখোয়না ইন্দস্ত্রিয়েল কো-ওপরেসন কমিতী অমা শেমলে। ক্রিতিকেল তেক্নোলোজী অমসুং সপ্লাই চেনশিংদা তেংবাংনবা হেনগৎহন্নবগীদমক, ঐখোয়না ইকোনোমিক সিক্যুরিতী দাইলোগ হৌদোক্লগনি। কোরিয়াগী কম্পনীশিং, মরুওইনা SME শিংনা ভারত্তা লায়না চঙলক্নবগীদমক, ঐখোয়না কোরিয়ন ইন্দস্ত্রিয়েল তাউনসিপ অমসু শেমগৎলগনি। অমসুং লাক্কদবা চহি অমগী মনুংদা, ঐখোয়না ভারত-কোরিয়া ত্রেদ এগ্রীমেন্তপুসু হেন্না ফগৎহনগনি।
মরূপশিং,
ঙসি ঐখোয়না লাক্কদবা চহি তরাগী মায় পাকপগী ৱারীশিংগী য়ুম্ফম থোল্লি। AI, সেমিকন্দক্তর অমসুং ইনফোর্মেসন তেক্নোলোজীদা মরুপ-মপাং ওইবগী মরী হেন্না ফগৎহন্নবগীদমক ঐখোয়না 'ইন্দিয়া-কোরিয়া দিজিতেল ব্রিজ' লোঞ্চ তৌরি। শিপ বিল্ডিং, সস্তেনেবিলিত, স্তীল অমসুং পোর্তসগুম্বা লমশিংদা ঐখোয়না MOU খুৎয়েক পীনরি।
নাৎ অমসুং ক্রিয়েতিভ ইন্দস্ত্রীদা তেংবাংনবগী খুত্থাঙদা ঐখোয়না ফিল্ম, এনিমেসন অমসুং গেমিংদসু অনৌবা মায়ওনশিং শেমগৎকনি। ঙসিগী বিজিনেস ফোরম অসি খুদোংচাবশিং অসিবু চপ চাবা মহৈশিংদা ওন্থোকপগী লম্বী অমা ওইগনি।
মরূপশিং,
ভারত অমসুং কোরিয়াগী মরক্তা চহি লিশিং কয়া অরীবা নাৎকী ওইবা মরী লৈ। চহি ২০০০ গী মমাঙদা, অযোধ্যাগী নীংথৌ মচানুপী সূরীরত্না অমসুং কোরিয়াগী নিংথৌ কিম-সুরোগী ৱারী অসি ঐখোয়গী পুন্না চৎমিন্নরকপা নাৎকী লন্নি।
ঙসি ভারত্তা কে-পো, কে-দ্রামা য়াম্না পাম্নরি। অসুম্না কোরিয়াদসু ভারতগী সিনেমা অমসুং নাৎকী মশক খঙবা হেনগৎলক্লে। প্রসিদেন্ত লী মহাক মশামক ভারতকী সিনেমাবু পাজবা মীওই অমা ওইবদা ঐখোয় য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। নাৎকী ওইবা মরী অসি মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক, ঐখোয়না ২০২৮ তা ভারত-কোরিয়া ফ্রেন্দশিপ ফেস্তিবেল পাঙথোক্কনি।
মসিগা লোয়ননা, মীগা মীগা উন্ন-চৎনবগী মরী মপাঙ্গল কনখৎহন্নবগীদমক ঐখোয়না এজুকেসন, রিছর্চকী তেংবাংনবা অমসুং তুরিজমবুসু হেন্না চাওখৎহনগনি।
মরূপশিং,
মালেমগী ওইনা উংখৎনবা মতম অসিদা, ভারত অমসুং কোরিয়া পুন্না চৎমিন্নদুনা ইং-তপ্পা অমসুং তংদু লৈতাবগী পাউজেল পীরি। কোরিয়ানা ইন্তরনেসনেল সোলার এলাইন্স অমসুং ইন্দো-পেসিফিক ওসীন্স ইনিসিএতিভতা য়াওশিল্লকপা ঐখোয় য়াম্না নুংঙাইবা ফাওই। ঐখোয়গী পুন্না হোৎনমিন্নবনা ইং-তপ্পা, চাওখৎপা অমসুং পুম্নমকপু কোনশিনবা ইন্দো-পেসিফিক অমগীদমক থৌদাং মখা তানা লৌগনি।
মালেমগী ওইবা শিংনবশিং কোকহন্নবগীদমক মালেমগী ওইবা লুপশিং শেমদোকপা মথৌ তাই হায়বদা ঐখোয় অনিমক য়ানরি।
য়োর এক্সেলেন্সী,
চাউরাক্না চহি ১০০ গী মমাঙদা, ভারতকী মহাকবি গুরুদেব রবীন্দ্রনাথ তেগোরনা কোরিয়াবু “নোংপোক্কী মৈর” হায়না কৌখি। অমসুং ঙসি, ২০৪৭ ফাওবদা চাওখৎলবা ভারত শেমগৎনবা ঐখোয়গী ফিরেপ অসি মঙফাওনহন্নবগীদমক কোরিয়া অসি মরুওইবা খোঙবু অমনি।
ঐখোয়গী খোঙবু ওইবগী মরী অসিনা লৈবাক অনিমক্কী, লোয়ননা মালেম পুম্বগী চাওখৎপা অমসুং নুংঙাই-য়াইফবগী লম্বী অমা শেমগৎলসি।
ময়ামবু ঙমখৈ লৈতনা থাগৎচরি।

Prime Minister's Office
English Translation of Prime Minister's Press Statement during the Joint Press Statement with the President of the Republic of Korea
20 APR 2026 6:54PM by PIB Delhi
Your Excellency President Lee,
Distinguished delegates from both countries,
Friends from the media,
Namaskar!
It gives me great pleasure to welcome President Lee on his first visit to India. His life stands as an inspiring example of resilience, service, and dedication. Each challenge he has faced has further strengthened his resolve to serve the people. Although this is his first visit to India, his warmth and affinity for the country has been evident since our very first meeting.
Friends,
This visit of the President of Korea to India, after a gap of eight years, is of great significance. Democratic values, a market economy, and respect for the rule of law are deeply embedded in the DNA of both our nations. We also share a common outlook on the Indo-Pacific region. On the basis of these shared principles, our relationship has become more dynamic and wide-ranging over the past decade.
And today, with President Lee’s visit, we are set to transform this trusted partnership into a futuristic partnership. From chips to ships, from talent to technology, and from environment to energy, we will realize new opportunities for cooperation across all sectors. Together, we will ensure the progress and prosperity of both our nations.
Friends,
Bilateral trade between India and Korea has today reached twenty-seven billion dollars. We have taken several important decisions today to take this to fifty billion dollars by 2030.
To facilitate financial flows between the two countries, we have launched the India-Korea Financial Forum. To strengthen business cooperation, we have established an Industrial Cooperation Committee. To enhance collaboration in critical technologies and supply chains, we are initiating an Economic Security Dialogue.
To facilitate the entry of Korean companies, especially SMEs, into India, we will also establish a Korean Industrial Township. Furthermore, within the next year, we will upgrade the India-Korea Trade Agreement.
Friends,
Today, we are laying the foundation for the success stories of the next decade. To further deepen our partnership in AI, semiconductors, and information technology, we are launching the India-Korea Digital Bridge. We are also signing MoUs in sectors such as shipbuilding, sustainability, steel, and ports.
Through mutual cooperation in culture and the creative industries, we will also set new milestones in film, animation, and gaming. Today’s Business Forum will serve as a platform to translate these opportunities into tangible outcomes.
Friends,
India and Korea share cultural ties that go back thousands of years. The story of Princess Suriratna of Ayodhya and King Kim Suro of Korea, dating back two millennia, is a part of our shared heritage.
Today, K-pop and K-dramas are becoming highly popular in India. Similarly, the recognition of Indian cinema and culture is growing in Korea as well. We are delighted that President Lee himself is an admirer of Indian cinema. To further strengthen this cultural connect, we will organize the India-Korea Friendship Festival in 2028.
At the same time, to further strengthen people-to-people ties, we will also promote cooperation in education, research, and tourism.
Friends,
In this period of global tensions, India and Korea together convey a message of peace and stability. We are pleased that today Korea is joining the International Solar Alliance and the Indo-Pacific Oceans Initiative. Through our shared efforts, we will continue to contribute to a peaceful, progressive, and inclusive Indo-Pacific.
We also agree that reforms in global institutions are necessary to address contemporary global challenges.
Your Excellency,
Nearly a hundred years ago, India’s great poet, Rabindranath Tagore, referred to Korea as the "Lamp of the East.” Today, as we work towards realizing our vision of a developed India by 2047, Korea stands as an important partner in this journey.
Let us, through our partnership, pave the way for the progress and prosperity not only of our two nations, but of the entire world.
Thank you very much.