তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়
উন্নত প্ৰযুক্তি আৰু ডিজিটেল ৰূপান্তৰত সহযোগিতা শক্তিশালী কৰাৰ বাবে বেচিলে চি-ডিএচিৰ সৈতে বুজাবুজি চুক্তি স্বাক্ষৰ কৰে
এআই, ৫জি, চাইবাৰ সুৰক্ষা আৰু উদীয়মান প্ৰযুক্তিবিদ্যাত যৌথ প্ৰকল্প, টেক সমাধান আৰু দক্ষতা বিকাশক উদগনি দিয়াৰ লক্ষ্যৰে সহযোগিতা
18 APR 2026 1:00PM by PIB Guwahati
উন্নত প্ৰযুক্তি, ডিজিটেল ৰূপান্তৰ আৰু সামৰ্থ্য বিকাশৰ ক্ষেত্ৰত সহযোগিতা আগবঢ়াবলৈ চেণ্টাৰ ফৰ ডেভেলপমেণ্ট অৱ এডভান্সড কম্পিউটিং (চি-ডিএচি)ৰ সৈতে ব্ৰডকাষ্ট ইঞ্জিনিয়াৰিং কনচালটেণ্টছ ইণ্ডিয়া লিমিটেডে বুজাবুজিৰ চুক্তিত স্বাক্ষৰ কৰিছে।
এই সহযোগিতাই যৌথ প্ৰকল্প ৰূপায়ণ, পৰামৰ্শ আৰু কাৰিকৰী সহায়, আৰু কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা (এআই), মেচিন লাৰ্নিং (এমএল), ইণ্টাৰনেট অৱ থিংছ (আইঅ’টি), চাইবাৰ সুৰক্ষা, ৫জি, আৰু ক্লাউড কম্পিউটিঙৰ দৰে উদীয়মান প্ৰযুক্তিৰ সমাধানৰ বিকাশৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিব। ইয়াৰ উপৰিও ই বিভিন্ন খণ্ডত টাৰ্ণকী সমাধানৰ বিকাশ সাধন কৰিব আৰু উদ্ভাৱনীমূলক সামগ্ৰীৰ প্ৰযুক্তি হস্তান্তৰ আৰু বাণিজ্যিকীকৰণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিব। এই অংশীদাৰিত্বই কাৰিকৰী সামৰ্থ্য শক্তিশালী কৰাৰ বাবে সামৰ্থ্য বিকাশ, কৰ্মশক্তি উন্নীতকৰণ আৰু দক্ষতা বিকাশৰ পদক্ষেপৰ ওপৰত অধিক গুৰুত্ব আৰোপ কৰে।
এই বুজাবুজি চুক্তিত জ্যেষ্ঠ বিষয়াসকলৰ উপস্থিতিত স্বাক্ষৰ কৰে সঞ্চালক (অ'এণ্ডএম), বেচিল, কেপ্তেইন (আইএন) সৌৰভ চৌহান (অৱসৰপ্ৰাপ্ত), আৰু পঞ্জীয়ক, চি-ডিএচি, শ্ৰী নিৰঞ্জন বৈষ্ণৱে।
এই অনুষ্ঠানত ভাষণ দি চিএমডি, বেচিল, চিএমডিই ডিকে মুৰলী (অৱসৰপ্ৰাপ্ত)য়ে কয় যে চি-ডিএচিৰ সৈতে এই সহযোগিতাই উন্নত প্ৰযুক্তি আৰু ডিজিটেল ৰূপান্তৰৰ ক্ষেত্ৰত বেচিলৰ সামৰ্থ্য আৰু অধিক শক্তিশালী কৰিব। তেওঁ লগতে কয় যে দুয়োটা সংস্থাৰ পৰিপূৰক শক্তিৰ সহায় লৈ এই অংশীদাৰিত্বৰ লক্ষ্য হৈছে প্ৰভাৱশালী সমাধান প্ৰদান কৰা আৰু ভাৰতৰ ডিজিটেল বৃদ্ধিত অৰিহণা যোগোৱা।
এই অংশীদাৰিত্বই উদ্ভাৱনক প্ৰসাৰিত কৰিব, উন্নত প্ৰযুক্তিৰ গ্ৰহণ ত্বৰান্বিত কৰিব, আৰু ভাৰত চৰকাৰৰ ডিজিটেল ভাৰতৰ দৃষ্টিভংগীৰ সৈতে সংগতি ৰাখি এক শক্তিশালী আৰু ভৱিষ্যতৰ বাবে প্ৰস্তুত ডিজিটেল পৰিৱেশ তন্ত্ৰ গঢ়ি তোলাত অৰিহণা যোগাব বুলি আশা কৰা হৈছে।
বেচিল সম্পৰ্কে
ব্ৰডকাষ্ট ইঞ্জিনিয়াৰিং কনচালটেণ্টছ ইণ্ডিয়া লিমিটেড (বেচিল) হৈছে ভাৰত চৰকাৰৰ তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ অধীনস্থ এটা মিনি ৰত্ন কেটেগৰী-১ ৰাজহুৱা খণ্ডৰ উদ্যোগ। ১৯৯৫ চনত স্থাপিত এই কোম্পানীটোৱে সম্প্ৰচাৰ, তথ্য প্ৰযুক্তি আৰু দূৰসংযোগৰ ক্ষেত্ৰত পৰামৰ্শদাতা সেৱা আৰু টাৰ্ণকী সমাধান প্ৰদান কৰে। বেচিলে ই-গভৰ্নেন্স, স্মাৰ্ট চিটি, স্বাস্থ্যসেৱা আৰু জনশক্তি সেৱাৰ দৰে ক্ষেত্ৰতো নিজৰ কাৰ্য্যকলাপ সম্প্ৰসাৰিত কৰিছে, চৰকাৰী আৰু ব্যক্তিগত খণ্ডৰ সংস্থা দুয়োটাকে যোগান ধৰিছে।
চি-ডিএচিৰ বিষয়ে
চেণ্টাৰ ফৰ ডেভেলপমেণ্ট অৱ এডভান্সড কম্পিউটিং (চি-ডিএচি) ভাৰত চৰকাৰৰ ইলেক্ট্ৰনিকছ আৰু তথ্য প্ৰযুক্তি মন্ত্ৰালয় (মেইটি)ৰ অধীনস্থ এটা গৱেষণা আৰু উন্নয়ন সংস্থা। ই উন্নত কম্পিউটিং, উচ্চ কাৰ্যক্ষম কম্পিউটিং, কৃত্ৰিম বুদ্ধিমত্তা, চাইবাৰ সুৰক্ষা আৰু চফ্টৱেৰ প্ৰযুক্তিৰ দৰে ক্ষেত্ৰত কাম কৰে। চি-ডিএচিয়ে প্ৰযুক্তি, সামগ্ৰী আৰু সামৰ্থ্য বিকাশ কাৰ্যসূচীৰ বিকাশৰ জৰিয়তে ৰাষ্ট্ৰীয় পদক্ষেপসমূহক সমৰ্থন কৰে।

Ministry of Information & Broadcasting
BECIL Signs MoU with C-DAC to Strengthen Collaboration in Advanced Technologies and Digital Transformation
Collaboration Aimed to Push Joint Projects, Tech Solutions and Skill Development in AI, 5G, Cyber Security and Emerging Technologies
18 APR 2026 1:00PM by PIB Delhi
Broadcast Engineering Consultants India Limited (BECIL) has entered into a Memorandum of Understanding (MoU) with the Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC) to collaborate in the areas of advanced technologies, digital transformation and capacity building.
The collaboration will focus on joint project implementation, consultancy and technical support, and development of solutions in emerging technologies such as Artificial Intelligence (AI), Machine Learning (ML), Internet of Things (IoT), Cyber security, 5G, and Cloud Computing. It will also enable the development of turnkey solutions across sectors and facilitate technology transfer and commercialization of innovative products. The partnership further emphasizes capacity building, workforce upskilling and skill development initiatives to strengthen technical capabilities.
The MoU was signed by Director (O&M), BECIL, Capt. (IN) Saurav Chauhan (Retd), and Registrar, C-DAC, Mr.Niranjan Vaishnav, in the presence of senior officials.
Speaking at the event, CMD, BECIL, Cmde D.K. Murali (Retd.) said that this collaboration with C-DAC would further strengthen BECIL’s capabilities in advanced technologies and digital transformation. He added that by leveraging the complementary strengths of both organisations, the partnership aims to deliver impactful solutions and contribute to India’s digital growth.
The partnership is expected to promote innovation, accelerate the adoption of advanced technologies, and contribute to building a robust and future-ready digital ecosystem in line with the Government of India’s vision of Digital India.
About BECIL
Broadcast Engineering Consultants India Limited (BECIL) is a Mini Ratna Category-I Public Sector Enterprise under the Ministry of Information and Broadcasting, Government of India. Established in 1995, the company provides consultancy services and turnkey solutions in the fields of broadcasting, information technology and telecommunications. BECIL has also expanded its operations to areas such as e-governance, smart cities, healthcare and manpower services, catering to both government and private sector organisations.
About C-DAC
The Centre for Development of Advanced Computing (C-DAC) is a research and development organisation under the Ministry of Electronics and Information Technology (MeitY), Government of India. It works in areas such as advanced computing, high performance computing, artificial intelligence, cyber security and software technologies. C-DAC supports national initiatives through development of technologies, products and capacity building programmes.