পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়
পশ্চিম এছিয়াৰ শেহতীয়া পৰিৱর্তন সন্দৰ্ভত আন্তঃ-মন্ত্ৰী পৰ্য্যায়ৰবৈঠক
কয়লা মন্ত্ৰালয়ে শক্তি, ৰে’লৱে আৰু ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে বৰ্ধিত উপলভ্যতা আৰু সমন্বয়ৰ জৰিয়তে ব্যয়সাধ্য-কেন্দ্ৰিক দৃষ্টিভংগী গ্ৰহণ কৰিছে
সমগ্ৰ মূল্য শৃংখলাত কয়লাৰ পৰ্যাপ্ত বাফাৰ ষ্টক বজাই ৰখা হৈছে
২০২৬ চনৰ ২৩ মাৰ্চৰ পৰা ৫ কিলোগ্ৰাম ওজনৰ প্ৰায় ৮.৯ লাখ বিনামূলীয়া বাণিজ্যিক এলপিজি চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী হৈছে
২০২৬ চনৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহত দৈনিক গড় ৭৭,০০০ৰ বিপৰীতে,৭-০৪-২০২৬ ত ১.১ লাখতকৈও অধিক ৫- কিলোগ্ৰামৰ এফ টি এল চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী কৰা হৈছিল
সাৰ প্ৰকল্পসমূহত গেছ আবণ্টন৯-০৪-২০২৬ৰ পৰা ছমাহৰ গড় ব্যৱহাৰৰ প্ৰায় ৯৫ শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা হ'ব
MYPNGD.in প্লেটফৰ্মৰ জৰিয়তে ১৭,১০০ ৰো অধিক পি এন জি গ্ৰাহকে এল পি জি সংযোগ ত্যাগ কৰে
জাহাজ পৰিবহণ সঞ্চালক প্ৰধানে যোৱা ২৪ ঘণ্টাত ৬৩ জনকে ধৰি ১,৭৫৪ জনৰো অধিক ভাৰতীয় নাবিকক সুৰক্ষিতভাৱে প্ৰত্যাৱৰ্তনৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে
ভাৰতে যুদ্ধবিৰতিক আদৰণি জনায়, পশ্চিম এছিয়াত স্থায়ী শান্তিৰ বাবে উত্তেজনা হ্ৰাস, আলোচনা আৰু কূটনীতিৰ পোষকতা কৰে
08 APR 2026 6:07PM by PIB Guwahati
পশ্চিম এছিয়াৰ পৰিৱর্তনশীল পৰিস্থিতিৰ বিষয়ে সংবাদ মাধ্যমক অৱগত কৰি ৰাখিবলৈ চলি থকা প্ৰসাৰৰ অংশ হিচাপে ভাৰত চৰকাৰে আজি ৰাষ্ট্ৰীয় সংবাদ কেন্দ্ৰত এক বৈঠকৰ আহ্বান কৰে। পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়, বন্দৰ, জাহাজ পৰিবহণ আৰু জলপথ, বৈদেশিক পৰিক্ৰমা তথা তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ মন্ত্ৰালয়ৰ বিষয়াসকলে ইন্ধনৰ উপলভ্যতা, সামুদ্ৰিক কাৰ্য্যকলাপ, অঞ্চলটোত থকা ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক সহায় আৰু মূল খণ্ডসমূহত সুস্থিৰতা বজাই ৰাখিবলৈ গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ বিষয়ে শেহতীয়া তথ্য প্ৰদান কৰে। কয়লা মন্ত্ৰালয়েও কয়লা খণ্ডৰ সৈতে সম্পৰ্কিত শেহতীয়া তথ্যসমূহ শ্বেয়াৰ কৰে।
কয়লা খণ্ডৰ শেহতীয়া তথ্যসমূহ
কয়লা মন্ত্ৰালয়ে কয়লাৰ উপলভ্যতাৰ বৰ্তমানৰ অৱস্থা আৰু সমগ্ৰ দেশতে নিৰবিচ্ছিন্ন যোগান নিশ্চিত কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাৰ বিষয়ে এক শেহতীয়া তথ্য প্ৰদান কৰে। মন্ত্ৰালয়ৰ মতেঃ
• বৰ্তমানৰ ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিস্থিতিত, কয়লা খণ্ডই অধিক দায়িত্ব বহন কৰে আৰু ভাৰতীয় ৰে'লৱে আৰু খনি তথা তাপবিদ্যুৎ প্ৰকল্পসমূহত পৰ্যাপ্ত কয়লা মজুতৰ সহায়ত গ্ৰাহকৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে সম্পূৰ্ণৰূপে সাজু হৈ আছে। বছৰজুৰি সক্ৰিয় দৃষ্টিভংগী আৰু সময়োপযোগী পৰিকল্পনাৰ জৰিয়তে পশ্চিম এছিয়াৰ পৰিস্থিতিৰ আগতীয়াকৈ পৰ্যাপ্ত পৰিমাণৰ ষ্টক নিৰ্মাণ কৰা হৈছিল, যাৰ ফলত শক্তি সুৰক্ষা নিশ্চিত হৈছিল আৰু দেশক সম্ভাৱ্য ব্যাঘাতৰ পৰা সুৰক্ষিত কৰা হৈছে।
• বিকশিত ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিৱর্তনৰ প্ৰতি লক্ষ্য ৰাখি, কয়লা মন্ত্ৰালয়ে সক্ৰিয় আৰু সমন্বিত ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিছে, যাৰ ভিতৰত আছে শক্তি মন্ত্ৰালয়, ভাৰতীয় ৰে'ল মন্ত্ৰালয় আৰু ৰাজ্য চৰকাৰৰ সৈতে নিৰবিচ্ছিন্ন কয়লা যোগান নিশ্চিত কৰা আৰু অভাৱ প্ৰতিৰোধ কৰাৰ বাবে বর্ধিত উপলভ্যতা আৰু ঘনিষ্ঠ সমন্বয়ৰ জৰিয়তে এক ব্যয়সাধ্য-কেন্দ্ৰিক দৃষ্টিভংগী।
• কোল ইণ্ডিয়া লিমিটেড আৰু ছিংগাৰেনি কলিয়ৰিজ কোম্পানী লিমিটেডে বিস্ফোৰক আৰু ডিজেলৰ বৰ্ধিত মূল্যকে ধৰি অধিক ইনপুট ব্যয় গ্ৰাহকৰ ওপৰত হস্তান্তৰ নকৰাকৈ গ্ৰহণ কৰিছে।
• সুলভতা আৰু উপলভ্যতা নিশ্চিত কৰিবলৈ, কোল ইণ্ডিয়া লিমিটেডে ই-নিলামৰ অধীনত কয়লাৰ সংৰক্ষিত মূল্য হ্ৰাস কৰিছে আৰু ই-নিলাম তথা ৰাজ্যিক মনোনীত সংস্থা ব্যৱস্থাৰ জৰিয়তে যোগান বৃদ্ধি কৰিছে। উদীয়মান আৰু হ্ৰস্বম্যাদী প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণৰ বাবে অধিক আবণ্টনৰ সৈতে এই দুটা মাধ্যমৰ জৰিয়তে ক্ষুদ্ৰ, মজলীয়া আৰু অন্যান্য গ্ৰাহকৰ বাবে কয়লা যোগান অনুকূলিত কৰা হৈছে।
• কোল ইণ্ডিয়া লিমিটেডে ২০২৬ চনৰ মাৰ্চ মাহত ই-নিলামৰ হাৰ বৃদ্ধি কৰি ৩২.৫৩ লাখ টন কয়লা প্ৰদান কৰিছিল, যাৰ ভিতৰত ১৩.৩২ লাখ টন, প্ৰায় ৪০.৯৪ শতাংশ, বুক কৰা হৈছিল, যি পৰ্যাপ্ত যোগানৰ ইংগিত দিয়ে। ২০২৬ চনৰ এপ্ৰিল মাহৰ বাবে ২৫.৮০ কোটি টন প্ৰদান কৰি ৩০টা ই-নিলামৰ পৰিকল্পনা কৰা হৈছে; এতিয়ালৈকে ৩.২০ নিযুত টন প্ৰদান কৰা হৈছে আৰু ১.২৪ নিযুত টন বুক কৰা হৈছে, প্ৰায় ৩৮.৭৫ শতাংশ।
• মন্ত্ৰালয়ে ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক সময়মতে দাবী দাখিল কৰিবলৈ আৰু ন্যায্য বিতৰণ নিশ্চিত কৰাৰ লগতে মুনাফা খোরী আৰু মজুতকৰণ প্ৰতিৰোধ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিছে। ৰাজ্যিক মনোনীত সংস্থাসমূহৰ দ্বাৰা কয়লা আহৰণ প্ৰতিদিনে নিৰীক্ষণ কৰা হৈছে। আবণ্টনৰ বিপৰীতে ২০২৫-২৬ বৰ্ষৰ বাবে বাৰ্ষিক গড় আহৰণৰ হাৰ আছিল ১৪.২৬ শতাংশ, ৰাজ্যসমূহক ৩১ মার্চ, ২০২৬ ৰ পাছত ৯০ দিনৰ ভিতৰত অৱশিষ্ট আবণ্টন উঠাই লোৱাৰ অনুমতি দিয়া হৈছিল; সম্প্ৰসাৰিত সময়ছোৱাত আহৰণৰ হাৰ আছিল ১৪.৭৫ শতাংশ।
• ৰাজ্যসমূহৰ সৈতে সমন্বয়ৰ পাছত, বিহাৰ, গুজৰাট, হিমাচল প্ৰদেশ, মধ্যপ্ৰদেশ, উৰিষ্যা, পঞ্জাৱ আৰু ত্ৰিপুৰাই আবণ্টনৰ অনুৰোধ দাখিল কৰিছে আৰু ২০২৬-২৭ বৰ্ষৰ বাবে মুঠ ১.৫০২ নিযুত টন কয়লা আবণ্টন কৰা হৈছে। বাকী ৰাজ্যসমূহক তেওঁলোকৰ অনুৰোধ লাভ কৰাৰ পাছত আবণ্টন কৰা হৈছে।
• সমগ্ৰ মূল্য শৃংখলত কয়লাৰ পৰ্যাপ্ত বাফাৰ ষ্টক বজাই ৰখা হৈছে। তাপবিদ্যুৎ প্ৰকল্পসমূহত কয়লাৰ মজুত ৬-০৪-২০২৬ লৈকে ৫৫.১৮ নিযুত টন আছিল, যিটো শেহতীয়া ব্যৱহাৰৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি প্ৰায় ২৪ দিনৰ বাবে পৰ্যাপ্ত। ইয়াৰ উপৰি, কোল ইণ্ডিয়া লিমিটেড, ছিংগাৰেনি কলিয়ৰিজ কোম্পানী লিমিটেড, নিজা ব্যৱহাৰৰ খনি, বন্দৰ আৰু পৰিবহনৰ ষ্টককে ধৰি খনি আৰু পৰিবহনত প্ৰায় ১৭১.৯ কোটি টন কয়লা উপলভ্য।
• কয়লা উৎপাদন অভাৱ নোহোৱাকৈ ব্যৱহাৰৰ স্তৰৰ সৈতে মিলাকৈ চলি আছে আৰু ভাৰতীয় ৰে'লৱেৰ পৰা গ্ৰহণ কৰা সমৰ্থন পৰ্যাপ্ত হৈ আছে। শক্তিশালী লজিষ্টিক সমৰ্থন আৰু আৰামদায়ক ষ্টক অৱস্থাৰ সৈতে, কয়লা খণ্ডটো দেশৰ শক্তিৰ প্ৰয়োজনীয়তা পূৰণ কৰিবলৈ সম্পূৰ্ণৰূপে সজ্জিত।
শক্তি যোগান আৰু ইন্ধনৰ উপলভ্যতা
পেট্ৰ’লিয়াম আৰু প্ৰাকৃতিক গেছ মন্ত্ৰালয়ে হৰমুজ জলপ্ৰণালীক প্ৰভাৱিত কৰা চলি থকা উন্নয়নৰ মাজত পেট্ৰ’লিয়াম সামগ্ৰী আৰু এলপিজিৰ নিৰবিচ্ছিন্ন উপলভ্যতা নিশ্চিত কৰাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ ৰূপাঙ্কণ কৰি বৰ্তমানৰ ইন্ধন যোগান পৰিস্থিতি সন্দৰ্ভত এক শেহতীয়া তথ্য শ্বেয়াৰ কৰিছে। এইটো উল্লেখ কৰা হৈছিল যেঃ
ৰাজহুৱা পৰামৰ্শ আৰু নাগৰিক সজাগতা
• নাগৰিকসকলক পেট্ৰ’ল, ডিজেল আৰু এলপিজিৰ আতংকজনিত ক্ৰয় পৰিহাৰ কৰিবলৈ আৰু তথ্যৰ বাবে কেৱল চৰকাৰী উৎসৰ ওপৰত নিৰ্ভৰ কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
• এলপিজি গ্ৰাহকসকলক ডিজিটেল বুকিং প্লেটফৰ্ম ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ আৰু বিতৰকসকলৰ ওচৰলৈ যোৱাৰ পৰা বিৰত থাকিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
• নাগৰিকসকলক পি এন জি আৰু বৈদ্যুতিক বা ইণ্ডাকচন কুকটপৰ দৰে বিকল্প ইন্ধন ব্যৱহাৰ কৰিবলৈ উৎসাহিত কৰা হয়।
• সকলো নাগৰিকক বৰ্তমানৰ পৰিস্থিতিত শক্তি সংৰক্ষণ কৰিবলৈ আহ্বান জনোৱা হৈছে।
চৰকাৰী প্ৰস্তুতি আৰু যোগান ব্যৱস্থাপনা ব্যৱস্থা
• চলিত ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিস্থিতিৰ স্বত্বেও, চৰকাৰে বিশেষকৈ চিকিৎসালয় আৰু শিক্ষা প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ বাবে ঘৰুৱা এলপিজি আৰু পিএনজি যোগানক অগ্ৰাধিকাৰ দিছে।
• চৰকাৰে ইতিমধ্যে যোগান আৰু চাহিদা দুয়োটা দিশতে কেইবাটাও যুক্তিসঙ্গত ব্যৱস্থা ৰূপায়ণ কৰিছে, যাৰ ভিতৰত আছে শোধনাগাৰৰ উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা, নগৰ অঞ্চলত বুকিংৰ ব্যৱধান ২১ দিনৰ পৰা ২৫ দিনলৈ তথা গ্ৰাম্য অঞ্চলত ৪৫ দিনলৈ বৃদ্ধি কৰা আৰু যোগানৰ বাবে খণ্ডসমূহক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া।
• এলপিজিৰ চাহিদাৰ ওপৰত চাপ হ্ৰাস কৰিবলৈ কেৰাচিন আৰু কয়লাৰ দৰে বিকল্প ইন্ধন উপলভ্য কৰা হৈছে।
• কয়লা মন্ত্ৰালয়ে ক্ষুদ্ৰ আৰু মজলীয়া গ্ৰাহকক বিতৰণৰ বাবে ৰাজ্যসমূহক অতিৰিক্ত কয়লা যোগান ধৰিবলৈ কোল ইণ্ডিয়া আৰু ছিংগাৰেনি কলিয়ৰিজক নিৰ্দেশ দিছে
• ৰাজ্যসমূহক ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক গ্ৰাহকসকলৰ বাবে নতুন পিএনজি সংযোগৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু প্ৰতিষ্ঠানিক ব্যৱস্থাৰ সৈতে সমন্বিত প্ৰচেষ্টা
• অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন,১৯৯৫ আৰু এলপিজি নিয়ন্ত্ৰণ আদেশ,২০০০ৰ অধীনত ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক যোগান নিৰীক্ষণ কৰিবলৈ আৰু পেট্ৰ’লিয়াম সামগ্ৰীৰ মজুতকৰণ আৰু ক’লা বিপণনৰ বিৰুদ্ধে ব্যৱস্থা গ্ৰহণ কৰিবলৈ ক্ষমতা প্ৰদান কৰা হৈছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ২৭-০৩২০২৬ আৰু ০২-০৪-২০২৬ তাৰিখৰ চিঠিৰ জৰিয়তে নাগৰিকসকলক পৰ্যাপ্ত ইন্ধনৰ উপলভ্যতাৰ বিষয়ে আশ্বস্ত কৰিবলৈ সক্ৰিয় ৰাজহুৱা যোগাযোগৰ প্ৰয়োজনীয়তাৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰিছে। ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ সৈতে নিয়মীয়া পৰ্যালোচনা বৈঠক অনুষ্ঠিত কৰা হৈছে। এই সন্দৰ্ভত ০২-০৪-২০২৬ তাৰিখে (সচিব, এম অ’ পি এন জি-ৰ অধ্যক্ষতাত) আৰু ০৬-০৪-২০২৬ তাৰিখে (সচিব, এম অ’ পি এন জি-ৰ অধ্যক্ষতাত তথ্য আৰু সম্প্ৰচাৰ তথা গ্ৰাহক পৰিক্ৰমা বিভাগৰ সচিবসকলৰ সৈতে) বৈঠক আহ্বান কৰা হৈছিল, য’ত নিম্নলিখিত বিষয়সমূহৰ ওপৰত গুৰুত্ব আৰোপ কৰা হৈছিলঃ
• দৈনিক সংবাদ মেল জাৰি কৰা আৰু নিয়মীয়া ৰাজহুৱা পৰামৰ্শ জাৰি কৰা।
• সামাজিক মাধ্যমত ভুৱা বাতৰি/ভুল তথ্য সক্ৰিয়ভাৱে নিৰীক্ষণ আৰু প্ৰতিৰোধ কৰা।
• জিলা প্ৰশাসনৰ দ্বাৰা দৈনিক বলৱৎ অভিযান তীব্ৰ কৰা আৰু অ'এমচিৰ সৈতে সমন্বয় কৰি অভিযান তথা পৰিদৰ্শন অব্যাহত ৰখা
• তেওঁলোকৰ ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ ভিতৰত বাণিজ্যিক এলপিজি আবণ্টন আদেশ জাৰি কৰা
• ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক আৱণ্টন কৰা অতিৰিক্ত এছ কে অ-ৰ বাবে এছ কে অ’ আবণ্টন আদেশ জাৰি কৰা।
• বিশেষকৈ ঘৰুৱা প্ৰয়োজনীয়তাৰ বাবে এলপিজি যোগানক অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া আৰু যোগানৰ স্থিৰতা নিশ্চিত কৰিবলৈ ৫ কিলোগ্ৰাম এফটিএল চিলিণ্ডাৰৰ লক্ষ্যযুক্ত বিতৰণ গ্ৰহণ কৰা।
• সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলত মজুতকৰণ আৰু কলা বিপণন ৰোধ কৰিবলৈ নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ আৰু জিলা নিৰীক্ষণ সমিতি স্থাপন কৰা হৈছে।
• বৰ্তমান ২৪ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে নিয়মীয়া সংবাদ মেল জাৰি কৰি আছে।
কাৰ্য্যকৰীকৰণ আৰু নিৰীক্ষণৰ পদক্ষেপ
• এলপিজিৰ মজুতকৰণ আৰু ক’লা বিপণন ৰোধ কৰিবলৈ সমগ্ৰ দেশতে বিধি বলৱৎ কাৰ্য্যকলাপ অব্যাহত আছে। কালি সমগ্ৰ দেশতে প্ৰায় ৪০০০ টা অভিযান চলোৱা হৈছিল আৰু প্ৰায় ১০০০টা চিলিণ্ডাৰ জব্দ কৰা হয়।
• এতিয়ালৈকে সমগ্ৰ দেশতে ৫৬,০০০তকৈও অধিক এলপিজি চিলিণ্ডাৰ জব্দ কৰা হৈছে।
• ৰাজহুৱা খণ্ডৰ তেল বিপণন কোম্পানীসমূহে আকস্মিক পৰিদৰ্শন শক্তিশালী কৰিছে আৰু ১৭৭০ৰো অধিক কাৰণ দৰ্শোৱা জাননী জাৰি কৰিছে,১৭৫ টা এলপিজি বিতৰকৰ ওপৰত জৰিমনা আৰোপ কৰিছে আৰু ৫১ টা বিতৰকৰ বিতৰণ স্বত্ব স্থগিত কৰিছে।
এলপিজি যোগান
ঘৰুৱা এলপিজি যোগানৰ স্থিতিঃ
• বৰ্তমানৰ ভূ-ৰাজনৈতিক পৰিস্থিতিৰ ফলত এলপিজিৰ যোগান প্ৰভাৱিত হৈ আছে
• এলপিজি বিতৰকত কোনো ড্ৰাই-আউটৰ খবৰ পোৱা হোৱা নাই।
• সমগ্ৰ উদ্যোগত অনলাইন এলপিজি বুকিং প্ৰায় ৯৫ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে।
• ডাইভাৰ্ছন প্ৰতিৰোধ কৰিবলৈ ডেলিভাৰী প্ৰমাণীকৰণ কোড (ডি এ চি) আধাৰিত ডেলিভাৰী প্ৰায় ৯১ শতাংশলৈ বৃদ্ধি পাইছে।
• ঘৰুৱা এলপিজি চিলিণ্ডাৰৰ ডেলিভাৰী স্বাভাৱিক হৈ আছে।
• ৭.০৪.২০০৬ তাৰিখে ৫৩.৫ লাখতকৈও অধিক ঘৰুৱা এলপিজি চিলিণ্ডাৰ প্ৰদান কৰা হয়।
বাণিজ্যিক এলপিজি যোগান আৰু আবণ্টন ব্যৱস্থাঃ
• মুঠ বাণিজ্যিক এলপিজি আবণ্টন সংকট-পূৰ্বৰ স্তৰৰ প্ৰায় ৭০শতাংশলৈ বৃদ্ধি কৰা হৈছে, যাৰ ভিতৰত আছে ১০ শতাংশ সংস্কাৰ-সংযুক্ত আবণ্টন।
• ভাৰত চৰকাৰে ০৮-০৪-২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ জৰিয়তে এতিয়া প্ৰকাশ কৰিছে যে-
• ফাৰ্মা, খাদ্য, পলিমাৰ, কৃষি, পেকেজিং, পেইণ্ট, ইউৰেনিয়াম, গুৰু পানী, ষ্টীল, বীজ, ধাতু, চেৰামিক, ফাউণ্ডাৰী, ফৰ্জিং, গ্লাছ, এৰল আদি খণ্ডৰ ঔদ্যোগিক ইউনিটসমূহেও ২০২৬চনৰ মাৰ্চৰ পূৰ্বে সামগ্ৰিকভাৱে ০.২০ টি এম টি/দিনৰ ক্ষেত্ৰীয় সীমা সাপেক্ষে অ-ঘৰুৱা এলপিজি ব্যৱহাৰৰ স্তৰৰ ৭০ শতাংশ লাভ কৰিব।
• এই আবণ্টনৰ অধীনত এলপিজি লাভ কৰিবলৈ সংশ্লিষ্ট উদ্যোগসমূহে অ'এমচিৰ সৈতে পঞ্জীয়নৰ সন্দৰ্ভত ২১ মার্চ,২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ অনুচ্ছেদ (খ) আৰু চিজিডি সংস্থাসমূহলৈ পিএনজিৰ বাবে আবেদনৰ সন্দৰ্ভত অনুচ্ছেদ (গ) ত নিৰ্ধাৰিত চৰ্তসমূহ পূৰণ কৰিব লাগিব। অৱশ্যে, যদি ওপৰত উল্লেখ কৰা উদ্যোগসমূহে উপাদন প্ৰক্ৰিয়াত এক অবিচ্ছেদ্য ইনপুট হিচাপে বা প্ৰাকৃতিক গেছৰ দ্বাৰা প্ৰতিস্থাপন কৰিব নোৱাৰা বিশেষ উদ্দেশ্যৰ বাবে এলপিজি ব্যৱহাৰ কৰে, তেন্তে পিএনজিৰ বাবে আবেদন সম্পৰ্কীয় প্ৰয়োজনীয়তা ৰেহাই হ'ব।
ভাৰত চৰকাৰে ০৬-০৪-২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ জৰিয়তে প্ৰকাশ কৰিছে যে প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকসকলক বিতৰণৰ বাবে উপলভ্য প্ৰতিখন ৰাজ্যত দৈনিক ৫ কিলোগ্ৰাম এফ টি এল চিলিণ্ডাৰৰ পৰিমাণ ২০০৬ চনৰ ২-৩ মাৰ্চৰ ভিতৰত প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকসকলক দৈনিক যোগান (চিলিণ্ডাৰৰ সংখ্যা) ৰ ভিত্তিত দুগুণ কৰা হৈছে। এই ৫ কিলোগ্ৰাম এফ টি এল চিলিণ্ডাৰ কেৱল তেল বিপণন কোম্পানীসমূহৰ (অ’ এম চি) সহায়ত তেওঁলোকৰ ৰাজ্যৰ প্ৰব্ৰজিত শ্ৰমিকসকলক যোগান ধৰাৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰৰ হাতত থাকিব।
• ২০২৬ চনৰ ২৩ মাৰ্চৰ পৰা, প্ৰায় ৮.৯ লাখ ৫ কিলোগ্ৰাম মুক্ত বাণিজ্য এলপিজি চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী কৰা হৈছে।
• ৰাজহুৱা খণ্ডৰ অ’ এম চি সমূহে যোৱা ৫ দিনত ৫ কিলোগ্ৰামৰ এফ টি এল চিলিণ্ডাৰৰ বাবে প্ৰায় ১৬০০টা সজাগতা শিবিৰৰ আয়োজন কৰিছে, য’ত ১৪,০০০-৫ কিলোগ্ৰামতকৈও অধিক এফ টি এল চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী কৰা হৈছে।
• ২০২৬ৰ ফেব্ৰুৱাৰী মাহত দৈনিক গড় ৭০০০০ ৰ বিপৰীতে ৭-০৪-২০২৬ তাৰিখে সমগ্ৰ দেশতে ১.১ লাখ ৫ কিলোগ্ৰামতকৈও অধিক এফ টি এল চিলিণ্ডাৰ বিক্ৰী কৰা হৈছিল।
• বাণিজ্যিক এলপিজি বিতৰণৰ পৰিকল্পনা কৰিবলৈ আইঅ’চিএল, এইচপিচিএল আৰু বিপিচিএলৰ কাৰ্যবাহী সঞ্চালকৰ তিনিজনীয়া কমিটীয়ে ৰাজ্যিক কৰ্তৃপক্ষ আৰু উদ্যোগ সংস্থাসমূহৰ সৈতে সমন্বয় কৰি আছে।
• ২০২৬ চনৰ ১৪মাৰ্চৰ পৰা প্ৰা য়৯৩,০৮৫ মেট্ৰিক টন বাণিজ্যিক এলপিজি (৪৯ লাখ ১৯ কিলোগ্ৰামতকৈ অধিক চিলিণ্ডাৰৰ সমতুল্য) বিক্ৰী কৰা হৈছে। কালি ৬৬৪৬ মেট্ৰিক টন বাণিজ্যিক এলপিজি (৩.৫ লাখতকৈ অধিক-১৯ কিলোগ্ৰামৰ সমান) বিক্ৰী কৰা হৈছিল।
প্ৰাকৃতিক গেছ যোগান আৰু পিএনজি সম্প্ৰসাৰণৰ পদক্ষেপ
• ঘৰুৱা পি এন জি আৰু চি এন জি পৰিবহনলৈ ১০০ শতাংশ যোগানকে ধৰি অগ্ৰাধিকাৰমূলক খণ্ডসমূহে সুৰক্ষিত যোগান লাভ অব্যাহত ৰাখিছে
• উপলভ্য সামগ্ৰী আৰু নিৰ্ধাৰিত এল এন জি কাৰ্গো আগমনৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি, সাৰ প্ৰকল্পসমূহলৈ সামগ্ৰিক গেছ আবণ্টন শতাংশ বৃদ্ধি কৰি তেওঁলোকৰ ছমাহৰ গড় ব্যৱহাৰৰ প্ৰায় ৯৫ শতাংশত উপনীত কৰা হৈছে, যিটো ০৯-০৪-২০২৬ চনৰ পৰা কাৰ্যকৰী হৈছে।
• চিটি গেছ ডিষ্ট্ৰিবিউচন (চি জি ডি) নেটৱৰ্ককে ধৰি অন্যান্য ঔদ্যোগিক আৰু বাণিজ্যিক খণ্ডলৈ গেছৰ যোগান আৰু ১০ শতাংশ বৃদ্ধি কৰা হৈছে, যি ০৬-০৪-২০২৬ ৰ পৰা কাৰ্যকৰী হৈছে।
• চিজিডি সংস্থাসমূহক বাণিজ্যিক এলপিজিৰ উপলভ্যতা সম্পৰ্কীয় উদ্বেগৰ সমাধানৰ বাবে হোটেল, ৰেষ্টুৰেণ্ট আৰু কেণ্টিনৰ দৰে বাণিজ্যিক প্ৰতিষ্ঠানৰ বাবে পিএনজি সংযোগক অগ্ৰাধিকাৰ দিবলৈ পৰামৰ্শ দিয়া হৈছে।
• আইজিএল, এমজিএল, গেইল গেছ আৰু বিপিচিএলকে ধৰি চিজিডি কোম্পানীসমূহে ঘৰুৱা আৰু বাণিজ্যিক পিএনজি সংযোগৰ বাবে উৎসাহ যোগাইছে।
• ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চল আৰু কেন্দ্ৰীয় মন্ত্ৰালয়সমূহক চিজিডি নেটৱৰ্কৰ সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে প্ৰয়োজনীয় অনুমোদন ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ অনুৰোধ জনোৱা হৈছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ১৮-০৩-২০২৬ তাৰিখৰ পত্ৰৰ জৰিয়তে সকলো ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহক বাণিজ্যিক এলপিজিৰ অতিৰিক্ত ১০ শতাংশ আবণ্টনৰ প্ৰস্তাৱ দিছে যদিহে তেওঁলোকে এলপিজিৰ পৰা পিএনজিলৈ দীৰ্ঘম্যাদী পৰিৱৰ্তনত সহায় কৰিব পাৰে।
• গুজৰাট, কৰ্ণাটক, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ, কেৰালম আদিৰ দৰে ১৮ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে ইতিমধ্যে পি এন জি সম্প্ৰসাৰণ সংস্কাৰৰ সৈতে জড়িত অতিৰিক্ত বাণিজ্যিক এল পি জি আবণ্টন লাভ কৰিছে।
• পি এন জি আৰ বি-য়ে চি জি ডি সংস্থাসমূহক পাঁচ দিনৰ ভিতৰত পি এন জি-ৰ জৰিয়তে বিদ্যালয়, ছাত্রাবাস, সামূহিক পাকঘৰ আৰু অঙ্গনৱাৰী পাকঘৰৰ দৰে প্ৰতিষ্ঠানসমূহক সংযোগ কৰিবলৈ নিৰ্দেশ দিছে য'ত পাইপলাইন উপলভ্য।
• পথ পৰিবহণ আৰু ঘাইপথ মন্ত্ৰালয়ে অগ্ৰাধিকাৰৰ ভিত্তিত আবেদন প্ৰক্ৰিয়াৰ বাবে তিনি মাহৰ বাবে চি জি ডি আন্তঃগাঁথনিৰ বাবে এক ত্বৰান্বিত অনুমোদনৰ পৰিকাঠামো গ্ৰহণ কৰিছে।
ভাৰত চৰকাৰে ২৪ মার্চ,২০২৬ তাৰিখৰ গেজেটৰ জৰিয়তে অত্যাৱশ্যকীয় সামগ্ৰী আইন,১৯৫৫ -ৰ অধীনত প্ৰাকৃতিক গেছ আৰু পেট্ৰ’লিয়াম সামগ্ৰী বিতৰণ (স্থাপন, নিৰ্মাণ, পৰিচালনা আৰু পাইপলাইন আৰু অন্যান্য সুবিধাৰ সম্প্ৰসাৰণৰ জৰিয়তে) আদেশ,২০২৬ -ক অৱগত কৰিছে। এই আদেশই সমগ্ৰ দেশতে পাইপলাইন স্থাপন আৰু সম্প্ৰসাৰণৰ বাবে এক সুবিন্যস্ত আৰু সময়সীমাৰ পৰিকাঠামো প্ৰদান কৰে, অনুমোদন আৰু ভূমিৰ প্ৰৱেশাধিকাৰত হোৱা বিলম্ব দূৰ কৰে আৰু আৱাসিক অঞ্চলসমূহকে ধৰি প্ৰাকৃতিক গেছ আন্তঃগাঁথনিৰ দ্ৰুত উন্নয়ন সক্ষম কৰে। ই পি এন জি নেটৱৰ্কৰ বিকাশ ত্বৰান্বিত কৰিব, অন্তিম সীমালৈ সংযোগ বৃদ্ধি কৰিব আৰু পৰিষ্কাৰ ইন্ধনলৈ পৰিৱৰ্তনক সমৰ্থন কৰিব বুলি আশা কৰা হৈছে, যাৰ ফলত শক্তি সুৰক্ষা শক্তিশালী হ'ব আৰু ভাৰতৰ গেছ-আধাৰিত অৰ্থনীতিৰ অগ্ৰগতি হ'ব।
• প্ৰতিৰক্ষা মন্ত্ৰালয়ে প্ৰতিৰক্ষা আৱাসিক অঞ্চলত পি এন জি আন্তঃগাঁথনি স্থাপন ত্বৰান্বিত কৰিবলৈ ২০২৬ চনৰ ৩০ জুনলৈকে এক হ্ৰস্বম্যাদী নীতি পৰিৱৰ্তন জাৰি কৰিছে।
• পি এন জি আৰ ব.-য়ে পি এন জি সম্প্ৰসাৰণৰ গতি বজাই ৰাখিবলৈ ৰাষ্ট্ৰীয় পি এন জি অভিযান ২.০, ২০২৬ চনৰ ৩০ জুনলৈকে বৃদ্ধি কৰিছে।
পৰিষ্কাৰ, অধিক সুৰক্ষিত আৰু আত্মনিৰ্ভৰশীল শক্তি ভৱিষ্যতক উৎসাহিত কৰিবলৈ ভাৰত চৰকাৰে এখন মডেল খচৰা ৰাজ্যিক চি বি জি নীতি প্ৰস্তুত কৰিছে। মডেল নীতিৰ উদ্দেশ্য হৈছে ৰাজ্যসমূহক চি বি জি বিকাশৰ বাবে তেওঁলোকৰ নিজৰ বিনিয়োগকাৰী-অনুকূল আৰু ৰূপায়ণ-মুখী পৰিৱেশ তন্ত্ৰ সৃষ্টি কৰিবলৈ সক্ষম কৰিবলৈ এক ব্যাপক নমনীয় পথ প্ৰদৰ্শক পৰিকাঠামো হিচাপে কাম কৰা। যিবোৰ ৰাজ্যই এইটো বাছনি কৰে, সেইবোৰক বাণিজ্যিক এলপিজিৰ অতিৰিক্ত আবণ্টনৰ পৰৱৰ্তী অংশৰ বাবে অগ্ৰাধিকাৰ দিয়া হ'ব।
• ২০২৬ চনৰ মাৰ্চ মাহৰ পৰা প্ৰায় লাখ ৮৭ হাজাৰ পি এন জি সংযোগ গেছিফাই কৰা হৈছে আৰু প্ৰায় লাখ ২১ হাজাৰ অতিৰিক্ত গ্ৰাহকে নতুন সংযোগৰ বাবে পঞ্জীয়ন কৰিছে।
• ১৭,১০০ ৰো অধিক পি এন জি গ্ৰাহকে MYPNGD.in ৱেবছাইটৰ জৰিয়তে তেওঁলোকৰ এলপিজি সংযোগ ত্যাগ কৰিছে।
Crude Position and Refinery Operations অশোধিত অৱস্থান আৰু শোধনাগাৰৰ কাৰ্য্যকলাপ
• সকলো শোধনাগাৰে পৰ্যাপ্ত খাৰুৱা সামগ্ৰীৰ সৈতে উচ্চ ক্ষমতাত কাম কৰি আছে, আনহাতে পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ পৰ্যাপ্ত মজুত ৰখা হৈছে।
• ঘৰুৱা ব্যৱহাৰক সমৰ্থন কৰিবলৈ শোধনাগাৰৰ পৰা ঘৰুৱা এলপিজি উৎপাদন বৃদ্ধি কৰা হৈছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ১-০৪-২৬ তাৰিখৰ নিৰ্দেশৰ জৰিয়তে ভাৰতৰ পেট্ৰোকেমিকেল কমপ্লেক্সকে ধৰি শোধনাগাৰ কোম্পানীসমূহক ঔষধ বিভাগ, খাদ্য আৰু ৰাজহুৱা বিতৰণ বিভাগ, ৰাসায়নিক আৰু পেট্ৰ’ৰাসায়নিক বিভাগ আদিৰ দৰে গুৰুত্বপূৰ্ণ খণ্ডৰ বাবে নিৰ্দিষ্ট পৰিমাণ আৰু শোধনাগাৰৰ উৎসৰ ওপৰত ভিত্তি কৰি নিৰ্দিষ্ট পৰিমাণৰ চি ৩ আৰু চি ৪ ধাৰা উপলভ্য কৰাৰ অনুমতি প্ৰদান কৰিছে।
• ওপৰৰ বিভাগসমূহৰ সৈতে জড়িত কোম্পানীসমূহৰ বাবে দৈনিক ৮০০ মেট্ৰিক টনৰ ব্যৱস্থা কৰা হৈছে।
খুচুৰা ইন্ধনৰ উপলভ্যতা আৰু মূল্যৰ মাপকাঠি
• সমগ্ৰ দেশতে খুচুৰা দোকানবোৰ স্বাভাৱিকভাৱে চলি আছে।
• মধ্য প্ৰাচ্যৰ সংকটৰ ফলত খাৰুৱা তেলৰ মূল্য অস্বাভাৱিকভাৱে বৃদ্ধি পাইছে; অৱশ্যে, গ্ৰাহকক সুৰক্ষিত কৰিবলৈ, ভাৰত চৰকাৰে পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ ওপৰত আবৰ্জনা শুল্ক প্ৰতি লিটাৰত ১০ টকা হ্ৰাস কৰিছে।
• পৰ্যাপ্ত ঘৰুৱা উপলভ্যতা নিশ্চিত কৰিবলৈ ডিজেলৰ ওপৰত প্ৰতি লিটাৰত ২১.৫ টকা আৰু বিমান পৰিবহণ টাৰ্বাইন ইন্ধনৰ (এটিএফ) ওপৰত প্ৰতি লিটাৰত ২৯.৫ টকা ৰপ্তানি শুল্ক আৰোপ কৰা হৈছে।
• খুচুৰা বিক্ৰেতাসমূহত কোনো বৃদ্ধি নোহোৱাকৈ পেট্ৰ’ল আৰু ডিজেলৰ খুচুৰা মূল্য স্থিৰ হৈ আছে।
• চৰকাৰে নাগৰিকসকলক উৰাবাতৰি বিশ্বাস নকৰিবলৈ পৰামৰ্শ দিছে আৰু ৰাজ্য চৰকাৰসমূহক সংবাদ মেলৰ জৰিয়তে সঠিক তথ্য প্ৰচাৰ কৰিবলৈ অনুৰোধ জনাইছে।
কেৰচিনৰ উপলভ্যতা আৰু বিতৰণৰ ব্যৱস্থা
• নিয়মীয়া আবণ্টনৰ উপৰি ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহলৈ অতিৰিক্ত ৪৮,০০০ কে এল কেৰাচিন আবণ্টন কৰা হৈছে।
• ভাৰত চৰকাৰে ২৯ মার্চ,২০২৬ তাৰিখৰ গেজেট অধিসূচনাৰ জৰিয়তে কেৱল ৰন্ধন আৰু পোহৰৰ উদ্দেশ্যে পি ডি এছ এছ কে অ’ মুক্ত ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহত পি ডি এছ চুপাৰিয়ৰ কেৰোচিন তেল (এছ কে অ’) বিতৰণৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে -
• প্ৰতিখন জিলাত সৰ্বাধিক দুটা ৰাজহুৱা খণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠানৰ অ’এমচি সেৱা কেন্দ্ৰক (সম্ভৱতঃ কোম্পানীৰ মালিকানাধীন কোম্পানী পৰিচালিত)৫,০০০লিটাৰ পি ডি এছ এছ. কে অ’ সংৰক্ষণ কৰাৰ অনুমতি দিয়া হৈছে।
• এই ৰাজহুৱা খণ্ডৰ প্ৰতিষ্ঠানসমূহৰ অ’এমচি সেৱা কেন্দ্ৰসমূহ প্ৰতিখন জিলাৰ ৰাজ্য চৰকাৰ বা কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলৰ প্ৰশাসনে নিৰ্ধাৰণ কৰিব।
• ১৮ খন ৰাজ্য/কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহে এছ কে অ'আবণ্টন আদেশ জাৰি কৰিছে, আনহাতে হিমাচল প্ৰদেশ আৰু লাডাখে কোনো প্ৰয়োজনীয়তাৰ ইংগিত দিয়া নাই।
সামুদ্ৰিক সুৰক্ষা আৰু জাহাজ পৰিবহণ কাৰ্য্যকলাপ
পাৰস্য উপসাগৰৰ বৰ্তমানৰ সামুদ্ৰিক পৰিস্থিতিৰ লগতে ভাৰতীয় জাহাজ আৰু নাবিকসকলৰ সুৰক্ষাৰ বাবে গ্ৰহণ কৰা ব্যৱস্থাসমূহৰ বিষয়েও অৱগত কৰা হয়। উল্লেখ কৰা হৈছিল যেঃ
• অঞ্চলটোৰ সকলো ভাৰতীয় নাবিক সুৰক্ষিত আৰু যোৱা ২৪ ঘণ্টাত ভাৰতীয় পতাকাবাহী জাহাজৰ সৈতে জড়িত কোনো ঘটনাৰ খবৰ পোৱা হোৱা নাই।
• জাহাজ পৰিবহণ সঞ্চালকালয় (ডিজি শ্বিপিং)-এ জাহাজৰ মালিক, আৰপিএছএল সংস্থা আৰু ভাৰতীয় অভিযানৰ সৈতে সমন্বয় ৰক্ষা কৰি পৰিস্থিতিৰ ওপৰত তীক্ষ্ণ নিৰীক্ষণ অব্যাহত ৰাখিছে।
• ডিজি শ্বিপিং নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষটো ২৪x৭ কাৰ্য্যকৰী হৈ আছে আৰু সক্ৰিয় হোৱাৰ পাছত ৫৪৮১ টেলিফোন আৰু ১১,৭২৬ টা ইমেইল নিয়ন্ত্ৰণ কৰিছে, য'ত যোৱা ২৪ ঘণ্টাত ১৩৯ টা টেলিফোন আৰু ৬৭৩ টা ইমেইল অন্তৰ্ভুক্ত আছে।
• ডিজি শ্বিপিঙে এতিয়ালৈকে ১৭৫৪ জনৰো অধিক ভাৰতীয় নাবিকক সুৰক্ষিতভাৱে প্ৰত্যাৱৰ্তন কৰাৰ সুবিধা প্ৰদান কৰিছে, যাৰ ভিতৰত যোৱা ২৪ ঘণ্টাত ৬৩ জন উপসাগৰীয় বিমানবন্দৰ আৰু বিভিন্ন আঞ্চলিক স্থানৰ পৰা আহিছে।
• সমগ্ৰ ভাৰতত বন্দৰৰ কাম-কাজ স্বাভাৱিকভাৱে চলি আছে আৰু কোনো যানজঁটৰ খবৰ পোৱা হোৱা নাই। গুজৰাট, মহাৰাষ্ট্ৰ, গোৱা, কেৰালম, অন্ধ্ৰ প্ৰদেশ আৰু পুডুচেৰীৰ ৰাজ্যিক সামুদ্ৰিক পৰিষদে সুচাৰুৰূপে কাম কৰাটো নিশ্চিত কৰিছে।
• মন্ত্ৰালয়ে বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়, ভাৰতীয় অভিযান আৰু সামুদ্ৰিক অংশীদাৰসকলৰ সৈতে সমন্বয় অব্যাহত ৰাখিছে যাতে ভাৰতীয় নাবিকসকলৰ কল্যাণ আৰু নিৰবিচ্ছিন্ন সামুদ্ৰিক কাৰ্যকলাপ নিশ্চিত কৰিব পাৰি।
অঞ্চলটোত ভাৰতীয় নাগৰিকৰ সুৰক্ষা
বৈঠকৰ সময়ত ভাৰতীয় অভিযানৰ জৰিয়তে সহায়কে ধৰি অঞ্চলটোৰ শেহতীয়া উন্নয়নসমূহ শ্বেয়াৰ কৰা হয়। অৱগত কৰা হৈছিল যেঃ
• বৈদেশিক পৰিক্ৰমা মন্ত্ৰালয়ে পশ্চিম এছিয়া অঞ্চলৰ পৰিস্থিতিৰ ওপৰত নিবিড়ভাৱে নিৰীক্ষণ অব্যাহত ৰাখিছে। অঞ্চলটোৰ বৃহৎ ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সুৰক্ষা, নিৰাপত্তা আৰু কল্যাণ নিশ্চিত কৰাটো আমাৰ সৰ্বোচ্চ অগ্ৰাধিকাৰ হৈ আছে। ভাৰতীয় নাগৰিক আৰু তেওঁলোকৰ পৰিয়ালক সহায় কৰিবলৈ মন্ত্ৰালয়ত এটা বিশেষ নিয়ন্ত্ৰণ কক্ষ কাৰ্যক্ষম হৈ আছে। মন্ত্ৰালয়ে তথ্যৰ আদান-প্ৰদান আৰু প্ৰচেষ্টাৰ সমন্বয়ৰ বাবে ৰাজ্য চৰকাৰ আৰু কেন্দ্ৰীয় শাসিত অঞ্চলসমূহৰ সৈতে নিয়মীয়া যোগাযোগ অব্যাহত ৰাখিছে।
• সমগ্ৰ অঞ্চলটোত অভিযান আৰু ডাকসমূহে নিৰন্তৰভাৱে কাম কৰি আছে,২৪ ঘণ্টাই হেল্পলাইনসমূহ পৰিচালনা কৰি আছে, আৰু ভাৰতীয় সম্প্ৰদায়ৰ সংগঠন আৰু ভাৰতীয় কোম্পানীসমূহৰ সৈতে সক্ৰিয়ভাৱে জড়িত হৈ আছে। নাগৰিকসকলৰ বাবে শেহতীয়া তথ্য প্ৰদান কৰি নিয়মীয়া পৰামৰ্শ জাৰি কৰা হৈছে। অভিযানসমূহ স্থানীয় চৰকাৰৰ সৈতে ঘনিষ্ঠ যোগাযোগত থাকে আৰু ভাৰতীয় নাগৰিকসকলৰ সমস্যা আৰু উদ্বেগবোৰ সক্ৰিয়ভাৱে সমাধান কৰি আছে, যাৰ ভিতৰত আছে ভিছা, কনচুলাৰ সেৱা, চুবুৰীয়া দেশসমূহৰ মাজেৰে পৰিবহণ য'ত আকাশী সীমাবদ্ধতা আছে, আৰু য’তেই প্ৰয়োজন হয় তাত লজিষ্টিক সমৰ্থন প্ৰদান কৰা।
• আকাশসীমা মুকলি থকা দেশসমূহৰ পৰা অঞ্চলটোৰ পৰা ভাৰতলৈ বিমান চলাচল অব্যাহত আছে। ২৮ ফেব্ৰুৱাৰীৰ পৰা, প্ৰায় ৭,৮৮,০০০ জন যাত্ৰীয়ে অঞ্চলটোৰ পৰা ভাৰতলৈ যাত্ৰা কৰিছে।
• ইজৰাইল, ইৰাক, কুৱেইট আৰু বাহৰেইনত বিমান চলাচলৰ নিষেধাজ্ঞা আৰু আকাশী পথ বন্ধ হোৱাৰ পৰিপ্ৰেক্ষিতত, ভাৰতীয় নাগৰিকসকলৰ ভ্ৰমণৰ সুবিধা বিকল্প পথৰ জৰিয়তে অব্যাহত আছেঃ
• ইৰাণৰ পৰা আৰ্মেনিয়া আৰু আজৰবাইজান হৈ ভাৰতলৈ
• ইজৰাইলৰ পৰা ইজিপ্ত আৰু জৰ্ডান হৈ ভাৰতলৈ
• ইৰাকৰ পৰা জৰ্ডান আৰু ছৌদি আৰৱৰ মাজেৰে ভাৰতলৈ
• আৰু কুৱেইট তথা বাহৰেইনৰ পৰা ছৌদি আৰৱৰ মাজেৰে ভাৰতলৈ
• ভাৰতীয় দূতাবাসে এক নতুন পৰামৰ্শ জাৰি কৰি ভাৰতীয় নাগৰিকসকলক পৰামৰ্শ দিয়া পথ অনুসৰি দূতাবাসৰ সৈতে সমন্বয় কৰি ইৰাণৰ পৰা দ্ৰুতগতিত ওলাই যাবলৈ আহ্বান জনাইছে। এইটো বুজি পোৱা যায় যে প্ৰায় ৭,৫০০ জন ভাৰতীয় নাগৰিক ইৰাণত আছে।
• কালিলৈকে, দূতাবাসে ইৰাণৰ পৰা আৰ্মেনিয়া আৰু আজাৰবাইজানৰ সৈতে থকা স্থল সীমান্তৰ জৰিয়তে ১,৮৬৪ জন ভাৰতীয় নাগৰিকক বাহিৰ হোৱাত সহায় কৰিছে। ইয়াৰ ভিতৰত আছে ৯৩৫ জন ভাৰতীয় শিক্ষাৰ্থী আৰু ৪৭২ জন ভাৰতীয় মাছমৰীয়া।
পশ্চিম এছিয়াৰ শেহতীয়া উন্নয়ন সন্দৰ্ভত বিবৃতি
আমি যুদ্ধবিৰতিক আদৰণি জনাইছো আৰু আশা কৰিছো যে ই পশ্চিম এছিয়াত স্থায়ী শান্তিৰ পথ প্ৰশস্ত কৰিব। আমি পূৰ্বতে নিৰন্তৰভাৱে সমৰ্থন কৰাৰ দৰে, চলি থকা সংঘৰ্ষৰ সোনকালে অন্ত পেলোৱাৰ বাবে উত্তেজনা হ্ৰাস, আলোচনা আৰু কূটনীতি অত্যাৱশ্যকীয়।
এই সংঘাতে ইতিমধ্যে জনসাধাৰণৰ বাবে অপৰিসীম দুৰ্দশাৰ সৃষ্টি কৰিছে আৰু বিশ্বব্যাপী শক্তি যোগান আৰু বাণিজ্যিক নেটৱৰ্ক ব্যাহত কৰিছে। আমি আশা কৰোঁ যে হৰমুজ জলপ্ৰণালীৰ জৰিয়তে নিৰবিচ্ছিন্ন নৌ পৰিবহণৰ স্বাধীনতা আৰু বাণিজ্যৰ বিশ্বব্যাপী প্ৰৱাহ প্ৰচলিত হ'ব।
ভাৰত সদায়ে শান্তিৰ পক্ষত আছিল। শান্তি আৰু সুস্থিৰতাৰ দিশে লৈ যোৱা সকলো পদক্ষেপক আমি আদৰণি জনাইছো। আমি আশা কৰোঁ যে পশ্চিম এছিয়াৰ এই বিকাশে ইউক্ৰেইনত শান্তি প্ৰচেষ্টাক উসাহিত কৰিব।

Ministry of Petroleum & Natural Gas
Inter-Ministerial Briefing on Recent Developments in West Asia
Ministry of Coal adopts affordability-focused approach through enhanced availability and coordination with Power, Railways and States
Adequate buffer stocks of coal have been maintained across the value chain
About 8.9 lakh 5-kg Free Trade LPG cylinders sold since 23 March 2026
On 07.04.2026, over 1.1 lakh 5-kg FTL cylinders were sold, as against a daily average of 77,000 in February 2026
Gas allocation to fertilizer plants to be enhanced to about 95 % of six- month average consumption from 09.04.2026
Over 17,100 PNG consumers surrender LPG connections through MYPNGD.in platform
DG Shipping facilitates safe repatriation of over 1,754 Indian seafarers, including 63 in the last 24 hours
India welcomes ceasefire, advocates for de-escalation, dialogue and diplomacy for lasting peace in West Asia
08 APR 2026 6:07PM by PIB Delhi
As part of its ongoing outreach to keep the media informed on the evolving situation in West Asia, the Government of India convened a briefing at the National Media Centre today. Officials from the Ministries of Petroleum and Natural Gas, Ports, Shipping and Waterways, External Affairs, and Information and Broadcasting provided updates on fuel availability, maritime operations, assistance to Indian nationals in the region, and measures being undertaken to maintain stability across key sectors. The Ministry of Coal also shared updates pertaining to the coal sector.
Coal Sector Updates
The Ministry of Coal provided an update on the current status of coal availability and measures being taken to ensure uninterrupted supply across the country. As per Ministry:
• In the current geopolitical situation, the coal sector carries greater responsibility and stands fully prepared to meet consumer needs, supported by Indian Railways and adequate coal stocks at mines and thermal power plants. With a round-the-year proactive approach and timely planning, sufficient stocks were built well in advance of the evolving West Asia situation, ensuring energy security and insulating the country from potential disruptions.
• In view of the evolving geopolitical developments, the Ministry of Coal has undertaken proactive and coordinated measures, including an affordability-focused approach through enhanced availability and close coordination with the Ministry of Power, Indian Railways and State Governments to ensure seamless coal supply and prevent shortages.
• Coal India Limited and Singareni Collieries Company Limited have absorbed higher input costs, including increased prices of explosives and diesel, without passing them on to consumers.
• To ensure affordability and availability, Coal India Limited has reduced the reserve price of coal under e-auctions and increased supply through e-auctions and the State Nominated Agency mechanism. Coal supply for small, medium and other consumers has been optimized through these two channels, with higher allocations to meet emergent and short-term requirements.
• Coal India Limited increased the frequency of e-auctions in March 2026, offering 32.53 million tonnes of coal, of which 13.32 million tonnes, about 40.94 percent, was booked, indicating adequate supply. For April 2026, 30 e-auctions have been planned offering 25.80 million tonnes; so far 3.20 million tonnes have been offered and 1.24 million tonnes booked, about 38.75 percent.
• The Ministry has advised State Governments to submit demand in a timely manner and to prevent profiteering and hoarding, while ensuring fair distribution. Coal offtake by State Nominated Agencies is being monitored daily. The annual average offtake for 2025-26 stood at 14.26 percent against allocation, with States permitted to lift the remaining allocation within 90 days beyond 31.03.2026; offtake during the extended period stands at 14.75 percent.
• Following coordination with States, Bihar, Gujarat, Himachal Pradesh, Madhya Pradesh, Odisha, Punjab and Tripura have submitted allocation requests, and a total of 1.502 million tonnes of coal has been allocated for 2026-27. Allocation to remaining States is being undertaken upon receipt of their requests.
• Adequate buffer stocks of coal have been maintained across the value chain. Coal stocks at thermal power plants stand at 55.18 million tonnes as on 06.04.2026, sufficient for about 24 days based on recent consumption. In addition, about 171.90 million tonnes of coal is available at mines and in transit, including stocks at Coal India Limited, Singareni Collieries Company Limited, captive mines, ports and transit.
• Coal production continues to match consumption levels without deficit, and offtake support from Indian Railways remains adequate. With strong logistics support and comfortable stock position, the coal sector is fully equipped to meet the nation’s energy needs.
Energy Supply and Fuel Availability
The Ministry of Petroleum and Natural Gas shared an update on the current fuel supply situation, outlining measures being undertaken to ensure uninterrupted availability of petroleum products and LPG amid the ongoing developments affecting the Strait of Hormuz. It was noted that:
Public Advisory and Citizen Awareness
• Citizens are advised to avoid panic purchase of petrol, diesel and LPG and rely only on official sources for information.
• LPG consumers are requested to use digital booking platforms and avoid visiting distributors.
• Citizens are encouraged to use alternate fuels such as PNG and electric or induction cooktops.
• All citizens are urged to conserve energy during the current situation.
Government Preparedness and Supply Management Measures
• Despite the ongoing geopolitical situation, the Government has prioritised domestic LPG and PNG supply, particularly for hospitals and educational institutions.
• The Government has already implemented several rationalisation measures on both the supply and demand side, including enhancing refinery production, increasing the booking interval from 21 to 25 days in urban areas and up to 45 days in rural areas and prioritising sectors for supply.
• Alternate fuels such as kerosene and coal have been made available to ease pressure on LPG demand.
• The Ministry of Coal has directed Coal India and Singareni Collieries to supply additional coal to States for distribution to small and medium consumers.
• States have been advised to facilitate new PNG connections for domestic and commercial consumers.
Coordinated Efforts with States/UTs and Institutional Mechanisms
• State Governments are empowered under the Essential Commodities Act, 1955 and LPG Control Order, 2000 to monitor supply and act against hoarding and black marketing of petroleum products.
• The Government of India vide letters dated 27.03.2026 and 02.04.2026 have stressed the need for proactive public communication to reassure citizens regarding adequate fuel availability. Regular review meetings are being held with States/UTs. In this context, meetings were convened on 02.04.2026 (Chaired by Secretary, MoPNG) and on 06.04.2026 (Chaired by Secretary, MoPNG along with Secretaries of I&B and Consumer Affairs), wherein the following was emphasized:
• To issue daily press briefings and issue regular public advisories.
• To actively monitor and counter fake news / misinformation on social media.
• To intensify daily enforcement drives by District admin and to continue raids and inspections in coordination with OMCs
• To issue Commercial LPG allocation orders within their States/UTs
• To issue SKO allocation orders for additional SKO allotted to the States/UTs.
• To promote PNG adoptions and alternate fuels.
• To prioritise LPG supply, especially for domestic needs, and adopt targeted distribution of 5 kg FTL cylinders to ensure supply stability.
• All States/UTs have established control rooms and district monitoring committees to curb hoarding and black marketing.
• Currently, 24 States/UTs are issuing regular press briefings.
Enforcement and Monitoring Actions
• Enforcement actions continue across the country to curb hoarding and black marketing of LPG. Yesterday, around 4000 raids were conducted, and about 1000 cylinders were seized across the country.
• Till date, more than 56,000 LPG cylinders have been seized across the country.
• PSU Oil Marketing Companies have strengthened surprise inspections and issued over 1770 show-cause notices, imposed penalties on 175 LPG distributorships and suspended 51 distributorships.
LPG Supply
Domestic LPG Supply Status:
• LPG supply continues to be affected by the prevailing geopolitical situation.
• No dry-outs have been reported at LPG distributorships.
• Online LPG bookings have increased to about 95% across the industry.
• Delivery Authentication Code (DAC) based deliveries have increased to around 91% to prevent diversion.
• Domestic LPG cylinder deliveries remain normal.
• On 07.04.2026, more than 53.5 Lakh domestic LPG cylinders were delivered.
Commercial LPG Supply and Allocation Measures:
• Total commercial LPG allocation has been increased to about 70% of pre-crisis levels, including 10% reform-linked allocation.
• The Government of India vide letter dated 08.04.2026 has now conveyed that–
• Industrial units in the sectors of Pharma, Food, Polymer, Agriculture, Packaging, Paint, Uranium, Heavy Water, Steel, Seed, Metal, Ceramic, Foundry, Forging, Glass, Aerosol etc. shall also receive 70% of the units’ pre-March 2026 Bulk non-domestic LPG consumption level subject to an overall sectoral limit of 0.2 TMT/day.
• Conditions stipulated in Para (b) of letter dated 21.03.2026 regarding registration with OMCs and Para (c) regarding application for PNG to CGD entities must also be fulfilled by the respective industries to avail Bulk LPG under this allocation. However, if the industries mentioned above use LPG as an integral input in the manufacturing process or for specialised purposes that cannot be substituted by Natural gas, the requirement relating to application for PNG shall stand waived.
• The Government of India vide letter dated 06.04.2026 has conveyed that daily quantity of 5 Kg FTL cylinders in each State available for disbursal to migrant labourers is being doubled based on the average daily supply (Number of cylinders) to migrant labourers during 2nd-3rd March 2026 beyond the limit of 20% mentioned in letter dated 21.03.2026. These 5 Kg FTL cylinders will be at disposal of the State Government for supplying only to migrant labourers in their State with assistance of Oil Marketing Companies (OMCs).
• Since 23 March 2026, about 8.9 lakh 5-kg Free Trade LPG cylinders have been sold.
• PSU OMCs have organised around 1600 awareness camps for 5 Kg FTL Cylinders during last 5 days, wherein More than 14,000 - 5Kg FTL cylinders were also sold.
• On 07.04.2026, more than 1.1 Lakh 5 Kg FTL Cylinders were sold across the country against a daily average of 77000 in the month of Feb-26.
• A three-member committee of Executive Directors from IOCL, HPCL and BPCL is coordinating with State authorities and industry bodies to plan commercial LPG distribution.
• About 93,085 MT of commercial LPG (equivalent to over 49 lakh 19-kg cylinders) has been sold since 14 March 2026. Yesterday, 6646 MT of Commercial LPG (Equivalent to more than 3.5 Lakh - 19 Kg cylinders) was sold.
Natural Gas Supply and PNG Expansion Initiatives
• Priority sectors continue to receive protected supplies, including 100% supply to domestic PNG and CNG transport.
• Based on available inventory and scheduled LNG cargo arrivals, the overall gas allocation to fertilizer plants is being further enhanced by 5% to reach approximately 95% of their six-month average consumption, effective 09.04.2026.
• Gas supply to other industrial and commercial sectors, including City Gas Distribution (CGD) networks, has also been enhanced by a further 10%, effective 06.04.2026.
• CGD entities have been advised to prioritise PNG connections for commercial establishments such as hotels, restaurants and canteens, to address concerns regarding the availability of commercial LPG.
• CGD companies including IGL, MGL, GAIL Gas and BPCL are offering incentives for domestic and commercial PNG connections.
• States/UTs and Central Ministries have been requested to expedite approvals required for expansion of CGD networks.
• The Government of India vide letter dated 18.03.2026 has offered all States/UTs additional 10% allocation of commercial LPG to States provided they can help in long term transition from LPG to PNG.
• 18 States/UTs like Gujarat, Karnataka, Andhra Pradesh, Keralam etc. are already receiving additional commercial LPG allocation linked to PNG expansion reforms.
• PNGRB has directed CGD entities to connect institutions such as schools, hostels, community kitchens and anganwadi kitchens through PNG within five days where pipelines are available.
• The Ministry of Road Transport & Highways has adopted an Accelerated Approval Framework for CGD infrastructure for three months to process applications on priority.
• The Government of India vide Gazette dated 24.03.2026 has notified the Natural Gas and Petroleum Products Distribution (Through Laying, Building, Operation and Expansion of Pipelines and Other Facilities) Order, 2026 under the Essential Commodities Act, 1955. The Order provides a streamlined and time-bound framework for laying and expanding pipelines across the country, addressing delays in approvals and access to land, and enabling faster development of natural gas infrastructure, including in residential areas. It is expected to accelerate PNG network growth, enhance last-mile connectivity, and support the transition to cleaner fuels, thereby strengthening energy security and advancing India’s gas-based economy.
• The Ministry of Defence has issued a short-term policy modification till 30 June 2026 to expedite PNG infrastructure installation in defence residential areas.
• PNGRB has extended the National PNG Drive 2.0 till 30 June 2026 to sustain momentum in PNG expansion.
• To encourage cleaner, more secure and self-reliant energy future, the Government of India has developed a model draft State CBG Policy. The model policy is intended to serve as a comprehensive flexible guiding framework to enable States to create their own investor-friendly and implementation-oriented ecosystem for CBG development. Those States which opt for this, will be prioritized for the next tranche of additional allocation of commercial LPG.
• Since March 2026, about 3.87 lakh PNG connections have been gasified and about 4.21 lakh additional customers have registered for new connections.
• More than 17,100 PNG consumers have surrendered their LPG connections via MYPNGD.in website.
Crude Position and Refinery Operations
• All refineries are operating at high capacity with adequate crude inventories, while sufficient stocks of petrol and diesel are being maintained.
• Domestic LPG production from refineries has been increased to support domestic consumption.
• The Government of India vide order dated 01.04.2026 has permitted Refining companies including Petrochemical Complexes in India to make available certain minimum quantities of C3 & C4 streams for critical sectors like Department of Pharmaceuticals, Department of Food & Public Distribution, Department of Chemicals & Petro Chemicals etc. based on specific quantity and refinery source as determined by the Centre for High Technology (CHT).
• Provision for 800 MT/day has been made for companies related to above departments.
Retail Fuel Availability and pricing Measures
• Retail outlets across the country are operating normally.
• The Middle East crisis has led to an abnormal increase in crude prices; however, to protect consumers, the Government of India has reduced excise duty on petrol and diesel by ₹10 per litre.
• Export levy has been imposed at ₹21.5 per litre on diesel and ₹29.5 per litre on Aviation Turbine Fuel (ATF) to ensure adequate domestic availability.
• Retail prices of petrol and diesel remain unchanged with no increase at retail outlets.
• The Government has advised citizens not to believe rumours and requested State Governments to disseminate accurate information through press briefings.
Kerosene Availability and Distribution Measures
• An additional allocation of 48,000 KL of kerosene has been provided to States/UTs over and above regular allocation.
• The Government of India vide Gazette notification dated 29.03.2026 has facilitated distribution of PDS Superior Kerosene Oil (SKO) in PDS SKO Free States/UTs for cooking and lighting purpose only –
• A maximum of two PSU OMC service stations per district (preferably Company Owned Company Operated) are permitted to store up to 5,000 litres of PDS SKO.
• These PSU OMC service stations shall be designated by the State Government or UT administration in each district.
• 18 States/UTs have issued SKO allocation orders, while Himachal Pradesh and Ladakh have indicated no requirement.
Maritime Safety and Shipping Operations
The current maritime situation in the Persian Gulf, along with measures being undertaken to safeguard Indian vessels and crew, was also briefed. It was stated that:
• All Indian seafarers in the region are safe and no incident involving Indian-flagged vessels has been reported in the past 24 hours.
• The Directorate General of Shipping (DG Shipping), in coordination with ship owners, RPSL agencies and Indian Missions, continues to closely monitor the situation.
• The DG Shipping Control Room remains operational 24×7 and has handled 5481 calls and 11,726 emails since activation, including 139 calls and 673 emails in the past 24 hours.
• DG Shipping has facilitated the safe repatriation of over 1754 Indian seafarers so far, including 63 in the last 24 hours from airports and various regional locations across the Gulf.
• Port operations across India continue normally with no congestion reported. State Maritime Boards of Gujarat, Maharashtra, Goa, Keralam, Andhra Pradesh and Puducherry have confirmed smooth functioning.
• The Ministry continues to coordinate with the Ministry of External Affairs, Indian Missions and maritime stakeholders to ensure the welfare of Indian seafarers and uninterrupted maritime operations.
Safety of Indian Nationals in the Region
Recent developments in the region, including assistance through Indian Missions, were shared during the briefing. It was informed that:
• The Ministry of External Affairs continues to closely monitor the evolving situation in the West Asia region. Ensuring the safety, security and welfare of the large Indian community in the region remains our highest priority. To support Indian nationals and their families, a dedicated special control room in the Ministry is operational. The Ministry continues to be in regular touch with the State Governments and Union Territories to share information and align efforts.
• Missions and Posts across the region are working continuously, operating round-the-clock helplines, and remain actively engaged with Indian community associations, organizations and Indian companies. Regular advisories are being issued providing updated information for nationals. Missions remain in close touch with local governments and are proactively addressing issues and concerns of Indian nationals, including facilitation for visas, consular services, transit through neighbouring countries where there are airspace restrictions, and providing logistical support wherever required.
• Flights continue to operate from the region to India from countries where airspace is open. Since 28 February, around 7,88,000 passengers have travelled from the region to India.
• In view of flight restrictions and airspace closure in Israel, Iraq, Kuwait and Bahrain, travel of Indian nationals continues to be facilitated through alternate routes:
• from Iran, through Armenia and Azerbaijan to India
• from Israel, through Egypt and Jordan to India
• from Iraq, through Jordan and Saudi Arabia to India
• and from Kuwait and Bahrain, through Saudi Arabia to India
• The Embassy of India has issued a fresh advisory urging Indian nationals to expeditiously exit Iran in coordination with the Embassy as per the advised routes. It is understood that around 7,500 Indian nationals remain in Iran.
• As of yesterday, the Embassy has facilitated the exit of 1,864 Indian nationals from Iran through the land border with Armenia and Azerbaijan. This includes 935 Indian students and 472 Indian fishermen.
Statement on recent development in West Asia
"We welcome the ceasefire reached and hope that it will lead to a lasting peace in West Asia. As we have continuously advocated earlier, deescalation, dialogue and diplomacy are essential to bring an early end to the ongoing conflict.
The conflict has already caused immense suffering to people and disrupted global energy supply and trade networks. We expect that unimpeded freedom of navigation and global flow of commerce would prevail through the Strait of Hormuz.
India has always been in favour of peace. We welcome all steps that lead to peace and stability. We hope that this development in West Asia will also encourage peace efforts in Ukraine."